Vuur koken met natuurlijke smaken' Jjit eten op TEXELSE g COURANT !f Eten en slapen in hotel-brasserie Rebecca in De Waal, op loopafstand van huis :'Supergezellige' vaartocht met Eureka Zonnebloem Optreden Waddenvogels nieuwe stijl DONDERDAG 20 APRIL 2006 Texelaars die 's avonds bij het diner in brasserie Rebecca in De een glaasje wijn willen drin ken, kunnen dit gerust doen. Het hotel heeft een eigen BOB (bewust onbeschonken bestuurder), die late klanten wel even naar huis brengt. Maar natuurlijk kunnen ze ook blijven slapen in een van de achttien kamers van het hotel, dat sinds drie jaar gerund wordt door Michel Arends. Om een indruk te krijgen, boekte de redactie een nachtje in dit toch wat onbekende hotel in Texels kleinste dorp. (tooit eerder sliepen we in een hotel op loopafstand van het eigen huis. Toch voelde een nachtje in De Waal als een korte vakantie. Misschien ook omdat we per auto langs een ongebruikelijke route naar De Waal en, zodat we het dorp langs andere kant binnen kwamen. - stonden al de verwijzingsbor- naar Hotel Brasserie Rebecca, waar we ruim voor het eten arri veerden, zodat er tijd was voor een korte wandeling door het dorp om de eetlust op te wekken. De auto konden we kwijt op het onverwacht mime parkeerterrein van het hotel. Bijzondere combinaties van niet- iledaagse gerechten tonen op de menukaart van Rebecca de liefde chefkok Michel Arends voor zijn vak. Voorgerechten, hoofd en nagerechten hebben allemaal jlfde prijs, zodat een menu van gangen altijd €36,50 kost. Vier gen wordt twee euro duurder, terwijl als nagerecht ook een kaas plank met Texelse kazen mogelijk is Ons wordt verteld dat op de nieuwe (zomer)kaart wordt inge voerd, straks een uitgebreide kaas trolley staat. Dat wordt iets duurder, maar zelfs daarmee komt een menu nauwelijks boven de veertig euro. Ons wordt verteld dat op de nieu we (zomer)kaart wordt ingevoerd, straks een uitgebreide kaastrolley Wat wel opvalt, is het ontbreken van vegetarische gerechten. We krijgen de kans de chef daarop aan te spreken als hij aan ons tafeltje komt en voorstelt de kaart aan de kant en een verrassingsmenu te serveren. Dat kan natuurlijk fnui kend zijn voor een objectief verslag (tenslotte weet hij waarvoor we hier zijn), maar we wagen het erop. Hij vsttikt of verbloost niet als we voorstellen één menu met vlees en iéen vegetarisch menu te nemen. tegetansche gerechten ontbreken op de kaart', legt hij uit,'omdat we met dagverse producten werken. We hebben dus steeds iets anders in huis, waardoor het moeilijk is een standaard op de kaart te zetten. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk. In de moderne keuken wordt juist meer en meer vegetarisch gekookt. Vroeger was het wat voor vlees eten we en daar werd dan een groen- bijgezocht, maar tegenwoordig icfe wordt steeds meer uitgegaan van mm de groente.' Ondanks het ontbreken van een aanduiding dienaangaande op de kaart - misschien een aardige tip -, vertelt hij dat veel vegetarische gasten regelmatig terugkomen en dat ook vleesetende gasten vaak vegetarisch bestellen, juist omdat er geen specifieke gerechten op de kaart staan. Een vegetarisch gerecht betekent dus altijd een ver rassing. Michel Arends is opgeleid als kok, maar kwam naar Texel toen hij zeil- school De Eilander kon overnemen. Na zes jaar begon hij het koken echter te missen. Hij kon toen bij dat een van de meest luxueuze kamers voor ons was gereserveerd, een suite met bubbelbad, een een voudige, maar sfeervol ingerichte kamer aan de achterkant van het hotel. Dat betekende uitzicht over het Groenewegje en polder Walen burg, en natuurlijk over de grote tuin van het hotel, met beelden uit Het Posthuys in De Koog. De ach terkant van het hotel betekent ook de achterkant van het dorp, zodat we totaal geen besef hadden van de toch wel drukke Oosterender- weg die niet zo heel ver weg was. Jammer van de grote schuren aan onze rechterhand, maar daar kan de samenwerken in het doseren van het aantal gasten. Mensen die bin nenkomen wordt een aperitief aan geboden in de lobby van het hotel. Hiermee wordt voorkomen dat er grote pieken ontstaan en krijgen de gasten die al aan tafel zitten ook voortdurend alle aandacht van keuken en bediening. Chef Michel Arends heeft zijn zaakjes goed voor elkaar, hij is minstens zoveel in de zaal te vinden als in de keuken, wat betekent dat hij kan vertrouwen op een uitstekende voorbereiding en op zijn vierkoppige keukenbrigade, bestaand uit een souschef, twee leerlingen en een commies. Waar er in het restaurant niet de haast gewijde stilte, die je zo vaak tegen komt. ledereen, zowel de gasten als de bediening, lijkt volkomen op zijn gemak. Ook aan de tafels naast ons geeft de zeer geroutineerde bediening tekst en uitleg bij ieder gerecht, leder tafeltje wordt zeker tweemaal een broodje aangeboden, waarbij er keus is uit een brioche en een broodje met meegebakken Parmezaanse kaas. Desgevraagd maakt de chefkok geen geheim van het recept. Vragen naar recepten doen we niet meer als de amuse wordt opge- Chefkok Michel Arends van Rebecca:Dit is wat we doen en daar zijn we trots op.' zijn ouders werken, die restaurant De Worsteltent aan de Smitsweg hadden gekocht. Nadien werkte hij een jaar bij Loodsmanswelvaren, tot hij uiteindelijk hotel Rebecca kon overnemen van de familie Braspen- nink. De zaak werd in eigen beheer verbouwd. 'Na drie jaar zijn we de opbouwfase voorbij en is het zoals we het willen. Over twee jaar - als we vijf jaar bezig zijn - willen we alles op elkaar hebben afgestemd.' Bij het inchecken 's middags bleek hotelleiding ook niets aan doen. Terwijl we op het eten wachten, merken we op dat de brasserie net jes is ingericht, zonder overdreven luxe. Er is plaats voor veertig gas ten, maar het is te hopen dat deze niet allemaal tegelijk komen. Met de menukaart die we juist gezien heb ben, zou de keuken het dan wel eens erg druk kunnen krijgen. Bovendien zou de ruimte dan misschien wat krap worden. Maar het valt op dat de bediening en de keuken goed nodig ontpopt Arends zich in de zaal als sommelier, maar als wij er zijn, wacht hem in die functie weinig werk. De meeste mensen drinken huiswijn, al mag hij aan de tafel naast ons een fles chapmpagne ontkurken. Opvallend in de bras serie is de grote verzameling kook boeken, waarvan ook een op ons tafeltje. De muziek is fluisterzacht en niet storend, al zouden we zelf een andere keus hebben gemaakt. Ondanks de zachte muziek hangt diend: een véloutésoep van kreeft en één van knolselderij, geserveerd in een espressokopje. De soep gaat vergezeld van een lekker pit tige sushi, waarvan één met kreeft, de ander vegetarisch. Het geheel wordt gecomplementeerd met een gevulde peper. Een aardige geste is het om de sushi's te serveren met chopsticks, al grijpt mijn tafelgenoot al snel naar de vork. Het voorgerecht bestaat uit een witlofsalade met warme geitenkaas. Geen Texelse, dat is al bij de eerste hap duidelijk. De scherpe smaak combineert uit stekend met de witlof en de rucola. Aan de andere kant van de tafel wordt een mabré neergezet van eendenlever met reepjes kalfsvlees Kijkend naar de andere tafels zien we dat ons menu weliswaar speci aal is samengesteld, maar dat het niet van hogere kwaliteit is dan wat de andere gasten krijgen. Arends vertelt desgevraagd dat hij streeft naar maximaal vijf smaken per gerecht, met een optimum van drie. 'We zijn weer helemaal terug bij de natuurlijke smaken', vertelt hij. 'Puur koken met natuurlijke producten.' Daarbij maakt Arends veel gebruik van Texelse producten. 'Ossenhaas, asperges en aardbeien, allemaal Texels. En we hebben een grote tuin met vlierbomen, waar we straks bloesem en bessen van plukken, en frambozenstruiken.' Ook stoof peren, appels en pruimen komen uit eigen tuin. 'Straks ga ik weer met mijn kinderen bramen plukken. Dan eten ze zelf de helft op en de andere helft verdwijnt in de keuken. En er is toch niks mooier dan in de boom klimmen om je eigen appels te plukken...? We zijn ook aangeslo ten bij Euro-toques, een vereniging waarvan de leden eerlijk met eten omgaan.' Na het voorgerecht volgen de hoofdgerechten: voor de overkant van de tafel een stukje duif en een stukje kwartel, het laatste gebrais- seerd met een plakje spek. Aan de vegetarische kant een uitgebreide groenteschotel, met asperges en boontjes in een vers stukje pasta, een morielje met morieljesaus en een blaadje paksoi gevuld met fijn gesneden paddestoelen. Op tafel verschijnt bovendien een schaaltje krokant gebakken aardappelblok jes en een frisse salade. Van beide kunnen we desgewenst meer krij gen en ook wordt ons nog een broodje aangeboden. Beide zijn niet nodig, we zijn geen grote eters. Anderen zullen misschien wel van het aanbod gebruik maken. Het is duidelijk dat in Rebecca met verse producten wordt gewerkt, alles is helder van kleur, vers en knapperig 'ledereen weet dat uit eten gaan de laatste tijd erg duur is gewor den', vertelt Arends. 'Bij anderen krijg je meer aardappels en groente, wij proberen ons te onderscheiden door verse producten te geven van hoge kwaliteit.' Het nagerecht - op aanraden van Arends vergezeld van een glas bij zonder fruitige Italiaanse dessertwijn - bestaat uit een tartatin van ananas met een bolletje kruidnagelijs, een takje munt en een koekje van eiwit. Weer een bijzonder rijk smaakpalet, zoals tijdens de hele maaltijd. Maar geen enkele smaak is overdreven, hinderlijk aanwezig of juist wegge stopt. Het is de hele maaltijd duide lijk waarom Arends door collega's wordt gezien als behorend bij de top van Texel. Bij de koffie - met zelfgemaakte bonbons en koekjes geserveerd in de lounge van het hotel - vertelt Arends over zijn visie. 'Het gaat erom dat alles in balans is. Natuur lijk het eten, maar ook de keuken en bediening moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Als de bediening niet goed is, wordt je avond net zo verpest als wanneer het eten niet goed zou zijn. Het heeft even geduurd, maar we hebben nu wel onze lijn gevonden. Dit is wat we doen en daar zijn we trots op. Natuurlijk maak je lange dagen als je alles zelf wilt doen en zelf wilt maken, maar het moet ook je hobby zijn. En we zitten hier prachtig. Een grote tuin, bij mooi weer kunnen de mensen buiten eten. We leven hier echt als God in De Waal. We hebben een uitgebreide lunchkaart, mensen kunnen hier ook terecht voor een lekker broodje.' Na een laatste bonbon, met een stukje bladgoud versierd, zoeken we onze suite op. Een prettige en ruime kamer, in eigen stijl zeer kleur- njk ingencht. Vrolijk, dat wordt je ervan. In veel hotels in Nederland ontbreekt de gelegenheid op de kamer koffie en thee te maken, een mogelijkheid die hier wel wordt geboden. De lits-jumeaus zijn voor zien van een hemel, de nachtlamp jes verschieten van kleur en ook de badkamer maakt vrolijk door het gebruik van gekleurde tegels. Toch kan de kamer niet anders dan afsteken tegen het geboden diner. Het bed slaapt goed, alles is netjes en schoon, en misschien waren de verwachtingen na het eten wel erg hoog gespannen, maar het hotel en het restaurant lijken niet in eikaars verlengde te liggen. Het uitzicht maakt alles goed. En 's morgens, na een bijzonder prettige nacht onder de gekleurde hemel, geeft de mist over het Groenewegje ons het gevoel dat we er echt even uit zijn. Het landschap doet aan Gel derland of Limburg denken. En toch zijn we, na een uitgebreid ontbijt buffet, na tien minuten weer thuis. Een korte vakantie op eigen bodem. Lekker weg en toch dichtbij. Tekst en foto: Pip Barnard Maarliefst 181 Texelaars hebben iv-j umoudy genoten van een uitge- 1 x breide vaartocht met het schip 3 M Eureka, eigendom van de gelijk- sai". namige rederij. Het waren meren- lenj deels bejaarden en gehandicap- rtkojtenvan uiteenlopende leeftijd die igsjvolgens eigen zeggen terugkijken len :j op een 'supergezellige' belevenis, kunnf De organisatie was in handen van de Texelse afdeling van De Zon- lanjnebloem, die niet minder dan 30 stw vrijwilligers had ingeschakeld om de i de opvarenden van dienst te zijn. ersta ccjEven na 9.00 uur verliet het 55 was meter lange salonschip onder com- en M mando van kapitein Edwin Postma walde haven van Oudeschild, om daar wow pas tegen 17.00 uur terug te keren, 'n die acht uren stak het vaartuig bet Marsdiep over naar Den Hel- der en werd doorgesluisd naar het I 'Noordhollands Kanaal. Ter hoogte van De Stolpen (bij Schagen) werd gekeerd en werd het parcours in omgekeerde volgorde afgelegd. Aan boord heeft zich niemand ook maar een ogenblik verveeld. De kapitein vertelde over wat er onderweg op de wal was te zien, de Oosterender troubadour Gerrit Terwindt ('Ik kom van Skil') zong liedjes en Harry de Graaf droeg een paar Texelse ver halen voor. Vooral Terwindt had suc ces en kreeg zijn toehoorders zelfs zover dat ze meezongen. Maar ook zonder de bijdragen van de 'arties ten' zou de vaartocht een succes zijn geweest, want deze gelegen heid om langdurig met elkaar bij te praten werd algemeen gewaar deerd. 'We zijn oud en eigenlijk best gezond, maar toch ga je niet zo makkelijk overal naar toe, waardoor je leeft in dezelfde omgeving met dezelfde mensen. Zo'n vaartocht is een prima gelegenheid om iets nieuws te beleven en met ande ren te praten. Ik denk dat dit voor mensen die echt gehandicapt zijn nog meer geldt. Het was trouwens erg leuk om te zien hoe gelukkig die waren', vertelde één der opva renden. De inwendige mens werd niet ver waarloosd. De vrijwilligers hadden het druk met het serveren van kof fie, thee, een borreltje en een een voudige doch voedzame maaltijd: soep, kipfilé, patat met groenten en een ijsje. De Texelse afdeling van De Zon nebloem organiseert een dergelijke vaartocht eens per twee jaar, naast andere uitjes en evenementen, zoals de kerstmiddag, een 'winkeldag' en een bezoek aan de Keukenhof. Wie inschreef voor de vaartocht van dinsdag moest €20,- betalen, een bedrag dat niet kostendekkend is. Wat ontbreekt, komt uit de afde- lingskas, die vooral op peil wordt gehouden door donateurs die De Zonnebloem voor €12.- per jaar steunen. Verder kan worden gere kend op enkele sponsors en zijn er de opbrengsten van de jaarlijkse loterij en het kraampje op de fol- kloremarkt in de zomer. Voorzitter Thea Witte, die samen met pen ningmeester Gonda Buijsman en secretaris Lucy Zijm het bestuur vormt, deed een oproep: 'We zou den graag nog wat meer donateurs hebben, want de kosten stijgen en we willen met dit werk doorgaan Ze kunnen me bellen via 314305". Witte wil ook graag benadrukken dat je niet per se gehandicapt hoeft te zijn om voor deelname aan een Zon nebloem-evenement in aanmerking te komen. 'Voor deze vaartocht had elke bejaarde kunnen inschrijven'. van de Eureka, luisterend naar troubadour Gerrit Terwindt, rechts op de voorgrond. Dirigent And ré Keijzer zingt zelf ook uit volle borst mee bij De Waddenvogels. fFotoJwoen nn Haoum) Gehuld in zwarte kledij met vrolijk gele kleuren trad dameskoor De Waddenvogels eerste paasdag op in tuincentrum Eureka in polder Het Noorden. Het was het eerste optre den van het koor sinds Aris van Zeylen zich met de restyling en het uiterlijk ervan bezighoudt. Van Zey len, die aan de overkant vaker koren begeleidt, helpt De Waddenvogels visueel ook goed voor de dag te komen. In het verleden schortte het daar nog wel eens aan. De eerste resultaten waren zon dag merkbaar. Er zat beweging en gevoel in de liederen en de dames vormden ook in kleding meer een eenheid. Dat laatste was eerder evenmin nog het geval. De kleding die gedragen werd, is overigens nog met definitief. Van Zeylen toon de zich tevreden. 'Ze zijn nog niet klaar, maar het zag er goed uit.' Dirigent André Keijzer was tevreden en ook toehoorders merkten op dat De Waddenvogels erop vooruit waren gegaan. Het koor bestaat sinds 1998 en telt 47 leden. Het optreden werd goed bezocht. daarbij begeleid door zijn vaste gitarist Frank Kooijman. Na dit optreden, dat om 13.00 uur begint, treden zij op de Stenenplaats op. Dit tweede concert begint om ongeveer 15.00 uur. Joost Dobbe werd in 1981 in Den Helder geboren. Al snel ontwikkelde hij zich tot een bevlogen liedjes schrijver. Hij wordt daarbij geïnspi reerd door de muziek uit de jaren '60 en '70 en zijn liedjes kenmer ken zich door een rijke melodie. Sinds Jaren werkt hij samen met Frank Kooijman (gitaar, basgitaar, accordeon en piano) en Eric Dillisse (drums, percussie). Dobbe was te gast tijdens het eerste singer/song- writerfestival dat vorig jaar in Ques tion Plaza werd gehouden. Volgende maand komt de eerst CD van Dobbe uit bij AG Music in Alk maar. Music Store Nederland heeft van het nummer if you go een sin gle uitgebracht, die volgende week, wordt gelanceerd. Joost Dobbe geeft voorproefje van CD In de Music Store in de Wever straat in Den Burg geeft de uit Den Helder afkomstige Joost Dobbe zaterdag een voorproefje van zijn nieuwe CD. Hij wordt

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2006 | | pagina 9