Geen reclame, wél geldprijzer in Rondje Texe 2 Jan Stolk: een opvallende mix van kok en zakenman Theater-restaurant Klif 12 groter, maar toch intiemer .TEXELSE COURANT' Eten met uitzicht in oranjerie Klif 23 Radio Texel 1Q6.1 ft Kerkdiensten Zondag 25 maart 2001 ■f Medische zorg i: I oud Papier de jT)wmpan Schildercursus VRIJDAG 23 MAART 2001 De imposante aanbouw aan Klif 12. De aanbouw die Cor van Heer waarden aan theater-restaurant Klif 12 in Den Hoorn heeft gereali seerd kan de toets der kritiek ruim schoots doorstaan. 'Nu heb je écht de mooiste zaak van Texel', stak een collega-restauranthouder de loftrompet over desmaakvolle uit voering en inrichting. Maanden van 'spijkeren, spuiten en hijsen' heb ben tevens geresulteerd in een fraaie oranjerie aan de achterzijde van Klif 23, waardoor het aantal zit plaatsen flink is toegenomen. Wie het opzienbarende resultaat in beide zaken met eigen ogen wil aanschouwen is zondag welkom vanaf 13.00 uur. Dertien jaar geleden stak Van Heer waarden zijn nek uit door op de plek van een oude bollenschuur een thea ter annex restaurant te bouwen. Re den voor sceptici te voorspellen dat de zakeli|ke ondergang van de onder nemende Hoornder snel zou nade ren. Maar het liep anders. Creativiteit, inventiviteit, inzet en vasthoudend heid van de initiatiefnemer en de mensen die Van Heerwaarden en zijn theater een warm hart toedragen, zorgden ervoor dat steeds meer gas ten het bedrijf wisten te vinden. Met initiatieven als diner cabaret, de midwintervoorstelling, de Vantasjes, Broadway en andere bedenksels van Van Heerwaarden en de zijnen, wist Klif 12 zich te onderscheiden van het bestaande aanbod op het eiland. Bekende en minder bekende theatercoryfeeën trokken regelmatig volle zalen, evenals de traditionele (Foto's Gerard Timmerman) voorronde van het Amsterdams Klemkunstfestival. Na een aanloop periode bewees het theater be staansrecht te hebben, al moet ge zegd worden dat de culturele uitstraling van de zaak drempel- verhogend werkt voor passanten die er op uit zijn een 'gewoon' hapje te eten. Klif 23 Voorbijgangers stappen makkelijker binnen in het bijna tegenoverliggende restaurant Klif 23, waar je voor een schappelijk prijsje even makkelijk een pannenkoek als een ossenhaas kunt eten. Van Heerwaarden kocht de zaak in 1979 en bouwde het café eethuis, onder andere met hulp van familie, in de loop van de jaren uit, zonder afbreuk te doen aan het oor spronkelijke uitgangspunt kwaliteit, in combinatie met prijs- en gast- vriendelijkheid. Met als resultaat dat het vrijwel elke dag rond etenstijd spitsuur is op Klif, waarbij met name hongerige gezin nen tussen zes en acht uur 's avonds kind aan huis zijn en de tachtig stoe len in de zaak in een mum van tijd bezet zijn. Bij mooi weer was ook het terras achter het restaurant erg in trek. maar in zo'n zomer zoals het afgelopen |aar werd de ruimte veel te weinig benutZo ontstond het plan voor de bouw van een ruime serre, met zoals in De Koog aan de straat zijde, maar met uitzicht op het fraaie gebied De Naai. Hoewel de aanbouw qua omvang in het niet valt bij de imposante naburige bollenschuur, moesten Van Heerwaarden en be drijfsleider Sieme Jan Zijm lang op de benodigde vergunning wachten. 'Achteraf niet zo erg, want daardoor was er wel meer tijd om er echt iets moois van maken.' Het resultaat mag er zijn Een royale, sfeervol ingerichte en gedecoreerde oranjerie, met een landelijk uitzicht. Weer of geen weer. Klif 23 heeft voortaan plaats voor 30 extra eters, die vooral tijdens het spitsuur goed van pas zullen komen. En als bijkom stig voordeel dat het restaurant voortaan meer dan voldoende plaats heeft voor bruiloften, partijen en re cepties. Klif 12 De opening wordt gecombineerd met de officiële ingebruikname van de aanbouw aan Klif 12. die aan de bui tenzijde fraai oogt en binnen aanmer kelijk meer armslag geeft. Aanslui tend op het balkon is een overloop gemaakt, van waaruit gasten uitzicht hebben op Klif. Wie de blik naar bin nen ncht ziet beneden zich het po dium en de andere gasten en kan constateren dat ook de bar is aange past. Het lichtgroen heeft plaats gemaakt voor warme tinten en theaterstoelen met donkerrood plu che. Op het eerste gezicht lijken de houten delen door mahonie te zijn vervangen De metamorfose is ech ter het werk van decorateurs Rolf Beelem en Han Konings, die zich met hun kwast twee weken hebben uitge leefd in Klif 12, waarbij ze de muren voorzagen van een denkbeeldig gor dijn. Met name de decoratie zorgt voor een warme sfeer. Van Heer waarden: 'Het is groter worden, en toch intiemer.' Beide ontwerpen zijn gemaakt door architect Jan Visser, de verbouwing werd uitgevoerd door Bouw- en Timmerbedrijf Visser en de gebroe ders De Wit tekenden voor het installatiewerk. Stiehl radio/tv voor zag de etablissementen van een an dere licht- en geluidsinstallatie. Sieme Jan Zijm en Cor van Heerwaarden in de nieuwe oranjerie aan Klif 23. Vrijdag: 18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Shopping (muziek) 21 00 u Radio Noordholland Zaterdag: 12.00 u. Reggae on the move (muziek) 14.00 u Radio Noordholland 16 00 u Wegdromen met een boek 17.00 u. Pietelepote (kinderprogramma). Vandaag: De dierenarts. 18 00u Muziek met Marco 19.00 u Radio Noordholland Zondag: 9.00 u. Klassiek op zondag 10.00 u. Kerkdienst vanuit Gerefor meerde kerk Den Burg 11.00 u. Vlaswiek (muziek en poezie) 12.00 u. Natuurwijzer 13.00 u Goud van Noud (Nederlands talig) 15.00 u. Country time (herhaling van donderdag) 16.00 u. Sportlokaal (uitslagen en interviews) 18 00u. Time travelling (muziek) 20.00 u. Radio Noordholland Kerkdiensten De Lichtboei: 10.00 u. Gereformeerde kerk Den Burg 19 00 u. Gereformeerde kerk Den Burg: 'Uur voor iedereen' Maandag: 18.00 u. Symphonica (klassiek) 19 00u. Wegdromen met een boek (herhaling van zaterdag) 20.00 u. Radio Noordholland Dinsdag: 18 00 u Radio Texel actueel (nieuws) 19 00 u Bonte dinsdagavond (verzoek platen) 20.00 u. Radio Noordholland Woensdag: 18.00 u Onder de toren (geestelijk pro gramma, met vanaf 19 00 uur verzoekplaten) 19 45u Gelezen (Texelse) verhalen 20.00 u. Radio Noordholland Donderdag: 18.00 u Country time (muziek) 19 00 u Even bijpraten met. (Texelaars in het nieuws). Met vandaag als gast Cor van Heerwaarden van theaterrestaurant Klif 12 in Den Hoorn. 20.00 u. Radio Noordholland HERVORMDE GEMEENTEN: Den Burg: 10 00 u. dienst in De Waal. De Waal: 10.00 u. ds J. ter Haar De Koog: 9 30 u. dhr. M D. Kuiper Den Hoorn: 11.00 u. dhr. M D. Kuiper Oosterend: 9.30 u dienst in de Gereformeerde kerk. De Cocksdorp: 11.00 u. ds. F van Helden. GEREFORMEERDE KERKEN: Den Burg: 10.00 u. ds. M.G.J Roepers. 19 00 u ds M G.J Roe pers, Uur voor iedereen, mmv. The Messengers; Oosterend: 9 30 u ds. F. van Helden, 19.00 u dhr. B. Guiljam. GEREFORMEERDE GEMEENTE: in kerkgebouw Schoolstraat, Oosterend: 10.00 en 16.00 u. lees- dienst. GEREFORMEERDE KERK (Vrijgemaakt): in de Doopsgezinde kerk te Den Burg: tot nader order geen dienst op Texel DOOPSGEZINDE GEMEENTE: Kogerstraat, Den Burg 10.00 u dhr. J. Wieten. BAPTISTENGEMEENTE: Julianastraat, Den Burg: 10.00 u. ev G Kwantus uit Andijk ROOMS-KATHOLIEKE KERK: Den Burg: zat. 19 30 u dames koor, Woord-Communiedienst dekenaat, uitz. via De Lichtboei, zon. 10.45 u. herenkoor, Woord Communiedienst parochianen, kindernevendienst. De Cocksdorp: vrij. 19 30 u rozenkransgebed; zon. 10.00 u. Woord Communiedienst parochia nen. Gollards: zat. 16.00 u Woord Communiedienst parochianen. JEHOVAH'S GETUIGEN: Noord wester 3, Den Burg: Openbare le zing, 10.30u Wachttorenstudie, 11.20 u Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval len van zaterdag 8 00 tot maandag 8.00 u.. Dokter A.C.P.J. Waverijn en Th. van Hattem, Kogerstraat 87. Den Burg, tel. 312016. Consult uitsluitend na telefonische afspraak. Tandartsen: Voor spoedeisende tandheelkundige hulp is via één van de volgende telefoonnummers infor matie te krijgen over het pijn- spreekuur op zaterdagen, zon- en feestdagen Tevens wordt het ongevallennummer bekend vermeld 313086,314727,314669, 312270 of 322008. Verloskundigenpraktijk: TM Niehoff en A H Lammers, De Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en nacht bereikbaar via tel. 313090 of 06-51404872 GEZONDHEIDSZORG: Thuiszorg: Thuiszorg Kop van Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg en informatie: op werkdagen, 's avonds en tijdens het weekeinde: Centraal Meldpunt 0223-650222 - Voor alle zorg, huishoudelijke en verzorgende hulp Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 321461. Spreek uur elke werkdag van 9.00-10 00 u. - Jeugdgezondheidszorg. Schoon oordsingel 24, Den Burg, tel. 313241 Spreekuur elke werkdag van 8.30-9.30 u Uitleenmagazijn/servicepunt: Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 314887. Geopend elke werkdag tus sen 13 00-14.00 u - Diétiste: voor afspraken elke werk dag van 8.30-17.00 uur, tel. 0223- 650222. Kraamhulp: Voor directe kraam hulp op Texel en na poliklinische be valling Kraamcentrum Noordhol lands Noorden Den Helder, tel 0223-540088 (24 uur bereikbaar). Indicatie: Indicatie voor thuiszorg en voor opname in verpleeg- en verzorgingshuis: Stichting RIO Texel Wiermgen. Opvragen via tel. (0223) 671552. Opname geschiedt op ad vies van huisarts of specialist. Buddyproject: Voor mensen me HIV of AIDS; Voor aanmelding, infor matie of voorlichting: Humamtas Den| Helder, Binnenhaven 76-77; l 0223-617422. OVERIGE HULPVERLENING: Brand/Ambulance: Bij brand voor spoedeisend ambulancever voer bellen 1-1-2. Of bel de Meld-| kamer Noordholland-noord: 072- 5644444 Politie: Keesomlaan 4a, Den Het bureau is dagelijks open varil 9.00 tot 17.00 u Telefoon 0900-f 8844 In spoedeisende gevallen: 1. 1-2. Gevonden munitie: Bel de politie,! tel. 0900-8844. 4 Dierenartsenpraktijk: Keesonvl laan 11Den Burg. Alleen in spoed.| gevallen, tel. 312527. 4 Verslavingsproblemen: Voor hulpl bij problemen met alcohol, drugsol andere verslavingen: bel tijdens kan tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul). 4 Toeristenpastoraat: Bram| Guiljam, tel 318581,327970. 4 Stichting Welzijn Ouderen Texel Warme maaltijdvoorziening, alarmering, klusjesdienst, huishou delijke dienst, versteldienst Spreek uur van 9 00 tot 10.00 u. en van 14.00 tot 16 00 u., De Buureton, Molenstraat 2. Den Burg. Tel 312696. 4 Kustwacht: Voor meldingen var schepen en zwemmers in nood: tel 316270. 4 Chemicaliën op het strand: Beij de brandweer, 072- 5644444. 4 Kunstgebitreparatie: Tandpro| thetische praktijk Van Kralingen (sa-, menwerkend met het tandheel kundig centrum; voor ziekenfonds en particulier-verzekerden), tel 312069 4 Apotheek: Weverstraat 95, Den Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij dag 8.00-18.30 u.; zaterdag 10.00-S 13.00 en 15.00-17.00 u.; zondagl 11.00-12.00 en 16.00-17.00 u. 8ut ten die tijden alleen voor spoeden sende gevallen. Iedere zaterdag haalt Scouting Texel oud papier op in Den Burg. Men wordt verzocht dit vóór 10.00 uur aan de straat te zetten, in niet te grote bundels of een kartonnen doos (geen plastic zak). De papierwagen komt in de volgende stra ten: 5. Kogerstraat, Boogerd, Willem van Beierenstraat, Jan Dirkszoord, Jonkerstraat en De Zes. Een portret van de kok van Haven restaurant Texel? Dat is een portret van Jan C. Stolk zelf, want de eige naar houdt er geen chef-kok op na. 'Als ik niet voor afspraken aan de overkant ben. dan kook Ik zelf. Een uitsmijter of iets anders eenvoudigs, dat kunnen ze hier allemaal wel. Maar als er écht gekookt moet wor den, dan doe ik dat zelf Samen met Jolanda (zijn dochter, red.), want die kan ook goed koken. Toen ik hier pas begon, waren er mensen die zeiden dat ik als eigenaar van zo'n groot bedrijf een kostuum aan moest. Een eigenaar in kostuum, dat is de grootste ramp van West- Europa. Ik heb heel gauw mijn koks broek weer aan gedaan.' Met Jan Stolk over zijn werk praten is een aparte belevenis. Hij spreekt met een bijzondere mengeling van bescheidenheid en trots, noncha lance en bevlogenheid. 'Wat zou ik nou moeten vertellen?', vraagt hij wanneer hij wordt benaderd voor een interview. En tijdens het ge sprek laat hij geregeld vallen dat 'daar niks over in de krant hoeft'. Op andere momenten ventileert hij zon der omwegen zijn mening. 'Een tijd lang zijn we aan het vechten ge weest voor een Michelin-ster. Men sen van Michelin kwamen op be zoek, we voerden correspondentie. Op een gegeven moment was ik het zat en hebben we het roer omgegooid. We hadden kikkerbillen en meer van dat soort exclusieve dingen, maar die heb ik allemaal van de kaart gehaald. Ik verkoop alleen nog maar wat er op Texel rondloopt of zwemt in de wateren er omheen. Daar liep ik mee voorop hoor, twin tig jaar geleden. Nu specialiseren ze zich in heel Nederland in streekproducten.' Stolk is een ondernemend man, zo veel is wel zeker. Dat bleek al toen hij als 20-jarige samen met ver loofde Jenny zomaar een strand paviljoen overnam. Op 7 juni trouw den ze, een dag later ging het paviljoen open. Hij was op dat mo ment ambtenaar bij de gemeente Texel en rechterhand van de legen darische Gijs Oskam. 'Samen met Gijs deed ik ruimtelijke ordening én culturele zaken. Met z'n tweeén.' Lachend: 'Hoeveel mensen lopen er nu rond? Bouwaanvragen hoefden we op ruimtelijke ordening niet te beoordelen. Dat deed gemeente werken toen nog. Maar we waren wel verantwoordelijk voor de be stemmingsplannen. Jazeker, die heb ik ook nog gemaakt.' Hij had het redelijk naar zijn zin op het gemeentehuis, maar zijn grote liefde was het met. 'Ik had eigenlijk naar de Auto Technische School gewild. Maar toen ik in dienst zat, kreeg ik een zwaar auto-ongeluk en heb ik negen maanden in een zie kenhuis gelegen. Zwaar werk zat er daarna met meer in. Maar van moe ders kant was onze familie nogal ondernemend. Mijn grootvader was eigenaar van de puffabriek, de latere ijsfabriek. En het bloed kroop ken nelijk waar het niet gaan kon. Op het gemeentehuis heb ik nog de stads feesten georganiseerd, dat lag me wel. Toen kregen we plotseling de kans om een klein strandpaviljoen bij de vuurtoren over te nemen. Dat was van de familie Van der Laan, die nu nog eigenaar is van het Toren- paviljoen. Ze hadden het verpacht aan mensen en die stonden op het punt om naar de overkant te verhui zen. We hebben de inventaris voor vijftienhonderd gulden van ze over genomen.' Maar de Stolken mochten dan wel ondernemend zijn, veel kennis van zaken hadden ze aanvankelijk niet. Om er achter te komen hoe een uit smijter er precies uitzag, ging Jan naar De Lindeboom en bestelde hij er eén. 'Ik heb nooit koken geleerd. In het begin hield ik er gewoon een oud kookboek van de huishoud school bij. Maar ik had er wel gevoel voor. Later heb ik veel geleerd van Bill Visser. Ik heb een seizoen lang bij hem en zijn vrouw in Het Witte Huis in De Koog gewerkt. Bill was een topkok en Het Witte Huis was hét restaurant op Texel. Als je luxe uit eten wilde of je had een bruiloft te vieren, dan was er eigenlijk maar één adres. De eigen kroketten voor de snackbar in de Parkstraat heb ik van hem leren maken.' Met hard werken hielden Stolk en zijn vrouw het hoofd boven water. 'Tijdens de eerste paar jaar bleef ik op het raadhuis werken. Texel was toen echt nog een vakantie-eiland, in plaats van een opvangcentrum voor zestigplussers en anderen die met meer werken. Met Pasen en Pinksteren waren er gasten, maar daartussen en daarna was het rus tig. In de bouwvak was er topdrukte, maar die duurde een paar weken. Eind september zag je geen mens meer op Texel. Het was geen vetpot en in het seizoen werkten we dag en nacht.' Nadat het plan om Het Witte Huis over te nemen van de baan raakte omdat de Vissers bij nader inzien nog geen afscheid wilden nemen, kreeg het echtpaar Stolk de kans het vliegveldrestaurant te pachten. Het werd een mooie tijd, maar toen bleek dat de gemeente niet wilde meewerken aan uitbreiding en ver nieuwing, werd besloten toch weer naar iets nieuws uit te kijken. Het werd het gloednieuwe restaurant op de haven van 't Horntje. 'Bill zei: TESO gaat daar een prachtig res taurant maken en dat is echt wat voor jou. Hij heeft nog flink gelobbyd om me er te krijgen. Ja, het was hier nog helemaal kaal, maar hoe gaat dat? Als je jong bent heb je idealen, ik vond het een uit daging. Ik werkte in die tijd 's win ters bij Jan Daalder, als timmerman. Ik had het hier voor een groot deel Jan Stolk is eigenaar én chef-kok van Havenrestaurant Texel: 'Als er écht ge kookt moet worden, dan doe ik dat zelf. (Foto Joop Rommots) zelf getimmerd. We hadden een goede start. De wachttijden liepen al gauw op tot acht, negen, soms zelfs tien uur. De hele dag liepen hier een paar duizend man rond het huis. En na tien uur begon TESO vaak nog te pendelen. We gingen in die tijd om zes uur 's ochtends open, we werkten tot twee uur 's nachts en dan gingen we schoon maken. En om zeven uur gingen we weer open. Ik had in die tijd mis schien wel twintig man in dienst. Ze verdienden niks hoor, maar ik ook met.' In de loop der jaren ontwikkelde Stolk zich steeds meer als kok, maar toonde hij zich ook een zaken man met visie. 'Ik was een pionier, hoor. Ik ben er ook trots op dat ik heel veel Texelse koks heb opge leid Stolk behoorde tot de oprich ters van de Vereniging Texels Pro- dukt Promotie en maakte zich samen met slager Willem Goènga sterk voor lamsvlees toen Texelaars er alleen nog maar vies naar konden kijken. Dat ging met vallen en op staan: 'Ik organiseerde thema avonden om het vlees te promoten. Ik had bedacht dat ik er vier zou houden, waarbij ik het eten de eer ste twee keer eigenlijk weggaf. Bij de laatste twee keer zou ik het dan moeten verdienen. Nou. de eerste twee keer was het staandevol, maar die andere twee keer had iedereen het druk en kwam er niemand Ook stond Stolk aan de wieg van het Tesselhuus - het vakantiehuis voor patiënten met een spierziekte - en zat hij in het bestuur van het Texels Verbond van Ondernemers. 'Ik heb veel van dat soort baantjes gehad, maar niet te lang. want dan moet je weer eens wat anders doen.' Ook op zakelijk gebied liet Stolk zien niet bang te zijn voor het expe riment. Hij begon een cateringbedrijf en pachtte tien jaar lang restaurant De Raadskelder. Eerder al, in 1980, begon hij een snackbar in de Parkstraat. 'Dat is eigenlijk een heel vreemd bedrijf. Met een bar en een eetcafé, maar het is ook de plek waar veel men sen hun eten komen afhalen. Vaak eten ze het er dan toch maar samen op. Het is ook een honk voor alleen staanden. Dat hebben we aan ons zelf te danken, omdat je er voor 8,75 je buik kunt rond eten aan stamppot. Die maken we elke dag vers in het Havenrestaurant, waar we een gigantisch moderne keuken hebben. De Parkstraat is een suc ces. Vaak wordt er al om één uur 's middags gebeld dat er nieuwe stamppot moet komen Een succes werd ook Party Service Texel, het cateringbedrijf dat inmid dels tot een soort reisbureau is uit gegroeid. 'We richten ons helemaal op overkantse bedrijven. Het geeft niet waar ze zitten, of dat nou in Noord-Holland, Hongkong of New York is. De mensen worden van huis opgehaald en weer teruggebracht. Wij regelen alles, als ze tenminste naar Texel willen. Want je kunt hier zóveel doen. Van een wandeling door de Slufter maken tot een cur sus parachutespringen. En alles daar tussen en dat is heel erg veel.' De organisatie is in handen van Stolk zelf. 'Ik bezoek al die bedrij ven. Je kunt niet alles door de tele foon regelen. Bovendien kom je zo nog eens ergens. De afgelopen weken ben ik bij een bedrijf geweest dat enorme boorkoppen maakt voor de olie- en gaswinning, op een chi rurgische afdeling van een groot zie kenhuis, bij een bedrijf dat rails maakt die ze in de ruimtevaart industrie gebruiken. En bij een be drijf dat geur- en smaakstoffen maakt en daarvoor gebruikt maakt van stoffen uit koemelk. En ook nog bij een bedrijf dat melkmachines maakt. Beide boekingen gingen niet door. Die man van die melk machines belt me net op dat ik de offerte maar moest verscheuren. Vanwege de mond- en klauwzeer had hij al zijn mensen naar huis moeten sturen.' Stolk zucht: 'Dat is een groot gevaar. Veel mensen heb ben dat niet door. Als het mis gaat op Texel, dan gaat het ook echt mis. Ik vrees dat de toeristen dan ook weg blijven.' De vraag of Stolk nu kok of zaken man is. is met zomaar te beantwoor den, vindt hij zelf 'Waarschijnlijk een mix van beide. Ik kook in ieder geval heel graag, dat is altijd een hobby van me geweest. Als het even kan, sta ik in de keuken. Ik heb een grote voorliefde voor vis. Ik ben in Oudeschild opgegroeid en ik voel me nog steeds Oudeschilder. Vlees eet ik praktisch met, alleen lams vlees. En af en toe vegetarisch.' Rooie biete, riest en bakke skarre (werd vroeger op vrijdag in Oude schild gegeten) rode bieten boter uien zout azijn of citroensap ri/st scharren olie Kook de rode bieten gaar en pel de schil er vanaf. Schaaf de bieten en zet ze op met een beetje boter en veel fijngesneden uien. Op smaak maken met zout en azijn of citroen sap. Kook de rijst. Bak de scharren in ruim olie. Ze moeten tijdig (mini maal twee uur voor het bakken) zijn schoongemaakt en ingesneden te gen het kromtrekken. Ron van Teylingen en Paul Manuel, de 'nieuwe' recordhouders, werden op de Hiswi I voor die prestatie gehuldigd. Zij zeilden in 1997 in 2.30.36 uur om de VC-boei rond Texel. De overallwinnaar van de Ronde om Texel verdient dit jaar behalve de CiscoTrophy (de beker van de hoofdsponsor) een geldprijs van ƒ10.000,-. Het is voor het eerst dat er bij de catamaranronde om het eiland geldprijzen worden uitge reikt. De organisatie wil de wed strijd hiermee aantrekkelijker ma ken voor zeilers uit binnen- en buitenland. De prijzen gelden bovendien als een soort compensatie voor de deelne mers. De ronde is door de Koninklijke Nederlandse Watersport Vereniging erkend als wedstrijd in de A-catego rie, waardoor de zeilers moeten vol doen aan de regels van de internatio nale Sailing Federation, die bepaalt dat de deelnemers 'member' moeten zijn en individuele reclame op boten niet langer is toegestaan. Wél mogen de zeilers reclame op hun kleding dragen. 'Voor de continuïteit van de Ronde om Texel is het van belang dat de belangen van de organisatie, de zeilers en de sponsors goed met el kaar in evenwicht zijn', laat de orga nisatie in een woensdag naar buiten gebracht persbericht weten. 'Door dit besluit is enerzijds de uitstraling van de evenementsponsors verzekerd. En anderzijds hebben de zeilers volop de mogelijkheid zich via hun kleding te profileren en kunnen zij nu strijden om interessante geldprijzen.' Voor de nummer twee in het overall klassement is een bedrag van ƒ5000,- weggelegd, de nummer drie gaat met ƒ2500,- naar huis. Kleinere bedragen gaan naar de prijswinnaars in de aparte klasses. De 24ste Ronde wordt gevaren op 23 juni. Inschrijven is mogelijk vanaf zaterdag 31 maart via de website www.roundtexel.com. Ronderecord In hetzelfde persbericht maakt de organisatie bekend dat zeilers die het ronderecord willen breken alleen nog de officiële 'ronderoute' mogen vJ gen, dus om de VC-boei. Tot nu probeerden de recordjagers altijd' te winnen door bij gunstig tij over Vlakte van Kerken te varen. Nieui regels bepalen echter dat natuui bied De Schorren moet worden meden. Dat betekent dat Martin Wï naar en Wop Rienks, recordhouders op de 'korte' route, eeuwige roem krijgen, aangezien N tijd nooit meer kan worden verl ken. Ron van Teylingen en Manuel zeilden in 1997 in 2.30.36u om de VC-boei het eiland rond end tijd is nu erkend als de snelste t ooit. Op de vorige week gehoud: Hiswa werden de twee officieel g huldigd voor die prestatie en kreg ze uit handen van de voorzitter» de Kustzeilveremging Westerslag: nieuwe wisselbeker. De organisï daagt zeilers uit om het 'nieuwe' t cord te verbreken en sponsor TB Swiss Watches stelt voor de comt natie die in de week voorafgaands de ronde een recordtijd neerzet e extra prijs en twee horloges ter t> schikking. Vanaf woensdag 20 juni wordt v« de kust bij paal 17 gestreden om: Texel Dutch Open: het eerste op" kampioenschap voor catamarans» wordt gezeild op basis van de zo9 noemde Texel Rating. Naar verwac ting zullen veel topzeilers aan dit ei' nement meedoen. In totaal staan zes wedstrijden gepland, terwi|l f resultaat van de Ronde om Texel o meetelt. 'Daardoor ontstaat een et Ire allround-klassement', aldus deoispbi msatie. De schildercursus van M Homburg begint niet komen woensdag, zoals eerder verme maar op 11 april. Voor inlichtinc 0223-617257.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 2