taveerne
vesta-u-ra/? t
IJs van Labora, lekker en echt Texels
De
Compagnie
Bij ons nu
onbeperkt
mosselen eten
super locatie
verrassend lekker
Volpension in 1934 twee gulden vijftig
(la casserole)
Ontbijt
Waar kunt u buiten de deur uitgebreid ontbijten? Juist,
bij La Casserole. Elke ochtend, zeven dagen in de week,
staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor u klaar. Zo
begint u de dag met verse croisssants, geurende broden,
verse vruchtensappen en fruit, of yoghurt met muesli.
Met een ontbijt van La Casserole begint uw dag goed.
Laat de stevige wandeling of fietstocht maar beginnen.
Ontbijt vanaf 08.00 uur tot 10.30 uur.
Volwassenen €11 ,00 p.p.
kinderen tot 13 jr. €5,50 p.p.
Restaurant
In onze keuken worden vele Texelse specialiteiten bereid,
's Morgens kunt u bij ons genieten van een uitgebreid ont
bijtbuffet. 's Avonds kunt u a la carte eten en heeft u de
keus uit vele vis-, vlees- en lamsvleesspecialiteiten. ook
zijn er vegetarische gerechten en serveren we wisselend
specifieke seizoensgerechten als gekookte mosselen en
asperges.
Stel zelf uw 3-gangen
slechts €27.
Dorpstraat 100 De Koog tel. 0222-317370
Onlangs heeft u In
in De Cocksdorp behoort tot het Echt Texels kroou de
uit een kijkje te nemen op de ijsboerderij.
SE Ofivsfóli/k ijcwetert
Dorpsstraat 119 1/96 BP De Koog
tel: 0222-317585
www.taveernetexel.nl
Al 30 jaar sfeervol Dineren
Dr Ca-kiJnrji - T
Kikkertstraat 19 - De Cocksdorp - 316547
Vanaf hef terras van café-brasserie De
Compagnie' heb je een fantastisch uit
zicht op de haven van Oudeschild en
de Waddenzee. Maar er is nóg iets: op
deze super locatie kun je verrassend
lekker eten.
'Steeds meer toeristen en Texelaars ont
dekken ons restaurant. Je zit hier erg
sfeervol en de menukaart is gevarieerd
en compleet', vertelt Marleen Groen van
De Compagnie. Overdag kun je er bootjes
kijken onder het genot van een drankje
of verrukkelijke lunch, 's avonds gezel
lig dineren. Naast alom bekende traditi
onele vis- en vleesgerechten prijken er
originele specialiteiten op de kaart, zo
als sappig Iers rundvlees, lamsracks en
pikante garnalen met mango (een abso
lute topper).
Oesters
De overheerlijke huisgemarineerde saté
is uitgegroeid tot een ware publieks
trekker. Speciale aandacht is er voor de
kleintjes: zelfs een simpel glas limonade
is feestelijk versierd. Voor kleine porties
hoeft niemand te vrezen. Zeelucht maakt
tenslotte hongerigEen echte aanrader
zijn de oesters. Verser dan vers, want ze
komen rechtstreeks uit de eigen oester-
bak van De Compagnie. 'Zalig als voor
gerecht of bij de borrel!'
Kroonluchters
Grpen en haar partner Ad Harman zijn
bezig aan hun zevende seizoen in De
Compagnie. Ze hebben het omgetoverd
in een stijlvol en eigentijds horecabedrijf.
De inrichting is warm en toch modern.
Met een houten vloer, trendy kroon
luchters en een bijzonder interieur vol
afwisseling.
Van koffietijd tot 's avonds laat zijn be
zoekers welkom. De Compagnie heeft
een uitgebreide lunchkaart met voor elk
wat wils. Van een simpele tosti tot pit
tige soepen, luxe broodjes en verleide
lijke maaltijdsalades. Zowel de broodjes
als de salades dragen namen van verre
bestemmingen zoals Napels. Tokyo en
New York. Voor fans van de thuishaven
is er een smakelijk 'broodje Skil' met Hol
landse garnalen.
En dan is er koffie.
Last but not least beschikt De Compag
nie over diverse bijzondere koffiesoorten
- zoals Toffie Koffie met caramelsmaak.
'We vinden het reuze belangrijk om goede
koffie op tafel te zetten.' Natuurlijk hoort
daar een lekker stuk taart bij. Favorieten
zijn appel-kruimel en chocolade-truffel.
Smulaanbieding voor deze zomer: aard
bei-passievruchttaart.
De Compagnie, Haven 20, Oudeschild. s
tel (0222)313608, www.decompag- J
nie-texel.nl. Alle dagen open vanaf
10.00 uur; keuken 12.00-21.30 uur.
'Gewoon een mooi bedrijf. Waarom? Omdat gasten én medewer
kers zich hier thuis voelen, al vanaf het allereerste begin.'Aan
het woord is Anton van der Vis, derde generatie Van der Vissen
in restaurant Vogelhuis-Oranjerie in De Koog. Dit jaar wordt het
75-jarig bestaan gevierd. Wat begon als hotel met 13 kamers
is nu een restaurant met 250 zitplaatsen.
'Een horecabedrijf bestaat vaker 75 jaar, dat is niet opmerkelijk. Dat
het driekwart eeuw in de familie is, is wel bijzonder', vertelt Anton.
Opa (Sijbrand) Van der Vis startte het bedrijf op 26-jarige leeftijd in
1934 als hotel met dertien kamers. Geen kamers met kamernummers maar
met vogelnamen. Een succes. De naam van het etablissement is daarmee ook
direct verklaard. De prijs van volpension was in die jaren twee gulden vijftig. In 1972
is het de beurt aan vader (Paulus) Van der Vis 'Het restaurant blijkt ai snel te klein
en er wordt bijgebouwd en verbeterd. Iets wat vanaf dat moment eigenlijk jaarlijks
vaste prik is. Die traditie houden we ook nu in ere.' In 1992 maakt het hotel plaats
voor uitsluitend restaurant Niet veel later, in 1997 treed Anton toe tot de firma De
derde zoon op rij en tevens de derde op 26-jarige leeftijd die het ondernemerschap
oppakt. 'Je groeit op in de zaak en als het je goed past dan wil je niets liever dan de
zaak op een zeker moment overnemen', vervolgt hij enthousiast zijn verhaal.
Sfeer is bepalend
Het jarenlange succes zit volgens Anton in het karakter van de zaak. Het is er ge
moedelijk en mensen voelen zich er thuis omdat niet alleen gasten er graag komen
maar ook de medewerkers er jarenlang werken, is het elk seizoen een feest van
herkenning. De menukaart is uitgebreid en biedt voor iedere portemonnee, smaak
of groepssamenstelling iets lekkers. Van goed gevulde pannenkoek tot overheerlijke
Restaurant Vogelhuis-
Oranjerie
Dorpsstraat 204
De Koog.
Tel.:317279
website:www. vogelhuis.com,
e-mail:
vogelhuis.oranjerie@texel.com
Als ik aankom is het
nog vroeg, maar de zon
schijnt al volop. De ijs-
boerderij heeft een grote WH
tuin met zitjes en een
speeltuin voor kinderen.
Helaas heb ik geen tijd om te
luieren, dus ik haast me naar
de winkel. Colinda Rodenburg
verwelkomt me enthousiast en
gaat me voor naar de 'ijskeuken'.
'We zijn ongeveer negen jaar ge
leden begonnen met ijs maken. Vt
hadden onze boerderij en melkveeh
derij al, maar wilden nog iets extra's produ
ceren. Inmiddels zijn we een gespecialiseerd
ijsbedrijf en heb ik mijn vakpapieren in Wage-
ningen gehaald.' In eerste instantie was Labora een
familiebedrijf van de familie Rodenburg. Rodenburg
runt de boerderij met haar partner Christiaan en
schoonouders Piet en Anneke. 'Inmiddels hebben
we vier parttimers en een fulltimer in dienst. We
zijn zeven dagen per week geopend, in de zomer
zelfs tot 21.00 uur, en leveren aan ongeveer een
derde van de Texelse horeca. We maken gemiddeld
300 liter ijs per dag. We wilden graag behoren tot
het Echt Texels Product. Hiervoor moet je aan veel
voorwaarden voldoen, maar het is ons gelukt. Daar
zijn we trots op!'
Smurfenijs
Rodenburg vertelt me over de verschillende soorten
ijs. 'We hebben roomijs, gemaakt van onze eigen
verse melk en room. En sorbetijs van vers fruit op
waterbasis. Dit ijs is frisser, heerlijk in de zomer. Het
ijs is geschikt voor mensen met een melkallergie.'
Na negen jaar is Ro
denburg nog steeds
enthousiast over hun
product. 'IJs is passie
en mooi, maar je moet
zeker weten dat wat
je verkoopt van goede
kwaliteit is. Dat we moe
ten voldoen aan de voor
waarden voor het Echt Texels
Product houdt ons scherp.'
Tekst: José Baggerman
In de vitrine zie ik de raarste kleuren, waaronder
felblauw. 'Dat is smurfenijs! Dit verkoopt goed,
vooral bij kinderen. Smaken zijn persoonlijk, maar
de Texelse Boerenjongens, met rum en rozijnen,
doet het goed. Oma's Appeltaart en Hooky Pooky,
met vanille en caramel, gaan ook hard. We hebben
zelfs asperge-ijs Dit wordt gemaakt van de asper
ges van Bert Keijser en gegeten tussen de gerechten
door, om smaak te neutraliseren. Voor het sorbetijs
gebruiken we zoveel mogelijk vers fruit, bijvoor
beeld aardbeien van de Reuze Aardbei, vlierbessen
en rode bessen uit eigen tuin en pruimen van Fruit-
hof De Veen. Fabrieksijs bestaat voor 50 procent
uit lucht. Ons ijs is verser en er zit minder lucht in.
Het is compacter en voller van smaak.'
Pension ,,'t Vogelhuis"