)onatus: zuivelmode en de BD-kater Grote bedrijven azen op lokale producten aterschap vergoedt chade slootbagger lang aandringen door Texel: Brandwachten geslaagd TEXELSE p COURANT ieen wijzigingen eid noodcamping Aanleg tuinwallen door museum Gouden Driehoek centraal tijdens monumentendag Waterschapsheffing totaal ƒ12.270.000,- 072 - 512 22 22 06-11 "^VAKoi? vouiwm De kinderen van de Donatusmedewerkers tonen enkele van de nieuwe producten. DINSDAG 25 JUNI 1996 produkt dat voor Donatus op biolo gisch dynamische grondslag aan de overkant wordt gemaakt. De nieuwe soorten ijs, yoghurt, kaas en kwark worden wel op Texel vervaardigd. Virusremmers Nog meer nieuwe producten' Van Rijsselberghe leeft op. ..Ja. wel een stuk of vijftien waarvan ik zeker weet dat ik die binnen nu en tien jaar maak Maar die zijn dermate moeilijk dat daar tijd voor nodig is Ik ben er in mijn hoofd mee bezig." Tactisch omzeilt hij mijn vragende blikken Alleen onthult hij nog dat hij breder denkt dan alleen aan zuivel. Al filosoferend laat hij de term gezichtscrème vallen ,,Er tellen twee dingen: het moet biologisch zijn, dus goed voor het milieu en het moet nieuw zijn. We willen niet méér van hetzelfde maken Het moet een com pleet ander uitgangspunt hebben Van Rijsselberghe noemt enkele voorbeelden „Duindoorns bevatten veel vitamine C. Er is behoefte aan natuurlijke producten met een enorm hoog vitamine C gehalte Het is een zinvol voedselsuplement voor men sen die ergens een gebrek aan heb ben Hetzelfde geldt voor de appel bessen en de vlierbessen. Daar zitten bepaalde virusremmende stoffen in. Wij maken daar wat eetbaars van. Het lijkt dus een potje, maar er zit een wéreld achter.' De ideeën blijven komen. ..Moeilijk? Het is moeilijk om géén ideeën te hebben. Gelukkig word ik afgeremd. Anders zou ik echt binnen een jaar veertig nieuwe producten hebben Dat kan dus gewoon niet De open dag die Donatus zondag hield werd druk bezocht. Vooral voor ouders met kinderen was het een feest. Texelaars die deze dag hebben gemist kunnen uiteraard tijdens de re guliere openingsdagen een bezoekje brengen aan het biologisch-dynami- sche bedrijf. Tekst en foto's Tessa de Graaff hebben elf nieuwe producten. Kom je weer eens langs?" van Rijsselberghe zit druk te telefoneren in zijn kantoor, bezaaid ligt met papier. Hij regelt de afzet van een partij ■taal in supermarkten. We buigen ons over de noviteiten, blijken er drieëndertig te zijn. ,.Goh", reageert Van \elberghe verbaasd. ,,En ik heb er nóg wel een stuk of vijf- inmijn hoofd..." een tijdje tamelijk stil geweest Donatus. „Bewust", zegt Van Iberghe. „Je hebt toch al snel hier zeggen: daar héb je hem Hij heeft zich de laatste tijd ii op een samenwerkingsver met andere lokale producenten Waddengebied. De verkoop roducten aan de overkant heeft oor een enorme impuls gekre- ,En dat vraagt om nieuwe den." Luxe markt iu toe is Donatus de enige se deelnemer in het Wadden- j.Van Rijsselberghe heeft an- biologisch geonënteerden op and benaderd. Zonder succes, dal komt' Het prijsniveau is aan oikant anders Texel is een luxe maar dat beseffen we vaak o.Kaas bijvoorbeeld. Op Texel dal makkelijk twaalf of dertien nperkilo. Aan de overkant stop- ebij negen. Dus als ik loop te n dat ze voor die prijs kaas inmaken, vinden ze mij maar Ie moet al echt van het eiland af iméér willen, om die stap te Concurrentie «aarom doet Donatus dat wél? e redenen", verklaart Van iberghe. Hij venvacht binnen nu tiaar een enorme druk op de Ivan streekgebonden produc- ituurlijk joh. Als grote bedrij- ytóekken wat voor groei- peden daar nog zitten, dan ze erin Dan is het niet meer sief voor die lokale leveran- tt| ziet een samen-sterk-ver- 4 overlevingsstrategie. „Al- oamee kunnen we die grote >ötet hoofd bieden." éden is dat Donatus te groot ileen Texel „Wij zijn toch al serkant gericht. Als onze spui en op het eiland zouden moe iden opgegeten, dan kom je op iiDonatusproducten per hoofd ibevolking per jaar. Dat is wat het landelijke gemiddelde..." Doorgaan op zuivelgebied nog wel iets s te verzinnen' Van Rijssel- servan overtuigd „Het is net rnjden", plaagt hij. „Op gege- «ment heb je de pasjes mis schien wel drie keer gedaan, maar in een andere volgorde zijn ze weer anders. Leuker of juist minder leuk In ons geval lekkerder of juist minder lekker. Blijven oefenen, blijven probe ren. Wij maken ook wel eens wat, dat later weer uit het assortiment ver dwijnt." Verpakking doet ook een hoop, zo blijkt. Van Rijsselberghe vertelt over een Boursin-achtig kruidenkaasje. „Maar dan goedkoper We hadden een prachtig doosje laten maken, maar het liep voor geen deuk Toen het product voor ons eigenlijk „dood" was hebben we het restant in een supergoedkoop onooglijk plastic bakje gedaan. Begint het me daar toch te lópen Nu houden we het erin." Puddingprobleem Door de vele jaren ervaring is Donatus tegenwoordig in staat om in slechts drie maanden een nieuw product op de markt te brengen. „In het begin loop je tegen grenzen aan waar je niet overheen komt Nu we ten we hoe we dat moeten aanpak ken." Hij schetst het „puddingprobleem". „Dat was een gat in de markt. Er is geen biologische pudding. De vraag is uiteraard waarom met Het blijkt een erg lastig product Je komt er niet zonder de normale verdikkingsmid delen Nou ja. dus wel, maar dan met allerlei onpraktische hulpmiddelen als eiwit Dan moet je dus een bedrijf zoeken dat biologische eieren produ ceert en die voor je scheidt Uiteinde lijk heb je alle ingrediënten, je gaat het maken en dan dondert het in elkaar. Genoeg om het bijltje erbij neer te gooien. Zo niet de Donatus-beman- ning. die via-via iemand kent die dol is op experimenteren. En zo kon er zondag tijdens de open dag dus wor den geproefd van een duindoorn- bavarois, een gewone bavarois en een griesmeelpudding. „Waarbij je dan moet bedenken dat hier geen biologische gries bleek te bestaan. Dus die komt helemaal bij een Itali aans bedrijf vandaan, die dat toeval lig een keer op een zondag heeft ge maakt Turks griesmeel Hoe komen ze aan al die contacten? Van Rijsselberghe wijst op de vele klappers en mappen in zijn kantoor, „In deze chaos zitten de namen van producenten waar wij ooit wel eens iets mee hebben gedaan. Gewoon blijven vragen Dan kom je op gege ven moment bij een meelleverancier die wel iemand weet die biologische couscous maakt, ledereen die in zui delijke landen is geweest heeft dat vast wel eens gegeten Maar dat is gewoon Hollands griesmeel Toen waren we er dus. Via een Turks ge recht maken wij een oer-Nederlandse griesmeelpudding." Het is ze gelukt, zoals het met meer lastige producten is gelukt. Van Rijsselberghe drukt zich voorzichtig uit „Kicken' Ach, het kost veel ener gie Natuurlijk is het leuk als je iets kunt maken dat niemand tot dan toe lukte Maar het kost ook geld, iets ontwikkelen Omdat wij het niet zo wetenschappelijk aanpakken en het uit het bestaande relatienetwerk schudden, zijn de kosten te overzien. De Cqmpina/Melkunie is, geloof ik, drieënhalve ton kwijt voor ze een nieuw product hebben." Nieuw: bessen Een nieuw Donatusproduct wordt gelanceerd als de medewerkers van het bedrijf het lekker vinden Zo sim pel. „Als dat zo is sturen we er een zootje van naar onze afnemers Kij ken wat de consument ervan vindt.' Het criterium om met een product te stoppen is nog simpeler „Als het veel werk is om te maken en er wordt te weinig van verkocht, dan zijn we er gauw klaar mee. We stoppen met ongeveer vier producten per jaar." De gigantische hoeveelheid nieuwe producten van dit jaar is een uitschie ter. „We zijn een ander segment van de markt ingedoken'verklaart Van Rijsselberghe Hij doelt op bessen Marc van Rijsselberghe: ..moeilijk om géén ideeén te krijgen.. „We zijn een samenwerking gestart met de Vereniging Bijzonder Fruit." Deze club bestaat uit dertig telers in Friesland Donatus zocht vlierbessen. Maar ze hadden ook appelbessen, vossenbessen en duindoorn ..Die duindoorns is iets verschrikkelijks Hartstikke zuur, echt een rótproduct. We moesten daar dus wel iets goeds bij bedenken Dat is gelukt. Het is eetbaar geworden Lekker zelfs." Zuivelmode De zuivelwereld is onderhevig aan trends. Momenteel wordt de consu ment doodgegooid met andersom- draaiende, cholesterolverlagende producten vol toevoegingen met veel belovende namen gelijkend op LPG en LSD Donatus speelt daarop in met een natuurlijke variant. Het Texelse bedrijf zoekt zelf niet naar nieuwe trends. ,,Maar het is natuur lijk wèl hartstikke leuk als de Cam pina/Melkunie tien miljoen steekt in de promotie van bijzondere yoghurts en wij liften even mee op ons eigen gebiedje..." Met een steels lachje biecht Van Rijsselberghe op dat Donatus vaker gebruik maakt van de know how van dergelijke kapitaalkrachtige groot leveranciers. ,,Als ze met iets nieuws komen, halen we dat snel bij de su permarkt. We zoeken uit wat ze erin hebben gestopt, welke bacterie- culturen Die bestellen wij ook en zie daar hebben wij het ookDat riekt naar plagiaat ,,Nee, het is niet straf baar. Er bestaat op dit gebied met zoiets als copyright Het zijn vrij ver krijgbare bacteriestammen." Soms raken smaken uit de mode We deden altijd veel boeren stands- yoghurt. Gemiddeld vijfhonderd liter in een week. Nu nog hooguit vijftig li ter." BD-kater Naast zuivel komt Donatus met limonadesiropen, honing en wijnen ,,Ja, mét alcohol", glundert Van Rijsselberghe die laat doorscheme ren dat het uitproberen daarvan in olijke stemming is verlopen Maar je krijgt er een minder hevige kater van. Dat is verklaarbaar, want de hoeveel heid sulfiet en troep die wordt gebruikt om flessen schoon te maken is nog geen fractie van wat in reguliere wijn zit." De wijn wordt voor Donatus in Fries land gemaakt. ,,Het is voor ons een raar product We dachten dat we er geen liter van zouden slijten. Maar tijdens de milieumarkt konden we het niet aanslepen Wel hónderd flessen hebben we verkocht. Aan toeristen? Welnee allemaal Texelaars! Voor je die een pot kwark hebt aangesmeerd ben je een hele tijd verder, maar wijn wil wel Wat de boer niet kent... Volgens Van Rijsselberghe zijn Texelaars behoudend „Ze kopen niet gauw iets nieuws Hoeveel Texelaars hebben wel eens zeekraal of zeeaster gegeten? Terwijl het op het eiland groeit." Misschien als Donatus er een receptenboekje bij doet. „Nee, nee, daar is aan gedacht. Op het etiket staat hoe je het moet klaarmaken. Maar toch kopen men sen het met snel. Die eerste aankoop hè Als ze het kennen, gaat het wel. Da's trouwens in andere plattelands gebieden ook zo. Raar eigenlijk Die mensen gaan toch ook op vakantie, eten in Spanje paëlla zonder daar moeilijk over te doen?" De honing is ook een verhaal apart „Tijdens de presentatie van pro ducten van de Waddengroep in EcoMare kwamen twee Groningers op me af. De ene bood driehonderd meststieren aan en de ander vier honderd bijenvolken Een beetje ko misch natuurlijk, maar ze hadden een hele reis gemaakt, dus ik begreep wel dat het geen grapje was. Voor het eind van de bijeenkomst had ik een paar honderd kilo honing gekocht en op dat vlees zouden we later nog te rugkomen." Ook de honing is dus een xwwers die bagger op hun gestort krijgen uit sloten tl waterschap waarvan het ehalte gemiddeld boven de mg per liter ligt, komen ën in aanmerking voor scha- goeding. Dat heeft het alge- testuur van waterschap Hol- Kroon besloten. Op het 'komen onder andere gebie- de Prins Hendrikpolder, bij thans, Dijkmanshuizen en aeschild in aanmerking. Met Mdcamping heeft vorig jaar kend gedraaid, tot genoegen 'e gemeente. De beheerder de vrijheid om in bijzondere len een verblijf van twee en toe te staan. Daar is Erna dn van de VVD het wel mee maar ze vindt dat deze 'swijziging eerst had moeten Bn doorgesproken in 'issieverband. iuder Schilling antwoordde egavond dat geen sprake is van •oleidswijziging „Het blijft eén - Oe noodcamping moet geen eerterrein worden waar jonge- :or een weekendje Texel heen Die twee nachten mag slechts tendering." fren met de sanitaire units op JdMmping zijn Jan Koolhof van "A een doorn in het oog ge- begrijp dat het nu is opge- maar de leverancier is qua *verlenmg in gebreke geble- Koolhof stelde voor om in het dij een dergelijke aanschaf 5 hele rekening ineens te vol- name Texel drong aan op de com pensatie. In het voormalige waterschap Texel bestond al een soortgelijke vergoe ding voor zoutschade. maar het ge fuseerde waterschap Hollands Kroon wilde er aanvankelijk met aan „Voor de Texelse landbouwers is echter sprake van een onevenredig nadeel, doordat het zoutgehalte in bepaalde hoofdwatergangen hier hoog is' pleitte Texels waters- schapsbestuurder Geert Timmer voor compensatie. Door kwelwater vanuit de Waddenzee is het zoutgehalte van slootwater in bijvoorbeeld de PH-pol- der gemiddeld boven de 8.000 mg/li- ter. Om de vijftien jaar wordt de modder uit de hoofdwatergangen geschept, zodat de afwatering intact blijft. Het zout in de specie kan op de akkers voor grote schade aan de teelt vruchten zorgen. Dat bleek een jaar of vijftien geleden, toen de gewassen er flinke schade van ondervonden. Vorig jaar heeft het waterschap op nieuw op grote schaal gebaggerd. Uitspoelen Volgens de regeling die nu is getrof fen moet de modder uit zogenaamde hoofdwatergangen een jaar op een De dorpscommissie van De Waal wil graag enkele tuinwallen in de omge ving van het dorp hersteld hebben. De gemeente voelt daar ook wel voor en heeft uitgerekend dat het enkele duizenden guldens kost. Bekeken wordt of het project in samenwerking met het Waalder Wagenmuseum kan worden uitgevoerd De landelijke thema's zijn wel vaker met toepasselijk voor het eiland, zo dat sinds 92 jaarlijks een dorp op het eiland centraal staat Dit jaar is eigen lijk De Cocksdorp aan de beurt, maar er is één probleem dat dorp heeft geen monumenten. Besloten is De Gouden Driehoek tij dens de monumentendag onder de aandacht te brengen. Het project is ontstaan uit een samenwerkingsver band van verschillende instellingen, waaronder de Stichting Ter Reede van Texel en het Maritiem en Juttersmuseum. Het draait allemaal om de historische driehoek tussen Oudeschild, de Wezenputten en fort De Schans. B en w stellen voor om een fietstocht te organiseren langs deze punten Het college denkt ook aan rondleidin gen bij De Schans en reductie op het toegangskaartje van het museum in Oudeschild. strook grond (schotwal) langs de sloot worden gereden, zodat het zout er door de regen kan uitspoelen. De landbouwers krijgen het nadeel dat ze ondervinden doordat ze de strook grond dat jaar met kunnen gebruiken van het waterschap gecompenseerd. Dus met de zoutschade aan de ge wassen, zoals volgens de regeling van het voormalige waterschap Texel het geval was. Als voorlopige ondergrens voor de zogeheten bestuurscompensatie- regeling werd na enige discussie de norm van 8 000 mg zout/liter slootwa ter aangehouden. Mocht blijken dat deze norm moet worden bijgesteld, gebeurt dat alsnog De Open Monumentendag die half september in het hele land wordt gehouden heeft „industrieel erf goed" als thema. Texel heeft daar niet zoveel van. zodat is besloten het Gouden Driehoek-project cen traal te stellen. Waterschap Hollands Kroon heeft ƒ12.270.000,- nodig om zijn taken binnen het beheersgebied van 56.500 hectare uit te voeren. De dienst is verantwoordelijk voor het beheersen van water. Dat gebeurt door het onderhoud van stuwen, sluizen, gemalen en het op peil houden van het slootwater. Om de kosten te dekken vallen bij alle in woners van het beheersgebied eind juni de belastingaanslagen voor dit jaar op de mat. Ingezetenen (huurders van wonin gen) betalen ƒ43.45 Een variërend tarief geldt voor de eigenaren ge bouwd (woningen en gebouwen) en ongebouwd (landerijen) en pachters). De hoogte van de aanslag voor ge bouwd wordt bepaald door het tarief en de waarde van het pand, zoals dat door de gemeente voor de OZB is getaxeerd. Voor Texel is dat tachtig cent per drieduizend gulden. Voor landerijen gelden vijf omslagklassen, afhankelijk van de grondsoort en de kosten die het waterschap moet ma ken om het water op het goede ni veau te houden. Via het aanslagbiljet wordt tevens een heffing voor het Hoogheemraadschap voor Uit- waterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier (USHN) opgelegd. Hiervan betaalt de het USHN de kos ten voor waterbeheersing, waterkering en wegenbeheer, voor zover de dienst hiervoor verantwoor delijk is Fiets. Een 41-jarige inwoner van Den Burg zette zijn fiets vrijdagavond wèl op slot, maar liet de achterdeur van zijn woning aan de Akenbuurt los. Zaterdag bleek het rijwiel, ter waarde van ƒ100,-. te zijn verdwenen. Als het zonder zwaailicht kan bel Voor noodqevallen Zeven nieuwe leden van de Texelse brandweer hebben gis teren met gunstig gevolg het tweede deel van het brandwacht examen afgelegd. Ten overstaan van de uit Noordholland en Flevoland afkomstige examen commissieleden moesten op het terrein van de NlOZ-haven drie opdrachten worden uitgevoerd, die te maken hadden met ..re pressie' Daaronder wordt daad werkelijk optreden verstaan zoals het bedienen van de straal en het omgaan met de materialen De groep deed het prima, allen kre gen een acht. Het wachten is nog op de uitslag van het theorie examen. maar het staat nage noeg vast dat ook die niet zal te genvallen. zodat de zeven mannen binnenkort in de rang van brandwacht kunnen worden aangesteld De cursus die zige durende dertig avonden hebben gevolgd, werd gegeven door commandant Dick Jongeneel. Aad Vaars en Marius Banda De geslaagden zijn zeer gemoti veerd en willen graag meedoen aan de vervolgcursus voor brand wacht eerste klasse, die hopelijk ook op Texel zelf gegeven kan worden Bij kandidaten was ook NIOZ- medewerker Willem Polman maar die kon helaas met deelne men aan het examen omdat hij maandag onverwacht op expedi tie moest De Texelse brandweer is nu op een sterkte van 46 personen ge komen. Dat is nog niet genoeg om flexibel en met voldoende re serve te kunnen opereren Bin nenkort zal daarom met een nieuwe wervingscampagne wor den getracht de sterkte op vijftig te krijgen Op de foto van links naar rechts de nu geslaagden: Ruud Groene- wegen. Santiago Gonzales, Martijn Eelman Arjan Barhorst. Henk Veldhuizen. Eduard Bos en Brendan de Graaf Foto Harry de Graaf)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1996 | | pagina 7