Feestelijke tiende editie Strenderpop 'Ik krijg hier alle vrijheid om te sporten teso 2 Agenda uit het Cabaret-café .TEXELSE COURANT" Foto's Verhagen in De Worsteltent de Duinpan Mening Weekenddien Texelse artse Radio Texel VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2001 tV Jeugdige fans beluisteren de bands (in dit geval de Jugbros) liefst van heel dichtbij, een bekend beeld tijdens één van de vorige edi ties van Strenderpop. (F0fo arctvet Texelse Courant) Op het terrein bij de muzieknis achter de Oranjestraat wordt za terdag 18 augustus de tiende edi tie van Strenderpop gehouden. Hoewel het aantal deelnemende bands dat zich heeft aangemeld wat tegenvalt, is de organiserende Stichting Oosterender Pop van plan er een feestelijk jubileum van te maken. De toegang is als ge bruikelijk gratis. Een bijzondere extra attractie is de tentoonstelling, die wordt ingericht in een tent. Met foto's en kranten knipsels wordt een overzicht van de geschiedenis van het festival gege ven. Tevens wordt een video ver toond. De opnamen zijn in de afge lopen jaren door diverse bezoekers gemaakt en bevatten beelden van spelende bands. Om de jongste jeugd bezig te houden - en hun ouders de kans te geven ongestoord naar de muziek te luisteren - is er een draaimolen, die eerder op de dag ook al z'n rondjes maakt op de Strender rommeltjesmarkt. Twee weken later, op zaterdag 1 september, is er bij de muzieknis een barbecue voor ieder een die in de loop der jaren als muzi kant of vrijwilliger aan Strenderpop heeft meegewerkt. Uit dank voor het manmoedig verdragen van alle over last, worden ook de mensen die rond het terrein wonen uitgenodigd. Het programma, dat wordt gepresen teerd door Jan Bloem junior, is aar dig maar voor een jubileumeditie al lerminst bijzonder en in ieder geval aan de korte kant. Vakantie en ziek en zeer zijn daar volgens de organisatie de oorzaak van Zo moeten de punkrockers van Deluge, al jaren vaste gasten op het festival, verstek laten gaan wegens een blessure aan een hand van de drummer. Strenderpop begint om 14.30 uur met 'volwassenen voor kinderen', een onderdeel waarbij jong en oud samen muziek maken. Na een optre den van veertig minuten en tien mi nuten pauze (dat is steeds de duur tot de volgende bijdrage begint) is de beurt aan Got Milk. Het gezelschap bestaat uit Willian Blom (gitaar), Frank van Oosten (zang), Wessel Schenk (bas). Jesper Kracht (gitaar) en San- der Trap (drums). Got Milk speelt hardcore. De welbekende Jugbros - zonder Rikus Kloosterhuis maar met Ewout Adriaans (gitaar en zang), Hannes van Angeren (gitaar, zang en percussie) en Hans Vlaming (percussie en zang) - brengt tussen 16.10 en 16.50 uur zelfgeschreven bluesachtige liedjes ten gehore. Jas per (bas en zang), Bart (gitaar), Martijn (gitaar en zang), Johan (trompet en zang), Lilly (zang) en Leander (drums) vormen samen de band Flux, die punknummers van anderen spelen. MNS, bestaand uit Suzan Vlaming (zang) en Marco Paagman (gitaar), gaat vanaf 17.50 uur zonder verdere uitweiding op de akoestische toer. Zij worden gevolgd door rockband Man x Man - met Biem Vlaming (drums), Marcel Dam (bas), Edwin Bakker (gitaar), Louise Kortenhoeve (zang) en Martijn Dros (gitaar en zang) - en punkrockband FFF, met Michael Hoytmk (zang), Pim Drijver (gitaar en zang), Martijn Kui per (gitaar en zang), Arjan Nieboer (bas en zang) en Frank van Oosten. De slotact begint om 20.20 uur en wordt verzorgd door Sick - met Arnold (zang), Jeroen (bas). Marco (gitaar), Daniël (gitaar en zang), Marco (drums) en Elles (zang) -, een gezel schap dat zich heeft gespecialiseerd in 'populaire rockcovers'. In 'De Worsteltent' aan de Smitsweg hangen momenteel twaalf foto's van Harold Verhagen, die in 1993 van Hilversum naar Texel kwam en daar op 20 februari 1996 op 41 -jarige leef tijd aan een hartstilstand overleed. Als 'straatfotograaf en portrettist' genoot hij in kleine kring bekendheid. Werk van hem was eerder te zien in De Twaalf Balcken en de voormalige Vermaning in Den Hoorn. De foto's in De Worsteltent zijn stemmige zwart wit platen die tussen 1986 en 1996 zijn gemaakt in Italiaanse steden en Amsterdam. Elke foto wordt verge zeld van een gedicht van Brigida van Lieshout uit Den Burg. Verhagens dochter heeft een schriftje neerge legd waarin bezoekers hun reacties kunnen schrijven. De foto's zijn bijna allemaal te koop en blijven hangen tot 14 oktober. 'Alles', zeg Edgar Klippel, chef-kok van Hotel De Boschrand in De Koog, enthousiast op de vraag wat hem zo aantrekt in het koksvak. 'Het is een soort gedrevenheid om het mensen naar de zin te maken. Niet om te pochen - of misschien ook wel - maar als ze van de bediening in de keuken komen met de mededeling dat alle gasten lekker zitten te eten, dan is dat gewoon genieten. Dat heb jij dan toch gedaan. Hier in het ho tel kunnen we alles veel beter plan nen, maar onder druk werken vind ik ook mooi. Dat alles tegelijk op je af komt en je niet weet waar je moet beginnen. Dan pakt de één dit aan en de ander dat. Je doet het echt samen. Als je dan aan het eind van de avond met een potje bier zit en alles is top gegaan, dan is dat fan tastisch.' Edgar Klippel werd 28 jaar geleden geboren in Oosterend. Toen hij als scholier uitgekeken raakte op het vakantiewerk in de bollen, zocht hij zijn heil bij restaurant Strends End. Twee maanden lang mocht hij alleen maar afwassen, maar toen hij ook borden mocht opmaken en pannen koeken bakken, raakte hij al snel in de greep van het horecawerk en koos hij aan de LTS in Den Burg voor de afdeling consumptief. Hij slaagde en besloot zich verder te bekwamen in het leerlingwezen. Zijn eerste leer bedrijf was er direct één van for maat' Hotel Opduin, waar Jan Wol ter Timmerman chef-kok was. Daarna had hij volgens de regels npar een ander bedrijf gemoeten, maar gezien zijn leeftijd bleef hij lie ver nog een jaartje op Texel. 'Geluk kig wilde school meewerken en mocht ik bij Opduin blijven. In de weekenden ging ik naar Jelle Pekel van Het Vierspan Van allebei heb ik ontzettend veel geleerd. Natuurlijk de basistechnieken, die blijven je altijd bij, die neem je mee in de rest van je leven. Maar ook organisato risch. Dat doet iedereen anders. Jan Wolter was verantwoordelijk voor een groot team in de keuken, in een hotel met veel gasten. Bij hem kwam het aan op zaken als de bestellin gen, roosteren. Jelle Pekel maakt overdag alles klaar en moet dan af wachten: komen er twee gasten of twintig? De kunst is daar goed op in te spelen. Hoe doet hij dat?' In het derde jaar volgde Klippel de toenmalige souschef van Opduin, die dezelfde functie kreeg op land goed Engelenburg in het Achterhoekse Brummen. 'Dat was een oud landhuis geweest met aan twee kanten koetshuizen. Een finan cieel belegger had het gekocht en de koetshuizen verbouwd tot hotel kamers. Er zat een golfbaan van negen holes bij en er werden erg veel conferenties en partijen gehou den. Van de gasten waren er veel van adel. Het paste mooi in het rijtje dat ik had gehad: van hotel en res taurant naar een hotel-restaurant waar veel buffetten werden georga niseerd.' Klippel bleef er een jaar en verhuisde voor het examenjaar naar restau rant-hotel Merlet. 'Dat heeft nu een ster. De chef-kok was een Engels man. Hij was heel erg streng en kon verschrikkelijk schelden. Ik stond eens samen met hem een gerecht te maken toen een collega door een misverstand de groente die ik had bereid in de vuilnisbak gooide. Ik ben als een gek aan de gang gegaan om er opnieuw iets van te maken, maar ik was nog met klaar toen de groente nodig was. De chef werd toen zó kwaad dat hij het vlees ook weggooide. Toen konden we op nieuw beginnen. Als de souschef vlees afsneed voor het eten van het personeel, dan moest dat van de chef op gewicht gebeuren. Want Edgar Klippel. chef-kok van Hotel De Boschrand: 'Het is een soort gedreven heid om het mensen naar de zm te ma ken. (Foto Joop Rommets) anders kon hij ook voor de gasten wel eens gemakkelijk worden en dat was met de bedoeling. Ik heb ont zettend veel van hem geleerd. Hij was echt een kookgek. Niet omdat hij zeventig uur per week werkte, dat zegt met zo veel. Maar hij praatte de hele dag over koken en over mets anders Alleen voor de Formule 1 maakte hij een uitzondering. Hij ging zelfs speciaal naar huis om er naar te kijken.' Nadat Klippel zijn diploma had be haald. besloot hij zichzelf wat meer ruimte te gunnen voor een privé-le- ven en terug te keren naar Texel. Hij hernieuwde zijn contacten met vrienden, ging hard trainen om een plaatsje in het eerste elftal van Texel'94 te veroveren en kreeg een baan bij restaurant 't Pakhuus in Oudeschild. Het nieuwe bestaan beviel hem wel, maar gaandeweg realiseerde de Texelaar zich dat als hij nog ervaring wilde opdoen in het buitenland dat hij dan niet te lang moest wachten. Zijn gedachten gin gen uit naar een baan op Aruba of Curagao, maar het uitzendbureau waar hij zich meldde bood hem er één aan in Hintertux, een skioord in Oostenrijk. Klippel hapte toe en dankzij de welwillende medewer king van 't Pakhuus, waaraan hij contractueel nog verbonden was maar waar men hem zijn kans van harte gunde, belandde hij in de keu ken van een viersterrenhotel. De start was hectisch, want enkele weken nadat hij er was begonnen, vertrokken de chef en de souschef met ruzie en stond Klippel er bijna alleen voor, samen met een Duitse collega die zelfs nog na hem was gekomen. 'Het was bijna kerst, een tijd die in Oostenrijk is verbonden met de Weihnachtsbackerei We hebben allebei duizend koekjes ge bakken en toen hebben we de baas zo ver gekregen dat hij de rest er maar bij kocht. Normaal maakten we drie keuzemenu's, maar noodge dwongen hebben we voor een buf fet gekozen. Anders was het ge woon niet gelukt, met honderdveertig gasten. We stonden al van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds onafgebroken te wer ken.' Klippel werkte er van novem ber tot april, keerde daarop voor een half jaar terug naar Opduin, maar besloot op voorhand al in te gaan op het aanbod om de winter erop weer in Oostenrijk aan de slag te gaan. 'Ik heb er veel geleerd En de eigenaar was aandeelhouder van de piste die er vlakbij lag. Dus als ik even vrij was, stond ik op de ski's.' Vier jaar geleden vestigde Klippel zich weer op Texel, waar hij aan de slag kon bij Hotel De Boschrand. Een uitdaging, vond (en vindt) hij zelf. 'De bedoeling was dat eigenaar Kees Boks, die toen nog zelf in de keuken stond, het zou afbouwen en wij met een jong team het langzaam zouden overnemen Dat is nu ge beurd. Kees blijft wel betrokken Hij doet nog de boodschappen, maar wij doen de rest van het werk. Bo vendien vond ik het mooi dat ze me de kans boden om mijn papieren voor leermeester te halen Het is leuk om met die jongens te werken. Zeker als ze een beetje gemotiveerd zijn om wat te leren Als ze dat niet zijn, ook prima, dan gaan ze maar sla wassen. Maar als ze echt iets wil len, dan laat ik ze bijvoorbeeld eens zien hoe je bavarois maakt. De vol gende keer doen we het samen en nog weer later kunnen ze het zelf. Zo heb ik het zelf ook geleerd. Dimitri Verseput, één van de vorige leerlin gen, zei op een gegeven moment: goh Ed, alles vrat ik nu weet, heb jij me geleerd. Dat is toch prachtig?' Het team bestaat momenteel naast chef Klippel uit Bernhard Boks (de zoon van de eigenaar), Niels Bos en leerling-kok Ronald van Benthum. Ze koken voor gemiddeld negentig gasten. 'Een vrij vast gegeven. Dat is heel plezierig, want zo kun je al les goed voorbereiden. We hebben tweeënvijftig kamers en zo'n honderdtien bedden. Een kleine ne gentig procent van alle gasten eet iedere dag mee. We hebben altijd één viergangendiner, maar mensen kunnen wel van te voren aangeven dat ze bijvoorbeeld geen vis lusten of vegetarisch willen eten. Voor gas ten kost een diner ƒ20,-, mensen die van buitenaf binnenlopen betalen 29,50. Dat is niet duur, maar dat kan door de manier waarop we ko ken. Als Kees inkopen doet, let hij goed op de prijs en wat er bijvoor beeld in de aanbieding is. En wij passen ons daar weer op aan. De ene dag koken we wat luxer dan de andere keer. Van het vlees dat je verwerkt, maak je bijvoorbeeld schnitzels. Dat betekent dat je dan kleine spiertjes en ander vleesresten wegsnijdt. Die verwerk je de dag erop in de gehakt en daar maak je dan spaghetti bolognese van.' Inmiddels is Klippel - die met zijn relatie 'in stijl' blijft (zijn vriendin is een dochter van zijn oude leermees ter Jelle Pekel) - aan zijn vijfde sei zoen bij De Boschrand bezig. Het hotel staat te koop, maar een even tuele nieuwe eigenaar met geheel ander opvattingen dan de huidige lijkt de enige onzekere factor in zijn toekomst. 'Ik heb het naar mijn zin en we zijn met een leuke groep. Bovendien heb ik alle vrijheid om te sporten. Ik ben nog te fanatiek om, met alle respect, in het vierde van Texel'94 te spelen. Ik speel in het eerste en dat wil ik nog wel een paar jaar volhouden. De collega's werken erg mee. Ik wil graag op zondag vrij, een ander heeft liever een andere dag. Wat dat betreft ben ik een ver wend mannetje.' Texelse kaastaart Voor de vulling: 150 gram bloem 6 deciliter melk 3 deciliter koksroom of pati crème 3 eidooiers 3 eieren 100 gram geraspte kaas van enkele Texelse soorten (van 'Wezenspyk') zout en peper Voor het briseerdeeg: 200 gram bloem 100 gram boter in blok/es 5 gram zout halve liter water Maak het briseerdeeg door de bloem, de boter en het zout te men gen en er al roerend langzaam het water bij te schenken. Gebruik een springvorm met een diameter van circa 28 centimeter en bedek er de bodem mee. Smeer de wanden in met boter. Bereid de vulling door eerst de melk aan de kook te brengen. Voeg de bloem en de geraspte kaas er aan toe en laat het mengsel garen. Voeg de koksroom toe aan deze kaasroux en doet hetzelfde vervolgens met de eidooiers. Sla nu de eiwitten stilf en spatel deze er luchtig doorheen. Schenk de kaasroux in de spring vorm (waarvan de bodem dus met het deeg is bedekt) en bak de taart in circa 60 minuten gaar in een op 155 graden voorverwarmde oven. Eén puntje van de taart kan dienen als een voor- of tussengerecht. Ge serveerd met een frisse salade en bijvoorbeeld een tomatensaus is een groter stuk taart ook uitstekend ge schikt als vegetarisch hoofdgerecht. Vrijdag 10 augustus: In Cinema Texel draaien Shrek (aanvang 14.00 uur). Dr. Dolittle 2 (14.15en 16.15uur),Jurassic Park 3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur), Tomb raider (18.45 uur) en Pearl Harbor (21.15 uur). Zaterdag 11 augustus: Bij Dijkmanshuizen worden van daag en morgen vanaf 10.00 uur onder leiding van twee officiële trainers surftrainingen en -oefen wedstrijden gehouden. Deelne mers dienen de beginselen onder de knie te hebben. Deelname kost 25,- per dag. Voor opgave en in formatie: tel. 06-51327951. In Den Burg wordt de hele dag het Hollands Festival gehouden. Vanaf 10.00 uur is er kinderkermis op de Groeneplaats, vanaf 14.00 uur er is er de Amstel Malt hometrainer- wedstrijd en vanaf 18.30 uur de Strik en Co Drive In Show en het kampioenschap spijkerbroek han gen en slaan. In diverse horecagelegenheden wordt vanaf 22.00 uur live-muziek ten gehore gebracht. Op golfbaan De Texelse wordt vandaag van 16.00 tot 17.00 uur en woensdag van 11.00 tot 12.00 uur een introductieles gegeven. Deze kost 25,-, inclusief gebruik van materiaal. Opgave via tel. 316539. Op het Texelse vliegveld wordt de dnejaarlijkse vliegshow gehouden. Voorafgaand aan het vlieg- programma, dat van 13.00 tot 17.00 uur zal duren, wordt van 10.00 tot 13.00 uur een 'static show' gehouden. Toegang ƒ15,- (tot en met 12 jaar ƒ7,50). Op het terrein bij de muzieknis in Oosterend wordt een volleybal toernooi gehouden. Vanaf 16.00 uur voor de jeugd, vanaf 19.00 uur voor volwassenen. In Cinema Texel draaien Shrek (aanvang 14.00 uur), Dr. Dolittle 2 (14.15 en 16.15 uur), Jurassic Park 3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur). Tomb raider (18.45 uur) en Pearl Harbor (21.15 uur). Zondag 12 augustus: Bij Dijkmanshuizen worden vanaf 10.00 uur onder leiding van twee officièle trainers surftrainingen en -oefenwedstrijden gehouden. Deelnemers dienen de beginselen onder de knie te hebben Deel name kost 25,-. Voor opgave en informatie: tel. 06-51327951. Op het terrein aan de Genteweg nabij Oosterend begint om 13.00 uur de tweede en laatste auto cross van het seizoen. Op het veld bij zwembad Molenkoog wordt in samenwer king met het eerste elftal van ZDH een voetbalinstuif georganiseerd. Deelname inbegrepen bij toe gangsbewijs tot zwembad; aan vang 15.00 uur. Om 20.30 uur begint in Klif 12 in Den Hoorn de voorstelling 'Laag bij de gronds' van cabaretier Jacqueline Kerkhof. Toegang 22,50, vriendenprijs ƒ17,50. In Cinema Texel draaien Shrek (aanvang 14 00 uur), Dr. Dolittle 2 (14.15 en 16.15uur), Jurassic Park 3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur), Tomb raider (18.45 uur) en Pearl Harbor (21.15 uur). Maandag 13 augustus: In de NH kerk van De Koog begint om 20.00 uur een dia-avond over Texel. Toegang ƒ2,50. Schaakclub En Passant houdt in café De Twaalf Balcken vanaf 20.00 uur een schaakavond. Er worden korte partijtjes (vlugger tjes) gespeeld, waarbij iedereen kan aanschuiven. Deelname is kosteloos. Bridgeclub Groot-Slem houdt om 19.30 uur een bridgeavond in ma nege Akenburg, nabij Den Burg. Inlichtingen bij mevrouw Brans, tel. 312 252. In dorpshuis d'Ouwe Ulo in Den Burg begint om 20.00 uur een open klaverjasdrive. Deelname kost ƒ7,50 per koppel. In Cinema Texel draaien Shrek (aanvang 14 00 uur). Dr. Dolittle 2 (14.15 en 16.15 uur). Jurassic Park 3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur), Tomb raider (18.45 uur) en Pearl Harbor (21.15 uur). Dinsdag 14 augustus: In het gemeentehuis begint om 19.30 uur de maandelijkse raads vergadering. In de RK kerk van Den Burg b om 20.15 uur een concen Alexander Prins (orgel) en Hendriks (hobo). Toegang inzameling na afloop. Het den zou aanvankelijk plaatsw in de hervormde kerk van Burg, maar die was restauratiewerkzaamheden beschikbaar. i: In Cinema Texel draaien s (aanvang 14.00 uur), Dr, Dol (14.15 en 16.15 uur), Jurassic 3 (16.00, 19.00 en 21.30 Tomb raider (18.45 uur) en Harbor (21.15 uur). Veerdienst TESO zet geregel: extra boot in en verzorgt dam half uur een afvaart, zowel Den Helder als vanaf Texel gebeurt vrijdag (vandaag! maandag van 9.35 tot 16.1 zaterdag van 8.35 tot 15.05 zondag van 16.35 tot 20 Automobilisten moeten danks rekening houden wachttijden. Deze kunnen daag tussen 9.00 en 17.00 Texel en tussen 12.00 en 18,0 in Den Helder oplopen tot half uur. Zaterdag moet op tussen 10.00 en 12.00 uur lijk een half uur worden ge« en in Den Helder tussen 10.( 17.00 uur een uur. Nadere info tie kan worden ingewonnen 0222 - 369600 of info@teso.nl. TESO heeft ooi eigen website: www.teso.nl. ie Hoogwater te Oudesi Vr. Za. Zo. Ma. Di. Wo. Do. Vr. 10 11 12 13 14 15 16 17 0.15 0.30 0.40 1.10 2.07 3.30 5.50 7.15 Aan het strand is het ongeveer een der hoogwater. De zon komt 19 augufenc om 6.29 uur en gaat onder om 20. augustus laatste kwartier; 14 doodtij. 'Pip Bamard en Janien de Bruijn bespreken het lokale nieuws' In de zomermaanden heb ik niet veel tijd. In de winter zijn er ook veel din gen die aandacht vragen, maar in de zomer vraagt mijn werk veel tijd en energie. Ik sta daarin niet alleen, dat weet ik, er zijn heel wat meer mensen die aan het begin van het seizoen weer uit hun winterslaap en in een heel ander ritme moeten komen. Dat is begrijpelijk, zeker nu ook bedrijven die de hele winter openblijven als seizoenbedrijf worden aangemerkt. Alsof in de zomer iedereen nét iets meer service en aandacht verwacht, en nét even sneller en met een nét iets vrolijker gezicht geholpen wil worden. En dat kan, er zijn in de zo mer geen cursussen te volgen, geen verenigingen te bezoeken en geen sporten te bedrijven en alle vrije tijd kan gebruikt worden om uit te rusten voor weer een dag vol vriendelijk glimlachen. Dat vriendelijk glimlachen een deel van mijn werk is, dringt met altijd door. Vaak wordt die lach geïnterpre teerd als was het een uiting van mijn diepste gevoelens en worden de be roepshalve gemaakte vrolijke uitspra ken opgevat als waren ze mijn me ning. Maar iedere horeca- of receptiemedewerker, iedere bankbe diende of winkeljuffrouw weet dat dat niet zo is, of althans met noodzake lijk zo hoeft te zijn. Er zijn nu eenmaal vele beroepen waarbij je geen slecht humeur kunt hebben en waarbij je je eigen mening onder stoelen of ban ken moet steken om het plezier van klant of gast niet te vergallen. Daar bij moet ons eigen gevoel wijken voor het Texelgevoel van de bezoeker. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ook horeca- en receptiemedewerkers, bankbediendes en winkeljuffrouwen een mening hebben. Zij zullen deze alleen niet zo snel, en zeker niet in alle gevallen en elk gezelschap, op tafel gooien. Maar is dat niet altijd zo? Als iemand om een mening vraagt, en die mening is toevalligerwijs voorhanden, is het dan niet zo dat we onze mening aan passen aan de situatie en aan degene die om die mening vraagt. Een vraag als hoe de meuwè jurk staat, of de nieuwe schoenen met teveel knellen, of hoe het nieuwe kapsel valt, wordt heel anders beantwoord als de eigen partner het vraagt, een goeie kennis. of de buurvrouw. Elk antwoord wordt op zijn eigen goudschaaltje gewogen en een verstandig mens houdt zich misschien wel op de vlakte. En zelfs al durf je je mening uit te spreken, durf je er in het openbaar een mening op na te houden, dan is het nog maar de vraag of er iets mee gebeurt. Als ik zeg dat die nieuwe jurk je vreselijk staat, je nieuwe kapsel je twintig jaar ouder maakt en die nieuwe bril geen gezicht 1972 was, verander je je uiterlijk dan, of maak je de verkering uit? Kan degene die erom vraagt mijn mening wel waarde ren, is hij of zij van plan zijn leven daarmee een andere wending te ge ven, of wordt mijn mening als niet ter zake doend op een grote hoop ge veegd? En waarom heb ik mij dan de moeite getroost mijn nek uit te steken door mijn mening te geven? Wat zou ik zelf doen en willen? Kan ik de haar scherpe en ongezouten kritiek ver dragen als ik mensen om hun mening vraag? Ik weet het met. Ja, nee, geen mening. Want ook het niet hebben van een mening moet mogen. En dat terwijl je dag na dag. uur na uur naar een me ning wordt gevraagd. En niet alleen over de lengte van de nieuwe zomer jurk, maar ook over de toestand in Marokko, het wel en wee van de Tour de France en de rechtspraak in het algemeen. De telefoon staat niet stil, de brievenbus zit verstopt met enquêteformulieren en ook 's avonds aan de bar verstommen de gesprek ken met. Altijd en overal moet je met een mening klaarstaan. Want wij heb ben vrijheid van meningsuiting en dat zullen we weten ook. Maar vrijheid is niet zozeer leven met een mening, als wel leven zonder angst voor het al dan niet hebben van een mening. En er zijn zaken waarover ik me geen mening heb gevormd. Misschien omdat het me werkelijk met interes seert, maar misschien ook omdat ik er eenvoudig nog niet aan toe ben gekomen. Want voor het vormen van mijn mening, neem ik graag eerst kennis van de mening van anderen. Hoe denken zij over zaken die mij aangaan, wat is er al over gezegd en geschreven? Het vormen van een mening kost tijd. En in de zomer maanden heb ik niet veel tijd. Want ik ben van mening dat ik ook moet werken. Uitsluitend in spoedgevi van zaterdag 8.00 tot maa 8.00 uur: Dokter J. Dros/K. Eissei Hoekstra, Molenstraat 87, Burg, telefoon 312039. Aa gen visites s.v.p. vóór 10.3! Spreekuur op zaterdag en dag van 11.30 tot 12.00 van 16.00 tot 16.30 uur, zo afspraak. Medische Post: Nikadel 1! Koog, tel. 327270. Speciaal toeristen; consult na telefon zoi afspraak. zit 12.' art 131 ?l Vi an ez 13. 14. 15. 17. 18.1 20.|idi is 5 *1 erei Vrijdag: 18.00 u. Radio Texel actueel (nieu «n 19.00 u. Shopping (muziek) 21.00 u. Radio Noordholland Zaterdag: 12 00 u Reggae on the move (ma 14.00 u. Ministry of sound (dance 16.00 u. Wegdromen met een b« erb 17.00 u. Pietelepote (kinderprogrï 18.00 u Muziek met Marco 19.00 u. Radio Noordholland Zondag: 9 00 u. Klassiek op zondag 10.00 u. Kerkdienst vanuit DoopijJs ei kerk Den Burg 11 00 u Vlaswiek (muziek en poö 12.00 u Natuurwijzer 13.00 u. Autocross. Rechtstreek slag vanaf het crosstete' s B de Genteweg. Met repo' jnk| achtergronden en inter»1* 18 00 u. Time travelling (muziek) 20.00 u Proefproject (muziek) 21.00 u. Radio Noordholland Kerkdiensten De Lichtboei: 10.00 u. Doopsgezinde kerk Denl 19.00 u. Baptistengemeente Dsf Maandag: 18 00u Symphomca (klassiek) 19.00 u Wegdromen met een bce (herhaling van zaterdag) 20.00 u. Radio Noordholland Dinsdag: 18.00 u. Radio Texel actueel (n^1 19.00 u. Raad en daad (over de politiek) 19 30 u. Raadsvergadering (reef' v> vanuit het gemeentehui aansluitend Radio Noordholland Woensdag: 18.00 u. Onder de toren (geest$ programma, met vanaf: verzoekplaten) 19.45 u. Gelezen (Texelse) verte'' 20.00 u. Radio Noordholland Donderdag: 18.00 u Country time (muziek) 19.00 u Even bijpraten met (Texelaars in het nieuw* 20.00 u. Radio Noordholland

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 2