Ben Zegeren vanavond raadslid CDA
'Luisteren naar wat iemand nodig heeft'
Levende braam op kust
Spar voor kerst open
Geknip^Cr
Geven aan een
goed doel? \^BF|
Let op dit keurmerk GOEDE DOELEN
Havenrestaurant Texel, een goede vangst
TEXELSE J COURANT
Veel belangstelling vuurwerk
Zelfbediening 'even wennen'
AGENDAS 20091
'Op Texel groeit de lekkerste bloem
kool van Nederland.' Dat beweert
eetschrijver Ronald Hoeben in de
editie 2009 van culinair magazine
Special Bite. Hoeben verbaast zich
er verder over dat deze bloemkool
niet als zodanig wordt aangeprezen,
maar gewoon tussen de andere
bloemkolen naar de veiling gaat.
Ook verder in hetvraaggesprek
geeft hij blijk van een kritische kijk
op de Nederlandse keuken. 'Koks
hunkeren vaak naar een fameuze
staat en een paleisachtige omgeving
op tweesterrenniveau. Waarom
zetten ze niet gewoon Chez voor
hun naam en beginnen ze een klein
restaurant op de hoek van de straat,
lekker koken om klanten gelukkig
te maken? Wij koken omdat
we er geld mee kunnen verdienen,
niet omdat we gasten blij willen
maken.'
Verderop in het blad is Het Pakhuus
in Oudeschild als enige Texels res
taurant opgenomen in de lijst met
501 culinaire hotspots. 'Als je een
paar dagen op Texel bent, mag
je een bezoekje aan dit restaurant
eigenlijk niet overslaan', meent de
redactie. Het Pakhuus krijgt vier
(van vijf) sterren voor culinair, drie
voor interieur en drie voor de loca
tie. 'Wat voor weer het ook is en of
het druk is of juist niet, de bediening
is altijd attent en goedgemutst.'
Wordt het tijd voor een Nederlandse, regionale keuken? "Op Texel
groeit de lekkerste bloemkool van ons land. Maar dat maakt niemand wat
uit; ze belanden tussen al die andere bloemkolen op de veiling. In Frankrijk
zou je direct zoiets als 'Bloemkool de Texel' op de kaart krijgen. Als je
trots bent op je streekproducten, geef je dat meer aandacht en daarmee
ook al het andere eten. Onze oesters exporteren we onder een Franse
vlag naar het buitenland. Wij gloeien alleen als we in het buitenland die
Heineken-ster zien."
De echte visliefhebber weet het
allang: een perfect bereide vis eet
je in Havenrestaurant Texel. Van
waar je relaxed vanachter de ramen
de TESO-boten heen en weer ziet
varen. De vis wordt iedere dag vers
vanuit de wateren rondom Texel
aangevoerd. Tarbot, tong, zeebaars
en soms een zalm. Zo vanuit zee de
pan in en vakkundig bereid door
eigenaar Jan Stolk. Samen met
dochter Jolanda trakteert hij zijn
gasten regelmatig op gerechten die
de kaart niet vermeldt. 'Ik maak
voor mijn gasten het eten graag tot
een feest.'
DINSDAG 2 DECEMBER 2008
Havenrestaurant Texel is op het
eiland al veertig jaar een begrip. De
sfeervolle entourage die de ambi
ance ademt van de eerste Dokter
Wagemaker van TESO uit 1930, de
smaakvolle gerechten en een goede
prijs-kwaliteit verhouding maken
dat de gasten graag ter ugkomen.
Smullen terwijl
de TESO-boot afmeert
Stolk, medeoprichter van de Ver
eniging Texelse Producten Promo
tic stelt in zijn keuken de Texelse
producten centraal. De uitgebreide
kaart wordt door veel vaste gasten
vaak niet meer ingekeken. 'Zij laten
zich graag verrassen en dat is het
begin van het feest. Ik begin met
wat voor handen is en al doende
ontstaan de heerlijkste gerechten.
Wij voeren een nostalgische keuken.
Degelijk, royaal, seizoensgebonden
én vers. Daarom kan het gebeu
ren dal bepaalde gerechten soms al
vroeg 'uitverkocht' zijn.' Een uitda
ging voor de kok, die dan niet meer
te houden is!
Tong in de hoofdrol
'Onze hoofdmoot blijft vis. Op dit
moment is in roomboter gebak
ken zeetong de absolute aanrader.
Begeleid door een goed glas Pinoi
Blanc of Torres huiswijn.' Laat u
door Jolanda adviseren. En denk
ook eens aan een Oosters getinte
Oud-Tessels recept
wok met Texels rund- of lamsvlees
en groenten. Boordevol vitamines
en beetgaar.
Op de begane grond vindt u ook de
cafetaria met loungeterras en uil-
zicht op de reuring van het haven
terrein. Waar u voor een prikje een
vismaaltijd eet. 'Wij zien u graag
komen.' Tel. 0222-319 310 of op
www.partyservicetexel.nl
Op zaterdagen, wanneer de vloot, binnen was, werd in Oudeschild van
oudsher vis gegeten. Jan Stolk bedacht hiervoor een toepasselijk recept.
Gebakken schar, rode bieten, gekookte aardappelen en boter. De verse
schar schoonmaken en dwarsover insnijden, om kromtrekken bij het
bakken te voorkomen. De bieten koken, daarna schillen, in plakken
schaven, opwarmen met gesnipperde ui en op smaak maken met azijn en
suiker. Gekookte aardappelen erbij met een klontje boter. Eet smakelijk!
De levende braam die vrijdag bij TESO werd gevonden, was 54 centimeter lang.
IFoto Ecomare)
Honderden Texelaars hebben leman. 'Je hebt geen idee wat er
zaterdagavond de vuurwerkshow op je afkomt, maar dit overtrof onze
in Oudeschild bezocht. Bijna een verwachtingen.'
uur lang werden veel pijlen de
lucht ingeschoten.
De show was georganiseerd door
Raoul en Dimitri Helleman van Voor-
deelïand. Zij hadden een Fries vuur-
werkbedrijf in de arm genomen om
het spul aan te steken. Speaker
Martin Trap voorzag de toeschou
wers aan de Vlamkast en de Laag-
waalderweg uitgebreid van com
mentaar. Hij vertelde wat er de lucht
in ging en hoeveel dat kostte.
De gebroeders Helleman, die
samen met hun medewerkers (en
de politie) het verkeer regelden en
mensen op veilige afstand hielden,
waren tevreden over de opkomst.
'Het was voor ons ook spannend
omdat we het voor de eerste keer
tFotoir2Texei.no organiseerden', aldus Dimitri Hei-
De pijlen trokken sierlijke sporen aan de
hemel. (Foto Ben Koning)
advertorial
De Spar in Oudeschild, die vier
maanden geleden door brand werd
getroffen, gaat vrijdag 19 december
weer open. Volgens eigenaar Erik
Kalverboer wordt de winkel nog
mooier dan hij voor de brand was.
Door de hoofdaannemer en diverse
onderaannemers wordt momenteel
hard gewerkt om de winkel voor
de Kerstdagen klaar te hebben. Tot
dat moment kan de bevolking van
Oudeschild nog boodschappen
doen in de mobiele wagen die bij
de supermarkt staat.
Bij de brand ging het interieur van
de winkel volledig verloren. De
brandweer wist toen op het nipper
tje te voorkomen dat het gebouw
Verloren ging. (Foto Ben Koning)
Als marinier zette hij eind jaren
zestig voor het eerst voet aan wal
op Texel. Sinds de jaren tachtig
runt hij Kantoorvakhandel L&R
en vanavond wordt Ben Zegeren
(57) uit Den Burg geïnstalleerd
als raadslid voor het CDA.
Na een onwennige blik vinden de klanten bij de groentekraam op de markt al snel hun
weg met de zelfbediening. (Foto Mleke Smid/Beeldbank Texel)
Een stapel winkelmandjes, een
winkelstraatje, weegschaal en
een kassa op het eind. Zelfbe
diening, dat is sinds maandag de
nieuwe situatie bij de groente
marktkraam van Jan Swier.
En hoewel het 'even wennen' was
voor de bezoekers aan de markt,
leek het nieuwe zelfbedieningsy
steem vooral klantvriendelijk. Geen
ongeduldige wachtende klan
ten, zelf de hoeveelheid afpassen,
wegen en een beetje rondneuzen
tussen de prei, sinaasappelen en
mandarijntjes. 'Zo kies je zelf het
beste fruit!', aldus een klant met
volle mand. Volgens Frank Swier
is dit de nieuwe manier: 'Je ziet het
nog niet veel in Nederland, maar de
klanten waarderen het en kunnen
rustig hun gang gaan, zo ook hier
op Texel.'
Kantinebeheerder, machinist, film
operator, monteur. Er komen diver
se functies voorbij als Zegeren ver
haalt over zijn tijd op de Mok bij
het Korps Mariniers. Een paar jaar
lang was hij er gelegerd, volgde er
diverse opleidingen, totdat hij van
de ene op de andere dag werd
afgekeurd. 'Na een stepwedstrijd
tussen Oudeschild en Den Burg
was ik behoorlijk uitgedroogd. Bij
een onderzoek dat volgde, bleek
dat ik maar één nier had. Nooit
geweten, nooit iets van gemerkt,
maar ineens kon ik geen marinier
meer zijn.' Zegeren ging terug naar
Assen waar hij magazijnbeheerder
werd voor Renault. Hij hielp er mee
om bedrijfswagens van Renault
en autofabrikant MAN beter in de
markt te zetten, totdat een paar
jaar later het eiland weer lonkte.
Henk Bruin, bij wie Zegeren in zijn
diensttijd nog had geholpen bij een
verbouwing, vroeg hem als mede
werker van zijn nieuwe nachtcafé
De Loods in Den Hoorn. Zegeren
ging het avontuur aan. 'Texel riep.
De gezelligheid en het kneuterige
van een kleine gemeenschap trok
me. Doordat het klein was, kende
je elkaar snel en wist je wat je aan
elkaar had. Dat was beter dan
ik soms op de vastewal gewend
was.' Nadat De Loods over de kop
was gegaan, werkte Zegeren een
jaar bij Paal 12 ('een tussenjaar'),
waarna Fred Winkel hem in 1979
als medewerker bij de kantoor
vakhandel in de Parkstraat bin
nenhaalde.
Politiek
Een paar jaar geleden rolde hij
via Marian Merkelbach in de poli
tiek. Zij kende hem via haar man
Frits Bakker met wie Zegeren al
jaren golft. 'Zij vroeg me of ik geen
Zegeren zit sinds 2006 al in de
raadscommissie Middelen. Daar
kenmerkt hij 'zich door korte bij
dragen in plaats van lange verha
len die hij soms in de winkel kan
afsteken. Dat is bewust volgens
hem. 'Ik hoef geen uren zendtijd
te hebben om te verkondigen wat
al gezegd is. Als alles al besproken
is, is het beter een ja of een nee te
zeggen. Ik ben wel van de compro
missen, maar dat moet je ook niet
te lang mee bezig zijn.' Efficiency
binnen de gemeente is één van de
zaken waar hij zich op wil richten.
Zowel extern als intern. 'Het werkt
niet handig als ik bij een balie kom
Personeel van TESO heeft vrijdag
een nog levende braam aange
troffen op de kant bij de aanleg
steiger. De roofvis (Brama brama)
werd naar Ecomare gebracht,
waar hij korte tijd later overleed.
Het was voor het eerst dat een
levende braam op Texel is gevon
den. De roofvissen leven normaliter
in de Atlantische Oceaan op een
diepte vanaf 100 meter. De Noord
zee behoort niet tot hun natuur
lijke leefgebied, omdat die niet diep
genoeg is. Volgens Ecomare kunnen
bramen tijdens onderwaterstormen
wel eens in de Noordzee terecht
komen. De meeste zwemmen dan
bij rustig weer via Het Kanaal terug
naar de oceaan, maar sommige
raken zo gedesoriënteerd dat ze
ergens op de kust terecht komen.
Er zijn al lange tijd geen bramen
meer aangespoeld op Texel, maar
vorige week waren er twee tegelijk.
De levende bij TESO en een dode
bij paal 19. Het levende exemplaar
was 54 centimeter lang. De roofvis
sen leven van vis, kreeftachtigen en
inktvis.
op bepaalde tijden bij een halte
stoppen. Het kan zijn dat dat later
dan gepland is, en dat moet je dan
laten weten, maar het kan niet zo
zijn dat opeens de hele bus weg is.
Als ik aan de overkant wat bestel,
kan ik via track and tracing (op
internet) precies volgen waar een
pakket is. Waarom zou dat niet met
gemeentelijke stukken kunnen?'
Werk
Zegeren gaat er niet vanuit dat zijn
dagelijkse werk te lijden krijgt onder
het raadslidmaatschap. Dat is een
oude zorg die veel middenstanders
ervan weerhoudt politiek werk te ver
richten. 'Het is een kwetsbaarheid,
maar ik verkondig in de raadzaal
geen andere dingen dan die ook al in
de winkel zeg.' Hij verwacht evenmin
dat het raadslidmaatschap invloed
heeft op de zakelijke relatie die hij als
leverancier van kantoorgoederen al
jaren met de gemeente heeft. Gede
puteerden Staten gaven Zegeren (en
Martijn Eelman) vorig jaar al dispen
satie om hun zakelijke relatie met
de gemeente in stand te houden.
Dat was mogelijk op basis van het
gemeentelijke aanbestedingsbeleid.
Als raadslid wil Zegeren, net als in
zijn dagelijks werk, vooral luisteren
naar wat mensen nodig hebben.
'Als iemand komt om bijvoorbeeld
carbonpapier, hoor je dat hij waar
schijnlijk nog geen gebruikt maakt
van zelfkopiërend papier Daar wijs
je iemand dan op, omdat hij daar
efficiënter mee kan werken. Com
municatie bestaat vaak voor tachtig
procent uit luisteren wat de ander wil
en nodig heeft en vandaaruit ga je
aan de slag.'
interesse had plaats te nemen in
de steunfractie. In het begin is het
vooral veel leeswerk, maar na ver
loop van tijd ga je ook met eigen
initiatieven komen. Het is leuk als
je vervolgens ziet dat jouw ideeën
ook in de raad aan de orde komen.
Het viel me ook op hoe gemak
kelijk je vanuit een steunfractie in
contact komt met leden van je
partij in de provincie of Den Haag.
Die lijnen zijn kort.' Bij de verkie
zingen van 2006 stond Zegeren op
een ogenschijnlijk onverkiesbare
vijfde plaats maar doordat Mer
kelbach wethouder werd, Gerard
Weijers zich al snel afscheidde en
Martijn Eelman er nu met stopt,
was hij toch de eerst aangewezene
om in de raad plaats te nemen.
De stap werd eerst uitgebreid met
het thuisfront besproken. 'Ik ben
een echte familyman en graag 's
avonds thuis bij de kinderen. Ik
heb het er dus ook met hen over
gehad, maar zij vonden het goed
als ik het ging doen omdat je als
raadslid toch een beetje de baas
bent van Texel.' Om tijd te kunnen
vrijmaken, stopt Zegeren als jeugd-
voorzitter van golfclub De Texelse.
Hij blijft vooralsnog aan als voorzit
ter van de medezeggenschaps
raad van basisschool De Fontein
en bestuurslid in de sectie detail
handel van het Texels Verbond van
Ondernemers.
voor een parkeerkaart en dan ter
plekke een formulier van twee A4-
tjes moet invullen, terwijl er nog
een rij mensen achter me staat te
wachten. Zet zulke formulieren dan
al ergens in een houder neer, zodat
je ze al ingevuld kunt hebben als je
bij de balie komt.' Daar wordt ove
rigens al aan gewerkt via het pro
ject E-gem waarbij de gemeente
aanvragen wil digitaliseren, zodat
mensen via internet 24 uur per dag
bij de gemeente terecht kunnen.
Intern is het Zegeren een doorn in
het oog dat binnen de ambtelijke
organisatie soms niet bekend is
waar stukken zich bevinden. 'Bij
mij hoef je er niet mee aan te
komen dat dat komt doordat het
zo druk is. Stukken die in behan
deling zijn, kun je vergelijken met
een bus die onderweg is. Die moet