'Wilt u een tafel met bergzicht of met zeezicht?'
TEXELSE 3 COURANT
Fam il ieber ncnten
Janna Maria Daalder-Brouwer
Anna Klazina Timmer-Zijm
Maaike van der Knaap
Marije Schoo
Hulde aan het Bruidspaar!
Gefeliciteerd met jullie 40-jarig huwelijk!
Rohan Caroline
Doj stam jrum
tint Ukj-e trwc
Vowjoh uk edand vol hjj-es
mjk bmrtje, tms kundji,
«r zjk we tty dat je er
kent.
Puettr Hw
;eptemjer
Tnts eKyeUkhj
Lotje, )yyce eK )eneK
iwk der deUeK
CertKidustrmt ty
4^54- VF Bredn
Trotse opa eK trina:
Hans eK Cora Snider
r'HermaKskoeve"
Tel. 315032.
Cocky's
Kapsalon
Peter
'jouw kapper'
Weblog
De week van...
Dick van Barneveld
Zwemdiploma's
Wat ik zeggen wou
Zestig jaar
Geschokt omdat het zo snel ging en intens
verdrietig door dit grote verlies, hebben wij
afscheid moeten nemen van moeder Daalder
Weduwe van vader DaalderCees
■m 31 augustus 1928
t 9 september 2010
Peter en Etty
Nadja
Daisy en Ivo, Kian, Finn, Owen
Ruud
Ron en Valdisa
Evelyn
Marllon
Simone
Christian
Maurice
Rebekka
Richard en Angela
Sharen en Bart
Dennis
Botterstraat 43
1794 AC Oosterend
Moeder is overgebracht naar de strandkamer
van "Uitvaartcentrum Texel", Bernhardlaan 147
te Den Burg.
Er is gelegenheid tot condoleren op maandag
13 september van 19.30 tot 20.30 uur in het uit
vaartcentrum.
De uitvaartdienst zal worden gehouden op dins
dag 14 september om 13.30 uur in de voorma
lige Doopsgezinde kerk, Peperstraat 26 te Oos
terend. Aansluitend zullen wij moeder begeleiden
naar haar laatste rustplaats op de Algemene be
graafplaats van Oosterend, aan de Achtertune.
Na afloop van de begrafenis komen wij samen in
"De Bijenkorf", Mulderstraat 37 in Oosterend, waar
tevens gelegenheid is de familie te condoleren.
Correspondentieadres: Fam. P.J. Daalder,
Peperstraat 45, 1794 AJ Oosterend.
Indien u geen kaart heeft ontvangen dan kunt u deze
advertentie als uitnodiging beschouwen.
11 september 1970
VRIJDAG 10 SEPTEMBER 2010
Een woord, een gebaar of een kaart, het doet je goed,
wanneer je iemand die je lief hebt, missen moet.
Langs deze weg willen wij onze dank betuigen voor
de vele blijken van medeleven, in welke vorm dan
ook, na het overlijden van onze moeder, oma en
overgrootmoeder
CATHARINA ANNA MARIA
LEBER-HOOGENBOSCH
Carla en Johan
Patricia en Hans,Sten, Mats
Arnold
Jenny en Frits
Sander
Elles en Richard,
Lyanne, Marit, Benthe
Eva
Gerda en Otto
Erwin en Lyanne
Maaike
Danny
Marjon, in herinnering
Texel, september 2010
Met verdriet hebben wij kennis genomen van
het overlijden van mijn lieve zus, schoonzus en
onze tante
Arnhem A. Zijm
Den Burg C. Zijm-Riteco
neven en nichten
Wij zijn getrouwd!
op 13 augustus 2010.
Graag willen we iedereen bedanken
voor de geweldige dag!
11 september 2010
Namens de kinderen, kleinkinderen
en de rest van de familie:
gefeliciteerd met jullie huwelijk!
Corrie, Frans, Gerda, Wim
Advocatenkantoor
Fonds Familierecht.
Afspraak op Texel. 06-
25056150
ww w.texelseau to pa
gina.nl voor iedereen die
een goede en betrouwbare
auto zoekt!
Trapondersteuning. Nu
scherpe aanbiedingen.
Een goed advies. Bets
Fietsen, tel. 312184.
Naai Zo voor kledingre-
paratie, verstel en ver
maak. Ineke Zwart, tel.
311354.
Naai Zo Hét naai-, bor
duur- breicafé. Elke ma.,
di., wo. geopend. Info:
311354.
A.s. zat. 11 sept. deStren-
dervisrookwedstrijd met
poon en sliptong. Aanvang
10.00 uur.
IK UK Z£i VO.K
i ji
Zo io
Houtbouw ,,lt Para-
dyske" B.V., Noordber-
gum Frl. Voor sierlijke
autogarages, tuinhuisjes,
schuren, paardenboxen,
loodsen enz. Gemaakt van
28 mm geïmpregneerd ra
bat. Alle maten mogelijk,
rechtstreeks vanaf de fa
briek. Info en folders tel.
0511-474655, www.it-pa-
radyske.nl.
A.s. zat. 11 sept. deStren-
dervisrookwedstrijd met
poon en sliptong. Aanvang
10.00 uur.
Trek en Ghost race/ATB.
Verkoop en reparatie alle
merken fietsen. Bets Fiet
sen, tel. 312184.
Voor al uw schilderwerk
binnen en buiten: Schil
dersbedrijf Eschweiler.
Trapondersteuning. Nu
scherpe aanbiedingen.
Een goed advies. Bets
Fietsen, tel. 312184.
De Reuze aardbei
brengt lekkere sappige
aardbeien vanaf 6 bak
a 3,- bij u thuis. SMS
0653798086 of email:
info@dereuzeaardbei.nl
voor 12 uur met uw naam,
adres en hoeveel, er wordt
tussen 2 en 5 bezorgd. En
er zijn nu volop aardbei
en bij de Reuze aardbei
Schorrenweg 32a.
Boetiek "Allerlei". Vero
Moda, sterk in winterjas
sen v.a. €39.95. Bij "Al
lerlei" in De Koog, ook 's
zondags geopend.
Ma. geopend van
13.00 tot 18.00 uur,
di. t/m za. geopend van
8.30 tot 18.00 uur
Met of zonder afspraak.
De Koog, tel. 317575
of 06-22217601
Tegelshowroom De Te-
gelmeester, geopend op
afspraak, 06-22288683.
Krukas 3, Oudeschild.
Snij- en voegbedrijf J.
Peereboom Gespec. in
oude gevels en panden,
uithakken, reinigen en
voegen, snij- en knip-
voegspecialisten. 30 jaar.
erv. voegen uithakken,
zandstralen, snijvoegen,
€100,- m2. uithakken,
zandstralen, en terugvoe-
gen. €50,- m2 excl. btw.
Lid hoofdbedrijfschap
ambachten. 10 jaar ga
rantie. 072-5157635/06-
10001925. zie ook onze
website: www.voegbe-
drijfjanpeereboom.nl
Op verzoek van de Texelse Cou
rant hielden Robin Koenen en
Roy de Waart van restaurant Bos
en Duin een week lang een
weblog bij. Over de voorbereidin
gen voor Texel Culinair, kraak-
verse vis, een monster van het
vlees, windkracht 7+, een Itali
aanse kelner en een planeetmen
ger. Het complete weblog is te
lezen via www.texelsecourant.nl.
(Vrijdag)
Vandaag is het aankomstdag in
het hotel. Oude gasten zijn vertrok
ken, nieuwe gasten arriveren.
Ondanks dat er veel mensen van
buitenaf in het restaurant komen, is
het voor ons goed om te horen dat
het hotel vol zit. Dit betekent
natuurlijk extra klandizie.
Nadat rond half drie de meeste
lunchgasten hun buikje hadden
volgegeten, werd het hoog tijd om
een paar elementaire producten
voor het diner te gaan vervaardi
gen. Nog geen uur later pruttelde
het lamsstoofvlees, was de kreef
tensoep in de maak, waren de
aardappels gekookt, de sla gewas
sen en zat de brownie in de oven.
Natuurlijk moest er nog het een en
ander gebeuren, maar het begin
was er. Een kok wordt dan gelijk
een stukje relaxter...
Zoals gezegd staat er dit weekend
aardig wat op het programma.
Vanavond sowieso een groep van
9 en een groep van 13. Verder
natuurlijk de nodige 'tweetjes',
'drietjes' en 'viertjes'. Hoeveel dat
er worden is bij ons moeilijk in te
schatten. We blijven een laagdrem
pelig bedrijf, waar mensen zo bin
nen kunnen en mogen lopen.
(Zaterdag)
Vanaf het moment dat we op
de zaak waren, was het rennen
geblazen. Het ontbijt was toen al
verzorgd door Collette, maar er
moesten nog twee groepen komen.
Deze zouden beide om 13.00 uur
komen, maar de groep van 58
belde een half uur van tevoren dat
ze een uur eerder kwamen. Dan
loop je natuurlijk al snel achter de
feiten aan. Ook waren er weer veel
passanten op de fiets voor lunch
en koffie. Gelukkig ging het alle
maal vlekkeloos. Goede communi
catie is daarbij heel belangrijk.
Na de lunch tijd om de koeling op
te ruimen, daar word ik altijd blij
van. Als je dan ziet wat voor moois
er weer is bezorgd... Kraakverse
vis, mooie bospaddenstoelen, snij
bonen, Ierse rib-eyes. Mooi om dat
allemaal vast te houden en om er
iets moois mee te mogen doen.
Vandaag zat er ook nog iets bijzon
ders bij: een monster van het vlees
dat we gaan gebruiken op Texel
Culinair: ossenhaasfilets van 100
gram. Deze snijden wij doormid
den, zodat we twee porties over
houden. Het is helemaal goedge
keurd... topkwaliteit. De overige
150 kilo komt donderdag binnen.
(Zondag)
Het is ons niet ontgaan dat de
weersvooruitzichten voor komend
weekend niet zo gunstig zijn. Als
de voorspellingen kloppen, komt
er tijdens Texel Culinair een behoor
lijke bak met water uit de lucht
vallen. Het is nu aan de horeca-
mensen om hier op in te spelen.
Een nat weekend betekent waar
schijnlijk minder bezoekers, alhoe
wel windkracht 7+ nog erger is.
Laten we hopen dat het meevalt.
Eigenlijk moet je als horecaman of
-vrouw altijd rekening houden met
de omstandigheden. Of het nu met
het weer, evenementen (zoals een
braderie), de bezettingsgraad van
het hotel, wel of geen vakantietijd,
etc. te maken heeft. Altijd moet je
proberen in te schatten hoe druk
het gaat worden. De belangrijkste
factoren die daarmee samenhan
gen, zijn inkoop van de voorraad
en personeel. Teveel personeel
ingeroosterd betekent verlies, te
weinig personeel een hoop stress
en scheve gezichten bij de gasten.
En qua inkoop... Je werkt met ver
se spulletjes en als je te veel koopt,
moet je wel eens wat weggooien.
Te weinig inkopen kun je je niet
permitteren. Dan moet je 'nee' ver
kopen en dat wil je zelf niet en je
gasten al helemaal niet.
Giovanni is onze Italiaanse kelner.
Hij heeft een leuke uitstraling.
Soms als gasten een tafel willen
reserveren, vraagt hij bloedserieus:
'Wilt u een tafel met bergzicht of
met zeezicht?' Lachen natuurlijk.
Van de week gaan we samen ravi
oli's maken voor het verrassings
menu. Dat gaat lukken, want hij is
een echte pastaman.
(Maandag)
Vanavond na het werk gaan we
op visite bij m'n moeder. Ze is jarig
om twaalf uur, dus we gaan gezel
lig iets drinken. Marlies en Jorrit
zijn gezellig samen wezen shoppen
voor een cadeautje vanmiddag. Ik
kon helaas echt niet mee. Morgen
staat er voor mij niets op het pro
gramma. Ik zal de dag vrij nemen
en Jorrit neemt mijn keukentaken
over. Nog even een laatste dag
bijtanken voordat alle remmen los
gaan voor het evenement. Roy
heeft vanavond de posters besteld
waar ons assortiment voor Texel
Culinair op staat. Ook de glazen en
de wijn moesten worden besteld.
Het komt nu iedere dag dichterbij
en iedere dag moet er meer voor
worden gedaan. We leven er dan
ook steeds meer naar toe. Vanaf
woensdag kunnen we echt de
gerechten gaan voorbereiden. We
hebben er zin in!
(Dinsdag)
Voor mij is het op dinsdag altijd
weekend. Waar de meeste mensen
op zaterdag en zondag vrij zijn,
ben ik dat op dinsdag. Die dag heb
ik gewoon nodig om het zware
horecaleven vol te houden. Zonder
dag vrij zou ik minder scherp zijn.
Vanavond zijn Marlies en ik lekker
uit eten geweest in Den Burg en
daarna naar de bioscoop gegaan.
Ik vind het altijd leuk om andere
horecazaken te bezoeken. Niet
In mei van dit jaar trakteerden Robin Koenen (rechts) en Roy de Waart de deelnemers aan een culinaire rondrit met MG's op
lekkere hapjes. (Foto archief Texelse Courant)
alleen om te genieten, maar ook
om stiekem te kijken hoe anderen
werken. Op de een of andere
manier is dat altijd leerzaam, of je
nu naar een eetcafé gaat of naar
een sterrenzaak. ledereen heeft nu
eenmaal zijn eigen stijl. Zeker in de
keuken. Zondag werd bij ons
het boekje van Texel Culinair
bezorgd. Als je dat doorbladert, zie
je ook al dat iedere deelnemer het
op zijn eigen manier doet. En het
leuke is dat elke bezoeker kan kie
zen waar hij of zij voor gaat. Mor
gen gaat bij ons de voorbereiding
voor de hapjes beginnen. Veel
ingrediënten ga ik bestellen en een
deel alvast klaarzetten voor vrijdag.
Ook zijn we gewoon geopend voor
diner. Ik ga er met frisse energie
tegenaan!
(Woensdag)
Omdat Marco morgen ook naar
school moet, sta ik alleen met Jor
rit. Die zal echter de voorbereiding
voor het diner moeten draaien. Het
is voor mij dus even goed naden
ken en plannen. Om wat tijd te
besparen, heeft Roy gisteren een
planeetmenger voor me 'geregeld'.
Een groot en zwaar apparaat van
een euro of duizend, dat automa
tisch opklopt. Ideaal als je voor 800
personen chocolademousse moet
maken, want als je zelf al dat eiwit
en slagroom stijf moet kloppen,
ben je tot diep in de nacht bezig.
Nu was ik binnen anderhalf uur
klaar, met dank aan restaurant Het
Vogelhuis.
Ook een kleine tegenslag: Voor het
weekend hadden we vier extra
mensen gevraagd om te helpen.
Allemaal horecatijgers; twee vrien
den van Roy en twee oud-collega's
van mij. Een van hen heeft van
daag afgezegd. Tja, die kreeg als
verrassing een reis aangeboden
van zijn ouders. Nu koken we daar
met drie in plaats van vier koks.
Naja, dan lopen we maar een stap
je harder.
Dick van Barneveld is de volgende
blogger in de serie De week van...
Hij is onder meer actief voor
schaakclub En Passant, de WMO
Adviesraad en de Stichting Inte
gratie Gehandicapten Texel.
Ruim veertig kinderen slaagden
onlangs in zwembad Molenk
oog voor hun zwemdiploma.
Door een foutje bij de organisa
tie zijn de namen van de geslaag
den nu pas doorgegeven. De
geslaagden zijn:
A-diploma: Ciska Beumkes, Joop
de Beurs, Skye Bezoet de Bie, Jort
van Gils, Anna Lisa Kikkert, Jeroen
Mulas Lastra, Aisha Papadopou-
lou, Jesse Poth, Ivan Leijstra, Ids
Boogaard, Kylian Boon, Max
Aubertijn, Tim Mattner, Hannes
Dros en Julian Poelmann.
B-diploma: Jehonathan Rungs,
Sanne Uitgeest, Bo Mattner, Laura
Buysman, Dennis Bakker, Imar
Dros, Ilse Huisman, lan Klijn, Shen-
na Kreeft, Abe Rienstra, Ryan van
der Voort, Thimety van der Voort,
Kees Blom, Imme Schraag, Daniël
Nieboer, Marieke Waayer, Sanne
Zandstra, Maaike Moerbeek en
Roos Bloemendaal. C-diploma:
Patrick Klok, Maaike Timmer, Romy
Nichols, Steijn Brouwer, Corné van
Heerwaarden en Indy Zandstra.
Mijn familie en ik zijn net terug van
een bezoek aan Texel. Het weer
was vergelijkbaar met dat in Enge
land - nou ja, misschien een beetje
winderiger en zelfs natter! -, maar
dat kon niet verhinderen dat wij een
zeer aangename en interessante
tijd hadden. De prachtige stranden,
grote luchten, mooie dorpjes en
ontspannen manier van leven
maken het een heerlijke plek om
vakantie te houden. Het zijn echter
de charme, vriendelijkheid, integri
teit en rustige waardigheid van de
mensen die Texel zo bijzonder
maken. In Den Burg bezochten we
het graf van mijn vader, John Wee
den. Hij ligt daar begraven samen
met de andere Sea Scouts die ver
dronken toen in 1950 hun schip
verging in het Kanaal. Het blijft voor
ons een grote troost om te zien hoe
de Texelse scouts het graf de afge
lopen zestig jaar hebben verzorgd.
Waarvoor dank.
Namens de hele familie,
James Weeden,
Londen.