Texel Culinair succes ondanks regenachtig begin Culinair geeft €1200, aan Samen Lappen 'Het was meteen al druk vanaf drie uur' TEXELSE 10 COURANT DINSDAG 14 SEPTEMBER 2010 Bezoekers raadplegen het informatieboekje met daarin de stands en de gerechten. zen als 'runner up'. Brasserie Sam Sam en tapasres- taurant Bodega 59 waren de bes ten in de categorie kleine restau rants. Sam Sam had een soepje van ui-skuum, steak en een granita van witbier en cranberry. Bodega 59 serveerde gefrituurde inktvisringen, gehaktballetjes in tomatensaus en chocolade- peperijs met Strender Stro van onder meer komkommer, zalm en limoen. Wil van Hintum, die de mystery-guest was, beloonde Brasserie TX met de publieksprijs. Viscentrum Van Beek kreeg de Hospitality Award van horecagroot- handel De Kweker-Kossen. Stichting Samen Lappen dat als goede doel was gekozen. De stich ting, die vakanties aanbiedt op camping Kogerstrand aan mensen met een krappe beurs, heeft drin gend geld nodig om haar caravan te vervangen. Volgens één van de deelne mers was het met name op zaterdag vol in de Dorpsstraat. 'Het was met een vanaf het Ossenhaas met Texelse shii takes, inktvisringen of rood- fruit met hangop, banketbak kersoom en witte chocolade. Zomaar een greep uit de ruim honderd gerechten die van het weekend tijdens Texel Culinair in De Koog te proeven waren. De zevende editie van het jaarlijkse festijn kende vrijdag een tegenvallend begin door de regen, maar dat werd zaterdag en zondag meer dan goedgemaakt door het mooie weer. Naar schatting bezochten tussen de 15.000 en 20.000 men sen Texel Culinair, onder wie een grote groep mensen die meer dere dagen naar de Dorpsstraat kwamen. Voorzitter Dirk Koning sprak na afloop van een bijzonder geslaagd evenement. Bezoekers konden terecht bij 33 stands van merendeel horeca ondernemers uit De Koog en een aantal van elders op het eiland. Zij hadden een gevarieerd aanbod van voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Onder het publiek sprak het zich al snel rond waar het lekker was of waar het toch wat tegenviel. Net als voorgaande jaren was Texel Culinair eveneens een evenement om elkaar te ontmoe ten en even bij te praten. Een vakjury (meesterkok Léon Rib- bens, zijn dochter Ellis Ribbens, Joke Geldorp, Harry en Jannie Mathijsen, Hans Glandorf en Benno Bakker) beoordeelde de gerechten. Res taurant Bos en Duin kwam als beste uit de bus in de categorie culinaire restaurants. Het bedrijf serveerde aardappel salade, ossenhaas en een dessert met aardbeien. Bos en Duin viel een jaar geleden ook al in de prij- pertje. Oesters Meer van Martin Zee man (de Texelse Oesterman) werd winnaar in de categorie diversen. Bezoekers kregen in de stand oes ters met verschillende toppings Léon Ribbens, voorzitter van de jury, zei verrassende combinaties en gerechten te hebben gezien. Hij was vol lof over de geboden kwaliteit. De organisatie van Texel Culinair haalde €1200,- op voor de begin om 15.00 uur druk en dat is het tot in de avond gebleven.' Vrij dag was het een stuk rustiger door de regen, maar desondanks was toch druk in de stands en hadden de koks de handen vol. Drukte op het dorpsplein tijdens Texel Culinair. Vrijdag was er niet te zitten aan de tafels door de regen, maar zaterdag was het er vol. Vrijdagavond was het ondanks de regen toch druk in de stands. Irisabella Bakker bekijkt de gambaspiesjes bij Viscentrum Van Beek. Net als voorgaande jaren betaalden de bezoekers met Kogertjes, munten die Bezoekers bekijken de levensgrote camera in de Dorpsstraat waar mensen Het festijn werd opgeluisterd met bijzondere creaturen die tussen het publiek door speciaal voor Texel Culinair zijn gemaakt. letterlijk in konden gaan zitten. wandelen. (Foto's Jeroen van Hattum) Texel Culinair: een festijn om te proeven, elkaar te ontmoeten en om gezellig bij te praten. Spreekstalmeester Aris van Zeylen in gesprek met kok Joram Timmerman.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 10