Een massief manchet kijkt zonder bellen een beetje bol uit het glas Co Vermuë wint biertapwedstrijd de pan 1? Kerkdiensten Zondag 2 april 2000 Meisjesstad 'Pietelepote op zwemles' Medische zorg Toerrit motoren Themadienst over zappen Te snel gered*) Kosovo-medaille voor mariniers Dourleinkazeri J^adio Texel JU COURANT" .TEXELSE 2 Reumacollecte HERVORMDE GEMEENTEN: Den Burg: 19.00 u. Vespers in Ge reformeerde kerk, ds J ter Haar. De Waal: De Koog: 9 30 u ds. J. Vlasblom Den Hoorn: 11.00 u. ds J Vlasblom. Oosterend: 9 30 u in geref kerk. ds. E.J. Vledder; 19.00 u in geref. kerk, dhr M D. Kuiper Oudeschild: De Cocksdorp: 11.00 u ds E.J. Vledder GEREFORMEERDE KERKEN: Den Burg: 10.00 u. ds M G.J. Roepers, 19.00 u. catechese, ves pers, ds. J. ter Haar; uitz. via De Lichtboei. GEREFORMEERDE GE MEENTE: in kerkgebouw Schoolstraat, Oosterend: 10.00 en 16 00 u. ds. T M. van Dijk GEREFORMEERDE KERK (Vrij gemaakt): in de Doopsgezinde kerk te Den Burg tot nader order geen dienst op Texel DOOPSGEZINDE GEMEENTE: Kogerstraat, Den Burg: 10.00 u. ds. L van Wijk-Hoekstra BAPTISTENGEMEENTE: Julianastraat, Den Burg 10.00 u br. P. Emans uit Apeldoorn (st. Compassion). ROOMS-KATHOLIEKE KERK: Den Burg: zat. 19.30 u herenkoor, uitz. via De Lichtboei; zon. 10.15 u. The Gospeltrain, Vormselviering De Koog: Oosterend: Oudeschild: De Cocksdorp: vrij 19 30 u rozenkransgebed. Den Hoorn: Gollards: zat 16 00 u. JEHOVAH'S GETUIGEN: Noordwester 3, Den Burg: Open bare lezing, 10 30 u.: Het werke lijke Armageddon - Waarom? Wanneer? Wachttorenstudie, 11.20 u.- 'De zin van Christus' le ren kennen De trekking van de verloting van 'Meisjesstad' van de Zusters Augustinessen van Sint Monica uit Hilversum heeft afgelopen week plaatsgevonden. Omdat op het ei land vele honderden loten zijn ver kocht (via de Jozefschool), is er een gerede kans dat één of meer Texelaars in de prijzen zijn gevallen. Mensen die willen weten of ze prijs hebben, kunnen hun lotnummer(s) vergelijken met de winnende num mers, die ter inzage hangen op lijs ten in de Jozefschool, bij de biblio theek en bij de redactie van de Texelse Courant in de Warmoes straat. In het kinderprogramma 'Pietelepote' gaat de hoofdpersoon zaterdag middag op zwemles. Samen met de kinderen uit de eerste twee groepen van de Jozefschool gaat Pietelepote naar het zwembad om daar van Ria Keijzer te horen hoe je zwemmen leert. Pietelepote is elke zaterdag van 17.00 tot 18.00 uur te horen via Ra dio Texel. FM 106.1of via de kabel. Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval len van zaterdag 8 00 tot maandag 8.00 u Dokter W. Vos, Haffelderweg 2, Den Burg, tel. 312023. Tandartsen: Voor spoedeisende tandheelkundige hulp is via één van de volgende telefoonnummers infor matie te krijgen over het pijn- spreekuur op zaterdagen, zon- en feestdagen. Tevens wordt het ongevallennummer bekend vermeld 313086; 314727; 314669; 312270 of 322008. Verloskundigenpraktijk: TM Niehoff en A H Lammers, De Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en nacht bereikbaar via tel. 313090 of 06-51404872. GEZONDHEIDSZORG: Thuiszorg: Thuiszorg Kop van Noord-Holland. Voor alle hulp. zorg en informatie op werkdagen, 's avonds en tijdens het weekeinde Centraal Meldpunt 0223-650222 - Afdeling huishoudelijke en verzor gende hulp Jonkerstraat 6, Den Burg, tel. 314152 Spreekuur elke werkdag van 9.00-10.00 u - Afdeling jeugdgezondheidszorg Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel 313241 Spreekuur elke werkdag van 8.30-9.30 u - Uitleenmagazijn servicepunt Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 313241 Geopend elke werkdag tus sen 13.00-14.00 u. - Diëtiste: voor afspraken elke werk dag van 8.30-17 00 uur, tel. 0223- 650123 Kraamhulp: Voor directe kraamhulp op Texel en na poliklinische bevalling: Kraam- centrum Noordhollands Noorden Den Helder, tel. 0223-540088 (24 uur bereikbaar). Indicatie: Indicatie voor thuiszorg en voor op name in verpleeg- en verzorgings huis: Stichting RIO Texel Wieringen. Opvragen via tel. (0223) 671552 Opname geschiedt op advie; I huisarts of specialist. OVERIGE HULPVERLENING Brand/Ambulance: Bij bra' I voor spoedeisend ambulant voer bellen: 1-1-2 Of bel de kamer Noordholland-noord: 5644444. Politie: Keesomlaan 4a, Den! Het bureau is dagelijks open 9 00 tot 17 00 u Telefoon tj kantooruren 072-5498360; fc kantooruren 072-5122222 spoedeisende gevallen 1-1-2, Gevonden munitie: Bel de tel. 072-5498360. Dierenartsenpraktijk: Kee laan 11Den Burg. Alleen in sp ïH gevallen, tel 312527. Verslavingsproblemen: Vooi bij problemen met alcohol, dru »n andere verslavingen: bel tijdens tooruren 319413 (De Nieuwe Sk Toeristenpastoraat: Bram jam, tel. 318581, 317224. Stichting Welzijn Ouderen Ti Warme maaltijdvoorzie? alarmering, klusjesdienst, huis delijke dienst, versteldienst Sp, uur van 9.00 tot 10.00 u. en 14 00 tot 16.00 u De Buurt Molenstraat 2, Den Burg 312696. Kustwacht: Voor meldingen schepen en zwemmers in nood 316270 Chemicaliën op het strand: de brandweer. 072- 5644444. Kunstgebitreparatie: Tan: thetische praktijk Van Kralingen menwerkend met het tandh kundig centrum; voor ziekenfo; en particulier-verzekerden), 312069. Tandtechmek R Van Oosten kunstgebitten en reparaties), 310605. Apotheek: Weverstraat 95, Burg; tej. 312112 Maandag t/m dag 8 00-18.30 u.; zaterdag 10 13.00 en 15.00-17 00 u; zor 11 00-12.00 en 16.00-17.00 u. ten die tijden alleen voor spi sende gevallen. et 1 et e jki ÏVI oe< bh en ihi )d !t jm aa ell ie\ in itr Motorrijders worden uitgenodigd voor een toerrit op zondag 9 april, waarbij een afwisselend traject door Noordholland wordt afgelegd. Er staan plaatsen op Wieringen en in West-Friesland op het programma. De rit heeft een lengte van 180 kilo meter, waarbij halverwege wordt ge pauzeerd in Andijk. Deelnemers ver trekken met de boot van 8 05 uur. Deze 25ste MlOS-rit wordt georgani seerd door motorclub MIOS uit Anna Paulowna, die dit jaar 30 jaar bestaat. De inschrijving vindt plaats in het clubhuis aan de Grasweg. Deelname kost ƒ10.-, inclusief consumptiebon. Voor drie gulden extra krijgen de deelnemers er een herinnering bij. Ter afsluiting van de catechese wordt zondag om 19.00 uur in de Gerefor meerde kerk van Den Burg een geza menlijke dienst van de Hervormde en de Gereformeerde kerk gehouden. De dienst zal het karakter van een vesper (een eenvoudige, korte dienst) hebben. Voorgangers zijn ds J. ter Haar en ds. M G.J. Roepers, terwijl ook verschillende catechesanten een bijdrage leveren. Het thema van de dienst is 'zappen', dat staat voor de enorme keuzevrijheid die er is en die het soms moeilijk maakt te kiezen. Iedere zaterdag haalt Scouting| oud papier op in Den Burg Mei verzocht dit vóór 10 00 uur aan d te zetten, in met te grote bundels! kartonnen doos (geen plastic zï papierwagen komt in de volgencj ten: 1Julianastraat, Drijverstra Kraaistraat, Burdetstraat, kerstraat, Lieuwstraat, Haf/eb* Korfbaeck, Duykerdam, Sluysll Verlaet, Vuurbaeck en Middelt Zaterdag halen ouders en leej van o b.s. Durperhonk Cocksdorp en omgeving ou<l op. Men wordt verzocht het uit! 8.30 uur aan de weg te zetterij dags van 13.00 tot 15.00 uur IT Strijbosschool oud papier op in| van de Eierlandse polder. Bij snelheidscontroles op deO enderweg en de Hoofdweg treerde de politie woensdagn zeven bestuurders die te hard De zwaarste overtreding wei gaan door een automobilist d kilometer per uur reed waar 81 is toegestaan. Hij is 'geflitst' di Laser Patrol kan een bekeurir ƒ180,- tegemoet zien. Overige droegen de meeste chauffeur keurig. In totaal werden er i gistreerd. Elf mariniers van de Joost Dourleinkazerne zijn onderscheiden met de NATO-medaille met gesp Kosovo. Ze verleenden van april tot augustus 1999 humanitaire hulp aan honderdduizenden Kosovaren, die waren gevlucht naar Albanië. Het land kon de opvang van deze hoe veelheid mensen met aan, wat dreigde uit te lopen op bestuurlijke chaos en een humanitaire ramp. De nieuw geformeerde Albanian Force (AFOR) leverde militairen voor de operatie Allied Harbour, waarvoor Nederland eenheden van de vier krijgsmachtsonderdelen beschikbaar stelde. Het bevel om te gaan, ontving kapitein Van Gils aan boord van de Tesoboot De manschappen hoorden bij de snackbar dat de operatie was begonnen. Kort daarop vertrokken ze met de Hr. Ms Rotterdam naar Alba nië. 'Operatie Allied Harbour was .geen makkie', prees commandant A.W.G. Kerssemeijer zijn manschap pen. 'Het was een combined and joint operation van een enorme omvang, wat altijd de nodige coordinatie-pro- blemen oplevert. En daarenboven was er natuurlijk de confrontatie met de vluchtelingen en al hun leed en ellende. Maar we waren erbij e® ben als Nederlandse en amfii specialisten ons steentje kunr{ gedragen. Er is daar in AlbamèJ moeilijke omstandigheden zei goed werk verricht. We hebbj wereld laten zien dat we als PL met de Rotterdam een quick n force zijn die, zodra de regering!£ knop drukt, op efficiënte wij:| weegt.' Eerder ontvingen twml dere mariniers de Kosovo medf Doorn, maar de huidige elf ki daar wegens een verblijf in Ent met bij zijn. Co Vermuê van taveerne De Twaalf Balcken is de nieuwe Texelse tap- koning. Vermuë won dinsdag in Question Plaza de lokale voor ronde van de Nationale Biertap wedstrijden en zal in januari 2001 de Texelse eer verdedigen tijdens de landelijke finale in Maastricht. Vermuë's geheim? 'Je moet de biertjes snel achter elkaar tappen. Dan krijg je twee gelijke schuim kragen. Bij de teams lieten Gert Coevert en Dave Huizinga van De Smulpot de overige deelnemers ver achter zich. Wie denkt dat een biertapwedstrijd een feestelijke bedoening is met gejoel langs de zijlijn, vrolijke muziek en veel gezuip, heeft het mis. De sfeer in Question Plaza was uiterst serieus, een beetje nerveus zelfs, mede door de professionele organisatie en het grote aantal formeel uitgedoste ('jasje-dasje') juryleden Een barman wil niet onderdoen voor een collega of concurrent. De persoonlijke eer en het prestige van de zaak zijn in het geding. Bovendien valt het met mee om kalm te blijven als strenge contro leurs zowat met hun neus in je glas hangen om te zien of je het wel goed doet en ook de ogen van het publiek op jou zijn gericht. In deze entourage trok zelfs de meest getapte barkee per een gespannen gezicht en had ook de meest geroutineerde horecaman last van trillende handjes. Dat werd gaandeweg iets minder nadat de pilsjes waren gejureerd ver dwenen zij in het keelgat van de deel nemers, hetgeen ook de sfeer wat losser maakte Het tappen van een mooi schuimend biertje is een hele kunst Een 'voor- tapper' van het brouwerijkantoor liet even zien wat de bedoeling was. Dienblad droogmaken, bierviltjes erop leggen en twee glazen tappen. Wel eerst het glas goed spoelen, he lemaal uit laten lekken en controleren op beschadigingen. Schuin tegen de tuit van de kraan houden en de tap Radio Texel is te beluisteren op 106.1 FM, via de kabel (98 5), of via De Lichtboei (100 4). De programma's van 's avonds worden de volgende morgen tussen 11.30 en 13.30 uur via de kabel en De Lichtboei herhaald Vrijdag: 18.00 u Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Shopping (muziek) 21.00 u Radio Noordholland Zaterdag: 16.00 u Wegdromen met een boek 17.00 u. Pietelepote (kinderprogramma). Vandaag: Pietelepote krijgt zwemles 18.00 u. De zes uur-show (jongerenprogramma) 19.00 u. After party (jongerenprogramma) 20.00 u. Radio Noordholland Zondag: 9.00 u. Klassiek op zondag 10.15 u Kerkdienst vanuit de RK-kerk Den Burg; vormsel wordt toegediend 11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie) 12.00 u. Natuurwijzer 13.00 u. Nieuwtjes en achtergronden 14 00u Goud van Noud (Nederlandstalig) 16 00 u. Sportlokaal (uitslagen en interviews) 18 00u Time travelling (muziek) 21.00 u Proefproject (muziek) 22 00 u Radio Noordholland Maandag: 18.00 u. Symphonica (klassiek) 19 00 u. Cabaret café (Pip Barnard en Jamen de Bruijn bespreken het lokale nieuws) Vandaag 'Weten we nog hoe laat het is?' aansluitend Radio Noordholland Dinsdag: 18 00 u Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Bonte dinsdagavond (verzoekplaten) 20.00 u. Radio Noordholland Woensdag: 18.00 u. Onder de toren (geestelijk programma, met vanaf 19.00 uur verzoekplaten) 19 45 u Gelezen verhalen (Westfries) 20 00 u. Radio Noordholland Donderdag 18.00 u. Country time (muziek) 19.00 u Even bijpraten met (Texelaars in het nieuws) 20 00 u Radio Noordholland VRIJDAG 31 MAART 2000 I P YPI VIh rl Co Vermuê serveert zijn kampioenspilsjes aan de jury zoals het hoort: met een glimlach. (Foto Bun Bosch) De latere winnaar Co Vermuê kende een mager begin Misschien moest hij even wennen aan het glas dat in zijn café niet wordt gebruikt. Hoe dan ook: de 152 punten voor zi|n eerste biertjes werd door meerdere deelne mers overtroffen. Maar daarna ging het crescendo met Vermue, die de wedstrijd niet voor het eerst op zijn naam schreef en vorig jaar als tweede eindigde Vermuë: 'Je moet doortappen. Het tweede glas meteen na het eerste, dan heb ie zo min mo gelijk drukverschil op de kraan en worden de schuimkragen even hoog.' Deze tactiek gaf waarschijn lijk de doorslag, want de jury was niet zozeer kieskeurig over de breedte ('twee vingers') van de manchetten, maar lette wel goed op of de schuim kragen van beide glazen even hoog waren. Vermuë behaalde 795 punten en wisselde stuivertje met de winnaar van vorig jaar, Gert Coevert van De Smulpot, die slechts twee punten minder scoorde. Kees Jonker van café 't Tesselaartje werd met 769 punten net als in 1999 derde, waar mee de top-drie wel qua volgorde maar niet van samenstelling wijzigde. Bij de teams wist Coevert samen met collega Dave Huizinga wel de eerste plaats te veroveren: het duo scoorde 1563 punten en wordt ook afgevaar digd naar Maastricht. De éénmalige joint venture 'Culinaire Graverij de Verwenmolen' van Jef Schuur en Aris in één slag openen. Het pils langs de binnenkant van het glas laten lopen totdat het bier de rand bereikt. Dan het glas rechtop houden en de kraan in één beweging sluiten. Het pils neerzetten en terwijl het bier nog opkomt afschuimen met een voch- geschiedenis van de biertap wedstrijden nog niemand gelukt. Twee kandidaten of teams tapten gelijktijdig aan een bar met twee tap punten, die op de dansvloer was ge plaatst. Er werd niet uit een tank maar uit het inmiddels ouderwetse fust tige spatel. Het glas niet parkeren onder de kraan, want dan kunnen druppels kraters slaan in de schuim kraag. Die 'kijkt' als het goed is een beetje bol uit het glas. is circa twee vingers dik, en bevat geen bellen of blazen. De glazen in verband met de hygiëne onderaan beetpakken, op het dienblad plaatsen en uitserveren. De pilsjes met het beeldmerk gericht naar de klanten (juryleden) op de vilt jes plaatsen en met een glimlach blijk geven van gastvrijheid. De deelname aan de wedstrijd van het Centraal Brouwerij Kantoor was iets minder dan vorig jaar. Toen de den nog vijftig eigenaren en mede werkers van horecazaken mee. dit jaar schreven vijfenveertig Texelaars zich in. Vooral De Koog was in verge lijking tot andere jaren onder vertegenwoordigd. Er werd indivi dueel gestreden en in teamverband, waarbij de één het pilsje tapte en de ander het gerstenat uitserveerde. Na twee voorronden volgden de halve finale en de finale. In de halve finale moest behalve getapt ook uit een flesje worden geschonken. Per ronde waren maximaal 170 punten te ver dienen, maar dat is in de 48-jarige getapt, waarbij de druk een stuk ho ger lag dan in het gemiddelde café. Het biermerk wordt altijd aangepast aan dat van de gastheer, en daarom kwam er Grolsch uit de kraan. Als glas werd de trechtervormige Am sterdammer gebruikt. van Zeijlen werd vrij verrassend tweede met 1545 punten. De restauranthouders zijn allesbehalve ervaren biertappers. 'Voor ons is het bier eigenlijk maar bijzaak. En dan tweede worden, ongelofelijk', glun derde Van Zeijlen. Vermuë viel ook hier in de prijzen. Samen met Sander Moens werd hij derde met een score van 1517 punten. De collecte voor het Nationaal Reumafonds heeft vorige week op Texel een bedrag van ƒ11.216,95 opgebracht. Wie de collectant gemist heeft, kan eventueel een bijdrage storten op giro 324 of bankrekening nummer 35.76.74.812, ten name van het Nationaal Reumafonds in Amster dam. Jef Schuur concentreert zich. Samen met Aris van Zeylen werd hij verrassend tweede in de competitie voor teams. (Foto Bon Bosch) De 42-jarige Willem Oosterhof is 'kok uit roeping', zo laat hij in zijn openingszin van het gesprek we ten. 'Ik heb nooit anders gewild. Terwijl andere kinderen politie agent of dokter wilden worden, wist ik zeker dat ik kok werd De jonge Oosterhof was twaalf jaar ('of misschien nog met eens') toen hij in weekenden en in vakanties voor tien gulden per dag in de keu ken van hotel Juliana hielp. 'Chef kok was Mari Brons, die nu weer mijn baas is.' Hij leerde er de grondbeginselen van het vak. 'Er werd heel traditioneel gekookt. We beenden het vlees uit, fileerden paling, maakten zelf aardap- pelkroketjes Tegenwoordig krijg je de boter in een cup bij je eten. Mijn werk was om dagelijks duizend boterballen te draaien. Die be waarden we in een emmer met ijs koud water.' Na een jaar LTS in Den Burg en de bakkersschool in Den Helder ver diepte Oosterhof zich via het leerlingenwezen verder in het koksvak en werkte hij bij diverse bedrijven Eén ervan was Martin Air Partyservice, een cateraar die grote buffetten en diners ver zorgde bij particulieren en organi saties. 'Dat was interessant, je kwam overal.' Het bedrijf was ook de zorg voor het regeringsvliegtuig toevertrouwd. 'Als het koninklijk huis er gebruik van maakte, bij voorbeeld om op vakantie te gaan naar Oostenrijk, dan vloog eerst Beatrix, toen nog de kroonprinses. Dan kwam het toestel terug en daarna gingen de prinsen. Om te voorkomen dat als het neerstortte er niemand meer was om op de troon te zitten.' De leden van de familie hadden al lemaal hun eigen specifieke wen sen, herinnert Oosterhof zich. 'Bernhard was erg gecharmeerd van rijst met saté. Hij wilde er al tijd een paar soorten sambal bij. Voor Beatrix moest er whiskey met spuitwater aan boord zijn. Juliana hield erg van gekookte aardappe len, spinazie en een kalfslapje.' Op 21-jarige leeftijd keerde Oosterhof terug naar Texel en werd hij souschef in hotel Juliana, opnieuw bij Mari Brons. Daarna maakte hij de nodige omzwervin gen, die hem langs Molenbos, Opdum, de Pelikaan en Paal 9 leid den. 'Als je jong bent, moet je ge regeld van bedrijf veranderen. Overal leer je andere dingen, dat is goed voor je ontwikkeling. Ik kan daar niet genoeg op hameren.' Sinds veertien jaar werkt hij bij 'La Casserole' in De Koog, een restau rant met honderdvijftig stoelen en zo'n twintig vaste medewerkers, dat eigendom is van, jawel, Mari Brons. 'Er wordt heel degelijk ge kookt, met veel lamsspecialiteiten, stoofpotjes en gebakken vis. En zonder franje of exotische bijvoeg sels. Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat borden uitbundig wor den versierd met meloen, aard beien en andere vruchten. Bij ons niet. Ik snap niet hoe je minuten lang een bord kunt opmaken ter wijl het eten koud ligt te worden. Bij ons wordt het eten héét opge diend. In een casserole, inder daad, het Franse woord voor stoofpan. Bij ons ga je eten, niet zozeer uit eten. Niet dat het bij ons ongezellig is, maar de kwaliteit van de maaltijd staat voorop, de aan kleding is van minder belang? Stoofpot van lamsvlees met pruimedanten en pijnboompitten 1 kg mager lamsvlees van de schouder, in grote dobbelstenen gesneden 6 tot 8 eetlepels olijfolie 1 middelgrote gesneden ui 2 tenen knoflook 1 grote tomaat, in achten gesne den 2 eetlepels cognac 1 dl droge witte wijn een halve theelepel paprikapoeder een achtste theelepel kaneel 1 takje verse tijm Willem Oosterhof: 'Voor pnnses Beatrix moest er altijd whiskey met spuitwater aan boord zijn.(Foto Joop Rommets) 1 laurierblad 1,5 eetlepel bloem een kwart liter bouillon 250 gram gedroogde pruimedan ten 100 gram pijnboompitten Verhit op een hoog vuur drie eet lepels olijfolie in een braadpan. Verdeel het vlees in twee delen en bak het (in twee sessies) snel bruin. Doe het vervolgens in een kom. Voeg zonodig wat olijfolie toe en fruit daarin de ui en knoflook tot ze bruin zijn. Voeg de gepelde, ontpitte tomaat toe. Voeg nu het paprikapoeder, de kaneel, thijm en het laurierblad toe en daarna de bloem. Verhit deze totdat de bloem 'gaar' is. Voeg de koude bouillon, cognac en witte wijn toe en voeg het vlees toe. Maak de stoofpot gaar in circa anderhalf uur. Eventueel nog bouillon toe voegen. Op smaak maken met zout en peper. De pruimedanten laten wellen in heet water De pijnboompitten even roosteren in de oven of de koekenpan. Voeg vlak voor het opdienen de uitgelekte pruime danten en de pijnboompitten toe aan de stoofpot Terwijl commandant Kerssemeijer van de Joost Dourleinkazerne de Nato-medaille speldt op de revers van êén van de marmiet humanitair werk hebben verricht in Kosovo, neemt een ander de bijbehorende oorkonde in ontvangst. (Foto oe-.rd

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2000 | | pagina 2