1 'Onvergetelijke groenten': uitdaging voor liefhebbers 'Boekproeverij' in tuin en schapenboet Huisvrouwenverdriet en lieveling Prins Bernhard 7GRAAr 1908 - 2008 0 Het was fantastisch! RENTENAAR Occasions TEXELSE coURANT Kookboek geeft oude soorten nieuw elan Hot Duo: ovenwant van schapenwol ®r www.beeldbanktexel.nl ervaren kapster Veel gemak en de juiste aandacht van een stabiele bank in deze woelige tijden. hr. muziekvereniging Excelsior Oosterend-Texel Het bestuur van Chr. muziekvereniging Excelsior BEDANKT alle: sponsors, reünisten, leden, bezoekers, vrijwilligers, K.T.E Douwe Medema. D.E.K, Rikus Kloosterhuis, S.O.S. band, orkest Koninklijke Luchtmacht, media, gemeente, Willem en Ineke Witte, Jaap Eelman, Peter Hin, Karin Keijser, Jan Brouwer en Mediabureau LenR voor hun aanwezigheid en inzet. De dvd kunt u bestellen via: Excelsior@texel.com of 314656. rentenaar OPEL-DEALER Oosterend, a 318000 oosterend www.opelrentenaar.nl Met 6 tot 12 maanden garantie en 3 jaar gratis APK keuring en 250 euro korting op uw verzekeringspremie Opel Astra 18i 16v, cabrio1999 Opel Astra 16i 16v, station2000 Opel Astra 16i sport 5-drs2004 Opel Astra 16i station2005 Opel Astra 16i 5-drs2002 Opel Corsa 14i aut., 5-drs2004 Opel Corsa 12i 3-drs 2003 Opel Meriva 1.6i 5-drs2003 Opel Zafira 1.6i 16V 5-drs2004 Opel Zafira 1.6i 16V 5-drs2000 Opel Vectra 1.6i 16V station2001 Seat Arosa 12i2000 BMW 316 touring1998 Opel Vivaro 19 D L22004 Opel Vivaro 19 Di L1 2004 Opel Combo 13TDi bestel2005 VRIJDAG 3 OKTOBER 2008 Annette van Ruitenburg, Han de Kroon en Ruth de Ruwe hopen dat 'hun' groenten een nieuwe kans krijgen. Texel is een nieuw kookboek rij ker: Onvergetelijke groenten van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon. De prach tig gebonden uitgave is geheel gewijd aan groenten die in de vergetelheid zijn geraakt, maar nog immer de moeite waard zijn. In woord en beeld worden ze 250 pagina's lang smaakvol gepre senteerd. Het boek is helemaal in de stijl van De smaak van Texel (2007), het suc cesvolle werk van Van Ruitenburg en De Ruwe. Het idee ontstond anderhalf jaar geleden tijdens een feest bij Bert en Meina Keijser in Ongeren. Daar was ook Han de Kroon uit Bloemendaal, die Texelse asperges en andere specialiteiten levert aan diverse grote horecabe drijven in o.a. Haarlem en Amster dam. Hij is een verwoed verzame laar van vergeten groenten. Wat zijn dat eigenlijk? De Kroon: 'Groenten die om de een of andere reden uit de belangstelling zijn geraakt van het grote publiek. Bijvoorbeeld omdat ze er niet zo lekker uitzien, of omdat ze lastig te telen zijn. Maar met de smaak is niks mis. Waarom zou je deze gewassen vergeten, je gaat een kathedraal toch ook niet afbreken? Het is ons erfgoed.' Wilde zeekool De gedreven groenteman raakte een gevoelige snaar bij Van Rui tenburg. Toevallig had zij juist de diverse oude groentesoorten in haar moestuin eens laten uitzoeken. Ze begon met koken. De Ruwe met fotograferen en De Kroon leverde wekelijks andere soorten aan. Het groeide uit tot een ambitieus pro ject; uiteindelijk werkten tientallen chefkoks mee. Niet de minste: van de sterrenrestaurants De Librije uit Zwolle, De Bokkedoorns (Overveen) en Oud Sluis (Sluis), om er enkele te noemen. Allen leverden een recept met vergeten groenten, van soepen en warme schotels tot sauzen en ijs. Ook van verschillende Belgische en Texelse restaurateurs zijn zelfbe dachte gerechten opgenomen. Zo geeft het boek de oude soorten nieuw elan. De makers reisden voor het boek stad en land af, tot in de zuidpunt van België. Prachtige eigen foto's van wilde zeekool aan de Noord-Franse kust en van een kok die een zware Parmezaanse kaas sjouwt door een nauw Italiaans straatje maken het nog meer af. Mede dankzij de connecties van De Kroon viel het reuze mee bij al die bekende bedrijven binnen te komen. Toch was het best spannend, aldus fotografe Ruth de Ruwe. 'Maar ik durf nu meer. Vorig jaar merkte ik dat een paar kleine foto's van mij in sommige bladen prachtig waren uitvergroot. Dat hebben we in het nieuwe boek nu zelf ook gedaan.' Ze gelooft niet dat het onderwerp te specialistisch is: 'Nee, dat denk ik niet. Toen we ermee begonnen, was het nog onderbelicht. Nu is het een trend en de eerste reacties na de landelijke presentatie zijn goed.' Supermarkten Wat zeker meehelpt, is dat super marktketen C-1000 vanaf 1 novem ber een aantal van de beschreven vergeten groenten in het assortiment zal opnemen. Bekendere soorten als pastinaak, schorseneren, aardpeer en meiraapjes komen in de schap pen te liggen. Als dat een succes wordt, volgen meer supermarkten zoals Albert Heijn en Plus. Dit zal de lezers stimuleren er zelf mee aan de slag te gaan. Keus genoeg. Voor het boek is een selectie gemaakt van 50 groenten. Niet allemaal vergeten, wel vallend onder de noemer 'onvergetelijk' Van alle soorten geven de makers een lezenswaardige beschrijving, van de herkomst tot persoonlijke ervaringen. Zo zijn de makers met een gids de grotten van de Sint Pie tersberg ingedoken, waar de kar doen - een artisjok-achtige plant - werd gebleekt. Alleen al om dit soort verhalen is Onvergetelijke groenten de aanschaf waard. Het is een prachtig cadeaugeschenk: boeiend om te lezen (interessante historie en achtergrond) en om naar te kijken (kleurrijke foto's van groen ten in de tuin en op het bord). Maar bovenal een fraai kookboek. De met zo eenvoudige gerechten zijn ver rassend en vergen kunde, geduld en creativiteit. Kortom, een uitda ging voor kookliefhebbers die iets vernieuwends op tafel willen zetten. De smaak van Texel heeft een waar dige opvolger gekregen. 'Onvergetelijke groenten' wordt vandaag (vrijdag 3 oktober) gepre senteerd in de winkel van Nauta Boek in Den Burg. De makers zijn van 16.00 tot 19.00 uur aanwezig om te signeren. Het boek is een uit gave van Fontaine Uitgevers BV uit 's Graveland en kost €39,50. Tekst en foto: Frans Hopman HopText Tekst en foto: Frans Hopman HopText Vier toppers uit de Texelse horeca toosten op het succes van de vergeten groenten. V.l.n.r. Aart Wijker, Aris van Zeijlen, Erik Pekel en Michel Arends. Brandwonden Tijdens de jaarlijkse collecte, die van 5 tot en met 11 oktober wordt gehouden, houdt de Brandwon denstichting een voorlichtings campagne. Bij ieder huishouden dat ze bezoeken, geven de col lectanten een informatiekaart over blusdekens af. De Nederlandse Brandwonden Stichting houdt zich al 35 jaar bezig met het voorkomen van brandwon den, het verbeteren van de behan deling en het bevorderen van de psychosociale nazorg en begelei ding. De jaarlijkse collecte is daar voor de belangrijkste bron van inkomsten. Wie geen collectant aan de deur krijgt, kan een gift over maken via giro 202122, ten name van de Nederlandse Brandwonden Stichting in Beverwijk. Inloopspreekuur slechthorendheid in de Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg is donderdagmiddag 9 oktober een gratis inloopspreek uur van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NWS). Texe laars kunnen er voorlichting over slechthorendheid krijgen en ook het gehoor laten testen. Er moet van te voren een afspraak worden gemaakt en dat kan bij de Stich ting Welzijn Ouderen Texel op tel. 312696. De NWS is van 14.15 tot 15.45 uur in de Buureton aanwezig. Van het testen van het gehoor werd eerder veel gebruik gemaakt. De Cocksdorp bezoekt Gollards Het servicepunt van De Cocksdorp verzorgt maandag 13 oktober een uitstapje naar De Gollards. Daar zal in restaurant De Gasterij de lunch worden gebruikt. In verband met het vervoer is aan melden noodzakelijk. Dat kan tij dens de inloopochtend in het Eier- landsche Huis, maandag van 10.00 tot 12.00 uur, of via tel. 315224 of 06-20715151. Deelnemers kunnen kiezen uit een koude of warme lunch. Onder het kokkerellen heeft Annette van Ruitenburg soms last van ver schroeide onderarmen, onthulde ze. De Waalder keukenprinses ging op zoek naar een betere ovenwant en vond slechts vijf kilometer verder de oplossing. Rab Bedding in Oudeschild, voor heen de Texelse Wol Onderneming, ging met het idee aan de slag. Tij dens de 'boekproeverij' volgde de presentatie van een nieuw eiland product: 'Hot Duo'. Geen twee los se wanten ('want je bent er al gauw eentje kwijt en dan pak je toch maar een theedoek'), maar één ste vige doek met twee insteekzakken. Gevuld met zuiver scheerwol van het Texels schaap en afgewerkt met katoen van De Witte Engel. Dekbeddenfabrikant Seph Jacobs mocht dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De keukenhulp is geschikt voor oven en fornuis, is verkrijgbaar in drie kleuren en kost in de winkel 24,95 Na wekenlang prachtig nazomer- weer dreigen de weergoden de Texelse presentatie van het nieu we boek 'Onvergetelijke groenten' te verstoren. Gelukkig kunnen we in de tuin van Waaldam schuilen onder een partytent en staat er een mand met paraplu's klaar. Oester man Martin Zeeman serveert een welkomstdrankje met oorlam en bietensap. Lekker, al vergroot het bij sommigen juist de koude ril lingen. Er is een gemêleerd gezelschap opgetrommeld: van tuinmannen tot oud-uitgevers. Met laarzen en een tang loodst Annette van Ruitenburg ons door de weelderig groene tuin. Hier en daar stopt ze om planten met merkwaardige oud-Hollandse namen uit de grond te trekken. Engelwortel, zeebiet, schorseneren ('huisvrouwen- verdriet') en Sint Jansui ('het lieve lingsuitje van prins Bernhard'). 'En dit laat ik vaak aan kinderen proeven: een dropplant'. Inderdaad, de blaadjes geven een anijsachtige dropsmaak. 'Verder heb ik hier aardbeispinazie, barbarakruid, lobberiche gele peen... Zeg maar alle groenten uit het boek.' Sfeervol Ruim drie kwartier later verplaatsen we ons per auto naar wijngaard De Kroon van Texel aan de Rozendijk. Kunnen we eindelijk die fraaie scha penboet eens van binnen bekijken. Het interieur blijkt de moeite waard en is voor de gelegenheid sfeervol ingericht. Vier Texelse horeca-experts tonen hier hun kunsten met eiland- de. Veel mensen herkennen het niet, maar ze proeven toch wat anders dan normaal', vertellen de koks. Een grote markt voor de onbekende groen tesoorten zien ze nog niet. Vooral de verknjgbaarheid en de constante kwaliteit zijn een punt. 'Maar de trend is gezet, dus willen we er graag op inspelen en bovendien doen we zo leuke nieuwe ideeën op.' De 'boekproeverij' is georganiseerd door Mediabureau Langeveld de Rooy. 'De uitgever hield vorige week in Zuid-Limburg een landelijke pre sentatie, maar voor Texel was niets gepland. Wij zijn in het gat gespron gen', vertelt Mieke Smid van Media bureau Langeveld de Rooy. De koks verleenden meteen belangeloos hun medewerking. Hoogtepunt is de overhandiging van het eerste exem plaar. Aspergeteler Bert Keijser, aan nalen trouwens. Maar dat is dan weer wiens keukentafel het idee ontstond, een bekend producten en vergeten groenten. Aart Wijker (Opduin), Erik Pekel (Het Vier span), Michel Arends (Rebecca) en Aris van Zeijlen laten de gasten proe ven en beantwoorden vragen. Jolan- da Stolk (Havenrestaurant) schenkt bijpassende wijn. De smaak van hun bijzondere gerechten, zoals een groen soepje met witlof en lamsoor, is ver rassend en voortreffelijk. We laten ons de lekkernijen goed smaken. Soms weet je met wat je voorgeschoteld krijgt. Hapt meestal toch lekker weg, evenals die verse portie waddengar- Texels product. 'We doen wel vaker wat met vergeten groenten, zoals pastinaak, aardperen en gele biet. Bijvoorbeeld in een sala- krijgt de eer. Cees den Ouden van grand hotel Opduin ziet kansen: 'Vergeten groen ten zijn interessant en actueel, hoewel toch ouderwets. We zijn ermee bezig, maar moeten het nog wel stimuleren onder de gasten. Het moet nog verder groeien. Texelse producten zijn van hoogwaardige kwaliteit en dit past daar perfect bij. Als je dat kunt pro moten, moet je het niet laten.' VW- directeur Wouter de Waal erkent dat het thema uitstekend bij Texel past. 'Zeker in het najaar. We hebben laatst alles wat culinair is op een rijtje gezet en dat is indrukwekkend. Neem bij voorbeeld Texel Culinair en het grote aantal streekproducten. Het is een combinatie met vele mogelijkheden.' Private Banking: houdt uw vermogen uit de wind Het is tijd Rabobank Noord-Holland Noord. Voor ons schildersbedrijf zijn wij op zoek naar een voorman schilder U verricht allround werkzaamheden en geeft leiding aan een groep collega's. Voorbeelden van werkzaamheden: werkvoorbereiding en -verdeling, instrueren en begeleiden van collega's, onderhouden van contact met klanten en het bijhouden van een eenvoudige administratie. Het betreft een veelzijdige, fulltime functie, waarin volop ruimte is voor eigen inbreng. Wij bieden een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Functie-eisen: Wij zoeken een zelfstandige teamspeler, die ervaring heeft in een vergelijkbare functie en bij voorkeur een schildersvakopleiding heeft voltooid. U beschikt daarnaast over goede communicatieve vaardigheden, leidinggevende capaciteiten en een flexibele instelling. Schriftelijke sollicitaties naar: Z. Graaf schildersbedrijf, Hogerstraat 9 1791 CH Den Burg Texel. VERFSPECIA A LZ A A K SCHILDERSBEDRIJF LIJSTENMAKERIJ Hogerstraat 7-1 I Den Burg Tel. 3 12305 Geven aan een goed doel? Astrid Haar Atelier zoekt Tel. 06-51124028 Let op dit keurmerk www.cbf.nl Heeft u een vrij beleg baar vermogen van meer dan 80 000 dan kan het team Private Banking van Rabobank Noord-Holland Noord veel voor u betekenen U heeft een persoonlijk accountmananger. een vast aanspreekpunt voor uw financiële zaken Accountmanagers Private Banking- Sven Amende, Jacob van Heerwaarden, Thea Heisen. Henme Huisman. Michel van de Kreke. Beleggingsspecialisten Simona Gerkema, Ronald Groes, Daan van Laar Manager Private Banking Marcel Molenaar. www.rabobank.nl/privatebanking Rabobank Vermogen is niet iets wat u van de ene op de andere dag hebt verkregen. Daar hebt u jarenlang hard voor gewerkt Natuurlijk wilt u dat er nuchter en verstandig mee om wordt gegaan. En dan is de Rabobank, als Triple A-bank een stabiele vermogensbank Een bank die met beide benen op de grond aan uw vermogen bouwt. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat u nu en in de toekomst privé optimaal voordeel uit uw zaak kunt halen

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2008 | | pagina 6