Hollandse Nieuwe hardloper bij Van der Star
'Haring moet vers
van het mes zijn'
Lege blik gevuld met herinneringen'
m
Aangrijpend stuk over
dementerende oudere
TEXELSE COURANT
Je gast bum: horeca
TrJ J^erkdiensten
Medische zorg
Huipverien'ng
oud Papier
i exelseÜcourant
Radio Texel [06. i
VRIJDAG 16 JUNI 2006
Als het om de keus voor Hollandse Nieuwe gaat, houdt de
familie Van der Star van de gelijknamige vispaleis en paling
rokerij in Oudeschild er een geheel eigen selectiemethode
op na. 'Vorig jaar, toen de haring echt super was, hebben we
acht partijen geproefd en daaruit de beste gekozen. Maar we
zijn pas helemaal zeker als de klant die hier een zoute haring
heeft gegeten, er daarna nóg eentje besteld, omdat die eer
ste zo lekker heeft gesmaakt.'
Het is een komen en gaan in de vis-
specialiteitenzaak aan de Heems-
kerckstraat. Vooral rond het mid-
oaguur stromen de klanten binnen,
bekijken de goedgevulde en fris
ogende vitrine en bestellen. 'Doe
maar een Hollandse Nieuwe', vraag
ik aan de dame achter het buffet.
Eet u hem zo of gesneden?' Gesne
den, om schone vingers te houden.
De haring is boterzacht en smaakt
naar meer. Net als ik om een tweede
portie wil vragen, duikt Piet van der
Star achter de toonbank op. 'Loop
maar even mee naar achteren,
doen we eerst even koffie.'
Van der Star is een markante ver
teller, die op geheel eigen wijze
verslag doet hoe hij van visser
man de overstap maakte naar de
bereiding en verkoop van vis. Hij
geeft een demonstratie hoe haring
wordt gekaakt, schoongemaakt en
waaraan je een goede of verkeerde
hanng kunt herkennen. Pratend en
snijdend tegelijk houdt hij ook in de
gaten of alles verderop goed ver
loopt en weet hij ook nog een klant
rond te leiden die een kijkje bij de
visbereiding wil nemen. 'Kom maar
verder hoor.'
r J In 1983, ik had de kotter (de TX 56,
red.) nog, maakten we met de krui
ser een rondje over het IJsselmeer.
Toen zag ik dat die kraampjes met
paling in die oude Zuiderzeestadjes
goede zaken deden. Ik dacht: als
mijn dochter, die toen nog klein was,
later eens een kerel krijgt, dan heeft
die ook een bedrijfje. We zijn in de
oude nettenschuur aan de Heems-
kerkstraat gestart. Toen we begon
nen verkochten we alleen gerookte
paling, poon en schar. Ze vroegen
wel eens: Piet moet je geen haring
verkopen? Maar ik zat niet om werk
verlegen. Nu is haring dé hardloper,
maar toen vloog de paling over de
toonbank. Ik had nog geen koeling.
In de schuur stond de paling tegen
de kant en dat kon je op straat goed
ruiken. Alleen al daardoor stroomden
de mensen binnen. Later moesten
we de paling van de Warenwet koe
len en roken de mensen de paling
niet meer. Toen is onze palingomzet
flink teruggelopen. Het oog wil ook
wat. Daarom doen we er na het
roken een beetje olie overheen, dan
toont het prachtig. De eerste jaren
haalden we alle gerookte paling uit
Volendam. Nadeel was dat ik niet
wist wanneer de paling was gerookt
en waar het was gevangen. Daarom
ben ik het zelf gaan doen. Als er nu
iets fout gaat, dan kan ik dat pre
cies herleiden.' Met gepaste trots
toont Jan van der Star de rook
machine, waarin de paling, poon
en tong wordt gerookt. 'We roken
alle dagen vers. Als wij over oude
paling praten, is het hooguit van de
dag ervoor.' Dat blijkt bij het opeten
van het maaltje gerookte paling.
Boterzacht, druipend van het vet en
verrukkelijk van smaak.
Piet: 'Door zelf te roken staan we
veel meer achter het product. Dat
verkoopt veel lekkerder.
Nu is paling te duur om nog een
hardloper te zijn. Tegenwoordig
zijn dat de haring én gebakken vis.
Vooral kibbeling. Dat komt gewoon
door de prijzen. In die twintig jaar is
er op dat gebied wel wat veranderd.
Toen we begonnen gebruikten we
vijftig tot zestig kisten verse Noord
zeevis in week. Ik denk dat het er nu
tien tot vijftien zijn. Nu is kweekvis
in opkomst. Panga is de hardloper
Piet (rechts) en Jan van der Star terwijl ze de haring schoonmaken
onder de kweekvis. Maar we gaan
voor kwaliteit. Kibbeling bijvoor
beeld, die voorheen van kabeljauw
werden gemaakt, kun je van goed
kope zwarte koolvis maken of van
duurdere witte koolvis. Dat verschil
proeft iedereen, daarvoor hoef je
geen kenner te zijn.'
De €1,75 die ik voor de zoute haring
betaalde, is geen idiote prijs. 'Je
moet het niet te duur maken, want
als mensen op een maaltje gebak
ken vis staan te wachten, dat is
het al snel: Geef maar effe een
haring. De prijs-kwaliteitverhouding
moet goed zijn. En vers. We snijden
de hele dag door. Dat is één van
de manieren om je als visspeci-
aalzaak te onderscheiden van de
supermarkt, waar je vier haringen
voor €5,- hebt, die dan wel veertien
dagen geleden zijn gesneden en
vacuüm getrokken. Dat kun je echt
niet vergelijken. Een haring moet
vers van het mes zijn.'
Van der Star betrekt zijn haring via
S®>ca van der Star met een schaal haring achter de toonbank van de visspecialiteitzaak
de Heemskerckstraat.
de groothandel, die zich concen
treert in Katwijk. Daar wordt de bij
Noorwegen of Denemarken gevan
gen vis geselecteerd en vervolgens
gekaakt. Van der Star, die op zijn
veertiende op de kotter stapte,
demonstreert het kaken, waarbij
onder meer de ingewanden eruit
worden gehaald. 'Het groompie, de
draadjes met de enzymen, moet je
laten zitten, want dat geeft de haring
de typerende smaak. Het vetgehalte
is bepalend voor de kwaliteit. Des te
meer plankton in zee, des te vetter
te zijn Ze moeten net nog geen kuit
hebben, want dat onttrekt vet. Ze
zijn dit jaar goed van smaak, maar
hadden wat vetter gekund. Dat komt
door de kou. Daardoor zit er minder
plankton in zee. Na het kaken wor
den ze gezouten in een verhouding
van één maatje zout en 26 maatjes
haring en daarna diepgevroren. We
ontdooien ze hier langzaam, met ijs.
Niet te snel, want dan absorbeert
de haring het zout en dat gaat ten
koste van de smaak. Daarna maken
we ze schoon. Dat is gelukkig nog
handwerk. Want als daarvoor een
machine voor wordt uitgevonden,
kunnen wij wel inpakken. Het kiezen
van de juiste haring is een nauw
gezet proces. 'We maken één keer
de keuze voor een partij die we het
hele jaar gebruiken. Ik denk dat we
vorig jaar wel acht partijen hebben
geproefd, voordat we zeiden: dit
is onze haring. We kijken naar de
kleur, de smaak, is ie vers genoeg
en ga zo maar door. Of we echt de
goede hebben gekozen ontdekken
we pas als de klant met z'n lege
blaadje terugkomt en zeg: Leg er
nog maar eentje op. Wat dat kiezen
betreft moeten we de komende drie
weken onze slag slaan, anders zijn
we te laat. Wij vinden dat je haring
moet hebben die niet ouder is dan
tweeëneenhalf tot drie jaar. Emmer
tjes van 43 tot 45 stuks. Je hebt ook
emmers waar er 35 inzitten. Die zijn
ook vol, maar die haring is een stuk
ouder en dus taaier. Jong is altijd
lekkerder, dat zie je met koeien en
ook met de vrouwtjes. Als de leeftijd
stijgt, wordt het velletje taaier.'
"Vis is arbeidsintensief en heel
bederfelijk. Je kunt makkelijker een
kledingzaak hebben dan visboer
Pe oude man danst met zijn
las, in de overtuiging dat hij zijn
geliefde in de armen heeft. Die
's al een tijdje dood, maar de
9rijsaard beseft dat niet. Hij leeft
ln een andere wereld, die van
vroeger. 'Wat sta je nou met die
las te dansen?', zegt zijn zoon,
•lie zich niet kan verplaatsen in
de belevingswereld van zijn oude
vader. Scène uit de voorstelling
waarin acteur en verzorger
roomas Borggrefe in de huid van
vader en zoon kruipt.
^feen zaal vol verpleegkundigen,
Ziekenverzorgenden en vrijwilligers
van Corbis Plus kroop Borggrefe
'n Question Plaza in de huid van
66,1 bejaarde, die van een gezonde
Snjsaard verandert in een verwarde
!Tland'e zijn grip op de werkelijkheid
~^zaam kwijtraakt. Borggrefe, zelf
J afkomstig uit de ziekenverzorging,
verbeeldde met veel inlevingsver-
m°9en het pijnlijke maar fascine
erde ziekteproces en bracht daar-
°'J ook de onmacht in beeld van
e zoon. De voorstelling hield niet
op na de scène waarin de hoofd
persoon uiteindelijk het tijdelijke
TO® het eeuwige verwisselt. Na de
Pouze ging Borggrefe in gesprek
met de toeschouwers, die hem met
trefwoorden als 'herkenbaar', 'con
fronterend' en 'emotioneel' com
plimenteerden. Met name de 'lege'
blik in de ogen van de acteur maak
te indruk. Borggrefe: 'Voor buiten
staanders lijkt het een lege blik,
maar iemand met dementie ziet juist
heel veel. Alleen is die blik gevuld
met herinneringen. Maar die kunnen
niet meer worden geuit. Dat is het
dramatische van de ziekte. Het is
moeilijk om in die belevingswereld
van de dementerende te stappen.
Dat lukt pas als je je verbindt met
het proces.'
Het contact maken met iemand die
lijdt aan dementie, een verschijnsel
dat door de vergrijzing vaker voor
komt. vergt bijzondere vaardighe
den. Corbis Plus besteedt dit jaar
veel aandacht aan dementie, des
te meer reden om deze voorstel
ling naar Texel te halen. Directeur
Geertje van Lingen: 'Iemand die
aan dementie lijdt komt in vroegere
wereld terecht. Je denkt bijvoor
beeld dat je moeder nog leeft en wilt
naar haar toe. Dat lukt natuurlijk niet
en als iemand anders dat dan zegt,
dan is dat heel dramatisch. Het is
best moeilijk, als kind, verzorger en
vrijwilliger om met dementerenden
om te gaan. Onze medewerkers,
die steeds vaker worden gecon
fronteerd met mensen met demen
tieverschijnselen, hebben het wel in
hun opleiding gehad en we hebben
er ook een scholingsprogramma
voor, maar het is belangrijk om die
kennis op te frissen. Dementeren
den hebben er recht op dat wij oris
verdiepen in hun belevingswereld.
Borggrefe weet in zijn voorstelling
precies de goede snaar te raken.'
Alzheimercafé
Om het taboe rond dementie te
doorbreken, vrijwilligers te steunen
en de kennis hierover te vergro
ten, start het Zorgcentrum volgend
jaar met het Alzheimercafé. Dit is
een maandelijkse bijeenkomst voor
mensen met dementie, hun fami
lieleden en verzorgers. Onder het
genot van koffie en koek wordt het
een gezellig samenzijn worden en
wordt contact gelegd met lotgeno
ten en ondersteuning gegeven aan
mantelzorgers. Bedoeling is dat er
ook informatie wordt gegeven over
dementie en dat er sprekers worden
uitgenodigd. Van Lingen: 'Het Alz
heimercafé is met name bedoeld om
te zorgen dat mensen met dementie
zo lang mogelijk thuis kunnen blij
ven wonen, want daar functioneren
ze het best. Een verhuizing vergroot
de verwarring. Door de samenwer
king tussen mantel- en thuiszorg,
zorgteam en DOC-team (Dementie
Oonderzoek en Casemanagement)
sluiten de schakels rondom de zorg
voor dementerenden beter op elkaar
aan en kunnen we speciaal voor
deze groep goede aanvullende zorg
leveren. Dementie is wel een pro
gressieve ziekte en uiteindelijk komt
er een moment dat iemand niet
meer thuis kan wonen. We merken
dat in verzorgingshuis zorgcentrum
De Gollards, waar een grotere groep
bewoners kampt met dementiever-
schijnselen. Juist voor die groep
mensen is het belangrijk dat we
zo'n voorziening hebben. Het goede
is ook dat, nu dementie door vergrij-
zijn. Je moet zó donders oppassen.
Groot voordeel is dat we zelf heb
ben gevaren. Als de groothandel
dan zegt: Nou Piet, dat is mooie
haring, en ik zie dat er allemaal
scheurtjes in zitten, dan weet ik dat
die haring vet is, maar veel te lang
aan dek heeft gelegen. Een oud
visserman hoef je niets te vertellen.
Klanten proeven het verschil echt
wel. Of je een slippie uit de diepvries
bakt of vers, dat proef je meteen.
We hebben hier een berg vaste klan
ten. De meeste Duitsers. Die nemen
de vis ook mee naar huis. Niet zo'n
klein beetje ook. Hele kisten, waarin
we de vis verpakken in ijs. Soms wel
een stuk of vijftig zoute haringen.
Voor de hele familie wat. Want daar
kennen ze geen Hollandse nieuwe.
Ze vinden het hartstikke lekker. We
hebben een klant in Duitsland, die
was jarig en reed speciaal hier naar
toe om haring, gerookte poon en
paling te halen om op zijn verjaar
dag uit de delen. En dan hebben we
ook nog een klant die komt met het
vliegtuig, belt als hij is geland, haalt
op de racefiets de vis en vliegt weer
terug. Een Duitser komt hier voor de
frische Luft en goed eten. We zetten
wel eens vis bij ze in de kofferbak
en wat staat er dan nog meer: een
half lam van Willem Goënga, een
zak uien van Oedelem en een zak
aardappels van Piet van Groningen.
Ze doen precies andersom als wij
Hollanders, die op vakantie alles
meenemen. Duitsers zijn gevoelig
voor kwaliteit Wat dat betreft doen
we het op Texel best. We zijn hier
collega's en als we wat te weinig
hebben, dan halen we het bij elkaar
of we nemen het voor elkaar mee.
Zo hoort het te zijn. Dat is het
eilandgevoel.'
Piet van der Star is een smakelijk
verteller. 'Ze zeggen wel dat ik soms
wat ruw in de mond ben, maar ik
ben recht door zee.' Befaamd zijn
de rondleidingen die hij geeft door
het bedrijf. 'Rookt u de hele dag?,
vragen die vrouwtjes dan. Nee, zeg
ik, tot elf uur. Want we hebben hier
buurvrouwtjes, die moeten onder
broeken aan de lijn hangen. Maar
tegenwoordig hebben ze van die
kleine lijnen, daar hangen ze de
veters aan...' Dat het bedrijf kwaliteit
levert blijkt uit het gegeven dat het
onder meer Grand Hotel Opduin als
klant heeft.
'Mijn dochter Anita heeft in de
beginjaren hard meegewerkt in de
winkel en een belangrijke bijdrage
aan de opbouw geleverd. Maar mijn
schoonzoon wilde liever op de kot
ter. Drie jaar geleden heb ik de zaak
overgedaan aan Jan en Bianca. 'Zij
zijn de baas, al valt dat voor mij wel
eens niet mee. Bianca kwam hier al
werken voordat ze verkering kreeg
met Jan, dus ze weet precies wat
er loos is. Ze vullen elkaar hartstikke
goed aan. Bianca staat in de winkel
en houdt zich bezig met verkoop en
advies aan klanten, Jan doet meer
buiten beeld de inkoop en verwer
king van verse vis. En we zouden
dit allemaal nooit kunnen zonder
onze trouwe medewerkers die we
op elk moment kunnen bellen.' Piet:
'Ik ben van het geregel af en kan
hier gewoon lekker rondscharrelen.
En na zo'n hele dag alsjeblieft en
dankjewel zeggen, kan ik lekker bij
komen tussen de koeien. Die zeggen
niets terug', wijst hij op de stal bij
Brakestein. Want naast visserman
is hij ook boer. 'Ik heb nooit kunnen
kiezen tussen vlees en vis.'
Gerard Timmerman
zing vaker voorkomt, er allerlei nieu
we manieren komen om met deze
groep in contact te komen. Zoals je
de Cliniclowns voor kinderen hebt,
zijn er de Fariaclowns voor demen
terenden. Ze doen dat heel subtiel.
Want je kunt dementerenden deze
mensen niet meer op de gewone
manier bereiken, dat moet op een
andere manier. Zodat zij demente
renden niet in een isolement raken.
Intern proberen wij daar op in te
spelen met kleinschalige woonvor
men. Met de geur en het gevoel van
vroeger. Zodat ze bijvoorbeeld eens
een aardappel kunnen vasthouden
en de geur van het braden van vlees
ruiken. Dat prikkelt de zintuigen en
roept herinneringen op.'
Zondag 18 juni 2006
PROTESTANTSE KERK
IN NEDERLAND:
Hervormde gemeente Den Burg:
9.30 u. ds. PA. den Braanker.
Gereformeerde kerk Den Burg:
10.00 u. dhr. J. Oosterhof.
Hervormde gemeente Waal, Koog,
Den Hoorn:
De Waal: 10.00 u. dhr. M D. Kuiper.
De Koog: dienst in De Waal.
Den Hoorn: dienst in De Waal.
PROTESTANTSE
WADDENGEMEENTE TEXEL:
Oosterend: 10.00 u. ds. PC Barnard,
Waddendienst, poëziedienst
De Cocksdorp: dienst in Oos-terend.
Oudeschild: dienst in Oosterend.
GEREFORMEERDE GEMEENTE:
in kerkgebouw Schoolstraat, Ooste
rend: 10.00 u. en 16.00 u. leesdienst.
DOOPSGEZINDE GEMEENTE:
Kogerstraat, Den Burg: 10.00 u. dr. G.
van der Kooi.
BAPTISTENGEMEENTE:
Julianastraat, Den Burg: 10.00 u. ds.
A. Wesseling.
ROOMS-KATHOLIEKE KERK:
Den Burg: 10.45 u. The Gospeltrain,
woord-communiedient parochianen.
JEHOVAH'S GETUIGEN:
Noordwester 3, Den Burg: Openbare
lezing, 10.30 u.: Hoe behoort u God
te dienen? Wachttorenstudie, 11.20
u.: Loyale onderdanen van Christus,
onze Koning.
Artsen:
Voor spoedeisende medische hulp in
het weekend, op zon- en feestdagen
en van maandag tot en met vrijdag
van 17.00 tot 08.00 uur: Centrale
Huisartsen Post, tel. 321143.
Tandartsen: Voor spoedeisende tand
heelkundige hulp is via één van de
volgende telefoonnummers informa
tie te krijgen over het pijnspreekuur
op zaterdagen, zon- en feestdagen.
Tevens wordt het ongevallennummer
vermeld. 313086; 314727; 314669;
312270 of 322008.
Verloskundigenpraktijk: Waalderstraat
53A, Den Burg. Dag en nacht bereik
baar via tel. 313090 of 06-51404872
GEZONDHEIDSZORG:
Thuiszorg: Thuiszorg Kop van
Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg
en informatie, ook voor het berekenen
van de eigen bijdrage: op werkdagen,
's avonds en tijdens het weekeinde:
Centraal Meldpunt 0223-650222
- Voor alle zorg, huishoudelijke en
verzorgende hulp: Schoonoordsingel
44. Den Burg. tel. 321461.
- Jeugdgezondheidszorg Schoon
oordsingel 44, Den Burg, tel. 0900-
4636549. Spreekuur elke werkdag
van 9.00 tot 17 00 u. Voor vragen over
ontwikkeling, voeding, opvoeding en
verzorging.
Uitleenmagazijn/servicepunt
Schoonoordsingel 44, Den Burg, tel
314887 Geopend elke werkdag tus
sen 13.00-14.00 u.
- Diëtiste', voor afspraken elke werk
dag van 8.30-17.00 uur, tel. 0223-
650222.
Indicatie: Indicatie voor thuiszorg en
voor opname in verpleeg- en verzor
gingshuis: Centrum Indicatiestelling
Zorg. Opvragen via tel. 0229-206955
Opname op advies van huisarts of
specialist.
Mondhygiëniste: Natasja Bottema,
tel. 320104.
Apotheek: Weverstraat 95. Den
Burg; tel. 312112. Maandag t/m vnj-
dag 8.00-17.30 u.; zaterdag 10.00-
13.00 en 15.00-17.00 u.; zon- en
feestdagen 11 00-12.00 en 16.00-
17.00 u. Buiten die tijden alleen voor
spoedeisende gevallen.
Brand/Ambulance: Bij brand en
voor spoedeisend ambulancevervoer
bellen: 1-1-2. Of bel de Meldkamer
Noordholland-noord: 072- 5644444.
Politie: Keesomlaan 4a, Den Burg.
Het bureau is op maandag en vrijdag
geopend van 9.00 tot 13.00 uur en
op woensdag van 13.00 tot 17.00
uur. Telefoon: 0900-8844. In spoedei
sende gevallen: 112.
Gevonden munitie: Bel de politie,
tel. 0900-8844.
Vermiste en gevonden huisdieren:
Dierenpension Texel, Slufterweg 216,
De Cocksdorp, tel. 311477, www.
dierenpensiontexel.nl
Dierenartsenpraktijk: Keesomlaan
11, Den Burg, tel. 312527.
Verslavingsproblemen: Voor hulp
bij problemen met alcohol, drugs of
andere verslavingen: bel tijdens kan
tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul).
Anonieme Alcoholisten: dinsdag van
Iedere zaterdag haalt Scouting Texel
oud papier op in Den Burg. Men wordt
verzocht dit vóór 10.00 uur aan de
straat te zetten, op de plaats van de
vuilcontainers, in niet te grote bundels
of een kartonnen doos (geen plastic
zak). Gelieve er op toe te zien dat het
papier niet gedurende lange tijd in de
regen staat. De papierwagen komt in
de volgende straten: 5. Paelwerck,
Schoudieck, Hoefslag, Noordvlak,
Markgrave, Waardwei, Strandkaap,
Schilpbanck, Vroonlant.
Verschijnt op dinsdag en vrijdag
Warmoesstraat 45 1791 CN Den Burg
Postbus 11 1790 AA Den Burg
Telefoon 0222 - 36 26 20
Telefax 0222 - 32 30 00
E-mail redactie@texelsecourant.nl
Gerard Timmerman (hoofdredacteur)
Joop Rommets
Jeroen van Hattum
Harry de Graaf
Louise van der Sluis
Buiten werktijd:
Jeroen van Hattum
Telefoon 31 60 89 of 06 - 13 67 66 50
Advertenties en abonnementen:
Spinbaan 6 1791 MC Den Burg
Telefoon 0222 - 36 26 00
Telefax 0222-31 41 11
E-mail info@lenr.nl
Op al onze aOvwl ent «contracten en eantaeoaigen da
litn van toepassatg de Regelen voor nel Advertentie»
van de SbcMrvg ROTA. gevestigd te
Abonnementsprijzen 2006:
Per half jaar €35.05 €33.45
Per jaar €68,30 €66,15
Bij verzending naar het buitenland zijn por
tokosten verschuldigd.
Beëindiging abonnement:
Uitsluitend schriftelijk en 4 weken voor
afloop van de abonnementsperiode.
19.00 tot 21.00 uur in Den Helder, tel.
0223-642189 (vragen naar Ron).
Verslavingszorg: Brijder Versla
vingszorg Texel, De Zes 12, Den Burg.
Voor inlichtingen, advies, consulta
tie en preventie, tel. 315602 of 06-
30215211www.brijder.nl.
Stichting Welzijn Ouderen Texel:
Warme maaltijdvoorziening, alarme
ring, klusjesdienst, huishoudelijke
dienst, versteldienst. Spreekuur van
9.00 tot 10.00 u. en van 14.00 tot
16.00 u., De Buureton, Beatrixlaan
43, Den Burg. Tel. 312696.
Kustwacht: Voor meldingen van
schepen en zwemmers in nood: tel.
316270.
Chemicaliën op het strand: Bel de
brandweer, 072- 5644444
Huiselijk geweld: Safehouse Texel
crisisopvang huiselijk geweld, tel.
0222-321001, dag en nacht bereik
baar.
Bureau Jeugdzorg: voor hulp aan
jongeren bij problemen en voor opvoe
dingsondersteuning aan ouders. Voor
aanmelding, informatie en advies
0900 2223330, elke dag tussen 10.30
tot 12.30 uur.
Kerken en minima: voor Texelaars
in financiële nood. Spangerweg 10,
1793 EH De Waal.tot 12.30 uur.
Vrijdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Wilde vaart (herhaling)
21.00 u. Radio Noordholland
Zaterdag:
9.00 u. Ronde om Texel. Rechtstreeks
verslag van de catamaranronde.
Met uitstagen, achtergronden,
interviews en reportages.
17.00 u Wegdromen met een boek
18.00 u. Muziek met Marco
20.00 u. Radio Noordholland
Zondag:
9.00 u. Klassiek op zondag
10.00 u. Kerkdienst vanuit Maartenskerk
11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie)
12.00 u. Natuurwijzer
13.00 u. Noud draait deur
(Nederlandstalig)
14.00 u. Wilde vaart (shanty's)
15.00 u. Frans gaat het doen (muziek)
16.00 u. Sportlokaal (uitslagen en inter
views)
18.00 u. Radio Noordholland
Kerkdiensten De Lichtboei:
9.30 u. Hervormde kerk Den Burg
10,45 u. Rooms-katholieke kerk Den Burg
Maandag:
18.00 u. Symphonica (klassiek)
19.00 u. Wegdromen met een boek
(herhaling van zaterdag)
20.00 u. Natuurwijzer (herhaling van
zondag)
21.00 u. Reggae on the move (muziek)
23.00 u. Radio Noordholland
Dinsdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Met raad en daad
19.30 u, Raadsvergadenng (rechtstreeks
vanuit het gemeentehuis)
aansluitend: Radio Noordholland
Woensdag:
17.00 u. Pietelepote (kinderprogramma)
(herhaling van zaterdag)
18.00 u. Onder de toren (geestelijk pro
gramma, met vanaf 19.00 uur
verzoekplaten)
19.45 u. Gelezen (Texelse) verhalen
20.00 u. Raadsvergadering (herhaling van
dinsdag)
aansluitend Radio Noordholland
Donderdag:
18.00 u. Country time (muziek)
19.00 u. Even bijpraten met...
20,00 u. Radio Noordholland
Voor meer informatie over medische zorg, hulpverlening,
kerk en andere eilandzaken zie
www.texelsecourant.nl, rubriek Om te Onthouden