Koks zijn op hun best achter
Een uitdaging om zelf
gerecht te bedenken
het fornuis
TEXELS^yj,^0(JRANT^
Wandelen met
gedeputeerde in
Kennemerland
Sportverkiezingen
Circus Malford
naar De Koog
Levende kerststal
Expositie van
Jan Sierhuis
in Posthuys
Afrikaans
trommelen
Agrarisch museum
open rond kerst
(j eslacigd
Concert Kereoni
in theater Klif 12
Kerst met KTF
Zonwering of
dak aanbouw?
'Als je in de horeca gaat, wordt je als
eerste verteld dat je met de feestda
gen nóóit thuis bent. En dat klopt
helemaal, al probeer ik altijd om
tweede kerstdag tussen de middag
met mijn vrouw en kind thuis te eten',
vertelt Pieter Krugers van De Linde
boom in Den Burg. Kerst is voor hem
een drukke periode in een rustige tijd.
'Ik ben met anders gewend Het is
hollen of stilstaan. De weken ervoor
en erna is het rustig, met middenin
die hectische dagen. Zeker als het
door de week valt, dan heb je maar
een korte tijd om alle verse producten
in huis te halen. Da's ook stress voor
de leveranciers.'
Krugers bestiert tijdens de kerst van
uit zijn keuken met drie collega's twee
restaurants. In De Lindeboom heb
ben de gasten de keuze uit de regu
liere (seizoens)kaart en uit enkele
kerstmenu's met vier gangen. In Het
Schoutenhuys kan eerste kerstdag
worden gekozen uit vier aantrekkelijk
geprijsde kerstmenu's van vier gan
gen. De dag erna staat een uitgebreid
kerstbuffet klaar.
Het wordt dus aanpoten voor de
mannen achter de fornuizen.
Krugers: 'Dat mag je wel zeggen. Met
kerst kiezen meer mensen voor een
menu, meer dan voor alleen een
hoofdgerecht. Het is echt een eet-
feest. En qua aankleding haken we
ook in op de tijd van het jaar. Wel al
lemaal met eetbare decoraties.
Vooral met desserts kun je leuke din
gen uithalen Spinsuiker als sneeuw-
effect, chocolaatjes in de vorm van
kerstbomen...'
De voorbereiding van de menu's be
gint aan het einde van de zomer.
Gewoon in zijn hoofd. 'Ik doe dit werk
al 17 jaar en heb in veel verschillende
bedrijven gewerkt. Overal pik je wat
op. En verder maak ik gebruik van de
seizoensspecialiteiten. Wüd natuur
lijk, dat is onlosmakelijk met deze tijd
verbonden. Herten biefstuk, hazenrug
Pieter Krugers kookt voor gasten van hotel De Lindeboom en Het Schoutenhuys.
of wild zwijn zul je zeker op onze kaart
tegenkomen. Konijn? Neuh, da's met
echt wild vind ik.'
Krugers gaat graag mee in de kerst
tradities, maar een kerstboom in zijn
keuken gaat hem te ver. 'We kleden
het gebouw mooi aan. En een andere
traditie is dat we op kerstavond onze
gasten glühwein en kerststol serve
ren als ze terugkomen van de nacht
mis. Daar kan ik echt van genieten,
zo'n gebaar. Het wordt erg gewaar
deerd en je voelt meteen de sfeer van
verbroedering. De kerstgedachte, ja.'
Late boekers
In Duitsland en Zwitserland is het
voor koks van oktober tot na oud en
nieuw een gekkenhuis. Er wordt uit
bundig gegeten en alles moet perfect
in orde zijn. Heb |e begin december
nog mets geboekt, dan vis |e achter
het net en zit alles vol. Wat dat betreft
is Nederland maar een slap aftreksel.
En op Texel is het nog weer anders.
Markus Lüder en Claudia Koorn van
restaurant Osprey in de Gravenstraat
in Den Burg beleven hun tweede
Texelse kerst. 'Het was spannend
vorig jaar. Pas twee dagen ervoor
stroomden de reserveringen binnen.
Maar je zit wel met je inkoop en je
voorbereidingen...'
Het speciale kerstmenu van Osprey
telt zes gangen Met speciale wensen
of een dieet wordt rekening gehou-
Koken of niet-koken met kerst, dat
s de vraag voor velen. Maar niet
als je kok bent in een restaurant.
In hun keukens kunnen ze zich tij
dens de feestdagen helemaal uit
leven. Hoe bereiden ze zich voor en
wat hóórt er naar hun mening be
slist bij de kerstdis? We vroegen
drie Texelse koks een tipje van de
sluier te onthullen.
In hotel Greenside in De Koog zijn kok
Joram Timmerman en zijn collega's
druk in de weer met de voorbereidin
gen. Bij een uitgebreid menu horen in
de ogen van Timmerman veel kleine
hapjes. Wild zal in Greenside zeker
op tafel komen. 'En ik wil wat exclu
sieve producten gebruiken, bijvoor
beeld eendenlever. Tegen de kersttijd
krijg ik vanzelf ideeen. Ik zoek wel
eens iets op, maar ik ga met voor de
inspiratie stapels kookboeken door
werken.'
Een 'must' voor zijn ideale kerstmenu
noemt hij spoom. een luchtige sorbet
met champagne, die als smaak-
verfrisser werkt. Door de kou van het
ijs gaat bovendien de maagklep open
staan, zodat er meer ruimte is voor
de rest van de gangen, doceert hij.
'Een belangrijk onderdeel dus in een
groot kerstdiner.'
Ook aan de opmaak van het eten
besteedt hij de nodige aandacht, al
zal de gast tevergeefs wachten op
kerstballen bij de reerug. 'Het wordt
heel kersterig, maar ik hou alleen van
attributen die je kunt eten. Een kerst
boom in de keuken? Nee bah, al die
naalden...Oké, misschien een klem
papieren klokje voor de sfeer.'
Op eerste kerstdag schotelt hij zijn
gasten met een uitgebreid zeven
gangenmenu voor en op tweede
kerstdag staat een buffet vol heerlijk
heden klaar. Ook op 31 december is
het restaurant van Greenside geo
pend voor een speciaal feest in
roaring fwenf/'es-stijl. De gasten wor
den verzocht zich in maffia stijl uit te
dossen voor een avondje Al Capone
Speciaal hiervoor maakt Timmerman
een oudejaarsbuffet. Gasten raadt hij
aan vooraf te reserveren
Kok Marcus Lüder van restaurant Osprey in de Gravenstraat.
VRIJDAG 20 DECEMBER 2002
den, mits het tijdig wordt doorgeven
De vraag is waar Luder de inspiratie
vandaan haalt. 'Ik probeer graag din
gen uit. De tijd dat ik door een kook
boek blader heb ik gehad. Het is nu
juist de uitdaging om zelf een gerecht
te bedenken.' Koorn lacht. 'Ik moet
hem wel eens een beetje afremmen.
De mensen zijn hier met zo avontuur
lijk. Ik noem maar wat geks: hert met
chocoladesaus. Dat hoef je hier dus
niet te doen. Een leuk probeersel,
maar daar kunnen we niet van leven.'
Lüder kiest ingrediënten die hij zelf
ook graag lust. 'Ik ben niet zo'n wild-
liefhebber, dus daar zal ik met snel
een hoofdgerecht mee maken. Mis
schien wel een voorafje. Het is een
seizoensproduct dat wordt geasso
cieerd met de kersttijd. Maar onze
ervaring is dat lang met iedereen zo
dol is op die uitgesproken smaak. Ik
neem liever tournedos Wat er abso
luut niet inkomt bij Osprey is
ganzenleverpaté. 'Dierenkwelling',
fronst Markus. 'En wat de smaak
betreft, kan ik nog wel wat anders
verzinnen dat in de buurt komt.'
Het bedenken van creatieve gerech
ten houdt hem scherp. 'Ik kan steeds
iets nieuws proberen en zo hou ik
mijn werk interessant. Met de kerst
werken is druk, maar met vervelend,
temeer daar we samen zijn. Er hangt
een gezellige sfeer. Kerstavond zijn
we wel dicht, dat is echt een avond
voor ons zelf.'
Kaneelparlait 'Osprey' met glüh-weinsaus
Ingrediënten voor ongeveer 6 porties"
6 eigeel
1/2 eetlepel kaneel
75 gram suiker
2 eiwit
400 gram geklopte slagroom.
Eigeel, suiker en kaneel au-bain-marie met
garde kloppen tot het stijf is Daarna in keuken
machine op hoogste stand ongeveer 10 minu
ten kloppen tot het mengsel koud is Eiwit stijf
slaan. Slagroom met pollepel (géén mixer) lang
zaam bij mengsel voegen. Dit met erwit herha
len tot er een gladde massa ontstaat In vorm
pjes (bijvoorbeeld koffiekopjes) vullen en
invriezen. Ongeveer 10 minuten voor serveren
op borden storten (lukt het beste door de vorm
even onder heet water te houden).
Saus:
2 dl. glühwein
1/2 kaneelstokje
70 gram suiker
1 dl. water
5 a 10 gram maïzena
Glühwein, kaneelstokje, suiker en de helft van
het water in pannetje aan de kook brengen.
Rest van het water met maïzena mengen en in
de kokende glühwein gieten. Ongeveer 5 mi
nuten laten koken tot het de gewenste dikte
heeft bereikt. Kaneelstokje en eventuele klont
jes eruit zeven Warm om de parfait heen gie
ten en meteen serveren
Greenside's chocolade-cakejes
300 gr. pure chocolade in stukjes
300 gr. boter
5 eieren
1/2 kop suiker
3/4 kop zelfrijzend bakmeel
Roer de chocolade en de boter op laag vuur
door de pan tot er een gladde massa ontstaat.
Klop de eieren met de suiker in een kom tot een
lichte, luchtige substantie Dit duurt circa 6
minuten Schep het eimengsel door het zelf
rijzend bakmeel en de chocolademassa. Giet
dit beslag in 12 met vetvrij papier bedekte of
goed in gevette vormpjes en bak ze gedurende
25 minuten m een voorverwarmde oven van
160 Celsius. Dien ze warm op
Kerststoofpotje la Pieter Krugers
Benodigdheden voor 4 personen
600 gr hertenbout
halve ui, teentje knoflook
takje tijm en rozemarijn
3 dl rode wijn
3 dl wildbouillon
peper en zout
1 eetlepel bloem
100 gr cranberry's
1 dl crème de cassis
peper en zout
1 kg aardappelen
500 gr knolseldenj
1 dl melk
50 gr roomboter
Snij de hertenbout m blokjes van 1 cm. Doe er
peper en zout over en bak het mooi brum in de
koekenpan. Doe het vlees in een juspannetje
en blus het braadvet af met rode wijn en de
wildbouillon. Voeg dit. met de fijngesneden ui.
knoflook, rozemarijn en tijm toe aan het vlees.
Laat alles in ongeveer twee uur langzaam gaar
worden Bind daarna de stoofpot met bloem
door er met een beetje water een papje van te
maken en dit door het geheel te roeren.
Kook de cranberry's kort in de crème de cas
sis en voeg dit toe aan de stoofpot. Afmaken
met peper en zout naar smaak.
Kook voor de puree de geschilde aardappelen
en knolselderij gaar in water met zout. Afgieten
en pureren. Kook in een andere pan de melk
met roomboter Alles door elkaar mengen en
met peper en zout op smaak brengen. Spuit de
puree met een kartelspuit in een nng op een
voorverwarmd bord en doe wat hertenstoofpot
in het midden. Gameer met een takje peterse
lie.
Serveertip, spruitjes en stoofpeertjes. Wijn-
advies: Rtoja Reserva
meente in het ongelijk stelde. Op
onterechte gronden, meent de ge
meente. Vandaar dat b en w de Raad
van State hebben verzocht de beslis
sing van de rechter nietig te verkla
ren.
De mensen die de afgelopen zomer
hebben meegedaan aan een infor
matieve wandeling met de gedepu
teerde voor Openluchtrecreatie Hans
Schipper, zijn nu uitgenodigd om mee
te doen aan een achtste en afslui
tende wandeling in het Nationaal
Park Zuid-Kennemerland op zondag
19 januari. De wandeling en de eraan
voorafgaande bijeenkomst in duin
centrum De Zandwaaier in Overveen
krijgen een feestelijk karakter met
muziek, een spreker en de aanbie
ding van het boekje Ik wist niet dat je
hier zo mooi kunt wandelen. Dat
boekje is door Schipper zelf geschre
ven en is een verslag van de zeven
eerder gehouden wandelingen, waar
van er een werd gehouden op Texel.
Tijdens de wandelingen sprak de
gedeputeerde met de andere deelne
mers en vernam zo hun wensen en
ideeën over de openluchtrecreatie in
het betreffende gebied.
Aan de slotwandeling in Zuid-
Kennemerland wordt mogelijk ook
door het college van Texel meege
daan. Van gemeentewege zal worden
gestimuleerd dat de Texelse deelne
mers met allemaal op eigen houtje
naar Overveen reizen, maar dat ze
zoveel mogelijk bij elkaar in de auto
stappen. Wie aan deze carpooling wil
meedoen, moet contact opnemen via
telefoon 362216 of 362152.
Om meer mensen te betrekken bij de
jaarlijkse sportverkiezingen nodigt de
jury elke Texelaar uit een kandidaat te
nomineren. Tot dusver werden alleen
de verenigingen aangeschreven,
maar nu mag dus iedereen zijn of
haar stem laten horen. De nominaties
voor de sportman, sportvrouw en/of
sportploeg van het jaar 2002 kunnen
- vergezeld van een motivatie - tot 6
januari worden ingediend. De voor
drachten kunnen worden afgeleverd
bij het sportservicebureau in sporthal
Ons Genoegen. Ook kan een briefje
worden gestuurd aan de jury sport
verkiezingen 2002, t.a.v. G. Pansier,
gemeentehuis. Groeneplaats 11791
CO Den Burg. E-mailen (sportver-
kiezing@dehogeberg.nl) is eveneens
mogelijk. De eindverkiezingen wor
den vnjdag 1 februan gehouden.
Het circus Malford heeft van b en w
vergunning gehad om maximaal tien
dagen op te treden in de eerste helft
van augustus in De Koog. Malford is
een middelgroot circus, dat niet eer
der op Texel actief is geweest.
Texel raakt in de kerststemming. De
agenda voor de komende tijd ver
meldt tal van kerstactiviteiten. op
straat neemt de hoeveelheid kerst
versiering toe en thuis heeft bij velen
de kerstboom een plaatsje gekregen
Tijdens de kerstmarkt die zondag in
De Koog werd gehouden, was een
levende kerststal ingericht, met zelfs
een echte ezel.
(Foto Marcft Herten)
Kunstenaar Jan Sierhuis opent
zondag om 15.00 uur een nieuwe
expositie in Galerie Posthuys Texel.
Hoofdmoot van het tentoon
gestelde vormen z'n eigen schilde
rijen. Daarnaast zijn bronzen beel
den van Marinus Klap in de Koger
galerie te zien.
De in Amsterdam geboren Sierhuis,
die één dag voor de vernissage
vierenzeventig wordt, verwierf al in de
laren '50 en '60 internationale faam
als schilder van 'een nieuwe genera-
Leden van de Afrikaanse Trommel-
groep laten zondag horen wat ze in
het afgelopen cursusjaar hebben ge
leerd. ledereen is welkom bij deze
presentatie, die wordt gehouden in
het gebouw van de scouting aan de
Bernhardlaan in Den Burg en duurt
van 14.30 tot 15.15 uur. Er zullen di
verse Afrikaanse ritmes ten gehore
worden gebracht, gespeeld op in
strumenten als de djembe en de
doun doun. Er wordt gezongen en
gedanst en het optreden wordt
opgeluisterd door gastoptredens van
djembe-spelers van de overkant. De
toegang is gratis. Wie meer wil we
ten, kan contact opnemen met Paul
van Mierlo (tel. 319678) of Sacha de
Herder (tel. 0227-512321).
tie'. Zijn werk sloot aan bij dat van de
abstrac.te expressionisten. Beweging
en structuur vormen bij hem een na
tuurlijke synthese. Kenners noemen
hem een 'expressionist met een ei
gen gezicht', die zijn verwantschap
met soortgenoten als Appel, Kirchner,
Van Dongen en Breitner en meesters
als Picasso, Van Gogh en Rembrandt
echter nooit heeft verloochend. 'Inte
gendeel: hij groet ze dagelijks met
respect en bewondering', meldt het
persbericht dat Sierhuis' komst aan
kondigt.
Tot de verzamelaars van werk van
Jan Sierhuis mag onder meer het
Stedelijk Museum in Amsterdam
worden gerekend, dat ruim dertig van
zijn werken in bezit heeft. De in Het
Posthuys tentoongestelde schilde
rijen bestrijken een periode van meer
dan twintig jaar.
De tentoonstelling loopt van 22 de
cember tot en met 5 januari en is
dagelijks (met uitzondering van de
maandag) te bezichtigen tussen
13.30 en 18.00 uur. De feestelijke
opening wordt opgeluisterd door
accordeonist Jan Bakker.
Bij wijze van experiment is het Agra
risch en Wagenmuseum in De Waal
dit jaar rond kerst en nieuwjaar geo
pend. Met uitzondering van beide
kerstdagen en nieuwjaarsdag kan het
museum tussen 23 december en 3
januari dagelijks worden bezocht. Het
museum is open van 10.00 tot 16.00
uur (zondag van 14.00 tot 16.00 uur).
De tentoonstelling staat in het teken
van de akkerbouw.
Saskia Stark
Patricia Williams
Dirk Hoogenbosch
Traditiegetrouw verzorgt het
Georgische ensemble Kereoni één
van de eerste voorstellingen in
theater Klif 12 van het nieuwe jaar.
Dat gebeurt ook in 2003 en wel op
vrijdag 3 januari. In samenspraak
met de muzikanten wordt vooraf
een Georgisch driegangenmenu
geserveerd.
De mannen van Kereoni hebben een
sterke band met Texel. Tijdens hun
jaarlijkse tournee treden ze door heel
Nederland op, maar telkens brengen
ze tenminste een paar dagen door op
het eiland. Een optreden in Klif 12
behoort dan tot hun 'absolute' wen
sen. Dat geldt met alleen voor de
muzikanten zelf, want ook de vele
Texelse fans willen niets liever dan
naar het uitgebreide repertoire luiste
ren, dat niet alleen uit klassieke volks
muziek bestaat, maar ook uit reli
gieuze, liefdes- en krijgsliederen. Ook
dit keer staat weer de nodige nieuwe
muziek op het programma, ten
gehore gebracht door de klassiek
geschoolde zangers, die zichzelf be
geleiden op gitaar en specifiek
Georgische instrumenten.
Het concert in het Hoornder theater
begint om 20.30 uur. De entree be
draagt €11,50; 'Vrienden van Klif 12'
betalen €9,50. Het diner vooraf (kos
ten €24,-) begint om 18.30 uur. Re
serveren is in dat geval verplicht
(tel. 319633). Meer informatie over de
groep staat op de site www.kereoni.
com.
Martine Kramer
Martme Kramer en Dirk Hoogen
bosch uit Den Burg en Saskia Stark
en Patricia Williams uit De Cocks-
dorp. allen lid van hondensport
vereniging DOS uit Den Hoorn, zijn
geslaagd voor het instructeurs
diploma Algemene Vorming. Hiermee
kunnen zij les geven als honden-
trainer.
Onder het motto 'Kerst met KTF'
speelt het Koninklijk Texels Fanfare
corps maandagavond 23 december
in de doopsgezinde kerk te Den Burg.
Wie zin en gelegenheid heeft allerlei
bekende kerstliederen mee te zingen
onder begeleiding van het korps, is
van harte welkom in het godshuis aan
de Kogerstraat. De samenzang be
gint om 19.30 uur en zal ongeveer
een uur duren. De toegang is gratis.
Op kerstavond, maandag 24 decem
ber, begeleiden leden van KTF de
kerstsamenzang in De Koog. Zoals
gebruikelijk verlenen Dory Kuip en
Gijs Verschoor vocale medewerking.
Deze traditionele bijeenkomst, die
plaatsvindt nabij de hervormde kerk
in de Dorpsstraat, begint om 19.00
uur
De gesloten ruimte die is ontstaan doordat het schaduwdoek is vastgemaakt aan het wino-
scherm. (Fo'° 7(9
De gemeente en de eigenaar van
een vakantiewoning op vakantie
park Gortersmient aan de Grens-
weg zijn in een conflict verwikkeld
dat betrekking heeft op een
zonwering die aan het huis is be
vestigd. Het doek is vastgemaakt
aan een windscherm, waardoor in
feite een gesloten ruimte is ont
staan.
De gemeente claimt dat de construc
tie clandestien is neergezet en met
kan worden gelegaliseerd en er dus
handhavend moet worden opgetre
den, een stelling die door de
voorzienmgenrechter is onderschre
ven. De eigenaar moest de construc
tie op straffe van een dwangsom slo
pen. Hangende een bezwaarschrift
heeft de eigenaar gedeeltelijk aan de
voorwaarde tot afbreken voldaan, In
die zin dat hij een uitloper van de
zonwering heeft verwijderd. Maar ook
na verwijdering van deze constructie
kan de gemeente het zonnescherm
niet los zien van het staande glas.
Doordat het bovenste deel tijdens het
grootste deel van het jaar aan de
staande delen is bevestigd, is het
zonnescherm niet op eenvoudige
wijze in te draaien en kan het bouw
sel volgens b en w nog steeds niet
worden gelegaliseerd. Toen het col
lege het bezwaar van de eigenaar
ongegrond verklaarde, stapte hij met
succes naar de rechter, die de ge-