Groothandel staat dag en nacht klaar voor de klant lieuw muziekfestival: >p de Hollandse toer W^k carmoon iterdag 12 augustus in Den Burg r Mensen M Texels TEXELSE COURANT VU- Dl HO FOLK5 x HERE WE HRH!1. WE RRE "AEEP RIND DEHNr FOP R GOOD PERFORMANCE jJ j we Dir i 1^7/t O "4^ Een nieuwe attractie? Horloge weg De Koog daagt uit: lopen over vuur Rob Boogaard wint Texelse veekeuring VRIJDAG 21 JULI 1995 i'ft jongensjaren hielp ik altijd vjder in de bollen. Bij het be un ome Frans, naast ons in |isn, kwam ik maar zelden dt drempel. Ja. ik kende de gil de vriescel en we haalden l(l eens een bak ijs of een i patat, maar meewerken. Onze zomerserie is een aanleiding om daar einde- ,ens verandering in te gen. eitje wat zing je vroeg..." Het 0 vijf en nog donker, maar nerel fluit uitdagend als ik me bij de poort van Hordifood. vogelgeluiden maken het me makkelijker om zo vroeg uit ie gaan", meldt Frans Hop- senior me Tegenover hem in (rappe kantoor is zijn zoon 1 junior ook al druk aan het Senior deed om half vier als g het licht aan, na een nach- van slechts viereneenhalf s m'n normale ritme in het en", zegt hij. Op kantoor it hij eerst de band van het Mrdapparaat af. Daarop i de bestellingen die 's Sen 's nachts door de klan- jn doorgegeven. „Zojuist bel- nog eentje Een ondernemer •t klaar was met opruimen." jpiocent van de bestellingen bénen via de fax. Een enorm bel, want de verwerking sn kost stukken minder tijd Ie telefoontjes'. De klanten n gebruik van door Hopman Site bestelformulieren, ip vier produktgroepen i algemeen, diepvries, ge in non-food. Hopman heeft drijf ook in deze vier afdelin- grdeeld. Als de klanten de ste artikelen bij de betref- poep op het formulier aan kunnen de bestellingen «den klaar gezet, ilgaat het goed, maar soms lit wel eens mis. Vanoch- rr.oorbeeld. Een restaurant melkpoeder, suikerklontjes Se besteld. De artikelen lie drie bij „algemeen", lis niet correct, want men vrieskoffie hebben. Zo is (tdurend goed opletten ge- bij het verwerken van de toor worden de telefoni- faxbestellingen genoteerd telijsten, bestemd voor de vrs die de bestellingen la- ibrengen. „Dat is telkens sn puzzel. Natuurlijk willen economisch mogelijk rij- ime een raadsel hoe senior w het overzicht bewaren, ireaus liggen vol met papie- Kdeeld in kleine stapeltjes, m grijnst: „Ja, nu zie je dat Hein behuisd zijn. Het hele lampt met een tekort aan 'Dat is de reden dat we vol ks naar de Maricoweg wil lessen." kdt tijd om zelf de handen rouwen te steken. We gaan 8 magazijn, waar de mede werkers Jan Koppenol en Jan Si mons al bezig zijn met het klaar zetten van de bestellingen. Rol containers vol artikelen, meestal verpakt in dozen, duwen ze via de smalle doorgangen tussen de stel lingen naar buiten, waar straks de vrachtwagens worden geladen. Ze slingeren met termen waar bui tenstaanders niets van begrijpen. „Moeten die drieachtste ook mee?" Het blijkt dat er een patat- maat mee wordt bedoeld. De con centratie is groot, ieder werkt z'n eigen lijst af. Dat moet, want het assortiment is enorm en de ver- Kramer dat alles op z'n plaats staat. Voorraden aanvullen, lege kratten op stapels wegzetten, en zovoort. Door het plotselinge ver trek van een chauffeur, rijdt Erik deze weken op één van de kleine vrachtwagens. Vandaag zorgt hij o.a voor de bevoorrading van en kele bedrijven in het centrum van Den Burg, waar de grote vracht wagen niet kan komen. „Een machtige baan, lekker afwis selend", vindt Erik. „Beter dan de Hoogovens waar ik ruim drie jaar heb gewerkt. Dat was monotoon, dit is steeds anders. Maar je moet Hoogseizoen: detailhandel, horeca en recreatie draaien op volle toeren om al die gasten dagelijks van dienst te zijn. Aan de achteringang van al die bedrijven is het minstens zo druk, al springt dat veel minder in het oog. Daar melden zich, vaak 's morgens in alle vroegte of 's avonds laat, de bevoorraders. Naast gespecialiseerde le veranciers zijn op Texel enkele groothandels actief. In af levering 2 van onze serie „Zomers Bedrijf" richten wij de schijnwerper op deze in de schaduw opererende bran che Frans Hopman ging als bijrijder op pad. het niet vol. Maar in het weekend drink ik wel een biertje hoor. Over uren? Per half jaar wordt berekend hoeveel uur je gewerkt hebt." „Tussendoor eet ik brood, ik heb een trommel vol boterhammen bij me. Maar ik val evengoed af, na het vorig seizoen was ik acht kilo lichter. Ach, in de winter maar veel snert eten hè." Junior informeert bezorgd: „Ga je nog langs Caecilia?" Het loopt te gen zevenen en op de administra tie wordt keihard gewerkt om de vrachtbonnen in orde te maken. Soms is het een race tegen de klok om de boot van acht uur nog te halen, maar tot nog toe is het steeds gelukt. Het is beter om Caecilia nu met rust te laten. Mijn chauffeur voor vandaag. Rob Kikkert, arriveert en begint meteen de rolcontainers en vriesboxen met bestellingen in te laden. Als bijrijder help ik hem een handje. Het drukknopsysteem om de bak achter de truck omhoog en om laag te bewegen, bevalt me uitste kend. Je rijd de containers op de bak, die gaat een meter omhoog en hup, je kunt zo laden. Op deze manier is het beslist geen zwaar werk. HEEESh U.C1 PiTvCAt'i schillen tussen de produkten vaak erg klein. Zo tel ik op een stelling wel dertig verschillende smaken, soorten en maten siroop voor ijs en milkshakes. „Het is bijna on doenlijk om snel iemand in te wer ken", zo wordt verzucht en dat valt goed te begrijpen. „Hier heb ik een mooi klusje voor jou. De bestellijst van Paviljoen 3", roept Simons, doelend op de vori ge aflevering van „Zomers Be drijf", waarin mijn collega Gerard Timmerman dat strandpaviljoen als ober onveilig maakte Ik mag de artikelen afroepen en aankrui sen zodra Jan ze bij me aflevert. Als de rolcontainer bijna vol is en de lijst compleet, zet ik een krab bel voor akkoord. Kees Bakker weet nu bij wie hij moet klagen... Neef Frans heeft iets spectaculairs voor me in petto: een bezoek aan de vriescel. Hij duwt me een warmtepak in handen. „Dat zul je wel nodig hebben." Zelf loopt hij in een winterjas en heeft hij de bril met beslagen glazen op het voor hoofd geplaatst. De zware toegangsdeur valt ach ter ons dicht. „Hoe koud het is? Twintig, vijfentwintig graden ...on der nul." Het warmtepak be schermt prima, maar na vijf minuten dozen aanpakken voelen m'n vingers ijskoud aan. Hopelijk duurt dit karweitje niet te lang meer. Als we weer naar buiten stappen, lijkt het of we in de tro pen zijn. Wat een warmte! Ook mijn bril beslaat onmiddellijk. De inmiddels gearriveerde Erik Kramer, die met een heftruck pal lets verplaatst, moet er om lachen. Hij wijst me op een paar hand schoenen. Als ik de volgende keer de cel in duik, zorg ik dat ik ze aan heb Samen met Robert Huisman zorgt Dier gaat tvaar aan rolcontainer vol bestellingen. Chauffeur Rob Kikken tboven) kijkt toe hoe Frans Hopman jr. de laadklep bedient. hier wel het type voor zijn. Je maakt lange werkdagen, van 's morgens vroeg tot 's avonds en al leen 's zondags vrij. Ik zorg dat ik op tijd naar bed ga, anders hou ik Kikkert reed tot anderhalf jaar ge leden voor een transportbedrijf in Brabant. „Toen zat ik de hele dag op de weg, had soms 500 kilome ter op de teller. Nu zijn het er hooguit 100 per dag. Ik rijd bij wij ze van spreken méér met de rol containers dan met de vrachtwagen..." We gaan met de vrachtwagen naar de veerhaven, zetten 'm in de rij voor de boot en stappen uit. We wachten op een volle vrachtwa gen uit Den Helder, waar Hordi food een voorraadmagazijn heeft. Vanuit heel Nederland bezorgen leveranciers daar hun produkten. Hoewel het Texelse bedrijf ook in Noordholland-noord levert, wordt in Den Helder geen bestelling klaargemaakt. Dat zou extra per soneel vergen, terwijl op Texel al een ingespeelde organisatie voor handen is. Hieruit blijkt dat het runnen van een groothandel vooral een kwestie van strak organiseren is. En je moet weten waar Abraham de mosterd haalt. Als er produkten niet zijn geleverd, moet je die snel ergens vandaan kunnen halen. De klant is immers koning. De chauffeur uit Den Helder pakt onze vrachtwagen en rijdt 'm de boot op. Wij nemen zijn volgeladen truck en beginnen aan een Texelse route. De yvagen bevat twee grote bestellingen, die door de leveran ciers kant en klaar in Den Helder zijn afgeleverd. Verder zijn artike len meegekomen om de voorraad op Texel aan te vullen. Daarbij zit ten ook dagverse produkten, zoals melk, die 's morgens vroeg in Den Helder zijn aangekomen en nog vandaag op het eiland worden be zorgd. Tenslotte hebben we nog lege rolcontainers aan boord die terug naar Ongeren moeten. De eerste bestelling gaat naar de Aldi. Om te beginnen vijf rekken vol met brood. Voor het betreffen de overkantse bakkersbedrijf is die lading te klein om naar Texel te brengen, zodat gebruik wordt ge maakt van de diensten van Hordi food, dat bovendien Texels tarief krijgt op de boot. Om ladingen voor derden te mogen vervoeren, heeft Hopman een aparte transport-BV in het leven ge roepen. Laurien Bakker van de Aldi kijkt vreemd op als ze me met contai ners ziet slepen. „Wat doe jij hier?" Even later staan we in de Ho- gerstraat, bij De Vlier. Achteruit parkeren in een smalle win kelstraat is lang niet simpel, maar chauffeur Rob probeert het zo te doen dat hij het overige verkeer zo weinig mogelijk hindert. Winke lend publiek is er nog niet, maar wel zijn velen al per fiets op weg naar hun werk. Hans Zuidema, chauffeur van een andere Texelse groothandel, Span- jer, passeert. Rob en Hans groeten elkaar vriendelijk. Van concurren tie is tussen de chauffeurs van de Texelse horecabedrijven (je hebt ook nog Texgrol niets te merken, vindt Rob „Het gaat er onderling gemoedelijk aan toe." We keren terug naar Ongeren, waar de rest wordt uitgeladen en alweer een nieuwe vracht klaar staat. Rob zal een grote ronde ma ken langs diverse horecabedrijven. Voor hem en zijn collega's is het dan nog niet afgelopen. „Eerst is de vraag hoe we de bestellingen uit huis krijgen, daarna gaat het erom hoe we de goederen weer binnen krijgen", zegt Hopman sr. Van tophoeveelheden is vandaag (woensdag) geen sprake. „Het is een gewone ochtend, dat hangt samen met het weer. Als het warm is, dan plaatsen strandpavil joens en recreatiebedrijven grotere bestellingen. Bovendien willen ze de handel dan allemaal vroeg heb ben. Op zulke dagen zijn het hier hectische toestanden." Als Rob de motor start, zwaai ik gedag. Ik heb er bijna vijf uur op zitten en ga dadelijk aan de slag op de redactie. Het gevoel voor tijd raak je in de horecagroothandel al snel kwijt, maar één ding weet ik zeker: de dag is nog lang niet om... Marjet van der Vis uit Den Burg deed met goed gevolg examen voor keukenadviseur. Zij volgde een opleiding in Utrecht en is werkzaam in Keukencentrum Texel in Den Burg. Al 30 jaar staat Martin Veeger uit Den Burg met raad en daad klaar voor de klanten van Bonne Me chanisatie in Eierland. Hij was al die tijd werkzaam als magazijnbe heerder. Abraham en Sugar Lee 'tljn de trekpleisters van finds Festival op zaterdag Mtus in Den Burg. Zowel ^9» als 's avonds zijn er di- •Ptredens op de Groene- m In horecabedrijven. Het 'festival is opgezet door M The Music Store, Kees «i, de horeca en de stich- "l Jazz. Jazzfestival in juni en het "faal in oktober is Den "eer een groot muzikaal 6601 rijker. Het staat nog of het Hollands Festival hen jaarlijkse gebeurtenis jj "In elk geval is de be- ,jng voor Nederlandstalige '°P het moment groot", l Winkel van The Music maar naar het grote 'k van eigen bodem in de ie het succes van de Klap- fTixel." Podium ^1 begint op de Groene er diverse artiesten op ""I bun liedjes ten gehore JVan 16.00 tot 18.00 uur M>liek terecht bij optre dens van de Klapband, Frans Lies Pieterse en Sugar Lee Hooper. Op het podium komen 's avonds tussen 20.00 en 22.00 uur de Texelse zangers Kees Klaassen en Tony Anderson in actie, gevolgd door Huub Hangop („Wat ben je lelijk van dichtbij") en Pierre Kart- ner oftewel Vader Abraham. Kart- ner heeft als zanger én producer de afgelopen decennia een zeer belangrijke stempel op de Neder landstalige muziek gedrukt. De presentatie op de Groeneplaats is in handen van Kees Schoemaker. Passepartout Na 22.00 uur wordt het festival voortgezet in diverse horecabedrij ven. De toegang is dan niet meer gratis; met een passepartout van ƒ15,- kunnen liefhebbers overal naar binnen. Optredende artiesten zijn aa. Bertus Staigerpaip (ex- Normaal), Huub Hangop, Wolter Kroes (van de door Theun de Win ter geschreven hit „Laat me los"), Schubert, Kees Klaassen, Rob Zorn („Meisjes") en de Kees Joop riekt naar Odeklonje Band. Zij zijn door Kees Klaassen na mens organisatiebureau Blue Star Productions gecontracteerd. Deel nemende bedrijven zijn In den Grooten Slock, De Zwaan, De Kar- seboom, 't Tesselaartje, Twaalf Balcken, De Lindeboom, Jelleboog en Question. Prijsvraag De organisatie wil op 12 augustus een Hollands sfeertje creëren in het centrum van Den Burg. Straat muzikanten en een draaiorgel moeten het publiek in de juiste stemming brengen. Verder wordt ondernemers gevraagd om hun etalages op een leuke manier aan te passen. Daar is een prijsvraag aan verbonden, met als hoofdprijs een reisje naar Vlieland. Tijdens het festival blijft de 1-2-3-regeling voor de sluitingstij den van de horeca gewoon van kracht. Passepartouts zijn vanaf heden verkrijgbaar bij alle deelne mende zaken. The Music Store en Nauta CD. Een 43-jarige kampeerder op Loodsmansduin had in de was ruimte zijn horloge even afgelegd. Even later was het verdwenen. Met je blote voeten over gloeiend hete houtskool lopen. Als je het goed doet, voel je er niets van. Wie het wil proberen moet vrijdag 28 juli naar het dorpshuis ,,De Hof" in De Koog gaan, waar van af 20.00 uur een vuurloop-ritueel wordt gehouden. Deorganisatie is in handen van De Koog Bad plaats. Het is organisator Jan Wolter Tim mermans menens. De houtskool wordt op een brandstapel gloeiend heet gestookt. „Het doel van de vuurloop is een stap verder te gaan dan onze angst en de twijfel aan onszelf." Het ritueel wordt al tienduizend jaar uitgeoefend door natuurvolken over de hele wereld, zoals Bhoeddistische monniken in de Himalaya, de Zuni en Chorekee in Noord-Amerika, etc. De kracht om geen nadeel van het vuur te ondervinden schuilt volgens Tim mermans in de energie. „Deelna me aan een vuurloop is een ervaring die meestal grote indruk maakt. Het geeft kracht en zelf vertrouwen om je angst te over winnen en iets te doen dat onmogelijk lijkt." De vuurloop wordt begeleid door een deskun dig instructeur. Deelname is mo gelijk voor iedereen vanaf 7 jaar en kost 750,- per persoon (kinderen tot 12 jaar gratis). Het is beter van te voren geen alcohol te gebrui ken. Aanwezigheid verplicht niet tot deelname. Rob Boogaard uit Oosterend is gisteren Texels kampioen koeien keuren geworden. Hij behaalde na twee ronden de meeste punten van de totaal tien deelnemers. De eerste negen nemen vrijdag a.s. deel aan het provinciaal kam pioenschap in Midden-Beemster. De keuring, die plaatsvond bij hoe ve „Veelust" van Simon Vlaming aan de Zwinweg, had een span nend verloop In de ogen van de ju ry wist geen der kandidaten in de tweede ronde de vijf koeien in de juiste volgorde te plaatsen. De deelnemers letten teveel op „melktype", terwijl de jury de duurzaamheid van de dieren zwaarder liet wegen. Rob Boo gaard, die na de eerste ronde met klein verschil aan de leiding ging, behield de eerste plaats vóór Jan van der Haas en broer René Boo gaard. Vierde werd Henk Zoetelief, vijfde Peter Smit, zesde Hans Kikkert, zevende Wilco Zijm, achtste Mar co Bakker, negende Marcel Witte en tiende Marco Vlaming. Keur meesters waren J. Duindam van het Nederlands Rundvee Syndi caat (NRS) en Ewald Witte, geas sisteerd door Dirk Kalverboer. Mare Kievits (19) uit Den Burg heeft met succes zijn opleiding aan het SKIP (Stichting Kantoor en Informatica Praktijkopleidingen voltooid). Hij doorliep de richting Medewerker Beheer Informatie systemen (MBI) en liep stage op het Alkwaard College te Heerhu- gowaard met als extra module In structie en Ondersteuning Computergebruikers. Kievits heeft zijn zinnen nu gezet op een baan in de informaticabranche. Fiets gestolen. Een 45-jarige toe rist uit Zwijndrecht kon de Gazelle-fiets die hij bij v.d. Linde in De Cocksdorp had gehuurd, niet meer terugbrengen. Het rijwiel werd gestolen toen hij het ergens niet afgesloten had neergezet. De tien deelnemers aan de koeienkeuring. gefotografeerd vlak voor de beslissende ronde. Foto Frans HopmanI

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1995 | | pagina 5