Populariteit Bed&Breakfast neemt toe mooie manier van leven'
'Een combinatie van hobby en werk'
Verzorgd tot in kleinste detail
'Een Bed&Breakfast past bij ons'
TEXELSE 11 COURANTvrijdag 9 oktober 20
I
Aan tafel met een vaste gast. In het midden Marga Harinck, rechts Berend Weiiers.
'We hadden deze droom al vijf
tien jaar. Je wilt op avontuur in
je leven en we konden stoppen
op ons werk. Ik dacht: als ik het
nu niet doe, zit ik over tien jaar
nog achter hetzelfde bureau
zegt Berend Weiiers van Klif 1
B&B. Samen met zijn vrouw
Marga Harinck maakte hij de
stap naar Den Hoorn om een
Bed&Breakfast te beginnen.
Het echtpaar maakte vaak gebruik
van B&B's, als overnachtinglocatie
op talloze fiets- en wandeltochten
door het land. Het gaf genoeg dro
men om het roer drastisch om te
gooien en het leven als ambtenaar
te verruilen voor een gastvrij B&B.
De stolp aan het Klif werd gekocht
en grondig aangepast aan de wen
sen van het echtpaar. Een grote
woonkeuken met alle gasten aan
één ontbijttafel, dat was hun
droom.
Ze hebben hun prive-gedeelte in
de stolp gemaakt, waar ze zich
kunnen terugtrekken. Toch loopt
hun privéleven door het verblijf van
de gasten heen, zo koken ze in de
ruimte waar de gasten ontbijten en
overdag wat kunnen lezen. Voor
het echtpaar een mooie combina
tie van een privéleven en de gezel
ligheid van de gasten. 'Onze B&B
is ingericht op dingen samen doen
en samen delen. We proberen een
huiselijke sfeer te creëren. We heb
ben geen onpersoonlijke lobby en
witte lakens op de tafel', zegt Wei-
Iers. In plaats daarvan ruikt het
B&B naar vers gebakken brood,
staan er bloemen op tafel en han
gen er allerlei kunstwerken en zelf
gemaakte foto's aan de muren. Het
is onmogelijk dat mensen zich niet
welkom voelen in de geur van vers
brood en koffie en met het echt
paar aan tafel dat graag vertelt
over hun passie voor het eiland en
hun bedrijf. Marga en Berend zien
het ontbijt als sociaal gebeuren',
waarbij iedereen bij wijze van spre
ken uit dezelfde pot pindakaas eet
en geniet van de smaak van Texel
se producten. Aan één lange tafel,
wat past in de slow-food benade-
VW Texel signaleert tot 31 sep
tember van dit jaar dertig procent
meer boekingen bij Bed&Breakfasts
(logies met ontbijt) in vergelijking
met dezelfde periode van 2008.
Volgens directeur Wouter de Waal
heeft dit er ondermeer mee te
maken dat meer B&B's te boeken
zijn via het TOR-systeem van de
WV. Daarnaast denkt hij dat het te
maken heeft met de tijdgeest:
'Deze vorm van verblijf spreekt
mensen aan en het is een vorm van
goedkopere accommodatie.'
Hoeveel Texelse B&B's er zijn is,
omdat er geen vergunning nodig
is, niet te achterhalen. Bij de Texel
se Vereniging van Logiesverstrek-
kers staan 82 B&B's geregistreerd
De Texelse Courant ging langs bij
enkele B&B's om het succes te
achterhalen. En vooral om te kijken
waarom Texelaars een B&B heb
ben en hoe ze daar invulling aan
geven.
Tekst en foto's Imme Bakker
B&B De Pastorie uit Oudeschild
staat op de kaart bij de landelij
ke media. Tijdschriften als
Home&Garden, Joie de Vivre en
Buitenleven hebben haar B&B
geroemd. De kamers en het huis
zijn prachtig, de bevlogenheid
van eigenaresse Sylvia Bakker
'Het was altijd mijn droom om een
eigen B&B te hebben. Zeven jaar
geleden hebben we bij de make
laar een zoekopdracht neergelegd
en tien minuten later was ik hier
binnen. Ik was meteen verkocht.'
Het huis maakt indruk met hoge
plafonds, een groot trappenhuis en
een heleboel kamers. Voor gasten
heeft het huis dezelfde uitwerking
als destijds op Bakker zelf. Zodra
ze binnenkomen zijn ze óm. 'Men
sen voelen zich hier snel thuis. Er
kwam eens een stel dat op de reis
hier naartoe vreselijke ruzie had,
maar zodra ze hier binnenkwamen
was de lucht meteen geklaard. Ik
weet ook niet wat het is.' Met de
B&B heeft Bakker de handen vol.
Ze is een perfectionist pur sang en
wil alles tot in detail in orde heb
ben. Het ontbijt heeft in De Pasto
rie buitenproportionele omvang
aangenomen en is daarmee een
tijdrovende klus die haar, ondanks
de voorbereiding, elke ochtend
alleen al twee uur bezighoudt. 'Ik
heb een hele planning klaarliggen
voor het ontbijt.
Geen ontbijt is bij mij hetzelfde,
ook als mensen veertien dagen
blijven. Dan doe ik er poffertjes bij,
een omeletje, pancakes of extra
veel fruit. De yoghurtdranken maak
ik zelf. Ik stop veel in die picknick
mand, anders heb ik geen voldoe
ning.' Dat ze de manden zo zwaar
maakt dat ze nauwelijks te tillen
Dagelijks krijgen gasten van De Pastorie een picknickmand vol lekkers.
zijn is een tweede. Haar perfectio
nisme maakt van de B&B een
extreem tijdrovende hobby. Want,
hoewel ze er een dagtaak aan
heeft, blijft ze het zien als een
hobby. 'Ik zou er geen baan bij
kunnen hebben. Het is een joekel
van een pand om schoon te hou
den, daar gaat veel tijd in zitten.
Maar de meeste tijd ben ik kwijt
aan de was.' Want waar anderen
soms de was uitbesteden, wil Bak
ker alles in eigen handen houden.
Daarom heeft ze twee wasmachi
nes, twee drogers en een strijkma-
chine. 'In het begin stond ik vijf uur
per dag te strijken, daar heb ik nu
een machine voor.'
Het mag duidelijk zijn dat gasten
compleet in de watten gelegd wor
den. De kamers zijn wonderschoon,
perfect gestileerd en hebben elk
een grote badkamer. De prijs van
€80.- tot €110,- per kamer per
nacht is daar ook naar. Toch weten
gasten De Pastorie goed te vinden.
Alleen in november, januari en
februari is het rustig, de rest van
het jaar is de gastvrouw druk bezig.
Reclame maakt ze niet, gasten
komen via collega's en familie van
mensen die er eerder sliepen.
Ondanks dat de B&B pnma ver
huurt, het haar droom was en nog
altijd haar hobby is, staat De Pas
torie te koop. Het pand vindt ze
prachtig, maar Texel is niet prak
tisch omdat haar vriend op het
vasteland werkt en woont. Daar
naast wil ze afbouwen en meer tijd
hebben om te genieten. 'Er is ook
nog iets anders dan werken. Het
lijkt me heerlijk om vrije tijd te heb
ben en leuke dingen te doen.'
Het is hartstikke nieuw en met
zowel privacy als gezamenlijke
ruimtes voor gasten. Eind juli
2009 zijn Piet Prins en Anne
Hottentot gestart met B&B Isola
Bella aan de Rozendijk. Een
nieuw fase voor de stolp, die
zonder deze formule te duur
was om te onderhouden.
De schuur had onderhoud nodig
en samen kwam het echtpaar tot
deze mogelijkheid. Er is een enor
me verbouwing geweest om het
pand geschikt te maken voor gas
ten. Alleen al de plannen tot de
verbouwing heeft drie maanden
gekost. Alles is anders geworden:
het dak ging er af, er zijn tegeltjes
uit Tunesië geïmporteerd, het bin
nenwerk hebben ze geschilderd, er
is een bijvoorbeeld een grote keu
ken in gekomen. 'We zijn begon
nen met B&B om het pand te kun
nen onderhouden en omdat we het
leuk vinden. Anders begin je hier
niet aan. Het is ook fijn om zo'n
mooie plek te kunnen delen met
anderen', zegt Hottentot.
De dienstverlening bij B&B Isola
Bella is heel anders dan een hotel.
Het echtpaar meent dat hun facili
teiten minder zijn en de sfeer hui
selijker is. En volgens Prins is het
ook om te draaien: 'Hotels profite
ren ook van ons. Mensen lunchen
of dineren buiten de deur en daar
kunnen hotels profijt van hebben.
Je hebt altijd gasten die speciaal
voor een B&B of juist voor een
hotel naar Texel komen, het is
meer een aanvulling dan concur
rentie.'
Nog maar enkele maanden na de
start is het lastig al iets over de
verhuur te zeggen. Wel is de kamer
die geschikt is voor mindervaliden
een goede keuze geweest. 'Voor
die groep mensen is het of een
hotel of een compleet aangepast
bedrijf waar ze met een groep heen
gaan. En vaak is er toch maar één
persoon die mindervalide is', zegt
Hottentot.
Ook de mogelijkheid zelf te koken
wordt goed ontvangen door gas
ten. Het bevordert de contacten
tussen gasten onderling en nodigt
uit tot gesprekken aan de lange
tafel. Het echtpaar heeft daar zelf
geen bemoeienis mee, ze zetten
elk alleen het ontbijt klaar Prins
noemt dit één van de belangrijkste
dingen binnen hun B&B. 'Een B&B
kan nog zo goed zijn, als het ontbijt
slecht is, onthoud je dat. Dat moet
je met hebben.' En dus wordt er
elke ochtend van alles klaargezet
om hun gasten tevreden te hou
den. In drie grote vriezers en vier
koelkasten zitten alle producten
om het ontbijt te verzorgen. Zoveel
mogelijk komt van lokale bodem
en sommige dingen zelfs uit eigen
tuin.
Prins en Hottentot hebben de luxe
van genoeg privacy, maar kunnen
ook aanschuiven aan de tafel in het
centrale gedeelte Samen eten,
samen drinken en gesprekken voe
ren. 'Het is een mooie manier van
leven. Mensen zijn altijd blij omdat
ze op vakantie zijn', zegt Prins. Zijn
vrouw vult aan; 'Het leuke is dat je
met mensen eet, gesprekken voert
maar ook dat ze weer weggaan
Het is hier net Man bijt hond (tele
visieprogramma, red) met we
nemen even de dag door.'
mm
de zijdeur van hun gloednieuwe B&B Isola
Een verhuizing naar Texel was
niet de bedoeling, toch hebben
Izaak en Elly Rookus nu een
Bed&Breakfast in De Cocks-
dorp. Met uitzicht op de dijk en
het boothuis van de KNRM heb
ben ze hun plekje gevonden en
hun passie.
'De B&B komt voort uit de gedach
te dat we iets wilden doen dat ons
past. We houden van mensen, zijn
open en gastvrij', zegt Elly. De
combinatie van het uitzicht aan de
Langeveldstraat en het schitteren
de huis maakte dat het gezin van
uit Drenthe naar Texel kwam.
Onverwacht, want ze zochten
eigenlijk een huis op het vaste
land.
Het huis vond het echtpaar klein
voor een B&B, toch besloten ze het
te proberen. 'Daar was ik eerst
onzeker over, mensen zijn zulke
royale kamers gewend.' Nu, ruim
een jaar na de start van de verhuur,
zijn gasten laaiend enthousiast,
getuige het gastenboek, over de
locatie, de gastvrijheid, de kamers
en de prijs van €20,- per persoon
per nacht. Ook de gastvrouw is
zichtbaar blij met de keuze voor
een B&B. 'Het is niet opgezet om
rijk te worden, maar om mijn brood
te verdienen met iets wat we leuk
vinden. En ik wil eigen baas zijn,
dat is een hele belangrijke motiva
tie. Natuurlijk sta ik ten dienste van
mijn gasten, met alle consequen
ties die daarbij horen, maar het
voelt goed.' Ze benadrukt dat het,
ondanks dat ze het leuk vindt, hard
werken is om een logies met ontbijt
te runnen. De waslijn hangt vol met
beddengoed van-de vorige gasten
en de kamers zijn net schoonge
maakt. 'Je moet het echt leuk vin
den. anders zou het zwaar zijn. Ik
ben toch twee tot drie uur per wis
seling bezig met schoonmaken en
Ook bij Bed&Breakfast Elly is de
stijgende lijn in de verhuur te mer
ken. Van juni tot half september
zitten de kamers vol, mede dankzij
het boekingssysteem TOR van de
WV. 'We hebben geen behoefte
om reclame te maken. Verhuur via
de WV kost ons tien procent, maar
het is zo'n goed geolied systeem.
Het is geen probleem om gasten te
krijgen.'
De start van haar B&B en de goede
verhuur ziet Elly niet als concur
rentie voor hotels. De kamers zijn
goed verzorgd, maar niet ruim. Het
sanitair is op de gang en wordt
gedeeld door de gasten van de
kamers. 'Wij doen het echt volgens
de principes van B&B. Het ontbijt
wordt op de kamer of in de tuin
gebruikt en er zijn geen extra ruim
tes voor de gasten. Wij hebben
gewoon niet de faciliteiten die een
hotel heeft.'
Tot nu toe heeft niemand daar een
probleem van gemaakt. Zowel
gasten als gastvrouw zijn dik tevre
den met deze vorm van kleinscha
lige verhuur. 'Dit B&B is een hele
nieuwe stap geweest, maar dichter
bij mijn eigen ambities en kwalitei
ten.'
ring en waardoor een gesprek tus
sen gasten gestimuleerd wordt.
Mocht dat gesprek tóch niet op
gang komen, dan helpen ze daar
bij. En natuurlijk geven ze tips over
de mooiste wandel- en fietsroutes
op het eiland.
De drie jaar dat ze de B&B nu heb
ben zijn ze alleen maar meegeval
len. 'We hebben geen moment het
gevoel gehad van waar zijn we aan
begonnenzegt Weilers. De ver
huur gaat boven verwachting, gas
ten komen terug en boeken langere
periodes. Het echtpaar geniet
zichtbaar van de gasten die aan
schuiven en vooral van het sociale
van de B&B. Maar ondanks dat ze
met de B&B hun dromen hebben
waargemaakt, is de afsluiting van
het seizoen elk jaar welkom. 'Na
een heel seizoen is het lekker om
geen ontbijt te maken en uit te sla
pen. Die afwisseling is leuk. In de
zomer werk je zeven dagen in de
week, in de winter is er de luxe om
de tent dicht te gooien en aan heel
andere dingen toe te komen.'
Bij gastvrouw Elly Rookus hangt er
dagelijks beddengoed aan de waslijn.