Geen reclame,
wél geldprijzer
in Rondje Texe
2
Jan Stolk: een opvallende mix van kok en zakenman
Theater-restaurant Klif 12
groter, maar toch intiemer
.TEXELSE
COURANT'
Eten met uitzicht in oranjerie Klif 23
Radio Texel 1Q6.1
ft Kerkdiensten
Zondag 25 maart 2001
■f Medische zorg
i: I oud Papier
de jT)wmpan
Schildercursus
VRIJDAG 23 MAART 2001
De imposante aanbouw aan Klif 12.
De aanbouw die Cor van Heer
waarden aan theater-restaurant
Klif 12 in Den Hoorn heeft gereali
seerd kan de toets der kritiek ruim
schoots doorstaan. 'Nu heb je écht
de mooiste zaak van Texel', stak
een collega-restauranthouder de
loftrompet over desmaakvolle uit
voering en inrichting. Maanden van
'spijkeren, spuiten en hijsen' heb
ben tevens geresulteerd in een
fraaie oranjerie aan de achterzijde
van Klif 23, waardoor het aantal zit
plaatsen flink is toegenomen. Wie
het opzienbarende resultaat in
beide zaken met eigen ogen wil
aanschouwen is zondag welkom
vanaf 13.00 uur.
Dertien jaar geleden stak Van Heer
waarden zijn nek uit door op de plek
van een oude bollenschuur een thea
ter annex restaurant te bouwen. Re
den voor sceptici te voorspellen dat
de zakeli|ke ondergang van de onder
nemende Hoornder snel zou nade
ren. Maar het liep anders. Creativiteit,
inventiviteit, inzet en vasthoudend
heid van de initiatiefnemer en de
mensen die Van Heerwaarden en zijn
theater een warm hart toedragen,
zorgden ervoor dat steeds meer gas
ten het bedrijf wisten te vinden. Met
initiatieven als diner cabaret, de
midwintervoorstelling, de Vantasjes,
Broadway en andere bedenksels van
Van Heerwaarden en de zijnen, wist
Klif 12 zich te onderscheiden van het
bestaande aanbod op het eiland.
Bekende en minder bekende
theatercoryfeeën trokken regelmatig
volle zalen, evenals de traditionele
(Foto's Gerard Timmerman)
voorronde van het Amsterdams
Klemkunstfestival. Na een aanloop
periode bewees het theater be
staansrecht te hebben, al moet ge
zegd worden dat de culturele
uitstraling van de zaak drempel-
verhogend werkt voor passanten die
er op uit zijn een 'gewoon' hapje te
eten.
Klif 23
Voorbijgangers stappen makkelijker
binnen in het bijna tegenoverliggende
restaurant Klif 23, waar je voor een
schappelijk prijsje even makkelijk een
pannenkoek als een ossenhaas kunt
eten. Van Heerwaarden kocht de
zaak in 1979 en bouwde het café
eethuis, onder andere met hulp van
familie, in de loop van de jaren uit,
zonder afbreuk te doen aan het oor
spronkelijke uitgangspunt kwaliteit,
in combinatie met prijs- en gast-
vriendelijkheid.
Met als resultaat dat het vrijwel elke
dag rond etenstijd spitsuur is op Klif,
waarbij met name hongerige gezin
nen tussen zes en acht uur 's avonds
kind aan huis zijn en de tachtig stoe
len in de zaak in een mum van tijd
bezet zijn. Bij mooi weer was ook het
terras achter het restaurant erg in
trek. maar in zo'n zomer zoals het
afgelopen |aar werd de ruimte veel te
weinig benutZo ontstond het plan
voor de bouw van een ruime serre,
met zoals in De Koog aan de straat
zijde, maar met uitzicht op het fraaie
gebied De Naai. Hoewel de aanbouw
qua omvang in het niet valt bij de
imposante naburige bollenschuur,
moesten Van Heerwaarden en be
drijfsleider Sieme Jan Zijm lang op de
benodigde vergunning wachten.
'Achteraf niet zo erg, want daardoor
was er wel meer tijd om er echt iets
moois van maken.'
Het resultaat mag er zijn Een royale,
sfeervol ingerichte en gedecoreerde
oranjerie, met een landelijk uitzicht.
Weer of geen weer. Klif 23 heeft
voortaan plaats voor 30 extra eters,
die vooral tijdens het spitsuur goed
van pas zullen komen. En als bijkom
stig voordeel dat het restaurant
voortaan meer dan voldoende plaats
heeft voor bruiloften, partijen en re
cepties.
Klif 12
De opening wordt gecombineerd met
de officiële ingebruikname van de
aanbouw aan Klif 12. die aan de bui
tenzijde fraai oogt en binnen aanmer
kelijk meer armslag geeft. Aanslui
tend op het balkon is een overloop
gemaakt, van waaruit gasten uitzicht
hebben op Klif. Wie de blik naar bin
nen ncht ziet beneden zich het po
dium en de andere gasten en kan
constateren dat ook de bar is aange
past. Het lichtgroen heeft plaats
gemaakt voor warme tinten en
theaterstoelen met donkerrood plu
che. Op het eerste gezicht lijken de
houten delen door mahonie te zijn
vervangen De metamorfose is ech
ter het werk van decorateurs Rolf
Beelem en Han Konings, die zich met
hun kwast twee weken hebben uitge
leefd in Klif 12, waarbij ze de muren
voorzagen van een denkbeeldig gor
dijn. Met name de decoratie zorgt
voor een warme sfeer. Van Heer
waarden: 'Het is groter worden, en
toch intiemer.'
Beide ontwerpen zijn gemaakt door
architect Jan Visser, de verbouwing
werd uitgevoerd door Bouw- en
Timmerbedrijf Visser en de gebroe
ders De Wit tekenden voor het
installatiewerk. Stiehl radio/tv voor
zag de etablissementen van een an
dere licht- en geluidsinstallatie.
Sieme Jan Zijm en Cor van Heerwaarden in de nieuwe oranjerie aan Klif 23.
Vrijdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Shopping (muziek)
21 00 u Radio Noordholland
Zaterdag:
12.00 u. Reggae on the move (muziek)
14.00 u Radio Noordholland
16 00 u Wegdromen met een boek
17.00 u. Pietelepote (kinderprogramma).
Vandaag: De dierenarts.
18 00u Muziek met Marco
19.00 u Radio Noordholland
Zondag:
9.00 u. Klassiek op zondag
10.00 u. Kerkdienst vanuit Gerefor
meerde kerk Den Burg
11.00 u. Vlaswiek (muziek en poezie)
12.00 u. Natuurwijzer
13.00 u Goud van Noud (Nederlands
talig)
15.00 u. Country time (herhaling van
donderdag)
16.00 u. Sportlokaal (uitslagen en
interviews)
18 00u. Time travelling (muziek)
20.00 u. Radio Noordholland
Kerkdiensten De Lichtboei:
10.00 u. Gereformeerde kerk Den Burg
19 00 u. Gereformeerde kerk Den Burg:
'Uur voor iedereen'
Maandag:
18.00 u. Symphonica (klassiek)
19 00u. Wegdromen met een boek
(herhaling van zaterdag)
20.00 u. Radio Noordholland
Dinsdag:
18 00 u Radio Texel actueel (nieuws)
19 00 u Bonte dinsdagavond (verzoek
platen)
20.00 u. Radio Noordholland
Woensdag:
18.00 u Onder de toren (geestelijk pro
gramma, met vanaf 19 00 uur
verzoekplaten)
19 45u Gelezen (Texelse) verhalen
20.00 u. Radio Noordholland
Donderdag:
18.00 u Country time (muziek)
19 00 u Even bijpraten met. (Texelaars
in het nieuws). Met vandaag als
gast Cor van Heerwaarden van
theaterrestaurant Klif 12 in
Den Hoorn.
20.00 u. Radio Noordholland
HERVORMDE GEMEENTEN:
Den Burg: 10 00 u. dienst in De
Waal.
De Waal: 10.00 u. ds J. ter Haar
De Koog: 9 30 u. dhr. M D. Kuiper
Den Hoorn: 11.00 u. dhr. M D.
Kuiper
Oosterend: 9.30 u dienst in de
Gereformeerde kerk.
De Cocksdorp: 11.00 u. ds. F van
Helden.
GEREFORMEERDE KERKEN:
Den Burg: 10.00 u. ds. M.G.J
Roepers. 19 00 u ds M G.J Roe
pers, Uur voor iedereen, mmv. The
Messengers; Oosterend: 9 30 u
ds. F. van Helden, 19.00 u dhr. B.
Guiljam.
GEREFORMEERDE
GEMEENTE:
in kerkgebouw Schoolstraat,
Oosterend: 10.00 en 16.00 u. lees-
dienst.
GEREFORMEERDE KERK
(Vrijgemaakt):
in de Doopsgezinde kerk te Den
Burg: tot nader order geen dienst
op Texel
DOOPSGEZINDE GEMEENTE:
Kogerstraat, Den Burg 10.00 u
dhr. J. Wieten.
BAPTISTENGEMEENTE:
Julianastraat, Den Burg: 10.00 u.
ev G Kwantus uit Andijk
ROOMS-KATHOLIEKE KERK:
Den Burg: zat. 19 30 u dames
koor, Woord-Communiedienst
dekenaat, uitz. via De Lichtboei,
zon. 10.45 u. herenkoor, Woord
Communiedienst parochianen,
kindernevendienst.
De Cocksdorp: vrij. 19 30 u
rozenkransgebed; zon. 10.00 u.
Woord Communiedienst parochia
nen.
Gollards: zat. 16.00 u Woord
Communiedienst parochianen.
JEHOVAH'S GETUIGEN: Noord
wester 3, Den Burg: Openbare le
zing, 10.30u Wachttorenstudie,
11.20 u
Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval
len van zaterdag 8 00 tot maandag
8.00 u..
Dokter A.C.P.J. Waverijn en Th.
van Hattem, Kogerstraat 87. Den
Burg, tel. 312016. Consult uitsluitend
na telefonische afspraak.
Tandartsen: Voor spoedeisende
tandheelkundige hulp is via één van
de volgende telefoonnummers infor
matie te krijgen over het pijn-
spreekuur op zaterdagen, zon- en
feestdagen Tevens wordt het
ongevallennummer bekend vermeld
313086,314727,314669, 312270 of
322008.
Verloskundigenpraktijk: TM
Niehoff en A H Lammers, De
Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en
nacht bereikbaar via tel. 313090 of
06-51404872
GEZONDHEIDSZORG:
Thuiszorg: Thuiszorg Kop van
Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg
en informatie: op werkdagen, 's
avonds en tijdens het weekeinde:
Centraal Meldpunt 0223-650222
- Voor alle zorg, huishoudelijke en
verzorgende hulp Schoonoordsingel
24, Den Burg, tel. 321461. Spreek
uur elke werkdag van 9.00-10 00 u.
- Jeugdgezondheidszorg. Schoon
oordsingel 24, Den Burg, tel.
313241 Spreekuur elke werkdag
van 8.30-9.30 u
Uitleenmagazijn/servicepunt:
Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel.
314887. Geopend elke werkdag tus
sen 13 00-14.00 u
- Diétiste: voor afspraken elke werk
dag van 8.30-17.00 uur, tel. 0223-
650222.
Kraamhulp: Voor directe kraam
hulp op Texel en na poliklinische be
valling Kraamcentrum Noordhol
lands Noorden Den Helder, tel
0223-540088 (24 uur bereikbaar).
Indicatie: Indicatie voor thuiszorg
en voor opname in verpleeg- en
verzorgingshuis: Stichting RIO Texel
Wiermgen. Opvragen via tel. (0223)
671552. Opname geschiedt op ad
vies van huisarts of specialist.
Buddyproject: Voor mensen me
HIV of AIDS; Voor aanmelding, infor
matie of voorlichting: Humamtas Den|
Helder, Binnenhaven 76-77; l
0223-617422.
OVERIGE HULPVERLENING:
Brand/Ambulance: Bij brand
voor spoedeisend ambulancever
voer bellen 1-1-2. Of bel de Meld-|
kamer Noordholland-noord: 072-
5644444
Politie: Keesomlaan 4a, Den
Het bureau is dagelijks open varil
9.00 tot 17.00 u Telefoon 0900-f
8844 In spoedeisende gevallen: 1.
1-2.
Gevonden munitie: Bel de politie,!
tel. 0900-8844.
4 Dierenartsenpraktijk: Keesonvl
laan 11Den Burg. Alleen in spoed.|
gevallen, tel. 312527.
4 Verslavingsproblemen: Voor hulpl
bij problemen met alcohol, drugsol
andere verslavingen: bel tijdens kan
tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul).
4 Toeristenpastoraat: Bram|
Guiljam, tel 318581,327970.
4 Stichting Welzijn Ouderen Texel
Warme maaltijdvoorziening,
alarmering, klusjesdienst, huishou
delijke dienst, versteldienst Spreek
uur van 9 00 tot 10.00 u. en van
14.00 tot 16 00 u., De Buureton,
Molenstraat 2. Den Burg. Tel
312696.
4 Kustwacht: Voor meldingen var
schepen en zwemmers in nood: tel
316270.
4 Chemicaliën op het strand: Beij
de brandweer, 072- 5644444.
4 Kunstgebitreparatie: Tandpro|
thetische praktijk Van Kralingen (sa-,
menwerkend met het tandheel
kundig centrum; voor ziekenfonds
en particulier-verzekerden), tel
312069
4 Apotheek: Weverstraat 95, Den
Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij
dag 8.00-18.30 u.; zaterdag 10.00-S
13.00 en 15.00-17.00 u.; zondagl
11.00-12.00 en 16.00-17.00 u. 8ut
ten die tijden alleen voor spoeden
sende gevallen.
Iedere zaterdag haalt Scouting Texel
oud papier op in Den Burg. Men wordt
verzocht dit vóór 10.00 uur aan de straat
te zetten, in niet te grote bundels of een
kartonnen doos (geen plastic zak). De
papierwagen komt in de volgende stra
ten: 5. Kogerstraat, Boogerd, Willem
van Beierenstraat, Jan Dirkszoord,
Jonkerstraat en De Zes.
Een portret van de kok van Haven
restaurant Texel? Dat is een portret
van Jan C. Stolk zelf, want de eige
naar houdt er geen chef-kok op na.
'Als ik niet voor afspraken aan de
overkant ben. dan kook Ik zelf. Een
uitsmijter of iets anders eenvoudigs,
dat kunnen ze hier allemaal wel.
Maar als er écht gekookt moet wor
den, dan doe ik dat zelf Samen met
Jolanda (zijn dochter, red.), want die
kan ook goed koken. Toen ik hier
pas begon, waren er mensen die
zeiden dat ik als eigenaar van zo'n
groot bedrijf een kostuum aan
moest. Een eigenaar in kostuum,
dat is de grootste ramp van West-
Europa. Ik heb heel gauw mijn koks
broek weer aan gedaan.'
Met Jan Stolk over zijn werk praten
is een aparte belevenis. Hij spreekt
met een bijzondere mengeling van
bescheidenheid en trots, noncha
lance en bevlogenheid. 'Wat zou ik
nou moeten vertellen?', vraagt hij
wanneer hij wordt benaderd voor
een interview. En tijdens het ge
sprek laat hij geregeld vallen dat
'daar niks over in de krant hoeft'. Op
andere momenten ventileert hij zon
der omwegen zijn mening. 'Een tijd
lang zijn we aan het vechten ge
weest voor een Michelin-ster. Men
sen van Michelin kwamen op be
zoek, we voerden correspondentie.
Op een gegeven moment was ik het
zat en hebben we het roer
omgegooid. We hadden kikkerbillen
en meer van dat soort exclusieve
dingen, maar die heb ik allemaal van
de kaart gehaald. Ik verkoop alleen
nog maar wat er op Texel rondloopt
of zwemt in de wateren er omheen.
Daar liep ik mee voorop hoor, twin
tig jaar geleden. Nu specialiseren ze
zich in heel Nederland in
streekproducten.'
Stolk is een ondernemend man, zo
veel is wel zeker. Dat bleek al toen
hij als 20-jarige samen met ver
loofde Jenny zomaar een strand
paviljoen overnam. Op 7 juni trouw
den ze, een dag later ging het
paviljoen open. Hij was op dat mo
ment ambtenaar bij de gemeente
Texel en rechterhand van de legen
darische Gijs Oskam. 'Samen met
Gijs deed ik ruimtelijke ordening én
culturele zaken. Met z'n tweeén.'
Lachend: 'Hoeveel mensen lopen er
nu rond? Bouwaanvragen hoefden
we op ruimtelijke ordening niet te
beoordelen. Dat deed gemeente
werken toen nog. Maar we waren
wel verantwoordelijk voor de be
stemmingsplannen. Jazeker, die
heb ik ook nog gemaakt.'
Hij had het redelijk naar zijn zin op
het gemeentehuis, maar zijn grote
liefde was het met. 'Ik had eigenlijk
naar de Auto Technische School
gewild. Maar toen ik in dienst zat,
kreeg ik een zwaar auto-ongeluk en
heb ik negen maanden in een zie
kenhuis gelegen. Zwaar werk zat er
daarna met meer in. Maar van moe
ders kant was onze familie nogal
ondernemend. Mijn grootvader was
eigenaar van de puffabriek, de latere
ijsfabriek. En het bloed kroop ken
nelijk waar het niet gaan kon. Op het
gemeentehuis heb ik nog de stads
feesten georganiseerd, dat lag me
wel. Toen kregen we plotseling de
kans om een klein strandpaviljoen
bij de vuurtoren over te nemen. Dat
was van de familie Van der Laan, die
nu nog eigenaar is van het Toren-
paviljoen. Ze hadden het verpacht
aan mensen en die stonden op het
punt om naar de overkant te verhui
zen. We hebben de inventaris voor
vijftienhonderd gulden van ze over
genomen.'
Maar de Stolken mochten dan wel
ondernemend zijn, veel kennis van
zaken hadden ze aanvankelijk niet.
Om er achter te komen hoe een uit
smijter er precies uitzag, ging Jan
naar De Lindeboom en bestelde hij
er eén. 'Ik heb nooit koken geleerd.
In het begin hield ik er gewoon een
oud kookboek van de huishoud
school bij. Maar ik had er wel gevoel
voor. Later heb ik veel geleerd van
Bill Visser. Ik heb een seizoen lang
bij hem en zijn vrouw in Het Witte
Huis in De Koog gewerkt. Bill was
een topkok en Het Witte Huis was
hét restaurant op Texel. Als je luxe
uit eten wilde of je had een bruiloft
te vieren, dan was er eigenlijk maar
één adres. De eigen kroketten voor
de snackbar in de Parkstraat heb ik
van hem leren maken.'
Met hard werken hielden Stolk en
zijn vrouw het hoofd boven water.
'Tijdens de eerste paar jaar bleef ik
op het raadhuis werken. Texel was
toen echt nog een vakantie-eiland,
in plaats van een opvangcentrum
voor zestigplussers en anderen die
met meer werken. Met Pasen en
Pinksteren waren er gasten, maar
daartussen en daarna was het rus
tig. In de bouwvak was er topdrukte,
maar die duurde een paar weken.
Eind september zag je geen mens
meer op Texel. Het was geen vetpot
en in het seizoen werkten we dag en
nacht.'
Nadat het plan om Het Witte Huis
over te nemen van de baan raakte
omdat de Vissers bij nader inzien
nog geen afscheid wilden nemen,
kreeg het echtpaar Stolk de kans
het vliegveldrestaurant te pachten.
Het werd een mooie tijd, maar toen
bleek dat de gemeente niet wilde
meewerken aan uitbreiding en ver
nieuwing, werd besloten toch weer
naar iets nieuws uit te kijken. Het
werd het gloednieuwe restaurant op
de haven van 't Horntje. 'Bill zei:
TESO gaat daar een prachtig res
taurant maken en dat is echt wat
voor jou. Hij heeft nog flink
gelobbyd om me er te krijgen. Ja,
het was hier nog helemaal kaal,
maar hoe gaat dat? Als je jong bent
heb je idealen, ik vond het een uit
daging. Ik werkte in die tijd 's win
ters bij Jan Daalder, als timmerman.
Ik had het hier voor een groot deel
Jan Stolk is eigenaar én chef-kok van
Havenrestaurant Texel: 'Als er écht ge
kookt moet worden, dan doe ik dat zelf.
(Foto Joop Rommots)
zelf getimmerd. We hadden een
goede start. De wachttijden liepen
al gauw op tot acht, negen, soms
zelfs tien uur. De hele dag liepen hier
een paar duizend man rond het
huis. En na tien uur begon TESO
vaak nog te pendelen. We gingen in
die tijd om zes uur 's ochtends
open, we werkten tot twee uur 's
nachts en dan gingen we schoon
maken. En om zeven uur gingen we
weer open. Ik had in die tijd mis
schien wel twintig man in dienst. Ze
verdienden niks hoor, maar ik ook
met.'
In de loop der jaren ontwikkelde
Stolk zich steeds meer als kok,
maar toonde hij zich ook een zaken
man met visie. 'Ik was een pionier,
hoor. Ik ben er ook trots op dat ik
heel veel Texelse koks heb opge
leid Stolk behoorde tot de oprich
ters van de Vereniging Texels Pro-
dukt Promotie en maakte zich
samen met slager Willem Goènga
sterk voor lamsvlees toen Texelaars
er alleen nog maar vies naar konden
kijken. Dat ging met vallen en op
staan: 'Ik organiseerde thema
avonden om het vlees te promoten.
Ik had bedacht dat ik er vier zou
houden, waarbij ik het eten de eer
ste twee keer eigenlijk weggaf. Bij
de laatste twee keer zou ik het dan
moeten verdienen. Nou. de eerste
twee keer was het staandevol, maar
die andere twee keer had iedereen
het druk en kwam er niemand Ook
stond Stolk aan de wieg van het
Tesselhuus - het vakantiehuis voor
patiënten met een spierziekte - en
zat hij in het bestuur van het Texels
Verbond van Ondernemers. 'Ik heb
veel van dat soort baantjes gehad,
maar niet te lang. want dan moet je
weer eens wat anders doen.'
Ook op zakelijk gebied liet Stolk
zien niet bang te zijn voor het expe
riment. Hij begon een
cateringbedrijf en pachtte tien jaar
lang restaurant De Raadskelder.
Eerder al, in 1980, begon hij een
snackbar in de Parkstraat. 'Dat is
eigenlijk een heel vreemd bedrijf.
Met een bar en een eetcafé, maar
het is ook de plek waar veel men
sen hun eten komen afhalen. Vaak
eten ze het er dan toch maar samen
op. Het is ook een honk voor alleen
staanden. Dat hebben we aan ons
zelf te danken, omdat je er voor
8,75 je buik kunt rond eten aan
stamppot. Die maken we elke dag
vers in het Havenrestaurant, waar
we een gigantisch moderne keuken
hebben. De Parkstraat is een suc
ces. Vaak wordt er al om één uur 's
middags gebeld dat er nieuwe
stamppot moet komen
Een succes werd ook Party Service
Texel, het cateringbedrijf dat inmid
dels tot een soort reisbureau is uit
gegroeid. 'We richten ons helemaal
op overkantse bedrijven. Het geeft
niet waar ze zitten, of dat nou in
Noord-Holland, Hongkong of New
York is. De mensen worden van huis
opgehaald en weer teruggebracht.
Wij regelen alles, als ze tenminste
naar Texel willen. Want je kunt hier
zóveel doen. Van een wandeling
door de Slufter maken tot een cur
sus parachutespringen. En alles
daar tussen en dat is heel erg veel.'
De organisatie is in handen van
Stolk zelf. 'Ik bezoek al die bedrij
ven. Je kunt niet alles door de tele
foon regelen. Bovendien kom je zo
nog eens ergens. De afgelopen
weken ben ik bij een bedrijf geweest
dat enorme boorkoppen maakt voor
de olie- en gaswinning, op een chi
rurgische afdeling van een groot zie
kenhuis, bij een bedrijf dat rails
maakt die ze in de ruimtevaart
industrie gebruiken. En bij een be
drijf dat geur- en smaakstoffen
maakt en daarvoor gebruikt maakt
van stoffen uit koemelk. En ook nog
bij een bedrijf dat melkmachines
maakt. Beide boekingen gingen niet
door. Die man van die melk
machines belt me net op dat ik de
offerte maar moest verscheuren.
Vanwege de mond- en klauwzeer
had hij al zijn mensen naar huis
moeten sturen.' Stolk zucht: 'Dat is
een groot gevaar. Veel mensen heb
ben dat niet door. Als het mis gaat
op Texel, dan gaat het ook echt mis.
Ik vrees dat de toeristen dan ook
weg blijven.'
De vraag of Stolk nu kok of zaken
man is. is met zomaar te beantwoor
den, vindt hij zelf 'Waarschijnlijk
een mix van beide. Ik kook in ieder
geval heel graag, dat is altijd een
hobby van me geweest. Als het
even kan, sta ik in de keuken. Ik heb
een grote voorliefde voor vis. Ik ben
in Oudeschild opgegroeid en ik voel
me nog steeds Oudeschilder. Vlees
eet ik praktisch met, alleen lams
vlees. En af en toe vegetarisch.'
Rooie biete, riest en bakke skarre
(werd vroeger op vrijdag in Oude
schild gegeten)
rode bieten
boter
uien
zout
azijn of citroensap
ri/st
scharren
olie
Kook de rode bieten gaar en pel de
schil er vanaf. Schaaf de bieten en
zet ze op met een beetje boter en
veel fijngesneden uien. Op smaak
maken met zout en azijn of citroen
sap. Kook de rijst. Bak de scharren
in ruim olie. Ze moeten tijdig (mini
maal twee uur voor het bakken) zijn
schoongemaakt en ingesneden te
gen het kromtrekken.
Ron van Teylingen en Paul Manuel, de 'nieuwe' recordhouders, werden op de Hiswi I
voor die prestatie gehuldigd. Zij zeilden in 1997 in 2.30.36 uur om de VC-boei rond
Texel.
De overallwinnaar van de Ronde
om Texel verdient dit jaar behalve
de CiscoTrophy (de beker van de
hoofdsponsor) een geldprijs van
ƒ10.000,-. Het is voor het eerst dat
er bij de catamaranronde om het
eiland geldprijzen worden uitge
reikt. De organisatie wil de wed
strijd hiermee aantrekkelijker ma
ken voor zeilers uit binnen- en
buitenland.
De prijzen gelden bovendien als een
soort compensatie voor de deelne
mers. De ronde is door de Koninklijke
Nederlandse Watersport Vereniging
erkend als wedstrijd in de A-catego
rie, waardoor de zeilers moeten vol
doen aan de regels van de internatio
nale Sailing Federation, die bepaalt
dat de deelnemers 'member' moeten
zijn en individuele reclame op boten
niet langer is toegestaan. Wél mogen
de zeilers reclame op hun kleding
dragen. 'Voor de continuïteit van de
Ronde om Texel is het van belang dat
de belangen van de organisatie, de
zeilers en de sponsors goed met el
kaar in evenwicht zijn', laat de orga
nisatie in een woensdag naar buiten
gebracht persbericht weten. 'Door dit
besluit is enerzijds de uitstraling van
de evenementsponsors verzekerd.
En anderzijds hebben de zeilers
volop de mogelijkheid zich via hun
kleding te profileren en kunnen zij nu
strijden om interessante geldprijzen.'
Voor de nummer twee in het overall
klassement is een bedrag van
ƒ5000,- weggelegd, de nummer drie
gaat met ƒ2500,- naar huis. Kleinere
bedragen gaan naar de prijswinnaars
in de aparte klasses. De 24ste Ronde
wordt gevaren op 23 juni. Inschrijven
is mogelijk vanaf zaterdag 31 maart
via de website www.roundtexel.com.
Ronderecord
In hetzelfde persbericht maakt de
organisatie bekend dat zeilers die het
ronderecord willen breken alleen nog
de officiële 'ronderoute' mogen vJ
gen, dus om de VC-boei. Tot nu
probeerden de recordjagers altijd'
te winnen door bij gunstig tij over
Vlakte van Kerken te varen. Nieui
regels bepalen echter dat natuui
bied De Schorren moet worden
meden. Dat betekent dat Martin Wï
naar en Wop Rienks,
recordhouders op de 'korte' route,
eeuwige roem krijgen, aangezien N
tijd nooit meer kan worden verl
ken. Ron van Teylingen en
Manuel zeilden in 1997 in 2.30.36u
om de VC-boei het eiland rond end
tijd is nu erkend als de snelste t
ooit. Op de vorige week gehoud:
Hiswa werden de twee officieel g
huldigd voor die prestatie en kreg
ze uit handen van de voorzitter»
de Kustzeilveremging Westerslag:
nieuwe wisselbeker. De organisï
daagt zeilers uit om het 'nieuwe' t
cord te verbreken en sponsor TB
Swiss Watches stelt voor de comt
natie die in de week voorafgaands
de ronde een recordtijd neerzet e
extra prijs en twee horloges ter t>
schikking.
Vanaf woensdag 20 juni wordt v«
de kust bij paal 17 gestreden om:
Texel Dutch Open: het eerste op"
kampioenschap voor catamarans»
wordt gezeild op basis van de zo9
noemde Texel Rating. Naar verwac
ting zullen veel topzeilers aan dit ei'
nement meedoen. In totaal staan
zes wedstrijden gepland, terwi|l f
resultaat van de Ronde om Texel o
meetelt. 'Daardoor ontstaat een et Ire
allround-klassement', aldus deoispbi
msatie.
De schildercursus van M
Homburg begint niet komen
woensdag, zoals eerder verme
maar op 11 april. Voor inlichtinc
0223-617257.