Vierde ster voor opgewaardeerd hotel Greenside m* V Keuken restaurant Wambinge is viersterrenhotel waardig 'Nacht op het land' Duinlandschap in dorp De Koog Schapen vieren bevrijdingsdag TEXELSE COURANT DINSDAG 9 MEI 2006 Naast dat hotel op het duin nóg een hotel met vier sterren in De Koog? Daar moet de redactie het fijne van weten. Op dus naar hotel Greenside in De Koog, dat onlangs van een drie (plus) naar een viersterrenhotel promoveerde. We proeven het eten in het restaurant dat is omgedoopt tot Wambinge, en brengen de nacht door in één van de suites, waar we, inclu sief terras, 140 vierkante meter aan luxe tot onze beschikking hebben. En sluiten 's morgens af met een weldadig ontbijt. Op vakantie op eigen eiland waren we tot dusver niet verder gekomen dan een kampeeruitje naar de Sluf- tervaliei. Maar het kan ook anders, zo bewees ons verblijf in Hotel Greenside, waar sinds een jaar of anderhalf, twee een andere wind is gaan waaien. Dat was nodig, want bepaald denderend liep het in dit elf jaar geleden tot stand gekomen hotel niet. De komst van hotelmana gers Kann Berger en Gerjan Hebers bracht nieuw elan. 'We willen onze gasten verwennen en laten genieten. Ze moeten zich hier thuis en op hun gemak voelen. Zodat ze hier graag terugkomen.' Het tweetal werd door de general manager, die ook De Lindeboom aanstuurt, geselecteerd uit vijftig sollicitanten, met als doel het bedrijf te laten groeien naar vier sterren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het opwaarderen van Greenside vergde een aanpassing op vele fronten. Ten eerste bij de medewerkers, want mensen kunnen een bedrijf-maken of breken. 'We hebben onze strategie aan hen voorgelegd en gezegd: wie met ons mee wil kan blijven, anders is het jammer. Dat vergde best moei lijke besluiten. Maar het resultaat is dat we nu een perfecte ploeg mede werkers hebben, die plezier hebben in het werk en dat ook uitstralen, maar die weten dat er afspraken zijn gemaakt en elkaar aan hun verant woordelijkheden houden.' De gastvriendelijkheid begint al bij aankomst in de receptie, waar Blaithin Bongers ons allervriende lijkst te woord staat, iets vertelt over het hotel en de sleutel overhan digt. Als we haar later in de lounge treffen, informeert ze of alles naar wens is en neemt de tijd voor een praatje. Ze blijkt betrokken bij het hotel en het toerisme op het eiland in het algemeen en raakt met over Greenside uitgepraat. Dat nieuwe TOR-systeem is echt een succes. Het aantal boekingen dat we via de VW binnenkrijgen is met spron gen gestegen.' Even later worden we vriendelijk aangesproken door Eize Hoomoedt-Westerhuis, de chef 'boven', waarmee in Greenside wordt bedoeld het restaurant en de lounge. Want een verdieping lager, in de keu ken, zwaait chef-kok Remco Koop man de scepter. Of we voorafgaand aan het diner een glaasje cham pagne willen? Even later ontkurkt hij beheerst een flesje Moët Chardon. Kijken naar onze gastheer, herken ik zijn gezicht van televisie. Hij blijkt een bescheiden rol in een televisie serie te hebben en hij stemt toe dat ik hem daarover binnenkort inter view. We merken dat niet alleen het hoofd licht wordt van champagne, maar dat het ook de eetlust bevor dert. Aan tafel dus. We besluiten ons te laten verrassen door de kok, die zich flink heeft uitgeslooft. De eerste trek stillen we met een klein, kruidig stokbroodje, met pittige pommodore en gewone kruidenboter. We heb ben het nog niet achter de kiezen, of we krijgen een amuse Voor mijn tafelgenoot, die niet van vis houdt, een tussendoortje van gerookte Texelse ham met een zongedroogd tomaatje, voor mij een combinatie van ham met garnalen. Verrukkelijk! Uitkijkend op de grote vijver met de eerste kikkers, met daarachter de vakantiewoningen van het Beach- park, houdt Eize ons een flesje witte Apostelhoeve Müller-Thurgau wijn voor 'Van de Apostelhoeve in Maas tricht.' Het blijkt een fruitige, milde en kruidige wijn van Hollandse bodem te zijn, een goede keus, die past bij het volgende gerecht waarmee we worden verrast. Voor mijn wederhelft krokante Texelse kaasloempia's op een bedje van gemengde salade met Texelse lamsham en ik krijg carpac- open en volle geur. Terwijl de wijn ademt, storten wij ons op de vierde gang, een romige mosterdsoep, met in het midden een roosje zalm. Ook hier stelt de keuken ons niet teleur en kan me niet herinneren zo'n lek kere mosterdsoep te hebben gege- Kennelijk hebben veel eilandgeno ten schroom om het hotel binnen te stappen om alleen een hapje te eten. 'Het is voor mij een uitdaging hen over te halen om hier te komen', ver telt de chef-kok, die anderhalf jaar geleden vanuit De Lindeboom naar Greenside kwam. 'Ik gebruik zoveel mogelijk Texelse producten, waarbij ik de puurheid van het product zo min mogelijk met smaakstoffen beïn vloed. Maar ik probeer er wel iets bijzonders en moois, van te maken.' Zijn jeugdigheid zit hem niet in de weg. Juist de onbevangenheid van de kok maakt dat hij grenzen durft te verleggen en niet vast zit aan oude tradities. 'Het publiek dat hier komt is volgens mij wel in voor wat bijzon ders. Maar het hoeft niet, wie serve- Heerwaarden in de keuken cio van granny-smith appel met een tartaar van tonijn met basilicumolie. Dat het oog ook wat wil is de kok bekend, met al die schijfjes ziet het er prachtig uit en het is bijna zonde om op te eten. 'Toch maar doen', zegt de kelner. De verrassende com binatie is een genot voor de smaak papillen. Nadat we dit derde hapje hebben opgepeuzeld, is de eerste honger gestild. Maar we hebben de hele avond en Eize is onderhou dend genoeg om de gaatjes tussen de gerechten op te vullen. Uit het schaterlachen dat nu en dan aan de tafeltjes klinkt, blijkt dat ook andere gasten zijn kwinkslagen weten te waarderen. Hij constateert dat werk en plezier bij deze eilandverslagge- ver door elkaar heen lopen. 'Bij mij is dat gelukkig ook zo. Ik zit nu acht jaar op het eiland en heb nog steeds hartstikke veel lol in dit werk', zegt de geboren Groninger. Ik frons als ik de fles zie die hij op tafel zet, die de vorm heeft van een kruik jenever. 'Geen zorgen, het is mine raalwater. Neutraal, het beïnvloedt de smaakpapillen niet. Dat soort dingen weet ik toevallig.' Niet toeval lig, want even later houdt hij ons een kaart van Frankrijk voor, waarop alle wijnstreken zijn aangegeven. Tot in detail verklaart hij waarom wijn uit de ene streek anders smaakt dan uit de andere. Maar het wordt een Portu gese Douro, mild, zacht en met een Texel Je leven is hectisch en wild En dagelijks sla je op' tilt Aan de Texelse kust Vindt je ruimte en rust Van De Cocksdorp tot Oudeschild Bijstaande limerick is gemaakt door Jan Heemskerk, oud-hoofdredacteur van Playboy, en is er één van de vele die in Hotel Greenside als decoratie aan de muur zijn gehangen. ten. Wij nippen van de rode wijn als het hoofdgerecht wordt opgediend, ook een gerecht waarop de kok zijn creativiteit heeft gebotvierd: op het ene bord gebakken ossenhaasfilet met een saus van 'gamba en kreeft, op het andere Texelse zuiglam met een saus van rode wijn en tijm Ik kan me niet aan de indruk ont trekken dat vanaf andere tafels met enige jaloezie naar ons wordt geke ken en de indruk bestaat dat de Texelse Courant een streepje voor zou hebben. Maar Eize spreekt dat in alle toonaarden tegen. Hadden die anderen ook maar voor een verras singsmenu moeten kiezen. Het valt ons op dat we in het goed gevulde restaurant, dat 70 zitplaatsen heeft, geen Texelaars zien, uitgezonderd dan Ans Kikkert en haar collega's. ren ook een gewone schnitzel.' De volgende surprise arriveert in de hoedanigheid van een dessertwijn, tot onze verrassing een rode. Een Muscadel, fruitig, gezoet met honing en rozijnen, waarvan alleen al de geur de zinnen doet prikkelen. Kroon op het diner is het Grand Dessert Wambinge, een toren van allerlei smaken ijs, vruchtjes, zoetigheden en andere lekkernijen, ook weer prachtig om te zien. Ook dit gerecht gaat slikvingerend over de tong. De zes gangen die we inmiddels heb ben verorberd maakt slechts éen conclusie mogelijk: Wambinge mag dan geen Michelinster hebben, de gerechten en de bediening zijn een viersterrenhotel waardig. Het is nog niet over, want bij de koffie die we in de lounge krijgen geserveerd, een glaasje Ervaring, een likeur van onder caramel en sinaasappel, die het Wijnhuis in Oosterend exclusief voor Greenside en De Lindeboom heeft ontwikkelt. Dan verschijnt kok Jan van Heerwaarden, die zich de hele avond heeft staan uitsloven. Hij informeert of het heeft gesmaakt. Ik wil hem een draai om zijn oren geven, want zó schandelijk lekker had nou ook weer niet gehoeven. Maar ik beheers me en geef hem een welverdiend compliment. Na een avondwandelingetje zoeken we onze kamer op. Nou ja, kamer, de grand suite, is met alleen groot, maar ook luxueus ingericht. Met bij voorbeeld drie televisies met LCD- scherm, een DVD met keuze uit honderd films, een espresso-appa raat, badjassen en -slippers en alle andere denkbare luxe. Net als de andere kamers is ook deze suite vol ledig opnieuw ingericht en gestyled, waarin de tinten bordeaux en blauw voor een warme sfeer zorgen. Maar na zo'n uitgebreid maal willen we eigenlijk maar één ding: slapen. Ook dat gaat prima op het grote,' lucht geveerde bed. Toch nog maar even de televisie aan, maar al snel wor den de oogleden zwaar. Dikke, bor deauxrode gordijnen zorgen ervoor dat we lekker kunnen uitslapen, waarna we het grote balkon ver kennen. De inrichting daarvan, met grijze trottoirtegels en de twee ver bleekte stoeltjes, steekt wat af tegen de luxe en sfeer binnen, maar later blijkt dat het nieuwe meubilair voor het balkon al klaar staat om te wor- zijn geheel op n den neergezet. Het uitzicht, op 4 grote, amper gevulde parkeerplaa en de overdekte kartingbaan, is ee dissonant waar het managements Greenside met de beste wil vanö wereld niets aan kan veranderen Maar aan het ontbijt kijken we alwee uit over de fraaie waterpartij Hj ochtendeten laat niet te wensen ov? We hebben keus uit verschiltere soorten, knapperige broodjes, ree of gekookt ei, verschillende vleest ren, vier soorten kaas, vruchten^ en andere traktaties waaraan ons tegoed doen. Daarmee is ore- korte vakantie op het eiland alws ten einde. Het had wel wat larv» mogen duren. De andere gasten r het hotel hebben alle tijd. Het zijn? veel en zo te zien heeft de opwas dering van Greenside de bezettn van het hotel geen kwaad gedaan. Gerard Timmermz business suite zijn geheel op n In het kader van de herdenking stuurde oud-Texelaar Piet Bremer uit Amsterdam ons zijn bundel Toneel, 40 miniaturen, uitgegeven door toneeluitgeverij Vink in Alk maar. Eén van de miniaturen (zowel monologen als dialogen als stukken voor een grotere bezetting) handelt over drie (Texelse) jongemannen, op de vlucht voor een aangekon digde razzia. Zij verlaten hun onder duikadressen en zoeken een veilig heenkomen ergens op het land. Als een eskader geallieerde bom menwerpers overkomt, gooien ze met kluiten aarde naar de achtervol gende Duitse nachtjagers. Bremer: 'Ik heb persoonlijk gezien hoe uit een brandende bommen werper nog steeds teruggeschoten werd. En het feit dat ze de overvlie gende nachtjager met kluiten aarde bestookten, is echt gebeurd bij de Japanse aanval op Pearl Harbor, waar - tegen de regel in - alle sche pen in de haven lagen. Een kapitein liet zijn mannen aardappelen naar de overvliegende Japanse vliegtui gen gooien, terwijl de opvarenden op de andere schepen weerloos waren. Zij waren na afloop in coma, maar deze mannen waren voldaan en geestelijk sterk.' Hieronder enke le fragmenten uit Nacht op het land. Spelers zijn Wim, Tinus en Jaap, jonge kerels. Plaats van handeling is het boerenland bij nacht. (Een zachte avond in de herfst, rond half elf. Wim komt aanlopen en gaat zitten in afwachting. Tuurt rond en luistert. Even later komt ook Tinus aan. Ze lachen wat naar elkaar en wachten samen af. Jaap komt later op.) W: Verdomme. Ik was nét nog niet naar bed. T: Ik word liever overdag gepakt dan De middenbermen op de Nikadel Brink,wat op te leuken en passen- kort onder handen genomen. Naast werden maandag flink op de schop der te maken bij de badplaats. De helmgras wordt er onder meer duin genomen. De saaie beplanting ver- reacties daarop waren zo positief doorn, gaspeldoorn en duinroos dween en maakte plaats voor heuse dat nu op meer plaatsen een mini- aangeplant, duintjes. Zo'n drie jaar geleden nam duinlandschap zal verrijzen. Ook de de gemeente het initiatief om het grotere stukken openbaar groen in Foto lo,** va»** stuw groentje bij de fietsenstalling aan de het Nikadelgebied worden binnen- 's nachts. W: Ik word liever helemaal niet gepakt. Je lult omdat je bang bent. Als het donker is. heb je meer kans om weg te komen. Door wie ben jij gewaarschuwd? T: Door Jaap. Ik snap niet dat-ie er nog niet is. Echt iets voor Jaap, om daarna eerst weer naar huis te gaan. Oost west. Thuis best. Mis schien komt die tijd ooit nog eens terug. Ik ben ai lang blij dat het niet regent. En voor eind oktober is het ook helemaal niet koud J: Ik wilde nog weten van wie Jan- Willem dat bericht over die razzia had gekregen. Maar zijn ene zuster werkt bij de Duitsers en die kwam er mee vanavond. En wat denk je? Jan-Willem is weer naar bed gegaan. Alsof je veilig bent als je zuster bij de Duitsers moet werken. Ik vertrouw niets en niemand meer. Het verraad ligt aldoor op de loer. W: Ik hoor vliegtuigen. J; Dat wordt weer een aanval op het Ruhrgebied. T: Dat zijn er weer honderden. Dat hoor je nu al. En ze vliegen niet hoog. W: Je ziet niks. Het is net een onzichtbaar dak van geluid We mogen wel opletten, want met dat gebrul boven hoor je geen Duitser meer aankomen. J: Die komen nu heus de deur niet meer uit. Ze zullen wel gek wezen. T: Wat een gedreun. En het blijft maar doorgaan. Het luchtdoelge schut in de duinen kun je niet eens meer horen. En nu maar hopen dat ze niets raken, want als er een geraakt wordt en zijn bommen moet laten vallen, dan hoeven de Duitsers ons niet eens meer op te pakken. J: Zie je dat? Die is geraakt. Hij staat in brand. Hij raakt uit de koers ook. Hoe ver zou die weg wezen? Hij staat helemaal in brand en hij verliest hoogte ook. En die Duitser zit achter hem aan. Alledrie: Die bommenwerper schiet nog terug ook. Hij schiet terug uit de vlammen, hoe is het godsmogelijk. Hij duikt, hij houdt het niet meer. Laten we hopen dat-ie nog net in zee terecht komt. Hij is in ieder geval niet ontploft. (Alle drie beginnen ze te schelden op de overvliegende Duitse nacht jager en om wat te doen te hebte nemen ze kluiten aarde en goot die naar boven, razend en tierend! mikkend tot de nachtjager vem' in nacht.) T: Ik heb zin om de anderen opï zoeken. Kan ik ze vertellen watw met die nachtjager deden, ze. W: Ik moet nog terugdenken 8 die Engelsman die vanuit die vla" menzee bleef terugschieten. Her ook het gevoel dat we hem nteti de steek lieten? Vrijdag 5 mei was ook voor de Bolwerk in Oudeschild schoor de zeker dankbaar zullen zijn gew« schapen van Jaap Zuidewind veehouder z'n kudde schapen, die hun dikke vacht kwijt te raken, 'bevrijdingsdag'. Op de dijk van het hem met het warme weer vast en <ro»a» Beleef wadden en Noordzee eens op een heel bijzondere manier bij Ecomare op Texel! Tegen inlevering van deze bon ontvangt u 10% korting op de entreeprijs (max. 4 pers.) Ruijslaan 92 1796 AZ De Koog, Texel 0222 31 77 41 www.ecomare.nl Texel begint bij w Ecomare

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2006 | | pagina 6