Kaasmaker en historicus met brede interesse Dubbeldoelschaap uniek in Nederland' TEXELSE 7Z COURANT Banenruil om band VS en Nederland te vieren ƒ--) m |T VRIJDAG 28 AUGUSTUS 20C Het is niet alleen interesse in leven en werk van een collega- boer aan de overkant van de Atlantische Oceaan die scha penmelker en kaasmaker Ivo de Bode naar Shelter Island bij New York brengt. Als afgestudeerd historicus intrigeert ook de geza menlijke geschiedenis van hun boerderijen hem. 'Die van Ben nett Konesni op Shelter Island dateert van 1651, De Waddel van 1625. Dat is allebei uit de tijd dat Nederlandse schepen naar Nieuw Amsterdam voeren.' Je hoeft volgens De Bode maar weinig voorstellingsvermogen te hebben om de geschiedenis te laten herleven. 'Vanaf De Waddel kon je de masten boven de dijk zien uitsteken als ze hier vandaan vertrokken. Op hun reis namen ze vaak levend vee mee als voedsel. Het is goed denkbaar dat schapen en koeien - die waren toen nog veel kleiner - zijn meegevaren. En kaas. Het is een beetje een roman tisch beeld, maar ik vind het gewel dig om te bedenken dat producten van deze boerderij naar Amerika zijn vervoerd en dat ik daar nu ook naartoe ga. Komt bij dat beide boerderijen op een eiland liggen.' De 32 jaar geleden in Moordrecht geboren De Bode heeft een opmer kelijke loopbaan achter de rug. Na de MAVO bezocht hij de Middel bare Bosbouw en Cultuurtechni sche School, waar hij zich speciali seerde in cultuurtechniek. Om de leerlingen ook enige kennis van de landbouw bij te brengen, werden ze op stage gestuurd naar een boerderij. Hij belandde op Texel, op De Waddel, waar hij zijn latere vrouw leerde kennen. 'Het heeft even geduurd voordat het iets werd tussen ons. Marjon is vijf jaar ouder dan ik. Tijdens mijn stage was ik nog maar een snotneus van acht tien.' Nadat hij zijn diploma had behaald, waagde hij zich even aan de hoge re beroepsopleiding en werkte hij ook enige tijd in de wegenbouw. 'Maar ik vond het gewoon niet leuk genoeg. Ik besloot verder te stude ren en ben na'een jaar docenten opleiding aan een studie geschie denis aan de universiteit in Leiden begonnen Mijn afstudeerscriptie ging over de Eerste Wereldoorlog en de veranderende beeldvorming in Engeland.' Sinds tien jaar werkt De Bode in weekeinden en vakanties met regelmaat op De Waddel, de boer derij van zwager Jan-Willem Bak ker. 'Ik verricht alle voorkomende werkzaamheden: melken, veever zorging, onderhoud en houtzagen voor de kachels. Vorig jaar heb ik de kaasmakerij overgenomen en sinds onze verhuizing ben ik elke dag op De Waddel.' Het werk kwam min of meer bij toeval op zijn pad. 'Piet, mijn schoonvader, molk altijd de schapen en maakte de kaas. Jan-Wil lem is veel meer schapenman, hij is erg druk met de fokkerij. Toen Piet aangaf er mee te willen stoppen, heb ik het kazen overge nomen. Ik werk graag met mijn handen, doe concrete dingen. Het melken doen Jan-Willem en ik samen. Hij levert de melk aan mij. Van de buitenkant is De Waddel één bedrijf, maar eigenlijk zijn het er twee.' Kaasmaken gebeurt vanaf 1 mei. 'We beginnen met melken op het moment dat de lammeren bij de ooi worden weggehaald. Dat was vroeger heel gebruikelijk, maar gebeurt tegenwoordig nooit meer. Schapen worden óf voor de melk óf voor het vlees gehouden. Bij melkschapen worden de lammeren na de geboorte weggehaald, zodat de ooien direct kunnen worden gemolken. Vleesschapen worden niet gemolken. Wij houden een dubbeldoelschaap, om maar eens een moderne term te gebruiken. Voor de melk én het vlees. Dat is uniek in Nederland.' Dat de lammeren nog een tijd bij hun moeder worden gehouden, gebeurt zowel uit ideële als prakti sche overwegingen. Piet Bakker: 'Lammeren die bij hun moeder opgroeien, doen het altijd beter. Ze krijgen alle vitaminen en antistoffen binnen via de melk, groeien daar door beter en hebben ook minder medicijnen nodig. Zulke lammeren zijn gewild bij de kooplui. Ook leren ze van hun moeder. Het zijn kud dedieren, maar lammeren die met opfokmelk zijn grootgebracht, pas sen niet goed meer in een groep en lopen als geiten achter je aan. Bui ten dat sta je met deze bedrijfsvoe ring dichter bij de natuur en dat is goed voor het imago van de scha penhouderij. Dat heeft ook met duurzaamheid te maken. Geld is niet het belangrijkste in het leven.' Op De Waddel worden zowel 'vol bloed' Texelse schapen als met Friese melkschapen gekruiste die ren gehouden. Het zijn zo'n 550 schapen, waarvan er in het voor jaar 220 tot 230 worden gemolken. 'Twee keer per dag. Tot augustus, dan gaan we terug naar één keer. Kort nadat de ram eind september bij de ooi is geweest, loopt de melkproductie sterk terug. Rond 1 oktober wordt het melken gestopt. Sommige schapen houden het maar een paar weken vol. Vooral enterlingen, schapen die voor de eerste keer hebben gelamd. Als je te lang door gaat met mel ken, worden ze heel mager. Maar alle scha pen gaan naar de melkstal. Als dat niet gebeurt, wennen ze niet meer en laten ze zich later niet meer melken.' Schapen melken is een intensieve klus. 'Het is veel moeite voor rela tief weinig melk. Maar de kwaliteit is goed. Onze schapen lopen op oud land, dat nog nooit is geploegd. Dat staat boordevol verschillende grassen en kruiden en die komen de melk - en dus de kaas - ten goede. Ook het vetgehalte is hoger. Normaal heb je zes kilo melk nodig voor één kilo kaas, bij Texelaars is dat maar vijf kilo.' Het kazen gebeurt op ambachtelij ke wijze, twee tot drie keer per week, volgens een receptuur die bij de Bakkers al eeuwen in de familie is. Dat luistert nauw. De Bode: 'Bij de meeste schapenboe- ren gaat de melk direct in de koel tank. Daarbij wordt een pomp gebruikt, waardoor de melk in elkaar wordt gedrukt en de vetbol letjes stuk gaan. Wij melken in een bus en gooien de melk daarna met de hand over in de kaastobbe.' Het gaat om details, bevestigt zijn schoonvader. 'Ilone, onze pleeg dochter, maakte ook kaas, maar die was toch net iets anders. Niet per se beter of slechter, maar toch anders. Vreemd, want ze deed het op mijn bedrijf, met melk van mijn schapen en op mijn manier. De kaas van Ivo komt wat smaak betreft heel dicht bij die van mij. Maar niet alleen per kaasmaker, ook per keer kaas maken zijn er verschillen. Waar dat 'm in zit, geen idee. Het blijft toch een natuurpro duct. De melk in de supermarkt is altijd hetzelfde, die is gestandaar diseerd. Maar bij ons wordt-ie vet ter naarmate het seizoen vordert. Dat betekent dat je meer stremsel moet gebruiken. Kaas uit mei smaakt daardoor anders dan die uit september.' Ook in andere opzichten wordt zoveel mogelijk volgens natuurlijk procédé gewerkt. Aan de kaas wordt geen chloorcalcium toege voegd. Het product wordt niet in een pekelbad gezouten, maar met de hand. Ook het gebruikelijke plastificeren blijft achterwege. 'Hoe minder je ermee rotzooit, hoe beter de kaas', vindt De Bode. 'Zonder plastic laagje rijpt de kaas beter. Maar je hebt er wel meer onder houd aan. De kaas moet elke dag worden gekeerd en met zonne bloemolie ingesmeerd. Tegen uit droging en schimmel.' Kaas van De Waddel is gewild. 'We verkopen het aan de deur - in ons eigen winkeltje - en aan een paar restaurants. Catharinahoeve, hier op Texel, maar ook aan De Librije in Zwolle, één van de beste restau rants in Nederland. Dat is leuk en een teken dat het goede kaas is, die wordt gewaardeerd. We maken weinig reclame, maar de mensen weten ons te vinden en we raken al onze kaas kwijt. We hebben heel veel vaste klanten. Maar we krijgen ook mensen - zowel Texelaars als toeristen - die tijdens een wande ling of fietstocht opeens een bordje schapenkaas langs de weg zien staan.' De Bode vertelt met passie en zal ook zijn Amerikaanse collega graag in de geheimen van zijn vak inwij den. 'Hij heeft een gemengd bedrijf en wil graag meer eigen producten gaan verwerken en ook schapen kaas maken en verkopen. Het lijkt me leuk hem dat te leren. Anders om ben ik benieuwd hoe hij daar woont en werkt en denkt over pro duceren, de afzetmarkt, allerlei ontwikkelingen. Bovendien heb ik begrepen dat hij in een band speelt en workshops geeft. Net als ik is hij breed geïnteresseerd. Dat spreekt me aan. Ik vind het een prachtige kans zo iemand te ontmoeten.' Joop Rommets lem-Alexander en prinses Méxi- Tien inwoners van Amsterdam en (wijde) omgeving en tien inwo ners van New York ruilen komen de weken om beurten van baan. Onder hen niet alleen een archi tect, een boswachter, een leraar en een officier van justitie, maar ook oud-Texelaar Klaas Fns, bar man en bedrijfsleider bij café Welling in Amsterdam, en Ivo de Bode, schapenmelker en kaas maker op boerderij De Waddel. De job swap is bedoeld om ken nis en ervaringen uit te wisselen, eikaars cultuur te leren kennen en contacten te leggen. Het betreft één van de vele activiteiten rond de viering van vier eeuwen betrek kingen tussen Nederland en Amerika. Op het programma staat ook een ontmoeting tussen de deelnemers en kroonprins Wil- De Nederlandse job swappers maken op 6 september de over steek naar New York, de Ameri kanen reizen op 13 september met hen terug om de uitwisseling voort te zetten. De organisatie is in handen van Stichting Henry Hudson 400 en BKB, het bedrijf van oud-Texelaar Erik van Bruggen en zijn com pagnons Lennart Booij en Alex Klusman. De deelnemers zijn geworven via het brede netwerk van hun bedrijf. De job swap is een kabinetsinitiatief en wordt mede gefinancierd door de over heid. Veel meer informatie en weblogs van de deelnemers staan op de website www.jobs- wap.org. Ivo de Bode: 'We hebben heel veel vaste klanten Concert met piano en viool in Artex In de voorspeelruimte van Artex wordt zondag 6 september con cert gegeven door pianiste Nino Khutsishvili en violist Xander Wadman. Op het programma staan werken van Rachmaninov, Vasks, Strauss, Brahms en Mozart. De uit Georgië afkomstige Khut sishvili debuteerde op veertienjari ge leeftijd met het Staatsorkest van Georgië en studeerde aan het conservatorium van Tbilisi en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Gedurende haar peri ode in Amsterdam woonde ze enkele jaren op Texel. Ze treedt regelmatig op met The Georgian Philharmonic Orchestra en is als docent verbonden aan de Tbilisi Special Music School for Talented Students. Elke zomer is ze in Nederland om les te geven tijdens de Kamermuziekweken van de Spuitlicentie Op verzoeken uit de praktijk ver zorgt het Clusius college een cur sus uitvoeren gewasbescherming in de veehouderij, ledereen die met een rugspuit en gewasbescher mingsmiddel werkt, dient over een geldige licentie te beschikken. De cursus bestaat uit zes bijeenkom sten, de eerste op 25 september. Het examen wordt afgenomen op 20 november. Docent is Klaas Meijaard. Deelname kost €395,-, inclusief lesmateriaal en licentie. Meer informatie is te verkrijgen via tel. 0229-259498 en via www.clu- sius.nl. Vereniging voor Huismuziek. Wadman studeerde viool in Gro ningen en Amsterdam en is aan voerder van de tweede violen van het Noord Nederlands Orkest. Hij studeerde net als Khutsishvili aan het Sweelinck conservatorium en bij Viktor Liberman, een gerenom meerd violist, conservatoriumdo cent, concertmeester en dirigent. Het concert begint om 19.30 uur, de toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Groot Slem terug naar Den Burg Bridgeclub Groot Slem keert terug naar Den Burg. De bijeen komsten worden vanaf 14 sep tember wekelijks in hotel Den Burg aan de Emmalaan gehou den. De bridgeclub zat de afgelopen jaren in dorpshuis De Wielewaal in De Waal. maar het is voor de leden daar lastig parkeren en de zaal werd te klein. De zomerbijeenkom- sten blijven in dorpshuis De Hof in De Koog plaatsvinden. De bridgeavonden in hotel Den Burg worden elke maandag vanaf 19.30 uur gehouden. Op 21 sep tember begint de wintercompetitie. Nieuwe leden zijn welkom. Seniorenkoor Seniorenkoor Melodei hervat op woensdag 16 september om 14.00 uur de repetities in de Buureton. Nieuwe leden zijn welkom. Berry Lussenburg in theater Klif 12 In Klif 12 in Den Hoorn brengt cabaretier Berry Lussenburg zondag 30 augustus zijn pro gamma Getuige. Na tussen 2001 en 2007 verschil lende programma's te hebben gespeeld, nam Lussenburg een sabbatical year. In zijn nieuwe pro gramma ligt de nadruk op de lach en het woord, waarbij de serieuze ondertoon af en toe komt boven drijven en de lach voor enkele secondes terzijde schuift. Volgens insiders kan dit programma de definitieve doorbraak worden, hoe wel Lussenburg dat zelf altijd rela tiveert met de onvervalste Rotter damse opmerking: Ojajoh? De voorstelling begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt €14,-. Diner vooraf is mogelijk, reserveren kan via tel. 319633 of e-mail info@klif12nl. Klaverjassen De klaverjasclub van de Buureton hervat donderdag 3 september de bijeenkomsten. Er wordt elke don derdag vanaf 13.30 uur geklaver jast in de Buureton aan de Beatrix- laan in Den Burg. Nieuwe leden zijn welkom. Zingende Zeeman Het laatste optreden van het koor De Zingende Zeeman in de kerk van Oudeschild begint dinsdag 1 september niet om 14.00, maar om 15.00 uur. Het koor zingt tijdens de markt van Theaterlessen Bij Artex beginnen in de week van 7 tot en met 13 september nieuwe cursussen theater. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan pakt Artex stevig uit met de productie van het sprookjesachtige verhaal The Neverending Story, die in juni vertoond zal gaan worden. Aan deze productie kunnen ruim 150 mensen deelnemen. Leer lingen van de theatercursus sen zijn verzekerd van deelna me. Het theateraanbod van Artex richt zich op drie verschillende leeftijds groepen. Woensdag 9 september gaat om 16.15 uur de theatercur sus voor leerlingen van de OSG van start, donderdag 10 septem ber begint om 16.00 uur de thea tercursus voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool en op vrijdag 11 september vanaf 16.00 uur zijn de jongste groepen (groep 3, 4 en 5 van de basisschool) aan de beurt. Alle cursussen starten met een Tennessee Studs In De Worsteltent aan de Smitsweg in de Dennen vindt zondag een optreden plaats van de Tennessee Studs. Deze Amsterdamse band speelt bluegrass, country en ame- ricana, als het weer het toelaat, buiten in de tuin plaats. Het con cert begint om 14.00 uur, de toe gang is gratis. de vrouwenvereniging zeemanslie deren, bijbelse liederen en kersvers geschreven liederen. openbare les waar geïnteresseer den gratis en vrijblijvend aan mee kunnen doen. Voor meer informatie tel. 313 493 of www.artex-texel.nl. Strandbewaking loopt ten einde Met het aflopen van de meeste schoolvakanties komt dit weekein de ook een einde aan de strandbe waking. Zaterdag 29 augustus zijn de posten bij paal 9,12,15,17,19, 20, 21 en 28 voor het laatst geopend. In verband met examens van de reddingbrigade zijn er zon dag 30 augustus nog wel redders bij paal 20. Verteltheater Theaterdocent Anneke Berghuis begint komende week met een nieuw seizoen van het Vertel theater Springtij(d). Dit jaar vin den voorstellingen plaats in Oudeschild en Den Hoorn. Verteltheater Springtij(d) stimuleert senioren om in groepsverband over hun herinneringen te vertellen. Daarnaast krijgen de deelnemers acteerlessen. Uiteindelijk smeedt Berghuis de verhalen samen tot een verteltheaterstuk. In Oude schild beginnen de bijeenkomsten op 9 september (9.30 uur in 't Skil- tje), in Den Hoorn op 10 september (09.30 in De Waldhoorn). De eind presentaties vinden ook in de dorpshuizen plaats. Het project wordt in 2010 afgesloten met een verteltheaterfestival. Voor meer informatie: tel. 313493 of www.verteltheatertexel.nl. Jeugdclub De Koog De jeugdclub van De Koog heeft de eerste kennismakingsavond achter de rug en begint vrijdag 4 september aan het nieuwe sei zoen. Elke eerste vrijdag van de maand komt de club bij elkaar, van 18.45 tot 20.45 uur. De contributie bedraagt €10,- per jaar. Meer infor matie bij Veronica van Beek, tel. 317729. Kerkdienst bij muzieknis Een week nadat het popfestival Strenderpop er werd gehouden, "biedt het terrein bij de muzieknis in Oosterend plaats aan een kerk dienst in de openlucht. Het betreft een zangdienst met een korte over denking, verzorgd door dominee Petra Barnard. Ook de blazers- groep van muziekvereniging Excel sior verleent medewerking. De dienst wordt zondag 30 augus tus gehouden en begint om 19.00 uur. Er staan banken, maar bezoe kers kunnen ook een eigen stoel meenemen. De organisatie vraagt iedereen zelf een liedboek mee te brengen. Bij slecht weer wordt uit geweken naar de Maartenskerk. Yogalessen In De Aleph aan de Weverstraat in Den Burg begint maandag 31 augustus een nieuwe serie yoga lessen. Voor aanmeldingen en informatie: tel. 319449 of www. inbalansoptexel.nl.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 12