Humor als ingrediënt in Tessels 'An de are kant van de Rugediek groeie Geen kamperen in Hogeberggebied TEKELTOU7LS SARAH TEXELSE 13 COURANT rxv Brengt u thuis! Tel. 0222-315555 us Reumavereniging 'Vergunning voor vijf jaar' *1-10 VU' %.o. jf Texelaars op koers Geslaagd ©UITIadderTexel 13-11-2010 KreaDoe 2010 14-11-2010 Zwarte Markt Beverwijk horri| /mil SIS*,1 martin Irap dj dick river/ marco van /ambeek pieler en paul krueer Bioscoop Sl Ttzcafé1 GRAVENSTRAAT 33 - CENTRUM DEN BURG TEL. 0222 312027 WWW.CINEMATEXEL.NL DINSDAG 9 NOVEMBER 2010 Linda Vossen en Gorden Filius van restaurant Tessels Kwartier. If it aint broke, don't fix it. Met andere woorden: als iets goed is, verander er dan niets aan. De spreuk zou aan de muur kunnen hangen bij restaurant Tessels Kwartier in de Zwaan straat in Den Burg. Uitbaters Linda Vossen en Gorden Filius zijn duidelijk. 'Bij ons geen strakke gastronomische regels, we willen gewoon dat onze gasten genieten. Volgens ons lukt dat aardig, want de men sen komen hier graag terug.' Een grote mond, maar een klein hartje, zegt de 40-jarige 'panisch optimist' kok over zichzelf. Een geboren Canadees, van wie de Amsterdamse tongval en humor herinnert aan de stad waar hij 'drie hoog achter op de gracht' is opgegroeid. Hij ging naar eigen zeggen ooit als een vurige 'Don door het lijf kan gieren. 'Ik ben tien jaar chefkok in Loodsmans welvaren geweest, met zeven man in de keuken waar ik leiding aan gaf. Het was een woeste tent, elke dag weer. Je bent bezig met zeven dingen die tegelijk af moeten. Dat is stressen. Natuur lijk werden er fouten gemaakt, waar niet? Af en toe heb je een uitlaatklep nodig. Wij koks staan niet bekend om onze grote soci ale vaardigheden, vloeken en tie ren is geen uitzondering en je hebt ook koks die er af en toe een gedecideerd vloekje uitgooien. Zelf probeer ik dat zo min moge lijk te doen.' Ook zij, opgegroeid in Zandvoort, draait al een tijd mee in de horeca, waar ze bij toeval in is beland. Toen de kin deren klein waren, maakte zij de keus om wat meer thuis te zijn, terwijl hij meer dan fulltime werk- afwashulp, houden we de kosten laag.' Gorden: 'Het was best spannend. Ik dacht: Linda en ik de hele dag met elkaar, werk en privé, dat wordt bonje. Maar privé en werk gaan bij ons prima samen. Achteraf gezien is het voor de kinderen de grootste overgang geweest. Het was best pittig voor ze, alleen al dat pa nu de hele dag thuis is, want we wonen boven het bedrijf. Als ik zie hoe ze het hebben gedaan, dan is dat voorbeeldig. We boffen echt met zulke kinderen.' Zo'n restaurant met z'n tweeën is best intensief, ook met het gezin erbij. Mensen vragen wel eens aan me: Hoe doe je dat toch? Maar als je dit vergelijkt met werken in de zorg, dan is dit peanuts.' De taken zijn verdeeld. Gorden: 'Zij staat vóór, neemt de bestel lingen op en delegeert, ik sta in Juan' door het leven, maar heeft nu al jaren een vaste relatie, een gezin waarmee hij eens per jaar naar Centerparcs gaat en is de gelukkige vader van een zoon van 10 en een dochter van 13. 'Pas op, bijna 14, want dat ligt op die leeftijd gevoelig.' En dan is er nog de labrador Co, 'onze macro-bio- logisch-dynamisch-verantwoord- gefokte stofzuiger. Iedere avond na sluitingstijd, maakt Co zijn rondje door de zaak en doet zich te goed aan elke kruimel die er op de grond is gevallen.' Hij is een kok bij wie tijdens het werk in de keuken de adrenaline te. 'Ik ben een vakfanaat en hou van mijn werk. Ik was altijd in de weer, 24 uur per dag. Dus in feite nooit thuis.' De omslag kwam toen ze zagen dat het stijlvolle pand op de hoek Zwaanstraat- Gravenstraat beschikbaar kwam. 'Het stond al een paar jaar te huur. We waren er helemaal ver liefd op. Als we iets voor onszelf wilden beginnen, dan was dit het moment. We hebben ons huis verkocht en de overwaarde in dit bedrijf gestoken. We hoefden dus niet te lenen en door het met z'n tweeën te doen, met tijdens drukke periode een de keuken, luister en voer uit.' Linda: 'Ik doe ook de administra tie, maak schoon, doe bood schappen en noem maar op. Zijn werkterrein is de keuken. 'Op de koekjes bij de koffie na en het ijs maak ik alles zelf. Ik schil zelf ook de piepers. Aan het eind van de avond, als de keuken schoon is, dan ga ik met een bak piepers en een bak water aan een tafeltje zit ten en begin te schillen. Natuurlijk komen er dan opmerkingen. De gast die het hardst lacht, krijgt ook een dunschiller. Dat is trou wens maar één keer gebeurd. Ik gebruik zoveel mogelijk Texelse producten. Gasten waarderen het, het is goed voor de continuï teit van het bedrijf en collegiaal naar andere ondernemers. We zitten hier in een straatje met een grote diversiteit aan restaurants. Elke zaak heeft een eigen stijl. We zien elkaar als collega's, niet als concurrenten. Als ik iets nodig heb, dan kan ik daarvoor bij een collega terecht en andersom ook. Zitten wij vol, dan verwijzen we door naar één van onze buren, andersom gebeurt dat ook.' 'Wij zijn wat Bourgondisch. Geen hoogdravende pretenties, strakke gastronomische regels en we beweren niet dat we de wijsheid in pacht hebben. We willen dat onze gasten genieten, dat ze een leuke avond hebben. Met allerlei verschillende schaaltjes op tafel, zoals aardappelgratin, twee soor ten groenten, Hollandse sla, een royaal stukje vlees en appelcom- pöte. Voorgerechten en het grand dessert serveren we op grote schalen, zodat gasten - we ont vangen groepen tot 32 personen - er lekker in kunnen plukken. En natuurlijk een grand dessert. En tegen een betaalbare prijs.' Linda: 'We krijgen geregeld compliment jes en bedankjes. Dat ze het lek ker, leuk en gezellig vonden.' Gorden: 'Ik neem aan dat ze daar niet over liegen. Dat blijkt ook wel als je ze een paar weken later terug ziet komen om te bespre ken. We hebben hier zelfs men sen gehad die speciaal uit Ame rika kwamen om hier te eten. Ze waren 25 jaar getrouwd.' Linda: 'Die familie kwam hier vandaan en wilde hier hun huwelijksdiner vieren.' Gorden: 'We hebben ook die mensen gehad die vanuit Engeland hier een tafeltje reser veerden. Ze kwamen voor onze specialiteit, gesmoorde lams schouder.' Humor is een belangrijk ingredi ent voor deze kok die grossiert in kwinkslagen. 'Ik flap er van alles uit. Amsterdammers onder elkaar houden ervan om elkaar in de zeik te zetten, dus toen er hier eens zo'n typische Amsterdamse marktkoopman zat - Joop - kon ik het niet laten. Na zo'n avond ga ik altijd even langs de tafels, zo ook bij Joop. Ik kondigde hem spontaan aan als een groot volks zanger die een nummer zou zin gen van zijn nieuwste CD. Ik dacht: die zien we nooit meer terug. Maar hij kon er om lachen en hij is die week vier keer terug geweest. We hebben met kerst zelfs nog een kaartje van ze gekregen. En een CD...' Linda: 'We zitten hier goed. Texel is een fantastisch eiland. Wat mij het eerst opviel toen ik hier neer streek, was dat de mensen de tijd voor je nemen. Niet zo gejaagd en arrogant als in de Randstad. Lekker gemoedelijk.' Gorden: 'We zijn al aardig ingeburgerd. Luister maar: An de are kant van de Ru gediek groeie irrepels. Is dat Tes sels of niet?' Gerard Timmerman Annette Kenter (24) is aan de Uni versiteit van Amsterdam geslaagd voor haar bachelor klinische psy chologie. In februari gaat ze verder met de master forensische psy chologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Reumavereniging Texel houdt vrij dag 12 november een knutselmid- dag voor leden. De bijeenkomst wordt gehouden in De Buureton aan de Beatrixlaan in Den Burg en begint om 14.30 uur. Deelname kost €2,50. Evenementen die jaarlijks terug keren moeten een vergunning voor vijf jaar krijgen. Daarvoor pleit D66 in een motie die de par tij vanavond in de begrotings- raad wil indienen. Raadsleden Cees Hoogerheide en Astrid van de Wetering vinden het onwenselijk dat voor terugkerende evenementen jaarlijks een vergun ning moet worden aangevraagd. Als een evenement niet verandert en er geen klachten en overtredin gen zijn geweest, moet een mel ding bij de gemeente toereikend zijn. Volgens D66 is het jaarlijks aanvragen en afhandelen voor zowel organiserende partijen als de gemeente een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Het optrek ken van de tarieven naar een kos tendekkend niveau, dat het college heeft voorgesteld om vanaf 2011 te bezuinigen, wordt in de motie niet concreet genoemd. Dat is van avond wel aan de orde. Organisa ties van evenementen op het eiland zijn bezorgd over die plannen. Kamperen bij de boer wordt in het Hogeberggebied niet toege staan. Het college wil het niet mogelijk maken in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Het college heeft, voor zover dat nog niet was gebeurd, de uitgangs punten voor het nieuwe bestem mingsplan voor het buitengebied aangepast waaruit blijkt dat het niet wordt toegestaan. Het econo mische nadeel daarvan wordt vol gens burgemeester en wethouders voor de betrokken boeren voldoen de gecompenseerd door uitkerin gen uit een provinciaal fonds dat bedoeld is voor landschapsbe houd. Het college zal de gemeenteraad ook voorstellen niet over te gaan tot een verbod op het naar buiten verplaatsen van inpandige appar tementen. De meningen hierover waren binnen de raad verdeeld: de stemmen staakten. Verder heeft het college in de uitgangspunten opgenomen dat een recreatief opstal (niet te verwarren met een zomerhuis) een oppervlakte mag hebben van 70 vierkante meter (is nu nog 55 vierkante meter). Over zomerhuizen was al besloten dat deze 100 vierkante meter mogen worden. De aanleg van zonneakkers wordt mogelijk gemaakt door een zoge heten binnenplanse wijziging die pas wordt afgegeven als de gemeenteraad akkoord gaat. De raad, die kritisch staat ten opzichte van zulke projecten, kan dus zelf in een concreet geval aangeven of een zonneakker voldoende in de omgeving past. Wat betreft biover- gistingsinstallaties willen b en w dat er onder voorwaarden ruimte kan worden geboden. UIT lEEl! Zaterdag 13 en 20 nov. 19.00 uur - Diner Cabaret Lekker 4-gangenmenu met tussendoor een afwisselend en gezellig cabaretprogramma. 4-gangendiner inclusief de show €47,00 (evt. kindermenu €23,75). Vrijdag 19 nov. - 20.30 uur - Muziek Fanfare van de eerste liefdesnacht 's Middags spelen ze op Texel bij de opening van de OSG. 's Avonds in Klif 12 om het feest nog even voort te zetten...! De entree is vrij. 0222 - 319633 info@klif12.nl www.klif12.nl reserveer online! De meest veelzijdige en grootste hobbybeurs van Nederland. Prijs p.p.: €28,-lncl. touringcarvervoer, entree en bootkosten. (U kunt ook meerijden en winkelen in Utrecht, kosten €20.- p.p Antiek, curiosa, hippe kleding, live muziek, standwerkers, gezellige restaurants. Prijs per persoon €17,-. Inbegrepen: touringcarvervoer, entree en bootkosten. Opstappen in Den Helder is mogelijk. e-mail: info@texeltours.nl telefoon: +31 (0)222-315555 www.texeltours.nl -AR PE GELIJKNAMIGE BESTSELLER -VAN TATIANA DE ROS! Programma do 11 t/m wo 17 November: 0222 312027 SINT Première Een film van Dick Maas (geen kinderfilm) Do,ma,di 20.30. Vr,za,zo,wo 21.45 JACKASS 3D ©03) Johnny Knoxville en zijn kameraden zijn weer terug en dit keer in 3D! Vr 18.45. Za.zo 16.15 18.45 HAAR NAAM WAS HAAR NAAM WAS SARAH©©©^ De ontroerende verfilming van de bestseller van Tatiana de Rosnay. Do,ma,di 20.00. Vr,za,zo 19.00 EAT,PRAY,LOVE 0©$> Een wereldreis om jezelf te ontdekken Vr,za,zo 21.15 HARRY POTTER Première AND THE DEATHLY HALLOWS Wo (17-11) 15.45/18.30 I 21.30 mooiy P-Hti'S - V SINTERKLAAS EN HET „PAKJES MYSTERIE i Za.zo,wo 13.30 Naar het boek van Paul van Loon IHEKS Za,zo,wo 13.45 ■VERSCHRIKKELIJKE IKKE 3D fttNederlands gesproken en 3D i _J|Za,zo,wo 16.00 Voor de film een hopje eten en deerne naar de film? Dat kan In on» gezellige eettafél TAXITEXEL

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 13