Horeca bepleit duidelijke regeling sluitingstijden Wonen onder een dak van schapenwol 's Zomers tot half drie het café in Strender hotelmanager van Bali naar Arabisch Hilton 'Veel geleerd over het omgaan met mensen' Land Nieuw Buitenheim gaat op de schop wsi TEXELSE COURANT Bedrijvig he id Op en top Texels isolatieproduct Lawaaicafés direct gewaarschuwd Geen zakken patat meer aan de gevel "SJlwCl Brac?. Een duidelijke sluitingstijdenre geling, waarbij om half drie de deur op slot gaat, het licht aan, de muziek uit, er niet meer wordt geschonken en het café na een afkoelingsperiode om drie uur leeg is. Deze opzet van 1 april lot 1 november heeft de voorkeur iran de Texelse horeca, boven het voorstel van het college om in het hoogseizoen een proef van zes weken aan te gaan waarbij de '2' in de 2-3 regeling tijdelijk naar half drie verschuift. Dat er iets aan de sluitingstijden moet gebeuren is geen twistpunt, zo bleek tijdens de jaarvergade ring van Horeca Nederland, afdeling Texel, die dinsdagavond in Grand Hotel Opduin werd gehouden. De huidige zomerregeling waarbij de cafés vanaf 2.00 uur niemand meer binnen mogen laten, maar waarbij in de horecazaken nog een uur lang wordt doorgefeest, veroorzaakt op straat veel overlast. 'Uitgaanders die zien dat er binnen nog vro lijk wordt gefeest, maar zelf niet meer het café in mogen, worden daar behoorlijk pissig van', zei Rein Stam, sinds een jaar voorzitter van de Texelse horeca. Het leidt ertoe dat het op straat onrustig wordt, waarbij de portiers de ondankbare en lastige taak hebben om aan de klanten uit te leggen dat ze ondanks de gezelligheid met naar binnen mogen. Ontevreden uitgaan ders reageren zich af op de omge ving, met als dieptepunt afgelopen zomer de steekpartij waarbi| een portier werd verwond, een incident dat volgens Stam voortkomt uit de onvrede over de 2-3 regeling Zomerregeling Met de verschuiving naar half drie hoopt het college onduidelijkheid en onvrede weg te nemen. Een lovens waardig initiatief dat gunstig zou kunnen uitpakken, oordeelde het horecabestuur, dat ook een nadeel zag in de proef van zes weken. Naast de winter- (2-4) en zomerre geling (2-3), komt er dan een hoog- zomer (half 3-3) regeling, wat de duidelijkheid niet in de hand werkt. Het bestuur kwam zelf met het voorstel de hele zomerregeling dan maar aan te passen, waarbii van 1 april tot 1 november de deur om half drie dichtgaat, het licht aan en de muziek uit en er met meer mag worden getapt. Het publiek heeft dan rustig de tijd om het gesprek af te maken, het glas leeg te drinken en het café te verlaten Voordeel van de regeling voor de horeca ondernemers is dat ze een half uur langer publiek mogen toelaten, wat extra omzet kan opleveren, maar het nadeel is dat de tap een half uur eerder dicht moet, waardoor minder drankjes verkocht kunnen worden. Bij de proef van zes weken die het college voorstelde zou de bierpomp wel tot drie uur open mogen blijven. Stam: 'Maar dat heeft dan weer als nadeel dat mensen tot het laatste moment bier blijven bestellen en dat het dan veel moeite kost om het café om 3.00 uur leeg te hebben.' Politiek 'We zitten hier niet om extra omzet te krijgen, maar om een probleem op te lossen', schaarde onderne mer Henk-Jan Klok zich achter het voorstel van het bestuur Klok vond wel dat de regeling duidelijk is, maar betwijfelde of daarmee alle overlast rond sluitingstijd zal zijn opgelost. 'Het probleem blijft dat er op zater dagen in het hoofdseizoen, als ook de Texelaars het café opzoeken, teveel mensen tegelijk op straat komen.' Doordat er lang niet vol doende taxivervoer beschikbaar is en de borrelbus met gemiddeld 35 passagiers geen groot succes is, blijft het uitgaansvolk lang op straat rondhangen, wat de nodige overlast geeft. Oplossing is volgens Klok dat de sluitingstijd alleen op zaterdagen in het hoogseizoen van drie uur ver schuift naar bijvoorbeeld half vier, zodat er een langere afkoelingspe riode is en een gespreide afvoer. 'Onbespreekbaar', reageerde Stam, die doelde op het standpunt van de politiek, die al jaren vasthoudt aan de sluitingstijd van drie uur Klok. 'Dus de regeling die echt een oplossing biedt, komt er niet omdat de politiek het niet wil.' Hij en zijn collega's kregen het advies contact op te nemen met de lokale poli tiek. 'Maak het bespreekbaar.' De proef met de sluitingstijden wordt volgende week besproken door de raadscommissie. VRIJDAG 10 DECEMBER 2004 Medewerker Stein Bruin werkt in de werkplaats van Bruin Weijers aan de Postweg aan een dakdeel waarin schapenwol als isolatie wordt gebruikt. (Foto Gerard Timmerman) Cafés waar metingen uitwijzen dat er teveel geluid naar buiten lekt, krijgen voortaan meteen een waarschuwing van de gemeente. Aanleiding tot deze werkwijze is het bezwaar dat een Koger café had aangetekend tegen een aanschrij ving van de gemeente. De eigenaar beriep zich erop dat hij er niet van op de hoogte was dat er bij hem teveel lawaai was geconstateerd. Reden voor de gemeente om bij een geconstateerde overschrijding van de geluidsnormen, ter plaatse een schriftelijke waarschuwing aan de ondernemer uit te reiken, waarin staat dat deze een brief van de gemeente kan verwachten Overi gens mag alleen de geluidsoverlast worden bestraft die wordt veroor zaakt op 'mechanische' wijze, dus door middel van een versterker. Gepraat en gezang in het café telt met mee voor de metingen en als de muziek zacht staat (beneden de norm), mogen de deuren gewoon open blijven. Grote zakken patat, ijsco's en andere 3-dimensionale reclame aan de gevel van winkels en horecazaken zijn binnenkort uit den boze. De gemeente komt met nieuw beleid, op grond waar van deze reclame-uitingen niet meer zijn toegestaan. Met de nieuwe regeling wil het college de ongebreidelde toename van commerciële aanprijzingen een halt toeroepen. Vier horecaondernemers hebben van de gemeente inmiddels een aanschrijving ontvangen, dat de grote zakken patat, ijsco's. glazen bier of andere objecten waarmee ze hun nering aanprijzen, met meer voldoen aan de regels van het nieu we beleid. Dat komt erop neer dat 3-dimensionale reclameuitingen. met een diepte groter dan 50 centi meter. met meer mogen ophangen. Opmerkelijk is dat dezelfde uitin gen wel op straat mogen staan. Zeker de horeca in De Koog is Schapenwol is een veelzijdig natuurproduct. Er wordt kleding van gemaakt en vermaard zijn de Texelse dekbedden. Nu is het ook mogelijk om te wonen onder een dak van schapenwol. Bouw en timmerbedrijf Bruin Weijers BV uit De Cocksdorp boekt goe de resultaten met het op en top Texelse isolatieproduct, dat is ontwikkeld door Graaf isolatie in Oudeschild. De familie Van Boven uit De Cocksdorp heeft voor Texel de primeur. Dick Graaf, oud-directeur en eige naar van de Texelse Wol Onderne ming, haalde jaren geleden al de publiciteit met zijn plan om scha penwol te gebruiken als isolatie materiaal in de bouw Na een lange periode van ontwikkelen, lopen niet onverdeeld gelukkig met dit nieuwe beleid. Geopperd werd om in de badplaats ruimere normen te hanteren dan in bijvoorbeeld het pittoreske De Waal. Maar een ver tegenwoordiger van de gemeente gaf aan dat de gemeente liever een eenduidige regeling hanteert. Horecaman Henk-Jan Klok is niet gelukkig met de nieuwe regeling. 'Straks mag je niet eens meer een vlag uitsteken.' Trouwe medewerkers van een driesterrenhotel in Bali moeten wat vreemd hebben opgekeken, foen een 22-jarige Texelse student met allerlei verbeteringen kwam aanzetten. 'In het begin wisten ze niet wat ze met me aanmoesten. Ik heb me daar echt omhoog moeten werken. Maar uiteindelijk kreeg ik het vertrouwen', vertelt Oosterender Diederik Kruithof. Volgende week vliegt de inmid dels afgestudeerde hotelmana ger naar de Verenigde Arabische Emiraten, om in het Hilton Hotel in Fujairah aan de slag te gaan. Een baan als management trainee food beverage (verantwoordelijk voor alles wat met eten en drinken heeft te maken, red.) in een gere nommeerd Arabisch Hilton Hotel is wel wat anders dan de karweitjes als afwashulp, kok en andere werk zaamheden die Diederik Kruithof als jongen onder meer in het Oude Veerhuis in Oudeschild verrichtte. Na de middelbare school koos hij voor een toekomst in het hotelwe zen. Hij studeerde aan de Chris telijke Hotelschool in Leeuwarden, waar hij onlangs is geslaagd voor de opleiding International Hospita lity Management. Hij volgde onder meer de modules over internationa le handel, het starten van een eigen bedrijf en hij leerde hoe hij haal baarheidsonderzoek moet doen. Voor zijn stage viel de keus op een hotel op Bah, het Indonesische eiland ten oosten van Java dat een oppervlakte heeft van tweederde van Nederland. Hij begon er in een periode dat het toeristeneiland nog volop kampte met de naweeën van de terroristische aanslag, de ziekte sars en een reisverbod op Indone sië. Maar dat weerhield hem niet van de onderneming. 'De kans dat er nóg zo'n aanslag gepleegd wordt is vrij klein, dus daar liet ik mij niet door tegenhouden De internationaal georiënteerde Oosterender ging voor tien maan den aan de slag als management trainee, ofwel manager in opleiding. 'Ik heb in die periode op de afdelin gen food beverage, de frontoffice (de receptie, red.) en sales marke ting meegedraaid. De laatste maand liep ik mee met de general manager, de baas van het hotel. In die functie heb ik geprobeerd de kwaliteit van het hotel in verschillende opzichten te verbeteren, onder andere die Diederik Kruithof voor het driesterrenhotel op Bali, waar hij tien maanden stage heeft gelopen. vijftien en zaten vast in een bepaald ritme. Daadoor viel het niet altijd mee om bepaalde aanpassingen door te voeren. Het kostte vooral van de medewerkers. Veel perso neelsleden werken er al een jaar of Mef naambord van het hotel waar Diederik Kruithof heeft gewerkt. in het begin veel moeite, maar uit eindelijk is het wel gelukt. Ik heb bijvoorbeeld standaarden voor het restaurant geschreven, zodat ieder een bepaalde werkzaamheden op dezelfde wijze verricht. Wat ik er vooral heb geleerd is het omgaan met mensen. Ik heb opgestoken dat je dingen positief moet brengen en de mensen duidelijk moet vertel len waarom iets nodig is, zodat ze ook zelf het belang ervan inzien. Daardoor veranderden ze uitein delijk wel hun werkwijze. Maar het gebeurde ook dat ze het later toch weer op de oude manier deden. Dan kon ik weer opnieuw begin nen. Ook daar heb ik van geleerd.' Tijdens zijn stage onderging een aantal bungalows bij het hotel een verbouwing. 'Daarbij heb ik me onder meer bezig gehouden met de inrichting.' Gedenkwaardig was het moment dat hij als sjiek geklede bruidegom een schone Indonesi sche het jawoord gaf. 'Dat was niet echt. Ze hadden me gevraagd om te poseren als bruidegom.' De fotoserie was nodig om het hotel te promoten als trouwlocatie. Tussen de bedrijven door was er ook tijd voor vertier. 'In de weeken den trokken we er vaak op uit. Er is veel te zien en te doen op Bali We hebben gedoken, tempels bezocht en andere dingen gedaan.' Aan het eind van zijn stage maakte hij een rondreis van een maand door Indonesië en daarna reisde hij drie maanden door Australië. Al tijdens zijn stage ging hij op zoek naar een baan. 'Ik deed dat via internet en heb een advertentie op een message board geplaatst. Daar heb ik heel veel reacties op gehad.' Eentje daarvan kwam van het hotel in Fujairah. Wie in het oliestaatje aan de Golf van Oman een enorm hotel verwacht, komt bedrogen uit. Met honderd kamers is dit het kleinste hotel uit van de keten van 800 Hilton Hotels. Maar het departement food beverage hoorde de afgelopen jaren binnen de Hiltonketen wel bij de beste drie van Azië. Als manager trainee is het juist die afdeling waarvoor Kruithof medeverantwoordelijk wordt. 'Het is altijd mijn droom geweest om bij een internationale keten aan de slag te gaan. Ik wil nu zoveel mogelijk ervaring opdoen in het buitenland en hoop ooit general manager, dus de baas van een hotel, te worden.' inmiddels de rollen isolatiewol van speciale machines die hiervoor in gebruik zijn genomen Bouwon derneming Bruin Weijers toonde al snel interesse voor het natuur product. 'Schapenwol biedt in ver gelijking met steen- en glaswol, de isolatiematerialen die nu nog gemeengoed zijn, veel voordelen. De isolatiewaarde is een stuk hoger. Zo'n laag van 12 centimeter dikte die wij gebruiken voor het dak. heeft een Rd-waarde (weerstandswaarde van de warmtedoorstroom, red.) van 4,5 kW/m2. bij glaswol is de Rd slechts 3.25 kW/m2. Om hetzelfde effect te bereiken heb je een laag glaswol van ongeveer 17 centimeter nodig. Ander nadeel van glaswol is dat je het als afvalproduct ner gens kwijt kunt. De Hamster neemt het niet in ontvangst Dat is een probleem. Schapenwol kun je na gebruik weer opnieuw gebruiken. Bovendien is het werken met glas wol geen pretje. In het buitenland worden processen gevoerd en in Canada is glaswol al verboden. Met schapenwol ligt dat heel anders. Het past helemaal in de ontwikke ling van duurzaam bouwen die op gang is gekomen.' De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat isolatie met schapenwol wel wat meer kost. 'Maar de totale bouw hoeft er niet duurder van te wor den. De isolatiewaarde is zodanig hoog, dat een installatie voor het terugwinnen van warmte, die zo'n €5.000,- kost, overbodig wordt. Dat geld houd |e dus in je zak.' Rudolf Weijers en compagnon Arie Bruin hebben in de Schipper Boon straat in De Cocksdorp onlangs het eerste huis gebouwd waarvan het dak is geïsoleerd met schapen wol. 'De woning van de familie Van Boven is helemaal gebouwd volgens de principes van duurzaam bouwen en voldoet aan de strenge eisen van het bouwbesluitHet geval wil dat deze familie ook mede-eigenaar is van de Spinboet. waar schapenwol wordt verkocht. Schapenwol past goed in de syste matiek van Hout Skelet Bouw (HSB), een werkwijze waarin het Durper bedrijf de afgelopen tijd een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt. Deze bouwtechniek komt erop neer dat delen van een woning, bijvoor beeld de dakelementen, in de werk plaats worden gemaakt, waarna de bouwvakkers de kant-en-klare secties op de bouwplaats alleen nog maar hoeven te monteren. 'Dit systeem biedt meerdere voordelen: het werk verloopt een stuk sneller en efficiënter Voorzieningen voor water, elektriciteit, kabel en stroom worden in de werkplaats aange bracht. Bovendien: in de werkplaats is het altijd mooi weer. wat een stuk prettiger is en voor minder opont houd zorgt.' Sneller en efficiënter werken betekent ook besparing van kosten. 'Wij kunnen in prijs nu bijvoorbeeld concurreren met een overkants bedrijf, dat per jaar toch een stuk of acht tot negen hout- skeletwoningen op Texel bouwt. Dat werk houden we liever op het eiland.' Om op de ontwikkelings kosten te besparen heeft het bedrijf uit De Cocksdorp in samenwerking met architect Ronno Honingh een duurzame zomerwoning ontwik keld, die is gebouwd volgens de principes van HSB. 'Echt een kwa liteitswoning met een hoge mate van comfort. Vroeger werd wel eens neergekeken op houtskeletbouw, bijvoorbeeld doordat het gipswand- je van de binnenmuur zo dun was. dat je er met eens een schilderij tje aan kon ophangen. Maar wij bouwen zeer degelijke woningen met solide binnenmuren. Boven dien in elk gewenst ontwerp Het bedrijf treft voorbereidingen voor een werkwijze waarbij een digitaal tekenprogramma (Autocad) wordt gekoppeld aan een robot, die de benodigde materialen voor de HSB precies op maat zaagt. De woning van de familie Van Boven is het eerste huis op Texel waarin, t schapenwol als isolatiematenaal is gebruikt. Op het land van hoeve Nieuw Bui tenheim aan de IJsdijk begint een omvangrijk natuurproject vorm te krijgen. De steile kant van de tocht naar het gemaal van Dijkmanshuizen wordt over een lengte van vele hon derden meter vergraven tot een bre de en natuurvriendelijke piasdras- oever, waarin het voor onder meer steltlopers, watervogels, water- spits- en woelmuizen goed toeven is. Door verbreding van de uitloop kan de tocht meer water bergen, ruimte die in tijden van waterover last hard nodig kan zijn. Het werk is een kolfje naar de hand van kraan machinist Jan van Liere, die zo'n 10 000 kubieke meter grond moet verzetten. Doordat het transport van de grond onder de huidige natte omstandigheden teveel sporen ver oorzaakt, is het werk tijdelijk stilge legd. Het wachten is op vorst, zodat er over de harde grond kan worden gereden. Natuurproject 'Nieuw Bui tenheim' maakt deel uit van het Masterplan Water voor Texel, een samenwerking tussen gemeente, provincie en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat tot doel heeft om voor Texel een duur zaam watersysteem te ontwikkelen. Eigenlijk was het de bedoeling om het graafwerk al een paar jaar eer der uit te voeren, maar doordat de bestemming van de oevers moest worden veranderd in natuurgebied, zorgde deze procedure voor ver traging. Natuurmonumenten heeft Nieuw Buitenheim, een boerderij met ruim 20 hectare grond, een jaar of vijf geleden aangekocht Het land grenst aan natuurgebied Dijk manshuizen, waardoor de vereni ging aan de oostkant van Texel over een groot aaneengesloten gebied beschikt. De aangekochte grond wordt gepacht door Joop Ran en Eduard Hin, die er schapen weiden en er een schraal beheer voeren. .-.uk- - V - Kraanmachinist Jan van Uere vergraaft de steile slootkant op het land van hoeve Nieuw Buitenheim tot een natuurvriendelijke oever van tientallen meters breed. (Foto Eckard Boot. Natuurmonumenten

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2004 | | pagina 7