mm mm De Twaalf Balcken: al 25 jaar een sociaal café wars van trends BP*;,. TEXELSE C0URANX Lutz Lohse pakt crossrecord terug Volleybalsters Tevoko winnen Kerkbazaar Programma zaalvoetbal DINSDAG 12 DECEMBER 2000 v Een bruin café voor iedereen, wars van trends, laagdrempelig. Géén ordinaire feesttent met bartijgers die zich laten vollopen en meelallen met stampende schlagers, géén modieus grand- café of strak vormgegeven lounge voor wie gezien wil worden. Taveerne De Twaalf Balcken is in 25 jaar in essentie niet veran derd en altijd die 'gewone' plek gebleven voor gezelligheid, een goed gesprek en een simpel maar smakelijk maal. Jeannette Korff (48) was er vanaf het begin bij betrokken en vindt het na dertig jaar horeca wel welletjes. De nuchtere boerenzoon Co Vermuë (40) ontpopte zich in 'De Balcken' als een zakelijk horecadier en werd al snel Korff's vennoot. Voortaan zwaait hij alleen de scepter over het populaire eetcafé, dat niet alleen op Texel een begrip is geworden. De vijftig oud-medewerkers en hui dige personeelsleden hadden het jubileumfeest met een gouden rand in hun agenda's gezet, want niemand wilde zondagmiddag ontbreken op de verjaardag van het café waar ze met zoveel plezier hadden gewerkt. Er werden herinneringen opgehaald aan hilarische of tragische gebeurte nissen, vriendelijke steken onder water uitgedeeld en vooral veel en onbedaarlijk gelachen. Veel oud werknemers zijn nóg regelmatig in De Balcken te vinden - nu aan de andere kant van de toog - en ook het huidige personeel is (na werktijd) een goede klant in eigen kroeg. Dat wil wat zeg gen. De vrolijke, ontspannen sfeer die er doorgaans onder de klandizie heerst, voert ook vrijwel altijd onder de medewerkers de boventoon, hoe wel het soms flink aanpoten is en er in alle hektiek wel eens een onverto gen woord valt - het blijft tenslotte horeca. Deze prettige ambiance heeft er in grote mate aan bijgedragen dat het café eigenlijk nooit moeite heeft gehad om personeel te vinden, zelfs niet in de laatste jaren waarin de horeca stond te springen om ge kwalificeerde medewerkers. 'Ik ben blij dat ze zo graag bij ons willen werken. Het zijn allemaal enthou siaste mensen die het cafe maken, zowel de jongeren als de ouderen', zegt CoVermuë, die in 1983 met de zelfde begerigheid van cafetaria Ploff Inn overstapte naar de Balcken. 'De Balcken, dat was het. De horeca was zeker toen een ongeregeld zootje. Werktijden, loonbetaling, vakantieda gen en andere normale zaken, daar moest je zelf achteraan. Maar de Balcken was een verademing.' Korff: 'Ik had het met Co over een vijf daagse werkweek "Vijf dagen en 's avonds om zes uur hadden we de leesmap van voren naar achteren gelezen en negentig gulden omzet gedraaid.' Toch begon het café in de avonduren al gauw aardig te draaien. 'We kregen een groepje vaste klan ten. zoals Dirk Biesboer, Henk Bak kers bakken, met cognac afgebluste rivierkreeftjes bijvoorbeeld.' Pim Decnap, Jeannette Korffs vriend die in de Beerekuil werkte, werd in 1975 door ondernemer Henk van Veen benaderd om in zijn nieuwe café te komen werken. Van Veen dacht dat ren kreeg en om zeven uur op moest, was het daarmee wel gedaan. De kin deren waren echt een breekpunt in mijn leven. Je bent dan toch in de eerste plaats moeder.' Vermuè kwam en terwijl Korff de buren van restau rant Weidus assisteerde, ontwikkelde hasj zorgen. Waar moest ik dat van daan halen?' Kennelijk is het haar gelukt, want terwijl het uitzinnige pu bliek de hit Na-na-na-na, na-na-na- na, hey hey hey, goodbye brulde, en schreeuwde om een toegift, zaten de bandleden in de keuken, die als maar?", vroeg hij. "Ik wil wel zes da gen werken!" Ik moest hem tegen houden, tegen zichzelf beschermen. Er is meer in het leven dan werk en zeker in de horeca is het risico groot dat je privéleven met je werk ver vlecht raakt.' Toch kon Jeannette niet voorkomen dat Co zeker het eerste jaar praktisch lééfde in de Balcken. En als hij dan eens thuiskwam en vertelde hoe hard hij had gezwoegd, zei zijn vader: 'Werken? Je zit toch de hele dag in zo'n gezellig café?' Goed zijn voor je personeel is nog steeds het adagium in de Balcken. Vermuë: 'De kosten in de horeca lig gen erg hoog. Veel mensen zien al leen de prijs die ze in het café beta len, maar gemiddeld komt de winstmarge met boven de tien pro cent uit. De lonen zijn de grootste kostenpost, maar daar kun je met op bezuinigen. Dat wil ik ook niet. Ik wil goed voor m'n klanten zorgen, goed voor m'n personeel zorgen en mezelf kunnen zijn in een omgeving met leuke mensen. Dan moet je ze ook fatsoenlijk behandelen en belonen. Bovendien wil ik met alleen maar jon geren in dienst hebben vanwege het enkele feit dat ze goedkoper zijn.' Korff: 'De mensen zijn hier opge groeid en oud geworden. We hebben misschien wel veel personeel gehad, maar veel medewerkers zijn lang ge bleven.' Vermuë: 'Als ik niet in De Balcken had gewerkt zat ik nu niet meer in de horeca.' In de begintijd was er voor personeel geen geld. 'Het was werken, werken en nog eens werken', zegt Korff. 'We sliepen boven de zaak en aten tus sendoor aan de bar. 's Ochtends kwamen we om vijf voor tien binnen rennen, om tien uur gingen we open Er werd zondag tot in de late uurtjes hartelijk gelachen. Ook Co Vermuë (midden) toonde zijn oprechte emoties. Links van hem de huidige medewerkers Jacob Blaauboer en San- der Moens. Rechts oud-werknemers Fred Winkel en Jons Lamers. ker, melkboer Henk Boon, Luuk Kel ner, de dijkgraven Marius Witte en Job Vermuë, Hank Witte, Leen Zwan, Kees Verberne, Heute - hoe die wer kelijk heette weet ik niet meer - en natuurlijk Hans van der Klift. Als Piet de Graaf binnenkwam riep hij altijd: "Jij wordt hoe mooier hoe langer" maar ik wist niet precies wat hij daar mee bedoelde. En de ijsboeren kwa men hier regelmatig bieren en dan ging Pim na sluitingstijd nog iets lek- Jeannette Korff schudde zondag tijdens het jubileumfeest in opdracht van goochelaar-entertainer Jan van Woesik de kaarten, maar heeft de troeven van De Balcken overgedragen aan Co Vermuë er een markt was voor een tweede bruin café in Den Burg en had de dro gisterij van Schoort in de Weverstraat tot kroeg omgetoverd. De plafond- balken zaten er toen al in en vanaf het begin heeft het café De Twaalf Balcken geheten. Korff: 'Pim wilde niet meer in loondienst werken. Toen hebben we samen het café gepacht. Ik werkte al vijfjaar in de horeca maar ben toch eigenlijk van de ene op de andere dag in het ondernemerschap gerold. Drie maanden later zijn we getrouwd.' Decnap en Korff hadden alle vrijheid om de zaak op hun eigen manier te runnen en in te richten. Het moest een sociaal, gezellig café wor den, waar je rustig kon praten, filoso feren en ouwehoeren. Korff: 'We draaiden in het begin Franse chan sons en hadden geen Amstel of Heineken op de tap, maar schonken Grolsch, in flesjes. Daarmee onder scheidden we ons. We richtten ons met op bepaalde groepen, niet op Hells Angels of bankdirecteuren, ie dereen moest zich hier thuis voelen. Dat ging goed totdat een groepje punkers begon te overheersen. Dat was een probleem. Maar toen de flip perkast het begaf en ik de chansons weer uit de kast haalde, waren ze zo weer verdwenen.' De zaak begon te draaien en met mensen als Guus Kombrink, Kees Dros en Fred Winkel kwam het eer ste personeel het duo bijstaan. Op het kleine bakplaatje achter de bar werden sateetjes en entrecötes be reid. 'Een avond met dertig eters was topdrukte. De boekhouding, waar ik een enorme hekel aan had, was altijd mppertjeswerk. Het was ook de tijd van het wilde stappen. Na sluitings tijd naar de Beerekuil..Toen ik kinde hij zich als een soort interim-bedrijfs leider. 'A businessman was born\ Ik dacht: Co wil ik nooit meer kwijt, hoe kan ik hem houden?' Het antwoord luidde: door hem vennoot te maken Nadat het café was aangekocht, Pim van Jeannette was gescheiden en uit de VOF was gestapt waardoor zij er alleen voor stond, trad Vermué toe tot de firma. 'Hij was heel klantgericht. Als ik de prijs van het bier met een kwartje wilde verhogen, zei hij "Dat kun je toch niet maken tegenover onze vaste klanten?" Dat hield me scherp.' Vermuë: 'Ik heb geleerd de zaak van meerdere kanten te bekij ken. Het is de kunst om zowel je per soneel als je klanten tevreden te stel len en toch commercieel te opereren. De horeca is met moeilijk, maar het is wel een vak. Je moet aandacht hebben voor de kleine dingen.' Is De Balcken daardoor eén van de schaarse Texelse etablissementen waar ze een fatsoenlijke bak koffie schenken? 'Ach, iedereen heeft wel een goed en kostbaar apparaat in de zaak staan, maar het maakt verschil of je er zeven of acht gram koffie in doet, en of je hem regelmatig laat nakijken en schoonmaken door een deskundige Het kost wel wat extra maar dan heb je ook kwaliteit.' De muziek werd in de tweede helft van de jaren '80 steeds belangrijker. Feestbands als De Koffers en vooral de reggaeband Rhapsody verzorg den legendarische optredens waar nog steeds over gepraat wordt. 'Rhapsody kwam twee avonden op treden. Na de eerste avond heb ik bij de gemeente dranghekken moeten halen om die voor het podium te zet ten', zegt Korff. 'Ik moest niet alleen voor de gage maar ook voor goede pitten in de salade, de bijzondere oli< waarin de knapperige frites worden gebakken en de zelfgemaakte mayo naise - ook al wordt dat stukje vak manschap met altijd op de juiste waarde geschat. Vermue: 'Ik ser veerde eens het eten aan enkele trouwe klanten van de overkant tot slot de zelfgemaakte maya naise.zei ik, waarop één van hen die zeker dacht dat we door onze fabrieksvoorraad heen waren, vrien delijk tegen me zei "Ach, dat geeft niks, wij lusten alles." Vermuè heeft er binnensmonds hartelijk om gela chen. Vermuë herinnert zich ook mindei vrolijke voorvallen. Zoals dat van de alcoholicus die in de Nieuwe Skuii van zijn verslaving probeerde af te kicken en bij hem een biertje be stelde. 'Ik vroeg hem of dat wel ver standig was, maar hij stónd erop He was een aardige jongen en ik gaf hem een biertje. Een paar dagen late pleegde hij zelfmoord. Er kwam eet alcoholwalm uit zijn mond en ii hoefde me niet schuldig te voeler omdat hij dat biertje ergens anders ook wel zou hebben gekregen, maar als je zo terugkijkt op een kwart-eeuu Twaalf Balcken word je van dat soort dingen toch wel emotioneel.' kleedkamer dienst deed, te genieten van hun pretsigaret. 'Als je de keuken binnenstapte, was je meteen stoned', herinnert Korff zich. 'Eén van de jon gens pakte zijn gitaar, klom op het podium en zong Mister Bojangles van Bob Dylan en Your Song van Elton John. Het werd doodstil en iedereen kreeg kippenvel. Vervolgens kwam ook de rest van de band weer op het podium - het was een avond waar gewoon geen einde aan mocht ko men.' Tien jaar geleden werd 'de muziek ingeruild voor het eten' zoals Korff de verandering bondig samenvat. Er kwam een professionele keuken om gerechten voor te bereiden, een gro tere bakhoek in het café, een serre, een biermagazijn en een nieuwe toiletgroep. Inmiddels worden in De Balcken overheerlijke lamscoteletjes en -stoofpotjes geserveerd en is het eetcafe vermaard om de spareribs, maar van een leien dakje is de overschakeling allerminst gegaan. Vermuë: 'Mensen die zitten te dine ren stoten cafégangers af en an dersom bijt de caféfunctie het eten. Het was een moeilijke tijd, vooral omdat de kaart nog niet liep. Uitein delijk hebben we de juiste formule gevonden door goed te luisteren naar wat de mensen willen en een duide lijke onder- en bovengrens te stellen. We bouwen het eten geleidelijk af door de muziek harder te zetten, om elf uur zijn we uitsluitend nog café.' Het eten heeft volgens Vermuë voor meer continuïteit in de bedrijfsvoering gezorgd. En voor meer omzet: een avond met dertig eters is nu een slappe avond. Ook hier maken de details het verschil. De pijnboom- Emoties, ieder mens heeft ze, maa* niet iedereen toont ze even gemak kelijk. Zeker van de aardse boeren zoon Vermue wordt al gauw gedach! dat ze met echt zijn, dat hij toneel speelt om de klant in the americar, way te gerieven, maar dat ontkent hi ten stelligste. 'Ik doe niet aan gefor ceerde vriendelijkheid. Ik ben ook wé eens chagrijnig, maar meestal ver dwijnt die stemming binnen tien mi nuten doordat ik met een willekeurig* bezoeker in een gesprek verzeild raa^ dat over iets heel anders gaat. Na a! die jaren voel ik me nog steeds geer echte horecaman. Ik blijf dicht bj mezelf. Ik denk dat alle mensen ach ter de bar die eigenschap delen: ze zijn zichzelf en daardoor zijn de con tacten met de klanten soms welis waar stroef, maar in ieder geval op recht. En dat wordt gewaardeerd want de mensen komen terug.' De Balcken heeft in de afgelopen 25 jaar wijzigingen ondergaan, maar is in wezen niet veranderd. Nog steeds is het een sociale kroeg, eer ontmoetingsplek, een verlengde van de huiskamer maar dan zonder af stompende televisie, zeurende echt genoot of jankende kinderen. En daa,f zal wat Vermuë'betreft weinig aar a veranderen. Als de sfeer ernaar is za er onder de vaste klanten heus noc wel eens een disco- of housefeest worden gebouwd. Die luxe kan De Balcken zich permitteren: de zaak draait goed en de gelegenheids klanten kunnen het begrip voor de regulars wel opbrengen, of doen zelfs uitbundig mee. Jeannette Korff blijft eigenaar van hel pand. Het bedrijf en de goodwill gaan over op Vermuë. Korff: 'Ik ga me er geren aan toeristen. Ik heb dertig jaar in de horeca gewerkt. Ik word ouder en wil ontdekken of er naast de Balcken nog een ander leven is. Daa' ben ik erg benieuwd naar.' Wij ook. Tekst en foto's Bart Bosch Het parcoursrecord van de cross loop over 8,7 km is sinds zondag weer in handen van Texelaar Lutz Lohse. Twee weken geleden was het hem ontnomen door Arno van den Berg, lid van atletiekvereniging Noordkop in Den Helder. Met 30.01 minuten was Lohse negentien se conden sneller dan zijn rivaal. 'Maar het moet onder de dertig minuten kunnen', blikte Lohse op timistisch vooruit. Bij de veteranen won Jan Zijm de race. Hij finishte in 34.20, ver voor Piet Kingma, die tweede werd in 38 40. Bij de dames-veteranen werd Laurien Bakker eerste (43.57), terwijl Ingrid van Lubek een mooie race (38.21) liep bij de jongere dames Ze was zichtbaar blij met haar prestatie en dat ze zo keurig vlak gelopen had Bij de jongste jeugd waren er geen verrassingen en konden ook geen (persoonlijke) records worden be groet. Jaap Witte won bij de jongens zoals gewoonlijk de loop over 2,9 km. Zijn tijd (10.38) was prima. Hij werd gevolgd door Joris Ellen, door ken ner Lohse gezien als hét looptalent van de vereniging. Joram Tromp en Jonathan Lim liepen op deze afstand een persoonlijk record. Robbert Boersen en Harry Kingma leverden een mooie strijd op de 5,8 km. Harry Kingma wist na 24 47 mi nuten als eerste over de meet te gaan, op vijfendertig seconden ge volgd door Boersen. Bij de heren veteranen was de eerste plaats weer voor Norbert Dankers (25.44), Ingrid Uitgeest won bij de dames-veteranen (29.13) Cees Timmer, Corrie Witte, Arie de Ridder, Richard Bakker, Chiel de Boer en Theo Schraag boekten een persoonlijk record. Uitslagen 1,3 km - Jongens: 1 .Jelle Lubach, 5.20 minuten; 2.Jan Sierd Wouda, 6.00; 3.Mike Zuidema, 6.27. Meisjes: I.Johanna Wouda, 6.30. 2,9 km - Jongens: 1-Jaap Witte, 10.38; 2.Joris Ellen, 11.24; 3.Hendrik Arendsen, 12 24. Heren: 1 Peter Witte. 14.03. Da- Na de onverdiende nederlaag te gen WhamWham (3-2) herstelden de dames volleyballers van Tevoko 1 zich zaterdag in sporthal Ons Genoegen met een overwinning tegen het lager geklasseerde VC Ouddorp. Een wat al te laconieke instelling zorgde voor het verlies van één punt, waardoor de eind stand 3-1 was. Overtuigd van eigen kracht startte het damesteam, met Marianne Boekei weer terug in de basis, op ontspan nen wijze. Alleen het ontbreken van hoofdblokkeerster Celine de Graaf zorgde voor enige onwennigheid, maar al gauw bleek dat de gepromo veerde tegenstander uit Ouddorp voor weinig problemen zou zorgen De eerste set werd althans eenvou dig gewonnen- In de tweede set gingen de Texelaars mes-veteranen- I.Lida Bakker, 15.15. 5,8 km - Dames-veteranen. 1.Ingrid Uit geest, 29 13; 2.Judith van Bleijswijk, 29.28; 3.Corrie Witte, 31.01 Heren: 1 Harry Kingma. 24.47; 2.Robbert Boer sen, 25.16; 3.Guido Betsema en Arie de Ridder, 28 13. Heren-veteranen 1 Norbert Dankers, 25 44; 2 Cees Tim mer, 26.02; 3 Richard Bakker 26.49 8.7 km - Dames: 1 Ingrid van Lubek, 38.21 Dames-veteranen: 1 Laurien Bak ker, 43.57; 2.Lydia Verweij, 44.28. Heren: 1 Lutz Lohse, 30.012 Robert Bak ker, 36 20; 3.Pieter Jan Kooger, 39 22. Heren-veteranen- 1 Jan Zijm, 34.20; 2 Piet Kingma, 38.40; 3 Andre van Os. 46.20. met een andere opstelling van start en dat pakte verkeerd uit. Gebrek aan concentratie en gemis aan nauwkeu righeid bezorgden Ouddorp een winstpunt: 18-25. Maar met een ste vige servicedruk en door optimaal gebruik te maken van hun lengte, sloegen de Texelse volleyballers daarna hard terug: 25-8. In de vierde set ging het gelijk op, maar in tegen stelling tot de wedstrijd in Zwaag te gen WhamWham hielden de dames het hoofd koel. Ze verzorgden op knappe wijze hun verdediging en pakten de zege. Winst in de komende wedstrijd tegen Simokos levert de ploeg een mooie derde plaats op de ranglijst op bij de jaarwisseling. Uitslagen Tevoko dames 1-VC Ouddorp 3 3-1 Tevoko dames 2-Wieringermeer 1 3-2; Tevoko dames 3-Zeemat ht 1 2-3; Tevoko heren 1 -VC Ouddorp 1 2-3; Tevoko heren 2-VCJ'94 3 4-0, Tevoko mix jeugd-WSOV 8 4-0. Donderdag 14 december De Krim C1 -Texel'94 C1 18.45 Oosterend 3-RAB 1 19.25 Oosterend 4-ZDH 2 20.15 Texel'94 4-Texel'94 3 21.05 De Krim heeft zaaldienst. Vrijdag 15 december Oosterend E2-Klif E1 16 45 De Krim D1 -Texel'94 D2 17.25 De Krim 2-ZDH 1 18.15 De Koog 2-Casmo 1 19.05 De Krim 1-Texel'94 1 20 00 Texel'94 2-De Koog 1 20.50 De Koog 3-Oosterend 2 21 40 Jelleboog 2-Jelleboog 1 22.30 Klif heeft zaaldienst. Woensdag 13 december Klif 4-Jelleboog 3 18.30 HZVO-Klif (dames) 19.25 Texel'94 5-Klif 5 20.15 Mantje 2-Klif 3 21.05 Oosterend heeft zaaldienst. Wie staan er op deze foto? Dat is de vraag die Maarten Stoepker deze maand graag beantwoord wil zien. De foto is afkomstig uit het blad 'De stad Amsterdam' van 7 augustus 1925 en werd gemaakt ter gelegen heid van een bazar die ten bate van de NH kerk werd gehouden Het on- derschrift vermeld dat het hier gaat om 'het damesbestuur, stand houdsters enz.' 'Zittend van links naar recht het bestuur, de dames mevr. Lolkema, mevr. Weverink. mevr. Robe, mevr. Kikkert, mevr. Hermeleyn, me|. Plaatsman'. De mu sici op de voorgrond worden om schreven als 'het damesstrijkje'. Na dere informatie graag naar Maarten Stoepker, tel. 3f2940. De boerderij die vorige maand werd afgebeeld, is herkend als 'De Witte Engel', Hoornderweg 11 (boerderiienboek BG12).

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2000 | | pagina 4