Populariteit Bed&Breakfast neemt toe mooie manier van leven' 'Een combinatie van hobby en werk' Verzorgd tot in kleinste detail 'Een Bed&Breakfast past bij ons' TEXELSE 11 COURANTvrijdag 9 oktober 20 I Aan tafel met een vaste gast. In het midden Marga Harinck, rechts Berend Weiiers. 'We hadden deze droom al vijf tien jaar. Je wilt op avontuur in je leven en we konden stoppen op ons werk. Ik dacht: als ik het nu niet doe, zit ik over tien jaar nog achter hetzelfde bureau zegt Berend Weiiers van Klif 1 B&B. Samen met zijn vrouw Marga Harinck maakte hij de stap naar Den Hoorn om een Bed&Breakfast te beginnen. Het echtpaar maakte vaak gebruik van B&B's, als overnachtinglocatie op talloze fiets- en wandeltochten door het land. Het gaf genoeg dro men om het roer drastisch om te gooien en het leven als ambtenaar te verruilen voor een gastvrij B&B. De stolp aan het Klif werd gekocht en grondig aangepast aan de wen sen van het echtpaar. Een grote woonkeuken met alle gasten aan één ontbijttafel, dat was hun droom. Ze hebben hun prive-gedeelte in de stolp gemaakt, waar ze zich kunnen terugtrekken. Toch loopt hun privéleven door het verblijf van de gasten heen, zo koken ze in de ruimte waar de gasten ontbijten en overdag wat kunnen lezen. Voor het echtpaar een mooie combina tie van een privéleven en de gezel ligheid van de gasten. 'Onze B&B is ingericht op dingen samen doen en samen delen. We proberen een huiselijke sfeer te creëren. We heb ben geen onpersoonlijke lobby en witte lakens op de tafel', zegt Wei- Iers. In plaats daarvan ruikt het B&B naar vers gebakken brood, staan er bloemen op tafel en han gen er allerlei kunstwerken en zelf gemaakte foto's aan de muren. Het is onmogelijk dat mensen zich niet welkom voelen in de geur van vers brood en koffie en met het echt paar aan tafel dat graag vertelt over hun passie voor het eiland en hun bedrijf. Marga en Berend zien het ontbijt als sociaal gebeuren', waarbij iedereen bij wijze van spre ken uit dezelfde pot pindakaas eet en geniet van de smaak van Texel se producten. Aan één lange tafel, wat past in de slow-food benade- VW Texel signaleert tot 31 sep tember van dit jaar dertig procent meer boekingen bij Bed&Breakfasts (logies met ontbijt) in vergelijking met dezelfde periode van 2008. Volgens directeur Wouter de Waal heeft dit er ondermeer mee te maken dat meer B&B's te boeken zijn via het TOR-systeem van de WV. Daarnaast denkt hij dat het te maken heeft met de tijdgeest: 'Deze vorm van verblijf spreekt mensen aan en het is een vorm van goedkopere accommodatie.' Hoeveel Texelse B&B's er zijn is, omdat er geen vergunning nodig is, niet te achterhalen. Bij de Texel se Vereniging van Logiesverstrek- kers staan 82 B&B's geregistreerd De Texelse Courant ging langs bij enkele B&B's om het succes te achterhalen. En vooral om te kijken waarom Texelaars een B&B heb ben en hoe ze daar invulling aan geven. Tekst en foto's Imme Bakker B&B De Pastorie uit Oudeschild staat op de kaart bij de landelij ke media. Tijdschriften als Home&Garden, Joie de Vivre en Buitenleven hebben haar B&B geroemd. De kamers en het huis zijn prachtig, de bevlogenheid van eigenaresse Sylvia Bakker 'Het was altijd mijn droom om een eigen B&B te hebben. Zeven jaar geleden hebben we bij de make laar een zoekopdracht neergelegd en tien minuten later was ik hier binnen. Ik was meteen verkocht.' Het huis maakt indruk met hoge plafonds, een groot trappenhuis en een heleboel kamers. Voor gasten heeft het huis dezelfde uitwerking als destijds op Bakker zelf. Zodra ze binnenkomen zijn ze óm. 'Men sen voelen zich hier snel thuis. Er kwam eens een stel dat op de reis hier naartoe vreselijke ruzie had, maar zodra ze hier binnenkwamen was de lucht meteen geklaard. Ik weet ook niet wat het is.' Met de B&B heeft Bakker de handen vol. Ze is een perfectionist pur sang en wil alles tot in detail in orde heb ben. Het ontbijt heeft in De Pasto rie buitenproportionele omvang aangenomen en is daarmee een tijdrovende klus die haar, ondanks de voorbereiding, elke ochtend alleen al twee uur bezighoudt. 'Ik heb een hele planning klaarliggen voor het ontbijt. Geen ontbijt is bij mij hetzelfde, ook als mensen veertien dagen blijven. Dan doe ik er poffertjes bij, een omeletje, pancakes of extra veel fruit. De yoghurtdranken maak ik zelf. Ik stop veel in die picknick mand, anders heb ik geen voldoe ning.' Dat ze de manden zo zwaar maakt dat ze nauwelijks te tillen Dagelijks krijgen gasten van De Pastorie een picknickmand vol lekkers. zijn is een tweede. Haar perfectio nisme maakt van de B&B een extreem tijdrovende hobby. Want, hoewel ze er een dagtaak aan heeft, blijft ze het zien als een hobby. 'Ik zou er geen baan bij kunnen hebben. Het is een joekel van een pand om schoon te hou den, daar gaat veel tijd in zitten. Maar de meeste tijd ben ik kwijt aan de was.' Want waar anderen soms de was uitbesteden, wil Bak ker alles in eigen handen houden. Daarom heeft ze twee wasmachi nes, twee drogers en een strijkma- chine. 'In het begin stond ik vijf uur per dag te strijken, daar heb ik nu een machine voor.' Het mag duidelijk zijn dat gasten compleet in de watten gelegd wor den. De kamers zijn wonderschoon, perfect gestileerd en hebben elk een grote badkamer. De prijs van €80.- tot €110,- per kamer per nacht is daar ook naar. Toch weten gasten De Pastorie goed te vinden. Alleen in november, januari en februari is het rustig, de rest van het jaar is de gastvrouw druk bezig. Reclame maakt ze niet, gasten komen via collega's en familie van mensen die er eerder sliepen. Ondanks dat de B&B pnma ver huurt, het haar droom was en nog altijd haar hobby is, staat De Pas torie te koop. Het pand vindt ze prachtig, maar Texel is niet prak tisch omdat haar vriend op het vasteland werkt en woont. Daar naast wil ze afbouwen en meer tijd hebben om te genieten. 'Er is ook nog iets anders dan werken. Het lijkt me heerlijk om vrije tijd te heb ben en leuke dingen te doen.' Het is hartstikke nieuw en met zowel privacy als gezamenlijke ruimtes voor gasten. Eind juli 2009 zijn Piet Prins en Anne Hottentot gestart met B&B Isola Bella aan de Rozendijk. Een nieuw fase voor de stolp, die zonder deze formule te duur was om te onderhouden. De schuur had onderhoud nodig en samen kwam het echtpaar tot deze mogelijkheid. Er is een enor me verbouwing geweest om het pand geschikt te maken voor gas ten. Alleen al de plannen tot de verbouwing heeft drie maanden gekost. Alles is anders geworden: het dak ging er af, er zijn tegeltjes uit Tunesië geïmporteerd, het bin nenwerk hebben ze geschilderd, er is een bijvoorbeeld een grote keu ken in gekomen. 'We zijn begon nen met B&B om het pand te kun nen onderhouden en omdat we het leuk vinden. Anders begin je hier niet aan. Het is ook fijn om zo'n mooie plek te kunnen delen met anderen', zegt Hottentot. De dienstverlening bij B&B Isola Bella is heel anders dan een hotel. Het echtpaar meent dat hun facili teiten minder zijn en de sfeer hui selijker is. En volgens Prins is het ook om te draaien: 'Hotels profite ren ook van ons. Mensen lunchen of dineren buiten de deur en daar kunnen hotels profijt van hebben. Je hebt altijd gasten die speciaal voor een B&B of juist voor een hotel naar Texel komen, het is meer een aanvulling dan concur rentie.' Nog maar enkele maanden na de start is het lastig al iets over de verhuur te zeggen. Wel is de kamer die geschikt is voor mindervaliden een goede keuze geweest. 'Voor die groep mensen is het of een hotel of een compleet aangepast bedrijf waar ze met een groep heen gaan. En vaak is er toch maar één persoon die mindervalide is', zegt Hottentot. Ook de mogelijkheid zelf te koken wordt goed ontvangen door gas ten. Het bevordert de contacten tussen gasten onderling en nodigt uit tot gesprekken aan de lange tafel. Het echtpaar heeft daar zelf geen bemoeienis mee, ze zetten elk alleen het ontbijt klaar Prins noemt dit één van de belangrijkste dingen binnen hun B&B. 'Een B&B kan nog zo goed zijn, als het ontbijt slecht is, onthoud je dat. Dat moet je met hebben.' En dus wordt er elke ochtend van alles klaargezet om hun gasten tevreden te hou den. In drie grote vriezers en vier koelkasten zitten alle producten om het ontbijt te verzorgen. Zoveel mogelijk komt van lokale bodem en sommige dingen zelfs uit eigen tuin. Prins en Hottentot hebben de luxe van genoeg privacy, maar kunnen ook aanschuiven aan de tafel in het centrale gedeelte Samen eten, samen drinken en gesprekken voe ren. 'Het is een mooie manier van leven. Mensen zijn altijd blij omdat ze op vakantie zijn', zegt Prins. Zijn vrouw vult aan; 'Het leuke is dat je met mensen eet, gesprekken voert maar ook dat ze weer weggaan Het is hier net Man bijt hond (tele visieprogramma, red) met we nemen even de dag door.' mm de zijdeur van hun gloednieuwe B&B Isola Een verhuizing naar Texel was niet de bedoeling, toch hebben Izaak en Elly Rookus nu een Bed&Breakfast in De Cocks- dorp. Met uitzicht op de dijk en het boothuis van de KNRM heb ben ze hun plekje gevonden en hun passie. 'De B&B komt voort uit de gedach te dat we iets wilden doen dat ons past. We houden van mensen, zijn open en gastvrij', zegt Elly. De combinatie van het uitzicht aan de Langeveldstraat en het schitteren de huis maakte dat het gezin van uit Drenthe naar Texel kwam. Onverwacht, want ze zochten eigenlijk een huis op het vaste land. Het huis vond het echtpaar klein voor een B&B, toch besloten ze het te proberen. 'Daar was ik eerst onzeker over, mensen zijn zulke royale kamers gewend.' Nu, ruim een jaar na de start van de verhuur, zijn gasten laaiend enthousiast, getuige het gastenboek, over de locatie, de gastvrijheid, de kamers en de prijs van €20,- per persoon per nacht. Ook de gastvrouw is zichtbaar blij met de keuze voor een B&B. 'Het is niet opgezet om rijk te worden, maar om mijn brood te verdienen met iets wat we leuk vinden. En ik wil eigen baas zijn, dat is een hele belangrijke motiva tie. Natuurlijk sta ik ten dienste van mijn gasten, met alle consequen ties die daarbij horen, maar het voelt goed.' Ze benadrukt dat het, ondanks dat ze het leuk vindt, hard werken is om een logies met ontbijt te runnen. De waslijn hangt vol met beddengoed van-de vorige gasten en de kamers zijn net schoonge maakt. 'Je moet het echt leuk vin den. anders zou het zwaar zijn. Ik ben toch twee tot drie uur per wis seling bezig met schoonmaken en Ook bij Bed&Breakfast Elly is de stijgende lijn in de verhuur te mer ken. Van juni tot half september zitten de kamers vol, mede dankzij het boekingssysteem TOR van de WV. 'We hebben geen behoefte om reclame te maken. Verhuur via de WV kost ons tien procent, maar het is zo'n goed geolied systeem. Het is geen probleem om gasten te krijgen.' De start van haar B&B en de goede verhuur ziet Elly niet als concur rentie voor hotels. De kamers zijn goed verzorgd, maar niet ruim. Het sanitair is op de gang en wordt gedeeld door de gasten van de kamers. 'Wij doen het echt volgens de principes van B&B. Het ontbijt wordt op de kamer of in de tuin gebruikt en er zijn geen extra ruim tes voor de gasten. Wij hebben gewoon niet de faciliteiten die een hotel heeft.' Tot nu toe heeft niemand daar een probleem van gemaakt. Zowel gasten als gastvrouw zijn dik tevre den met deze vorm van kleinscha lige verhuur. 'Dit B&B is een hele nieuwe stap geweest, maar dichter bij mijn eigen ambities en kwalitei ten.' ring en waardoor een gesprek tus sen gasten gestimuleerd wordt. Mocht dat gesprek tóch niet op gang komen, dan helpen ze daar bij. En natuurlijk geven ze tips over de mooiste wandel- en fietsroutes op het eiland. De drie jaar dat ze de B&B nu heb ben zijn ze alleen maar meegeval len. 'We hebben geen moment het gevoel gehad van waar zijn we aan begonnenzegt Weilers. De ver huur gaat boven verwachting, gas ten komen terug en boeken langere periodes. Het echtpaar geniet zichtbaar van de gasten die aan schuiven en vooral van het sociale van de B&B. Maar ondanks dat ze met de B&B hun dromen hebben waargemaakt, is de afsluiting van het seizoen elk jaar welkom. 'Na een heel seizoen is het lekker om geen ontbijt te maken en uit te sla pen. Die afwisseling is leuk. In de zomer werk je zeven dagen in de week, in de winter is er de luxe om de tent dicht te gooien en aan heel andere dingen toe te komen.' Bij gastvrouw Elly Rookus hangt er dagelijks beddengoed aan de waslijn.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 11