Ben Zegeren vanavond raadslid CDA 'Luisteren naar wat iemand nodig heeft' Levende braam op kust Spar voor kerst open Geknip^Cr Geven aan een goed doel? \^BF| Let op dit keurmerk GOEDE DOELEN Havenrestaurant Texel, een goede vangst TEXELSE J COURANT Veel belangstelling vuurwerk Zelfbediening 'even wennen' AGENDAS 20091 'Op Texel groeit de lekkerste bloem kool van Nederland.' Dat beweert eetschrijver Ronald Hoeben in de editie 2009 van culinair magazine Special Bite. Hoeben verbaast zich er verder over dat deze bloemkool niet als zodanig wordt aangeprezen, maar gewoon tussen de andere bloemkolen naar de veiling gaat. Ook verder in hetvraaggesprek geeft hij blijk van een kritische kijk op de Nederlandse keuken. 'Koks hunkeren vaak naar een fameuze staat en een paleisachtige omgeving op tweesterrenniveau. Waarom zetten ze niet gewoon Chez voor hun naam en beginnen ze een klein restaurant op de hoek van de straat, lekker koken om klanten gelukkig te maken? Wij koken omdat we er geld mee kunnen verdienen, niet omdat we gasten blij willen maken.' Verderop in het blad is Het Pakhuus in Oudeschild als enige Texels res taurant opgenomen in de lijst met 501 culinaire hotspots. 'Als je een paar dagen op Texel bent, mag je een bezoekje aan dit restaurant eigenlijk niet overslaan', meent de redactie. Het Pakhuus krijgt vier (van vijf) sterren voor culinair, drie voor interieur en drie voor de loca tie. 'Wat voor weer het ook is en of het druk is of juist niet, de bediening is altijd attent en goedgemutst.' Wordt het tijd voor een Nederlandse, regionale keuken? "Op Texel groeit de lekkerste bloemkool van ons land. Maar dat maakt niemand wat uit; ze belanden tussen al die andere bloemkolen op de veiling. In Frankrijk zou je direct zoiets als 'Bloemkool de Texel' op de kaart krijgen. Als je trots bent op je streekproducten, geef je dat meer aandacht en daarmee ook al het andere eten. Onze oesters exporteren we onder een Franse vlag naar het buitenland. Wij gloeien alleen als we in het buitenland die Heineken-ster zien." De echte visliefhebber weet het allang: een perfect bereide vis eet je in Havenrestaurant Texel. Van waar je relaxed vanachter de ramen de TESO-boten heen en weer ziet varen. De vis wordt iedere dag vers vanuit de wateren rondom Texel aangevoerd. Tarbot, tong, zeebaars en soms een zalm. Zo vanuit zee de pan in en vakkundig bereid door eigenaar Jan Stolk. Samen met dochter Jolanda trakteert hij zijn gasten regelmatig op gerechten die de kaart niet vermeldt. 'Ik maak voor mijn gasten het eten graag tot een feest.' DINSDAG 2 DECEMBER 2008 Havenrestaurant Texel is op het eiland al veertig jaar een begrip. De sfeervolle entourage die de ambi ance ademt van de eerste Dokter Wagemaker van TESO uit 1930, de smaakvolle gerechten en een goede prijs-kwaliteit verhouding maken dat de gasten graag ter ugkomen. Smullen terwijl de TESO-boot afmeert Stolk, medeoprichter van de Ver eniging Texelse Producten Promo tic stelt in zijn keuken de Texelse producten centraal. De uitgebreide kaart wordt door veel vaste gasten vaak niet meer ingekeken. 'Zij laten zich graag verrassen en dat is het begin van het feest. Ik begin met wat voor handen is en al doende ontstaan de heerlijkste gerechten. Wij voeren een nostalgische keuken. Degelijk, royaal, seizoensgebonden én vers. Daarom kan het gebeu ren dal bepaalde gerechten soms al vroeg 'uitverkocht' zijn.' Een uitda ging voor de kok, die dan niet meer te houden is! Tong in de hoofdrol 'Onze hoofdmoot blijft vis. Op dit moment is in roomboter gebak ken zeetong de absolute aanrader. Begeleid door een goed glas Pinoi Blanc of Torres huiswijn.' Laat u door Jolanda adviseren. En denk ook eens aan een Oosters getinte Oud-Tessels recept wok met Texels rund- of lamsvlees en groenten. Boordevol vitamines en beetgaar. Op de begane grond vindt u ook de cafetaria met loungeterras en uil- zicht op de reuring van het haven terrein. Waar u voor een prikje een vismaaltijd eet. 'Wij zien u graag komen.' Tel. 0222-319 310 of op www.partyservicetexel.nl Op zaterdagen, wanneer de vloot, binnen was, werd in Oudeschild van oudsher vis gegeten. Jan Stolk bedacht hiervoor een toepasselijk recept. Gebakken schar, rode bieten, gekookte aardappelen en boter. De verse schar schoonmaken en dwarsover insnijden, om kromtrekken bij het bakken te voorkomen. De bieten koken, daarna schillen, in plakken schaven, opwarmen met gesnipperde ui en op smaak maken met azijn en suiker. Gekookte aardappelen erbij met een klontje boter. Eet smakelijk! De levende braam die vrijdag bij TESO werd gevonden, was 54 centimeter lang. IFoto Ecomare) Honderden Texelaars hebben leman. 'Je hebt geen idee wat er zaterdagavond de vuurwerkshow op je afkomt, maar dit overtrof onze in Oudeschild bezocht. Bijna een verwachtingen.' uur lang werden veel pijlen de lucht ingeschoten. De show was georganiseerd door Raoul en Dimitri Helleman van Voor- deelïand. Zij hadden een Fries vuur- werkbedrijf in de arm genomen om het spul aan te steken. Speaker Martin Trap voorzag de toeschou wers aan de Vlamkast en de Laag- waalderweg uitgebreid van com mentaar. Hij vertelde wat er de lucht in ging en hoeveel dat kostte. De gebroeders Helleman, die samen met hun medewerkers (en de politie) het verkeer regelden en mensen op veilige afstand hielden, waren tevreden over de opkomst. 'Het was voor ons ook spannend omdat we het voor de eerste keer tFotoir2Texei.no organiseerden', aldus Dimitri Hei- De pijlen trokken sierlijke sporen aan de hemel. (Foto Ben Koning) advertorial De Spar in Oudeschild, die vier maanden geleden door brand werd getroffen, gaat vrijdag 19 december weer open. Volgens eigenaar Erik Kalverboer wordt de winkel nog mooier dan hij voor de brand was. Door de hoofdaannemer en diverse onderaannemers wordt momenteel hard gewerkt om de winkel voor de Kerstdagen klaar te hebben. Tot dat moment kan de bevolking van Oudeschild nog boodschappen doen in de mobiele wagen die bij de supermarkt staat. Bij de brand ging het interieur van de winkel volledig verloren. De brandweer wist toen op het nipper tje te voorkomen dat het gebouw Verloren ging. (Foto Ben Koning) Als marinier zette hij eind jaren zestig voor het eerst voet aan wal op Texel. Sinds de jaren tachtig runt hij Kantoorvakhandel L&R en vanavond wordt Ben Zegeren (57) uit Den Burg geïnstalleerd als raadslid voor het CDA. Na een onwennige blik vinden de klanten bij de groentekraam op de markt al snel hun weg met de zelfbediening. (Foto Mleke Smid/Beeldbank Texel) Een stapel winkelmandjes, een winkelstraatje, weegschaal en een kassa op het eind. Zelfbe diening, dat is sinds maandag de nieuwe situatie bij de groente marktkraam van Jan Swier. En hoewel het 'even wennen' was voor de bezoekers aan de markt, leek het nieuwe zelfbedieningsy steem vooral klantvriendelijk. Geen ongeduldige wachtende klan ten, zelf de hoeveelheid afpassen, wegen en een beetje rondneuzen tussen de prei, sinaasappelen en mandarijntjes. 'Zo kies je zelf het beste fruit!', aldus een klant met volle mand. Volgens Frank Swier is dit de nieuwe manier: 'Je ziet het nog niet veel in Nederland, maar de klanten waarderen het en kunnen rustig hun gang gaan, zo ook hier op Texel.' Kantinebeheerder, machinist, film operator, monteur. Er komen diver se functies voorbij als Zegeren ver haalt over zijn tijd op de Mok bij het Korps Mariniers. Een paar jaar lang was hij er gelegerd, volgde er diverse opleidingen, totdat hij van de ene op de andere dag werd afgekeurd. 'Na een stepwedstrijd tussen Oudeschild en Den Burg was ik behoorlijk uitgedroogd. Bij een onderzoek dat volgde, bleek dat ik maar één nier had. Nooit geweten, nooit iets van gemerkt, maar ineens kon ik geen marinier meer zijn.' Zegeren ging terug naar Assen waar hij magazijnbeheerder werd voor Renault. Hij hielp er mee om bedrijfswagens van Renault en autofabrikant MAN beter in de markt te zetten, totdat een paar jaar later het eiland weer lonkte. Henk Bruin, bij wie Zegeren in zijn diensttijd nog had geholpen bij een verbouwing, vroeg hem als mede werker van zijn nieuwe nachtcafé De Loods in Den Hoorn. Zegeren ging het avontuur aan. 'Texel riep. De gezelligheid en het kneuterige van een kleine gemeenschap trok me. Doordat het klein was, kende je elkaar snel en wist je wat je aan elkaar had. Dat was beter dan ik soms op de vastewal gewend was.' Nadat De Loods over de kop was gegaan, werkte Zegeren een jaar bij Paal 12 ('een tussenjaar'), waarna Fred Winkel hem in 1979 als medewerker bij de kantoor vakhandel in de Parkstraat bin nenhaalde. Politiek Een paar jaar geleden rolde hij via Marian Merkelbach in de poli tiek. Zij kende hem via haar man Frits Bakker met wie Zegeren al jaren golft. 'Zij vroeg me of ik geen Zegeren zit sinds 2006 al in de raadscommissie Middelen. Daar kenmerkt hij 'zich door korte bij dragen in plaats van lange verha len die hij soms in de winkel kan afsteken. Dat is bewust volgens hem. 'Ik hoef geen uren zendtijd te hebben om te verkondigen wat al gezegd is. Als alles al besproken is, is het beter een ja of een nee te zeggen. Ik ben wel van de compro missen, maar dat moet je ook niet te lang mee bezig zijn.' Efficiency binnen de gemeente is één van de zaken waar hij zich op wil richten. Zowel extern als intern. 'Het werkt niet handig als ik bij een balie kom Personeel van TESO heeft vrijdag een nog levende braam aange troffen op de kant bij de aanleg steiger. De roofvis (Brama brama) werd naar Ecomare gebracht, waar hij korte tijd later overleed. Het was voor het eerst dat een levende braam op Texel is gevon den. De roofvissen leven normaliter in de Atlantische Oceaan op een diepte vanaf 100 meter. De Noord zee behoort niet tot hun natuur lijke leefgebied, omdat die niet diep genoeg is. Volgens Ecomare kunnen bramen tijdens onderwaterstormen wel eens in de Noordzee terecht komen. De meeste zwemmen dan bij rustig weer via Het Kanaal terug naar de oceaan, maar sommige raken zo gedesoriënteerd dat ze ergens op de kust terecht komen. Er zijn al lange tijd geen bramen meer aangespoeld op Texel, maar vorige week waren er twee tegelijk. De levende bij TESO en een dode bij paal 19. Het levende exemplaar was 54 centimeter lang. De roofvis sen leven van vis, kreeftachtigen en inktvis. op bepaalde tijden bij een halte stoppen. Het kan zijn dat dat later dan gepland is, en dat moet je dan laten weten, maar het kan niet zo zijn dat opeens de hele bus weg is. Als ik aan de overkant wat bestel, kan ik via track and tracing (op internet) precies volgen waar een pakket is. Waarom zou dat niet met gemeentelijke stukken kunnen?' Werk Zegeren gaat er niet vanuit dat zijn dagelijkse werk te lijden krijgt onder het raadslidmaatschap. Dat is een oude zorg die veel middenstanders ervan weerhoudt politiek werk te ver richten. 'Het is een kwetsbaarheid, maar ik verkondig in de raadzaal geen andere dingen dan die ook al in de winkel zeg.' Hij verwacht evenmin dat het raadslidmaatschap invloed heeft op de zakelijke relatie die hij als leverancier van kantoorgoederen al jaren met de gemeente heeft. Gede puteerden Staten gaven Zegeren (en Martijn Eelman) vorig jaar al dispen satie om hun zakelijke relatie met de gemeente in stand te houden. Dat was mogelijk op basis van het gemeentelijke aanbestedingsbeleid. Als raadslid wil Zegeren, net als in zijn dagelijks werk, vooral luisteren naar wat mensen nodig hebben. 'Als iemand komt om bijvoorbeeld carbonpapier, hoor je dat hij waar schijnlijk nog geen gebruikt maakt van zelfkopiërend papier Daar wijs je iemand dan op, omdat hij daar efficiënter mee kan werken. Com municatie bestaat vaak voor tachtig procent uit luisteren wat de ander wil en nodig heeft en vandaaruit ga je aan de slag.' interesse had plaats te nemen in de steunfractie. In het begin is het vooral veel leeswerk, maar na ver loop van tijd ga je ook met eigen initiatieven komen. Het is leuk als je vervolgens ziet dat jouw ideeën ook in de raad aan de orde komen. Het viel me ook op hoe gemak kelijk je vanuit een steunfractie in contact komt met leden van je partij in de provincie of Den Haag. Die lijnen zijn kort.' Bij de verkie zingen van 2006 stond Zegeren op een ogenschijnlijk onverkiesbare vijfde plaats maar doordat Mer kelbach wethouder werd, Gerard Weijers zich al snel afscheidde en Martijn Eelman er nu met stopt, was hij toch de eerst aangewezene om in de raad plaats te nemen. De stap werd eerst uitgebreid met het thuisfront besproken. 'Ik ben een echte familyman en graag 's avonds thuis bij de kinderen. Ik heb het er dus ook met hen over gehad, maar zij vonden het goed als ik het ging doen omdat je als raadslid toch een beetje de baas bent van Texel.' Om tijd te kunnen vrijmaken, stopt Zegeren als jeugd- voorzitter van golfclub De Texelse. Hij blijft vooralsnog aan als voorzit ter van de medezeggenschaps raad van basisschool De Fontein en bestuurslid in de sectie detail handel van het Texels Verbond van Ondernemers. voor een parkeerkaart en dan ter plekke een formulier van twee A4- tjes moet invullen, terwijl er nog een rij mensen achter me staat te wachten. Zet zulke formulieren dan al ergens in een houder neer, zodat je ze al ingevuld kunt hebben als je bij de balie komt.' Daar wordt ove rigens al aan gewerkt via het pro ject E-gem waarbij de gemeente aanvragen wil digitaliseren, zodat mensen via internet 24 uur per dag bij de gemeente terecht kunnen. Intern is het Zegeren een doorn in het oog dat binnen de ambtelijke organisatie soms niet bekend is waar stukken zich bevinden. 'Bij mij hoef je er niet mee aan te komen dat dat komt doordat het zo druk is. Stukken die in behan deling zijn, kun je vergelijken met een bus die onderweg is. Die moet

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2008 | | pagina 5