Texel Culinair succes ondanks regenachtig begin
Culinair geeft €1200,
aan Samen Lappen
'Het was meteen al
druk vanaf drie uur'
TEXELSE 10 COURANT
DINSDAG 14 SEPTEMBER 2010
Bezoekers raadplegen het informatieboekje met daarin de stands en de gerechten.
zen als 'runner up'.
Brasserie Sam Sam en tapasres-
taurant Bodega 59 waren de bes
ten in de categorie kleine restau
rants. Sam Sam had een soepje
van ui-skuum, steak en een granita
van witbier en cranberry. Bodega
59 serveerde
gefrituurde
inktvisringen,
gehaktballetjes
in tomatensaus
en chocolade-
peperijs met
Strender Stro
van onder meer komkommer, zalm
en limoen. Wil van Hintum, die
de mystery-guest was, beloonde
Brasserie TX met de publieksprijs.
Viscentrum Van Beek kreeg de
Hospitality Award van horecagroot-
handel De Kweker-Kossen.
Stichting Samen Lappen dat als
goede doel was gekozen. De stich
ting, die vakanties aanbiedt op
camping Kogerstrand aan mensen
met een krappe beurs, heeft drin
gend geld nodig om haar caravan
te vervangen.
Volgens één
van de deelne
mers was het
met name op
zaterdag vol in
de Dorpsstraat.
'Het was met
een vanaf het
Ossenhaas met Texelse shii
takes, inktvisringen of rood-
fruit met hangop, banketbak
kersoom en witte chocolade.
Zomaar een greep uit de ruim
honderd gerechten die van het
weekend tijdens Texel Culinair
in De Koog te
proeven waren.
De zevende
editie van het
jaarlijkse festijn
kende vrijdag
een tegenvallend
begin door de regen, maar dat
werd zaterdag en zondag meer
dan goedgemaakt door het mooie
weer. Naar schatting bezochten
tussen de 15.000 en 20.000 men
sen Texel Culinair, onder wie een
grote groep mensen die meer
dere dagen naar de Dorpsstraat
kwamen. Voorzitter Dirk Koning
sprak na afloop van een bijzonder
geslaagd evenement.
Bezoekers konden terecht bij 33
stands van merendeel horeca
ondernemers uit De Koog en een
aantal van elders op het eiland. Zij
hadden een gevarieerd aanbod van
voorgerechten, hoofdgerechten en
nagerechten. Onder het publiek
sprak het zich al snel rond waar
het lekker was of waar het toch wat
tegenviel. Net als voorgaande jaren
was Texel Culinair eveneens een
evenement om elkaar te ontmoe
ten en even bij te praten.
Een vakjury (meesterkok Léon Rib-
bens, zijn dochter Ellis Ribbens,
Joke Geldorp,
Harry en Jannie
Mathijsen, Hans
Glandorf en
Benno Bakker)
beoordeelde de
gerechten. Res
taurant Bos en
Duin kwam als beste uit de bus in
de categorie culinaire restaurants.
Het bedrijf serveerde aardappel
salade, ossenhaas en een dessert
met aardbeien. Bos en Duin viel
een jaar geleden ook al in de prij-
pertje.
Oesters Meer van Martin Zee
man (de Texelse Oesterman) werd
winnaar in de categorie diversen.
Bezoekers kregen in de stand oes
ters met verschillende toppings
Léon Ribbens, voorzitter van de
jury, zei verrassende combinaties
en gerechten te hebben gezien.
Hij was vol lof over de geboden
kwaliteit. De organisatie van Texel
Culinair haalde €1200,- op voor de
begin om 15.00 uur druk en dat is
het tot in de avond gebleven.' Vrij
dag was het een stuk rustiger door
de regen, maar desondanks was
toch druk in de stands en hadden
de koks de handen vol.
Drukte op het dorpsplein tijdens Texel Culinair. Vrijdag was er niet te zitten aan de tafels door de regen, maar zaterdag was het er vol. Vrijdagavond was het ondanks de regen toch druk in de stands.
Irisabella Bakker bekijkt de gambaspiesjes bij Viscentrum Van Beek.
Net als voorgaande jaren betaalden de bezoekers met Kogertjes, munten die Bezoekers bekijken de levensgrote camera in de Dorpsstraat waar mensen Het festijn werd opgeluisterd met bijzondere creaturen die tussen het publiek door
speciaal voor Texel Culinair zijn gemaakt. letterlijk in konden gaan zitten. wandelen. (Foto's Jeroen van Hattum)
Texel Culinair: een festijn om te proeven, elkaar te ontmoeten en om gezellig bij te praten.
Spreekstalmeester Aris van Zeylen in gesprek met kok Joram Timmerman.