DE BAKKER DELEEUW
Texelse Visspecialist
Timmer
Kwaliteit voor een
Gamba, carpaccio, Verdi
en vooral veel bekijks
Culinaire rondrit in klassieke Morgan
Oranje Tompoucen
De Echte Bakker
bV| aankoop
anje
TEXELSE 10 COURANT
Zie www.vikorn-actie.nl
met gele of rode kaart
€1,67 per stuk.
Hogerstraat 4 Weverstraat 90
Den Burg Den Burg
www.bakkertimmer.nl
Dorpsstraat 90
De Koog
Er zijn voor een man op leeftijd
een paar succesvolle manieren
om aandacht te trekken. Bijvoor
beeld door een oogverblindende
jonge vrouw te strikken of in een
klassieke sportwagen rond te
rijden. Dat laatste deden zo'n 26
eigenaars van fraaie Engelse
handgefabriceerde Morgans, die
er zaterdag op Texel een culi
naire dag van maakten. Ze lieten
ook de verslaggever dit genoe
gen smaken.
eentje in het dorp. Van de notaris.
Zeker een Singer?, vroeg ik. Jon
geman, dit is een Morgan, corri
geerde hij mij. Toen wist ik: als ik
ooit genoeg centen heb, dan koop
ik er eentje.' Dat moment liet 48
jaar op zich wachten. Een jaar of
tien geleden kocht Nijhuis een
Morgan +8, een achtcilinder uit
1992, vier liter en 190 pk. Eén tikje
op het gaspedaal en de leuning
drukt in de rug. Frans: 'De Morgan
heeft geen stuurbekrachtiging of
Je hoeft geen
grote kenner van
auto's zijn om een
Morgan te her
kennen. Een open
tweezitter met
een motorkap waar geen eind aan
lijkt te komen, fraaie spatborden en
spaakwielen, een klassieker die de
nostalgie en rijkdom ademt uit ver
vlogen tijden. Met achter het stuur
niet zelden een chauffeur met een
grijze kuif en/of snor. Een Morgan
is voor menigeen een lang gekoes
terde droom die is uitgekomen.
Zoals voor Frans Nijhuis uit Balk
brug. 'Als jochie stond er bij ons
elektronica; Vuistregel is: gas geven
op een rechte weg, niet tijdens het
sturen, dan ga je zwabberen.'
Het is niet mijn gewoonte om mee
te rijden met rondritten van auto
clubs waarvan er rond deze tijd per
weekend soms meerdere per dag
worden gehouden. Maar als Mor-
gan-liefhebber Willem Hemelraad
uit De Waal een paar dagen eerder
belt met de mededeling dat ze er
een culinaire tocht langs gerenom
meerde Texelse restaurants van
maken, laat deze verslaggever zich
dat buitenkansje niet ontglippen.
Zo komt het dat ik zaterdagmorgen
na het verorberen van een over
heerlijk pasteitje van onder meer
lamsham, Texelse asperges en
bieslook, bereid door Michel
Arends van Rebecca, plaats neem
in de helderrode tweezitter van
Frans Nijhuis. Instappen vergt de
nodige behendigheid, de been
ruimte is wat
beperkt. Vooraf
gegaan door gid
sen Wil en Gerrit
Boot zet de stoet
vanuit De Waal via
Spang koers naar
Oosterend. Nijhuis geniet. 'Leuk
om hier na 44 jaar weer terug te
zijn. Toen ik in 1966 eindexamen
had gedaan, ben ik in mei naar
Texel vertrokken. Ik zou voor een
weekje, maar ik bleef tot oktober.
Ik werkte 's zomers bij een rond-
vaartbedrijf in Oudeschild. De
schipper hield wel van een borrel.
Ik heb me prima vermaakt en het
verdiende goed. Van het geld kocht
Celine de Graaf van De Rog brengt gefrituurde gamba's rond.
ik een Puch en ik hield aan het eind
900 gulden over. Maar sindsdien
ben ik hier niet meer geweest.'
De rit gaat via Oosterend, langs de
molen van Het Noorden naar De
Cocksdorp. Met een gemiddelde
snelheid van circa vijftig. 'Veel te
langzaam', wijst hij op de oplo
pende temperatuur van de lucht-
gekoelde motor. Als die boven de
honderd graden Celsius komt,
schakelt hij een ventilator in. In de
Kikkertstraat worden we binnenge
haald als bevrijders. Piet Zijm en
Celine de Graaf komen langs met
gefrituurde gamba's en ter verho
ging van de sfeer haalt mijn chauf
feur uit de kofferbak een antieke
grammofoon. Ook op gebied van
muziek gaat zijn voorkeur uit naar
klassiek, getuige Verdi's Slaven
koor. 'Deze plaat is 105 jaar oud.'
Een Cocksdorpse neemt het gezel
schap op de hak. 'Een creditcard
auto. Veel meer kun je niet meene
men.' De rit wordt vervolgd via
Eierland, met als volgende stop
café-restaurant De Slufter. En ter
wijl een toeschouwer zijn bewon
dering uit over het geluid, drukt
Frans het gaspedaal een stukje
extra in. Ook hier wacht een culi
naire verrassing. De carpaccio van
Texels rundvlees is om op te zui
gen zo mals. Bij gebrek aan een
tafel gebruikte een passagiere de
kofferbak als onderzetter. En terwijl
de zon de gezichten roder kleurt,
rijden we via de Dennen naar de
volgende halte: Bos en Duin. Robin
Koenen en de gebroeders Roy en
Jorrit de Waart hebben zich uitge
sloofd. Terwijl de Morgans één voor
één voorbij rollen, dienen de man
nen van Texels eerste drive in-res-
taurant een huisgemaakte aardap
pelsalade, met citrus, rivierkreeft,
gerookt zeezout en wat al niet meer
op, met daarbij een glaasje echt
Texels appelsap. De klok tikt door
en terwijl ik mij naar een andere
weekendklus spoed, tuft de colon
ne verder over het eiland. Langs
onder meer Bij Jef in Den Hoorn,
waar de houder van de Texelse
Michelinster het gezelschap liet
proeven. Bijzonder onderdeel is een
rondleiding door de eendenkooi van
Spang, onder leiding van Eckard
Boot van Natuurmonumenten. In
het kooikershuisje wacht een culi
naire verrassing: droge gerookte
lamsworst van slager Goënga. De
rit eindigt bij Rebecca.
Gerard Timmerman
De auto doet dienst als geïmproviseerde dinertafel.
IN JE WAKKER
Koop een Vikorn brood en maak
kans op een voetbalclinic voor je
hele team, traininsvoetballen
of een Wii.
Michel Arends van Rebecca serveert een pasteitje van onder meer lamsham.
DINSDAG 1 JUNI 2010