:Vakantiekrachten: sommigen raak je nooit meer kwijt Mijn Nederlands is ht verschrikkelijk' ik wil ook wel wat an de wereld zien' 'Ik zie wel wat er op mijn pad komt' 'Boerin kookt eens per week voor ons' Beeldbank Texel Gezonder zonder lijnen met 'Weet hoe je eet J^edrijvig heid TEXELSE J couRANT Nederlands te leren. kSögar aan het werk in de keuken van De Rog. 'Ik zou echt beter mijn best moeten doen 7-jarige Marc Edgar uit Enge- werkt al sinds zijn dertiende keuken. 'Ik heb met de beste svan Engeland gewerkt.' Deze ïwerkt hij voor het derde sei- top Texel. Marc is op het ei- gaan werken om te leren chutespringen. 'Op Jersey zag iskydivers naar beneden ko en dat wilde ik ook.' ;kwam op het Kanaaleiland, fhij vandaan komt, in contact Mike Vilton, die zelf al 15 jaar op 'komt. Hij adviseerde hem te nspnngen. 'Tot nu toe heb ik nog negen sprongen gemaakt, maar "og steeds van plan mijn cursus naken. Volgens mij hoef ik nog iHertandemsprongen te maken ïimag ik alleen.' Volgens Mare tig om veel parachute- jen te maken als je in de horeca i'Als het geschikt weer is om te en, is het meestal ook druk op. uk. Al moet ik zeggen dat ik ook aak andere leuke dingen ben doen in mijn vrije tijd.' ngeland werkte de vakantie- ennveel verschillende keukens, namelijk op het toeristische Jer sey en in Londen. Zo werkte hij on der meer in het The Ritz Hotel London en de exclusieve City of London Gentlemen's Club. 'De beste manier om veel dingen te leren, is om voor veel verschillende mensen te werken en de dingen te leren waar zij heel goed in zijn.' In juni 2003 kwam Mare voor het eerst naar Texel en vond werk in De Koog. 'Mijn meeste baan tjes in Engeland kreeg ik door ge woon ergens naar binnen te wande len en een dagje proef te draaien.' lan Bone, destijds kok bij De Koningin in De Koog en ook afkomstig uit Enge land, raadde hem aan bij Paal 28 te gaan kijken. Daar werkte hij vervol gens een jaar en in de zomer van 2004 werkte hij bij strandpaviljoen Paal 33. 'Daar werkte ik alleen maar, nu kan ik wat rustiger aan doen.' Sinds juni staat hij in de keuken van eetcafé De Rog in De Cocksdorp. De keukens op Texel kunnen volgens de Engelsman wel een frisse wind ge bruiken. 'Als je in De Koog komt, ser veren bijna alle restaurants hetzelfde en volgens mij komt veel uit een pakje. Bijna niets wordt nog met de hand gemaakt.' Wellicht dat Mare zelf nog eens een restaurant op Texel 'Schippers instrueert twee van zijn golfstudenten hoe z Ifcan golfen. moeten putten. 'Het is echt een vooroordeel dat alleen n jarige Roland Schippers uit r5um wil golfleraar worden, poor loopt hij stage bij Golf- IWTexel op de golfbaan bij De Mkheb twee jaar hotelschool f" Haag geprobeerd, maar ik ftoch liever golfen.' De hele F® hij zes dagen per week op pfoaan te vinden om les te en zelf te oefenen. 'Daar- *erk ik ook nog in de golf- vreemd was de stap om ziefi j<el komen voor Roland niet. ae s *:ai van jongs af aan al met mijn vakantiepark De Krim.' In Wg hij aan de slag als bedie- ^Mewerker bij 't Hanehuus, W ^uis op de golfbaan. In 2003 hij met lesgeven onder bege- golfschooleigenaar Joost :«X-en golfleraar Jeroen van der ^Tilburg volgt hij ondertussen Faling tot golfleraar aan het Van Swinderen Golf College. 'Aange zien het een particuliere opleiding is, heb ik een flinke lening bij de bank moeten afsluiten.' De golfopleiding in Tilburg telt 27 deelnemers, van wie er drie hun stage lopen bij Golfschool Texel. De opleiding tot golf- professional B duurt twee jaar. 'Mis schien doe ik er nog eens twee jaar over om ook professional A te halen.' 's Winters loopt Roland vier dagen per week stage op de golfbaan en moet hij twee dagen in Tilburg zijn om colleges te volgen. 'Dan is het soms wel erg rustig, maar dan heb ik veel tijd om te oefenen.' In de golfsport wordt het niveau aangeduid met han dicap,waarvan handicap 45 het hoogste is en handicap 0 het laagste. 'Aan het einde van mijn opleiding moet ik een handicap 4 gehaald heb ben.' Om aan de praktijkeis van de opleiding te voldoen, moeten de stu denten naast de colleges en de sta ges aan dertig tot vijfendertig wed- stnjden per jaar meedoen. Deze wor den beurtelings door de studenten georganiseerd. Naast zijn stage op de golfbaan, heeft Roland de afgelopen jaren diverse andere baantjes in de Texelse horeca gehad in onder meer De Rog in de Cocksdorp. 'Nu is het voornamelijk balletjes slaan op de golfbaan en werken in de golfwinkel.' In de win kel is een grote verscheidenheid aan golfattributen te vinden, van balletjes tot complete golfsets met de beno digde golfclubs. 'Hoe ver je een bal slaat heeft mets met kracht te maken, maar met de hoek waarmee je de bal slaat. Iedere club heeft een andere loft (hoek), die bepaalt hoe hoog de bal geslagen wordt.' Roland woont sinds kort in een huisje aan de Vuurtorenweg dat hij van boer huurt. Op die manier kan hij ook in de winter op Texel blijven. Eerder woonde hij afwisselend in het vakantiehuisje van zijn ouders en in de personeelsverblijven op De Krim. Na zijn opleiding wil Roland graag als golfleraar op Texel blijven. 'Ik denk wel dat ik een kans maak, als het aantal holes wordt uitgebreid van negen naar achttien. Je weet natuur lijk nooit wat er gebeurd. Maar ik wil later ook wel wat van de wereld zien.' Enkele honderden zijn er jaarlijks nodig. Vakantie krachten van de overkanten nemen tijdens het seizoen in met name de horeca een deel van het werk voor hun rekening. Maar ook in de landbouw zijn de extra han den vaak meer dan welkom. Niet zelden leidt het vakantiewerk tot een langer verblijf op het eiland. Een portret van vijf vakantiewerkers. Vier jaar zijn ze inmiddels op het ei land te vinden. Jan-Willem (24) en Marijn (21) Jedema, beide opge groeid in het Friese Noordwolde, zijn deze zomer aan hun vierde seizoen bezig. Jan Willem werkt als kok in De Smulpot in Den Burg, Marijn werkt in de bediening en de schoonmaak in hotel De Bosch- rand in De Koog. Nadat Marijn geslaagd was voor haar HAVO-examen, wist ze niet zo goed wat ze wilde doen. 'Dat weet ik eigen lijk nog steeds niet.' Ze overwoog de Hogere Hotelschool in Den Haag te doen, maar ze kwam niet door de selectieprocedure. 'Toen ben ik op aanraden van mijn moeder, die van Texel komt, eens op het eiland rond gaan bellen voor werk. Ik wilde weg uit Noordwolde en Texel leek me wel leuk.' Via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vroeg ze vacatures op Texel op, koos er drie uit en in maart 2002 kon ze bij De Boschrand begin nen. Aanvankelijk werkte ze er alleen tijdens de zomermaanden, 's Winters begint. 'Ik denk dat mensen bereid zijn om wat meer te betalen voor echt goed eten, als je maar eenmaal een goede naam hebt opgebouwd.' Het leven in De Cocksdorp bevalt hem prima. 'Het is een kleine ge meenschap en dat bevalt me wel. ledereen kent elkaar hier.' Mare woont aan de Kikkertstraat. waar hij van een particulier een huis huurt, dat hij deelt met een collega die in De Koog werkt. 'Dat gaat best goed. Maar als ik volgend jaar weer op Texel werk, ga ik wel iets voor mijzelf zoe ken. Waar ik ook BBC kan ontvan gen.' De meeste gesprekken die Mare voert, zijn nog steeds in het Engels. 'Mijn Nederlands is echt ver schrikkelijk. Ik zou echt beter mijn best moeten doen om Nederlands te leren, maar daar ben ik een beetje te lui voor. Daarbij komt dat iedereen hier goed Engels spreekt, dan is het voor hen eenvoudiger omschakelen dan voor mij.' Echt storend vindt hij dat met. 'Ik word op straat vaak her kend als the English guy' In september gaat hij misschien te rug naar Engeland. 'Mijn familie wil graag dat ik terug kom, maar mis schien blijf ik ook wel op Texel. Als je op Jersey in aanmerking wilt komen om een huis te kopen, moet je daar meer dan twintig jaar gewoond heb ben of heel veel geld hebben. De huren zijn ontzettend hoog. Als ik op Texel een leuk huis kan vinden, blijf ik misschien wel hier.' Marijn Jedema werkt voor het vierde werkte ze nog in Noordwolde en omgeving. Afgelopen winter kon ze ook in De Wijsneus in De Koog aan de slag, wat ze nu nog steeds doet naast haar werk bij De Boschrand. 'Daarnaast kon ik ook wat bijverdie nen met klusjes als schoonmaken en schilderen.' Jan-Willem kwam iets later dan zijn zus naar het eiland. Daarvoor liep hij een jaar stage in de keuken van het Marriotthotel in London voor zijn op leiding aan de Middelbare Hotel school in Zwolle. 'Na een jaar wilde ik het een beetje rustiger aan doen.' Vanuit London had hij al in Nederland naar een baan gezocht. 'Het maakte me niet zoveel uit waar. als het maar een beetje gezellig was.' Op aanra den van Marijn nam hij contact met De Boschrand, waar hij in de zomer van 2002 als kok kon beginnen, 's Winter kon hij aan de slag bij het res taurant Het Binnenhof in De Koog. Dat werk combineerde hij de zomer van 2003 met zijn werk in De Boschrand. Begin dit jaar ging Het Binnenhof failliet en stond Jan- Willem op straat. 'Zoiets zie je niet aankomen en januari is op Texel nou niet bepaald ideaal om werk te vin den.' Niettemin kon hij in maart bij De Smulpot aan de slag, waar hij inmid dels een vast contract heeft. Manjn woont sinds zij op Texel kwam in De Koog. Haar baas regelde daar woonruimte voor haar. Jan-Willem woonde eerst drie maanden bij zijn opa in Den Burg, waarna zijn toenma lige werkgever voor hem eveneens in De Koog woonruimte verzorgde. 'Op een gegeven moment wilde ik iets ruimer wonen en ben ik voor een huurhuis naar Stichting Wonen Texel gestapt. Daar vertelde ze me lachend dat ik minstens vier jaar moest wach ten voor ik voor een huis in aanmer king kwam.' Met zijn arbeidscontract is hij met zijn bank gaan kijken naar de mogelijkheden voor het kopen van een huis. Sinds maart woont hij in de Schoolstraat in Oosterend 'In móói Oosterend', zegt Jan-Willem. 'Ik moet Oosterend natuurlijk wel een beetje promoten.' Zowel Jan-Willem als Marijn ziet zichzelf nog wel een tijdje op Texel blijven. Jan-Willem woont inmiddels samen met een Texelse en ook Marijn 'gaat' met een eilander. 'Zo lang het leuk is, zie ik geen reden om weg te gaan', zegt Jan-Willem. 'Ik vermaak me hier prima', vult Marijn aan. 'Ik zie wel wat er op mijn pad komt.' Werken bij de bollenboer kan best een beetje vakantie zijn. Dat vindt tenminste de 24-jarige Leo Olst uit Assen. Voor het vijfde seizoen werkt hij nu bij bollenboer Aric Lap in Den Hoorn. 'Om mijn studie te betalen en om straks op vakantie te kunnen gaan.' Hard werken, dat wel, maar dat komt niet alleen door de werkzaamheden zelf. 'Door het stappen moeten we regelmatig door de boer worden gewekt.' Vijf jaar geleden kwam hij naar Texel om wat extra's te verdienen. 'Samen met een paar vrienden wilden we er gens baantje vinden waar we ook een beetje vakantie konden vieren.' In het Dagblad van het Noorden las hij een advertentie van Lap waarin hij op zoek was naar personeel. 'Mijn baas heeft het liefst mensen uit Drenthe en Groningen, want die werken harder en zeuren niet zo', licht Leo toe ter wijl hij de narcisbollen op een lo pende band veegt. Voor hij op Texel kwam had hij nog nooit eerder in de landbouw gewerkt. 'Ik kom uit een heel andere familie.' 's Avonds staat hij de bollen te sor teren die eerder die dag uit de grond zijn gehaald. Via de lopende band wordt de rotzooi van de bollen ge scheiden en worden de grote en kleine bollen gesorteerd. 'De grote worden verkocht en de kleintjes ge poot voor volgend jaar. Sommigen staan de hele dag aan de lopende band, maar ik heb vrij afwisselend werk. Ik help ook wel eens, alleen de tulpenbollen raak ik niet aan. Toen ik hier kwam werken kwam ik er achter dat ik een tulpenallergie heb, dus daar doe ik niks mee.'Een werkweek bestaat voor Leo uit zes dagen van 7.00 uur tot 18.00 uur. 'Daar schrok ik in het begin wel van, maar je went er snel aan. Nu is het mooi weer, dus werken we 's avonds nog even door.' Op het terrein van de boer zijn slaap zalen ingericht voor het personeel van de overkant. De jongens, en soms ook enkele meisjes, slapen op stapelbedden. 'Als er 's zomers veel mensen zijn, is het wel druk. Dan kun je niet altijd even goed je spullen kwijt. Je ziet wel eens dat de nieuwe mensen die hier komen werken, hele stapels DVD's van huis meenemen. Zij verwachten dat er een TV en DVD- speler klaar staan. Maar die hebben wij hier niet. Ook daar wen je wel aan, ik mis het niet echt.' In de schuur is een kantine ingericht waar het perso neel kan eten en 's avonds kan zitten. 'Wij warmen meestal wat op, maar één keer in de week kookt de boenn voor ons. 's Avonds is het meestal een biertje drinken en naar de radio luis teren. We gaan ook wel eens naar camping Loodsmansduin of De Koog om te stappen. Dan moet de boer ons de volgende dag om 6:30 uur wekken omdat we nog niet wakker zijn. Je ziet de jongere collega's wel eens slape rig tegen de kisten aanhangen.' Tekst en foto's: Martijn van Nieuwenhoven 's Winters studeert Leo management, economie en recht aan de Hanze hogeschool in Groningen. 'Nu woon ik nog thuis, maar volgend jaar wil ik op kamers in Groningen.' Eind dit schooljaar is hij klaar met zijn hbo- opleiding, daarom is waarschijnlijk zijn laatste jaar in de bollen. 'Ik weet nog niet wat ik dan ga doen. De be doeling is dat ik eerst ga reizen voor ik aan een vaste baan begin.' iii oltega 's zijn tussen de 17 en 20 jaar. Dat merk je Gezond eten en voldoende bewe gen, daarbij zoveel mogelijk ge bruik makend van 'het goede uit de natuur', maar ook van door de we tenschap opgebouwde kennis. Dat zijn de uitgangspunten van het gezondheidsprogramma 'Weet hoe je eet', gepromoot door oefen en fysiotherapeute Renee van der Meer uit Drachten, die binnenkort een dépendance wil openen op Texel. Overgewicht, 'vetopslag' op 'ver keerde plaatsen' en vermoeidheid zijn klachten die vaak worden veroor zaakt door een verkeerd leef-, eet- en denkpatroon. Veel mensen die ze te lijf gaan met een dieet, hebben tijde lijk succes, maar vervallen daarna weer in oude gewoonten, met als gevolg dat de klachten onverminderd terugkeren. Wie blijvend gezonder wil worden, doet er daarom goed aan duidelijk inzicht te krijgen in z'n eigen eet- en leefpatroon. Dat levert binnen een relatief korte penode, van vier tot zes weken, al een gewichtsverlies op van gemiddeld vijf tot acht kilo. Dank zij andere gewoonten, die een andere stofwisseling veroorzaken, worden daarna oude overtollige afvalstoffen en vetopslag opgeruimd en kan 'een gezonder en vitaler lichaam' worden begroet. Dat beweert Renee van der Meer uit Drachten. Ze werkt met het pro gramma 'Weet hoe je eet'. 'Dat is ontwikkeld in samenwerking met Amerikaanse Obesitas-klimeken, die er al jaren zeer succesvolle resultaten mee boeken. Maar het programma is aangepast aan de Europese maatsta ven.' De deelnemers aan haar pro gramma worden begeleid, zowel per soonlijk als via een website. Daarnaast krijgen ze onder meer een voedingslijst, met een onderverdeling in groepen (eiwitten, vetten, koolhy draten, etc.), en tips om veel water en kruidenthee te drinken en genoeg te bewegen. Een belangnjk verschil met veel diëten is volgens Van der Meer dat de deelnemers aan haar pro gramma niet hoeven te 'lijnen' en dus ook geen hongergevoel krijgen. Van der Meer heeft een eigen prak tijk in Drachten, maar wil haar activi teiten uitbreiden naar Texel. 'Reden is dat ik zakelijke relaties met enkele eilandbewoners onderhoud en hier ook enkele klanten heb Ik wil op korte termijn informatieavonden op Texel verzorgen en als er genoeg belangstelling voor bestaat daarna ook een dépendance openen. Be doeling is die te bemannen met ie mand van Texel, die daarvoor natuur lijk een gerichte opleiding krijgt.' Meer informatie staat op de website www.weethoejeeet.nl/vdmeer. VRIJDAG 19 AUGUSTUS 2005

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2005 | | pagina 7