'Je kunt niet zomaar
een restaurant starten
Verkoop van huizen
op Oost begonnen
'Mooie smaken en
goede combinaties'
5 COURANT
TEXELSE
Texelaars strijden
om BBC Awards
Begrip
Collecte ZOA
Rommelmarkt
buurthuis Bethel
Lezing over
walvissen
GELACHEN
WORDEN!
Wat ik zeggen wou
Keukenapparatuur, meubilair,
serviesgoed en schoonmaak
middelen. Als je plannen hebt
om stappen in de horeca te zet
ten, is een horeca- en recreatie-
beurs een geschikte plek om je
te oriënteren.
Met een kladblok in de hand en
een cameratas om de schouders
besluit ik me dinsdag tijdens de
zeventiende Horeca- en Recreatie-
beurs in sporthal Ons Genoegen in
Den Burg op een nieuwe 'carrière'
te oriënteren: een eigen restaurant.
Niet dat ik daar veel ervaring mee
heb, maar je kunt nooit weten. En
op een beurs met 62 standhou
ders, waarvan het merendeel van
de overkant, moet het toch lukken
informatie te vergaren.
Dat de plannen wellicht wat driest
zijn, maakt vertegenwoordiger Ton
Muileboom van Rational uit Wier
den, leverancier van keukens, met
een duidelijk. Een keuken is niet
bepaald het eerste om bij het star
ten van een restaurant aan te den
ken. 'Heb je al een pand, heb je je
op de markt georiënteerd, weet je
wat voor soort restaurant je wil
beginnen, ben je al bij relaties
geweest om je te laten adviseren?',
vraagt hij.
Over keukens wordt vooralsnog
niet gesproken. 'Je moet eerst
weten wat je wilt', gaat Muilen
boom, een vast gezicht op de
beurs, verder. 'Je kunt niet zomaar
als gelukszoeker een restaurant
beginnen.'
Het enthousiasme is al wat getem
perd, maar er zijn nog 61 stands te
gaan om te nader te oriënteren.
Voortafels en stoelen kan ik terecht
bij Satelliet Meubelen uit Breda,
ook een vaste gast op de beurs.
Meubels met natuurlijke tinten zijn
Pieter-Jan Kooger en Danny
Westerlaken zijn begonnen met
de verkoop van de drie nieuwe
huizen die ze in eigen beheer op
Oost bouwen.
De huizen, waar in het verleden het
nodige om te doen is geweest,
komen op het terrein dat voorheen
van de familie G.P. Plaatsman was.
Een jaar geleden bouwden Wester
laken en Kooger er al drie vakantie
huizen, nu komen daar de perma
nente woning bij. Voor zover
bekend is het lang geleden dat in
het buurtschap nieuwe huizen zijn
gebouwd.
De drie huizen, één vrijstaand en
twee onder één kap in de vorm van
een boerderij, worden gebouwd in
traditionele stijl met onder meer
momenteel de trend, vertelt verte
genwoordiger Henk Abercrombie.
'Maar je moet er rekening mee
houden dat meubilair gemiddeld
om de vijf jaar moet worden ver
vangen', voegt hij toe.
Serviesgoed lijkt langer mee te
gaan. Irving Waas van Steelite uit
Amsterdam vertelt over een klant
die al meer dan twintig jaar met
hetzelfde servies doet. 'Al zit daar
geen glazuur meer op.' Gemiddeld
moet servies om de vijf, zes jaar
worden vervangen.' Er beginnen
zich toch wat kostenposten aan de
horizon af te tekenen. Mocht ik
overgaan tot aanschaf, dan moet ik
me richten op schuine schalen en
langwerpig borden of servies met
afwijkende vormen. Rond en recht
hoekig is uit de mode.
Het oog wil ook wat en daarvoor
kom ik uit bij kunstenaar Daan van
Loenhout die op de beurs laat zien
hoe je met muur- en wandschilde
ringen een restaurant een gezicht
kan geven. Het Pafiljoen, een
rokershut die buiten bij Paal 28
staat, is één van zijn wapenfeiten.
Het gebouw is beschilderd alsof
het is gemaakt van een partij oude
planken. 'Dat is trompe l'oeil', ver
telt hij, 'het oog wordt bedrogen in
wat het ziet.'
De rekening tussendoor opma
kend, ben ik nog ver verwijderd
van dat eigen restaurant. De woor
den van Muileboom klinken in
gedachte: eerst weten wat je wilt
voor je aan de slag gaat. Over de
menukaart heb ik evenmin nage
dacht, maar waar producten te
verkrijgen zijn, wordt op de beurs
wel duidelijk. 'Als je vóór 16.00 uur
bestelt, heb je de volgende dag
vóór 12.00 uur versproducten in
huis', vertelt Theo Rijnsaardt van
groothandel De Kweker. Theo staat
een houten dakbeschot en oud-
Hollandse dakpannen. 'Ze komen
er hetzelfde uit te zien als de vakan
tiehuisjes.'
De bouw begint zodra twee van de
drie huizen zijn verkocht. De kos
ten variëren naar verwachting tus
sen de €270.0000,- en €300.000,-
(afhankelijk van wensen van de
koper) waardoor er mogelijk één
onder de koopprijsgrens van
€272.000,- kan blijven. De beton-
delen voor de vloer liggen inmid
dels klaar op het landje tegenover
het bouwterrein. TM Vastgoed ver
zorgt de verkoop.
De twee Texelaars kiezen er bewust
voor juist nu te gaan bouwen als
tegenhanger voor de economische
crisis. Kooger: 'Je kunt negatief
zijn en wachten tot iemand zegt
groot afgebeeld op de zijkant van
een vrachtwagen van de leveran
cier dus hij kan het weten.
Ondanks het ontbreken van de
grote lijnen, word ik wel steeds
wijzer. Pieter Leijstra van kruiden
specialist Verstegen wijdt me in in
de geheimen van zout (nooit gewe
ten dat er onderscheid wordt
gemaakt in rookzout, himalaya-
zout, zeezout en perzisch zout) en
het bestaan van chocoladepeper
wordt onthuld.
Gijs Bulthuis van Gouda's Glorie
vertrouwt me toe dat saus in drieli
terflessen beter is dan saus in
emmers van tien liter. Mocht ik ooit
willen gaan frituren in mijn restau
rant dan heeft hij wel neutraal fri
tuurvet dat niet stinkt.
Een keuken ontbreekt nog steeds
in de plannen, maar Roel Merks
van de Texelse Stoffeerders advi
seert me op de vloer in ieder geval
recyclebare pvc-tegels te leggen.
Het spul is vrijwel onverwoestbaar,
snel gelegd en je moet je best
doen om erover uit te glijden.
Ondanks alle goede tips en advie
zen verdwijnen de plannen voor
een restaurant toch steeds meer
op de lange baan. Zeker na een
informatief bezoek aan de stand
van Tex-lin. Goed schoonmaken
van een restaurant is ook bedui
dend meer dan met een natte lap
door de zaak gaan.
Ik neem het eerste advies van Mui
leboom ter harte: eerst maar eens
goed oriënteren op wat ik wil. Het
kladblok gaat in de cameratas en
ik ga verder doen waarvoor de
meeste mensen naar de horeca-
en recreatiebeurs zijn gekomen:
netwerken en links en rechts een
praatje maken.
Jeroen van Hattum
dat het beter wordt, maar je kunt er
ook zelf voor zorgen dat het beter
gaat. Als wij hier bouwen, houden
we mee het bouwproces op gang.
Nu valt het op Texel mee met de
crisis, maar aan de betondelen
konden we merken dat het aan de
overkant anders is. Normaal duurt
het twaalf weken voor je een
bestelling binnen hebt en nu had
den we de delen in zes weken en
de leverancier vroeg of we ze alsje
blieft wilden afnemen.'
Er was in het verleden het nodige
te doen om de huizen, omdat ver
ondersteld werd dat ze op het
groene middenterrein zouden
komen, terwijl ze aan de rand daar
van waren gepland. Later besloten
Kooger en Westerlaken zowel de
vakantiehuisjes als de woonhuizen
aan één kant van de weg te bou
wen. Ze hadden vergunning voor
vier huizen en zes vakantiehuizen,
maar ze besloten naar twee keer
drie te gaan. De vakantiehuizen,
die kort voor het seizoen werden
opgeleverd, lopen goed.
Leon van Sambeek en Sander
Kroon van het ROC Kop van
Noord-Holland hebben de kook-
wedstrijd gewonnen die dinsdag
tijdens de Horeca- en Recreatie-
beurs in sporthal Ons Genoegen
werd gehouden.
Vier teams met acht koks-in-oplei-
ding namen het tegen elkaar op bij
de jaarlijkse wedstrijd waarbij de
leerlingen met ingrediënten uit een
Mystery Basket gerechten klaar
moeten maken. Deze keer waren
eendenborst, kabeljauw, de verge
ten groente cavolo nero (een soort
bladkool), amsoi, papaya en ana
nas de ingrediënten waarmee de
leerlingen ter plekke gerechten
moesten bedenken en klaarma
ken.
Van Sambeek, leerling bij hotel
brasserie Rebecca in De Waal, en
Kroon, leerling bij hotel-restaurant
Greenside in De Koog, wisten raad
met de spullen. Als voorgerecht
hadden ze gerookte eendenborst
op een bedje van rucola met een
dressing van gember en een gelei
van sinaasappel en gember.
Het hoofdgerecht bestond uit de
kabeljauw op een bedje van shii
takes met madeirasaus, gefour
neerde aardappeltjes en een rou
leau van amsoi, gevuld met de
cavolo nero. Het dessert werd
samengesteld op basis van de
papaya, mangoschuim en anana
sijs. De teams maakten elk ook
drie amuses die aan het publiek
werden uitgedeeld.
De gerechten werden geproefd en
gekeurd door burgemeester Fran-
cine Giskes, Dirk Haker, Herre
Oosterhaven van de rotiserie in
Oosterend en Annette van Ruiten
burg (Slowfood Texel). Volgens
haar werden de maaltijden kleurrijk
gepresenteerd en werd de cavolo
nero goed gebruikt. Wat het was,
was soms een vraagteken, maar
de leerlingen konden er wel mee
omgaan. Giskes vond dat de leer
lingen creatief bezig waren
geweest. 'De gerechten hadden
mooie smaken, er waren goede
combinaties en het was smullen.'
De wedstrijd gastheerschap ont
brak dit jaar. De koks presenteer
den zelf de maaltijden aan de jury
leden in plaats van dat er speciaal
leerlingen in de bediening liepen.
Volgens Sylvia Ruizendaal van het
ROC was er bewust voor gekozen
de wedstrijd gastheerschap ach
terwege te laten, omdat die leerlin
gen al de handen vol hebben aan
wedstrijden.
De andere deelnemende koks-in-
opleiding waren Jasper Diks, Jan
Eppink, Alex Sessink en Simon
Kramer. Er deden ook twee dames
van de overkant mee: Tamara Kok
en Marije Zweep. Ruizendaal: 'De
leerlingen konden zelf aangegeven
of ze aan de wedstrijd mee wilden
doen. Op die manier hebben we
gemotiveerde deelnemers.'
In het James Boswell Instituut in
Utrecht vinden zaterdag 20 maart
de halve finales plaats van de BBC
Public Speaking Awards De 32
kandidaten die in de voorrondes
gewonnen hebben, worden beoor
deeld op Engelse spreekvaardig
heid en presentatietalent. Uiteinde
lijk gaan tien finalisten door naar de
finale die op 10 april in Amsterdam
wordt gehouden. Aan de halve
finale doen twee Texelaars mee,
Amy Groenewegen en Daniël
Camphuijsen. Zij eindigden tijdens
de voorronde in Nieuwegein bij de
beste zes.
Doorgaand
verkeer
gestremd
ER MAG HtST
De Horeca- en Recreatiebeurs, waar 62 standhouders stonden, trok
veel bezoekers. Een medewerker van Ecomare won een TomTom die
als deurprijs beschikbaar was gesteld, de Texelse Visspecialist won
een waardebon van €250,- voor meubilair. Foto Jeroen van Hattum)
Impressie van de drie nieuwe woonhuizen die Danny Westerlaken en
Pieter Jan Kooger op Oost willen bouwen. Ze beginnen als twee van
de drie huizen zijn verkocht.
Pieter Jan Kooger en Danny Westerlaken bij het terrein van voorheen
de familie Plaatsman waar de drie nieuwe woonhuizen moeten verrij
zen. De huizen worden in eigen beheer gebouwd. (Foto Jeroen van Hattum)
Als reactie op de verkeersperikelen rond de omleidingen van Pont-
weg, is op de hoek van de Westerweg en Akenbuurt een nieuw,
opwekkend verkeersbord geplaatst. (Foto Olivier Schilling)
Amy Groenewegen en Daniël Camphuijsen doen zaterdag 20 maart
mee aan de halve finales van de BBC Public Speaking Awards.
VRIJDAG 19 MAART 2010
Een praatje maken met relaties en ondertussen links en rechts dingen
proeven. Het was een vertrouwd beeld op de zeventiende Horeca- en
Recreatiebeurs in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. De beurs trok
1248 bezoekers, 56 meer dan een jaar geleden. Organisator Nico
Erwich zei terug te kijken op een geslaagde beurs. 'De bedrijven
waren tevreden en dan ben ik het ook.' (Foto Jeroen van Hattum)
Een mooi en meelijwekkend verhaal
over ganzenoverlast stond er op de
voorpagina van de Texelse Courant.
Men hoopt zo bij de Texelse bevol
king begrip te kweken voor het
doodmaken van ganzen. Het enige
vervelende van dit verhaal is dat er
vrijwel niets van waar is. De zoge
naamde schade is door mensen
bedacht omdat ze het alleenrecht
eisen op hun omgeving. Er zijn ech
ter boeren, ook in onze provincie,
die de natuur wel begrijpen en daar
om de ganzen met rust laten, óók
op het land dat zij zelf gebruiken.
Het kan dus wel.
Vooral het stukje dat de toeristen
sector klaagt, is totale onzin. Toeris
ten komen voor de natuur met alles
erop en eraan, inclusief ganzen.
Een deskundige zou op het strand
poep van de gans hebben gedeter
mineerd, terwijl er nog duizenden
andere vogels zoals meeuwen op
het strand poepen. Heel knap. Dan
moet ik toch echt moeite doen om
mijn lachen te onderdrukken. Daar
naast laat de mens ook veel rotzooi
achter op het strand.
Wat de natuur betreft, mag het voor
eens en altijd duidelijk zijn, dat het
de mens is die alles opeist en die
met al zijn ingrijpen en beslissen
wat wel en niet mag bestaan de
natuur verstoort en niet de gans.
Die bestaat en doet alleen wat in de
natuur alle soorten moeten, name
lijk overleven en voortplanten. Elk
levend wezen heeft het recht om te
bestaan, de mens niet meer dan
een ander. Zo is het bedoeld, al wil
len sommige mensen dit niet.
Bedenk dan wel dat wie wind zaait,
storm zal oogsten. In dit geval een
storm van protest, want ook op dit
eiland zijn veel mensen het niet
eens met de vangacties en het
doden. Bovendien is het ondemo
cratisch, want niemand heeft ooit
de bevolking gevraagd of men last
heeft van ganzen en of ze daarom
maar dood moeten. De dood door
C02 komt door verstikking en is
zeker niet pijnloos en heel stressvol.
Probeer maar eens twee minuten in
een ruimte zonder zuurstof of onder
water te verblijven, dat is ongeveer
dezelfde ervaring. Voor wie dan nog
niet wil horen, zal ooit voelen het
gevolg zijn, want als men met een
omweg via het ministerie de Euro
pese regelgeving probeert te omzei
len, zullen er net als de vorige keer
mensen opstaan die zich niet meer
aan de spelregels houden. Dat heet
dan eigen schuld.
Frans van der Reyken,
Den Burg.
ZOA-Vluchtelingenzorg gaat van
21 tot en met 27 maart langs de
deuren om te collecteren. Er wordt
geld opgehaald voor de zorg aan
mensen in Afrika en Azië die zijn
gevlucht voor oorlog, honger of
natuurrampen.
In buurthuis Bethel in Zuid-Eierland
wordt maandag 5 april (tweede
paasdag van 11.00 tot 14.00 uur
de jaarlijkse rommelmarkt gehou
den. De opbrengst van de markt
komt ten goede aan het onderhoud
van het gebouw.
Zeezoogdierenonderzoeker
Peter Reijnders houdt woensdag
24 maart een lezing met de titel
Is er nog wel plaats voor walvis
sen in de oceanen en zeeën?
Deze wordt gehouden bij Eco
mare en begint om 20.00 uur.
Entree €2,50 (inclusief koffie of
thee).
Reijnders gaat in op de bedreigin
gen waaraan walvissen worden
blootgesteld, zoals verontreiniging,
geluid, bijvangst en gebiedsver-
kleining. In de lezing draagt hij
mogelijke oplossingen aan en
bespreekt hij de zin en onzin van
allerlei maatregelen.
De lezing van Reijnders is de laat
ste in een serie van vier winter die
Ecomare de afgelopen maanden
organiseerde en die als overkoepe
lend thema had (On)gewild wild,
waar mens en dier elkaar raken.