taveerne vesta-u-ra/? t IJs van Labora, lekker en echt Texels De Compagnie Bij ons nu onbeperkt mosselen eten super locatie verrassend lekker Volpension in 1934 twee gulden vijftig (la casserole) Ontbijt Waar kunt u buiten de deur uitgebreid ontbijten? Juist, bij La Casserole. Elke ochtend, zeven dagen in de week, staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. Zo begint u de dag met verse croisssants, geurende broden, verse vruchtensappen en fruit, of yoghurt met muesli. Met een ontbijt van La Casserole begint uw dag goed. Laat de stevige wandeling of fietstocht maar beginnen. Ontbijt vanaf 08.00 uur tot 10.30 uur. Volwassenen €11 ,00 p.p. kinderen tot 13 jr. €5,50 p.p. Restaurant In onze keuken worden vele Texelse specialiteiten bereid, 's Morgens kunt u bij ons genieten van een uitgebreid ont bijtbuffet. 's Avonds kunt u a la carte eten en heeft u de keus uit vele vis-, vlees- en lamsvleesspecialiteiten. ook zijn er vegetarische gerechten en serveren we wisselend specifieke seizoensgerechten als gekookte mosselen en asperges. Stel zelf uw 3-gangen slechts €27. Dorpstraat 100 De Koog tel. 0222-317370 Onlangs heeft u In in De Cocksdorp behoort tot het Echt Texels kroou de uit een kijkje te nemen op de ijsboerderij. SE Ofivsfóli/k ijcwetert Dorpsstraat 119 1/96 BP De Koog tel: 0222-317585 www.taveernetexel.nl Al 30 jaar sfeervol Dineren Dr Ca-kiJnrji - T Kikkertstraat 19 - De Cocksdorp - 316547 Vanaf hef terras van café-brasserie De Compagnie' heb je een fantastisch uit zicht op de haven van Oudeschild en de Waddenzee. Maar er is nóg iets: op deze super locatie kun je verrassend lekker eten. 'Steeds meer toeristen en Texelaars ont dekken ons restaurant. Je zit hier erg sfeervol en de menukaart is gevarieerd en compleet', vertelt Marleen Groen van De Compagnie. Overdag kun je er bootjes kijken onder het genot van een drankje of verrukkelijke lunch, 's avonds gezel lig dineren. Naast alom bekende traditi onele vis- en vleesgerechten prijken er originele specialiteiten op de kaart, zo als sappig Iers rundvlees, lamsracks en pikante garnalen met mango (een abso lute topper). Oesters De overheerlijke huisgemarineerde saté is uitgegroeid tot een ware publieks trekker. Speciale aandacht is er voor de kleintjes: zelfs een simpel glas limonade is feestelijk versierd. Voor kleine porties hoeft niemand te vrezen. Zeelucht maakt tenslotte hongerigEen echte aanrader zijn de oesters. Verser dan vers, want ze komen rechtstreeks uit de eigen oester- bak van De Compagnie. 'Zalig als voor gerecht of bij de borrel!' Kroonluchters Grpen en haar partner Ad Harman zijn bezig aan hun zevende seizoen in De Compagnie. Ze hebben het omgetoverd in een stijlvol en eigentijds horecabedrijf. De inrichting is warm en toch modern. Met een houten vloer, trendy kroon luchters en een bijzonder interieur vol afwisseling. Van koffietijd tot 's avonds laat zijn be zoekers welkom. De Compagnie heeft een uitgebreide lunchkaart met voor elk wat wils. Van een simpele tosti tot pit tige soepen, luxe broodjes en verleide lijke maaltijdsalades. Zowel de broodjes als de salades dragen namen van verre bestemmingen zoals Napels. Tokyo en New York. Voor fans van de thuishaven is er een smakelijk 'broodje Skil' met Hol landse garnalen. En dan is er koffie. Last but not least beschikt De Compag nie over diverse bijzondere koffiesoorten - zoals Toffie Koffie met caramelsmaak. 'We vinden het reuze belangrijk om goede koffie op tafel te zetten.' Natuurlijk hoort daar een lekker stuk taart bij. Favorieten zijn appel-kruimel en chocolade-truffel. Smulaanbieding voor deze zomer: aard bei-passievruchttaart. De Compagnie, Haven 20, Oudeschild. s tel (0222)313608, www.decompag- J nie-texel.nl. Alle dagen open vanaf 10.00 uur; keuken 12.00-21.30 uur. 'Gewoon een mooi bedrijf. Waarom? Omdat gasten én medewer kers zich hier thuis voelen, al vanaf het allereerste begin.'Aan het woord is Anton van der Vis, derde generatie Van der Vissen in restaurant Vogelhuis-Oranjerie in De Koog. Dit jaar wordt het 75-jarig bestaan gevierd. Wat begon als hotel met 13 kamers is nu een restaurant met 250 zitplaatsen. 'Een horecabedrijf bestaat vaker 75 jaar, dat is niet opmerkelijk. Dat het driekwart eeuw in de familie is, is wel bijzonder', vertelt Anton. Opa (Sijbrand) Van der Vis startte het bedrijf op 26-jarige leeftijd in 1934 als hotel met dertien kamers. Geen kamers met kamernummers maar met vogelnamen. Een succes. De naam van het etablissement is daarmee ook direct verklaard. De prijs van volpension was in die jaren twee gulden vijftig. In 1972 is het de beurt aan vader (Paulus) Van der Vis 'Het restaurant blijkt ai snel te klein en er wordt bijgebouwd en verbeterd. Iets wat vanaf dat moment eigenlijk jaarlijks vaste prik is. Die traditie houden we ook nu in ere.' In 1992 maakt het hotel plaats voor uitsluitend restaurant Niet veel later, in 1997 treed Anton toe tot de firma De derde zoon op rij en tevens de derde op 26-jarige leeftijd die het ondernemerschap oppakt. 'Je groeit op in de zaak en als het je goed past dan wil je niets liever dan de zaak op een zeker moment overnemen', vervolgt hij enthousiast zijn verhaal. Sfeer is bepalend Het jarenlange succes zit volgens Anton in het karakter van de zaak. Het is er ge moedelijk en mensen voelen zich er thuis omdat niet alleen gasten er graag komen maar ook de medewerkers er jarenlang werken, is het elk seizoen een feest van herkenning. De menukaart is uitgebreid en biedt voor iedere portemonnee, smaak of groepssamenstelling iets lekkers. Van goed gevulde pannenkoek tot overheerlijke Restaurant Vogelhuis- Oranjerie Dorpsstraat 204 De Koog. Tel.:317279 website:www. vogelhuis.com, e-mail: vogelhuis.oranjerie@texel.com Als ik aankom is het nog vroeg, maar de zon schijnt al volop. De ijs- boerderij heeft een grote WH tuin met zitjes en een speeltuin voor kinderen. Helaas heb ik geen tijd om te luieren, dus ik haast me naar de winkel. Colinda Rodenburg verwelkomt me enthousiast en gaat me voor naar de 'ijskeuken'. 'We zijn ongeveer negen jaar ge leden begonnen met ijs maken. Vt hadden onze boerderij en melkveeh derij al, maar wilden nog iets extra's produ ceren. Inmiddels zijn we een gespecialiseerd ijsbedrijf en heb ik mijn vakpapieren in Wage- ningen gehaald.' In eerste instantie was Labora een familiebedrijf van de familie Rodenburg. Rodenburg runt de boerderij met haar partner Christiaan en schoonouders Piet en Anneke. 'Inmiddels hebben we vier parttimers en een fulltimer in dienst. We zijn zeven dagen per week geopend, in de zomer zelfs tot 21.00 uur, en leveren aan ongeveer een derde van de Texelse horeca. We maken gemiddeld 300 liter ijs per dag. We wilden graag behoren tot het Echt Texels Product. Hiervoor moet je aan veel voorwaarden voldoen, maar het is ons gelukt. Daar zijn we trots op!' Smurfenijs Rodenburg vertelt me over de verschillende soorten ijs. 'We hebben roomijs, gemaakt van onze eigen verse melk en room. En sorbetijs van vers fruit op waterbasis. Dit ijs is frisser, heerlijk in de zomer. Het ijs is geschikt voor mensen met een melkallergie.' Na negen jaar is Ro denburg nog steeds enthousiast over hun product. 'IJs is passie en mooi, maar je moet zeker weten dat wat je verkoopt van goede kwaliteit is. Dat we moe ten voldoen aan de voor waarden voor het Echt Texels Product houdt ons scherp.' Tekst: José Baggerman In de vitrine zie ik de raarste kleuren, waaronder felblauw. 'Dat is smurfenijs! Dit verkoopt goed, vooral bij kinderen. Smaken zijn persoonlijk, maar de Texelse Boerenjongens, met rum en rozijnen, doet het goed. Oma's Appeltaart en Hooky Pooky, met vanille en caramel, gaan ook hard. We hebben zelfs asperge-ijs Dit wordt gemaakt van de asper ges van Bert Keijser en gegeten tussen de gerechten door, om smaak te neutraliseren. Voor het sorbetijs gebruiken we zoveel mogelijk vers fruit, bijvoor beeld aardbeien van de Reuze Aardbei, vlierbessen en rode bessen uit eigen tuin en pruimen van Fruit- hof De Veen. Fabrieksijs bestaat voor 50 procent uit lucht. Ons ijs is verser en er zit minder lucht in. Het is compacter en voller van smaak.' Pension ,,'t Vogelhuis"

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 10