mm
mm
De Twaalf Balcken: al 25 jaar een sociaal café wars van trends
BP*;,.
TEXELSE C0URANX
Lutz Lohse pakt
crossrecord terug
Volleybalsters
Tevoko winnen
Kerkbazaar
Programma
zaalvoetbal
DINSDAG 12 DECEMBER 2000 v
Een bruin café voor iedereen, wars van trends, laagdrempelig.
Géén ordinaire feesttent met bartijgers die zich laten vollopen
en meelallen met stampende schlagers, géén modieus grand-
café of strak vormgegeven lounge voor wie gezien wil worden.
Taveerne De Twaalf Balcken is in 25 jaar in essentie niet veran
derd en altijd die 'gewone' plek gebleven voor gezelligheid, een
goed gesprek en een simpel maar smakelijk maal. Jeannette
Korff (48) was er vanaf het begin bij betrokken en vindt het na
dertig jaar horeca wel welletjes. De nuchtere boerenzoon Co
Vermuë (40) ontpopte zich in 'De Balcken' als een zakelijk
horecadier en werd al snel Korff's vennoot. Voortaan zwaait hij
alleen de scepter over het populaire eetcafé, dat niet alleen op
Texel een begrip is geworden.
De vijftig oud-medewerkers en hui
dige personeelsleden hadden het
jubileumfeest met een gouden rand
in hun agenda's gezet, want niemand
wilde zondagmiddag ontbreken op
de verjaardag van het café waar ze
met zoveel plezier hadden gewerkt.
Er werden herinneringen opgehaald
aan hilarische of tragische gebeurte
nissen, vriendelijke steken onder
water uitgedeeld en vooral veel en
onbedaarlijk gelachen. Veel oud
werknemers zijn nóg regelmatig in De
Balcken te vinden - nu aan de andere
kant van de toog - en ook het huidige
personeel is (na werktijd) een goede
klant in eigen kroeg. Dat wil wat zeg
gen. De vrolijke, ontspannen sfeer die
er doorgaans onder de klandizie
heerst, voert ook vrijwel altijd onder
de medewerkers de boventoon, hoe
wel het soms flink aanpoten is en er
in alle hektiek wel eens een onverto
gen woord valt - het blijft tenslotte
horeca. Deze prettige ambiance heeft
er in grote mate aan bijgedragen dat
het café eigenlijk nooit moeite heeft
gehad om personeel te vinden, zelfs
niet in de laatste jaren waarin de
horeca stond te springen om ge
kwalificeerde medewerkers. 'Ik ben
blij dat ze zo graag bij ons willen
werken. Het zijn allemaal enthou
siaste mensen die het cafe maken,
zowel de jongeren als de ouderen',
zegt CoVermuë, die in 1983 met de
zelfde begerigheid van cafetaria Ploff
Inn overstapte naar de Balcken. 'De
Balcken, dat was het. De horeca was
zeker toen een ongeregeld zootje.
Werktijden, loonbetaling, vakantieda
gen en andere normale zaken, daar
moest je zelf achteraan. Maar de
Balcken was een verademing.' Korff:
'Ik had het met Co over een vijf
daagse werkweek "Vijf dagen
en 's avonds om zes uur hadden we
de leesmap van voren naar achteren
gelezen en negentig gulden omzet
gedraaid.' Toch begon het café in de
avonduren al gauw aardig te draaien.
'We kregen een groepje vaste klan
ten. zoals Dirk Biesboer, Henk Bak
kers bakken, met cognac afgebluste
rivierkreeftjes bijvoorbeeld.'
Pim Decnap, Jeannette Korffs vriend
die in de Beerekuil werkte, werd in
1975 door ondernemer Henk van
Veen benaderd om in zijn nieuwe café
te komen werken. Van Veen dacht dat
ren kreeg en om zeven uur op moest,
was het daarmee wel gedaan. De kin
deren waren echt een breekpunt in
mijn leven. Je bent dan toch in de
eerste plaats moeder.' Vermuè kwam
en terwijl Korff de buren van restau
rant Weidus assisteerde, ontwikkelde
hasj zorgen. Waar moest ik dat van
daan halen?' Kennelijk is het haar
gelukt, want terwijl het uitzinnige pu
bliek de hit Na-na-na-na, na-na-na-
na, hey hey hey, goodbye brulde, en
schreeuwde om een toegift, zaten de
bandleden in de keuken, die als
maar?", vroeg hij. "Ik wil wel zes da
gen werken!" Ik moest hem tegen
houden, tegen zichzelf beschermen.
Er is meer in het leven dan werk en
zeker in de horeca is het risico groot
dat je privéleven met je werk ver
vlecht raakt.' Toch kon Jeannette niet
voorkomen dat Co zeker het eerste
jaar praktisch lééfde in de Balcken.
En als hij dan eens thuiskwam en
vertelde hoe hard hij had gezwoegd,
zei zijn vader: 'Werken? Je zit toch de
hele dag in zo'n gezellig café?'
Goed zijn voor je personeel is nog
steeds het adagium in de Balcken.
Vermuë: 'De kosten in de horeca lig
gen erg hoog. Veel mensen zien al
leen de prijs die ze in het café beta
len, maar gemiddeld komt de
winstmarge met boven de tien pro
cent uit. De lonen zijn de grootste
kostenpost, maar daar kun je met op
bezuinigen. Dat wil ik ook niet. Ik wil
goed voor m'n klanten zorgen, goed
voor m'n personeel zorgen en mezelf
kunnen zijn in een omgeving met
leuke mensen. Dan moet je ze ook
fatsoenlijk behandelen en belonen.
Bovendien wil ik met alleen maar jon
geren in dienst hebben vanwege het
enkele feit dat ze goedkoper zijn.'
Korff: 'De mensen zijn hier opge
groeid en oud geworden. We hebben
misschien wel veel personeel gehad,
maar veel medewerkers zijn lang ge
bleven.' Vermuë: 'Als ik niet in De
Balcken had gewerkt zat ik nu niet
meer in de horeca.'
In de begintijd was er voor personeel
geen geld. 'Het was werken, werken
en nog eens werken', zegt Korff. 'We
sliepen boven de zaak en aten tus
sendoor aan de bar. 's Ochtends
kwamen we om vijf voor tien binnen
rennen, om tien uur gingen we open
Er werd zondag tot in de late uurtjes hartelijk gelachen. Ook Co Vermuë (midden) toonde zijn oprechte emoties. Links van hem de huidige medewerkers Jacob Blaauboer en San-
der Moens. Rechts oud-werknemers Fred Winkel en Jons Lamers.
ker, melkboer Henk Boon, Luuk Kel
ner, de dijkgraven Marius Witte en
Job Vermuë, Hank Witte, Leen Zwan,
Kees Verberne, Heute - hoe die wer
kelijk heette weet ik niet meer - en
natuurlijk Hans van der Klift. Als Piet
de Graaf binnenkwam riep hij altijd:
"Jij wordt hoe mooier hoe langer"
maar ik wist niet precies wat hij daar
mee bedoelde. En de ijsboeren kwa
men hier regelmatig bieren en dan
ging Pim na sluitingstijd nog iets lek-
Jeannette Korff schudde zondag tijdens het jubileumfeest in opdracht van goochelaar-entertainer Jan van Woesik de kaarten, maar
heeft de troeven van De Balcken overgedragen aan Co Vermuë
er een markt was voor een tweede
bruin café in Den Burg en had de dro
gisterij van Schoort in de Weverstraat
tot kroeg omgetoverd. De plafond-
balken zaten er toen al in en vanaf het
begin heeft het café De Twaalf
Balcken geheten. Korff: 'Pim wilde
niet meer in loondienst werken. Toen
hebben we samen het café gepacht.
Ik werkte al vijfjaar in de horeca maar
ben toch eigenlijk van de ene op de
andere dag in het ondernemerschap
gerold. Drie maanden later zijn we
getrouwd.' Decnap en Korff hadden
alle vrijheid om de zaak op hun eigen
manier te runnen en in te richten. Het
moest een sociaal, gezellig café wor
den, waar je rustig kon praten, filoso
feren en ouwehoeren. Korff: 'We
draaiden in het begin Franse chan
sons en hadden geen Amstel of
Heineken op de tap, maar schonken
Grolsch, in flesjes. Daarmee onder
scheidden we ons. We richtten ons
met op bepaalde groepen, niet op
Hells Angels of bankdirecteuren, ie
dereen moest zich hier thuis voelen.
Dat ging goed totdat een groepje
punkers begon te overheersen. Dat
was een probleem. Maar toen de flip
perkast het begaf en ik de chansons
weer uit de kast haalde, waren ze zo
weer verdwenen.'
De zaak begon te draaien en met
mensen als Guus Kombrink, Kees
Dros en Fred Winkel kwam het eer
ste personeel het duo bijstaan. Op
het kleine bakplaatje achter de bar
werden sateetjes en entrecötes be
reid. 'Een avond met dertig eters was
topdrukte. De boekhouding, waar ik
een enorme hekel aan had, was altijd
mppertjeswerk. Het was ook de tijd
van het wilde stappen. Na sluitings
tijd naar de Beerekuil..Toen ik kinde
hij zich als een soort interim-bedrijfs
leider. 'A businessman was born\ Ik
dacht: Co wil ik nooit meer kwijt, hoe
kan ik hem houden?' Het antwoord
luidde: door hem vennoot te maken
Nadat het café was aangekocht, Pim
van Jeannette was gescheiden en uit
de VOF was gestapt waardoor zij er
alleen voor stond, trad Vermué toe tot
de firma. 'Hij was heel klantgericht.
Als ik de prijs van het bier met een
kwartje wilde verhogen, zei hij "Dat
kun je toch niet maken tegenover
onze vaste klanten?" Dat hield me
scherp.' Vermuë: 'Ik heb geleerd de
zaak van meerdere kanten te bekij
ken. Het is de kunst om zowel je per
soneel als je klanten tevreden te stel
len en toch commercieel te opereren.
De horeca is met moeilijk, maar het
is wel een vak. Je moet aandacht
hebben voor de kleine dingen.' Is De
Balcken daardoor eén van de
schaarse Texelse etablissementen
waar ze een fatsoenlijke bak koffie
schenken? 'Ach, iedereen heeft wel
een goed en kostbaar apparaat in de
zaak staan, maar het maakt verschil
of je er zeven of acht gram koffie in
doet, en of je hem regelmatig laat
nakijken en schoonmaken door een
deskundige Het kost wel wat extra
maar dan heb je ook kwaliteit.'
De muziek werd in de tweede helft
van de jaren '80 steeds belangrijker.
Feestbands als De Koffers en vooral
de reggaeband Rhapsody verzorg
den legendarische optredens waar
nog steeds over gepraat wordt.
'Rhapsody kwam twee avonden op
treden. Na de eerste avond heb ik bij
de gemeente dranghekken moeten
halen om die voor het podium te zet
ten', zegt Korff. 'Ik moest niet alleen
voor de gage maar ook voor goede
pitten in de salade, de bijzondere oli<
waarin de knapperige frites worden
gebakken en de zelfgemaakte mayo
naise - ook al wordt dat stukje vak
manschap met altijd op de juiste
waarde geschat. Vermue: 'Ik ser
veerde eens het eten aan enkele
trouwe klanten van de overkant
tot slot de zelfgemaakte maya
naise.zei ik, waarop één van hen
die zeker dacht dat we door onze
fabrieksvoorraad heen waren, vrien
delijk tegen me zei "Ach, dat geeft
niks, wij lusten alles." Vermuè heeft
er binnensmonds hartelijk om gela
chen.
Vermuë herinnert zich ook mindei
vrolijke voorvallen. Zoals dat van de
alcoholicus die in de Nieuwe Skuii
van zijn verslaving probeerde af te
kicken en bij hem een biertje be
stelde. 'Ik vroeg hem of dat wel ver
standig was, maar hij stónd erop He
was een aardige jongen en ik gaf hem
een biertje. Een paar dagen late
pleegde hij zelfmoord. Er kwam eet
alcoholwalm uit zijn mond en ii
hoefde me niet schuldig te voeler
omdat hij dat biertje ergens anders
ook wel zou hebben gekregen, maar
als je zo terugkijkt op een kwart-eeuu
Twaalf Balcken word je van dat soort
dingen toch wel emotioneel.'
kleedkamer dienst deed, te genieten
van hun pretsigaret. 'Als je de keuken
binnenstapte, was je meteen stoned',
herinnert Korff zich. 'Eén van de jon
gens pakte zijn gitaar, klom op het
podium en zong Mister Bojangles van
Bob Dylan en Your Song van Elton
John. Het werd doodstil en iedereen
kreeg kippenvel. Vervolgens kwam
ook de rest van de band weer op het
podium - het was een avond waar
gewoon geen einde aan mocht ko
men.'
Tien jaar geleden werd 'de muziek
ingeruild voor het eten' zoals Korff de
verandering bondig samenvat. Er
kwam een professionele keuken om
gerechten voor te bereiden, een gro
tere bakhoek in het café, een serre,
een biermagazijn en een nieuwe
toiletgroep. Inmiddels worden in De
Balcken overheerlijke lamscoteletjes
en -stoofpotjes geserveerd en is het
eetcafe vermaard om de spareribs,
maar van een leien dakje is de
overschakeling allerminst gegaan.
Vermuë: 'Mensen die zitten te dine
ren stoten cafégangers af en an
dersom bijt de caféfunctie het eten.
Het was een moeilijke tijd, vooral
omdat de kaart nog niet liep. Uitein
delijk hebben we de juiste formule
gevonden door goed te luisteren naar
wat de mensen willen en een duide
lijke onder- en bovengrens te stellen.
We bouwen het eten geleidelijk af
door de muziek harder te zetten, om
elf uur zijn we uitsluitend nog café.'
Het eten heeft volgens Vermuë voor
meer continuïteit in de bedrijfsvoering
gezorgd. En voor meer omzet: een
avond met dertig eters is nu een
slappe avond. Ook hier maken de
details het verschil. De pijnboom-
Emoties, ieder mens heeft ze, maa*
niet iedereen toont ze even gemak
kelijk. Zeker van de aardse boeren
zoon Vermue wordt al gauw gedach!
dat ze met echt zijn, dat hij toneel
speelt om de klant in the americar,
way te gerieven, maar dat ontkent hi
ten stelligste. 'Ik doe niet aan gefor
ceerde vriendelijkheid. Ik ben ook wé
eens chagrijnig, maar meestal ver
dwijnt die stemming binnen tien mi
nuten doordat ik met een willekeurig*
bezoeker in een gesprek verzeild raa^
dat over iets heel anders gaat. Na a!
die jaren voel ik me nog steeds geer
echte horecaman. Ik blijf dicht bj
mezelf. Ik denk dat alle mensen ach
ter de bar die eigenschap delen: ze
zijn zichzelf en daardoor zijn de con
tacten met de klanten soms welis
waar stroef, maar in ieder geval op
recht. En dat wordt gewaardeerd
want de mensen komen terug.'
De Balcken heeft in de afgelopen 25
jaar wijzigingen ondergaan, maar is in
wezen niet veranderd. Nog steeds is
het een sociale kroeg, eer
ontmoetingsplek, een verlengde van
de huiskamer maar dan zonder af
stompende televisie, zeurende echt
genoot of jankende kinderen. En daa,f
zal wat Vermuë'betreft weinig aar a
veranderen. Als de sfeer ernaar is za
er onder de vaste klanten heus noc
wel eens een disco- of housefeest
worden gebouwd. Die luxe kan De
Balcken zich permitteren: de zaak
draait goed en de gelegenheids
klanten kunnen het begrip voor de
regulars wel opbrengen, of doen zelfs
uitbundig mee.
Jeannette Korff blijft eigenaar van hel
pand. Het bedrijf en de goodwill gaan
over op Vermuë. Korff: 'Ik ga me er
geren aan toeristen. Ik heb dertig jaar
in de horeca gewerkt. Ik word ouder
en wil ontdekken of er naast de
Balcken nog een ander leven is. Daa'
ben ik erg benieuwd naar.' Wij ook.
Tekst en foto's
Bart Bosch
Het parcoursrecord van de cross
loop over 8,7 km is sinds zondag
weer in handen van Texelaar Lutz
Lohse. Twee weken geleden was
het hem ontnomen door Arno van
den Berg, lid van atletiekvereniging
Noordkop in Den Helder. Met 30.01
minuten was Lohse negentien se
conden sneller dan zijn rivaal.
'Maar het moet onder de dertig
minuten kunnen', blikte Lohse op
timistisch vooruit.
Bij de veteranen won Jan Zijm de
race. Hij finishte in 34.20, ver voor
Piet Kingma, die tweede werd in
38 40. Bij de dames-veteranen werd
Laurien Bakker eerste (43.57), terwijl
Ingrid van Lubek een mooie race
(38.21) liep bij de jongere dames Ze
was zichtbaar blij met haar prestatie
en dat ze zo keurig vlak gelopen had
Bij de jongste jeugd waren er geen
verrassingen en konden ook geen
(persoonlijke) records worden be
groet. Jaap Witte won bij de jongens
zoals gewoonlijk de loop over 2,9 km.
Zijn tijd (10.38) was prima. Hij werd
gevolgd door Joris Ellen, door ken
ner Lohse gezien als hét looptalent
van de vereniging. Joram Tromp en
Jonathan Lim liepen op deze afstand
een persoonlijk record.
Robbert Boersen en Harry Kingma
leverden een mooie strijd op de 5,8
km. Harry Kingma wist na 24 47 mi
nuten als eerste over de meet te
gaan, op vijfendertig seconden ge
volgd door Boersen. Bij de heren
veteranen was de eerste plaats weer
voor Norbert Dankers (25.44), Ingrid
Uitgeest won bij de dames-veteranen
(29.13) Cees Timmer, Corrie Witte,
Arie de Ridder, Richard Bakker, Chiel
de Boer en Theo Schraag boekten
een persoonlijk record.
Uitslagen
1,3 km - Jongens: 1 .Jelle Lubach, 5.20
minuten; 2.Jan Sierd Wouda, 6.00; 3.Mike
Zuidema, 6.27. Meisjes: I.Johanna
Wouda, 6.30.
2,9 km - Jongens: 1-Jaap Witte, 10.38;
2.Joris Ellen, 11.24; 3.Hendrik Arendsen,
12 24. Heren: 1 Peter Witte. 14.03. Da-
Na de onverdiende nederlaag te
gen WhamWham (3-2) herstelden
de dames volleyballers van Tevoko
1 zich zaterdag in sporthal Ons
Genoegen met een overwinning
tegen het lager geklasseerde VC
Ouddorp. Een wat al te laconieke
instelling zorgde voor het verlies
van één punt, waardoor de eind
stand 3-1 was.
Overtuigd van eigen kracht startte het
damesteam, met Marianne Boekei
weer terug in de basis, op ontspan
nen wijze. Alleen het ontbreken van
hoofdblokkeerster Celine de Graaf
zorgde voor enige onwennigheid,
maar al gauw bleek dat de gepromo
veerde tegenstander uit Ouddorp
voor weinig problemen zou zorgen
De eerste set werd althans eenvou
dig gewonnen-
In de tweede set gingen de Texelaars
mes-veteranen- I.Lida Bakker, 15.15.
5,8 km - Dames-veteranen. 1.Ingrid Uit
geest, 29 13; 2.Judith van Bleijswijk,
29.28; 3.Corrie Witte, 31.01 Heren:
1 Harry Kingma. 24.47; 2.Robbert Boer
sen, 25.16; 3.Guido Betsema en Arie de
Ridder, 28 13. Heren-veteranen
1 Norbert Dankers, 25 44; 2 Cees Tim
mer, 26.02; 3 Richard Bakker 26.49
8.7 km - Dames: 1 Ingrid van Lubek,
38.21 Dames-veteranen: 1 Laurien Bak
ker, 43.57; 2.Lydia Verweij, 44.28.
Heren: 1 Lutz Lohse, 30.012 Robert Bak
ker, 36 20; 3.Pieter Jan Kooger, 39 22.
Heren-veteranen- 1 Jan Zijm, 34.20;
2 Piet Kingma, 38.40; 3 Andre van Os.
46.20.
met een andere opstelling van start
en dat pakte verkeerd uit. Gebrek aan
concentratie en gemis aan nauwkeu
righeid bezorgden Ouddorp een
winstpunt: 18-25. Maar met een ste
vige servicedruk en door optimaal
gebruik te maken van hun lengte,
sloegen de Texelse volleyballers
daarna hard terug: 25-8. In de vierde
set ging het gelijk op, maar in tegen
stelling tot de wedstrijd in Zwaag te
gen WhamWham hielden de dames
het hoofd koel. Ze verzorgden op
knappe wijze hun verdediging en
pakten de zege.
Winst in de komende wedstrijd tegen
Simokos levert de ploeg een mooie
derde plaats op de ranglijst op bij de
jaarwisseling.
Uitslagen
Tevoko dames 1-VC Ouddorp 3 3-1
Tevoko dames 2-Wieringermeer 1 3-2;
Tevoko dames 3-Zeemat ht 1 2-3; Tevoko
heren 1 -VC Ouddorp 1 2-3; Tevoko heren
2-VCJ'94 3 4-0, Tevoko mix jeugd-WSOV
8 4-0.
Donderdag 14 december
De Krim C1 -Texel'94 C1 18.45
Oosterend 3-RAB 1 19.25
Oosterend 4-ZDH 2 20.15
Texel'94 4-Texel'94 3 21.05
De Krim heeft zaaldienst.
Vrijdag 15 december
Oosterend E2-Klif E1 16 45
De Krim D1 -Texel'94 D2 17.25
De Krim 2-ZDH 1 18.15
De Koog 2-Casmo 1 19.05
De Krim 1-Texel'94 1 20 00
Texel'94 2-De Koog 1 20.50
De Koog 3-Oosterend 2 21 40
Jelleboog 2-Jelleboog 1 22.30
Klif heeft zaaldienst.
Woensdag 13 december
Klif 4-Jelleboog 3 18.30
HZVO-Klif (dames) 19.25
Texel'94 5-Klif 5 20.15
Mantje 2-Klif 3 21.05
Oosterend heeft zaaldienst.
Wie staan er op deze foto? Dat is de
vraag die Maarten Stoepker deze
maand graag beantwoord wil zien.
De foto is afkomstig uit het blad 'De
stad Amsterdam' van 7 augustus
1925 en werd gemaakt ter gelegen
heid van een bazar die ten bate van
de NH kerk werd gehouden Het on-
derschrift vermeld dat het hier gaat
om 'het damesbestuur, stand
houdsters enz.' 'Zittend van links
naar recht het bestuur, de dames
mevr. Lolkema, mevr. Weverink. mevr.
Robe, mevr. Kikkert, mevr.
Hermeleyn, me|. Plaatsman'. De mu
sici op de voorgrond worden om
schreven als 'het damesstrijkje'. Na
dere informatie graag naar Maarten
Stoepker, tel. 3f2940.
De boerderij die vorige maand werd
afgebeeld, is herkend als 'De Witte
Engel', Hoornderweg 11
(boerderiienboek BG12).