'Je kunt niet zomaar een restaurant starten Verkoop van huizen op Oost begonnen 'Mooie smaken en goede combinaties' 5 COURANT TEXELSE Texelaars strijden om BBC Awards Begrip Collecte ZOA Rommelmarkt buurthuis Bethel Lezing over walvissen GELACHEN WORDEN! Wat ik zeggen wou Keukenapparatuur, meubilair, serviesgoed en schoonmaak middelen. Als je plannen hebt om stappen in de horeca te zet ten, is een horeca- en recreatie- beurs een geschikte plek om je te oriënteren. Met een kladblok in de hand en een cameratas om de schouders besluit ik me dinsdag tijdens de zeventiende Horeca- en Recreatie- beurs in sporthal Ons Genoegen in Den Burg op een nieuwe 'carrière' te oriënteren: een eigen restaurant. Niet dat ik daar veel ervaring mee heb, maar je kunt nooit weten. En op een beurs met 62 standhou ders, waarvan het merendeel van de overkant, moet het toch lukken informatie te vergaren. Dat de plannen wellicht wat driest zijn, maakt vertegenwoordiger Ton Muileboom van Rational uit Wier den, leverancier van keukens, met een duidelijk. Een keuken is niet bepaald het eerste om bij het star ten van een restaurant aan te den ken. 'Heb je al een pand, heb je je op de markt georiënteerd, weet je wat voor soort restaurant je wil beginnen, ben je al bij relaties geweest om je te laten adviseren?', vraagt hij. Over keukens wordt vooralsnog niet gesproken. 'Je moet eerst weten wat je wilt', gaat Muilen boom, een vast gezicht op de beurs, verder. 'Je kunt niet zomaar als gelukszoeker een restaurant beginnen.' Het enthousiasme is al wat getem perd, maar er zijn nog 61 stands te gaan om te nader te oriënteren. Voortafels en stoelen kan ik terecht bij Satelliet Meubelen uit Breda, ook een vaste gast op de beurs. Meubels met natuurlijke tinten zijn Pieter-Jan Kooger en Danny Westerlaken zijn begonnen met de verkoop van de drie nieuwe huizen die ze in eigen beheer op Oost bouwen. De huizen, waar in het verleden het nodige om te doen is geweest, komen op het terrein dat voorheen van de familie G.P. Plaatsman was. Een jaar geleden bouwden Wester laken en Kooger er al drie vakantie huizen, nu komen daar de perma nente woning bij. Voor zover bekend is het lang geleden dat in het buurtschap nieuwe huizen zijn gebouwd. De drie huizen, één vrijstaand en twee onder één kap in de vorm van een boerderij, worden gebouwd in traditionele stijl met onder meer momenteel de trend, vertelt verte genwoordiger Henk Abercrombie. 'Maar je moet er rekening mee houden dat meubilair gemiddeld om de vijf jaar moet worden ver vangen', voegt hij toe. Serviesgoed lijkt langer mee te gaan. Irving Waas van Steelite uit Amsterdam vertelt over een klant die al meer dan twintig jaar met hetzelfde servies doet. 'Al zit daar geen glazuur meer op.' Gemiddeld moet servies om de vijf, zes jaar worden vervangen.' Er beginnen zich toch wat kostenposten aan de horizon af te tekenen. Mocht ik overgaan tot aanschaf, dan moet ik me richten op schuine schalen en langwerpig borden of servies met afwijkende vormen. Rond en recht hoekig is uit de mode. Het oog wil ook wat en daarvoor kom ik uit bij kunstenaar Daan van Loenhout die op de beurs laat zien hoe je met muur- en wandschilde ringen een restaurant een gezicht kan geven. Het Pafiljoen, een rokershut die buiten bij Paal 28 staat, is één van zijn wapenfeiten. Het gebouw is beschilderd alsof het is gemaakt van een partij oude planken. 'Dat is trompe l'oeil', ver telt hij, 'het oog wordt bedrogen in wat het ziet.' De rekening tussendoor opma kend, ben ik nog ver verwijderd van dat eigen restaurant. De woor den van Muileboom klinken in gedachte: eerst weten wat je wilt voor je aan de slag gaat. Over de menukaart heb ik evenmin nage dacht, maar waar producten te verkrijgen zijn, wordt op de beurs wel duidelijk. 'Als je vóór 16.00 uur bestelt, heb je de volgende dag vóór 12.00 uur versproducten in huis', vertelt Theo Rijnsaardt van groothandel De Kweker. Theo staat een houten dakbeschot en oud- Hollandse dakpannen. 'Ze komen er hetzelfde uit te zien als de vakan tiehuisjes.' De bouw begint zodra twee van de drie huizen zijn verkocht. De kos ten variëren naar verwachting tus sen de €270.0000,- en €300.000,- (afhankelijk van wensen van de koper) waardoor er mogelijk één onder de koopprijsgrens van €272.000,- kan blijven. De beton- delen voor de vloer liggen inmid dels klaar op het landje tegenover het bouwterrein. TM Vastgoed ver zorgt de verkoop. De twee Texelaars kiezen er bewust voor juist nu te gaan bouwen als tegenhanger voor de economische crisis. Kooger: 'Je kunt negatief zijn en wachten tot iemand zegt groot afgebeeld op de zijkant van een vrachtwagen van de leveran cier dus hij kan het weten. Ondanks het ontbreken van de grote lijnen, word ik wel steeds wijzer. Pieter Leijstra van kruiden specialist Verstegen wijdt me in in de geheimen van zout (nooit gewe ten dat er onderscheid wordt gemaakt in rookzout, himalaya- zout, zeezout en perzisch zout) en het bestaan van chocoladepeper wordt onthuld. Gijs Bulthuis van Gouda's Glorie vertrouwt me toe dat saus in drieli terflessen beter is dan saus in emmers van tien liter. Mocht ik ooit willen gaan frituren in mijn restau rant dan heeft hij wel neutraal fri tuurvet dat niet stinkt. Een keuken ontbreekt nog steeds in de plannen, maar Roel Merks van de Texelse Stoffeerders advi seert me op de vloer in ieder geval recyclebare pvc-tegels te leggen. Het spul is vrijwel onverwoestbaar, snel gelegd en je moet je best doen om erover uit te glijden. Ondanks alle goede tips en advie zen verdwijnen de plannen voor een restaurant toch steeds meer op de lange baan. Zeker na een informatief bezoek aan de stand van Tex-lin. Goed schoonmaken van een restaurant is ook bedui dend meer dan met een natte lap door de zaak gaan. Ik neem het eerste advies van Mui leboom ter harte: eerst maar eens goed oriënteren op wat ik wil. Het kladblok gaat in de cameratas en ik ga verder doen waarvoor de meeste mensen naar de horeca- en recreatiebeurs zijn gekomen: netwerken en links en rechts een praatje maken. Jeroen van Hattum dat het beter wordt, maar je kunt er ook zelf voor zorgen dat het beter gaat. Als wij hier bouwen, houden we mee het bouwproces op gang. Nu valt het op Texel mee met de crisis, maar aan de betondelen konden we merken dat het aan de overkant anders is. Normaal duurt het twaalf weken voor je een bestelling binnen hebt en nu had den we de delen in zes weken en de leverancier vroeg of we ze alsje blieft wilden afnemen.' Er was in het verleden het nodige te doen om de huizen, omdat ver ondersteld werd dat ze op het groene middenterrein zouden komen, terwijl ze aan de rand daar van waren gepland. Later besloten Kooger en Westerlaken zowel de vakantiehuisjes als de woonhuizen aan één kant van de weg te bou wen. Ze hadden vergunning voor vier huizen en zes vakantiehuizen, maar ze besloten naar twee keer drie te gaan. De vakantiehuizen, die kort voor het seizoen werden opgeleverd, lopen goed. Leon van Sambeek en Sander Kroon van het ROC Kop van Noord-Holland hebben de kook- wedstrijd gewonnen die dinsdag tijdens de Horeca- en Recreatie- beurs in sporthal Ons Genoegen werd gehouden. Vier teams met acht koks-in-oplei- ding namen het tegen elkaar op bij de jaarlijkse wedstrijd waarbij de leerlingen met ingrediënten uit een Mystery Basket gerechten klaar moeten maken. Deze keer waren eendenborst, kabeljauw, de verge ten groente cavolo nero (een soort bladkool), amsoi, papaya en ana nas de ingrediënten waarmee de leerlingen ter plekke gerechten moesten bedenken en klaarma ken. Van Sambeek, leerling bij hotel brasserie Rebecca in De Waal, en Kroon, leerling bij hotel-restaurant Greenside in De Koog, wisten raad met de spullen. Als voorgerecht hadden ze gerookte eendenborst op een bedje van rucola met een dressing van gember en een gelei van sinaasappel en gember. Het hoofdgerecht bestond uit de kabeljauw op een bedje van shii takes met madeirasaus, gefour neerde aardappeltjes en een rou leau van amsoi, gevuld met de cavolo nero. Het dessert werd samengesteld op basis van de papaya, mangoschuim en anana sijs. De teams maakten elk ook drie amuses die aan het publiek werden uitgedeeld. De gerechten werden geproefd en gekeurd door burgemeester Fran- cine Giskes, Dirk Haker, Herre Oosterhaven van de rotiserie in Oosterend en Annette van Ruiten burg (Slowfood Texel). Volgens haar werden de maaltijden kleurrijk gepresenteerd en werd de cavolo nero goed gebruikt. Wat het was, was soms een vraagteken, maar de leerlingen konden er wel mee omgaan. Giskes vond dat de leer lingen creatief bezig waren geweest. 'De gerechten hadden mooie smaken, er waren goede combinaties en het was smullen.' De wedstrijd gastheerschap ont brak dit jaar. De koks presenteer den zelf de maaltijden aan de jury leden in plaats van dat er speciaal leerlingen in de bediening liepen. Volgens Sylvia Ruizendaal van het ROC was er bewust voor gekozen de wedstrijd gastheerschap ach terwege te laten, omdat die leerlin gen al de handen vol hebben aan wedstrijden. De andere deelnemende koks-in- opleiding waren Jasper Diks, Jan Eppink, Alex Sessink en Simon Kramer. Er deden ook twee dames van de overkant mee: Tamara Kok en Marije Zweep. Ruizendaal: 'De leerlingen konden zelf aangegeven of ze aan de wedstrijd mee wilden doen. Op die manier hebben we gemotiveerde deelnemers.' In het James Boswell Instituut in Utrecht vinden zaterdag 20 maart de halve finales plaats van de BBC Public Speaking Awards De 32 kandidaten die in de voorrondes gewonnen hebben, worden beoor deeld op Engelse spreekvaardig heid en presentatietalent. Uiteinde lijk gaan tien finalisten door naar de finale die op 10 april in Amsterdam wordt gehouden. Aan de halve finale doen twee Texelaars mee, Amy Groenewegen en Daniël Camphuijsen. Zij eindigden tijdens de voorronde in Nieuwegein bij de beste zes. Doorgaand verkeer gestremd ER MAG HtST De Horeca- en Recreatiebeurs, waar 62 standhouders stonden, trok veel bezoekers. Een medewerker van Ecomare won een TomTom die als deurprijs beschikbaar was gesteld, de Texelse Visspecialist won een waardebon van €250,- voor meubilair. Foto Jeroen van Hattum) Impressie van de drie nieuwe woonhuizen die Danny Westerlaken en Pieter Jan Kooger op Oost willen bouwen. Ze beginnen als twee van de drie huizen zijn verkocht. Pieter Jan Kooger en Danny Westerlaken bij het terrein van voorheen de familie Plaatsman waar de drie nieuwe woonhuizen moeten verrij zen. De huizen worden in eigen beheer gebouwd. (Foto Jeroen van Hattum) Als reactie op de verkeersperikelen rond de omleidingen van Pont- weg, is op de hoek van de Westerweg en Akenbuurt een nieuw, opwekkend verkeersbord geplaatst. (Foto Olivier Schilling) Amy Groenewegen en Daniël Camphuijsen doen zaterdag 20 maart mee aan de halve finales van de BBC Public Speaking Awards. VRIJDAG 19 MAART 2010 Een praatje maken met relaties en ondertussen links en rechts dingen proeven. Het was een vertrouwd beeld op de zeventiende Horeca- en Recreatiebeurs in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. De beurs trok 1248 bezoekers, 56 meer dan een jaar geleden. Organisator Nico Erwich zei terug te kijken op een geslaagde beurs. 'De bedrijven waren tevreden en dan ben ik het ook.' (Foto Jeroen van Hattum) Een mooi en meelijwekkend verhaal over ganzenoverlast stond er op de voorpagina van de Texelse Courant. Men hoopt zo bij de Texelse bevol king begrip te kweken voor het doodmaken van ganzen. Het enige vervelende van dit verhaal is dat er vrijwel niets van waar is. De zoge naamde schade is door mensen bedacht omdat ze het alleenrecht eisen op hun omgeving. Er zijn ech ter boeren, ook in onze provincie, die de natuur wel begrijpen en daar om de ganzen met rust laten, óók op het land dat zij zelf gebruiken. Het kan dus wel. Vooral het stukje dat de toeristen sector klaagt, is totale onzin. Toeris ten komen voor de natuur met alles erop en eraan, inclusief ganzen. Een deskundige zou op het strand poep van de gans hebben gedeter mineerd, terwijl er nog duizenden andere vogels zoals meeuwen op het strand poepen. Heel knap. Dan moet ik toch echt moeite doen om mijn lachen te onderdrukken. Daar naast laat de mens ook veel rotzooi achter op het strand. Wat de natuur betreft, mag het voor eens en altijd duidelijk zijn, dat het de mens is die alles opeist en die met al zijn ingrijpen en beslissen wat wel en niet mag bestaan de natuur verstoort en niet de gans. Die bestaat en doet alleen wat in de natuur alle soorten moeten, name lijk overleven en voortplanten. Elk levend wezen heeft het recht om te bestaan, de mens niet meer dan een ander. Zo is het bedoeld, al wil len sommige mensen dit niet. Bedenk dan wel dat wie wind zaait, storm zal oogsten. In dit geval een storm van protest, want ook op dit eiland zijn veel mensen het niet eens met de vangacties en het doden. Bovendien is het ondemo cratisch, want niemand heeft ooit de bevolking gevraagd of men last heeft van ganzen en of ze daarom maar dood moeten. De dood door C02 komt door verstikking en is zeker niet pijnloos en heel stressvol. Probeer maar eens twee minuten in een ruimte zonder zuurstof of onder water te verblijven, dat is ongeveer dezelfde ervaring. Voor wie dan nog niet wil horen, zal ooit voelen het gevolg zijn, want als men met een omweg via het ministerie de Euro pese regelgeving probeert te omzei len, zullen er net als de vorige keer mensen opstaan die zich niet meer aan de spelregels houden. Dat heet dan eigen schuld. Frans van der Reyken, Den Burg. ZOA-Vluchtelingenzorg gaat van 21 tot en met 27 maart langs de deuren om te collecteren. Er wordt geld opgehaald voor de zorg aan mensen in Afrika en Azië die zijn gevlucht voor oorlog, honger of natuurrampen. In buurthuis Bethel in Zuid-Eierland wordt maandag 5 april (tweede paasdag van 11.00 tot 14.00 uur de jaarlijkse rommelmarkt gehou den. De opbrengst van de markt komt ten goede aan het onderhoud van het gebouw. Zeezoogdierenonderzoeker Peter Reijnders houdt woensdag 24 maart een lezing met de titel Is er nog wel plaats voor walvis sen in de oceanen en zeeën? Deze wordt gehouden bij Eco mare en begint om 20.00 uur. Entree €2,50 (inclusief koffie of thee). Reijnders gaat in op de bedreigin gen waaraan walvissen worden blootgesteld, zoals verontreiniging, geluid, bijvangst en gebiedsver- kleining. In de lezing draagt hij mogelijke oplossingen aan en bespreekt hij de zin en onzin van allerlei maatregelen. De lezing van Reijnders is de laat ste in een serie van vier winter die Ecomare de afgelopen maanden organiseerde en die als overkoepe lend thema had (On)gewild wild, waar mens en dier elkaar raken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 5