Koks zijn op hun best achter Een uitdaging om zelf gerecht te bedenken het fornuis TEXELS^yj,^0(JRANT^ Wandelen met gedeputeerde in Kennemerland Sportverkiezingen Circus Malford naar De Koog Levende kerststal Expositie van Jan Sierhuis in Posthuys Afrikaans trommelen Agrarisch museum open rond kerst (j eslacigd Concert Kereoni in theater Klif 12 Kerst met KTF Zonwering of dak aanbouw? 'Als je in de horeca gaat, wordt je als eerste verteld dat je met de feestda gen nóóit thuis bent. En dat klopt helemaal, al probeer ik altijd om tweede kerstdag tussen de middag met mijn vrouw en kind thuis te eten', vertelt Pieter Krugers van De Linde boom in Den Burg. Kerst is voor hem een drukke periode in een rustige tijd. 'Ik ben met anders gewend Het is hollen of stilstaan. De weken ervoor en erna is het rustig, met middenin die hectische dagen. Zeker als het door de week valt, dan heb je maar een korte tijd om alle verse producten in huis te halen. Da's ook stress voor de leveranciers.' Krugers bestiert tijdens de kerst van uit zijn keuken met drie collega's twee restaurants. In De Lindeboom heb ben de gasten de keuze uit de regu liere (seizoens)kaart en uit enkele kerstmenu's met vier gangen. In Het Schoutenhuys kan eerste kerstdag worden gekozen uit vier aantrekkelijk geprijsde kerstmenu's van vier gan gen. De dag erna staat een uitgebreid kerstbuffet klaar. Het wordt dus aanpoten voor de mannen achter de fornuizen. Krugers: 'Dat mag je wel zeggen. Met kerst kiezen meer mensen voor een menu, meer dan voor alleen een hoofdgerecht. Het is echt een eet- feest. En qua aankleding haken we ook in op de tijd van het jaar. Wel al lemaal met eetbare decoraties. Vooral met desserts kun je leuke din gen uithalen Spinsuiker als sneeuw- effect, chocolaatjes in de vorm van kerstbomen...' De voorbereiding van de menu's be gint aan het einde van de zomer. Gewoon in zijn hoofd. 'Ik doe dit werk al 17 jaar en heb in veel verschillende bedrijven gewerkt. Overal pik je wat op. En verder maak ik gebruik van de seizoensspecialiteiten. Wüd natuur lijk, dat is onlosmakelijk met deze tijd verbonden. Herten biefstuk, hazenrug Pieter Krugers kookt voor gasten van hotel De Lindeboom en Het Schoutenhuys. of wild zwijn zul je zeker op onze kaart tegenkomen. Konijn? Neuh, da's met echt wild vind ik.' Krugers gaat graag mee in de kerst tradities, maar een kerstboom in zijn keuken gaat hem te ver. 'We kleden het gebouw mooi aan. En een andere traditie is dat we op kerstavond onze gasten glühwein en kerststol serve ren als ze terugkomen van de nacht mis. Daar kan ik echt van genieten, zo'n gebaar. Het wordt erg gewaar deerd en je voelt meteen de sfeer van verbroedering. De kerstgedachte, ja.' Late boekers In Duitsland en Zwitserland is het voor koks van oktober tot na oud en nieuw een gekkenhuis. Er wordt uit bundig gegeten en alles moet perfect in orde zijn. Heb |e begin december nog mets geboekt, dan vis |e achter het net en zit alles vol. Wat dat betreft is Nederland maar een slap aftreksel. En op Texel is het nog weer anders. Markus Lüder en Claudia Koorn van restaurant Osprey in de Gravenstraat in Den Burg beleven hun tweede Texelse kerst. 'Het was spannend vorig jaar. Pas twee dagen ervoor stroomden de reserveringen binnen. Maar je zit wel met je inkoop en je voorbereidingen...' Het speciale kerstmenu van Osprey telt zes gangen Met speciale wensen of een dieet wordt rekening gehou- Koken of niet-koken met kerst, dat s de vraag voor velen. Maar niet als je kok bent in een restaurant. In hun keukens kunnen ze zich tij dens de feestdagen helemaal uit leven. Hoe bereiden ze zich voor en wat hóórt er naar hun mening be slist bij de kerstdis? We vroegen drie Texelse koks een tipje van de sluier te onthullen. In hotel Greenside in De Koog zijn kok Joram Timmerman en zijn collega's druk in de weer met de voorbereidin gen. Bij een uitgebreid menu horen in de ogen van Timmerman veel kleine hapjes. Wild zal in Greenside zeker op tafel komen. 'En ik wil wat exclu sieve producten gebruiken, bijvoor beeld eendenlever. Tegen de kersttijd krijg ik vanzelf ideeen. Ik zoek wel eens iets op, maar ik ga met voor de inspiratie stapels kookboeken door werken.' Een 'must' voor zijn ideale kerstmenu noemt hij spoom. een luchtige sorbet met champagne, die als smaak- verfrisser werkt. Door de kou van het ijs gaat bovendien de maagklep open staan, zodat er meer ruimte is voor de rest van de gangen, doceert hij. 'Een belangrijk onderdeel dus in een groot kerstdiner.' Ook aan de opmaak van het eten besteedt hij de nodige aandacht, al zal de gast tevergeefs wachten op kerstballen bij de reerug. 'Het wordt heel kersterig, maar ik hou alleen van attributen die je kunt eten. Een kerst boom in de keuken? Nee bah, al die naalden...Oké, misschien een klem papieren klokje voor de sfeer.' Op eerste kerstdag schotelt hij zijn gasten met een uitgebreid zeven gangenmenu voor en op tweede kerstdag staat een buffet vol heerlijk heden klaar. Ook op 31 december is het restaurant van Greenside geo pend voor een speciaal feest in roaring fwenf/'es-stijl. De gasten wor den verzocht zich in maffia stijl uit te dossen voor een avondje Al Capone Speciaal hiervoor maakt Timmerman een oudejaarsbuffet. Gasten raadt hij aan vooraf te reserveren Kok Marcus Lüder van restaurant Osprey in de Gravenstraat. VRIJDAG 20 DECEMBER 2002 den, mits het tijdig wordt doorgeven De vraag is waar Luder de inspiratie vandaan haalt. 'Ik probeer graag din gen uit. De tijd dat ik door een kook boek blader heb ik gehad. Het is nu juist de uitdaging om zelf een gerecht te bedenken.' Koorn lacht. 'Ik moet hem wel eens een beetje afremmen. De mensen zijn hier met zo avontuur lijk. Ik noem maar wat geks: hert met chocoladesaus. Dat hoef je hier dus niet te doen. Een leuk probeersel, maar daar kunnen we niet van leven.' Lüder kiest ingrediënten die hij zelf ook graag lust. 'Ik ben niet zo'n wild- liefhebber, dus daar zal ik met snel een hoofdgerecht mee maken. Mis schien wel een voorafje. Het is een seizoensproduct dat wordt geasso cieerd met de kersttijd. Maar onze ervaring is dat lang met iedereen zo dol is op die uitgesproken smaak. Ik neem liever tournedos Wat er abso luut niet inkomt bij Osprey is ganzenleverpaté. 'Dierenkwelling', fronst Markus. 'En wat de smaak betreft, kan ik nog wel wat anders verzinnen dat in de buurt komt.' Het bedenken van creatieve gerech ten houdt hem scherp. 'Ik kan steeds iets nieuws proberen en zo hou ik mijn werk interessant. Met de kerst werken is druk, maar met vervelend, temeer daar we samen zijn. Er hangt een gezellige sfeer. Kerstavond zijn we wel dicht, dat is echt een avond voor ons zelf.' Kaneelparlait 'Osprey' met glüh-weinsaus Ingrediënten voor ongeveer 6 porties" 6 eigeel 1/2 eetlepel kaneel 75 gram suiker 2 eiwit 400 gram geklopte slagroom. Eigeel, suiker en kaneel au-bain-marie met garde kloppen tot het stijf is Daarna in keuken machine op hoogste stand ongeveer 10 minu ten kloppen tot het mengsel koud is Eiwit stijf slaan. Slagroom met pollepel (géén mixer) lang zaam bij mengsel voegen. Dit met erwit herha len tot er een gladde massa ontstaat In vorm pjes (bijvoorbeeld koffiekopjes) vullen en invriezen. Ongeveer 10 minuten voor serveren op borden storten (lukt het beste door de vorm even onder heet water te houden). Saus: 2 dl. glühwein 1/2 kaneelstokje 70 gram suiker 1 dl. water 5 a 10 gram maïzena Glühwein, kaneelstokje, suiker en de helft van het water in pannetje aan de kook brengen. Rest van het water met maïzena mengen en in de kokende glühwein gieten. Ongeveer 5 mi nuten laten koken tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Kaneelstokje en eventuele klont jes eruit zeven Warm om de parfait heen gie ten en meteen serveren Greenside's chocolade-cakejes 300 gr. pure chocolade in stukjes 300 gr. boter 5 eieren 1/2 kop suiker 3/4 kop zelfrijzend bakmeel Roer de chocolade en de boter op laag vuur door de pan tot er een gladde massa ontstaat. Klop de eieren met de suiker in een kom tot een lichte, luchtige substantie Dit duurt circa 6 minuten Schep het eimengsel door het zelf rijzend bakmeel en de chocolademassa. Giet dit beslag in 12 met vetvrij papier bedekte of goed in gevette vormpjes en bak ze gedurende 25 minuten m een voorverwarmde oven van 160 Celsius. Dien ze warm op Kerststoofpotje la Pieter Krugers Benodigdheden voor 4 personen 600 gr hertenbout halve ui, teentje knoflook takje tijm en rozemarijn 3 dl rode wijn 3 dl wildbouillon peper en zout 1 eetlepel bloem 100 gr cranberry's 1 dl crème de cassis peper en zout 1 kg aardappelen 500 gr knolseldenj 1 dl melk 50 gr roomboter Snij de hertenbout m blokjes van 1 cm. Doe er peper en zout over en bak het mooi brum in de koekenpan. Doe het vlees in een juspannetje en blus het braadvet af met rode wijn en de wildbouillon. Voeg dit. met de fijngesneden ui. knoflook, rozemarijn en tijm toe aan het vlees. Laat alles in ongeveer twee uur langzaam gaar worden Bind daarna de stoofpot met bloem door er met een beetje water een papje van te maken en dit door het geheel te roeren. Kook de cranberry's kort in de crème de cas sis en voeg dit toe aan de stoofpot. Afmaken met peper en zout naar smaak. Kook voor de puree de geschilde aardappelen en knolselderij gaar in water met zout. Afgieten en pureren. Kook in een andere pan de melk met roomboter Alles door elkaar mengen en met peper en zout op smaak brengen. Spuit de puree met een kartelspuit in een nng op een voorverwarmd bord en doe wat hertenstoofpot in het midden. Gameer met een takje peterse lie. Serveertip, spruitjes en stoofpeertjes. Wijn- advies: Rtoja Reserva meente in het ongelijk stelde. Op onterechte gronden, meent de ge meente. Vandaar dat b en w de Raad van State hebben verzocht de beslis sing van de rechter nietig te verkla ren. De mensen die de afgelopen zomer hebben meegedaan aan een infor matieve wandeling met de gedepu teerde voor Openluchtrecreatie Hans Schipper, zijn nu uitgenodigd om mee te doen aan een achtste en afslui tende wandeling in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland op zondag 19 januari. De wandeling en de eraan voorafgaande bijeenkomst in duin centrum De Zandwaaier in Overveen krijgen een feestelijk karakter met muziek, een spreker en de aanbie ding van het boekje Ik wist niet dat je hier zo mooi kunt wandelen. Dat boekje is door Schipper zelf geschre ven en is een verslag van de zeven eerder gehouden wandelingen, waar van er een werd gehouden op Texel. Tijdens de wandelingen sprak de gedeputeerde met de andere deelne mers en vernam zo hun wensen en ideeën over de openluchtrecreatie in het betreffende gebied. Aan de slotwandeling in Zuid- Kennemerland wordt mogelijk ook door het college van Texel meege daan. Van gemeentewege zal worden gestimuleerd dat de Texelse deelne mers met allemaal op eigen houtje naar Overveen reizen, maar dat ze zoveel mogelijk bij elkaar in de auto stappen. Wie aan deze carpooling wil meedoen, moet contact opnemen via telefoon 362216 of 362152. Om meer mensen te betrekken bij de jaarlijkse sportverkiezingen nodigt de jury elke Texelaar uit een kandidaat te nomineren. Tot dusver werden alleen de verenigingen aangeschreven, maar nu mag dus iedereen zijn of haar stem laten horen. De nominaties voor de sportman, sportvrouw en/of sportploeg van het jaar 2002 kunnen - vergezeld van een motivatie - tot 6 januari worden ingediend. De voor drachten kunnen worden afgeleverd bij het sportservicebureau in sporthal Ons Genoegen. Ook kan een briefje worden gestuurd aan de jury sport verkiezingen 2002, t.a.v. G. Pansier, gemeentehuis. Groeneplaats 11791 CO Den Burg. E-mailen (sportver- kiezing@dehogeberg.nl) is eveneens mogelijk. De eindverkiezingen wor den vnjdag 1 februan gehouden. Het circus Malford heeft van b en w vergunning gehad om maximaal tien dagen op te treden in de eerste helft van augustus in De Koog. Malford is een middelgroot circus, dat niet eer der op Texel actief is geweest. Texel raakt in de kerststemming. De agenda voor de komende tijd ver meldt tal van kerstactiviteiten. op straat neemt de hoeveelheid kerst versiering toe en thuis heeft bij velen de kerstboom een plaatsje gekregen Tijdens de kerstmarkt die zondag in De Koog werd gehouden, was een levende kerststal ingericht, met zelfs een echte ezel. (Foto Marcft Herten) Kunstenaar Jan Sierhuis opent zondag om 15.00 uur een nieuwe expositie in Galerie Posthuys Texel. Hoofdmoot van het tentoon gestelde vormen z'n eigen schilde rijen. Daarnaast zijn bronzen beel den van Marinus Klap in de Koger galerie te zien. De in Amsterdam geboren Sierhuis, die één dag voor de vernissage vierenzeventig wordt, verwierf al in de laren '50 en '60 internationale faam als schilder van 'een nieuwe genera- Leden van de Afrikaanse Trommel- groep laten zondag horen wat ze in het afgelopen cursusjaar hebben ge leerd. ledereen is welkom bij deze presentatie, die wordt gehouden in het gebouw van de scouting aan de Bernhardlaan in Den Burg en duurt van 14.30 tot 15.15 uur. Er zullen di verse Afrikaanse ritmes ten gehore worden gebracht, gespeeld op in strumenten als de djembe en de doun doun. Er wordt gezongen en gedanst en het optreden wordt opgeluisterd door gastoptredens van djembe-spelers van de overkant. De toegang is gratis. Wie meer wil we ten, kan contact opnemen met Paul van Mierlo (tel. 319678) of Sacha de Herder (tel. 0227-512321). tie'. Zijn werk sloot aan bij dat van de abstrac.te expressionisten. Beweging en structuur vormen bij hem een na tuurlijke synthese. Kenners noemen hem een 'expressionist met een ei gen gezicht', die zijn verwantschap met soortgenoten als Appel, Kirchner, Van Dongen en Breitner en meesters als Picasso, Van Gogh en Rembrandt echter nooit heeft verloochend. 'Inte gendeel: hij groet ze dagelijks met respect en bewondering', meldt het persbericht dat Sierhuis' komst aan kondigt. Tot de verzamelaars van werk van Jan Sierhuis mag onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam worden gerekend, dat ruim dertig van zijn werken in bezit heeft. De in Het Posthuys tentoongestelde schilde rijen bestrijken een periode van meer dan twintig jaar. De tentoonstelling loopt van 22 de cember tot en met 5 januari en is dagelijks (met uitzondering van de maandag) te bezichtigen tussen 13.30 en 18.00 uur. De feestelijke opening wordt opgeluisterd door accordeonist Jan Bakker. Bij wijze van experiment is het Agra risch en Wagenmuseum in De Waal dit jaar rond kerst en nieuwjaar geo pend. Met uitzondering van beide kerstdagen en nieuwjaarsdag kan het museum tussen 23 december en 3 januari dagelijks worden bezocht. Het museum is open van 10.00 tot 16.00 uur (zondag van 14.00 tot 16.00 uur). De tentoonstelling staat in het teken van de akkerbouw. Saskia Stark Patricia Williams Dirk Hoogenbosch Traditiegetrouw verzorgt het Georgische ensemble Kereoni één van de eerste voorstellingen in theater Klif 12 van het nieuwe jaar. Dat gebeurt ook in 2003 en wel op vrijdag 3 januari. In samenspraak met de muzikanten wordt vooraf een Georgisch driegangenmenu geserveerd. De mannen van Kereoni hebben een sterke band met Texel. Tijdens hun jaarlijkse tournee treden ze door heel Nederland op, maar telkens brengen ze tenminste een paar dagen door op het eiland. Een optreden in Klif 12 behoort dan tot hun 'absolute' wen sen. Dat geldt met alleen voor de muzikanten zelf, want ook de vele Texelse fans willen niets liever dan naar het uitgebreide repertoire luiste ren, dat niet alleen uit klassieke volks muziek bestaat, maar ook uit reli gieuze, liefdes- en krijgsliederen. Ook dit keer staat weer de nodige nieuwe muziek op het programma, ten gehore gebracht door de klassiek geschoolde zangers, die zichzelf be geleiden op gitaar en specifiek Georgische instrumenten. Het concert in het Hoornder theater begint om 20.30 uur. De entree be draagt €11,50; 'Vrienden van Klif 12' betalen €9,50. Het diner vooraf (kos ten €24,-) begint om 18.30 uur. Re serveren is in dat geval verplicht (tel. 319633). Meer informatie over de groep staat op de site www.kereoni. com. Martine Kramer Martme Kramer en Dirk Hoogen bosch uit Den Burg en Saskia Stark en Patricia Williams uit De Cocks- dorp. allen lid van hondensport vereniging DOS uit Den Hoorn, zijn geslaagd voor het instructeurs diploma Algemene Vorming. Hiermee kunnen zij les geven als honden- trainer. Onder het motto 'Kerst met KTF' speelt het Koninklijk Texels Fanfare corps maandagavond 23 december in de doopsgezinde kerk te Den Burg. Wie zin en gelegenheid heeft allerlei bekende kerstliederen mee te zingen onder begeleiding van het korps, is van harte welkom in het godshuis aan de Kogerstraat. De samenzang be gint om 19.30 uur en zal ongeveer een uur duren. De toegang is gratis. Op kerstavond, maandag 24 decem ber, begeleiden leden van KTF de kerstsamenzang in De Koog. Zoals gebruikelijk verlenen Dory Kuip en Gijs Verschoor vocale medewerking. Deze traditionele bijeenkomst, die plaatsvindt nabij de hervormde kerk in de Dorpsstraat, begint om 19.00 uur De gesloten ruimte die is ontstaan doordat het schaduwdoek is vastgemaakt aan het wino- scherm. (Fo'° 7(9 De gemeente en de eigenaar van een vakantiewoning op vakantie park Gortersmient aan de Grens- weg zijn in een conflict verwikkeld dat betrekking heeft op een zonwering die aan het huis is be vestigd. Het doek is vastgemaakt aan een windscherm, waardoor in feite een gesloten ruimte is ont staan. De gemeente claimt dat de construc tie clandestien is neergezet en met kan worden gelegaliseerd en er dus handhavend moet worden opgetre den, een stelling die door de voorzienmgenrechter is onderschre ven. De eigenaar moest de construc tie op straffe van een dwangsom slo pen. Hangende een bezwaarschrift heeft de eigenaar gedeeltelijk aan de voorwaarde tot afbreken voldaan, In die zin dat hij een uitloper van de zonwering heeft verwijderd. Maar ook na verwijdering van deze constructie kan de gemeente het zonnescherm niet los zien van het staande glas. Doordat het bovenste deel tijdens het grootste deel van het jaar aan de staande delen is bevestigd, is het zonnescherm niet op eenvoudige wijze in te draaien en kan het bouw sel volgens b en w nog steeds niet worden gelegaliseerd. Toen het col lege het bezwaar van de eigenaar ongegrond verklaarde, stapte hij met succes naar de rechter, die de ge-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2002 | | pagina 13