mm Èê$m M Texel Culinair brengt liefhebbers op de been 'Lekker eten is een hobby van iedereen' GRATIS RUIT REPAREREN Ster in voorruit: meer dan 50% doorscheurkans, ook op vakantie! Donderdag in Den Burg: TEXELSE g couRANT Donderdag 3 I augustus kunt u terecht op de parkeerplaats P4, kruising Bernhardlaan Waalderstraat in Den Burg en wel van 09.00 tot 17.30 uur eten. Dan zou je denken dat ze wel de medewerkers van de restaurants van alles bedacht, en zo hoort fs DINSDAG 29 AUGUSTUS 2006 verzadigd zijn. maar nee. Zie je ze 's avonds in een restaurant zitten en werken ze nog een driegangen menu naar binnen. Die nemen het er echt van. We moeten wel opletten dat we niet aan het eigen succes ten onder gaan. Vorig jaar raakten verschillende hapjes al voortijdig op en was er in heel Noord-Holland gaan garnaal meer te krijgen. Dat is een kwestie van organisatie. En we hadden de grootste moeite om voldoende muntjes in omloop te houden. Maar we kregen van alle kanten hulp en zaten op het laatst met z'n tienen te tellen. Als je ieder een bij elkaar optelt, zijn er inclusief toch wel meer dan honderd mensen met zo'n evenement in touw.' Jury Het leggen van contacten lijkt als vanzelf te gaan. 'Léon (Ribbens) hoorde over de kwaliteit van de asperges en zo kwam het balletje aan het rollen om de opening van het aspergeseizoen op Texel te hou den. Zo gaan die dingen.' Ribbens is ook dit jaar weer van de partij als jurylid. Koning: 'Hij is meesterkok, dus weet waarover hij praat. Hij is ook meester in het geven van opbouwende kritiek, en dat is pre cies wat we zoeken. Want je wilt vooruit. Tweede jurylid is meester gastheer Ellis van Oudheusden.' Als Texelse fijnproever is oud-wethou der Nel Eeiman in de jury kunnen opgenomen. De jury let niet alleen op het eten, maar kijkt ook naar het gastheerschap en de presentatie. Om alle zaken gelijke kansen te geven, ook bijvoorbeeld een snack bar en een vishandel, worden de deelnemende bedrijven, in totaal 25, bij de jurering dit jaar in meer dere categorieën ingedeeld.' Het bestuur van de organiserende Stichting Texel Culinair, waarin ook Rein Stam, Anton van der Vis en Danny Verswijveren zitten, komt al maanden om de twee weken bij elkaar. 'We zijn een echte vrien denclub. Het is altijd gezellig en we lachen wat af. Spontaan wordt er ook.' De landelijke bekendheid groa; ft Boer: 'We maken persberichten, het VW voor ons verstuurt. Laas stond er een berichtje in de oen. Daar heb ik al veel reacties Cf gehad. We hebben in het culinas blad Lekker gestaan en zelfs eenfe liaans blad heeft er een uitgebres reportage aan gewijd.' Dat er liefhebbers uitkijken naar de pree- verij komen, blijkt als Dirk Rozer- boom de hoorn van de telefotr neerlegt. 'Dat was een mevrouwdf hier nog wel eens komt te eten l ligt met een dubbele longemboliei het ziekenhuis, maar verwacht na Texel Culinair weer van de j zijn.' Een overzicht van de verschillen* gerechten die worden gesetvesj ziet er veelbelovend uit. In <fe tig stands presenteren chefs \r Texelse restaurants hun specé teiten. Kögertjes kosten €1,3G pe stuk, gerechten kosten minima één en maximaal drie van dea munten. Grote vraag is welk resk rant winnaar wordt van 2006. Tri- verdediger is Het Vierspan uit te Burg. Naast eten zijn er ook ss van mimespelers, straatartiesten muziek. Het programma wordt,mi week voorafgaand aan het em ment afgedrukt. Gerard Timmerrr er een soort strandtent van, de ander doet het wat strakker. Al naar gelang de identiteit van de zaak. Vorig jaar was er een restauranthou der die daar helemaal geen reke ning mee had gehouden. Die kreeg van alle kanten van alles aangereikt. Ook dat is Texel Culinair. Je doet het met elkaar. Jef stond bijvoor beeld bij mij in het restaurant de glazen te spoelen en Heino van De Lindeboom gebruikte de steamer. Zo werkt dat. Het evenement heeft in dat opzicht voor een mentali teitsverandering gezorgd. Op Texel moeten we het met elkaar doen. We hebben geen grote sponsor die alle kosten betaalt, zoals je bij andere grote evenementen wel ziet. Wel kleinere sponsors, maar we moeten het grotendeels zelf ophoesten. Dat is juist de charme. Dat kneuterige en kleinschalige. Maar we hebben dit jaar wél 25 deelnemers, terwijl dat er op het landelijk bekende Preuvement in Maastricht of op het eetfestijn in Alkmaar een stuk min der zijn.' De Boer: 'We merken dat onze faam al flink begint te groeien. Er komen elk jaar meer bezoekers. Vorig jaar hebben we 50.000 Köger tjes (munten) verkocht, waarbij je ervan uit moet gaan dat elke bezoe ker er een stuk of tien neemt. Toch 5000 mensen, al weet je niet of die één of meerdere dagen komen. Veel midwekers blijven een dagje langer en anderen komen een weekendje naar Texel. Je hebt ook dagjesmen sen, die maken een rondje langs het Maritiem en Juttersmuseum en Ecomare en komen 's avonds hier terecht. En dan ai die Texelaars. Soms komen ze al de drie dagen. Het lijkt hier dan wel een reünie, zoveel als er wordt afgepraat. Veel gezelligheid. Je hebt ook mensen die het ene na het andere hapje 'Sinds Texel Culinair zijn we colle ga's, geen concurrenten.' Veelzeg gende woorden van Dirk Rozen- boom, samen met Dirk Koning uitbater van De Taveerne, over de wijze waarop de Texelse restau ranthouders met elkaar omgaan. Met nog een paar weken te gaan gonst het achter de schermen van de activiteiten voor het gas tronomisch evenement <Jat van vrijdag 8 tot zondag 10 septem ber voor de derde keer wordt gehouden. Het omvat veel meer dan een groep restauranthouders die de gasten op lekkere hapjes voorzetten. Proeven op sien Tes- sels is een combinatie van lek ker eten, gezelligheid, promotie, competitie en saamhorigheid. Verbetering van het imago van de badplaats was drie jaar geleden een belangrijke drijfveer voor de Stichting Horecabelangen De Koog om een meerdaags culinair festijn in de Dorpsstraat te houden. Want een tweede evenement, naast het Tropical Street Festival, dat zich vooral op de natte horeca richt, was nodig om te laten zien dat De Koog meer te bieden heeft dan een brui send nachtleven. 'Tientallen restau rants, in een grote verscheidenheid en met een wisselende ambitie, waarvan een groeiend aantal ook het hele jaar open blijft', vertelt Dirk Koning, voorzitter van het culinaire festijn. 'Toen het idee meer vorm kreeg, bedachten we dat we het breder moesten zien en heel Texel culinair op de kaart moesten zetten. Texel heeft een grote verscheiden heid aan restaurants en iedereen is bezig een stapje hoger te komen. Texel Culinair blijkt in dat opzicht een grote stimulans te zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat koks erg hun best doen om lokale producten in hun gerechten te verwerken. Het mooie is dat je dat nu op straat kunt laten zien. Voor een hoop mensen die niet zo gauw een restaurant binnen stappen, is de drempel nu een stuk lager.' Mede-organisator Joke de Boer: 'Wat ook opvalt is dat mensen door die hapjes sneller een gerecht durven te kiezen dat ze anders niet zo snel zouden nemen. Vorig jaar stond er bijvoorbeeld een stand met oesters. Die man zei dat hij op en festival nog nooit zóveel oesters had geopend. Wel vijfhonderd. Er waren mensen bij wie ze bij wijze van spreken meteen weer de strot uitkwamen, maar anderen vonden ze wel lekker en gaan ze toch eens vaker eten. Dat is dan toch maar weer bereikt.' Eigen stijl Koning: 'Op zo'n festival wil ieder een op een bijzondere manier voor de dag komen. Neem Frank van Dijk van L'Avenir, die een spoom met cranberries, garnalen en champag ne had bereid. TV- en meesterkok Léon Ribbens, die ook in de jury zat, was er hélémaal weg van. Zo puur en exclusief hij het vond. Maar ook de toetjes van Sjans waren niet aan te slepen.' Koning: 'Het leuke van Texel Culi nair is ook dat je als restaurant houder met de mensen in gesprek gaat. ledereen komt er, van acht tot tachtig. Zo krijg je een beter beeld van wat er leeft onder de mensen en wat ze van de hapjes vinden. Soms blijkt dat ze helemaal niet hadden verwacht dat ze in een bepaalde zaak zoiets bijzonders kunnen eten. En het leuke is dat je mensen later weer in je eigen zaak terugziet. Ove rigens moet je niet denken dat we als ondernemer even binnenlopen met zo'n evenement. Bedenk wel dat we ons hele restaurant zo'n beetje naar de Dorpsstraat moeten verplaatsen. Want we nemen ook een deel van het interieur mee, omdat je de stand leuk wilt aankleden. Wat dat betreft doet iedereen het in z'n eigen stijl. Sfeer is belangrijk. De één maakt Bij regen kunt u rustig in de auto blijven zitten. N.B.: Ken teken Graveren kost €15,- per auto.Voor €5,- extra kunt u een speciale reflectielaag over de gravures laten aanbrengen, waardoor de gravures's avonds en bij regen goed zichtbaar blijven: betere preventie. Graveren helpt tegen diefstal: wil een dief een gestolen auto verkopen, dan moet hij alle gegraveerde ruiten vervangen! STER If OORRU GRATIS* REPARATII Let op de gele tent van Automark Vakantiehitte enerzijds en vrieskou anderzijds zorgen voor grote spanningen in voor ruiten: uitzetting en inkrimping doen kleine barstjes sterretjes doorscheuren tot een grote barst.Volgens technisch onderzoek is de doorscheurkans zelfs meer dan 50%! Dit doorscheuren kan onveiligheid en afkeuring bij de APK tot gevolg hebben. U kunt dit voorkomen door de voorruit door middel van harsinjectie te laten repareren.Tijdige reparatie voorkomt een dure (eigen risico!) en tijdrovende vervanging van uw voorruit. Een voorruit op vakantie laten vervangen is lastig en de afwikkeling met verzekeraars (buitenland!) ingewikkelder. Laat geen barst in uw vakantie ontstaan! Op alle reparaties: Levenslange Garantie! Reparatie van een sterretje breukje in de voorruit door middel van harsreparatie is voor bijna alle WA-Plus,WA-Extra, Casco en All-Risk verzekerden zonder kosten. Reparatie is namelijk veel goedko per dan vervangen! De rekening gaat rechtstreeks naar uw verzekeraar. U heeft geen eigen risico en u heeft geen no-claim verlies (bij Centraal Beheer particulier geldt een afwijkende regeling). U bent welkom bij de Mobiele Service van Automark, uw specialist in hars reparaties. U moet voor de juiste verzekeringsgegevens bij reparatie wel uw laatste groene kaart meenemen. Meldt u zich bij aankomst direct voor een gratis voorruitinspectie: u krijgt ter plekke een vrijblijvend en deskundig advies. *"Reflectielaag", "Automark", het "STOP"logo, de kleur "geel", de "vorm tent" en "Safe Sight" zijn gedeponeerde merken van Automark-Röst

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2006 | | pagina 8