mm
Èê$m
M
Texel Culinair brengt liefhebbers op de been
'Lekker eten is een
hobby van iedereen'
GRATIS RUIT REPAREREN
Ster in voorruit: meer dan 50%
doorscheurkans, ook op vakantie!
Donderdag in Den Burg:
TEXELSE g couRANT
Donderdag 3 I augustus kunt u terecht op de parkeerplaats P4,
kruising Bernhardlaan Waalderstraat in Den Burg
en wel van 09.00 tot 17.30 uur
eten. Dan zou je denken dat ze wel de medewerkers van de restaurants van alles bedacht, en zo hoort fs
DINSDAG 29 AUGUSTUS 2006
verzadigd zijn. maar nee. Zie je ze
's avonds in een restaurant zitten
en werken ze nog een driegangen
menu naar binnen. Die nemen het er
echt van. We moeten wel opletten
dat we niet aan het eigen succes
ten onder gaan. Vorig jaar raakten
verschillende hapjes al voortijdig
op en was er in heel Noord-Holland
gaan garnaal meer te krijgen. Dat
is een kwestie van organisatie. En
we hadden de grootste moeite om
voldoende muntjes in omloop te
houden. Maar we kregen van alle
kanten hulp en zaten op het laatst
met z'n tienen te tellen. Als je ieder
een bij elkaar optelt, zijn er inclusief
toch wel meer dan honderd mensen
met zo'n evenement in touw.'
Jury
Het leggen van contacten lijkt als
vanzelf te gaan. 'Léon (Ribbens)
hoorde over de kwaliteit van de
asperges en zo kwam het balletje
aan het rollen om de opening van
het aspergeseizoen op Texel te hou
den. Zo gaan die dingen.' Ribbens
is ook dit jaar weer van de partij als
jurylid. Koning: 'Hij is meesterkok,
dus weet waarover hij praat. Hij
is ook meester in het geven van
opbouwende kritiek, en dat is pre
cies wat we zoeken. Want je wilt
vooruit. Tweede jurylid is meester
gastheer Ellis van Oudheusden.' Als
Texelse fijnproever is oud-wethou
der Nel Eeiman in de jury kunnen
opgenomen. De jury let niet alleen
op het eten, maar kijkt ook naar het
gastheerschap en de presentatie.
Om alle zaken gelijke kansen te
geven, ook bijvoorbeeld een snack
bar en een vishandel, worden de
deelnemende bedrijven, in totaal
25, bij de jurering dit jaar in meer
dere categorieën ingedeeld.'
Het bestuur van de organiserende
Stichting Texel Culinair, waarin ook
Rein Stam, Anton van der Vis en
Danny Verswijveren zitten, komt al
maanden om de twee weken bij
elkaar. 'We zijn een echte vrien
denclub. Het is altijd gezellig en we
lachen wat af. Spontaan wordt er
ook.'
De landelijke bekendheid groa; ft
Boer: 'We maken persberichten,
het VW voor ons verstuurt. Laas
stond er een berichtje in de
oen. Daar heb ik al veel reacties Cf
gehad. We hebben in het culinas
blad Lekker gestaan en zelfs eenfe
liaans blad heeft er een uitgebres
reportage aan gewijd.' Dat er
liefhebbers uitkijken naar de pree-
verij komen, blijkt als Dirk Rozer-
boom de hoorn van de telefotr
neerlegt. 'Dat was een mevrouwdf
hier nog wel eens komt te eten l
ligt met een dubbele longemboliei
het ziekenhuis, maar verwacht na
Texel Culinair weer van de j
zijn.'
Een overzicht van de verschillen*
gerechten die worden gesetvesj
ziet er veelbelovend uit. In <fe
tig stands presenteren chefs \r
Texelse restaurants hun specé
teiten. Kögertjes kosten €1,3G pe
stuk, gerechten kosten minima
één en maximaal drie van dea
munten. Grote vraag is welk resk
rant winnaar wordt van 2006. Tri-
verdediger is Het Vierspan uit te
Burg. Naast eten zijn er ook ss
van mimespelers, straatartiesten
muziek. Het programma wordt,mi
week voorafgaand aan het em
ment afgedrukt.
Gerard Timmerrr
er een soort strandtent van, de
ander doet het wat strakker. Al naar
gelang de identiteit van de zaak.
Vorig jaar was er een restauranthou
der die daar helemaal geen reke
ning mee had gehouden. Die kreeg
van alle kanten van alles aangereikt.
Ook dat is Texel Culinair. Je doet
het met elkaar. Jef stond bijvoor
beeld bij mij in het restaurant de
glazen te spoelen en Heino van De
Lindeboom gebruikte de steamer.
Zo werkt dat. Het evenement heeft
in dat opzicht voor een mentali
teitsverandering gezorgd. Op Texel
moeten we het met elkaar doen. We
hebben geen grote sponsor die alle
kosten betaalt, zoals je bij andere
grote evenementen wel ziet. Wel
kleinere sponsors, maar we moeten
het grotendeels zelf ophoesten. Dat
is juist de charme. Dat kneuterige
en kleinschalige. Maar we hebben
dit jaar wél 25 deelnemers, terwijl
dat er op het landelijk bekende
Preuvement in Maastricht of op het
eetfestijn in Alkmaar een stuk min
der zijn.' De Boer: 'We merken dat
onze faam al flink begint te groeien.
Er komen elk jaar meer bezoekers.
Vorig jaar hebben we 50.000 Köger
tjes (munten) verkocht, waarbij je
ervan uit moet gaan dat elke bezoe
ker er een stuk of tien neemt. Toch
5000 mensen, al weet je niet of die
één of meerdere dagen komen. Veel
midwekers blijven een dagje langer
en anderen komen een weekendje
naar Texel. Je hebt ook dagjesmen
sen, die maken een rondje langs
het Maritiem en Juttersmuseum en
Ecomare en komen 's avonds hier
terecht. En dan ai die Texelaars.
Soms komen ze al de drie dagen.
Het lijkt hier dan wel een reünie,
zoveel als er wordt afgepraat. Veel
gezelligheid. Je hebt ook mensen
die het ene na het andere hapje
'Sinds Texel Culinair zijn we colle
ga's, geen concurrenten.' Veelzeg
gende woorden van Dirk Rozen-
boom, samen met Dirk Koning
uitbater van De Taveerne, over de
wijze waarop de Texelse restau
ranthouders met elkaar omgaan.
Met nog een paar weken te gaan
gonst het achter de schermen
van de activiteiten voor het gas
tronomisch evenement <Jat van
vrijdag 8 tot zondag 10 septem
ber voor de derde keer wordt
gehouden. Het omvat veel meer
dan een groep restauranthouders
die de gasten op lekkere hapjes
voorzetten. Proeven op sien Tes-
sels is een combinatie van lek
ker eten, gezelligheid, promotie,
competitie en saamhorigheid.
Verbetering van het imago van de
badplaats was drie jaar geleden
een belangrijke drijfveer voor de
Stichting Horecabelangen De Koog
om een meerdaags culinair festijn
in de Dorpsstraat te houden. Want
een tweede evenement, naast het
Tropical Street Festival, dat zich
vooral op de natte horeca richt, was
nodig om te laten zien dat De Koog
meer te bieden heeft dan een brui
send nachtleven. 'Tientallen restau
rants, in een grote verscheidenheid
en met een wisselende ambitie,
waarvan een groeiend aantal ook
het hele jaar open blijft', vertelt Dirk
Koning, voorzitter van het culinaire
festijn. 'Toen het idee meer vorm
kreeg, bedachten we dat we het
breder moesten zien en heel Texel
culinair op de kaart moesten zetten.
Texel heeft een grote verscheiden
heid aan restaurants en iedereen is
bezig een stapje hoger te komen.
Texel Culinair blijkt in dat opzicht
een grote stimulans te zijn. Je ziet
bijvoorbeeld dat koks erg hun best
doen om lokale producten in hun
gerechten te verwerken. Het mooie
is dat je dat nu op straat kunt laten
zien. Voor een hoop mensen die
niet zo gauw een restaurant binnen
stappen, is de drempel nu een stuk
lager.' Mede-organisator Joke de
Boer: 'Wat ook opvalt is dat mensen
door die hapjes sneller een gerecht
durven te kiezen dat ze anders niet
zo snel zouden nemen. Vorig jaar
stond er bijvoorbeeld een stand
met oesters. Die man zei dat hij op
en festival nog nooit zóveel oesters
had geopend. Wel vijfhonderd. Er
waren mensen bij wie ze bij wijze
van spreken meteen weer de strot
uitkwamen, maar anderen vonden
ze wel lekker en gaan ze toch eens
vaker eten. Dat is dan toch maar
weer bereikt.'
Eigen stijl
Koning: 'Op zo'n festival wil ieder
een op een bijzondere manier voor
de dag komen. Neem Frank van Dijk
van L'Avenir, die een spoom met
cranberries, garnalen en champag
ne had bereid. TV- en meesterkok
Léon Ribbens, die ook in de jury zat,
was er hélémaal weg van. Zo puur
en exclusief hij het vond. Maar ook
de toetjes van Sjans waren niet aan
te slepen.'
Koning: 'Het leuke van Texel Culi
nair is ook dat je als restaurant
houder met de mensen in gesprek
gaat. ledereen komt er, van acht tot
tachtig. Zo krijg je een beter beeld
van wat er leeft onder de mensen en
wat ze van de hapjes vinden. Soms
blijkt dat ze helemaal niet hadden
verwacht dat ze in een bepaalde
zaak zoiets bijzonders kunnen eten.
En het leuke is dat je mensen later
weer in je eigen zaak terugziet. Ove
rigens moet je niet denken dat we als
ondernemer even binnenlopen met
zo'n evenement. Bedenk wel dat we
ons hele restaurant zo'n beetje naar
de Dorpsstraat moeten verplaatsen.
Want we nemen ook een deel van
het interieur mee, omdat je de stand
leuk wilt aankleden. Wat dat betreft
doet iedereen het in z'n eigen stijl.
Sfeer is belangrijk. De één maakt
Bij regen kunt u rustig in de auto blijven zitten. N.B.: Ken
teken Graveren kost €15,- per auto.Voor €5,- extra
kunt u een speciale reflectielaag over de gravures laten
aanbrengen, waardoor de gravures's avonds en bij regen
goed zichtbaar blijven: betere preventie. Graveren helpt
tegen diefstal: wil een dief een gestolen auto verkopen,
dan moet hij alle gegraveerde ruiten vervangen!
STER If
OORRU
GRATIS*
REPARATII
Let op
de gele tent
van Automark
Vakantiehitte enerzijds en vrieskou anderzijds zorgen voor grote spanningen in voor
ruiten: uitzetting en inkrimping doen kleine barstjes sterretjes doorscheuren tot een
grote barst.Volgens technisch onderzoek is de doorscheurkans zelfs meer dan 50%! Dit
doorscheuren kan onveiligheid en afkeuring bij de APK tot gevolg hebben. U kunt dit
voorkomen door de voorruit door middel van harsinjectie te laten repareren.Tijdige
reparatie voorkomt een dure (eigen risico!) en tijdrovende vervanging van uw voorruit.
Een voorruit op vakantie laten vervangen is lastig en de afwikkeling met verzekeraars
(buitenland!) ingewikkelder. Laat geen barst in uw vakantie ontstaan! Op alle reparaties:
Levenslange Garantie!
Reparatie van een sterretje breukje in de voorruit door middel van harsreparatie is voor bijna alle
WA-Plus,WA-Extra, Casco en All-Risk verzekerden zonder kosten. Reparatie is namelijk veel goedko
per dan vervangen! De rekening gaat rechtstreeks naar uw verzekeraar. U heeft geen eigen risico en
u heeft geen no-claim verlies (bij Centraal Beheer particulier geldt een afwijkende regeling). U bent
welkom bij de Mobiele Service van Automark, uw specialist in hars reparaties. U moet voor de juiste
verzekeringsgegevens bij reparatie wel uw laatste groene kaart meenemen. Meldt u zich bij aankomst
direct voor een gratis voorruitinspectie: u krijgt ter plekke een vrijblijvend en deskundig advies.
*"Reflectielaag", "Automark", het "STOP"logo, de kleur "geel", de "vorm tent" en "Safe Sight" zijn gedeponeerde merken van Automark-Röst