Oude tijden herleven in haventje van Sil 'In het bos krijg ik trek in een bockbiertje' TEXELSE 12 COURANT 't Lied van den Cockelvisscher De week van... Jaap Vlaming Naast Schapenwolcrème nu ook Eilandzeep bij De Noordkroon Weblog VRIJDAG 15 OKTOBER 2010 (Cockelwals) door H. Braam. Zacht komt de vloed. Zwelt over de gronden der Ree. Heffend mijn schuitje. Van den bodem der ondiepe zee. En ik stap in mijn cockelschuit. Steven de Rogsloot uit. Zet met mijn scheepje koers naar zee. Met mijn manden en want. De zeilen gespant. Laveerende weg van de Ree. Met de deinende vracht, Wieg ik voort kalm en zacht. Met de golven der zee, Danst mijn schuit lustig mee. Bij het zeil of aan het roer, Zing ik lustig mijn Lied. Met mijn zwoegende taak, Dag en nacht in 't verschiet Ginder op de banken, Leeft een vischje klein. Onder 't zand bedolven, In schelpje net en rein. Ploeterend door 't water, Harkend door het zand. Vang 'k het kleine vischje, Voor het volk aan land. En met schatje aan land, Daar ginder aan het strand. Die bij 't weggaan me wuifde adé, Bouw met mij op mijn want. En op 't zandige strand, Voor een leventje kalm en tevree. Schatje, liefje, cockeltje, Met je oogje rond. Uit vaar ik voor jou, En weer kom ik voor jou. Voor je schaterlach, je rozemond stuk of dertig mensen hun werk in vonden. Niet het hele jaar, maar in bepaalde perioden', vertelt pol derveteraan Meijert Boon. 'De kokkels werden hier ter plekke in ketels gekookt en gepekeld in heel veel zout. Waarom dat na 1947 is gestopt, weet ik niet. Later werden kokkels wel handmatig gevist, maar dat kwam de kwali teit niet ten goede. Dat ging zó snel, dat ze niet de tijd hadden om de schelp te sluiten, waardoor er opgewoeld slib naar binnen ging.' Waarom de kokkelvissers uit Wie- ringen vorige week bij De Cocks- dorp afmeerden, is niet bekend, waarschijnlijk omdat het dichtbij was. Ditmaal werden ze niet gekookt en gepekeld, maar waar schijnlijk rechtstreeks naar Zee land overgebracht voor verwer king. Boon: 'Ze smaken in ieder geval prima.' Van Bart Boon kregen we bij staande de tekst van 't Lied van de Cockelvisscher van omstreeks 1930. Naar verluidt heeft het Oudeschilder Visserskoor het in studie. Wieringer vissers lossen op de steiger van De Cocksdorp een vracht kokkels. (Foto rené Pop) Oude tijden herleefden deze week in het haventje van Sil bij De Cocksdorp. Voor het eerst in ruim 60 jaar werden er weer vers gevangen kokkels aan land gebracht. Tot omstreeks 1947 werden in het toenmalige haventje kokkels aan gevoerd, gekookt, gepekeld, waarna het merendeel werd geëx porteerd naar landen als Frankrijk en Engeland. 'Kokkels werden toen op het Wad geoogst. Net als nu, gebeurde dat handmatig, ach ter De Eendracht en De Schorren. Vlakbij De Cocksdorp, waar de oogst aan land werd gebracht. Ik denk dat er destijds toch wel een Op verzoek van de Texelse Cou rant hield Hans Glandorf, betrok ken bij de organisatie van het Bockbierfestival in De Koog, een week lang een weblog bij. Over het marktaandeel, een nieuwe knie, een blindproeverij, de Alli antie van Bier Tapperijen, overja rige boeken en verdrietig familie nieuws. Het complete weblog is te lezen via www.texelsecourant. nl. (Vrijdag). De komende weken staan voorna melijk in het teken van het bock bier. Dit robijnrode herfstbier ver overt steeds meer marktaandeel in Nederland. De productie is in tien jaar tijd gestegen van 62.000 naar 103.000 hectoliter. Vandaag de boot van 9.00 uur voor een bock- bierproeverij bij groothandel Bier Co in Amsterdam en tevens neem ik enige boeken mee voor het Texels Bockbier Festival. Vandaar door naar Purmerend voor een bockronde in de binnenstad. Met een origineel dubbelspan paard- en-wagen langs zes cafés waar het bockbier langs wordt gebracht en overal vertel ik, in opdracht van de brouwerij, een mooi verhaal over het bier. Bij het laatste café was de uitleg iets losser, maar dat zal uiter aard zijn redenen hebben. Geluk kig heb ik een 'Bob' mee. (Zaterdag) Na de koffie de laatste posters digitaal doorgestuurd naar diverse horecagelegenheden door het hele land. De Telegraaf wilde nog wat meer informatie voor de uitpagina en uiteraard doe ik dat graag. Om 12.00 uur naar de Texelse Bier brouwerij, waar ik tijdens de komende herfstvakantie in hun Proeflokaal ga werken, omdat Johan dan op - een welverdiende vakantie is. Johan laat me even alles zien en we nemen wat aan dachtspunten door voordat de eer ste rondleiding van 14.00 uur gaat beginnen. Thuis gekomen ga ik eerst even een lekker stuk fietsen (35 km), want sinds ik verleden jaar een vol ledige nieuwe knie heb gekregen ben ik volledig pijnloos. Flet is prachtig weer en in het bos ruik je al de herfst en krijg ik alweer trek in een lekker bockbiertje! In de namid dag met onze vrienden naar Paal 19,5 van Frank en Bianca voor een goed glas Texels Bockbier. Wat is hij dit jaar weer TOP. (Zondag) Na een stevig ontbijt even telefo nisch bijpraten met de organisatie van het 'Lekkerste Bockbier van Nederland', waar ik al tien jaar bij zit. Deze grote blindproeverij, met 130 proevers, is dit jaar bij Heine- ken in Den Bosch. Er zijn op dit moment al 41 bockbieren door de brouwers ingeschreven. Verleden jaar ging de eerste prijs naar ons eigen Texels Bockbier, dat in de jaren daarvoor ook al geregeld in de prijzen is gevallen. Na twee uur fietsen - aardig tempo - even lekker opfrissen en met mijn vrouw Trudy op pad naar het Pur- merender Bockbier Festival voor ons oude café De Bonte Koe, waar we bijna twintig jaar met veel ple zier hebben gewerkt. We blijven lekker slapen in Purme rend, boven De Bonte Koe, waar nog steeds onze zoon en dochter wonen. De boeken waren deze avond nog lang onrustig. (Maandag) Vandaag mijn maandelijkse bestuursvergadering van de ABT - Alliantie van Bier Tapperijen- waar ik voorzitter van ben. De locatie deze keer is in Enschede bij ons lid De Beiaard. In totaal zijn er 48 leden, verspreid door heel het land. We - Trudy is mee - hebben de boot van 8.00 uur en op de boot krijgen we een minder leuk tele foontje. Mijn schoonzus is na een lang ziekbed overleden en ofschoon we het bericht verwachten, komt het toch als een mokerslag aan. Na een frisse neus boven op het dek besluiten we om verder te gaan naar Enschede, want we kunnen toch niets doen. Onderweg pleegt Trudy de nodige emotionele tele foontjes met familie en vrienden en dat lucht op. (Dinsdag) Vroeg uit de veren en lekker de fiets op voor een mooie tocht. Trudy breng ik naar haar familie en na een kop koffie ga ik mijn gang. Na een bezoek aan mijn boekhou der in Purmerend, neem ik de boot van 13.00 uur terug. Om 15.00 uur heb ik een proeverij/training voor een collega uit Haarlem met zijn personeel. Bij Sam Sam is inpan dig een prachtig barretje, waar ik regelmatig gebruik van maak voor mijn proeverijen. Uiteraard worden er tijdens de proeverij een paar boeken geproefd en de Texelse gaat er bij iedereen in als bockkoek en mijn collega moet dit bier ook van de tap hebben. Ik krijg nog een belletje van een bierliefhebber uit Kaatsheuvel die zaterdag met veertien man langs willen komen en of er nog slaap plaats. Ik geef hem een paar num mers door. De afgelopen weken zijn er al heel wat aanvragen van groepen voor overnachtingen geweest. (Woensdag) Bij Paul van Dijk een bakkie koffie gehaald en nog even ons Texel is een nieuw product rijker: Eilandzeep. Een zachte zeep voor bad en douche of als handzeep. Bijzonder is dat de zeep zacht is én toevoegingen heeft als strand- zand, zeezout, zeewier en mine ralen. Renske van den Tempel van boerderij De Noordkroon toont hiermee weer haar creativiteit met typische producten van het eiland. De Noordkroon staat bekend om zijn Schapenwolcrème en Schapen theater. Omdat Renske sinds kort haar pachtcontract heeft opgezegd en dus ook geen schapen meer heeft, is zij gestopt met het Scha pentheater. De weilanden rondom haar boerderij zullen, zoals heel het gebied Waal en Burg, veranderen in waterrijke natuurgronden. Het scha penwolvet voor de crèmes wordt nu afgenomen van andere schapenboe- ren. 'Het gaat goed met de Scha penwolcrèmes. Het is een herken baar natuurproduct met inmiddels 300 afnemende winkels door heel Nederland. Deze producten blijven dan ook, maar het was tijd voor iets nieuws. Vandaar de ontwikkeling van de Eilandzeep.' Zeep met strandzand De Eilandzeep, die zowel reinigt als verzorgt, sluit goed aan bij de Scha penwolcrèmes van De Noordkroon. Er zijn drie verschillende soorten: strandzand en zeezout, zeewier en mineralen en puur. Alle soorten zijn licht schuimend, pH neutraal en verpakt in een recyclebare pot festival door genomen en vier wijzi gingen aangebracht op onze bock- flyer, voordat Paul hem doorstuurt naar de drukker. Vrijdag komen ze binnen en gaan we ze verdelen onder de zeven deelnemende cafés in de Dorpsstraat. Er zijn ook collega's die met het festival gerechten bereiden met bockbier en bij Paul ziet dit er prima uit. We krijgen er steeds meer zin in. In de middag ben ik naar Trudy in Hoorn gegaan en hebben we met de familie (ze komt uit een groot gezin) afscheid genomen van haar zus. Ook deze grote man heeft het moeilijk en vergeet even alle bock- beslommeringen. (Donderdag) Even op de koffie bij mijn bier vriend Maurice van de Texelse Bierbrouwerij en de overjarige boe ken voor Sam Sam opgehaald. Dat was nog een heel gezoek, want de oudste bock is van 2005. Maaralle boeken zijn zorgvuldig bewaard in de koelruimte. Ook de schone tap- koppelingen meegenomen en de boeken afgeleverd bij Paul, waar ze direct weer op stal gingen, want ze mogen zeker niet 'gestresst' raken. Morgen ga ik met Paul de overjarige boeken alvast aansluiten en we zijn heel benieuwd naar de smaak! advertorial van 300 ml. 'Ik heb me eerst ver diept in zeep. Zo heb ik uitgezocht of zachte zeep al bestond, heb ik verschillende zepen geprobeerd en diverse zeepfabrieken en -winkels bezocht. Deze zeep past perfect bij Texel en ik houd erg van het strand en de zee. De Eilandzeep wordt geproduceerd aan de overkant en is speciaal ontwikkeld naar mijn idee.' Het is mogelijk dat u Renske op haar knieën over het strand ziet struinen. 'Ik zoek dan naar schelpen om in de doos te verpakken. Ook ben ik aan het jutten en kom ik bij de Vis serijcoöperatie. Het is een nieuwe wereld voor mij, maar ik vind het geweldig.' Eilandzeep is door het hele gezin te gebruiken, zowel in de badkamer als in de keuken voor het handen wassen. Het is op Texel verkrijgbaar op alle adressen waar de Schapenwolcrème te koop is en Jaap Vlaming uit Den Burg is de volgende blogger in de serie De week van... Hij vertrekt morgen naar Kameroen, waar hij een door hem opgezet schoolproject bezoekt. ideaal om cadeau te geven voor Sinterklaas of kerst. Renske staat tot eind oktober op de warenmarkt in Den Burg. Naast haar kraam in de Parkstaat vindt u sinds kort een wasplaats. Hier kunt u dus lekker uw handen wassen én de nieuwe Eilandzepen ervaren. De Noordkroon, Nieuwlanderweg 10, 1793 ET De Waal. Kijk voor meer informatie op: www.noordkroon.nl. Hans Glandorf is voorzitter van de Alliantie van Bier Tapperijen. (Foto Olivier Schilling/Texelimages) Op zaterdag 16 en 23 oktober staat Renske op de Herfstmarlct in Den Burg met haar producten. Tijdens deze markt maakt u een aantal keer kans op een gratis pot Eilandzeep!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 12