Texelse Laura naar Spelen in Nagano „Soep koken uit een pakkie kan elke sukkel" riB Kwaliteit houdt jkampeerboeren bezig i car B don 3nF. r Droomstage in Holland Heineken Huis TS O f' i\ Horeca-cursus in Oranjerie Vogelhuis TEXELSE^" COURANT K "iB-NRRRlWüZlM z DE OUDSTE^ c WD hebben t TEXEt GEWEI Als ondernemers vechten om een been... \tyat ik zeggen wou... BTW Maar voorlopig nog geen classificatie Laatste trimloop Brief over BTW VRIJDAG 6 FEBRUARI 1998 T' 'ffDOE^TtECOéè innemarie Thomas, Rintje Ritsma, 2 Is Postma en Jan Bos. Wellicht lOort Laura Commandeur van de itólp uit Den Hoorn straks ook in ~at I E rijtje thuis. De 20-jarige Idente aan de Nationale Hoge- ool voor Toerisme en Verkeer Breda reisde voor haar stage Insdag af naar de Olympische Spe- Sn in het Japanse Nagano. In het lolland Heineken Huis, een Neder- inds bolwerk in het Olympische lorp. gaat ze onderzoek verrich- sn. In de Texelse Courant doet ze linnenkort persoonlijk verslag van aar ervaringen. Vandaag alvast en kennismaking. iternational Tourisme, Management pB Consultancy, luidt de officiële enaming van de engelstalige inter- lationale afstudeerrichting die Laura volgt Haar einddoel is een leidingge vende functie bij toeristisch onder zoek. Bij voorkeur in Japan, „Mijn belangstelling voor Japan werd gewekt toen ik dankzij een uitwisselingsprogramma voor een jaar naar Amerika kon Ik kwam op een higschool in Barstow tussen Los Angelos en Las Vegas, waar veel buitenlandse jongeren waren. Ik trok veel op met Mahoko Mizuno, een Japanse Door wat zij me vertelde werd mijn belangstelling voor haar land en de cultuur gewekt. Na mijn studie wil ik iets op toeristisch gebied doen met Japan. Om goed zaken te kunnen doen. moet je de gewoontes kennen. Zo moetje bijvoorbeeld nooit je stokjes rechtop in de rijst zetten. Want zo serveren ze het aan de do den Dat moet je ook maar weten Wat ik heel merkwaardig vind is hun gelijk aan heiligschennis Het water is nog veertig graden ook, dus knap heet." Holland Heineken Huis ,,Op school hoorde ik over het Hol land Heineken Huis in Nagano. Het toeval wil dat mijn oom, Jan Com mandeur, bij Heineken werkt. Via hem kwam ik in contact bij iemand van het Nederlands Olympisch Co mité en de Sportfederatie. Hij was meteen enthousiast Hij regelde on derdak en dacht mee over een op dracht voor het onderzoek dat ik er ga doen." Het Holland Heineken Huis (HHH) is een ontmoetingscentrum voor Neder landse sporters, media en sporters badgewoonte Vóór ze in bad stap pen, borstelen ze zich eerst helemaal schoon Het bad is namelijk alleen om ijiura Commandeur voor het ouderlijk huis, boerderij De Stolp in Den Hoorn. (Foto Gerard Timmomvtn) in te relaxen. Niet schoon zijn staat Er is informatie over wedstrijden waar Nederlanders aan meedoen Verder dient het voor de promotie van ons land. Behalve het bier is er een broodje haring, paling, kaas en drop ..Mijn taak is om klantenonderzoek te doen voor bezoekers van het HHH Om een inzicht te krijgen in de bele ving van de verschillende doelgroe pen Aan de hand van een door mij zelf gemaakte enquête, over zaken als de service, informatie en de prijs schrijf ik een rapport met een conclu sie en aanbevelingen." Sfeer proeven „Als ik tijd overhoud hoop ik wat aan skiduiken te kunnen doen Om wat van de sfeer van de wedstrijden te kunnen proeven, kan mijn begeleider van het NOC waarschijnlijk wel wat vrijkaartjes voor me regelen." In het HHH hoopt ze in contact te komen met de Hollandse atleten, waarvan ze een lijst namen opsomt. „Er gaan (short-track) schaatsers mee en misschien één snow- boarder." Zelf reist ze mee met de crew van het HHH. „Het is een vlucht van 11 1/2 uur. Ik verblijf drie weken in het Olym pisch dorp, op 200 km ten westen van Tokyo. Daarna vertrek ik naar Tokyo, waar ik tot 24 april blijf. Ik wil daar onderzoek doen naar de bestedingen van Japanse toeristen in Europa. Weet je bijvoorbeeld waarom ze zo veel foto's nemen? Des te méér rol letjes ze mee naar huis nemen, des te méér aanzien ze hebben." Het onderzoek zal een week of vier in beslag nemen Uitdaging De rest van de tijd wil ik benutten om wat van het land te zien. Een beetje vakantievieren en wat cultuur opsnui ven Daarbij kijkt ze met helemaal door de ogen van een toerist, maar ook als iemand die in de sector z'n brood wil verdienen Voor het eerst kan ze dit voorjaar haar vader met helpen met de lammerij. „Dat vind ik best leuk werk maar dit gaat nu even voor." Mocht haar ambitie om zich in Japan te vestigen realiteit wordendan is het met uitgesloten dat ook Texel daar van meeprofiteert „Ik neem voor de zekerheid een paar brochures over het eiland mee Nu beperken de Ja panners zich nog tot een vluchtig bezoek aan Amsterdam en Volen- dam Het is voor mij een uitdaging ze uit dat patroon te halen en om ze aan te moedigen wat meer de tijd voor Nederland te nemen." UHHk neer i -6 DE KRREL NI té f MEE TEMPIKEN s 'Tis "5 TOCH 20NDE WÖSsiïï), UiG>c»g /ia» De kwestie van de BTW-problemen met de gemeente Texel en de Ondernemersvereniging „De Koog Badplaats" zijn de wereld nog met uit. De Koog Badplaats heeft een overeenkomst met de gemeente Texel getekend, waarbij werd over eengekomen om een derde bij te dragen in de opwaardering van de Dorpsstraat/Badweg Het bestuur heeft een verdeelsleutel bedacht in de vorm van vierkante meters eigen grond van ondernemers en van strekkende meters langs de gevel van het betreffende bedrijfspand. Daarboven werd nog een actie ge start om bijdragen van het bedrijfsle ven buiten de Dorpsstraat te verkrij gen. Het voorgaande is van belang voor het volgende deel. De Koog Badplaats is ondernemer, in de zin der wet wat inhoud dat over al wat aan rekeningen wordt Be Vereniging van Texelse Kam- >eer Boeren (VTKB) streeft naar 'erdere kwaliteitsverhoging van accommodatie die door de "hans 61 leden wordt geboden. Het is echter nog niet mogelijk om Ie bedrijven te onderwerpen aan >en door de ANWB uit te voeren Etlassificatiekeuring. Die stuit, blij- 'fltens een brief van de Stichting ^Classificatie ANWB, op prakti sche problemen, die te maken qiebben met de kleinschalige aard yan de bedrijven en problemen bij "let bepalen van criteria. C Hfitgelijk wordt wél overgegaan tot 'Sten meer algemeen getinte rappor- 'SlSje inzake de kwaliteit van pmpeermogelijkheden op de en/en |fede omdat er nogal wat geld mee ^gemoeid (rond f5.000,- voor een Hderzoek van vijf dagen) is daartoe Bdg niet besloten tiet punt kwam gisteravond aan de le tijdens een drukbezochte alge- ne ledenvergadering van de KB in hotel De Lindeboom, lar bleek overigens ook dat met le- 'een de classificatie of vergelijk- Jre kwaliteitskeuring noodzakelijk "rlndt Iemand meende dat de tampeerboeren ook zonder een der gelijke stimulans hun accommodatie «rder zullen verbeteren Ook was H opmerking te horen dat de eisen jm voorwaarden die de gemeente ®ns hanteert bij het afgeven van /jjrgunning voor erfkamperen, vol gende kwaliteit garanderen. Vaste plaatsen de nu geboden kampeer- igelijkheden bij boerderijen in een ihoefte voorzien, staat buiten kijf. 1 afgelopen jaar, zo deelde voor- :er Jan van Heerwaarden mee, s er veel toeloop en de vooruit- ®hten zijn ook prima. De sector ijgt nu ook te maken met steeds er verzoeken om een vaste jravanstandplaats. Het gaat vaak caravans die elders op Texel het ild moeten ruimen voor bungalow- fjuw De sector heeft zich echter ffirplicht niet meer dan twee vaste Standplaatsen per bedrijf in te rich- jBn en deze niet eerder dan 21 april te gebruiken, als de bomen in hel blad zitten. Dat laatste is onderdeel van het convenant met de Texelse Vereniging van Logiesverstrekkers Broodnijd? De wijze waarop de Recron (organi satie van „grote) recreatiebedrijven) zich heeft opgesteld ten opzichte van dit convenant, heeft bij het VTKB-bestuur kwaad bloed gezet. Voorzitter Van Heerwaarden sprak van broodnijd. Hij benadrukte dat het de convenantpartners om niets anders is te doen dan kwaliteit Waarmee vooral op landschappe lijke kwaliteit wordt gedoeld. Het is niet wenselijk dat overal op Texel caravans zijn te zien achter nog met groene boomsingels. Zó hoog heeft de VTKB kwaliteit in het vaandel staan, dat ook het be- draq van f1000,- dat zij van het Noordijkfonds heeft gekregen, daar aan op een of andere manier zal worden gespendeerd De 1600 slaapplaatsen die beschik baar zijn voor erfkamperen waren ongeveer toereikend: het ziet ernaar uit dat enkele boeren die op de wachtlijst staan, geholpen kunnen worden. In de VTKB gaan geen grote bedra gen om. Penningmeester Nico Roe per vertelde dat het kassaldo is ge stegen tot f2.629,25 De jaarlijkse contributie van f25,- blijft ongewij zigd. Toeristenbelasting In de rondvraag werd geklaagd over de toeristenbelasting f1,25 per nacht is veel in verhouding met het tarief van f7,50 per dag dat op veel erven moet worden betaald Ook bleek het enkele leden met lekker te zitten dat de heffing van toeristen belasting op de erven makkelijk is te controleren, waarbij werd gesugge reerd dat de belasting op minder overzichtelijke grote bedrijven stevig wordt ontdoken. In dat verband gin gen stemmen op voor toeristen belasting op forfaitaire basis, dus een vast bedrag per bed. Een derge lijk systeem werd enkele jaren gele den bedacht, maar door het ge meentebestuur uiteindelijk „zomaar' naar de prullenmand verwezen. Heisdeuren Een kampeerboer uit de omgeving van De Cocksdorp pleitte gistera vond voor uitbreiding naar vijftien eenheden per erf. WLTO-voorman Rinus Kuiper herinnerde er echter aan dat de huidige acht plaatsen „voor de heisdeuren zijn wegge sleept". Het is niet reëel om meer te verlangen. Een zorg van enkele kampeer- boeren is dat het erfkamperen ge bonden is aan een levensvatbaar en erkend agrarisch bedrijf. Dat zou be tekenen dat de kampeervergunning vervalt als de boer grond afstoot of op een andere manier onder de nor men komt die gelden voor een le vensvatbaar bedrijf. Als oudedags voorziening voor boeren die er helemaal mee willen stoppen, biedt het erfkamperen dus ook geen soulaas. De juridisch geschoolde vice-voorzitter Jos Bakker meende echter dat het zo'n vaart niet zal lo pen „De vergunning kan niet zo maar worden ingetrokken als het be drijf kleiner wordt Wél als de boerderij helemaal wordt verkocht' Dat laatste is met eens onbillijk Het is beter de beperkte kampeer- mogelijkheden te gunnen aan star tende .echte" boeren die nog „zwaar" zitten, dan aan agrariërs die aan het afbouwen zijn Promotiespot De VVD timmert flink aan de weg Op TVTexel zullen tot aan de verkiezingen humoris tische promotiespotjes te zien zijn, die de kiezers moeten stimuleren om op 4 maart voor lijst 5 te stem- men. verstuurd, BTW wordt berekend De gemeente Texel is niet BTW- plichtig behalve ais er goederen en diensten worden geleverd aan der den, bijvoorbeeld bedrijfsafval. De Koog Badplaats heeft aan alle belanghebbenden rekeningen ver zonden tot een totaal van eenderde van de totale kosten. De BTW die daarbij is ontvangen, geldt weer als „voordruk" op de gemeentelijke re kening Nu na het ontvangen van de rekening van de gemeente, blijkt dat er een gering deel met BTW is belast en wel het vierkante meters eigen grond deel, het publieke deel, onbe last wordt doorberekend- De Koog Badplaats blijft dus met een over schot aan BTW zitten die wij niet bij de gemeente, als voordruk, in min dering mogen brengen en het over schot aan de fiscus moeten betalen. De betekenis hiervan is dat wij een derde moeten bijdragen, plus nog een forse som aan BTW. De Koog betaalt dan 25.000 gulden meer dan het afgesproken derde deel. Oplossing, ieder der participanten, de Provincie, de gemeente Texel en De Koog Badplaats, dient een derde deel van de meerkosten te betalen. Overigens is het vreemd dat de kos ten van het herbestraten, na het aan leggen van de riolering - normale kos ten die bij het aanleggen van riool altijd onder het budget vallen - niet in mindering zijn gebracht op het aan leggen van een fraaier wegdek. Waarvan akte. Jan G.H Hennink, De Koog De Atletiekvereniging Texel houdt zondag de zevende trimloop van dit seizoen vanaf happerij het Turfveld (voormalige boskiosk) in de Dennen De start is voor de jeugd tot en met twaalf jaar om 11.00 uur en voor de oudere jeugd en senioren om 11.15 uur. De inschrijving is open vanaf 10 30 uur in de kiosk. De lengte van het parcours is voor de jeugd tot en met twaalf jaar 1,3 kilometer, voor de oudere jeugd t/m 16 jaar 3,1 km. Se nioren kunnen kiezen uit 3,1, 6.2 en 9.3 km Het inschrijfgeld bedraagt voor jeugdleden van AVTexel ƒ1,- voor jongens en meisjes die geen lid van de vereniging zijn ƒ1,50. De se nioren betalen respectievelijk ƒ2.- en ƒ3,-. Het parcours gaat over vrij wel vlakke bospaden De raadsleden kunnen binnenkort een brief in de bus verwachten van het college. Daarin worden de af spraken uit de doeken gedaan die zijn gemaakt tussen de gemeente en De Koog Badplaats over financie ring van de Dorpsstraat. Het college wil daarmee een eind maken aan de commotie over de BTW-naheffing „Er wordt nu net gedaan alsof wij de boeman zijn. maar er lagen duide lijke afspraken. Het is belangrijk dat de raad daarvan op de hoogte is, mochten er eventueel vragen over komen in de vergadering van dins dag", aldus een woordvoerder. ..Jongens, hebben jullie al een scheutje azijn bij de spruitjes gedaan? Daardoor komen ze beter op kleur.Routinier Joop Dekker, kok in restaurant Oranjerie Vogelhuis, leert deelne mers aan de Texelse horeca-cursus de fijne kneepjes van het culinaire vak. Elders in het Koger restaurant worden bedieningsmedewerkers bijgeschoold. Sinds eind november volgen vijftien horeca-medewerkers de praktijk opleiding die speciaal is geent op de Texelse horeca. De cursus is opge zet door het arbeidsbureau in sa menspraak met horeca-onderne- mers Werkgevers kampen elk jaar met het probleem dat te weinig ge schikt horecapersoneel op het ei land is te vinden. Paul van der Vis, exploitant van het Vogelhuis en tevens leermeester, kent het probleem. „Noodgedwon gen worden vakbekwame mensen van de vastewal aangetrokken Maar dan doet het probleem van huisvesting zich voor. Het onder brengen van medewerkers is één van de redenen dat we ons hotel hebben ingericht voor het personeel Het zou mooi zijn als we het met mensen van het eiland konden red- Leerlingen van de Lubertischool bekijken In Oranjerie Vogelhuis in Oe Koog de nieuwe pannenkoekenmachine van Paul van der Vis. den. Dan is de huisvesting door gaans geregeld. Het doel van deze scholing is om horeca-medewerkers die wat erva ring hebben op een hoger niveau te brengen. Joris Visser (27) is een jaar of zeven werkzaam in de keuken van Paal 9 Hij is enthousiast deel nemer. „Na de middelbare school begon ik als afwashulp Gaandeweg kon ik me tot kok ontwikkelen. Erva ring dus in ruime mate, maar hier leer ie toch het echte koken Niet al leen boekenwijsheid, maar veel in de praktijk. Hoe je zelf soep moet maken, met uit een pakkie, want dat kan elke sukkel. Of zelf saus maken. Hoe je geld kan besparen, zelf een menu samenstellen, inkopen en al lerlei handigheidjes Snijtechniek „Bijvoorbeeld over snijtechnieken", roept Merlijn Adema (18), een cursist die sinds twee jaar in de horeca werkt, „Het snijden van groente of vlees gaat al een stuk sneller." „In het begin waren de pleisters nauwelijks aan te slepen. Nu gaat het al beter", wijst docent Dekker op de vlijmscherpe messen- set die elke leerling in bruikleen heeft. „Het mooie is, dat deze cur sisten uit eigen wil aan deze oplei ding deelnemen. Het enthousiasme is groot en de jongens willen graag wat leren." Het gevolgde lesprogramma sluit aan bij de stof in het leerlingen stelsel „Alleen leren deze jongens in twaalf weken waar anders ander halfjaar voor staat." Als kroon op de opleiding krijgen de cursisten het cu- linaire leerboek Pauli's. in horecarkringen zo'n beetje de bijbel van de keuken Bediening Anton van der Vis van het Vogelhuis en Ralph Kompier verzorgen de les sen voor de bedienings medewerkers. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan klant vriendelijkheid en service Ook de etiquette komt aan bod „Onzeker heid speelt beginnende serveersters of kelners vaak parten Als je weet hoe het hoort, sta je een stuk zeker der in je schoenen. Dat maakt een goede indruk. Verder leren we om te gaan met klachten, ook in het Duits." Marieke Mast geeft de groep een stoomcursus horeca-duits. Groep 3 van de Lubertischool was woensdag als proefkonijn uitgenodigd in de Oranjerie. Gezien de snelheid waar mee de pannenkoeken naar binnen gingen, geen onsmakelijke taak Samenwerking tussen bediening en keuken is van groot belang. „De rancune tussen zwart (bediening) en wit (koks) die vroeger bestond, is niet meer van deze tijd. Als die geen team vormen, werkt het niet", aldus Van der Vis jr. Leermeester Joop Dekker van Oranjerie t Vogelhuis (tweede van links) geeft deelnemers aan de horecacursus instructies. (Foio s Gowa r.mmomwn>

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1998 | | pagina 5