Het zeegat uit met
het Havenrestaurant
19,50
OPEN
HUIS
Het marktcafé van Texel
AANBIEDING
KERSTDINER
PROEFVAART
AANBIEDING
Curasao
Stormkorting op 't Horntje
TEXELSE JO COURANT
25e jaargang, nr. 1
13 december 1994
Niet te dik
Stuurkolom
Win een REIS
(voor twee personen)
naar het zonninge
Zeewaardig
Het cafe „Midscheeps"
en op het „Achterdek"
Drie gebakken sliptongetjes
met gemengde salade,
remouladesaus
en friet
van 29,50 voor
Drie keer is
scheepsrecht
Havenrestaurant
Vréten.
Kerstdiner 1994.
DINSDAG 13 DECEMBER 19!
(ADVERTENTIE)
SCHEEPSJOURNAAL
UITGAVE:
Het Havenrestaurant Texel
Pontweg 3
1797 SN Den Hoorn - Texel
Telefoon 19310 Fax. 19409
Krant voor den culinaire en nautische fijnproever.
Met speciale aanbiedingen
voor een geslaagde vaart aan het Marsdiep.
Het oude Havenrestaurant is niet meer. Of wat
minder dramatisch: de huisstijl die voor duizen
den Texelse en overkantse gasten na tientallen
jaren zo vertrouwd was geworden, heeft plaats
gemaakt voor een inrichting waarbij je je ook
zonder een overdreven groot mbeeldingsver-
mogen aan boord van de Dokter Wagemaker
kunt wanen.
Dat deze TESO-boot in de periode 1934-1963
de overtocht tussen Texel en Den Helder ver
zorgde zegt veel over de rigoureuze werkwijze
die eigenaar Jan C. Stolk zichzelf heeft opgelegd.
Spectaculaire blikvanger is het prachtig-
gelijkende en degelijk-gebreeuwde achterdek,
dat dienst doet als „snelrestaurant". Maar ook
het visrestaurant (ingericht als de salon van de
Dokter Wagemaker), de lampen uit gasboeien,
de heklichten en de patrijspoorten geven je stel
lig de indruk op een fraai, oud schip rond te lo
pen. „De laatste verbouwing dateerde alweer
van 1977. Het werd wel tijd voor iets anders. En
wat ligt er op deze locatie, met zo'n fraai uitzicht
op het Marsdiep, meer voor de hand dan de in
richting van een TESO-boot.7", meldt „kapi
tein" Stolk op zijn bekende nuchtere manier.
„Gasten worden steeds kritischer. De tijden dat
men zich alleen bekommerde om de hoeveelhe
den en de prijzen van de menu's zijn echt voor
bij. Kwalitatief goed eten in een aardige sfeer,
dat willen de mensen", jweet Stolk. En vooral
niet te „dik", want dat is niks voor Texelaars.
„Dat is mijn stijl trouwens ook niet. Je moet
hier wel gewoon met trui en spijkerbroek kun
nen binnenlopen."
Stolk heeft weinig aan het toeval overgelaten bij
de inrichting van zijn schuit. Om de stijl van de
oude Dokter Wagemaker zoveel mogelijk te be
naderen, dook hij in de TESO-archieven. Pro
bleem was dat de originele bouwtekeningen
weliswaar nog terug te vinden waren, maar dat
van het interieur nog slechts enkele foto's rest
ten. Herinneringen van oud-employés en ande
re Texelaars konden gelukkig nog veel
bijdragen. Daarnaast is Stolk, zo vertelt hij,
„werkelijk overal geweest om ideeën en authen
tieke voorwerpen op te diepen. Op scheepswer
ven, bij scheepsantiquairs... Helaas bleken er
nog maar weinig oude schepen in Nederland te
zijn. Veel ervan zijn doorverkocht naar India.
Wat nu in Nederland wordt gesloopt, is van
modernere tijden."
Wat nog wel boven water werd gehaald, is ech
ter meer dan de moeite van het bezichtigen
waard. Zo valt bij de entree (via de scheepstrap
van geribbeld aluminium) direct de stuurhut in
het oog. Met een antieke stuurkolom en be
mand door een stuurman in oud TESO-
uniform.
Bijzonder fraai is de salon van een halve eeuw
oud. De wanden zijn betimmerd met mahonie
hout, wat oorspronkelijker is dan het later veel
gebruikte teakhout. Een publiekstrekker van de
eerste orde is de door oud-TESO-man Jaap Bak
ker verzorgde lopende- expositie. Foto's van ka
piteins, reddingboeien, een vroegere TESO-vlag
De laatste week van december 1995
verloten wij een reis naar zonnig
Curasao onder de gasten die in de
periode van 17/12/"94 - 31/12/'95 een
party, feest, bruiloft enz. hebben
gehouden in
scheepscafé Havenrestaurant Texel of
Grand-Café restaurant „De Kelder"
en andere voorwerpen uit de oude doos sieren
de muren van de salon, die daarnaast met sier
lijke schilderingen is verfraaid door de Texelse
kunstenaar Raymond Huisman.
„De eetkamer, noemden ze de salon vroeger op
schepen. En wat dacht je van de aperitiefbar?
Net zoiets als op de Titanic", glimlacht de kapi
tein, kennelijk overtuigd van de zeewaardigheid
van zijn schip. Dezelfde grandeur ademen de
schuifdeuren die de eetkamer en het achterdek
met elkaar verbinden. „Van één van de sche
pen van de Holland-Amerika-lijn. Ook antiek."
Dat op de schuit ook werkelijk gerecreèerd kan
worden en „stil zitten en nergens aankomen"
geen vereiste is, blijkt uit de oude scheepslam-
pen. „Hartstikke zwaar, maar ze zijn vastge
maakt aan katrollen. Bij feesten en partijen
hijsen we zo op, zodat we niet bang hoeven zijn
voor rare ongelukken", meldt Stolk, overduide
lijk tevreden met zijn vondst.
Voorkauwen wat een ander van het resultaat
moet vinden, past niet bij Stolks stijl (Iedereen
kan zich overigens overtuigen tijdens de open
dag op 17 december), maar de term „uniek"
lijkt hier wel op zijn plaats. „Alleen in de haven
van Hamburg staat een enigszins vergelijkbaar
restaurant. Ook ingericht als schip, maar zij
moeten het stellen zonder achterdek. Wat dat
betreft, hebben wij het aardig voor elkaar..."
in
Geldig zo. 18 dec. t/m za. 24 dec. 95
Voor
belangstellenden
houden wij
op zaterdag
17 december a.s.
van
16.30 - 18.00 uur.
Ps. Een oorlam
staat klaar.
Niemand is echt blij met storm, een paar jutters
uitgezonderd. Toch heeft een stevige Noord
wester z'n charme, vooral als u aan zee zit. Het
Havenrestaurant wil zijn gasten laten ervaren
hoe sfeervol het kan zijn om genietend van een
goed glas wijn uit te kijken over de witte
schuimkoppen in het Marsdiep. Of hoe behaag
lijk het is om te smullen van vers gebakken vis
terwijl de wind door de duinen buldert. Toege
geven, om dat eilandgevoel te ontdekken, moet
u wel even door weer en wind naar 't Horntje.
Daarom maken we uw diner bij storm (en dan
regent het meestal ook) extra aantrekkelijk. Op
dinsdag en donderdag geeft het Havenrestau
rant stormkorting. De kortingsmeter gaat lopen
bij windkracht 7 (zeven procent korting), bij
windkracht 8 krijgt u 8 procent korting, bij
windkracht 9 natuurlijk 9 procent en zo gaan
we door tot u besluit om het heerlijke avondje
uit even uit te stellen omdat het echt te hard
waait om uw woning te verlaten. De stormkor
ting geldt tot de lente: 21 maart.
Aan het begin van
het nieuwe jaar pakt
het vernieuwde
extra feestelijk uit.
Wie met vier perso
nen aanmonstert
voor een sfeervol di
ner op het Achter
dek, heeft recht op
een verstekeling. Bij
een diner voor vier
betaalt u alleen voor
de drie bemannings
leden. Deze 25 kor
ting op onze ,-,drie
keer is scheepsrecht"
aanbieding geldt op
vrijdag 6 januari, vrij
dag 13 januari en vrij
dag 20 januari.
Vooraf telefonisch
aanmonsteren is gewenst.
Grand-café De Kelder heeft in korte tijd bewe
zen dat de grondige verbouwing dit jaar de aan
trekkelijkheid verhoogd heeft. Steeds meer
drukbezette mensen genieten rond het middag
uur voor een schappelijke prijs van een eenvou
dige, doch voedzame maaltijd.
Wie denkt dat het hier gladde verkooppraat be
treft, moet maar eens lezen wat een TC-
journalist over de gastronomische kwaliteiten
van De Kelder schrijft...
Maar daarnaast blijkt De Kelder ook in toene
mende mate een sociale functie te vervullen.
Van de leestafel wordt doorgaans dankbaar ge
bruik gemaakt. Wie de hoogste prijs stelt op on
gestoord lezen, zou echter beter overwegen naar
de leeszaal van de bibliotheek te gaan. Het
bespreken van „de toestand op Texel" is hier
namelijk niet aan een politiek commentator
voorbehouden. De leestafel biedt daardoor tege
lijkertijd welhaast de aanblik van een „beursie".
De Kelder is tenslotte ook hét marktcafé va:
Texel geworden. Terwijl „moeder de vrouw:
„boeskippe" doet, doen de mannen traditiegT
trouw een bakkie of eventueel iets straffers. Oo
op zo'n moment zijn weinig gespreksonderwei g
pen taboe, zodat het op maandag altijd een gi
zellige drukte van belang is. Het kan
niets-vermoedende bezoeker echter overkome
dat hij beleefd maar dringend wordt gevraag
even ergens anders te gaan zitten. „Sorry, maal
hier zit ik altijd..."
Eigenlijk hoort een column van mij niet thuis in de
ze commerciële publicatie. Ik werk immers exclu
sief en zonder winstoogmerk voor de enige echte
krant van Texel, gedreven door niets anders dan
idealismeIk weigerde dan ook hardnekkig toen
Stolk mij via een stroman benaderde. Maar hij
bood tenslotte zóveel geld, dat ik toch maar accoord
ben gegaan. Zoals bekende Nederlandse artiesten
ook zijn bezweken voor het grote geld en optreden
in reclamespotjes voor de groenten van Hak of de
verzekeringen van Real. De centen had ik hard no
dig want we hebben het afgelopen jaar niet zo goed
verhuurd ah gevolg van het achterhouden van al
die kranten-bij de VW.
Jan Stolk is al jaren ook mijn gastheer. Ik ken hem
al een jaar of veertig want hij was klasgenoot op
het hoogste onderwijsinstituut dat Texel toen ken
de, de ULO. Hoewel hij nogal eens schurkachtige
neigingen vertoont, heb ik een zwak voor hem om
dat hij zich regelmatig belangeloos voor anderen
uitslooft. Ik houd niet van mensen die alleen voor
zichzelf bezig zijn. Bovendien werkt zijn vrouw
Jenny hard mee in zaak en ook dat mag ik graag
zien. Ik gun hem dus van harte mijn klandizie en
kom veel in een van zijn etablissementen, als ik
geen tijd heb om zelf eten te bereiden. Dat heeft
ook te maken met de kwaliteit die hij voorschotelt
maar nog meer met de kwantiteit, dus de hoeveel
heid. Ik ben namelijk geen eter maar een vreter.
Moeiteloos verzwelg ik twee tot drie keer zoveel als
een gemiddelde Texelaar en voel me pas daarna ge
lukkig en tevreden. Aan één bord heb ik tussen de
middag in de Raadsk... eh Grand Café De Kelder
niet genoeg. Maar ik hoef slechts met de vingers te
knippen en Roel of Robert komt met de pan aan
snellen om voor de tweede keer op te scheppen, zon
der dat ik voor dat extraatje hoef te betalen. Dat
laatste is uiterst belangrijk. Ons ben suuniger dan
een Zeeuw en ook daarom eet ik vaak bij Stolk
Het is niet duur. Als je een knipkaart hebt, kost
zo'n overvloedige middagmaaltijd niet meer dan
fI2,50. Ik betwijfel of je het voor dat geld zelf kunt
bereiden. In elk geval zit je niet met die afwas en
andere rotzooi die ontstaat bij zelf eten koken.
Ondanks die twee volle borden hoor ik na een paar
uur de maag alweer knorren en moet ik zien dat ik
thuiskom, waar ik een stapel boterhammen met ei
eren, ham en andere calorierijke toespijs naar bin
nen werk. En meer dan eens wordt ik 's nachts van
honger wakker en plunder dan de koelkast, ten
koste van andere leden van mijn gezin die er dan
ook minnetjes uitzien. Het mooie is dat ik van al
dat gevreet geen gram zwaarder wordt. Al jaren
weeg ik 73 kilo, wat bij een lengte van l ,88 meter
voor de meeste mensen van mijn leeftijd een droom
wens is. Sommigen denken dat ik een lintwurm
heb. Niks hoor. Zo'n beest blijft mooi weg, want
hij weet dat er voor hem niets overblijft. Ik zou
trouwens best een lintwurm willen. Je bent dan dag
en nacht met z'n tweetjes. Lintwurmen zijn schat
tig en makkelijk te temmen. Alleen in de broedtijd
moet je uitkijken want dan zijn ze agressief bij de
verdediging van hun jongen.
Die buitensporige eetlust heeft gevolgen voor mijn
werk. Als hoofdredacteur Frans Hopman de taken
verdeelt, stuurt hij mij altijd naar recepties en an
dere gelegenheden, waar wat te vreten valt. Want
dan heeft hij geen kind meer aan me en blijft de
sfeer binnen het team optimaal. Als star-reporter
ben ik altijd aanwezig bij de aandeelhoudersverga
dering van Teso, die volgens traditie wordt besloten
met het grootste en lekkerste koud buffet dat Texel
kent. Gemaakt door Stolk en zijn medewerkers
Tevoren belt hij altijd om te horen of ik ook kom.
Zodat hij er rekening mee kan houden bij het inko
pen van vis, garnalen, vlees, aardappelen en ande
re benodigdheden. Jullie begrijpen nu waarom ik
altijd zo sympathiek over Teso schrijf. De liefde
voor deze onderneming gaat door de maag. Voor
andere soorten liefde geldt dat vaak ook. Let er
maar eens op. Ab je een beetje inschikkelijk bent
valt met een vrouw die af en toe vreemd gaat heel
best te levenab ze maar wél zorgt dat eerst het
eten op tafel staat. Dat heb ik gehoord; ik weet het
natuurlijk niet uit eigen ervaring.
Ab dienstplichtig soldaat van 20 jaar stond ik al
bekend ab ,,die vreetzak van Texel". Ab er nasi
was (mijn lievelingsvoer) at ik niet alleen mijn
eigen bord leeg maar ontfermde mij ook over de
resten die mijn kameraden hadden achtergelaten,
nog juist voordat het naar de varkens ging. De var
kens zijn in die dagen veel tekort gekomen. In Dei-
belkamp in Den Helder was ik bevriend met de
kok, wat mogelijkheden bood om langs duistere we
gen extra rantsoenen te bemachtigen. Die nam ik
in een plastic zak mee naar mijn kamer en nog de
zelfde nacht at ik die zak helemaal leeg, zittend in
bed. Glas bier erbij. Heerlijk.
Velen op het eiland weten van mijn eetlust. Som
mige Texelaars maken daar misbruik van en pro
beren mij met lekkernijen te paaien. Meer dan eens
drukten ze me in de pauze van een toneelstuk een
bak bitterballen of een stapeltje gevulde koeken in
handen om zodoende een gunstige recensie te ver
oorzaken. In Oudeschild kreeg ik eens een grote ge
rookte makreel, met een ouwe krant (Vrije Volk)
om de graten en vellen in te verpakken. En bij de
opening van een winkel of een kunsttentoonstelling
laten ze me de hele schaal met snacks leegeten,.om
dat ze denken dat ik dan wel een vriendelijk stukje
zal schrijven. Dat Jan Stolk dat ook denkt en tot
in lengte van jaren zal blijven denken is de bede
Harry.
aan boord van de „dokter Wagemaker".
Het roer is om in Havenrestaurant Texel.
Wij bouwen (samen met Henk Bruin)
op het ogenblik een totaal nieuwe interieur
met als voorbeeld de salons van de
„dokter Wagemaker" uit 1934.
Wij nodigen u uit
in deze zeer bijzondere ambiance
aan te monsteren voor het
Als oorlam serveren wij een
champagnecocktail van het huis,
daarna kunt u uw eigen kerstmenu samenstellen
uit de speciale kerstmenukaart.
Gaarne tijdige tafelreservering, tel. 19310.
- X-
De dagschotels van Kelder
vieren de heropening van
't havenrestaurant mee
met een feestelijke korting.
Bij inlevering van deze bon koopt u
in Grand-Café Restaurant „De Kelder"
(voorheen de Raadskelder)
een abonnement voor 10 dagschotels
van ƒ124,50 voor ƒ114,50.
Deze bon is geldig tot l-l-'95.