[eiler protesteert met brief
tegen organisatie 'Rondje'
'Eens een horecaman, altijd een horecaman
'Deelname wordt te dure aangelegenheid'
Opvallend gat aan Hollewal door bouw kantoor
TEXELSE
COURANT
Jeugdtennis
Ontsmetting bij
logiesbedrijven
hf rr
Behoud Burgwal 6
kost gemeente
ƒ125.000,-
Eieren zoeken
in De Koog
Oosterend wil
grootste blis
de Duinpan
Paastijd bezorgt
Bakker overuren
Paasrit MAB
Medische zorg
«I de Mooij, fervent deelnemer
de Ronde om Texel, is via e-
een actie tegen de organisa-
an de zeilwedstrijd begonnen.
Istuurt een protestbrief, waarin
vooral kritiek uit op commer-
jêle belangen, naar collega-
Bamaranzeilers die deze brief
aar het stichtingsbestuur en an
kennissen in de zeilwereld
ien te sturen. Het bestuur van
Rondje' heeft gereageerd door
lijst met veel gestelde vragen
de website www.roundtexel.
te plaatsen.
ip deze onzin!', is de titel van de
if waarin de Katwijker het
jamsatiebeleid aan de kaak stelt.
Mooi] stelt dat de Ronde om Texel
•ger simpeler en mooier was. De
iail, die als een kettingbrief werkt,
ift kritiek op de inschrijvings
dure, het ingevoerde Mem-
hip- systeem, sponsorvaren, het
[en van de huisjes, de Tesoprijzen
regelingen voor prijzengeld. 'Ik
niet te beweren dat ik een pan-
oplossmg voor handen heb,
[ar de huidige ingeslagen weg lijkt
verre van ideaal. De Ronde om
;el wordt een veel te dure aange-
nheid. De mentaliteit en sportivi-
zullen steeds verder te zoeken
terwijl ik meer het gevoel krijg dat
iteeds meer moet, en niets meer
|g Ter afsluiting geeft hij een aan-
idviezen om het 'Rondje' beter te
[ken De Mooij pleit onder andere
ir afschaffing van geldprijzen. Eer
stelt hij in zijn brief dat geldprijzen
het begin van het nieuwe tennis
sen heeft de jeugd van 8 tot 16
de mogelijkheid bij tennis-
emgmg Heri Hodie kennis te ma-
met de tennissport. Jeugdige
mgstellenden betalen 35,- voor
[en lessen en kunnen dan deelne-
aan het ouder/ kindtoernooi, een
erlmge competitie en een uitwis
ing met een andere vereniging. Na
it weken kan dan besloten worden
ran de vereniging te worden. De
in worden vanaf 20 april op de
lagmiddag gegeven door trainer
van Maanen. Opgave (vóór 18
i/jen informatie: tel. 316268.
verband met het toegenomen ri-
op mond- en klauwzeer verzoekt
gemeente Texelse recreatie-
Irijven bij de ingang zo snel mo-
ijk een mat met een oplossing van
'oenzuur neer te leggen. Toeristen
rden verzocht hun meegebrachte
tsen te ontsmetten.
II
tot 'minder clementie en derhalve
meer schades' zullen leiden Het
tweede advies is dat het vrijkomende
geld na de genoemde afschaffing be
schikbaar kan worden gesteld om in
schrijving weer betaalbaar te maken.
Vervolgens vindt De Mooij dat het
evenement voor iedereen toeganke
lijk moet zijn Het Membership-sys-
teem, waarbij je voorrang bij de in
schrijving krijgt als lid van de Ronde
om Texel, zou geen garantie voor
deelname geven.
Het laatste spreekt Edwin Lodder,
wedstrijdleider van het 'Rondje', te
gen. 'ledereen die zich vóór april
heeft aangemeld als Member van de
Ronde om Texel, mag meedoen. In
de praktijk betekent dit alle leden,
want we hebben nog geen 750
Members, het maximale aantal deel
nemers. Pas als er bijvoorbeeld 1000
Members zijn, moeten we criteria
gaan stellen om 250 zeilers af te la
ten vallen. Hoe we dat gaan invullen
is nog niet duidelijk, maar het sys
teem is een keiharde regel.' Overi
gens begreep Lodder de aanleiding
van de brief, waarvan er tot nu onge
veer twintig bij de organisatie binnen
kwamen. 'Als ik de zaken uit het oog
punt van de zeilersgroep bekijk, is de
reactie logisch. Ik kan me voorstellen
hoe zeilers dit soort dingen zien. Maar
laat duidelijk zijn, dat we deze wed
strijd voor de zeilers organiseren. Al
die organisatie en vrijwilligers zetten
we voor hen in.' Volgens hem is het
de onduidelijkheid van bepaalde za
ken die de doorslag heeft gegeven.
'Die punten gaan we tegen het licht
houden. Hebben we bijvoorbeeld
voldoende gecommuniceerd?'
Eén van de punten is het reclame
varen. Veel zeilers bekostigen hun
reizen en materiaal met inkomsten
van sponsors. Doordat grote bedrij
ven hoofdsponsor van het 'Rondje'
zijn, mag niemand met reclame op de
zeilen varen, dit is voor velen een pro
bleem. Lodder: 'De persoonlijke
sponsors mogen wél op de kleding
worden gedragen, daar kunnen
zeilers zelf een invulling aan geven.
Grote hoofdsponsors zijn voor een
evenement als dit hard nodig. Die
bedrijven stellen ook eisen. Dat moet
kunnen, want zonder hen zouden we
het financieel niet redden. Zij willen
hun naam graag in beeld zien, in
plaats van de concurrenten. Daar zijn
ook afspraken over gemaakt met de
televisie.' De Ronde om Texel heeft
enkele weken voor de wedstrijd in
elke uitzending van Regatta Time op
SBS 6 - op zondagochtend en
woensdagavond - een zendtijd van
vijf minuten ter voorbeschouwing. In
de dagen rond de wedstrijd zijn dat
programma's van een half uur of
meer. Als laatste punt noemt Lodder
het prijzengeld. 'Dat is voor iedereen;
in elke klasse vallen bedragen te ver
dienen. Het is dus niet alleen voor de
professionele groep zeilers. Natuur
lijk wordt voornamelijk om de eer
gezeild, maar ten compensatie van
de gemiste sponsorinkomsten willen
we zeilers een kans bieden om dat
geld toch te incasseren Een punt
waar de organisatie volgens Lodder
weinig aan kan doen is het feit dat
bespreking van slaapplaatsen voor
enkele dagen niet mogelijk is. Dit gaat
bij - bi|na - elke verhuurder per hele
week. Logiesverstrekkers die toch de
helpende hand willen bieden en be
reid zijn om kortere arrangementen te
regelen, kunnen contact opnemen
met Lottie Lugtmeijer van de VW.
De Mooii heeft inmiddels een gesprek
met Lodder gehad, en meldt enigs
zins teleurgesteld dat weinig verdui
delijkt is. 'Uit het gesprek is naar vo
ren gekomen waarom het Mem
bership noodzakelijk is. Helaas blijft
het hierbij. Alles wordt fors duurder,
deels door instanties buiten de
Ronde om Texel. Het bestuur
doet mets aan kostenverlaging.
Lodder stelt dat het evenement een
kostenplaatje van ruim f1.000,- per
team heeft. In totaal ongeveer
f800.000,-. Als mede-organisator van
diverse Europese kampioenschap
pen in Nederland, en de Curagao
Regatta vind ik dit een exorbitant
bedrag.' De Mooij vindt nog altijd dat
prijzengeld de sportiviteit van de
Ronde om Texel met ten goede komt.
Het bestuur stelt dat het prijzengeld
beschikbaar wordt gesteld om
sponsorinkomsten van individuele
zeilers te compenseren. Vorig jaar
waren van de 750 deelnemers welge
teld twaalf teams gesponsord. De
argumenten die ik hanteer wegen
volgens mi| zwaarder dan het com
penseren van mogelijke sponsor
inkomsten van tien tot vijftien deelne
mers.' De zeiler brengt ook de
uitzendrechten ter sprake 'Vorig jaar
zijn deze buiten de stichting uit
besteed. Achteraf bleek dat
Dutchtone (geen hoofdsponsor)
zendminuten had ingekocht waar het
stichtingsbestuur mets vanaf wist,
hetgeen hoofdsponsor Cisco begrij
pelijk in het verkeerde keelgat schoot.
Dit is naar mijn mening dus de wer
kelijke reden waarom er dit jaar op
Texel geen reclame mogelijk is.' De
eindconclusie van De Mooij: 'Er
wordt dus wel één en ander uitge
legd, maarik heb nog mets gezien dat
het beleid en derhalve mijn mening
verandert. Gezien het aantal reacties
dat ik gekregen heb, leeft het bij vele
zeilers. Waarschijnlijk is dit ook de
reden dat de Ronde om Texel op
www.roundtexel.com een antwoord
geeft op veel gestelde vragen.'
Aan de Hollewal te Den Burg is een
opvallend gat van enkele meters diep
ontstaan door de werkzaamheden
rond het nieuwe kantoor van NBC
Eelman en Partners. Aan het begin
van de week reden vrachtwagens vol
zand af en aan om hun lading weg te
brengen. Daarna is een begin ge
maakt met de bouw. Om het vierkant
is een ringleiding aangelegd, om het
vele omhoog komende grondwater af
te voeren. 'Op deze plek komt een
aanbouw bij het huidige kantoor',
vertelt Marius Kikkert van NBC. 'Het
nieuwe gebouw wordt een zoge
naamd splitlevel, een gebouw van
twee lagen. In het gat wordt nog be
ton gestort, maar de werknemers op
de onderste verdieping komen voor
een deel onder het maaiveld te wer
ken. Het kantoor en het nieuwe ge
bouw worden verbonden door mid
del van een glazen corridor van
ongeveer drie meter, met twee trap
pen erin. Eén naar boven en één naar
onderen. Aan de Hollewal wordt ook
parkeerruimte voor de werknemers
gemaakt.' Het geheel moet vóór de
bouwvakvakantie in juli klaar zijn. In
totaal krijgt NBC Eelman en Partners
er 500 m2 aan werkoppervlak bij. 'De
werkplekken zijn erg klein, we willen
meer leefruimte per persoon. Daar
naast krijgen we er dertig werkne
mers bij.' De ingang van het kantoor
blijft aan de Keesomlaan. Maar door
de hernummering in die straat gaat
het kantoor van nummer 44 naar 64.
(Foto Micrvol Otkktrj
De renovatie van het pand Binnen-
burg 6 kost de gemeente in totaal
ƒ125.000,-. Dat is de uitkomst van
de onderhandelingen met de eige
naar, de familie Huizinga. Wethou
der Daan Schilling (Monumenten
beleid) maakte dit dinsdagavond
bekend in de raadsvergadering.
Van dit bedrag staat ƒ35.000,- te
boek als rekenvergoeding voor ar
chitect Ronno Honingh. De raad is
unaniem akkoord gegaan.
Er was de raad veel aan gelegen het
ontwerp uit de Amsterdamse School
te behouden. Schilling ging voortva
rend met deze opdracht aan de slag.
waarbij hij het pand zelfs tot verras
sing van de familie Huizinga op de
monumentenlijst plaatste. Toch
raakte de onderhandelingen in een
impasse doordat het restauratie
budget van ƒ45 000,- niet toereikend
was om aan de voorwaarden van de
eigenaars te voldoen. De oplossing
kwam toen bleek dat ook Burgwal 2
onderdeel uitmaakte van het pand en
het dubbele subsidiebedrag kon
worden verleend. Er wordt ver voor
uit gekeken, want de helft van dit
bedrag is afgedekt op het budgetjaar
2008. Maar toen ook verdubbeling
van de subsidie niet volstond, deed
de wethouder er nog een bedrag bij
voor de architect. Aanvankelijk werd
de raad voorgehouden dat het om
ƒ20.000,- zou gaan, maar dit bleek
een 'slip of the pen', volgens Schilling
omdat de betreffende ambtenaar
dacht dat Honingh het voor dit be
drag wel zou kunnen doen. Maar na
specificatie had de architect de me
dewerkers van de gemeentelijke
monumentenzorg toch van zijn gelijk
kunnen overtuigen. Het pand zal op
de begane grond uit winkels komen
te bestaan, op de eerste verdieping
komen drie woningen.
De paashaas bezoekt op eerste
paasdag volgens traditie De Koog
Op het Dorpsplein helpt hij vanaf
12.00 uur bij het schminken van kin
deren die op hem willen lijken. Om
13.00 uur arriveert ook de drumband
op het plein, waarna het hele gezel
schap naar het bos vertrekt, waar
zo'n 3000 eieren liggen verstopt. Het
kind dat het gouden ei vindt, krijgt als
beloning een groot paasei, dat be
schikbaar wordt gesteld door bakker
Timmer.
'De grootste fik sinds tijden'. Dat
is wat de feestcommissie van
Oosterend nastreeft met de
meierblis van het dorp. Om die
reden worden de komende we
ken twee 'ophaalavondenen een
'ophaaimiddag' gehouden,
waarop de jeugd met trekker en
wagen de huizen afgaat om
brandbare spullen op te halen.
Dat gebeurde vroeger ook, terwijl
de kinderen zongen: 'Hooi. hooi!/
Hei je gien strooi/ Hei je gien
ouwe mande/Dan zelle we de
meierblis brandei Hekke en
stekke en jodepate/As je niks
geeft dan zelle we je haleTot
verdriet van de feestcommissie
wordt deze traditie nog maar
zuinigjes beoefend. Om daar ver
andering in te brengen roepen ze
de jeugd op zich op dinsdag 17
en 24 april om 18.30 uur en za
terdag 28 april om 15.30 uur te
verzamelen bij het Jeugd-
gebouw. De allerkleinsten mogen
alleen onder begeleiding mee. De
bewoners wordt gevraagd hun
brandbaar materiaal te bewaren
voor de ophaaldagen, liefst ge
bundeld.
Stef Bakker was lasser, werkte als
lijpfitter in chemische fabrieken in
ïuitsland eri grote delen van de Be-
telux, zat jarenlang in de autohandel,
unde cafés in Hoogezand en Veen-
lam en was een tijdje klusjesman in
lotel Opduin in De Koog. Sinds drie
aanshij eigenaar en kok van De Tijd,
lat als één van de weinige restau
rants in de badplaats het hele jaar
Joor open is. 'Alles is voor mij een
iitdaging. En ik kan eigenlijk overal
iarden', motiveert de 40-jarige Gro-
iinger zijn opmerkelijke carrière.
We ooit heeft gegeten in restaurant
3e Tijd - dat voor Bakker en zijn
vrouw Ineke het overnamen Dikke
Mik heette - zal het met gauw ver
geten. Waar je ook kijkt, overal
staan en hangen klokken, in alle
soorten en maten. 'Toen we hier
begonnen, heette het al De Tijd en
stonden er vier klokken. Maar we
vonden dat we met zo'n naam iets
méér moesten doen. Bij de opening
was er een journalist van de Texelse
Courant en die hebben als geintje
gezegd dat iedereen zijn oude klok
bijons kwijt kon Dat stond op vrij
dag in de krant. Toen ik zaterdag
ochtend hier kwam, lag er een
doosje voor de deur met drie klok
ken erin. Ik weet nog steeds niet van
wie. Daarna ging het snel en kregen
we van iedereen klokken aangebo
den Niet alleen Nederlandse, maar
ook Duitse, Belgische, Oostenrijkse,
Zwitserse We kregen er zelfs een
keer één uit Amerika opgestuurd,
kater kwamen er ook wekkers en
horloges. Die hebben tenslotte ook
met de tijd te maken. Sinds kort
staat er ook een zandloper. In totaal
hebben we nu 467 klokken En er
komen er nog wekeli|ks bij.'
Als kind vond Bakker het al leuk om
te koken, maar zijn brood verdient
hi| er nog met zo lang mee. Een eer
ste aanzet werd gegeven toen zijn
vchtgenote in 1989 besloot te rea
geren op een advertentie in het
nieuwsblad van het Noorden,
waarin Frans Hopman een kracht
zocht voor het Torenrestaurant bij
de Texelse vuurtoren. 'Mijn vrouw
heeft altijd in de horeca willen wer
ken. Onze hele familie deed dat.
Mijn grootouders hadden al een
café. Eens een horecaman, altijd
een horecaman, zeg ik wel eens.'
De Bakkers stelden zich weinig voor
van het sollicitatiegesprek en hiel
den zichzelf voor dat er in ieder ge
val een leuk uitje naar Texel aan vast
zat. 'Maar tot haar verrassing vroeg
Hopman al na een paar minuten
wanneer ze kon beginnen.' Een tijd
lang woonde ze in een caravan op
camping De Robbenjager, terwijl
Stef in het noorden des land in au
to's bleef handelen. Toen ze het naar
elkaar toe reizen in hun spaarzame
vrije tijd zat begonnen te worden,
besloot Bakker werk te zoeken op
Texel. Hij deed een zomer lang
onderhoudswerkzaamheden in ho
tel Opduin en kreeg toen een brief
van het arbeidsbureau waarin hij
werd gewezen op een stoomcursus
tot restaurantkok. Na een stevig
selectie werd hij aangenomen,
waarna hij in een half jaar tijd (drie
jaar was normaal) zijn papieren
haalde, waaronder ook die voor
leermeester. Enthousiast geworden
besloot Bakker in Groningen ook
het vierde en vijfde jaar van de vak
opleiding te volgen. Net toen hij met
Henk van der Star van café-restau
rant De Slufter had afgesproken dat
hij er stage zou lopen, werd hij door
Robert Blok van De Krim gevraagd
bij te springen in de keuken van het
vakantiecentrum. 'Dat wilde ik wel.
Henk was nog aan het verbouwen
en daarom had ik toch anderhalve
maand over. Maar op De Krim was
ik net vier of vijf dagen aan het werk,
toen de chef-kok op vakantie ging.
Toen heb ik drie weken lang In m'n
uppie de keuken draaiend gehou
den. En hij was net terug, toen hij al
weer in de ziektewet verdween.'
Toen de verbouwing bij Van der Star
vertraging opliep en Blok aandrong
op een vast dienstverband, hapte
Bakker toe. 'In goed overleg met
Henk Ik had gelijk, zei hij. Hij kon
me toch geen vaste baan bieden.'
Zes jaar lang werkte hij op De Krim
'Met veel plezier. Maar het werd er
al drukker en op vrije dagen was ik
aan de overkant om bij de groothan
dels langs te gaan. Mijn vrouw had
al eens gezegd dat ik mijn bed er
maar beter kon neerzetten. Op een
gegeven moment maakte ik weken
van tachtig, negentig uur.' Toen de
directie van De Krim met wilde vol
doen aan het verzoek van Bakker
Stef Bakker, eigenaar en chef-kok van
restaurant De Tijd: 'Alles is voor mij een
uitdaging en ik kan eigenlijk overal aar
den. (Foto Joop Romrmts)
om meer personeel dan wel meer
salaris, scheidden hun wegen. Een
zomer lang werkte hij in eetcafé
Samsam van Reimer van der Veen,
waarna de gelegenheid zich voor
deed om eetcafé De Tijd van Hans
vanderGeestovertenemen. 'Ineke
wilde eigenlijk altijd al een eigen
bedrijf. Ik hoefde met zo nodig, maar
we zijn toch maar eens gaan praten
en toen waren we het snel eens.'
Niet bang om hard te werken beslo
ten de kersverse ondernemers hun
restaurant ook in de winter open te
houden. Het werd met direct een
succes. 'We hebben wel dagen ge
had dat er alleen tussen de middag
een paar mensen om een kop soep
kwamen en dat we daarna de hele
avond met z'n tweeën waren. Maar
in de tweede winter werd het druk
ker. We zijn toen onze heksen-
avonden begonnen. De gasten wor
den dan bediend door heksen en
we hebben een heksenbuffet, hele
maal in stijl. Voor de kinderen heb
ben we een speelhoek. En we zijn
ook hondvriendelijk. Op de kaart
hebben een hondenkoekje en een
bak water Ze hebben nog eerder
hun koekje dan hun baas wat te
drinken. Dat vinden de mensen
prachtig. Afgelopen winter was het
gewoon druk. Sinds oktober zijn we
iedere dag open. We hebben een
kok in vaste dienst erbij gekregen en
iemand voor in de bediening.' Bei
den zijn net als hun chefs afkomstig
uit Groningen, zo blijkt wanneer ze
er even bij komen zitten, terwijl ook
één van de twee seizoenkrachten
uit die provincie komt. Een
Groningse enclave in De Koog?
Ineke lacht: 'Veel mensen in de
horeca komen uit het noorden des
lands. Ze werken hard en zeuren
niet en lijken wel wat op Texelaars:
doe maar gewoon, dan doe je al gek
genoeg.'
De kaart van het 57 stoelen tellende
restaurant is behoorlijk uitgebreid,
met behalve veel vis en vlees ook
gerechten voor vegetariërs. Boven
dien kan er gekozen worden voor
een dagmenu met een niet-alle-
daagse specialiteit, zoals bijvoor
beeld hertenbiefstuk of
barracudafilet. 'Dat wordt gewaar
deerd. Er zijn wel vakantiegangers
die hier elke dag komen en die ik de
kaart niet meer hoef te brengen
omdat ze een dagmenu nemen.'
Ambachtelijkheid voeren de Bak
kers hoog in het vaandel. 'Ik snij al
les zelf. Dan heb ik eer van mijn
werk. We geven ook nooit te grote
hoeveelheden. Je kunt beter na een
tijdje iemand langs de tafel laten lo
pen om te vragen of alles naar wens
is of dat er nog meer moet komen.
Dan is het tenminste warm als het
gegeten wordt.'
De Tijd is een restaurant en geen
eetcafé, zo benadrukken de Bak
kers. 'Dat was het vroeger wél, maar
we zijn een beetje bang dat mensen
het als café gaan beschouwen. Als
mensen hier 's avonds nog een kopje
koffie met een borreltje komen drin-
ken, dan zijn ze natuurlijk welkom.
Maar we weren mensen die alleen
maar komen om te zuipen. Dan
moeten ze maar naar één van de
buren gaan. Die hebben een café.'
De gebakken garnalen waarvan
Bakker het recept afstaat voor De
Duinpan zijn een groot succes. 'We
wisselen om de drie maanden van
kaart, maar gasten vroegen al of we
dit wel lieten staan Met wat extra's
erbij, serveren we het nu ook als
hoofdgerecht.'
Garnalen gebakken in olijfolie
(per persoon)
olijfolie
2 teentjes knoflook
gesnipperd uitje
gesnipperd stukje paprika
15 tiigergarnalen
stukje prei
Bourgondische kruiden
peper
fijngesneden ijsbergsla
stokbrood
Maak olijfolie heet (Bakker gebruikt
altijd een wok) en voeg achtereen
volgens de knoflookpulp, het uitje,
de paprika, de garnalen, de prei en
kruiden en peper naar smaak toe en
bak het mengsel op een hoog vuur.
Serveren op een bedje van ijsberg
sla mét de olie, die ervoor zorgt dat
de sla een beetje zacht wordt. Het
stokbrood is om mee te 'soppen'.
VRIJDAG 13 APRIL 2001
Echte Bakker Timmer blijft al sinds
de oprichting in 1947 voortdurend
vernieuwen. Producten die niet
verkopen, moeten - met pijn in het
hart - uit de winkel verdwijnen.
Ook met Pasen gaan de ontwikke
lingen gewoon door. Zo wordt de
paasbol van de bakkerij elk jaar
wat luxer gemaakt. Bakker Kees
Timmer: 'Dit jaar willen we een
kwarkbol met sinaasappel en no
ten introduceren.'
De bakkerij begint in de laatste week
van maart met het maken van
paasartikelen Deze drukte houdt pas
op in de tweede week van april. Er
wordt een grote variatie aan
producten gemaakt. Timmer: 'Naast
de paasbroden, die elk jaar terugko
men en een groot succes zijn, heb
ben we meerdere soorten
paasbollen, -schnitten, paaseieren,
paashazen, paashaantjes en
paastaarten.' Het idee voor een
nieuwe kwarkbol deed hij op tijdens
een bijeenkomst van Echte Bakkers.
'Wij zijn aangesloten bij deze vereni
ging. Tijdens de ontmoetingen wor
den nieuwe dingen bedacht. Sommi
gen kunnen een groot succes
worden, zoals bij de uienkmier is ge
beurd/ Vorig jaar is met Pasen het
hazelnoot-suikerbroodje bedacht,
ook dat was een groot succes, zo
vertelt Timmer. 'Het is een uitdaging
om nieuwe broodsoorten te ontdek
ken.'
De etalage van de bakkerij straalt het
voorjaar uit. 'Ik geef geen opdrach
ten over hoe de winkel eruit moet
zien. Dat laat ik aan de verkoopsters
over. Zij mogen helemaal hun eigen
fantasie gebruiken, dan wordt het
vaak nog leuker ook.' De consumen
ten gaan volgens Timmer automa
tisch mee in de paastrend. 'De men
sen gaan van bonbons naar
paaseitjes, en van gewoon brood
naar paasbrood.' Al het brood in de
bakkerij wordt van meel van de mo
len gemaakt. Er is volgens Timmer
een groot verschil tussen molenmeel
en fabrieksmeel. 'Als het meel in de
fabnek met geschikt is, maken ze het
geschikt. Dan voegen ze allerlei rom
mel, zoals enzymen, toe zodat ze wél
brood kunnen maken. Wij gebruiken
een hoge kwaliteit meel. Als het niet
lukt voegen we bijvoorbeeld meer
water toe, of laten we het langer rij
zen. Je moet er gewoon de tijd voor
nemen.'
De MAB-club houdt maandag
(tweede paasdag) een oriëntatierit
met de naam 'Texeler paasrit', de
eerste middagrit die meetelt voor het
kampioenschap van 2001Pieter van
der Vis en Anne de Vries hebben ge
tracht er een niet zo moeilijke rit van
te maken, die voor iedereen te vol
brengen is. Er wordt gereden volgens
het beginnersreglement van de NRF-
KNMV, dat aan de start verkrijgbaar
is. De start is om 14.00 uur bij de
firma Schoenmaker op het Wezen
land in Den Burg. Inschrijven kan
vanaf een half uur voor aanvang. In
de tussenstand gaat in de B-klasse
Ingrid Hennmk aan de leiding. In de
C-klasse staat Bill Grisnigt eerste.
Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval
len:
van vrijdag 8 00 u. tot zondag 20.00
u.:
Dokter W. Vos, Haffelderweg 2, Den
Burg, tel 312023
Van zondag 20 00 u. tot dinsdag
8.00 u
Dokter H. van Dijk en N. de Grave,
Robbepad 2, Oosterend telefoon
318234. Consult uitsluitend na tele
fonische afspraak.
Tandartsen: Voor spoedeisende
tandheelkundige hulp is via éen van
de volgende telefoonnummers infor
matie te krijgen over het pijn-
spreekuur op zaterdagen, zon- en
feestdagen Tevens wordt het
ongevallennummer bekend vermeld.
313086,314727,314669; 312270 of
322008.
Verloskundigenpraktijk: T M.
Niehoff en A.H Lammers, De
Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en
nacht bereikbaar via tel. 313090 of
06-51404872.
GEZONDHEIDSZORG
Thuiszorg: Thuiszorg Kop van
Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg
en informatie: op werkdagen, 's
avonds en tijdens het weekeinde:
Centraal Meldpunt 0223-650222
- Voor alle zorg, huishoudelijke en
verzorgende hulp: Schoonoordsingel
24, Den Burg, tel 321461 Spreek
uur elke werkdag van 9.00-10.00 u
- Jeugdgezondheidszorg Schoon
oordsingel 24, Den Burg, tel
313241. Spreekuur elke werkdag
van 8.30-9.30 u
Uitleenmagazijn/servicepunt:
Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel
314887 Geopend elke werkdag tus
sen 13.00-14.00 u.
- Diëtiste: voor afspraken elke werk
dag van 8.30-17 00 uur. tel. 0223-
650222.
Kraamhulp: Voor directe kraam
hulp op Texel en na poliklinische be
valling; Kraamcentrum Noordhol
lands Noorden Den Helder, tel
0223-540088 (24 uur bereikbaar)
Indicatie: Indicatie voor thuiszorg
en voor opname in verpleeg- en
verzorgingshuis: Stichting RIO Texel
Wieringen Opvragen via tel. (0223)
671552 Opname geschiedt op ad
vies van huisarts of specialist.
Buddyproject: Voor mensen met
HIV of AIDS, Voor aanmelding, infor
matie of voorlichting: Humanitas Den
Helder; Binnenhaven 76-77 tel.
0223-617422.
OVERIGE HULPVERLENING:
Brand/Ambulance: Bij brand en
voor spoedeisend ambulancever
voer bellen: 1-1-2 Of bel de Meld
kamer Noordholland-noord: 072-
5644444.
Politie: Keesomlaan 4a, Den Burg.
Het bureau is dagelijks open van
9.00 tot 17 00 u. Telefoon 0900-
8844 In spoedeisende gevallen: 1-
1-2.
Gevonden munitie: Bel de politie,
tel. 0900-8844.
Dierenartsenpraktijk:
Keesomlaan 11Den Burg. Alleen in
spoedgevallen, tel. 312527.
Verslavingsproblemen: Voor hulp
bij problemen met alcohol, drugs of
andere verslavingen, bel tijdens kan
tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul).
Toeristenpastoraat: Bram
Guiljam, tel 318581, 327970
Stichting Welzijn Ouderen Texel:
Warme maaltijdvoorziening,
alarmering, klusjesdienst, huishou
delijke dienst, versteldienst Spreek
uur van 9.00 tot 10 00 u. en van
14.00 tot 16.00 u De Buureton,
Molenstraat 2, Den Burg. Tel.
312696.
Kustwacht: Voor meldingen van
schepen en zwemmers in nood: tel.
316270.
Chemicaliën op het strand: Bel
de brandweer, 072- 5644444.
Kunstgebitreparatie:
Tandprothetische praktijk Van
Kralingen (samenwerkend met het
tandheelkundig centrum; voor zie
kenfonds- en particulier-verzeker
den). tel 312069
Apotheek: Weverstraat 95, Den
Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij
dag 8 00-18.30 u. zaterdag 10.00-
13.00 en 15 00-17 00 u zondag
11.00-12 00 en 16.00-17.00 u. Bui
ten die tijden alleen voor spoedei
sende gevallen