maar smaakt niet naar vis' Paling is een vis Filmsterren zoeken eigen clubhuis TEXELSE 2 COURANT Medische zorg H3 K.er^diensten de /)«mpan Radio Texel HO Voederklompen Reumafonds zoekt collectanten I oud Papier Bedrijvig heid Aurahealing Cursus Esperantc i in Den Burg j Geslaagd VRIJDAG 16 FEBRUARI 2001 Zondag 18 februari 2001 HERVORMDE GEMEENTEN: Den Burg: 10.00 u dienst in De Waal De Waal: 10.00 u. ds. J.H Pieterse uit Sint Maarten, mmv. Jan Bruin (zang), collecte tbv de sclachtoffers van de aardbeving in India. De Koog: 10.00 u. dienst in De Waal. Den Hoorn: 10.00 u dienst in De Waal. Oosterend: 9 30 u. HK SOW- dienst ds. C der Nederlanden; 19.00 u HK mw. R van Strien. Oudeschild: 11.00 u. ds. H P de Roest uit Amersfoort. De Cocksdorp: 11 00 u. ds C der Nederlanden. GEREFORMEERDE KERKEN: Den Burg: 10.00 u. ds. M.G.J. Roepers. GEREFORMEERDE GEMEENTE: in kerkgebouw Schoolstraat, Oosterend: 10.00 en 16 00 u. ds. T M van Dijk, don. 22/2: 19.30 u. Bijbellezing. GEREFORMEERDE KERK (Vrijgemaakt): in de Doopsgezinde kerk te Den Burg: tot nader order geen dienst op Texel DOOPSGEZINDE GEMEENTE: Kogerstraat, Den Burg: 10.00 u. ds. L. van Wijk. BAPTISTENGEMEENTE: Julianastraat, Den Burg: 10.00 u. ds. G. Sipkema. ROOMS-KATHOLIEKE KERK: Den Burg: zat. 19.30 u. dames koor, Woord- Communieviering pa rochianen, uitz. via De Lichtboei; zon. 10 45 u. The Gospeltrain. De Cocksdorp: vrij. 19.30 u rozenkransgebed; zon. 9.30 u. Gollards: zat. 16.00 u. Woord- Commumeviering parochianen JEHOVAH'S GETUIGEN: Noordwester 3, Den Burg: Open bare lezing, 10.30 u. Maakt u Jehovah werkelijk tot uw vesting? Wachttorenstudie, 11.20u. Hoe verrijkend is uw liefde? Dat was best leuk. Veel koks gaan geregeld bij collega's uit eten om ideeen op te doen. Dat konden wij moeilijk doen, want al hadden we in de vakanties wel eens een hulpje, veruit het meeste, werk deden we met z'n tweeen. Af en toe van be drijf wisselen, zoals vaak gebeurt, heeft z'n voordelen. Maar leerlingen leren ook de slechte dingen van hun leermeesters. Zoals van Joop Braakhekke, die z'n vingers in een pan stopt en aflikt om te proeven. Gadverdamme! Dat heb ik tenmin ste niet kunnen overnemen van ie mand. Het belangrijkste is dat je kritisch voor jezelf bent. Ik kreeg best vaak complimenten en dat is natuurlijk leuk, maar ik ging er nooit vanuit dat die persoon gelijk had. met de gestoofde paling. Vele gas ten, ook van de overkant, keerden steeds terug om in De Fuik hun lie velingsgerecht te kunnen eten. 'Een geheim heb ik met. Het is kinderlijk eenvoudig, maar de verleiding is erg groot om het n§t iets vlugger, te doen. Door het gas hoger te draaien ga je absoluut de mist in. Moeder Visman deed het op een petroleum stel. Zo moet het eigenlijk. Ik deed het op een gasstel en dat kon net. Maar met drie palingen in een pan lukte het beter dan met één. Simpel omdat het stoven dan nog net iets langzamer ging. De verhouding bo ter en water is ook heel belangrijk. Verander je die, dan krijg je een smaakverschil. Ik heb het recept wel eens weggegeven, maar die men sen kwamen later eigenlijk altijd te rug. Splunter, zeiden ze dan, het was wel lekker, maarniet zoals jij het Vrijdag: 18 00u Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Shopping (muziek) 21,00 u. Radio Noordholland Zaterdag: 12.00 u. Reggae on the move (muziek) - 14.00 u. Ministry of sound (dance trends) 16.00 u. Wegdromen met een boek 17.00 u. Pietelepote (kinderprogramma) 18.00 u. Muziek met Marco 19 00u Radio Noordholland Zondag: 9 00 u. Klassiek op zondag 10.00 u. Kerkdienst vanuit Rooms- Katholieke kerk Den Burg 11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie) 12.00 u. Natuurwijzer 13.00 u Goud van Noud (Nederlandstalig) 15.00 u. Country time (herhaling van donderdag) 16.00 u Sportlokaal (uitslagen en interviews) 18.00 u. Time travelling (muziek) 20.00 u. Proefproject (muziek) 21 00 u. Radio Noordholland Kerkdiensten De Lichtboei: 10.00 u. Gereformeerde kerk Den Burg Maandag: 18.00 u. Symphonica (klassiek) 19 00 u. Wegdromen met een boek (herhaling van zaterdag) 20.00 u. Radio Noordholland Dinsdag: 18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Bonte dinsdagavond (verzoekplaten) 20.00 u Radio Noordholland Woensdag: 18.00 u. Onder de toren (geestelijk pro gramma. met vanaf 19.00 uur erzoekplaten) 19.45 u. Gelezen (Texelse) verhalen 20.00 u. Radio Noordholland Donderdag: 18-00 u. Country time (muziek) 19 00u Even bijpraten met (Texelaars in het nieuws). 20 00 u. Radio Noordholland De Stichting Welzijn Ouderen Texel (SWOT) houdt donderdag 22 februari een 'klompenochtend' Deelnemers maken onder leiding van Ingeborg Bonne een 'voederklomp' voor vo gels van een zelf meegebrachte (ge schuurde) klomp. De ochtend begint om 9.30 uur, deelname kost ƒ20,- (in clusief koffie). Voor aanmeldingen en meer informatie: SWOT, tel. 312696. watten werden gelegd. Alle glitter en glamour konden echter niet verhullen dat er ook problemen zijn. De groep is op zoek naar een vaste ruimte om wekelijks (op zaterdagavond) bijeen te komen voor bijbelstudie en gezellige activiteiten. Dat gebeurt op dit mo ment nog in het kerkgebouw aan de Julianastraat, waar de volgende och tend 'gewoon' weer de dienst wordt opgedragen en dat dus allerminst ide aal is. 'We zouden graag een soort clubgebouw hebben, zoiets als de scouting. Maar een grote zolder zou ook mooi zijn', laat één van de lei dinggevende volwassenen weten. De groep bestaat uit zo'n vijfentwintig tot dertig middelbare scholieren. Wie een dergelijke ruimte in de aanbie ding heeft, kan contact opnemen met de familie Verhagen, tel. 322 856. (Foto Bart Bosch) Jeugdige leden van de Texelse baptistengemeente waanden zich zaterdagavond even filmsterren, toen ze voor een feestavond met luxe au to's en onder escorte van een politie motor van het kerkgebouw in Den Burg naar De Koog werden vervoerd. In hotel Het Uilenbos werden ze ge trakteerd op een feestelijke avond, waarbij ze - indachtig het geloof dat God hen belangrijk vindt - volop in de Het Nationaal Reumafonds, dat z'n 75-jarig bestaan viert, is op zoek naar vrijwilligers die in de week van 18 tot en met 24 maart willen collecteren. De opbrengst wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar reuma, aangepaste vakanties, hulp middelen en aanpassingen in huis en het geven van voorlichting. Voor in formatie en aanmelding: Gera Rodi, tel. 0226 - 313 745 of 06 - 106 789 83. want daarvan werden er maar een paar per gebied verstrekt. Er moes ten er eerst twee worden ingeleverd voor ze één nieuwe uitgaven. We zagen wel emplooi voor zo'n gele genheid in De Waal. Ik molk in die tijd nog acht koeien, maar dat bracht weinig op. En voor de fami lie Visman (bij wie de Amsterdam mer Van Splunter op 16-jarige leef tijd in huis kwam, red.) viste ik paling, waarmee ik langs de deuren ging. De lunchroom was bedoeld als aanvulling. Mijn vrouw deed het meeste werk, ik was meestal ergens anders aan het werk.' Dat veranderde een jaar later, toen het door een nieuwe wetgeving een stuk makkelijker werd om een drankvergunning te krijgen. De koeien werden verkocht en de Van Splunters besloten meer werk van de keuken te gaan maken. 'De be doeling was dat ik de bediening zou doen en mijn vrouw de keuken. Maar ik ben nogal gauw nerveus. Als er drie of vier tafeltjes bezet waren, dan wist het niet meer. Ik heb van de zenuwen nog eens een sorbet bij iemand in de schoot ge gooid. Dan riep ik mijn vrouw erbij, want zij was de kalmte zelf. Daarom hebben we het later maar omge draaid. Als de keuken later op de avond dicht was, ging mijn vrouw naar boven om verstelwerk te doen of iets voor de kinderen. Dan stond ik achter de bar. Dat ging me wel goed af, want dan was de druk van de ketel.' Grinnikend: 'De zenuwen dronk je samen met de gasten wel weg.' Koken deed Van Splunter graag, al van jongs af aan. 'Mijn vader kookte ook wel. Het zit toch in de genen.' Maar veel ervaring had hij niet. Om de kaart uit te breiden, besloot hij op initiatief van slager Roest uit De Koog kant-en-klare maaltijden te serveren. 'Aardappelen, bloemkool, een varkenslapje met saus, het zat allemaal in aparte zakjes. Dat deed je in kokend water en in een paar minuten was het klaar. Dé oplossing volgens hem.' Hij slaat zijn hand tegen zijn hoofd: 'Een ramp was het. Dan kwam er water bij omdat het zakje lek was. Of er ging iets anders mis. We hebben dat maar heel kort gehad. Nog geen jaar, denk ik.' Al gauw besloten de Van Splunters zelf gestoofde paling te serveren. 'Van moeder Visman wist ik hoe ik die moest klaarrriaken. Op groot moeders wijze, want zij had het re cept weer van haar moeder. De pa ling kwam uit eigen viswater, in Waalenburg. Ik zette die als glasaal uit. Zo kon ik altijd over verse vis beschikken.' De kaart groeide mee met de erva ring die Van Splunter opdeed en al gauw konden de gasten ook bief stuk, schnitzel en verschillende soorten vis bestellen. 'Je leert al doende. Ik ben ook wel eens op cursus geweest. Met één of twee mannen tussen allemaal vrouwen. Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval len van zaterdag 8 00 tot maandag 8.00 u Dokter W, Vos, Haffelderweg 2. Den Burg, tel. 312023. Tandartsen: Voor spoedeisende tandheelkundige hulp is via één van de volgende telefoonnummers infor matie te krijgen over het pijn- spreekuur op zaterdagen, zon- en feestdagen. Tevens wordt het ongevallennummer bekend vermeld. 313086,314727:314669: 312270 of 322008. Verloskundigenpraktijk: TM Niehoff en AH Lammers, De Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en nacht bereikbaar via tel. 313090 of 06-51404872 GEZONDHEIDSZORG: Thuiszorg: Thuiszorg Kop van Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg en informatie: op werkdagen, 's avonds en tijdens het weekeinde: Centraal Meldpunt 0223-650222 - Voor alle zorg, huishoudelijke en verzorgende hulp Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 321461. Spreek uur elke werkdag van 9.00-10.00 u. - Jeugdgezondheidszorg- Schoon oordsingel 24, Den Burg, tel. 313241. Spreekuur elke werkdag van 8.30-9.30 u. Uitleenmagazijn/servicepunt: Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 314887. Geopend elke werkdag tus sen 13.00-14.00 u. - Diëtiste: voor afspraken elke werk dag van 8.30-17.00 uur, tel. 0223- 650222. Kraamhulp: Voor directe kraam hulp op Texel en na poliklinische be valling: Kraamcentrum Noordhol lands Noorden Den Helder, tel. 0223-540088 (24 uur bereikbaar). Indicatie: Indicatie voor thuiszorg en voor opname in verpleeg- en verzorgingshuis: Stichting RIO Texel Wieringen. Opvragen via tel. (0223) 671552. Opname geschiedt op ad vies van huisarts of specialist. Splunters heel goed zonder hun café-restaurant uit de voeten. 'Men sen vragen vaak of we het niet mis sen. Natuurlijk, ik mis het heus wel eens, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Ik had vroeger al graag in een koor willen zingen. Maar ja, dan moest je 's avonds repeteren en dan werkten wij altijd. We waren net gestopt, toen ik door Hein Tjepkema werd gevraagd voor het mannenkoor hier. Daar geniet ik echt van. En ik heb nu meer tijd voor mijn schapen. Vroeger moest dat op een holletje, tussen het andere werk door. Nu ben ik minder gehaast en het lijkt wel of die dieren dat aanvoe len. Ze zijn veel minder schuw. Ik heb er nog zo'n kleine zeventig die straks moeten lammen. Dat vind ik niet veel, want vroeger had ik er wel honderdveertig.' Opvallend is dat ondanks het af scheid dat ze van hun bedrijf heb ben genomen, het pand er nog vrij wel hetzelfde uitziet. In het voorste gedeelte staat het biljart, op de ta fels liggen dezelfde kleedjes als vijf jaar geleden en de bar lijkt van avond weer open te gaan. Daarvoor hoeft alleen het bordje met de tekst 'gesloten' dat op de deur hangt te worden weggehaald. 'We hebben het nooit willen veranderen. Ik ben bang dat als je het hier verbouwt, je ook je horecabestemming verliest. Als iemand het overneemt, moet-ie met een paar kleine aanpassingen zo weer kunnen beginnen. Wanneer dat gebeurt, weten we nog niet. Het staat niet te koop. Maar ik denk in ieder geval niet dat we zélf weer gaan beginnen.' Gestoofde paling (per persoon) 500 gram paling (of 350 gram 'schoon', zonder kop en staart) pakje roomboter of goede marga rine half kopje water beetje zout Belangnik is dat de palingen vers en niet te dik of te dun zijn. Van Splunter gebruikt palingen van een vinger- tot duimdikte, waarvan er minimaal drie en maximaal vijf in een pond gaan. Snijd ze in stukjes van ongeveer 7 centimeter en was het bloed van de graat. Smelt de boter in een klein pannetje en voeg water en zout toe. Laat de boter niet kla ren. Voeg vervolgens de paling toe en stoof deze op een petroleumstel of een heel laag vuur gaar in 20 tot 25 minuten. Van het grootste belang is dat dit niet te snel gebeurt. In het ideale geval vermengt de natuurlijke gelei van de paling zich met de bo ter en ontstaat een dikke saus. De paling is gaar wanneer het vlees los laat van de graat. Nog langer stoven (tot de graat breekt) is daarna onge wenst. Serveren met gekookte aardappe len en bijvoorbeeld worteltjes met peterselie, sla of gekookte peertjes. Met de intimiteit van een huiskamer, een clientèle van Waalder pubers en heren van adel en een menukaart die vermaard was om z'n (ge stoofde) palinggerechten is De Fuik één van de opmerkelijkste Texelse horecabedrijven van de afgelopen decennia. Het café-restaurant be staat met meer, maar nadat Co en Attie van Splunter zo'n vijf jaar ge leden de deuren voor het laatst slo ten, lieten ze het pand van binnen en van buiten zoveel mogelijk in takt, met als gevolg dat het gerucht nog geregeld de kop op steekt dat de sluiting van tijdelijke aard is. De wens is wellicht de vader van de gedachte. 'Nóg kom ik mensen te gen die zeggen: wanneer gaan jul lie weer open, want nergens kan ik de paling zo lekker krijgen als bij jullie', vertelt Co van Splunter (64) glimlachend. 'Ik weet niet of ze dat zeggen om ons een plezier te doen, maar ik denk zeker dat ze het hier naar hun zin hebben gehad.' De faam van De Fuik is legenda risch. Zo vertellen gasten van toen nog steeds met verbazing in hun stem dat ze er eens paling bestel den, waarop een fles wijn met gla zen werden gebracht, de kok zijn jas aantrok om de fuiken te lichten en zijn vrouw de tuin inging om appels te plukken. Vervolgens verstreken de uren en zakte het peil in de fles. Maar het resultaat bleek het lange wachten méér dan waard, want de paling met gekookte aardappelen en zelfgemaakte appelmoes die uit eindelijk op tafel kwam, overtroffen alle verwachtingen. Van Splunter lacht hard wanneer hij met het ver haal wordt geconfronteerd: 'Die worden altijd mooier met het ver strijken van de jaren. Maar ik heb inderdaad wel eens meegemaakt dat de paling op was en ik nog moest te lichten. Dan hoopte je dat er wat in de fuiken zat, want anders had je een probleem. Punt is dat paling vers moet zijn. Je kunt het heus wel een dag bewaren, maar het is vreselijk bevattelijk voor lucht jes. Bewaar je het naast een andere vis in de koelkast, dan smaakt het een paar uur later al naar die andere vis. Ik bewaarde het liever niet in de diepvries. Het is geen ziekenhuis, de vis wordt er niet beter in.' Het echtpaar Van Splunter trouwde in 1963 en kocht een jaar later het huis van de weduwe Keijser aan het Hogeremd, om er een klein pension te beginnen 'Boven verhuurden we kamers. En we verzorgden het ont bijt. Daarna heb ik de cursus café en aanverwanten gevolgd en in 1966 openden we een lunchroom.' Hon gerige gasten konden er terecht voor patat, een kroket of een halve kip. Alcoholhoudende drank werd nog niet geschonken. 'Je kon zoiets zomaar beginnen. Een middenstandsdiploma en een regis tratie bij de Kamer van Koophandel was genoeg. Je kreeg dan Verlof B. Dat was zonder drankvergunning, Dat de paling bij collega's niet zo smaakte als bij hemzelf, hoorde Van Splunter altijd van anderen. 'Ik ging het zelf niet proberen. Als je het veel eet, raakt de delicatesse er vanaf. Het is net als met een banketbak ker. Als die kan kiezen uit een ge bakje of een gerookte paling, dan kiest hij voor de gerookte paling. Ik kies voor een gebakje.' Een andere specialiteit van Van Splunter was zijn gerookte paling. 'Die stond niet op de kaart. Alleen af en toe met de kerst. Vroeger ging ik er met Sinterklaas mee venten. Goed paling roken is een kunst apart. Ik deed het altijd met turf. Die haalde je bij Rab, maar daar weten ze nu ook met meer wat turf is. La ter ben ik wel naar Drenthe geweest om het te halen. In Emmercom- pascuüm. Tegenwoordig doen ze het ook veel met houtsnippers, maar daar wordt de paling scherp van. In een rookkast is ook lekker, maar toch anders. Ik weet niet hoe veel vocht en vet de vis daarin kwijt raakt. Maar iedereen heeft weer een andere smaak. De één vindt lang doorgebakken tong het lekkerst. Zó lang totdat je eigenlijk alleen maar baksel eet en je de staart knispe rend opeet. De ander wil echt vis eten. Er zijn ook mensen die paling frituren.' Van Splunter kijkt zuinig: 'Dat zou ik niet doen.' De Fuik is niet meer. Gezondheids problemen en een verscherpte re gelgeving deden het echtpaar Van Splunter besluiten te stoppen met hun bedrijf. 'Als je niet met die re gelgeving bent opgegroeid, dan is het moeilijk te aanvaarden. Op een gegeven moment moesten we het vlees dat binnengebracht werd eerst temperaturen. Dat moest je opschrijven in een boek en wanneer er dan controle kwam, moest je dat kunnen overleggen. Het leek wel een ziekenhuis. Dat was niks voor ons. We zijn niet gestopt om econo mische redenen. Wat dat betreft hadden we wel doorgekund Het leuke is dat we altijd veel jonge gas ten hadden. Die bleven komen. Eerst met hun brommertje, later met vrouw en kinderen in de auto. Als we nog open waren geweest, had den we ze straks met hun rollator kunnen begroeten. De jeugd heeft ons jong gehouden. Sommige gas ten vonden het wel eens een pro bleem, maar die bleven dan maar weg. De jeugd weigerden we niet. ledereen moest zich welkom kun nen voelen, want naast die jongens kregen we ook geregeld baron Tuyl van Serooskerken met vrienden te eten. Rottigheid was er nooit, in de zin van hasj of heroine ofzo. Natuur lijk, de jeugd had een brommer en daarvan draaiden ze het gas wel eens open. Maar zal ik je wat zeg gen? Dat mis ik wel eens. De Waal is nu zo'n doods dorp, ik zou willen dat er weer eens wat knetterende brommers rondreden.' In andere opzichten kunnen de Van Buddyproject: Voor mensen mei HIV ol AIDS; Voor aanmelding, infor matie of voorlichting HumanitasDen Helder; Binnenhaven 76-77; tel 0223-617422 OVERIGE HULPVERLENING: Brand/Ambulance: Bij brand en i voor spoedeisend ambulancever voer bellen: 1-1-2. Of bel de Meld 1 kamer Noordholland-noord: 072- 5644444. Politie: Keesomlaan 4a, Den Burg Het bureau is dagelijks open van 9 00 tot 17.00 u. Telefoon: 0900- 8844 In spoedeisende gevallen: 1- 1-2 Gevonden munitie: Bel de politie, tel 0900-8844. Dierenartsenpraktijk: Keesom laan 11Den Burg. Alleen in spoed- gevallen, tel. 312527. Verslavingsproblemen: Voor hulp bij problemen met alcohol, drugs ol andere verslavingen: bel tijdens kan- tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul), Toeristenpastoraat: Bram Guiljam, tel. 318581, 327970. Stichting Welzijn Ouderen Texel: Warme maaltijdvoorziening, alarmering, klusjesdienst, huishou delijke dienst, versteldienst. Spreek- uur van 9.00 tot 10 00 u. en van 14.00 tot 16.00 u., De Buureton, Molenstraat 2, Den Burg Tel 312696. Kustwacht: Voor meldingen van schepen en zwemmers in nood: tel. 316270. Chemicaliën op het strand: Bel de brandweer, 072- 5644444. Kunstgebitreparatie: Tandpro- thetische praktijk Van Kralingen (sa- menwerkend met het tandheel-1 kundig centrum: voor ziekenfonds-! en particulier-verzekerden), tel 312069 Apotheek: Weverstraat 95, Den Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij dag 8.00-18.30 u.; zaterdag 10.00- 13.00 en 15.00-17.00 u.; zondag 11.00-12 00 en 16.00-17.00 u. Bui ten die tijden alleen voor spoedei sende gevallen. Iedere zaterdag haalt Scouting Tel oud papier op in Den Burg. Men wel verzocht dit vóór 10 00 uur aan de str| te zetten, in niet te grote bundels of J kartonnen doos (geen plastic zak).| papierwagen komt in de volgende si ten 8. Schilderend, HaffelderW Emmalaan, Pieter van Cuyckstra Ada van Hollandstraat, Elemert Keesomlaan. Marianne Haans is pleiadis aurahealer en regressietherapeut! houdt praktijk in het reikicentrum a-J de Molenstraat in Den Bufi Pleiadische aurahealing is efl genezingsvorm waarin zowel l>i lichaam als alle lagen van de auraL de chakra's worden 'gelezen' en pv heeld. Daarbij wordt het energrj systeem in balans gebracht. healing is ook geschikt voor kinder® Voor meer informatie: tel. 23270022. In april en mei wordt in Den Burg et* cursus Esperanto gegeven. Ge® rende tien avonden (te beginnen: 2 april) zal Atilio Orellana Rojasl beginselen van deze wereldtaal t j brengen via een directe methoM onder auspiciën van de verenig® Esperanto Nederland. Leerboek;' zijn niet nodig. Pen, papier en ar' dacht zijn voldoende. De lessen til in De Schakel (Binnenburg 2 in Dm Burg) op maandag en donderdag nj uitzondering van de Paasweek. ('4 kosten bedragen ƒ95,- te voldoen: de aanvang van de eerste bije® komst. Voorafgaand aan de cursus wordiW hetzelfde gebouw op zaterd: j middag 17 maart een gratis openbaj les gegeven van 14.30 tot 16.00 u.| Bij die gelegenheid kan men v r aanmelden, maar dat kan ook nu bij Esperanto Nederland, Arubastra| 12,9715 RW Groningen, telefoon/® 050-5718842. v Erna Tromp-Tuinema uit Oudesct® heeft aan het Boerma Instituut teW smeer met goed gevolg de korte opleiding bloemschikken voltooid. heeft een eigen bedrijf, 'de Bewa?s plaats', waar zij op een breed terre creatieve cursussen verzorgt. 1 Co van Splunter, voormalig eigenaar en kok van café-restaurant De Fuik: 'Ik heb het recept van gestoofde paling wel eens weggegeven, maar die mensen kwamen later eigenlijk altijd terug. Van Splunter, zelden ze dan, het was wel lekker, maar niet zoals Jij het maakt. Ik had altijd het angstige gevoel dat ze vonden dat ik de boel besode mieterde. (Foto Joop Rowmols) Het kon altijd beter. En ik had er de pest in als er eens wat mis ging. Daar kon ik niet altijd wat aan doen. Ken |ij het verschil tussen hommers en kuitersIk eerst ook niet. Maar mannetjestongen moet je niet heb ben. Die zijn veel te mager. De ga ten vielen er tijdens het bakken in. Vreselijk!' Ondanks alle inspanningen om de kaart uit te breiden, kon geen enkel gerecht in populariteit wedijveren maakt. Er zijn ook wel restaurants om het recept geweest, nadat wij waren gestopt. Nee, welke dat wa ren zeg ik niet. Want ik nam ze mee naar de keuken en deed het voor, maar ze deden er kennelijk toch iets anders mee, want smaken zoals bij mij deed het nooit. Ik had altijd het angstige gevoel dat ze vonden dat ik de boel besodemieterde. Paling is nu eenmaal iets bijzonders. Het is een vis, maar het smaakt niet naar vis.'

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 2