Texelse Laura naar
Spelen in Nagano
„Soep koken uit een
pakkie kan elke sukkel"
riB
Kwaliteit houdt
jkampeerboeren bezig
i
car B don
3nF.
r Droomstage in Holland Heineken Huis
TS
O
f'
i\
Horeca-cursus in Oranjerie Vogelhuis
TEXELSE^" COURANT
K
"iB-NRRRlWüZlM
z DE OUDSTE^
c
WD hebben
t TEXEt GEWEI
Als ondernemers vechten om een been...
\tyat ik
zeggen wou...
BTW
Maar voorlopig
nog geen
classificatie
Laatste trimloop
Brief over BTW
VRIJDAG 6 FEBRUARI 1998
T'
'ffDOE^TtECOéè
innemarie Thomas, Rintje Ritsma,
2 Is Postma en Jan Bos. Wellicht
lOort Laura Commandeur van de
itólp uit Den Hoorn straks ook in
~at
I E
rijtje thuis. De 20-jarige
Idente aan de Nationale Hoge-
ool voor Toerisme en Verkeer
Breda reisde voor haar stage
Insdag af naar de Olympische Spe-
Sn in het Japanse Nagano. In het
lolland Heineken Huis, een Neder-
inds bolwerk in het Olympische
lorp. gaat ze onderzoek verrich-
sn. In de Texelse Courant doet ze
linnenkort persoonlijk verslag van
aar ervaringen. Vandaag alvast
en kennismaking.
iternational Tourisme, Management
pB Consultancy, luidt de officiële
enaming van de engelstalige inter-
lationale afstudeerrichting die Laura
volgt Haar einddoel is een leidingge
vende functie bij toeristisch onder
zoek. Bij voorkeur in Japan,
„Mijn belangstelling voor Japan werd
gewekt toen ik dankzij een
uitwisselingsprogramma voor een
jaar naar Amerika kon Ik kwam op
een higschool in Barstow tussen Los
Angelos en Las Vegas, waar veel
buitenlandse jongeren waren. Ik trok
veel op met Mahoko Mizuno, een
Japanse Door wat zij me vertelde
werd mijn belangstelling voor haar
land en de cultuur gewekt. Na mijn
studie wil ik iets op toeristisch gebied
doen met Japan. Om goed zaken te
kunnen doen. moet je de gewoontes
kennen. Zo moetje bijvoorbeeld nooit
je stokjes rechtop in de rijst zetten.
Want zo serveren ze het aan de do
den Dat moet je ook maar weten
Wat ik heel merkwaardig vind is hun
gelijk aan heiligschennis Het water is
nog veertig graden ook, dus knap
heet."
Holland Heineken Huis
,,Op school hoorde ik over het Hol
land Heineken Huis in Nagano. Het
toeval wil dat mijn oom, Jan Com
mandeur, bij Heineken werkt. Via
hem kwam ik in contact bij iemand
van het Nederlands Olympisch Co
mité en de Sportfederatie. Hij was
meteen enthousiast Hij regelde on
derdak en dacht mee over een op
dracht voor het onderzoek dat ik er ga
doen."
Het Holland Heineken Huis (HHH) is
een ontmoetingscentrum voor Neder
landse sporters, media en sporters
badgewoonte Vóór ze in bad stap
pen, borstelen ze zich eerst helemaal
schoon Het bad is namelijk alleen om
ijiura Commandeur voor het ouderlijk huis, boerderij De Stolp in Den Hoorn.
(Foto Gerard Timmomvtn)
in te relaxen. Niet schoon zijn staat
Er is informatie over wedstrijden waar
Nederlanders aan meedoen Verder
dient het voor de promotie van ons
land. Behalve het bier is er een
broodje haring, paling, kaas en drop
..Mijn taak is om klantenonderzoek te
doen voor bezoekers van het HHH
Om een inzicht te krijgen in de bele
ving van de verschillende doelgroe
pen Aan de hand van een door mij
zelf gemaakte enquête, over zaken
als de service, informatie en de prijs
schrijf ik een rapport met een conclu
sie en aanbevelingen."
Sfeer proeven
„Als ik tijd overhoud hoop ik wat aan
skiduiken te kunnen doen Om wat
van de sfeer van de wedstrijden te
kunnen proeven, kan mijn begeleider
van het NOC waarschijnlijk wel wat
vrijkaartjes voor me regelen."
In het HHH hoopt ze in contact te
komen met de Hollandse atleten,
waarvan ze een lijst namen opsomt.
„Er gaan (short-track) schaatsers
mee en misschien één snow-
boarder."
Zelf reist ze mee met de crew van het
HHH. „Het is een vlucht van 11 1/2
uur. Ik verblijf drie weken in het Olym
pisch dorp, op 200 km ten westen van
Tokyo. Daarna vertrek ik naar Tokyo,
waar ik tot 24 april blijf. Ik wil daar
onderzoek doen naar de bestedingen
van Japanse toeristen in Europa.
Weet je bijvoorbeeld waarom ze zo
veel foto's nemen? Des te méér rol
letjes ze mee naar huis nemen, des
te méér aanzien ze hebben." Het
onderzoek zal een week of vier in
beslag nemen
Uitdaging
De rest van de tijd wil ik benutten om
wat van het land te zien. Een beetje
vakantievieren en wat cultuur opsnui
ven Daarbij kijkt ze met helemaal
door de ogen van een toerist, maar
ook als iemand die in de sector z'n
brood wil verdienen Voor het eerst
kan ze dit voorjaar haar vader met
helpen met de lammerij. „Dat vind ik
best leuk werk maar dit gaat nu even
voor."
Mocht haar ambitie om zich in Japan
te vestigen realiteit wordendan is het
met uitgesloten dat ook Texel daar
van meeprofiteert „Ik neem voor de
zekerheid een paar brochures over
het eiland mee Nu beperken de Ja
panners zich nog tot een vluchtig
bezoek aan Amsterdam en Volen-
dam Het is voor mij een uitdaging ze
uit dat patroon te halen en om ze aan
te moedigen wat meer de tijd voor
Nederland te nemen."
UHHk neer i
-6 DE KRREL NI té
f MEE TEMPIKEN s
'Tis "5
TOCH
20NDE
WÖSsiïï),
UiG>c»g /ia»
De kwestie van de BTW-problemen
met de gemeente Texel en de
Ondernemersvereniging „De Koog
Badplaats" zijn de wereld nog met
uit. De Koog Badplaats heeft een
overeenkomst met de gemeente
Texel getekend, waarbij werd over
eengekomen om een derde bij te
dragen in de opwaardering van de
Dorpsstraat/Badweg Het bestuur
heeft een verdeelsleutel bedacht in
de vorm van vierkante meters eigen
grond van ondernemers en van
strekkende meters langs de gevel
van het betreffende bedrijfspand.
Daarboven werd nog een actie ge
start om bijdragen van het bedrijfsle
ven buiten de Dorpsstraat te verkrij
gen. Het voorgaande is van belang
voor het volgende deel.
De Koog Badplaats is ondernemer,
in de zin der wet wat inhoud dat
over al wat aan rekeningen wordt
Be Vereniging van Texelse Kam-
>eer Boeren (VTKB) streeft naar
'erdere kwaliteitsverhoging van
accommodatie die door de
"hans 61 leden wordt geboden.
Het is echter nog niet mogelijk om
Ie bedrijven te onderwerpen aan
>en door de ANWB uit te voeren
Etlassificatiekeuring. Die stuit, blij-
'fltens een brief van de Stichting
^Classificatie ANWB, op prakti
sche problemen, die te maken
qiebben met de kleinschalige aard
yan de bedrijven en problemen bij
"let bepalen van criteria.
C
Hfitgelijk wordt wél overgegaan tot
'Sten meer algemeen getinte rappor-
'SlSje inzake de kwaliteit van
pmpeermogelijkheden op de en/en
|fede omdat er nogal wat geld mee
^gemoeid (rond f5.000,- voor een
Hderzoek van vijf dagen) is daartoe
Bdg niet besloten
tiet punt kwam gisteravond aan de
le tijdens een drukbezochte alge-
ne ledenvergadering van de
KB in hotel De Lindeboom,
lar bleek overigens ook dat met le-
'een de classificatie of vergelijk-
Jre kwaliteitskeuring noodzakelijk
"rlndt Iemand meende dat de
tampeerboeren ook zonder een der
gelijke stimulans hun accommodatie
«rder zullen verbeteren Ook was
H opmerking te horen dat de eisen
jm voorwaarden die de gemeente
®ns hanteert bij het afgeven van
/jjrgunning voor erfkamperen, vol
gende kwaliteit garanderen.
Vaste plaatsen
de nu geboden kampeer-
igelijkheden bij boerderijen in een
ihoefte voorzien, staat buiten kijf.
1 afgelopen jaar, zo deelde voor-
:er Jan van Heerwaarden mee,
s er veel toeloop en de vooruit-
®hten zijn ook prima. De sector
ijgt nu ook te maken met steeds
er verzoeken om een vaste
jravanstandplaats. Het gaat vaak
caravans die elders op Texel het
ild moeten ruimen voor bungalow-
fjuw De sector heeft zich echter
ffirplicht niet meer dan twee vaste
Standplaatsen per bedrijf in te rich-
jBn en deze niet eerder dan 21 april
te gebruiken, als de bomen in hel
blad zitten. Dat laatste is onderdeel
van het convenant met de Texelse
Vereniging van Logiesverstrekkers
Broodnijd?
De wijze waarop de Recron (organi
satie van „grote) recreatiebedrijven)
zich heeft opgesteld ten opzichte
van dit convenant, heeft bij het
VTKB-bestuur kwaad bloed gezet.
Voorzitter Van Heerwaarden sprak
van broodnijd. Hij benadrukte dat
het de convenantpartners om niets
anders is te doen dan kwaliteit
Waarmee vooral op landschappe
lijke kwaliteit wordt gedoeld. Het is
niet wenselijk dat overal op Texel
caravans zijn te zien achter nog met
groene boomsingels.
Zó hoog heeft de VTKB kwaliteit in
het vaandel staan, dat ook het be-
draq van f1000,- dat zij van het
Noordijkfonds heeft gekregen, daar
aan op een of andere manier zal
worden gespendeerd
De 1600 slaapplaatsen die beschik
baar zijn voor erfkamperen waren
ongeveer toereikend: het ziet ernaar
uit dat enkele boeren die op de
wachtlijst staan, geholpen kunnen
worden.
In de VTKB gaan geen grote bedra
gen om. Penningmeester Nico Roe
per vertelde dat het kassaldo is ge
stegen tot f2.629,25 De jaarlijkse
contributie van f25,- blijft ongewij
zigd.
Toeristenbelasting
In de rondvraag werd geklaagd over
de toeristenbelasting f1,25 per
nacht is veel in verhouding met het
tarief van f7,50 per dag dat op veel
erven moet worden betaald Ook
bleek het enkele leden met lekker te
zitten dat de heffing van toeristen
belasting op de erven makkelijk is te
controleren, waarbij werd gesugge
reerd dat de belasting op minder
overzichtelijke grote bedrijven stevig
wordt ontdoken. In dat verband gin
gen stemmen op voor toeristen
belasting op forfaitaire basis, dus
een vast bedrag per bed. Een derge
lijk systeem werd enkele jaren gele
den bedacht, maar door het ge
meentebestuur uiteindelijk „zomaar'
naar de prullenmand verwezen.
Heisdeuren
Een kampeerboer uit de omgeving
van De Cocksdorp pleitte gistera
vond voor uitbreiding naar vijftien
eenheden per erf. WLTO-voorman
Rinus Kuiper herinnerde er echter
aan dat de huidige acht plaatsen
„voor de heisdeuren zijn wegge
sleept". Het is niet reëel om meer te
verlangen.
Een zorg van enkele kampeer-
boeren is dat het erfkamperen ge
bonden is aan een levensvatbaar en
erkend agrarisch bedrijf. Dat zou be
tekenen dat de kampeervergunning
vervalt als de boer grond afstoot of
op een andere manier onder de nor
men komt die gelden voor een le
vensvatbaar bedrijf. Als oudedags
voorziening voor boeren die er
helemaal mee willen stoppen, biedt
het erfkamperen dus ook geen
soulaas. De juridisch geschoolde
vice-voorzitter Jos Bakker meende
echter dat het zo'n vaart niet zal lo
pen „De vergunning kan niet zo
maar worden ingetrokken als het be
drijf kleiner wordt Wél als de
boerderij helemaal wordt verkocht'
Dat laatste is met eens onbillijk Het
is beter de beperkte kampeer-
mogelijkheden te gunnen aan star
tende .echte" boeren die nog
„zwaar" zitten, dan aan agrariërs die
aan het afbouwen zijn
Promotiespot De VVD timmert
flink aan de weg Op TVTexel zullen
tot aan de verkiezingen humoris
tische promotiespotjes te zien zijn,
die de kiezers moeten stimuleren
om op 4 maart voor lijst 5 te stem-
men.
verstuurd, BTW wordt berekend De
gemeente Texel is niet BTW-
plichtig behalve ais er goederen en
diensten worden geleverd aan der
den, bijvoorbeeld bedrijfsafval.
De Koog Badplaats heeft aan alle
belanghebbenden rekeningen ver
zonden tot een totaal van eenderde
van de totale kosten. De BTW die
daarbij is ontvangen, geldt weer als
„voordruk" op de gemeentelijke re
kening Nu na het ontvangen van de
rekening van de gemeente, blijkt dat
er een gering deel met BTW is belast
en wel het vierkante meters eigen
grond deel, het publieke deel, onbe
last wordt doorberekend- De Koog
Badplaats blijft dus met een over
schot aan BTW zitten die wij niet bij
de gemeente, als voordruk, in min
dering mogen brengen en het over
schot aan de fiscus moeten betalen.
De betekenis hiervan is dat wij een
derde moeten bijdragen, plus nog
een forse som aan BTW. De Koog
betaalt dan 25.000 gulden meer dan
het afgesproken derde deel.
Oplossing, ieder der participanten,
de Provincie, de gemeente Texel en
De Koog Badplaats, dient een derde
deel van de meerkosten te betalen.
Overigens is het vreemd dat de kos
ten van het herbestraten, na het aan
leggen van de riolering - normale kos
ten die bij het aanleggen van riool
altijd onder het budget vallen - niet in
mindering zijn gebracht op het aan
leggen van een fraaier wegdek.
Waarvan akte.
Jan G.H Hennink,
De Koog
De Atletiekvereniging Texel houdt
zondag de zevende trimloop van dit
seizoen vanaf happerij het Turfveld
(voormalige boskiosk) in de Dennen
De start is voor de jeugd tot en met
twaalf jaar om 11.00 uur en voor de
oudere jeugd en senioren om 11.15
uur. De inschrijving is open vanaf
10 30 uur in de kiosk. De lengte van
het parcours is voor de jeugd tot en
met twaalf jaar 1,3 kilometer, voor de
oudere jeugd t/m 16 jaar 3,1 km. Se
nioren kunnen kiezen uit 3,1, 6.2 en
9.3 km Het inschrijfgeld bedraagt
voor jeugdleden van AVTexel ƒ1,-
voor jongens en meisjes die geen lid
van de vereniging zijn ƒ1,50. De se
nioren betalen respectievelijk ƒ2.-
en ƒ3,-. Het parcours gaat over vrij
wel vlakke bospaden
De raadsleden kunnen binnenkort
een brief in de bus verwachten van
het college. Daarin worden de af
spraken uit de doeken gedaan die
zijn gemaakt tussen de gemeente
en De Koog Badplaats over financie
ring van de Dorpsstraat. Het college
wil daarmee een eind maken aan de
commotie over de BTW-naheffing
„Er wordt nu net gedaan alsof wij de
boeman zijn. maar er lagen duide
lijke afspraken. Het is belangrijk dat
de raad daarvan op de hoogte is,
mochten er eventueel vragen over
komen in de vergadering van dins
dag", aldus een woordvoerder.
..Jongens, hebben jullie al een scheutje azijn bij de spruitjes
gedaan? Daardoor komen ze beter op kleur.Routinier Joop
Dekker, kok in restaurant Oranjerie Vogelhuis, leert deelne
mers aan de Texelse horeca-cursus de fijne kneepjes van het
culinaire vak. Elders in het Koger restaurant worden
bedieningsmedewerkers bijgeschoold.
Sinds eind november volgen vijftien
horeca-medewerkers de praktijk
opleiding die speciaal is geent op de
Texelse horeca. De cursus is opge
zet door het arbeidsbureau in sa
menspraak met horeca-onderne-
mers Werkgevers kampen elk jaar
met het probleem dat te weinig ge
schikt horecapersoneel op het ei
land is te vinden.
Paul van der Vis, exploitant van het
Vogelhuis en tevens leermeester,
kent het probleem. „Noodgedwon
gen worden vakbekwame mensen
van de vastewal aangetrokken
Maar dan doet het probleem van
huisvesting zich voor. Het onder
brengen van medewerkers is één
van de redenen dat we ons hotel
hebben ingericht voor het personeel
Het zou mooi zijn als we het met
mensen van het eiland konden red-
Leerlingen van de Lubertischool bekijken In Oranjerie Vogelhuis in Oe Koog de nieuwe
pannenkoekenmachine van Paul van der Vis.
den. Dan is de huisvesting door
gaans geregeld.
Het doel van deze scholing is om
horeca-medewerkers die wat erva
ring hebben op een hoger niveau te
brengen. Joris Visser (27) is een jaar
of zeven werkzaam in de keuken
van Paal 9 Hij is enthousiast deel
nemer. „Na de middelbare school
begon ik als afwashulp Gaandeweg
kon ik me tot kok ontwikkelen. Erva
ring dus in ruime mate, maar hier
leer ie toch het echte koken Niet al
leen boekenwijsheid, maar veel in
de praktijk. Hoe je zelf soep moet
maken, met uit een pakkie, want dat
kan elke sukkel. Of zelf saus maken.
Hoe je geld kan besparen, zelf een
menu samenstellen, inkopen en al
lerlei handigheidjes
Snijtechniek
„Bijvoorbeeld over snijtechnieken",
roept Merlijn Adema (18), een
cursist die sinds twee jaar in de
horeca werkt, „Het snijden van
groente of vlees gaat al een stuk
sneller." „In het begin waren de
pleisters nauwelijks aan te slepen.
Nu gaat het al beter", wijst docent
Dekker op de vlijmscherpe messen-
set die elke leerling in bruikleen
heeft. „Het mooie is, dat deze cur
sisten uit eigen wil aan deze oplei
ding deelnemen. Het enthousiasme
is groot en de jongens willen graag
wat leren."
Het gevolgde lesprogramma sluit
aan bij de stof in het leerlingen
stelsel „Alleen leren deze jongens
in twaalf weken waar anders ander
halfjaar voor staat." Als kroon op de
opleiding krijgen de cursisten het cu-
linaire leerboek Pauli's. in
horecarkringen zo'n beetje de bijbel
van de keuken
Bediening
Anton van der Vis van het Vogelhuis
en Ralph Kompier verzorgen de les
sen voor de bedienings
medewerkers. Hierbij wordt veel
aandacht besteed aan klant
vriendelijkheid en service Ook de
etiquette komt aan bod „Onzeker
heid speelt beginnende serveersters
of kelners vaak parten Als je weet
hoe het hoort, sta je een stuk zeker
der in je schoenen. Dat maakt een
goede indruk. Verder leren we om te
gaan met klachten, ook in het Duits."
Marieke Mast geeft de groep een
stoomcursus horeca-duits. Groep 3
van de Lubertischool was woensdag
als proefkonijn uitgenodigd in de
Oranjerie. Gezien de snelheid waar
mee de pannenkoeken naar binnen
gingen, geen onsmakelijke taak
Samenwerking tussen bediening en
keuken is van groot belang. „De
rancune tussen zwart (bediening) en
wit (koks) die vroeger bestond, is
niet meer van deze tijd. Als die geen
team vormen, werkt het niet", aldus
Van der Vis jr.
Leermeester Joop Dekker van Oranjerie t Vogelhuis (tweede van links) geeft deelnemers
aan de horecacursus instructies. (Foio s Gowa r.mmomwn>