Feestelijke tiende
editie Strenderpop
'Ik krijg hier alle vrijheid om te sporten
teso
2
Agenda
uit het Cabaret-café
.TEXELSE
COURANT"
Foto's Verhagen
in De Worsteltent
de Duinpan
Mening
Weekenddien
Texelse artse
Radio Texel
VRIJDAG 10 AUGUSTUS 2001
tV
Jeugdige fans beluisteren de bands (in dit geval de Jugbros) liefst van heel dichtbij, een bekend beeld tijdens één van de vorige edi
ties van Strenderpop. (F0fo arctvet Texelse Courant)
Op het terrein bij de muzieknis
achter de Oranjestraat wordt za
terdag 18 augustus de tiende edi
tie van Strenderpop gehouden.
Hoewel het aantal deelnemende
bands dat zich heeft aangemeld
wat tegenvalt, is de organiserende
Stichting Oosterender Pop van
plan er een feestelijk jubileum van
te maken. De toegang is als ge
bruikelijk gratis.
Een bijzondere extra attractie is de
tentoonstelling, die wordt ingericht in
een tent. Met foto's en kranten
knipsels wordt een overzicht van de
geschiedenis van het festival gege
ven. Tevens wordt een video ver
toond. De opnamen zijn in de afge
lopen jaren door diverse bezoekers
gemaakt en bevatten beelden van
spelende bands. Om de jongste
jeugd bezig te houden - en hun
ouders de kans te geven ongestoord
naar de muziek te luisteren - is er een
draaimolen, die eerder op de dag ook
al z'n rondjes maakt op de Strender
rommeltjesmarkt. Twee weken later,
op zaterdag 1 september, is er bij de
muzieknis een barbecue voor ieder
een die in de loop der jaren als muzi
kant of vrijwilliger aan Strenderpop
heeft meegewerkt. Uit dank voor het
manmoedig verdragen van alle over
last, worden ook de mensen die rond
het terrein wonen uitgenodigd.
Het programma, dat wordt gepresen
teerd door Jan Bloem junior, is aar
dig maar voor een jubileumeditie al
lerminst bijzonder en in ieder geval
aan de korte kant. Vakantie en ziek en
zeer zijn daar volgens de organisatie
de oorzaak van Zo moeten de
punkrockers van Deluge, al jaren
vaste gasten op het festival, verstek
laten gaan wegens een blessure aan
een hand van de drummer.
Strenderpop begint om 14.30 uur
met 'volwassenen voor kinderen',
een onderdeel waarbij jong en oud
samen muziek maken. Na een optre
den van veertig minuten en tien mi
nuten pauze (dat is steeds de duur tot
de volgende bijdrage begint) is de
beurt aan Got Milk. Het gezelschap
bestaat uit Willian Blom (gitaar), Frank
van Oosten (zang), Wessel Schenk
(bas). Jesper Kracht (gitaar) en San-
der Trap (drums). Got Milk speelt
hardcore. De welbekende Jugbros -
zonder Rikus Kloosterhuis maar met
Ewout Adriaans (gitaar en zang),
Hannes van Angeren (gitaar, zang en
percussie) en Hans Vlaming
(percussie en zang) - brengt tussen
16.10 en 16.50 uur zelfgeschreven
bluesachtige liedjes ten gehore. Jas
per (bas en zang), Bart (gitaar),
Martijn (gitaar en zang), Johan
(trompet en zang), Lilly (zang) en
Leander (drums) vormen samen de
band Flux, die punknummers van
anderen spelen. MNS, bestaand uit
Suzan Vlaming (zang) en Marco
Paagman (gitaar), gaat vanaf 17.50
uur zonder verdere uitweiding op de
akoestische toer. Zij worden gevolgd
door rockband Man x Man - met
Biem Vlaming (drums), Marcel Dam
(bas), Edwin Bakker (gitaar), Louise
Kortenhoeve (zang) en Martijn Dros
(gitaar en zang) - en punkrockband
FFF, met Michael Hoytmk (zang), Pim
Drijver (gitaar en zang), Martijn Kui
per (gitaar en zang), Arjan Nieboer
(bas en zang) en Frank van Oosten.
De slotact begint om 20.20 uur en
wordt verzorgd door Sick - met
Arnold (zang), Jeroen (bas). Marco
(gitaar), Daniël (gitaar en zang), Marco
(drums) en Elles (zang) -, een gezel
schap dat zich heeft gespecialiseerd
in 'populaire rockcovers'.
In 'De Worsteltent' aan de Smitsweg
hangen momenteel twaalf foto's van
Harold Verhagen, die in 1993 van
Hilversum naar Texel kwam en daar
op 20 februari 1996 op 41 -jarige leef
tijd aan een hartstilstand overleed.
Als 'straatfotograaf en portrettist'
genoot hij in kleine kring bekendheid.
Werk van hem was eerder te zien in
De Twaalf Balcken en de voormalige
Vermaning in Den Hoorn. De foto's in
De Worsteltent zijn stemmige zwart
wit platen die tussen 1986 en 1996
zijn gemaakt in Italiaanse steden en
Amsterdam. Elke foto wordt verge
zeld van een gedicht van Brigida van
Lieshout uit Den Burg. Verhagens
dochter heeft een schriftje neerge
legd waarin bezoekers hun reacties
kunnen schrijven. De foto's zijn bijna
allemaal te koop en blijven hangen tot
14 oktober.
'Alles', zeg Edgar Klippel, chef-kok
van Hotel De Boschrand in De Koog,
enthousiast op de vraag wat hem zo
aantrekt in het koksvak. 'Het is een
soort gedrevenheid om het mensen
naar de zin te maken. Niet om te
pochen - of misschien ook wel -
maar als ze van de bediening in de
keuken komen met de mededeling
dat alle gasten lekker zitten te eten,
dan is dat gewoon genieten. Dat heb
jij dan toch gedaan. Hier in het ho
tel kunnen we alles veel beter plan
nen, maar onder druk werken vind
ik ook mooi. Dat alles tegelijk op je
af komt en je niet weet waar je moet
beginnen. Dan pakt de één dit aan
en de ander dat. Je doet het echt
samen. Als je dan aan het eind van
de avond met een potje bier zit en
alles is top gegaan, dan is dat fan
tastisch.'
Edgar Klippel werd 28 jaar geleden
geboren in Oosterend. Toen hij als
scholier uitgekeken raakte op het
vakantiewerk in de bollen, zocht hij
zijn heil bij restaurant Strends End.
Twee maanden lang mocht hij alleen
maar afwassen, maar toen hij ook
borden mocht opmaken en pannen
koeken bakken, raakte hij al snel in
de greep van het horecawerk en
koos hij aan de LTS in Den Burg voor
de afdeling consumptief. Hij slaagde
en besloot zich verder te bekwamen
in het leerlingwezen. Zijn eerste leer
bedrijf was er direct één van for
maat' Hotel Opduin, waar Jan Wol
ter Timmerman chef-kok was.
Daarna had hij volgens de regels
npar een ander bedrijf gemoeten,
maar gezien zijn leeftijd bleef hij lie
ver nog een jaartje op Texel. 'Geluk
kig wilde school meewerken en
mocht ik bij Opduin blijven. In de
weekenden ging ik naar Jelle Pekel
van Het Vierspan Van allebei heb ik
ontzettend veel geleerd. Natuurlijk
de basistechnieken, die blijven je
altijd bij, die neem je mee in de rest
van je leven. Maar ook organisato
risch. Dat doet iedereen anders. Jan
Wolter was verantwoordelijk voor
een groot team in de keuken, in een
hotel met veel gasten. Bij hem kwam
het aan op zaken als de bestellin
gen, roosteren. Jelle Pekel maakt
overdag alles klaar en moet dan af
wachten: komen er twee gasten of
twintig? De kunst is daar goed op in
te spelen. Hoe doet hij dat?'
In het derde jaar volgde Klippel de
toenmalige souschef van Opduin,
die dezelfde functie kreeg op land
goed Engelenburg in het
Achterhoekse Brummen. 'Dat was
een oud landhuis geweest met aan
twee kanten koetshuizen. Een finan
cieel belegger had het gekocht en
de koetshuizen verbouwd tot hotel
kamers. Er zat een golfbaan van
negen holes bij en er werden erg
veel conferenties en partijen gehou
den. Van de gasten waren er veel
van adel. Het paste mooi in het rijtje
dat ik had gehad: van hotel en res
taurant naar een hotel-restaurant
waar veel buffetten werden georga
niseerd.'
Klippel bleef er een jaar en verhuisde
voor het examenjaar naar restau
rant-hotel Merlet. 'Dat heeft nu een
ster. De chef-kok was een Engels
man. Hij was heel erg streng en kon
verschrikkelijk schelden. Ik stond
eens samen met hem een gerecht te
maken toen een collega door een
misverstand de groente die ik had
bereid in de vuilnisbak gooide. Ik
ben als een gek aan de gang gegaan
om er opnieuw iets van te maken,
maar ik was nog met klaar toen de
groente nodig was. De chef werd
toen zó kwaad dat hij het vlees ook
weggooide. Toen konden we op
nieuw beginnen. Als de souschef
vlees afsneed voor het eten van het
personeel, dan moest dat van de
chef op gewicht gebeuren. Want
Edgar Klippel. chef-kok van Hotel De
Boschrand: 'Het is een soort gedreven
heid om het mensen naar de zm te ma
ken. (Foto Joop Rommets)
anders kon hij ook voor de gasten
wel eens gemakkelijk worden en dat
was met de bedoeling. Ik heb ont
zettend veel van hem geleerd. Hij
was echt een kookgek. Niet omdat
hij zeventig uur per week werkte, dat
zegt met zo veel. Maar hij praatte de
hele dag over koken en over mets
anders Alleen voor de Formule 1
maakte hij een uitzondering. Hij ging
zelfs speciaal naar huis om er naar
te kijken.'
Nadat Klippel zijn diploma had be
haald. besloot hij zichzelf wat meer
ruimte te gunnen voor een privé-le-
ven en terug te keren naar Texel. Hij
hernieuwde zijn contacten met
vrienden, ging hard trainen om een
plaatsje in het eerste elftal van
Texel'94 te veroveren en kreeg een
baan bij restaurant 't Pakhuus in
Oudeschild. Het nieuwe bestaan
beviel hem wel, maar gaandeweg
realiseerde de Texelaar zich dat als
hij nog ervaring wilde opdoen in het
buitenland dat hij dan niet te lang
moest wachten. Zijn gedachten gin
gen uit naar een baan op Aruba of
Curagao, maar het uitzendbureau
waar hij zich meldde bood hem er
één aan in Hintertux, een skioord in
Oostenrijk. Klippel hapte toe en
dankzij de welwillende medewer
king van 't Pakhuus, waaraan hij
contractueel nog verbonden was
maar waar men hem zijn kans van
harte gunde, belandde hij in de keu
ken van een viersterrenhotel. De
start was hectisch, want enkele
weken nadat hij er was begonnen,
vertrokken de chef en de souschef
met ruzie en stond Klippel er bijna
alleen voor, samen met een Duitse
collega die zelfs nog na hem was
gekomen. 'Het was bijna kerst, een
tijd die in Oostenrijk is verbonden
met de Weihnachtsbackerei We
hebben allebei duizend koekjes ge
bakken en toen hebben we de baas
zo ver gekregen dat hij de rest er
maar bij kocht. Normaal maakten we
drie keuzemenu's, maar noodge
dwongen hebben we voor een buf
fet gekozen. Anders was het ge
woon niet gelukt, met
honderdveertig gasten. We stonden
al van zeven uur 's ochtends tot elf
uur 's avonds onafgebroken te wer
ken.' Klippel werkte er van novem
ber tot april, keerde daarop voor een
half jaar terug naar Opduin, maar
besloot op voorhand al in te gaan op
het aanbod om de winter erop weer
in Oostenrijk aan de slag te gaan. 'Ik
heb er veel geleerd En de eigenaar
was aandeelhouder van de piste die
er vlakbij lag. Dus als ik even vrij
was, stond ik op de ski's.'
Vier jaar geleden vestigde Klippel
zich weer op Texel, waar hij aan de
slag kon bij Hotel De Boschrand.
Een uitdaging, vond (en vindt) hij
zelf. 'De bedoeling was dat eigenaar
Kees Boks, die toen nog zelf in de
keuken stond, het zou afbouwen en
wij met een jong team het langzaam
zouden overnemen Dat is nu ge
beurd. Kees blijft wel betrokken Hij
doet nog de boodschappen, maar
wij doen de rest van het werk. Bo
vendien vond ik het mooi dat ze me
de kans boden om mijn papieren
voor leermeester te halen Het is
leuk om met die jongens te werken.
Zeker als ze een beetje gemotiveerd
zijn om wat te leren Als ze dat niet
zijn, ook prima, dan gaan ze maar
sla wassen. Maar als ze echt iets wil
len, dan laat ik ze bijvoorbeeld eens
zien hoe je bavarois maakt. De vol
gende keer doen we het samen en
nog weer later kunnen ze het zelf. Zo
heb ik het zelf ook geleerd. Dimitri
Verseput, één van de vorige leerlin
gen, zei op een gegeven moment:
goh Ed, alles vrat ik nu weet, heb jij
me geleerd. Dat is toch prachtig?'
Het team bestaat momenteel naast
chef Klippel uit Bernhard Boks (de
zoon van de eigenaar), Niels Bos en
leerling-kok Ronald van Benthum.
Ze koken voor gemiddeld negentig
gasten. 'Een vrij vast gegeven. Dat
is heel plezierig, want zo kun je al
les goed voorbereiden. We hebben
tweeënvijftig kamers en zo'n
honderdtien bedden. Een kleine ne
gentig procent van alle gasten eet
iedere dag mee. We hebben altijd
één viergangendiner, maar mensen
kunnen wel van te voren aangeven
dat ze bijvoorbeeld geen vis lusten
of vegetarisch willen eten. Voor gas
ten kost een diner ƒ20,-, mensen die
van buitenaf binnenlopen betalen
29,50. Dat is niet duur, maar dat
kan door de manier waarop we ko
ken. Als Kees inkopen doet, let hij
goed op de prijs en wat er bijvoor
beeld in de aanbieding is. En wij
passen ons daar weer op aan. De
ene dag koken we wat luxer dan de
andere keer. Van het vlees dat je
verwerkt, maak je bijvoorbeeld
schnitzels. Dat betekent dat je dan
kleine spiertjes en ander vleesresten
wegsnijdt. Die verwerk je de dag
erop in de gehakt en daar maak je
dan spaghetti bolognese van.'
Inmiddels is Klippel - die met zijn
relatie 'in stijl' blijft (zijn vriendin is
een dochter van zijn oude leermees
ter Jelle Pekel) - aan zijn vijfde sei
zoen bij De Boschrand bezig. Het
hotel staat te koop, maar een even
tuele nieuwe eigenaar met geheel
ander opvattingen dan de huidige
lijkt de enige onzekere factor in zijn
toekomst. 'Ik heb het naar mijn zin
en we zijn met een leuke groep.
Bovendien heb ik alle vrijheid om te
sporten. Ik ben nog te fanatiek om,
met alle respect, in het vierde van
Texel'94 te spelen. Ik speel in het
eerste en dat wil ik nog wel een paar
jaar volhouden. De collega's werken
erg mee. Ik wil graag op zondag vrij,
een ander heeft liever een andere
dag. Wat dat betreft ben ik een ver
wend mannetje.'
Texelse kaastaart
Voor de vulling:
150 gram bloem
6 deciliter melk
3 deciliter koksroom of pati crème
3 eidooiers
3 eieren
100 gram geraspte kaas van enkele
Texelse soorten (van 'Wezenspyk')
zout en peper
Voor het briseerdeeg:
200 gram bloem
100 gram boter in blok/es
5 gram zout
halve liter water
Maak het briseerdeeg door de
bloem, de boter en het zout te men
gen en er al roerend langzaam het
water bij te schenken. Gebruik een
springvorm met een diameter van
circa 28 centimeter en bedek er de
bodem mee. Smeer de wanden in
met boter.
Bereid de vulling door eerst de melk
aan de kook te brengen. Voeg de
bloem en de geraspte kaas er aan
toe en laat het mengsel garen. Voeg
de koksroom toe aan deze kaasroux
en doet hetzelfde vervolgens met de
eidooiers. Sla nu de eiwitten stilf en
spatel deze er luchtig doorheen.
Schenk de kaasroux in de spring
vorm (waarvan de bodem dus met
het deeg is bedekt) en bak de taart
in circa 60 minuten gaar in een op
155 graden voorverwarmde oven.
Eén puntje van de taart kan dienen
als een voor- of tussengerecht. Ge
serveerd met een frisse salade en
bijvoorbeeld een tomatensaus is een
groter stuk taart ook uitstekend ge
schikt als vegetarisch hoofdgerecht.
Vrijdag 10 augustus:
In Cinema Texel draaien Shrek
(aanvang 14.00 uur). Dr. Dolittle 2
(14.15en 16.15uur),Jurassic Park
3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur),
Tomb raider (18.45 uur) en Pearl
Harbor (21.15 uur).
Zaterdag 11 augustus:
Bij Dijkmanshuizen worden van
daag en morgen vanaf 10.00 uur
onder leiding van twee officiële
trainers surftrainingen en -oefen
wedstrijden gehouden. Deelne
mers dienen de beginselen onder
de knie te hebben. Deelname kost
25,- per dag. Voor opgave en in
formatie: tel. 06-51327951.
In Den Burg wordt de hele dag het
Hollands Festival gehouden. Vanaf
10.00 uur is er kinderkermis op de
Groeneplaats, vanaf 14.00 uur er
is er de Amstel Malt hometrainer-
wedstrijd en vanaf 18.30 uur de
Strik en Co Drive In Show en het
kampioenschap spijkerbroek han
gen en slaan. In diverse
horecagelegenheden wordt vanaf
22.00 uur live-muziek ten gehore
gebracht.
Op golfbaan De Texelse wordt
vandaag van 16.00 tot 17.00 uur
en woensdag van 11.00 tot 12.00
uur een introductieles gegeven.
Deze kost 25,-, inclusief gebruik
van materiaal. Opgave via tel.
316539.
Op het Texelse vliegveld wordt de
dnejaarlijkse vliegshow gehouden.
Voorafgaand aan het vlieg-
programma, dat van 13.00 tot
17.00 uur zal duren, wordt van
10.00 tot 13.00 uur een 'static
show' gehouden. Toegang ƒ15,-
(tot en met 12 jaar ƒ7,50).
Op het terrein bij de muzieknis in
Oosterend wordt een volleybal
toernooi gehouden. Vanaf 16.00
uur voor de jeugd, vanaf 19.00 uur
voor volwassenen.
In Cinema Texel draaien Shrek
(aanvang 14.00 uur), Dr. Dolittle 2
(14.15 en 16.15 uur), Jurassic Park
3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur).
Tomb raider (18.45 uur) en Pearl
Harbor (21.15 uur).
Zondag 12 augustus:
Bij Dijkmanshuizen worden vanaf
10.00 uur onder leiding van twee
officièle trainers surftrainingen en
-oefenwedstrijden gehouden.
Deelnemers dienen de beginselen
onder de knie te hebben Deel
name kost 25,-. Voor opgave en
informatie: tel. 06-51327951.
Op het terrein aan de Genteweg
nabij Oosterend begint om 13.00
uur de tweede en laatste auto
cross van het seizoen.
Op het veld bij zwembad
Molenkoog wordt in samenwer
king met het eerste elftal van ZDH
een voetbalinstuif georganiseerd.
Deelname inbegrepen bij toe
gangsbewijs tot zwembad; aan
vang 15.00 uur.
Om 20.30 uur begint in Klif 12 in
Den Hoorn de voorstelling 'Laag
bij de gronds' van cabaretier
Jacqueline Kerkhof. Toegang
22,50, vriendenprijs ƒ17,50.
In Cinema Texel draaien Shrek
(aanvang 14 00 uur), Dr. Dolittle 2
(14.15 en 16.15uur), Jurassic Park
3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur),
Tomb raider (18.45 uur) en Pearl
Harbor (21.15 uur).
Maandag 13 augustus:
In de NH kerk van De Koog begint
om 20.00 uur een dia-avond over
Texel. Toegang ƒ2,50.
Schaakclub En Passant houdt in
café De Twaalf Balcken vanaf
20.00 uur een schaakavond. Er
worden korte partijtjes (vlugger
tjes) gespeeld, waarbij iedereen
kan aanschuiven. Deelname is
kosteloos.
Bridgeclub Groot-Slem houdt om
19.30 uur een bridgeavond in ma
nege Akenburg, nabij Den Burg.
Inlichtingen bij mevrouw Brans, tel.
312 252.
In dorpshuis d'Ouwe Ulo in Den
Burg begint om 20.00 uur een
open klaverjasdrive. Deelname
kost ƒ7,50 per koppel.
In Cinema Texel draaien Shrek
(aanvang 14 00 uur). Dr. Dolittle 2
(14.15 en 16.15 uur). Jurassic Park
3 (16.00, 19.00 en 21.30 uur),
Tomb raider (18.45 uur) en Pearl
Harbor (21.15 uur).
Dinsdag 14 augustus:
In het gemeentehuis begint om
19.30 uur de maandelijkse raads
vergadering.
In de RK kerk van Den Burg b
om 20.15 uur een concen
Alexander Prins (orgel) en
Hendriks (hobo). Toegang
inzameling na afloop. Het
den zou aanvankelijk plaatsw
in de hervormde kerk van
Burg, maar die was
restauratiewerkzaamheden
beschikbaar.
i:
In Cinema Texel draaien s
(aanvang 14.00 uur), Dr, Dol
(14.15 en 16.15 uur), Jurassic
3 (16.00, 19.00 en 21.30
Tomb raider (18.45 uur) en
Harbor (21.15 uur).
Veerdienst TESO zet geregel:
extra boot in en verzorgt dam
half uur een afvaart, zowel
Den Helder als vanaf Texel
gebeurt vrijdag (vandaag!
maandag van 9.35 tot 16.1
zaterdag van 8.35 tot 15.05
zondag van 16.35 tot 20
Automobilisten moeten
danks rekening houden
wachttijden. Deze kunnen
daag tussen 9.00 en 17.00
Texel en tussen 12.00 en 18,0
in Den Helder oplopen tot
half uur. Zaterdag moet op
tussen 10.00 en 12.00 uur
lijk een half uur worden ge«
en in Den Helder tussen 10.(
17.00 uur een uur. Nadere info
tie kan worden ingewonnen
0222 - 369600 of
info@teso.nl. TESO heeft ooi
eigen website: www.teso.nl.
ie
Hoogwater te Oudesi
Vr.
Za.
Zo.
Ma.
Di.
Wo.
Do.
Vr.
10
11
12
13
14
15
16
17
0.15
0.30
0.40
1.10
2.07
3.30
5.50
7.15
Aan het strand is het ongeveer een
der hoogwater. De zon komt 19 augufenc
om 6.29 uur en gaat onder om 20.
augustus laatste kwartier; 14
doodtij.
'Pip Bamard en Janien de Bruijn bespreken het lokale nieuws'
In de zomermaanden heb ik niet veel
tijd. In de winter zijn er ook veel din
gen die aandacht vragen, maar in de
zomer vraagt mijn werk veel tijd en
energie. Ik sta daarin niet alleen, dat
weet ik, er zijn heel wat meer mensen
die aan het begin van het seizoen
weer uit hun winterslaap en in een
heel ander ritme moeten komen. Dat
is begrijpelijk, zeker nu ook bedrijven
die de hele winter openblijven als
seizoenbedrijf worden aangemerkt.
Alsof in de zomer iedereen nét iets
meer service en aandacht verwacht,
en nét even sneller en met een nét
iets vrolijker gezicht geholpen wil
worden. En dat kan, er zijn in de zo
mer geen cursussen te volgen, geen
verenigingen te bezoeken en geen
sporten te bedrijven en alle vrije tijd
kan gebruikt worden om uit te rusten
voor weer een dag vol vriendelijk
glimlachen.
Dat vriendelijk glimlachen een deel
van mijn werk is, dringt met altijd
door. Vaak wordt die lach geïnterpre
teerd als was het een uiting van mijn
diepste gevoelens en worden de be
roepshalve gemaakte vrolijke uitspra
ken opgevat als waren ze mijn me
ning. Maar iedere horeca- of
receptiemedewerker, iedere bankbe
diende of winkeljuffrouw weet dat dat
niet zo is, of althans met noodzake
lijk zo hoeft te zijn. Er zijn nu eenmaal
vele beroepen waarbij je geen slecht
humeur kunt hebben en waarbij je je
eigen mening onder stoelen of ban
ken moet steken om het plezier van
klant of gast niet te vergallen. Daar
bij moet ons eigen gevoel wijken voor
het Texelgevoel van de bezoeker. Dat
neemt natuurlijk niet weg dat ook
horeca- en receptiemedewerkers,
bankbediendes en winkeljuffrouwen
een mening hebben. Zij zullen deze
alleen niet zo snel, en zeker niet in alle
gevallen en elk gezelschap, op tafel
gooien.
Maar is dat niet altijd zo? Als iemand
om een mening vraagt, en die mening
is toevalligerwijs voorhanden, is het
dan niet zo dat we onze mening aan
passen aan de situatie en aan degene
die om die mening vraagt. Een vraag
als hoe de meuwè jurk staat, of de
nieuwe schoenen met teveel knellen,
of hoe het nieuwe kapsel valt, wordt
heel anders beantwoord als de eigen
partner het vraagt, een goeie kennis.
of de buurvrouw. Elk antwoord wordt
op zijn eigen goudschaaltje gewogen
en een verstandig mens houdt zich
misschien wel op de vlakte.
En zelfs al durf je je mening uit te
spreken, durf je er in het openbaar
een mening op na te houden, dan is
het nog maar de vraag of er iets mee
gebeurt. Als ik zeg dat die nieuwe jurk
je vreselijk staat, je nieuwe kapsel je
twintig jaar ouder maakt en die
nieuwe bril geen gezicht 1972 was,
verander je je uiterlijk dan, of maak je
de verkering uit? Kan degene die
erom vraagt mijn mening wel waarde
ren, is hij of zij van plan zijn leven
daarmee een andere wending te ge
ven, of wordt mijn mening als niet ter
zake doend op een grote hoop ge
veegd? En waarom heb ik mij dan de
moeite getroost mijn nek uit te steken
door mijn mening te geven? Wat zou
ik zelf doen en willen? Kan ik de haar
scherpe en ongezouten kritiek ver
dragen als ik mensen om hun mening
vraag? Ik weet het met. Ja, nee, geen
mening.
Want ook het niet hebben van een
mening moet mogen. En dat terwijl je
dag na dag. uur na uur naar een me
ning wordt gevraagd. En niet alleen
over de lengte van de nieuwe zomer
jurk, maar ook over de toestand in
Marokko, het wel en wee van de Tour
de France en de rechtspraak in het
algemeen. De telefoon staat niet stil,
de brievenbus zit verstopt met
enquêteformulieren en ook 's avonds
aan de bar verstommen de gesprek
ken met. Altijd en overal moet je met
een mening klaarstaan. Want wij heb
ben vrijheid van meningsuiting en dat
zullen we weten ook. Maar vrijheid is
niet zozeer leven met een mening, als
wel leven zonder angst voor het al
dan niet hebben van een mening.
En er zijn zaken waarover ik me geen
mening heb gevormd. Misschien
omdat het me werkelijk met interes
seert, maar misschien ook omdat ik
er eenvoudig nog niet aan toe ben
gekomen. Want voor het vormen van
mijn mening, neem ik graag eerst
kennis van de mening van anderen.
Hoe denken zij over zaken die mij
aangaan, wat is er al over gezegd en
geschreven? Het vormen van een
mening kost tijd. En in de zomer
maanden heb ik niet veel tijd. Want
ik ben van mening dat ik ook moet
werken.
Uitsluitend in spoedgevi
van zaterdag 8.00 tot maa
8.00 uur:
Dokter J. Dros/K. Eissei
Hoekstra, Molenstraat 87,
Burg, telefoon 312039. Aa
gen visites s.v.p. vóór 10.3!
Spreekuur op zaterdag en
dag van 11.30 tot 12.00
van 16.00 tot 16.30 uur, zo
afspraak.
Medische Post: Nikadel 1!
Koog, tel. 327270. Speciaal
toeristen; consult na telefon zoi
afspraak.
zit
12.' art
131
?l
Vi
an
ez
13.
14.
15.
17.
18.1
20.|idi
is
5 *1
erei
Vrijdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieu «n
19.00 u. Shopping (muziek)
21.00 u. Radio Noordholland
Zaterdag:
12 00 u Reggae on the move (ma
14.00 u. Ministry of sound (dance
16.00 u. Wegdromen met een b« erb
17.00 u. Pietelepote (kinderprogrï
18.00 u Muziek met Marco
19.00 u. Radio Noordholland
Zondag:
9 00 u. Klassiek op zondag
10.00 u. Kerkdienst vanuit DoopijJs ei
kerk Den Burg
11 00 u Vlaswiek (muziek en poö
12.00 u Natuurwijzer
13.00 u. Autocross. Rechtstreek
slag vanaf het crosstete' s B
de Genteweg. Met repo' jnk|
achtergronden en inter»1*
18 00 u. Time travelling (muziek)
20.00 u Proefproject (muziek)
21.00 u. Radio Noordholland
Kerkdiensten De Lichtboei:
10.00 u. Doopsgezinde kerk Denl
19.00 u. Baptistengemeente Dsf
Maandag:
18 00u Symphomca (klassiek)
19.00 u Wegdromen met een bce
(herhaling van zaterdag)
20.00 u. Radio Noordholland
Dinsdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (n^1
19.00 u. Raad en daad (over de
politiek)
19 30 u. Raadsvergadering (reef' v>
vanuit het gemeentehui
aansluitend Radio Noordholland
Woensdag:
18.00 u. Onder de toren (geest$
programma, met vanaf:
verzoekplaten)
19.45 u. Gelezen (Texelse) verte''
20.00 u. Radio Noordholland
Donderdag:
18.00 u Country time (muziek)
19.00 u Even bijpraten met
(Texelaars in het nieuw*
20.00 u. Radio Noordholland