Een massief manchet kijkt zonder
bellen een beetje bol uit het glas
Co Vermuë wint
biertapwedstrijd
de pan
1? Kerkdiensten
Zondag 2 april 2000
Meisjesstad
'Pietelepote
op zwemles'
Medische zorg
Toerrit motoren
Themadienst
over zappen
Te snel gered*)
Kosovo-medaille voor mariniers Dourleinkazeri
J^adio Texel JU
COURANT"
.TEXELSE 2
Reumacollecte
HERVORMDE GEMEENTEN:
Den Burg: 19.00 u. Vespers in Ge
reformeerde kerk, ds J ter Haar.
De Waal:
De Koog: 9 30 u ds. J. Vlasblom
Den Hoorn: 11.00 u. ds J
Vlasblom.
Oosterend: 9 30 u in geref kerk.
ds. E.J. Vledder; 19.00 u in geref.
kerk, dhr M D. Kuiper
Oudeschild:
De Cocksdorp: 11.00 u ds E.J.
Vledder
GEREFORMEERDE KERKEN:
Den Burg: 10.00 u. ds M G.J.
Roepers, 19.00 u. catechese, ves
pers, ds. J. ter Haar; uitz. via De
Lichtboei.
GEREFORMEERDE GE
MEENTE:
in kerkgebouw Schoolstraat,
Oosterend: 10.00 en 16 00 u. ds.
T M. van Dijk
GEREFORMEERDE KERK (Vrij
gemaakt):
in de Doopsgezinde kerk te Den
Burg tot nader order geen dienst
op Texel
DOOPSGEZINDE GEMEENTE:
Kogerstraat, Den Burg: 10.00 u. ds.
L van Wijk-Hoekstra
BAPTISTENGEMEENTE:
Julianastraat, Den Burg 10.00 u
br. P. Emans uit Apeldoorn (st.
Compassion).
ROOMS-KATHOLIEKE KERK:
Den Burg: zat. 19.30 u herenkoor,
uitz. via De Lichtboei; zon. 10.15 u.
The Gospeltrain, Vormselviering
De Koog:
Oosterend:
Oudeschild:
De Cocksdorp: vrij 19 30 u
rozenkransgebed.
Den Hoorn:
Gollards: zat 16 00 u.
JEHOVAH'S GETUIGEN:
Noordwester 3, Den Burg: Open
bare lezing, 10 30 u.: Het werke
lijke Armageddon - Waarom?
Wanneer? Wachttorenstudie,
11.20 u.- 'De zin van Christus' le
ren kennen
De trekking van de verloting van
'Meisjesstad' van de Zusters
Augustinessen van Sint Monica uit
Hilversum heeft afgelopen week
plaatsgevonden. Omdat op het ei
land vele honderden loten zijn ver
kocht (via de Jozefschool), is er een
gerede kans dat één of meer
Texelaars in de prijzen zijn gevallen.
Mensen die willen weten of ze prijs
hebben, kunnen hun lotnummer(s)
vergelijken met de winnende num
mers, die ter inzage hangen op lijs
ten in de Jozefschool, bij de biblio
theek en bij de redactie van de
Texelse Courant in de Warmoes
straat.
In het kinderprogramma 'Pietelepote'
gaat de hoofdpersoon zaterdag
middag op zwemles. Samen met de
kinderen uit de eerste twee groepen
van de Jozefschool gaat Pietelepote
naar het zwembad om daar van Ria
Keijzer te horen hoe je zwemmen
leert.
Pietelepote is elke zaterdag van
17.00 tot 18.00 uur te horen via Ra
dio Texel. FM 106.1of via de kabel.
Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval
len van zaterdag 8 00 tot maandag
8.00 u
Dokter W. Vos, Haffelderweg 2, Den
Burg, tel. 312023.
Tandartsen: Voor spoedeisende
tandheelkundige hulp is via één van
de volgende telefoonnummers infor
matie te krijgen over het pijn-
spreekuur op zaterdagen, zon- en
feestdagen. Tevens wordt het
ongevallennummer bekend vermeld
313086; 314727; 314669; 312270 of
322008.
Verloskundigenpraktijk: TM
Niehoff en A H Lammers, De
Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en
nacht bereikbaar via tel. 313090 of
06-51404872.
GEZONDHEIDSZORG:
Thuiszorg: Thuiszorg Kop van
Noord-Holland. Voor alle hulp. zorg
en informatie op werkdagen, 's
avonds en tijdens het weekeinde
Centraal Meldpunt 0223-650222
- Afdeling huishoudelijke en verzor
gende hulp Jonkerstraat 6, Den
Burg, tel. 314152 Spreekuur elke
werkdag van 9.00-10.00 u
- Afdeling jeugdgezondheidszorg
Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel
313241 Spreekuur elke werkdag
van 8.30-9.30 u
- Uitleenmagazijn servicepunt
Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel.
313241 Geopend elke werkdag tus
sen 13.00-14.00 u.
- Diëtiste: voor afspraken elke werk
dag van 8.30-17 00 uur, tel. 0223-
650123
Kraamhulp:
Voor directe kraamhulp op Texel en
na poliklinische bevalling: Kraam-
centrum Noordhollands Noorden
Den Helder, tel. 0223-540088 (24
uur bereikbaar).
Indicatie:
Indicatie voor thuiszorg en voor op
name in verpleeg- en verzorgings
huis: Stichting RIO Texel Wieringen.
Opvragen via tel. (0223) 671552
Opname geschiedt op advie; I
huisarts of specialist.
OVERIGE HULPVERLENING
Brand/Ambulance: Bij bra' I
voor spoedeisend ambulant
voer bellen: 1-1-2 Of bel de
kamer Noordholland-noord:
5644444.
Politie: Keesomlaan 4a, Den!
Het bureau is dagelijks open
9 00 tot 17 00 u Telefoon tj
kantooruren 072-5498360; fc
kantooruren 072-5122222
spoedeisende gevallen 1-1-2,
Gevonden munitie: Bel de
tel. 072-5498360.
Dierenartsenpraktijk: Kee
laan 11Den Burg. Alleen in sp ïH
gevallen, tel 312527.
Verslavingsproblemen: Vooi
bij problemen met alcohol, dru »n
andere verslavingen: bel tijdens
tooruren 319413 (De Nieuwe Sk
Toeristenpastoraat: Bram
jam, tel. 318581, 317224.
Stichting Welzijn Ouderen Ti
Warme maaltijdvoorzie?
alarmering, klusjesdienst, huis
delijke dienst, versteldienst Sp,
uur van 9.00 tot 10.00 u. en
14 00 tot 16.00 u De Buurt
Molenstraat 2, Den Burg
312696.
Kustwacht: Voor meldingen
schepen en zwemmers in nood
316270
Chemicaliën op het strand:
de brandweer. 072- 5644444.
Kunstgebitreparatie: Tan:
thetische praktijk Van Kralingen
menwerkend met het tandh
kundig centrum; voor ziekenfo;
en particulier-verzekerden),
312069.
Tandtechmek R Van Oosten
kunstgebitten en reparaties),
310605.
Apotheek: Weverstraat 95,
Burg; tej. 312112 Maandag t/m
dag 8 00-18.30 u.; zaterdag 10
13.00 en 15.00-17 00 u; zor
11 00-12.00 en 16.00-17.00 u.
ten die tijden alleen voor spi
sende gevallen.
et
1
et
e
jki
ÏVI
oe<
bh
en
ihi
)d
!t
jm
aa
ell
ie\
in
itr
Motorrijders worden uitgenodigd
voor een toerrit op zondag 9 april,
waarbij een afwisselend traject door
Noordholland wordt afgelegd. Er
staan plaatsen op Wieringen en in
West-Friesland op het programma.
De rit heeft een lengte van 180 kilo
meter, waarbij halverwege wordt ge
pauzeerd in Andijk. Deelnemers ver
trekken met de boot van 8 05 uur.
Deze 25ste MlOS-rit wordt georgani
seerd door motorclub MIOS uit Anna
Paulowna, die dit jaar 30 jaar bestaat.
De inschrijving vindt plaats in het
clubhuis aan de Grasweg. Deelname
kost ƒ10.-, inclusief consumptiebon.
Voor drie gulden extra krijgen de
deelnemers er een herinnering bij.
Ter afsluiting van de catechese wordt
zondag om 19.00 uur in de Gerefor
meerde kerk van Den Burg een geza
menlijke dienst van de Hervormde en
de Gereformeerde kerk gehouden.
De dienst zal het karakter van een
vesper (een eenvoudige, korte dienst)
hebben. Voorgangers zijn ds J. ter
Haar en ds. M G.J. Roepers, terwijl
ook verschillende catechesanten een
bijdrage leveren. Het thema van de
dienst is 'zappen', dat staat voor de
enorme keuzevrijheid die er is en die
het soms moeilijk maakt te kiezen.
Iedere zaterdag haalt Scouting|
oud papier op in Den Burg Mei
verzocht dit vóór 10 00 uur aan d
te zetten, in met te grote bundels!
kartonnen doos (geen plastic zï
papierwagen komt in de volgencj
ten: 1Julianastraat, Drijverstra
Kraaistraat, Burdetstraat,
kerstraat, Lieuwstraat, Haf/eb*
Korfbaeck, Duykerdam, Sluysll
Verlaet, Vuurbaeck en Middelt
Zaterdag halen ouders en leej
van o b.s. Durperhonk
Cocksdorp en omgeving ou<l
op. Men wordt verzocht het uit!
8.30 uur aan de weg te zetterij
dags van 13.00 tot 15.00 uur IT
Strijbosschool oud papier op in|
van de Eierlandse polder.
Bij snelheidscontroles op deO
enderweg en de Hoofdweg
treerde de politie woensdagn
zeven bestuurders die te hard
De zwaarste overtreding wei
gaan door een automobilist d
kilometer per uur reed waar 81
is toegestaan. Hij is 'geflitst' di
Laser Patrol kan een bekeurir
ƒ180,- tegemoet zien. Overige
droegen de meeste chauffeur
keurig. In totaal werden er i
gistreerd.
Elf mariniers van de Joost
Dourleinkazerne zijn onderscheiden
met de NATO-medaille met gesp
Kosovo. Ze verleenden van april tot
augustus 1999 humanitaire hulp aan
honderdduizenden Kosovaren, die
waren gevlucht naar Albanië. Het
land kon de opvang van deze hoe
veelheid mensen met aan, wat
dreigde uit te lopen op bestuurlijke
chaos en een humanitaire ramp. De
nieuw geformeerde Albanian Force
(AFOR) leverde militairen voor de
operatie Allied Harbour, waarvoor
Nederland eenheden van de vier
krijgsmachtsonderdelen beschikbaar
stelde. Het bevel om te gaan, ontving
kapitein Van Gils aan boord van de
Tesoboot De manschappen hoorden
bij de snackbar dat de operatie was
begonnen. Kort daarop vertrokken ze
met de Hr. Ms Rotterdam naar Alba
nië. 'Operatie Allied Harbour was
.geen makkie', prees commandant
A.W.G. Kerssemeijer zijn manschap
pen.
'Het was een combined and joint
operation van een enorme omvang,
wat altijd de nodige coordinatie-pro-
blemen oplevert. En daarenboven
was er natuurlijk de confrontatie met
de vluchtelingen en al hun leed en
ellende. Maar we waren erbij e®
ben als Nederlandse en amfii
specialisten ons steentje kunr{
gedragen. Er is daar in AlbamèJ
moeilijke omstandigheden zei
goed werk verricht. We hebbj
wereld laten zien dat we als PL
met de Rotterdam een quick n
force zijn die, zodra de regering!£
knop drukt, op efficiënte wij:|
weegt.' Eerder ontvingen twml
dere mariniers de Kosovo medf
Doorn, maar de huidige elf ki
daar wegens een verblijf in Ent
met bij zijn.
Co Vermuê van taveerne De Twaalf
Balcken is de nieuwe Texelse tap-
koning. Vermuë won dinsdag in
Question Plaza de lokale voor
ronde van de Nationale Biertap
wedstrijden en zal in januari 2001
de Texelse eer verdedigen tijdens
de landelijke finale in Maastricht.
Vermuë's geheim? 'Je moet de
biertjes snel achter elkaar tappen.
Dan krijg je twee gelijke schuim
kragen. Bij de teams lieten Gert
Coevert en Dave Huizinga van De
Smulpot de overige deelnemers
ver achter zich.
Wie denkt dat een biertapwedstrijd
een feestelijke bedoening is met
gejoel langs de zijlijn, vrolijke muziek
en veel gezuip, heeft het mis. De sfeer
in Question Plaza was uiterst serieus,
een beetje nerveus zelfs, mede door
de professionele organisatie en het
grote aantal formeel uitgedoste
('jasje-dasje') juryleden Een barman
wil niet onderdoen voor een collega
of concurrent. De persoonlijke eer en
het prestige van de zaak zijn in het
geding. Bovendien valt het met mee
om kalm te blijven als strenge contro
leurs zowat met hun neus in je glas
hangen om te zien of je het wel goed
doet en ook de ogen van het publiek
op jou zijn gericht. In deze entourage
trok zelfs de meest getapte barkee
per een gespannen gezicht en had
ook de meest geroutineerde
horecaman last van trillende handjes.
Dat werd gaandeweg iets minder
nadat de pilsjes waren gejureerd ver
dwenen zij in het keelgat van de deel
nemers, hetgeen ook de sfeer wat
losser maakte
Het tappen van een mooi schuimend
biertje is een hele kunst Een 'voor-
tapper' van het brouwerijkantoor liet
even zien wat de bedoeling was.
Dienblad droogmaken, bierviltjes
erop leggen en twee glazen tappen.
Wel eerst het glas goed spoelen, he
lemaal uit laten lekken en controleren
op beschadigingen. Schuin tegen de
tuit van de kraan houden en de tap
Radio Texel is te beluisteren op 106.1 FM,
via de kabel (98 5), of via De Lichtboei
(100 4). De programma's van 's avonds
worden de volgende morgen tussen 11.30
en 13.30 uur via de kabel en De Lichtboei
herhaald
Vrijdag:
18.00 u Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Shopping (muziek)
21.00 u Radio Noordholland
Zaterdag:
16.00 u Wegdromen met een boek
17.00 u. Pietelepote
(kinderprogramma).
Vandaag: Pietelepote krijgt zwemles
18.00 u. De zes uur-show
(jongerenprogramma)
19.00 u. After party
(jongerenprogramma)
20.00 u. Radio Noordholland
Zondag:
9.00 u. Klassiek op zondag
10.15 u Kerkdienst vanuit de RK-kerk
Den Burg; vormsel wordt
toegediend
11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie)
12.00 u. Natuurwijzer
13.00 u. Nieuwtjes en achtergronden
14 00u Goud van Noud
(Nederlandstalig)
16 00 u. Sportlokaal (uitslagen en
interviews)
18 00u Time travelling (muziek)
21.00 u Proefproject (muziek)
22 00 u Radio Noordholland
Maandag:
18.00 u. Symphonica (klassiek)
19 00 u. Cabaret café (Pip Barnard en
Jamen de Bruijn bespreken het
lokale nieuws)
Vandaag 'Weten we nog hoe laat het is?'
aansluitend Radio Noordholland
Dinsdag:
18 00 u Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Bonte dinsdagavond
(verzoekplaten)
20.00 u. Radio Noordholland
Woensdag:
18.00 u. Onder de toren (geestelijk
programma, met vanaf
19.00 uur verzoekplaten)
19 45 u Gelezen verhalen (Westfries)
20 00 u. Radio Noordholland
Donderdag
18.00 u. Country time (muziek)
19.00 u Even bijpraten met
(Texelaars in het nieuws)
20 00 u Radio Noordholland
VRIJDAG 31 MAART 2000
I P YPI VIh rl
Co Vermuê serveert zijn kampioenspilsjes aan de jury zoals het hoort: met een glimlach. (Foto Bun Bosch)
De latere winnaar Co Vermuê kende
een mager begin Misschien moest
hij even wennen aan het glas dat in
zijn café niet wordt gebruikt. Hoe dan
ook: de 152 punten voor zi|n eerste
biertjes werd door meerdere deelne
mers overtroffen. Maar daarna ging
het crescendo met Vermue, die de
wedstrijd niet voor het eerst op zijn
naam schreef en vorig jaar als tweede
eindigde Vermuë: 'Je moet
doortappen. Het tweede glas meteen
na het eerste, dan heb ie zo min mo
gelijk drukverschil op de kraan en
worden de schuimkragen even
hoog.' Deze tactiek gaf waarschijn
lijk de doorslag, want de jury was niet
zozeer kieskeurig over de breedte
('twee vingers') van de manchetten,
maar lette wel goed op of de schuim
kragen van beide glazen even hoog
waren. Vermuë behaalde 795 punten
en wisselde stuivertje met de winnaar
van vorig jaar, Gert Coevert van De
Smulpot, die slechts twee punten
minder scoorde. Kees Jonker van
café 't Tesselaartje werd met 769
punten net als in 1999 derde, waar
mee de top-drie wel qua volgorde
maar niet van samenstelling wijzigde.
Bij de teams wist Coevert samen met
collega Dave Huizinga wel de eerste
plaats te veroveren: het duo scoorde
1563 punten en wordt ook afgevaar
digd naar Maastricht. De éénmalige
joint venture 'Culinaire Graverij de
Verwenmolen' van Jef Schuur en Aris
in één slag openen. Het pils langs de
binnenkant van het glas laten lopen
totdat het bier de rand bereikt. Dan
het glas rechtop houden en de kraan
in één beweging sluiten. Het pils
neerzetten en terwijl het bier nog
opkomt afschuimen met een voch-
geschiedenis van de biertap
wedstrijden nog niemand gelukt.
Twee kandidaten of teams tapten
gelijktijdig aan een bar met twee tap
punten, die op de dansvloer was ge
plaatst. Er werd niet uit een tank maar
uit het inmiddels ouderwetse fust
tige spatel. Het glas niet parkeren
onder de kraan, want dan kunnen
druppels kraters slaan in de schuim
kraag. Die 'kijkt' als het goed is een
beetje bol uit het glas. is circa twee
vingers dik, en bevat geen bellen of
blazen. De glazen in verband met de
hygiëne onderaan beetpakken, op
het dienblad plaatsen en uitserveren.
De pilsjes met het beeldmerk gericht
naar de klanten (juryleden) op de vilt
jes plaatsen en met een glimlach blijk
geven van gastvrijheid.
De deelname aan de wedstrijd van
het Centraal Brouwerij Kantoor was
iets minder dan vorig jaar. Toen de
den nog vijftig eigenaren en mede
werkers van horecazaken mee. dit
jaar schreven vijfenveertig Texelaars
zich in. Vooral De Koog was in verge
lijking tot andere jaren onder
vertegenwoordigd. Er werd indivi
dueel gestreden en in teamverband,
waarbij de één het pilsje tapte en de
ander het gerstenat uitserveerde. Na
twee voorronden volgden de halve
finale en de finale. In de halve finale
moest behalve getapt ook uit een
flesje worden geschonken. Per ronde
waren maximaal 170 punten te ver
dienen, maar dat is in de 48-jarige
getapt, waarbij de druk een stuk ho
ger lag dan in het gemiddelde café.
Het biermerk wordt altijd aangepast
aan dat van de gastheer, en daarom
kwam er Grolsch uit de kraan. Als
glas werd de trechtervormige Am
sterdammer gebruikt.
van Zeijlen werd vrij verrassend
tweede met 1545 punten. De
restauranthouders zijn allesbehalve
ervaren biertappers. 'Voor ons is het
bier eigenlijk maar bijzaak. En dan
tweede worden, ongelofelijk', glun
derde Van Zeijlen. Vermuë viel ook
hier in de prijzen. Samen met Sander
Moens werd hij derde met een score
van 1517 punten.
De collecte voor het Nationaal
Reumafonds heeft vorige week op
Texel een bedrag van ƒ11.216,95
opgebracht. Wie de collectant gemist
heeft, kan eventueel een bijdrage
storten op giro 324 of bankrekening
nummer 35.76.74.812, ten name van
het Nationaal Reumafonds in Amster
dam.
Jef Schuur concentreert zich. Samen met Aris van Zeylen werd hij verrassend tweede
in de competitie voor teams. (Foto Bon Bosch)
De 42-jarige Willem Oosterhof is
'kok uit roeping', zo laat hij in zijn
openingszin van het gesprek we
ten. 'Ik heb nooit anders gewild.
Terwijl andere kinderen politie
agent of dokter wilden worden,
wist ik zeker dat ik kok werd
De jonge Oosterhof was twaalf jaar
('of misschien nog met eens') toen
hij in weekenden en in vakanties
voor tien gulden per dag in de keu
ken van hotel Juliana hielp. 'Chef
kok was Mari Brons, die nu weer
mijn baas is.' Hij leerde er de
grondbeginselen van het vak. 'Er
werd heel traditioneel gekookt. We
beenden het vlees uit, fileerden
paling, maakten zelf aardap-
pelkroketjes Tegenwoordig krijg je
de boter in een cup bij je eten. Mijn
werk was om dagelijks duizend
boterballen te draaien. Die be
waarden we in een emmer met ijs
koud water.'
Na een jaar LTS in Den Burg en de
bakkersschool in Den Helder ver
diepte Oosterhof zich via het
leerlingenwezen verder in het
koksvak en werkte hij bij diverse
bedrijven Eén ervan was Martin
Air Partyservice, een cateraar die
grote buffetten en diners ver
zorgde bij particulieren en organi
saties. 'Dat was interessant, je
kwam overal.' Het bedrijf was ook
de zorg voor het regeringsvliegtuig
toevertrouwd. 'Als het koninklijk
huis er gebruik van maakte, bij
voorbeeld om op vakantie te gaan
naar Oostenrijk, dan vloog eerst
Beatrix, toen nog de kroonprinses.
Dan kwam het toestel terug en
daarna gingen de prinsen. Om te
voorkomen dat als het neerstortte
er niemand meer was om op de
troon te zitten.'
De leden van de familie hadden al
lemaal hun eigen specifieke wen
sen, herinnert Oosterhof zich.
'Bernhard was erg gecharmeerd
van rijst met saté. Hij wilde er al
tijd een paar soorten sambal bij.
Voor Beatrix moest er whiskey met
spuitwater aan boord zijn. Juliana
hield erg van gekookte aardappe
len, spinazie en een kalfslapje.'
Op 21-jarige leeftijd keerde
Oosterhof terug naar Texel en
werd hij souschef in hotel Juliana,
opnieuw bij Mari Brons. Daarna
maakte hij de nodige omzwervin
gen, die hem langs Molenbos,
Opdum, de Pelikaan en Paal 9 leid
den. 'Als je jong bent, moet je ge
regeld van bedrijf veranderen.
Overal leer je andere dingen, dat
is goed voor je ontwikkeling. Ik kan
daar niet genoeg op hameren.'
Sinds veertien jaar werkt hij bij 'La
Casserole' in De Koog, een restau
rant met honderdvijftig stoelen en
zo'n twintig vaste medewerkers,
dat eigendom is van, jawel, Mari
Brons. 'Er wordt heel degelijk ge
kookt, met veel lamsspecialiteiten,
stoofpotjes en gebakken vis. En
zonder franje of exotische bijvoeg
sels. Je ziet tegenwoordig steeds
vaker dat borden uitbundig wor
den versierd met meloen, aard
beien en andere vruchten. Bij ons
niet. Ik snap niet hoe je minuten
lang een bord kunt opmaken ter
wijl het eten koud ligt te worden.
Bij ons wordt het eten héét opge
diend. In een casserole, inder
daad, het Franse woord voor
stoofpan. Bij ons ga je eten, niet
zozeer uit eten. Niet dat het bij ons
ongezellig is, maar de kwaliteit van
de maaltijd staat voorop, de aan
kleding is van minder belang?
Stoofpot van lamsvlees met
pruimedanten en pijnboompitten
1 kg mager lamsvlees van de
schouder, in grote dobbelstenen
gesneden
6 tot 8 eetlepels olijfolie
1 middelgrote gesneden ui
2 tenen knoflook
1 grote tomaat, in achten gesne
den
2 eetlepels cognac
1 dl droge witte wijn
een halve theelepel paprikapoeder
een achtste theelepel kaneel
1 takje verse tijm
Willem Oosterhof: 'Voor pnnses Beatrix
moest er altijd whiskey met spuitwater
aan boord zijn.(Foto Joop Rommets)
1 laurierblad
1,5 eetlepel bloem
een kwart liter bouillon
250 gram gedroogde pruimedan
ten
100 gram pijnboompitten
Verhit op een hoog vuur drie eet
lepels olijfolie in een braadpan.
Verdeel het vlees in twee delen en
bak het (in twee sessies) snel
bruin. Doe het vervolgens in een
kom. Voeg zonodig wat olijfolie toe
en fruit daarin de ui en knoflook tot
ze bruin zijn. Voeg de gepelde,
ontpitte tomaat toe. Voeg nu het
paprikapoeder, de kaneel, thijm en
het laurierblad toe en daarna de
bloem. Verhit deze totdat de
bloem 'gaar' is. Voeg de koude
bouillon, cognac en witte wijn toe
en voeg het vlees toe. Maak de
stoofpot gaar in circa anderhalf
uur. Eventueel nog bouillon toe
voegen. Op smaak maken met
zout en peper.
De pruimedanten laten wellen in
heet water De pijnboompitten
even roosteren in de oven of de
koekenpan. Voeg vlak voor het
opdienen de uitgelekte pruime
danten en de pijnboompitten toe
aan de stoofpot
Terwijl commandant Kerssemeijer van de Joost Dourleinkazerne de Nato-medaille speldt op de revers van êén van de marmiet
humanitair werk hebben verricht in Kosovo, neemt een ander de bijbehorende oorkonde in ontvangst. (Foto oe-.rd