DE BAKKER DELEEUW Texelse Visspecialist Timmer Kwaliteit voor een Gamba, carpaccio, Verdi en vooral veel bekijks Culinaire rondrit in klassieke Morgan Oranje Tompoucen De Echte Bakker bV| aankoop anje TEXELSE 10 COURANT Zie www.vikorn-actie.nl met gele of rode kaart €1,67 per stuk. Hogerstraat 4 Weverstraat 90 Den Burg Den Burg www.bakkertimmer.nl Dorpsstraat 90 De Koog Er zijn voor een man op leeftijd een paar succesvolle manieren om aandacht te trekken. Bijvoor beeld door een oogverblindende jonge vrouw te strikken of in een klassieke sportwagen rond te rijden. Dat laatste deden zo'n 26 eigenaars van fraaie Engelse handgefabriceerde Morgans, die er zaterdag op Texel een culi naire dag van maakten. Ze lieten ook de verslaggever dit genoe gen smaken. eentje in het dorp. Van de notaris. Zeker een Singer?, vroeg ik. Jon geman, dit is een Morgan, corri geerde hij mij. Toen wist ik: als ik ooit genoeg centen heb, dan koop ik er eentje.' Dat moment liet 48 jaar op zich wachten. Een jaar of tien geleden kocht Nijhuis een Morgan +8, een achtcilinder uit 1992, vier liter en 190 pk. Eén tikje op het gaspedaal en de leuning drukt in de rug. Frans: 'De Morgan heeft geen stuurbekrachtiging of Je hoeft geen grote kenner van auto's zijn om een Morgan te her kennen. Een open tweezitter met een motorkap waar geen eind aan lijkt te komen, fraaie spatborden en spaakwielen, een klassieker die de nostalgie en rijkdom ademt uit ver vlogen tijden. Met achter het stuur niet zelden een chauffeur met een grijze kuif en/of snor. Een Morgan is voor menigeen een lang gekoes terde droom die is uitgekomen. Zoals voor Frans Nijhuis uit Balk brug. 'Als jochie stond er bij ons elektronica; Vuistregel is: gas geven op een rechte weg, niet tijdens het sturen, dan ga je zwabberen.' Het is niet mijn gewoonte om mee te rijden met rondritten van auto clubs waarvan er rond deze tijd per weekend soms meerdere per dag worden gehouden. Maar als Mor- gan-liefhebber Willem Hemelraad uit De Waal een paar dagen eerder belt met de mededeling dat ze er een culinaire tocht langs gerenom meerde Texelse restaurants van maken, laat deze verslaggever zich dat buitenkansje niet ontglippen. Zo komt het dat ik zaterdagmorgen na het verorberen van een over heerlijk pasteitje van onder meer lamsham, Texelse asperges en bieslook, bereid door Michel Arends van Rebecca, plaats neem in de helderrode tweezitter van Frans Nijhuis. Instappen vergt de nodige behendigheid, de been ruimte is wat beperkt. Vooraf gegaan door gid sen Wil en Gerrit Boot zet de stoet vanuit De Waal via Spang koers naar Oosterend. Nijhuis geniet. 'Leuk om hier na 44 jaar weer terug te zijn. Toen ik in 1966 eindexamen had gedaan, ben ik in mei naar Texel vertrokken. Ik zou voor een weekje, maar ik bleef tot oktober. Ik werkte 's zomers bij een rond- vaartbedrijf in Oudeschild. De schipper hield wel van een borrel. Ik heb me prima vermaakt en het verdiende goed. Van het geld kocht Celine de Graaf van De Rog brengt gefrituurde gamba's rond. ik een Puch en ik hield aan het eind 900 gulden over. Maar sindsdien ben ik hier niet meer geweest.' De rit gaat via Oosterend, langs de molen van Het Noorden naar De Cocksdorp. Met een gemiddelde snelheid van circa vijftig. 'Veel te langzaam', wijst hij op de oplo pende temperatuur van de lucht- gekoelde motor. Als die boven de honderd graden Celsius komt, schakelt hij een ventilator in. In de Kikkertstraat worden we binnenge haald als bevrijders. Piet Zijm en Celine de Graaf komen langs met gefrituurde gamba's en ter verho ging van de sfeer haalt mijn chauf feur uit de kofferbak een antieke grammofoon. Ook op gebied van muziek gaat zijn voorkeur uit naar klassiek, getuige Verdi's Slaven koor. 'Deze plaat is 105 jaar oud.' Een Cocksdorpse neemt het gezel schap op de hak. 'Een creditcard auto. Veel meer kun je niet meene men.' De rit wordt vervolgd via Eierland, met als volgende stop café-restaurant De Slufter. En ter wijl een toeschouwer zijn bewon dering uit over het geluid, drukt Frans het gaspedaal een stukje extra in. Ook hier wacht een culi naire verrassing. De carpaccio van Texels rundvlees is om op te zui gen zo mals. Bij gebrek aan een tafel gebruikte een passagiere de kofferbak als onderzetter. En terwijl de zon de gezichten roder kleurt, rijden we via de Dennen naar de volgende halte: Bos en Duin. Robin Koenen en de gebroeders Roy en Jorrit de Waart hebben zich uitge sloofd. Terwijl de Morgans één voor één voorbij rollen, dienen de man nen van Texels eerste drive in-res- taurant een huisgemaakte aardap pelsalade, met citrus, rivierkreeft, gerookt zeezout en wat al niet meer op, met daarbij een glaasje echt Texels appelsap. De klok tikt door en terwijl ik mij naar een andere weekendklus spoed, tuft de colon ne verder over het eiland. Langs onder meer Bij Jef in Den Hoorn, waar de houder van de Texelse Michelinster het gezelschap liet proeven. Bijzonder onderdeel is een rondleiding door de eendenkooi van Spang, onder leiding van Eckard Boot van Natuurmonumenten. In het kooikershuisje wacht een culi naire verrassing: droge gerookte lamsworst van slager Goënga. De rit eindigt bij Rebecca. Gerard Timmerman De auto doet dienst als geïmproviseerde dinertafel. IN JE WAKKER Koop een Vikorn brood en maak kans op een voetbalclinic voor je hele team, traininsvoetballen of een Wii. Michel Arends van Rebecca serveert een pasteitje van onder meer lamsham. DINSDAG 1 JUNI 2010

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 10