maar smaakt niet naar
vis'
Paling is
een
vis
Filmsterren zoeken eigen clubhuis
TEXELSE 2 COURANT
Medische zorg
H3 K.er^diensten
de /)«mpan
Radio Texel HO
Voederklompen
Reumafonds
zoekt collectanten
I oud Papier
Bedrijvig heid
Aurahealing
Cursus Esperantc i
in Den Burg j
Geslaagd
VRIJDAG 16 FEBRUARI 2001
Zondag 18 februari 2001
HERVORMDE GEMEENTEN:
Den Burg: 10.00 u dienst in De
Waal
De Waal: 10.00 u. ds. J.H Pieterse
uit Sint Maarten, mmv. Jan Bruin
(zang), collecte tbv de sclachtoffers
van de aardbeving in India.
De Koog: 10.00 u. dienst in De
Waal.
Den Hoorn: 10.00 u dienst in De
Waal.
Oosterend: 9 30 u. HK SOW-
dienst ds. C der Nederlanden;
19.00 u HK mw. R van Strien.
Oudeschild: 11.00 u. ds. H P de
Roest uit Amersfoort.
De Cocksdorp: 11 00 u. ds C der
Nederlanden.
GEREFORMEERDE KERKEN:
Den Burg: 10.00 u. ds. M.G.J.
Roepers.
GEREFORMEERDE
GEMEENTE:
in kerkgebouw Schoolstraat,
Oosterend: 10.00 en 16 00 u. ds.
T M van Dijk, don. 22/2: 19.30 u.
Bijbellezing.
GEREFORMEERDE KERK
(Vrijgemaakt):
in de Doopsgezinde kerk te Den
Burg: tot nader order geen dienst
op Texel
DOOPSGEZINDE GEMEENTE:
Kogerstraat, Den Burg: 10.00 u. ds.
L. van Wijk.
BAPTISTENGEMEENTE:
Julianastraat, Den Burg: 10.00 u.
ds. G. Sipkema.
ROOMS-KATHOLIEKE KERK:
Den Burg: zat. 19.30 u. dames
koor, Woord- Communieviering pa
rochianen, uitz. via De Lichtboei;
zon. 10 45 u. The Gospeltrain.
De Cocksdorp: vrij. 19.30 u
rozenkransgebed; zon. 9.30 u.
Gollards: zat. 16.00 u. Woord-
Commumeviering parochianen
JEHOVAH'S GETUIGEN:
Noordwester 3, Den Burg: Open
bare lezing, 10.30 u. Maakt u
Jehovah werkelijk tot uw vesting?
Wachttorenstudie, 11.20u. Hoe
verrijkend is uw liefde?
Dat was best leuk. Veel koks gaan
geregeld bij collega's uit eten om
ideeen op te doen. Dat konden wij
moeilijk doen, want al hadden we in
de vakanties wel eens een hulpje,
veruit het meeste, werk deden we
met z'n tweeen. Af en toe van be
drijf wisselen, zoals vaak gebeurt,
heeft z'n voordelen. Maar leerlingen
leren ook de slechte dingen van hun
leermeesters. Zoals van Joop
Braakhekke, die z'n vingers in een
pan stopt en aflikt om te proeven.
Gadverdamme! Dat heb ik tenmin
ste niet kunnen overnemen van ie
mand. Het belangrijkste is dat je
kritisch voor jezelf bent. Ik kreeg
best vaak complimenten en dat is
natuurlijk leuk, maar ik ging er nooit
vanuit dat die persoon gelijk had.
met de gestoofde paling. Vele gas
ten, ook van de overkant, keerden
steeds terug om in De Fuik hun lie
velingsgerecht te kunnen eten. 'Een
geheim heb ik met. Het is kinderlijk
eenvoudig, maar de verleiding is erg
groot om het n§t iets vlugger, te
doen. Door het gas hoger te draaien
ga je absoluut de mist in. Moeder
Visman deed het op een petroleum
stel. Zo moet het eigenlijk. Ik deed
het op een gasstel en dat kon net.
Maar met drie palingen in een pan
lukte het beter dan met één. Simpel
omdat het stoven dan nog net iets
langzamer ging. De verhouding bo
ter en water is ook heel belangrijk.
Verander je die, dan krijg je een
smaakverschil. Ik heb het recept wel
eens weggegeven, maar die men
sen kwamen later eigenlijk altijd te
rug. Splunter, zeiden ze dan, het
was wel lekker, maarniet zoals jij het
Vrijdag:
18 00u Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Shopping (muziek)
21,00 u. Radio Noordholland
Zaterdag:
12.00 u. Reggae on the move (muziek) -
14.00 u. Ministry of sound (dance trends)
16.00 u. Wegdromen met een boek
17.00 u. Pietelepote (kinderprogramma)
18.00 u. Muziek met Marco
19 00u Radio Noordholland
Zondag:
9 00 u. Klassiek op zondag
10.00 u. Kerkdienst vanuit Rooms-
Katholieke kerk Den Burg
11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie)
12.00 u. Natuurwijzer
13.00 u Goud van Noud
(Nederlandstalig)
15.00 u. Country time (herhaling van
donderdag)
16.00 u Sportlokaal (uitslagen en
interviews)
18.00 u. Time travelling (muziek)
20.00 u. Proefproject (muziek)
21 00 u. Radio Noordholland
Kerkdiensten De Lichtboei:
10.00 u. Gereformeerde kerk Den Burg
Maandag:
18.00 u. Symphonica (klassiek)
19 00 u. Wegdromen met een boek
(herhaling van zaterdag)
20.00 u. Radio Noordholland
Dinsdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Bonte dinsdagavond
(verzoekplaten)
20.00 u Radio Noordholland
Woensdag:
18.00 u. Onder de toren (geestelijk pro
gramma. met vanaf 19.00 uur
erzoekplaten)
19.45 u. Gelezen (Texelse) verhalen
20.00 u. Radio Noordholland
Donderdag:
18-00 u. Country time (muziek)
19 00u Even bijpraten met
(Texelaars in het nieuws).
20 00 u. Radio Noordholland
De Stichting Welzijn Ouderen Texel
(SWOT) houdt donderdag 22 februari
een 'klompenochtend' Deelnemers
maken onder leiding van Ingeborg
Bonne een 'voederklomp' voor vo
gels van een zelf meegebrachte (ge
schuurde) klomp. De ochtend begint
om 9.30 uur, deelname kost ƒ20,- (in
clusief koffie). Voor aanmeldingen en
meer informatie: SWOT, tel. 312696.
watten werden gelegd. Alle glitter en
glamour konden echter niet verhullen
dat er ook problemen zijn. De groep
is op zoek naar een vaste ruimte om
wekelijks (op zaterdagavond) bijeen te
komen voor bijbelstudie en gezellige
activiteiten. Dat gebeurt op dit mo
ment nog in het kerkgebouw aan de
Julianastraat, waar de volgende och
tend 'gewoon' weer de dienst wordt
opgedragen en dat dus allerminst ide
aal is. 'We zouden graag een soort
clubgebouw hebben, zoiets als de
scouting. Maar een grote zolder zou
ook mooi zijn', laat één van de lei
dinggevende volwassenen weten. De
groep bestaat uit zo'n vijfentwintig tot
dertig middelbare scholieren. Wie
een dergelijke ruimte in de aanbie
ding heeft, kan contact opnemen met
de familie Verhagen, tel. 322 856.
(Foto Bart Bosch)
Jeugdige leden van de Texelse
baptistengemeente waanden zich
zaterdagavond even filmsterren, toen
ze voor een feestavond met luxe au
to's en onder escorte van een politie
motor van het kerkgebouw in Den
Burg naar De Koog werden vervoerd.
In hotel Het Uilenbos werden ze ge
trakteerd op een feestelijke avond,
waarbij ze - indachtig het geloof dat
God hen belangrijk vindt - volop in de
Het Nationaal Reumafonds, dat z'n
75-jarig bestaan viert, is op zoek naar
vrijwilligers die in de week van 18 tot
en met 24 maart willen collecteren.
De opbrengst wordt gebruikt voor
wetenschappelijk onderzoek naar
reuma, aangepaste vakanties, hulp
middelen en aanpassingen in huis en
het geven van voorlichting. Voor in
formatie en aanmelding: Gera Rodi,
tel. 0226 - 313 745 of 06 - 106 789
83.
want daarvan werden er maar een
paar per gebied verstrekt. Er moes
ten er eerst twee worden ingeleverd
voor ze één nieuwe uitgaven. We
zagen wel emplooi voor zo'n gele
genheid in De Waal. Ik molk in die
tijd nog acht koeien, maar dat
bracht weinig op. En voor de fami
lie Visman (bij wie de Amsterdam
mer Van Splunter op 16-jarige leef
tijd in huis kwam, red.) viste ik
paling, waarmee ik langs de deuren
ging. De lunchroom was bedoeld
als aanvulling. Mijn vrouw deed het
meeste werk, ik was meestal ergens
anders aan het werk.'
Dat veranderde een jaar later, toen
het door een nieuwe wetgeving een
stuk makkelijker werd om een
drankvergunning te krijgen. De
koeien werden verkocht en de Van
Splunters besloten meer werk van
de keuken te gaan maken. 'De be
doeling was dat ik de bediening zou
doen en mijn vrouw de keuken.
Maar ik ben nogal gauw nerveus.
Als er drie of vier tafeltjes bezet
waren, dan wist het niet meer. Ik heb
van de zenuwen nog eens een
sorbet bij iemand in de schoot ge
gooid. Dan riep ik mijn vrouw erbij,
want zij was de kalmte zelf. Daarom
hebben we het later maar omge
draaid. Als de keuken later op de
avond dicht was, ging mijn vrouw
naar boven om verstelwerk te doen
of iets voor de kinderen. Dan stond
ik achter de bar. Dat ging me wel
goed af, want dan was de druk van
de ketel.' Grinnikend: 'De zenuwen
dronk je samen met de gasten wel
weg.'
Koken deed Van Splunter graag, al
van jongs af aan. 'Mijn vader kookte
ook wel. Het zit toch in de genen.'
Maar veel ervaring had hij niet. Om
de kaart uit te breiden, besloot hij op
initiatief van slager Roest uit De
Koog kant-en-klare maaltijden te
serveren. 'Aardappelen, bloemkool,
een varkenslapje met saus, het zat
allemaal in aparte zakjes. Dat deed
je in kokend water en in een paar
minuten was het klaar. Dé oplossing
volgens hem.' Hij slaat zijn hand
tegen zijn hoofd: 'Een ramp was het.
Dan kwam er water bij omdat het
zakje lek was. Of er ging iets anders
mis. We hebben dat maar heel kort
gehad. Nog geen jaar, denk ik.'
Al gauw besloten de Van Splunters
zelf gestoofde paling te serveren.
'Van moeder Visman wist ik hoe ik
die moest klaarrriaken. Op groot
moeders wijze, want zij had het re
cept weer van haar moeder. De pa
ling kwam uit eigen viswater, in
Waalenburg. Ik zette die als glasaal
uit. Zo kon ik altijd over verse vis
beschikken.'
De kaart groeide mee met de erva
ring die Van Splunter opdeed en al
gauw konden de gasten ook bief
stuk, schnitzel en verschillende
soorten vis bestellen. 'Je leert al
doende. Ik ben ook wel eens op
cursus geweest. Met één of twee
mannen tussen allemaal vrouwen.
Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval
len van zaterdag 8 00 tot maandag
8.00 u
Dokter W, Vos, Haffelderweg 2. Den
Burg, tel. 312023.
Tandartsen: Voor spoedeisende
tandheelkundige hulp is via één van
de volgende telefoonnummers infor
matie te krijgen over het pijn-
spreekuur op zaterdagen, zon- en
feestdagen. Tevens wordt het
ongevallennummer bekend vermeld.
313086,314727:314669: 312270 of
322008.
Verloskundigenpraktijk: TM
Niehoff en AH Lammers, De
Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en
nacht bereikbaar via tel. 313090 of
06-51404872
GEZONDHEIDSZORG:
Thuiszorg: Thuiszorg Kop van
Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg
en informatie: op werkdagen, 's
avonds en tijdens het weekeinde:
Centraal Meldpunt 0223-650222
- Voor alle zorg, huishoudelijke en
verzorgende hulp Schoonoordsingel
24, Den Burg, tel. 321461. Spreek
uur elke werkdag van 9.00-10.00 u.
- Jeugdgezondheidszorg- Schoon
oordsingel 24, Den Burg, tel.
313241. Spreekuur elke werkdag
van 8.30-9.30 u.
Uitleenmagazijn/servicepunt:
Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel.
314887. Geopend elke werkdag tus
sen 13.00-14.00 u.
- Diëtiste: voor afspraken elke werk
dag van 8.30-17.00 uur, tel. 0223-
650222.
Kraamhulp: Voor directe kraam
hulp op Texel en na poliklinische be
valling: Kraamcentrum Noordhol
lands Noorden Den Helder, tel.
0223-540088 (24 uur bereikbaar).
Indicatie: Indicatie voor thuiszorg
en voor opname in verpleeg- en
verzorgingshuis: Stichting RIO Texel
Wieringen. Opvragen via tel. (0223)
671552. Opname geschiedt op ad
vies van huisarts of specialist.
Splunters heel goed zonder hun
café-restaurant uit de voeten. 'Men
sen vragen vaak of we het niet mis
sen. Natuurlijk, ik mis het heus wel
eens, maar je krijgt er ook een hoop
voor terug. Ik had vroeger al graag
in een koor willen zingen. Maar ja,
dan moest je 's avonds repeteren en
dan werkten wij altijd. We waren net
gestopt, toen ik door Hein
Tjepkema werd gevraagd voor het
mannenkoor hier. Daar geniet ik
echt van. En ik heb nu meer tijd voor
mijn schapen. Vroeger moest dat op
een holletje, tussen het andere werk
door. Nu ben ik minder gehaast en
het lijkt wel of die dieren dat aanvoe
len. Ze zijn veel minder schuw. Ik
heb er nog zo'n kleine zeventig die
straks moeten lammen. Dat vind ik
niet veel, want vroeger had ik er wel
honderdveertig.'
Opvallend is dat ondanks het af
scheid dat ze van hun bedrijf heb
ben genomen, het pand er nog vrij
wel hetzelfde uitziet. In het voorste
gedeelte staat het biljart, op de ta
fels liggen dezelfde kleedjes als vijf
jaar geleden en de bar lijkt van
avond weer open te gaan. Daarvoor
hoeft alleen het bordje met de tekst
'gesloten' dat op de deur hangt te
worden weggehaald. 'We hebben
het nooit willen veranderen. Ik ben
bang dat als je het hier verbouwt, je
ook je horecabestemming verliest.
Als iemand het overneemt, moet-ie
met een paar kleine aanpassingen
zo weer kunnen beginnen. Wanneer
dat gebeurt, weten we nog niet. Het
staat niet te koop. Maar ik denk in
ieder geval niet dat we zélf weer
gaan beginnen.'
Gestoofde paling
(per persoon)
500 gram paling (of 350 gram
'schoon', zonder kop en staart)
pakje roomboter of goede marga
rine
half kopje water
beetje zout
Belangnik is dat de palingen vers en
niet te dik of te dun zijn. Van
Splunter gebruikt palingen van een
vinger- tot duimdikte, waarvan er
minimaal drie en maximaal vijf in een
pond gaan. Snijd ze in stukjes van
ongeveer 7 centimeter en was het
bloed van de graat. Smelt de boter
in een klein pannetje en voeg water
en zout toe. Laat de boter niet kla
ren. Voeg vervolgens de paling toe
en stoof deze op een petroleumstel
of een heel laag vuur gaar in 20 tot
25 minuten. Van het grootste belang
is dat dit niet te snel gebeurt. In het
ideale geval vermengt de natuurlijke
gelei van de paling zich met de bo
ter en ontstaat een dikke saus. De
paling is gaar wanneer het vlees los
laat van de graat. Nog langer stoven
(tot de graat breekt) is daarna onge
wenst.
Serveren met gekookte aardappe
len en bijvoorbeeld worteltjes met
peterselie, sla of gekookte peertjes.
Met de intimiteit van een huiskamer,
een clientèle van Waalder pubers en
heren van adel en een menukaart
die vermaard was om z'n (ge
stoofde) palinggerechten is De Fuik
één van de opmerkelijkste Texelse
horecabedrijven van de afgelopen
decennia. Het café-restaurant be
staat met meer, maar nadat Co en
Attie van Splunter zo'n vijf jaar ge
leden de deuren voor het laatst slo
ten, lieten ze het pand van binnen
en van buiten zoveel mogelijk in
takt, met als gevolg dat het gerucht
nog geregeld de kop op steekt dat
de sluiting van tijdelijke aard is. De
wens is wellicht de vader van de
gedachte. 'Nóg kom ik mensen te
gen die zeggen: wanneer gaan jul
lie weer open, want nergens kan ik
de paling zo lekker krijgen als bij
jullie', vertelt Co van Splunter (64)
glimlachend. 'Ik weet niet of ze dat
zeggen om ons een plezier te doen,
maar ik denk zeker dat ze het hier
naar hun zin hebben gehad.'
De faam van De Fuik is legenda
risch. Zo vertellen gasten van toen
nog steeds met verbazing in hun
stem dat ze er eens paling bestel
den, waarop een fles wijn met gla
zen werden gebracht, de kok zijn jas
aantrok om de fuiken te lichten en
zijn vrouw de tuin inging om appels
te plukken. Vervolgens verstreken
de uren en zakte het peil in de fles.
Maar het resultaat bleek het lange
wachten méér dan waard, want de
paling met gekookte aardappelen
en zelfgemaakte appelmoes die uit
eindelijk op tafel kwam, overtroffen
alle verwachtingen. Van Splunter
lacht hard wanneer hij met het ver
haal wordt geconfronteerd: 'Die
worden altijd mooier met het ver
strijken van de jaren. Maar ik heb
inderdaad wel eens meegemaakt
dat de paling op was en ik nog
moest te lichten. Dan hoopte je dat
er wat in de fuiken zat, want anders
had je een probleem. Punt is dat
paling vers moet zijn. Je kunt het
heus wel een dag bewaren, maar
het is vreselijk bevattelijk voor lucht
jes. Bewaar je het naast een andere
vis in de koelkast, dan smaakt het
een paar uur later al naar die andere
vis. Ik bewaarde het liever niet in de
diepvries. Het is geen ziekenhuis,
de vis wordt er niet beter in.'
Het echtpaar Van Splunter trouwde
in 1963 en kocht een jaar later het
huis van de weduwe Keijser aan het
Hogeremd, om er een klein pension
te beginnen 'Boven verhuurden we
kamers. En we verzorgden het ont
bijt. Daarna heb ik de cursus café en
aanverwanten gevolgd en in 1966
openden we een lunchroom.' Hon
gerige gasten konden er terecht
voor patat, een kroket of een halve
kip. Alcoholhoudende drank werd
nog niet geschonken. 'Je kon zoiets
zomaar beginnen. Een
middenstandsdiploma en een regis
tratie bij de Kamer van Koophandel
was genoeg. Je kreeg dan Verlof B.
Dat was zonder drankvergunning,
Dat de paling bij collega's niet zo
smaakte als bij hemzelf, hoorde Van
Splunter altijd van anderen. 'Ik ging
het zelf niet proberen. Als je het veel
eet, raakt de delicatesse er vanaf.
Het is net als met een banketbak
ker. Als die kan kiezen uit een ge
bakje of een gerookte paling, dan
kiest hij voor de gerookte paling. Ik
kies voor een gebakje.'
Een andere specialiteit van Van
Splunter was zijn gerookte paling.
'Die stond niet op de kaart. Alleen
af en toe met de kerst. Vroeger ging
ik er met Sinterklaas mee venten.
Goed paling roken is een kunst
apart. Ik deed het altijd met turf. Die
haalde je bij Rab, maar daar weten
ze nu ook met meer wat turf is. La
ter ben ik wel naar Drenthe geweest
om het te halen. In Emmercom-
pascuüm. Tegenwoordig doen ze
het ook veel met houtsnippers,
maar daar wordt de paling scherp
van. In een rookkast is ook lekker,
maar toch anders. Ik weet niet hoe
veel vocht en vet de vis daarin kwijt
raakt. Maar iedereen heeft weer een
andere smaak. De één vindt lang
doorgebakken tong het lekkerst. Zó
lang totdat je eigenlijk alleen maar
baksel eet en je de staart knispe
rend opeet. De ander wil echt vis
eten. Er zijn ook mensen die paling
frituren.' Van Splunter kijkt zuinig:
'Dat zou ik niet doen.'
De Fuik is niet meer. Gezondheids
problemen en een verscherpte re
gelgeving deden het echtpaar Van
Splunter besluiten te stoppen met
hun bedrijf. 'Als je niet met die re
gelgeving bent opgegroeid, dan is
het moeilijk te aanvaarden. Op een
gegeven moment moesten we het
vlees dat binnengebracht werd
eerst temperaturen. Dat moest je
opschrijven in een boek en wanneer
er dan controle kwam, moest je dat
kunnen overleggen. Het leek wel
een ziekenhuis. Dat was niks voor
ons. We zijn niet gestopt om econo
mische redenen. Wat dat betreft
hadden we wel doorgekund Het
leuke is dat we altijd veel jonge gas
ten hadden. Die bleven komen.
Eerst met hun brommertje, later met
vrouw en kinderen in de auto. Als
we nog open waren geweest, had
den we ze straks met hun rollator
kunnen begroeten. De jeugd heeft
ons jong gehouden. Sommige gas
ten vonden het wel eens een pro
bleem, maar die bleven dan maar
weg. De jeugd weigerden we niet.
ledereen moest zich welkom kun
nen voelen, want naast die jongens
kregen we ook geregeld baron Tuyl
van Serooskerken met vrienden te
eten. Rottigheid was er nooit, in de
zin van hasj of heroine ofzo. Natuur
lijk, de jeugd had een brommer en
daarvan draaiden ze het gas wel
eens open. Maar zal ik je wat zeg
gen? Dat mis ik wel eens. De Waal
is nu zo'n doods dorp, ik zou willen
dat er weer eens wat knetterende
brommers rondreden.'
In andere opzichten kunnen de Van
Buddyproject: Voor mensen mei
HIV ol AIDS; Voor aanmelding, infor
matie of voorlichting HumanitasDen
Helder; Binnenhaven 76-77; tel
0223-617422
OVERIGE HULPVERLENING:
Brand/Ambulance: Bij brand en i
voor spoedeisend ambulancever
voer bellen: 1-1-2. Of bel de Meld 1
kamer Noordholland-noord: 072-
5644444.
Politie: Keesomlaan 4a, Den Burg
Het bureau is dagelijks open van
9 00 tot 17.00 u. Telefoon: 0900-
8844 In spoedeisende gevallen: 1-
1-2
Gevonden munitie: Bel de politie,
tel 0900-8844.
Dierenartsenpraktijk: Keesom
laan 11Den Burg. Alleen in spoed-
gevallen, tel. 312527.
Verslavingsproblemen: Voor hulp
bij problemen met alcohol, drugs ol
andere verslavingen: bel tijdens kan-
tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul),
Toeristenpastoraat: Bram
Guiljam, tel. 318581, 327970.
Stichting Welzijn Ouderen Texel:
Warme maaltijdvoorziening,
alarmering, klusjesdienst, huishou
delijke dienst, versteldienst. Spreek-
uur van 9.00 tot 10 00 u. en van
14.00 tot 16.00 u., De Buureton,
Molenstraat 2, Den Burg Tel
312696.
Kustwacht: Voor meldingen van
schepen en zwemmers in nood: tel.
316270.
Chemicaliën op het strand: Bel
de brandweer, 072- 5644444.
Kunstgebitreparatie: Tandpro-
thetische praktijk Van Kralingen (sa-
menwerkend met het tandheel-1
kundig centrum: voor ziekenfonds-!
en particulier-verzekerden), tel
312069
Apotheek: Weverstraat 95, Den
Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij
dag 8.00-18.30 u.; zaterdag 10.00-
13.00 en 15.00-17.00 u.; zondag
11.00-12 00 en 16.00-17.00 u. Bui
ten die tijden alleen voor spoedei
sende gevallen.
Iedere zaterdag haalt Scouting Tel
oud papier op in Den Burg. Men wel
verzocht dit vóór 10 00 uur aan de str|
te zetten, in niet te grote bundels of J
kartonnen doos (geen plastic zak).|
papierwagen komt in de volgende si
ten 8. Schilderend, HaffelderW
Emmalaan, Pieter van Cuyckstra
Ada van Hollandstraat, Elemert
Keesomlaan.
Marianne Haans is pleiadis
aurahealer en regressietherapeut!
houdt praktijk in het reikicentrum a-J
de Molenstraat in Den Bufi
Pleiadische aurahealing is efl
genezingsvorm waarin zowel l>i
lichaam als alle lagen van de auraL
de chakra's worden 'gelezen' en pv
heeld. Daarbij wordt het energrj
systeem in balans gebracht.
healing is ook geschikt voor kinder®
Voor meer informatie: tel.
23270022.
In april en mei wordt in Den Burg et*
cursus Esperanto gegeven. Ge®
rende tien avonden (te beginnen:
2 april) zal Atilio Orellana Rojasl
beginselen van deze wereldtaal t j
brengen via een directe methoM
onder auspiciën van de verenig®
Esperanto Nederland. Leerboek;'
zijn niet nodig. Pen, papier en ar'
dacht zijn voldoende. De lessen til
in De Schakel (Binnenburg 2 in Dm
Burg) op maandag en donderdag nj
uitzondering van de Paasweek. ('4
kosten bedragen ƒ95,- te voldoen:
de aanvang van de eerste bije®
komst.
Voorafgaand aan de cursus wordiW
hetzelfde gebouw op zaterd: j
middag 17 maart een gratis openbaj
les gegeven van 14.30 tot 16.00 u.|
Bij die gelegenheid kan men v r
aanmelden, maar dat kan ook nu
bij Esperanto Nederland, Arubastra|
12,9715 RW Groningen, telefoon/®
050-5718842. v
Erna Tromp-Tuinema uit Oudesct®
heeft aan het Boerma Instituut teW
smeer met goed gevolg de korte
opleiding bloemschikken voltooid.
heeft een eigen bedrijf, 'de Bewa?s
plaats', waar zij op een breed terre
creatieve cursussen verzorgt. 1
Co van Splunter, voormalig eigenaar en kok van café-restaurant De Fuik: 'Ik heb het
recept van gestoofde paling wel eens weggegeven, maar die mensen kwamen later
eigenlijk altijd terug. Van Splunter, zelden ze dan, het was wel lekker, maar niet zoals
Jij het maakt. Ik had altijd het angstige gevoel dat ze vonden dat ik de boel besode
mieterde. (Foto Joop Rowmols)
Het kon altijd beter. En ik had er de
pest in als er eens wat mis ging.
Daar kon ik niet altijd wat aan doen.
Ken |ij het verschil tussen hommers
en kuitersIk eerst ook niet. Maar
mannetjestongen moet je niet heb
ben. Die zijn veel te mager. De ga
ten vielen er tijdens het bakken in.
Vreselijk!'
Ondanks alle inspanningen om de
kaart uit te breiden, kon geen enkel
gerecht in populariteit wedijveren
maakt. Er zijn ook wel restaurants
om het recept geweest, nadat wij
waren gestopt. Nee, welke dat wa
ren zeg ik niet. Want ik nam ze mee
naar de keuken en deed het voor,
maar ze deden er kennelijk toch iets
anders mee, want smaken zoals bij
mij deed het nooit. Ik had altijd het
angstige gevoel dat ze vonden dat
ik de boel besodemieterde. Paling
is nu eenmaal iets bijzonders. Het is
een vis, maar het smaakt niet naar
vis.'