Winnaar 2009 promoot zichzelf op Texel Culinair Steeds meer jonge koks die echt hun best doen' 'Prachtige landbouwgrond zonder pardon opgeofferd' Agrarische Jongeren Texel: enthousiast, ondernemend, maar ook kritisch TEXELSE 12 COURANT Sloop is zonde Motortoertocht Linedance De Koog Wat ik zeggen wou VRIJDAG 3 SEPTEMBER 2010 Meedoen aan Texel Culinair noemt hij zowel een 'uitdaging' als een 'kwelling'. 'Ik ben nogal een pietje precies. Ik vind het heel belangrijk dat alles loopt zoals ik van te voren heb bedacht. Bovendien moet alles in het hotel ook gewoon doorgaan en is het best moeilijk op twee fronten actief te zijn. Pas als alles goed is gegaan, kan ik tevreden zijn.' Rustig en bedachtzaam. Dat zijn de eigenschappen die je te binnen schieten bij een ontmoeting met Joram van der Spek. Maar de chef-kok (en mede-eigenaar) van hotel Tatenhove, vorig jaar door de vakjury tot winnaar uitgeroepen van Texel Culinair, is vooral ook veeleisend en ambitieus. Want ondanks alle extra inspanningen die het evenement vraagt, vindt hij het van groot belang mee te doen. 'Het is promotie van je bedrijf. Mensen laten zien wat ze kunnen verwachten als ze bij ons boeken. Bovendien willen we graag meer gasten van buiten krijgen. Mensen die niet bij ons logeren, maar toch komen eten. Dat is moeilijk, want de drempel is hoog om in een hotel te gaan dineren. Je ziet dat ook bij andere bedrijven. We krijgen wel al meer mensen van buiten, zowel Texelaars als toeristen. Afgelopen week hebben we voor een grote groep een high-tea verzorgd, waar voor we alles zelf hadden gemaakt, tot de bonbons aan toe. We orga niseren ook wel luxe binnenbarbe- cues. En dit weekend doen we voor het eerst ook de catering bij een grote receptie.' De voorbereidingen voor de zeven de editie van Texel Culinair zijn eigenlijk al een jaar geleden begon nen. 'Door het festival beland je in een soort flow. Je zit zelf vol ideeën en krijgt ook inspiratie bij het zien wat andere bedrijven hebben. De gerechtjes bedenken we daarom in de week na Texel Culinair. Voordeel is dat je er het hele jaar aan kunt werken. Alles wat we komend weekend hebben, hebben we het afgelopen jaar al geserveerd aan onze hotelgas ten.' Hoewel Van der Spek altijd zijn best doet iets bij zonders te bedenken, mag het niet al te exclusief zijn. 'Het is niet de bedoeling dat mensen op Texel Culinair iets eten wat ze daarna nooit meer kun nen krijgen.' Ove rigens is het zo dat de gerechten die de hotelgas ten krijgen niet standaard zijn. 'We serveren altijd een verras singsmenu, bestaand uit drie gangen. We vra gen onze gasten altijd wat ze absoluut niet lus ten. Dat vraagt wel wat creativiteit. We bedenken elke dag iets anders. Dan bel ik bijvoorbeeld 's ochtends de vis boer met de vraag welke vis er bij dat seizoen hoort. Het streven is om gasten die twee weken blijven geen dag hetzelfde te voor te zet ten.' Op Texel Culinair serveert hotel Tatenhove drie verschillende gerechtjes. Volgens het reglement van het festival bevat elk daarvan ten minste één Texels product. Zo bestaat het voorgerecht uit een ter- El iaiifti 1 mm I Joram van der Spek: 'Prijzen zijn niet belangrijk. Het gaat erom dat de bezoekers tevreden zijn. rine van drie kazen van Wezenspyk en Pedro Ximenez-sherry, een compote van rode ui, peer en appel, een gelei van Texelse honing en een koekje met honing en sesam. Een aparte combinatie, vindt Van der Spek ook zelf. 'Texel se kaas wordt eigenlijk nooit gebruikt. Wel als kaasplankje, maar niet in een gerecht.' De pastinaak in het hoofdgerecht is 'uit eigen tuin'. Dat wil zeggen: de moestuin van Hans Kuipers aan de Westerweg, die sinds enkele jaren alle groenten voor hotel Tatenhove verbouwt. 'Dat contact is ontstaan toen zijn zoon bij ons werkte. Hans teelt van alles: truf felaardappelen, pompoenen, biet jes, zes verschillende kruiden, snij bonen, peultjes, courchettes. Dat is ons Texelse product. We zetten het er ook altijd bij.' Texel Culinair vraagt flink wat voor bereiding, al was het alleen maar omdat de circa 75 hotelgasten die volpension hebben geboekt vol gende week 'gewoon' hun diner moeten blijven krijgen. Van der Spek krijgt daarbij hulp van twee vrien den, die vol gens traditie de dagen rond het evenement vrij nemen om op Texel te wer ken. De des serts kunnen voor een deel al op de woens dag voor het evenement worden gemaakt, met de rest kan niet eerder dan op donderdag worden begon nen. De koks maken dan lange dagen. 'En de heilbot uit het hoofd- (Foto Joop Rommets) gerecht wordt natuurlijk ter plekke gebak ken. Dat kun je niet vooraf doen.' Hoeveel ze moeten berei den, is moeilijk in te schatten. 'Vorig jaar hebben we 1200 hoofd gerechten, 900 voorgerechten en 600 desserts verkocht. De laatste jaren zit er een behoorlijke groei in. Maar het heeft ook te maken met wat je serveert. Een paar jaar gele den hadden we soep, als enige restaurant, en dat liep heel goed. Vorig jaar was zaterdagavond bijna alles al op en hebben we zondag ochtend om zeven uur nog suka- delappen staan sudderen en loem pia's gedraaid. En de visboer moest nog naar IJmuiden om zeekrab te halen. Maar het is moeilijk te zeg gen. De verwachting is dat er dit jaar weer tien procent meer bezoe kers komen. Die willen we op vrij dag en zaterdag in ieder geval geen nee hoeven zeggen. Op zon dag mag dat eens een keer, al doen we het natuurlijk liever niet. Maar als het straks regent, is natuurlijk alles weer anders.' Veel Koger restaurants staan met hun stand voor hun eigen pand. Dat geldt uiteraard niet voor Taten hove en dat betekent dat vooraf goed over de logistiek moet wor den nagedacht. 'Van te voren den ken we goed na over de aankle ding. Die moet bij het hotel passen, met een natuurlijke uitstraling. Ver der moeten we zo precies mogelijk inschatten wat we ter plekke nodig hebben. Maar mocht er toch iets op zijn, dan is er iemand die heen en weer kan rijden om de voorra den weer aan te vullen. We staan er met vier koks, die elk hun eigen taak hebben, en twee mensen voor de bediening. Eén kok vertelt wat we serveren en legt de gasten bij voorbeeld iets uit over de gebruikte ingrediënten.' Vorig jaar werd hotel Tatenhove door de vakjury tot winnaar uitge roepen in de rubriek 'culinaire res taurants'. Van der Spek was er blij mee, maar hecht er niet te veel waarde aan. 'Prijzen zijn niet belangrijk. Het gaat erom dat de bezoekers tevreden zijn. De gasten staan voorop.' Zijn algemene indruk van het festival is de afgelo pen jaren positiever geworden. 'De kwaliteit is beter. Er zijn steeds meer jonge koks, die echt hun best doen en proberen eten te maken dat bij zo'n festival hoort. Nieuw is dat de gerechtjes niet zwaarder mogen wegen dan 100 gram. Dat vind ik wel goed. Het blijft nu een maal een proeverij.' Joop Rommets Plaats de grauwe gans op de vrijstellingslijst, zodat deze het hele jaar door kan worden bejaagd en het probleem is bin nen enkele jaren opgelost. Die oproep doet Agrarische Jonge ren Texel (AJT), voor wie de ganzenproblematiek momen teel de hoogste prioriteit heeft. 'Het is bittere noodzaak', zegt voorzitter Dirk-Jan Saai. effect heeft. Ze organiseren excursies, lezingen, doen aan bedrijfsvergelijkingen en verdie pen zich in probleemsituaties. Ze snijden, zoals maandag tijden de raadscommissie Grondgebied over Zeeburg, ook knelpunten aan. En zijn (nog) geen onderdeel van de gevestigde orde, die om de vrede te bewaren vaak op z'n woorden let. Jonge mannen die ken methodes heerst verdeeld heid.' Een jaar na de oprichting hebben ze een duidelijke visie gevormd, zo maakte het bestuur duidelijk op de persconferentie die ze dinsdag hielden in Hotel Texel. Saai: 'Texel is een prachtig eiland en uniek in zijn soort. Een eiland waar toerisme, visserij, natuur en Veertig jonge boeren, onder wie veel potentiële opvolgers van landbouwbedrijven, zijn lid van de vereniging die een jaar gele den werd opgericht. Ze willen onafhankelijk opereren, dus los van de LTO. Het is een bijzondere club. Goed, zelfs hoog opgeleide jonge mannen, met een gedegen theoretische achtergrond, opge groeid in agrarische gezinnen, die door hun werk op het land de dagelijkse praktijk kennen. Ze doken onder meer op tijdens de Landbouwdag, waar ze bezoe kers informeren over de land bouw en waar hun jeugdig enthousiasme een verfrissend niet belast zijn met de voorge schiedenis van heikele kwesties en tegen de zaken aankijken zoals ze op dit moment zijn. En geven daarop hun visie, waarbij ze geen blad voor de mond nemen. Enthousiast, ondernemend, initi atiefrijk, uiteraard minder ervaren, maar wel toekomstgericht. Ook kritisch en op een aantal punten bezorgd. Bijvoorbeeld over de moeizame verhouding tussen landbouw en natuurinstanties en de belemmering die dat geeft om te komen tot oplossingen. 'Als het om de ganzen gaat staan de neuzen zogenaamd wel dezelfde kant op, maar over de te gebrui- landbouw samen gaan en zorgen voor een kenmerkend Texelse landschap. De landbouw wordt vertegenwoordigd door meerdere grote, gezonde, mooie en onder nemende bedrijven, die op een hoog niveau de landbouw bedrij ven. Er liggen tal van kansen die de agrarische ondernemers graag aangrijpen.' Maar ze zien ook bedreigingen, die de toekomst voor de aanstor mende generatie negatief kunnen beïnvloeden. Het overschot aan grauwe ganzen dat vorige week al uitgebreid onder de aandacht kwam, is nu de belangrijkste. Wat Joost Broekman, Dirk Jan Saai, Michel Stroo en Gerco Eelman van het bestuur van Agrarische Jongeren Texel tijdens de persconferentie. (Foto Gerard Timmerman) viel daar nog aan nieuws over te melden? Dat het er veel te veel zijn en het beleid heeft gefaald. En dat je, zoals in de Witte Hoek, met duizend ganzen voor de deur niet meer fatsoenlijk kunt boeren. Het is al jaren pappen en nathou den. Tweehonderd broedparen zouden er volgens het faunabe heersplan op het eiland mogen zijn. Saai: 'Door de laksheid van de overheid en het gevoerde beleid is het gruwelijk uit de hand gelopen. Na het vergassen en de prikacties zijn we weer terug bij af. Op dit moment mogen alleen ganzen worden bejaagd op per celen waar schade aan gewassen is. En dan gaat er een hele papie ren rompslomp aan vooraf voor het afgeven van vergunningen. Jagers moeten 24 uur van te voren aangeven op welk perceel ze gaan zitten. Het is maar de vraag óf ze daar ook zitten. Ver plaatsen van de jacht naar een ander perceel wordt bestraft, soms zelfs met het intrekken van de jachtakte. Het bejagen van ganzen wordt de jagers onmoge lijk gemaakt.' En dan is er het probleem van de schadevergoe ding. 'Het staat niet in verhouding tot de werkelijk geleden schade.' Ze hebben het gevoel dat 25 pro cent wordt uitgekeerd en dat de rest van de aanvragen ergens blijft hangen. Via de media richten ze een oproep aan de gemeente, provin cie Noord-Holland en het ministe rie van LNV: 'Geef ons de toezeg ging om de ganzen op Texel op verschillende manieren te bestrij den. En zet de gans op de vrij stellingslijst. Alleen op deze manier kan dit probleem op Texel worden verholpen.' Ander punt van zorg is Waalen burg. Saai: 'Dat is voor jonge boeren een lastig onderwerp. De besluiten en afspraken zijn gemaakt ver voor onze tijd. Wel constateren we veel onduidelijk heid over de gemaakte afspraken en verschillende afwikkelingen. Dit zorgt voor onzekerheid. Drei gende onteigening baart ons zor gen. Minister Verburg had het bij haar bezoek over een win-win- win situatie. Maar vanuit ons oog punt is het een win-win-verlies situatie. Waarbij de agrarische sector aan het kortste eind trekt. Vervolgens krijgen ze de zoge naamde volwaardige grond terug op Zeeburg, waar een beheersre geling voor ganzen op ligt. Dus ook gebied met een natuurbe- stemming. Dit betekent twee keer zoveel natuur. Doordat boeren op Zeeburg grond in moeten leveren, wordt probleem verplaatst. Een belachelijke situatie waarmee niet kan worden geleefd.' Als het nu bleef bij Waalenburg. 'Verschillende natuurbelangheb- bende partijen gaan gewoon door met het opofferen van goede landbouwgrond voor natuur.' Ze verwijzen naar natuurbeheerplan Noord-Holland ILG Regio Texel. 'Er worden tien gebieden beschre ven waar een beperking op moet worden gelegd en waar rekening moet worden gehouden met natuur.' Ze zijn niet tegen de natuur, die ook thuishoort op Texel. 'Van deze tien gebieden oefenen de meeste dusdanig zware beperkingen uit, dat het uitoefenen van landbouw vrijwel onmogelijk is. Rijke, prachtige landbouwgrond wordt zonder pardon opgeofferd voor de Eco logische Hoofdstructuur. Dit komt niet overeen met onze gedachte: een evenwichtige verhouding tus sen landbouw en natuur, zonder dat wij ons in eikaars vaarwater begeven en zonder elkaar te hin deren. Dat is in deze situatie wél het geval: onacceptabel.' Sloop van het oude gemeentehuis is zonde. Het kost de gemeente tus sen de anderhalf en twee ton. Ten tweede schrijft men over behoud van de toren (de oude raads- en trouwzaal) bij de Vismarkt. Ook het torentje bij de Parkstraat zou moe ten blijven, net als de kelder onder het raadhuis. In het tussenstuk kan men twintig appartementen realise ren. Daar zitten veel jongelui op te wachten. Niet al te duur wonen en ook nog in het centrum. De gemeen te zal er financieel goed mee zitten. Zo'n twintig appartementen verhu- ren voor €400,- per maand, (exclu sief gas, water en elektra) is elke maand €8000,-, per jaar €96.000,-, in tien jaar €960.000,-. De bouwkos ten zijn €1,2 miljoen (€60.000,- per appartement), als je daar de huurop brengst over tien jaar van aftrekt, blijft er een tekort over van €240.000,- over. Daar staat tegenover dat je de appartementen na tien jaar kunt ver kopen voor bijvoorbeeld €60.000,-, samen €1,2 miljoen. Nic Dros, Harkebuurt Motorverenigingen MIOS uit Anna Paulowna, MWF uit Nib- bixwoud en MC68 uit Kromme nie houden zondag 12 septem ber een Triplerit. De Triplerit is de opvolger van de Quatrorit, die gedurende meer dan tien jaar door vier verenigin gen werd georganiseerd. De tocht wordt verreden in drie etappes, steeds van clubhuis naar club huis en is in totaal ongeveer 210 km lang. Er kan tussen 9.00 en 12.00 uur gestart worden, deel name kost €6,-. GPS-routes zijn verkrijgbaar in het clubhuis van MIOS en via www.mcmios.nl. Op de site is ook meer informatie over de tocht en de adressen van de clubhui zen te vinden. In Bosch en Zee bij De Koog worden op vier dinsdagen in september kennismakingsavon den linedance gehouden. Dins dag 5 oktober beginnen de reguliere lessen. De linedancers gebruiken steeds vaker ook andere dan uitsluitend countrymuziek. Zo wordt de laat ste tijd ook gebruik gemaakt van Top-40 en jumpstyle. De kennis makingsavonden zijn gratis toe gankelijk en beginnen om 19.30 uur. Na 5 oktober oefenen de begin ners van 19.00 tot 20.00 uur onder leiding van Irene Heerschap. Deel name kost €1,50 per avond. De gevorderden betalen €2,50 en oefenen van 20.00 tot 22.00 uur. Zij krijgen les van Marijke Huijsman.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 12