'Er elke dag weer een feestje van maken' Bedrijfsleven stelt visie economie op TEXELSE 7 7 COURANT EETCAFÉ DE STEENENPLAATS FAMILIEBEDRIJF MET BROERS Jongeren hebben eerder seks i i i <-r-, 7 7 I r* i j' iVRIJDAG 4 MAART Weblog Op verzoek van de Texelse Cou rant hield Eize Hoomoedt uit De Koog een week lang een weblog bij. Hij helpt bij het organiseren van het Horeca Nacht Feest Texel. Over een vakantiebaan, enter tainment, een geheime locatie, adrenaline, complimentendag en een uitzinnige menigte. Het com plete weblog is te lezen via www. texelsecourant.nl. (Vrijdag) Ik ben Eize Hoomoedt, 32 jaar en woonachtig in De Koog. Veertien jaar geleden ben ik vertrokken uit de provincie Groningen voor een vakantiebaan op Texel. Om een lang verhaal kort te maken... feitelijk gezien ben ik nooit meer vertrok ken. Mijn eerste baantje was in de horeca in De Koog en ook dat is in veertien jaar niet veel veranderd. Ik werk inmiddels in Het Juttersres- taurant. Daarnaast ben ik vaak te vinden in dorps- en eetcafé 't Bier vat. Deze zaken hebben dezelfde eigenaar. Het leuke aan mijn baan is dat ik naast bedieningswerkzaam- 'Dit moet een dagelijks werkdo cument worden', zegt visserij voorman Ben Daalder zonder omhaal van woorden. En ook andere voormannen van het Texelse bedrijfsleven zijn helder over het rapport Richting voor Economie dat dinsdagavond aan de politieke partijen werd gepre senteerd: er ligt een stuk waar je wat mee kunt. Richting voor Economie is het resultaat van diverse bijeenkom sten die een paar jaar geleden van start gingen onder de inmiddels verdwenen naam Ruimte voor Eco nomie. In een rapport van 46 pagi na's wordt de Texelse economie geanalyseerd en vooruit gekeken naar wat er nodig is om Texel in de toekomst aantrekkelijk te laten zijn als werkplek zodat de lokale eco nomie kan floreren. Zestien belangenorganisaties en grote werkgevers werkten mee aan de visie, waardoor zowel het toe risme, de landbouw, visserij, dienstverlening, zorg, onderwijs, kennis, vervoer en energie als sec toren vertegenwoordigd zijn. Het rapport staat niet van a tot z vol met nieuwe plannen en ideeën, maar het verzamelt wel een hoop zaken die eerst her en der ver spreid waren gepubliceerd, zodat Texel voor het eerst een echte eco nomisch beleidvisie heeft waarop koers kan worden uitgezet. Volgens het rapport kunnen kennis (onder meer het NIOZ), zorg, ver voer (TESO) en de sector energie en duurzaamheid worden beschouwd als sectoren waar groei in zit en waarin nieuwe producten te verwachten zijn. Op dat gebied is het belangrijk dat ondernemers de ruimte krijgen om zich te ont wikkelen. Ook valt de term proef tuin, inhakend op een ander rap heden ook een groot deel aan entertainment in mag vullen. Elke avond wordt ons publiek naast lek ker eten een stukje entertainment voorgeschoteld. De reacties zijn erg enthousiast en dat motiveert mij weer om er elke dag weer een klein feestje van te maken. Naast deze veelomvattende baan heb ik ook nog een aantal andere bezigheden. Mijn geweldige biljart club (elke maandagavond in De Kuip, en ja hoor gezellige mensen zijn altijd welkom) en De Paradijsvo gels, het koor waarvan ik sinds een ruim jaar muzikaal leider ben. Al met al ben ik dus best een bezige bij, want naast deze activiteiten houd ik me ook bezig met het orga niseren van het Horeca Nacht Feest Texel. Samen met een aantal ande ren organiseren wij dit feest voor al het horecapersoneel op Texel. Op dinsdag 8 maart moet het gaan gebeuren. Spannend is het wel, hoe zijn de reacties, komen er aanmel dingen? De locatie van ons feest houden we tot het laatste moment geheim. Om 18.00 uur op diezelfde dinsdag 8 maart, verschijnt de loca tie op de Facebook-pagina. port (Texel Geeft Energie) waarin Texel wordt aangeprezen als plek om nieuwe ontwikkelingen te toet sen voordat ze in de rest van het land worden toegepast. Herman Ridderinkhof, adjunct-directeur van het NIOZ, wijst er tijdens de presentatie aan de politieke partij en op dat Texel kans heeft op het gebied van innovatie. Brendan de Graaf (TexelEnergie) wees erop dat er een energierevo lutie aanstaande is en dat het voor Texel van belang is daar het maxi male uit te halen. 'Daar gaat veel geld in om. Je moet er nu over nadenken waar je over vijf of tien jaar wil staan. We moeten daarvoor samen aan de BV Texel werken.' De sectoren landbouw, visserij en toerisme worden benoemd als sectoren waar minder groei te ver wachten is. Voor die sectoren moet volgens het rapport echter ook de ruimte zijn om zich te ontwikkelen. 'Het is ook raadzaam de onderlin ge verbondenheid te blijven bena drukken. Zonder een agrarisch landschap of één of meer bedrijfs- havens is Texel voor de toerist minder aantrekkelijk.' Wethouder Eric Hercules (econo mie) vond het uniek dat de secto ren bij het maken van het rapport niet alleen naar het eigen belang hadden gekeken, maar naar het algemeen belang van Texel. 'Er zijn muurtjes geslecht. Het is ook uniek dat de sectoren hun voormannen zo snel naar voren wisten te schui ven.' Hercules beaamde met enig argwaan tegen de club te hebben aangekeken toen hij vorig jaar als wethouder zijn intrede deed bij de ontwikkeling van Richting voor Economie, maar het was hem al snel duidelijk geworden dat het niet enkel een praatclubje was waarin hij terecht was gekomen. (Zondag) De bedoeling was er zeker, op zaterdag nog even een weblog plaatsen... maar wanneer? De zaterdag was zo heerlijk druk in het bedrijf, dat het mijn tijd opslokte. Eer ondergetekende het hoofdkus sen trof, was het al na drie uur 's nachts... Nu, heerlijk thuis, ben ik nog aan het nagenieten. Het restaurant zat vol enthousiaste mensen, zoals bijna iedere dag afgelopen week. De mensen zongen spontaan mee. En dat niet alleen, iedereen besloot ook mee te gaan naar het aangren zende café, alwaar ik nog een paar optredens mocht verzorgen voor wederom een spontane, wat zeg ik, uitzinnige menigte. Op zulke momenten stijgt de adrenaline me naar het hoofd en is het puur genie ten! Een andere bezigheid op dit moment is het organiseren van kookwedstrijden op de Texelse beurs. De leerlingen zijn al druk bezig met de voorbereidingen en ik maak de pagina's voor de beurs- krant en praat de dag aan elkaar. Tussendoor probeer ik nog wat In het rapport wordt ook een plei dooi gehouden voor meer onder wijs op MBO-niveau of hoger op het eiland om jongeren langer vast te houden. Rob Teisman wees erop dat de toeristische sector behoefte heeft aan vakmanschap. 'Dat is essentieel. En we moeten er reke ning mee houden dat ook de toe rist vergrijst.' Algemeen uitgangspunt is dat Texel aantrekkelijk blijft om er te werken. Robin Konijn, die dinsdagavond naar voren werd geschoven als voorzitter van een stuurgroep die zich verder met het rapport bezig houdt, wees erop dat de komende jaren zo'n achthonderd Texelaars met pensioen gaan en dat dat gat niet enkel door de beroepsbevol king op het eiland is op te vangen. Cees de Waal benadrukte het belang van het Texelse landschap voor de economie. Aantasting van dat decor kan volgens het rapport een reden zijn voor toeristen om niet meer naar het eiland te komen. Het rapport werd dinsdagavond enkel gepresenteerd. Bedoeling is dat de politieke partijen het in mei inhoudelijk bespreken. Om de gang erin te houden, hebben de secto ren in het rapport diverse actiepun ten opgenomen op gebied van thuiswerken, proeftuinen, opleiding en het combineren van zorg en toerisme zoals ook in het rapport wordt bepleit. Hetzelfde betreft het verbeteren van de bereikbaarheid van het eiland en het verminderen van regeldruk om ontwikkelingen niet in de weg te staan. TVO houdt de actiepunten in de gaten en zorgt er ook voor dat de stuurgroep bij elkaar blijft komen. Teisman: 'Het is mooi dat we als sector betrokken zijn geweest en dat wil len we ook graag blijven.' muziek samen te stellen voor een optreden aankomende donderdag in 'de Fabrique' in Utrecht. ING heeft me geboekt om 300 mensen op te warmen voor een feestavond. Heerlijk vind ik het om de mensen uit hun dak te zien gaan. (Dinsdag) Van verschillende kanten hoor ik dat het vandaag complimentendag is. Het lijkt me een prachtig initia tief, ware het niet dat bij mij het gevoel naar boven komt dat we over het algemeen niet meer com plimenteus zijn. En dat steekt een beetje. Het is toch verbazend dat er een speciale dag in het leven wordt geroepen om elkaar complimenten te geven? Ach, baat het niet, dan schaadt het niet. Over een half uurtje mag ik weer gezellig 'ons' kroegje opengooien. Elke dag zijn er vaste gasten die een bakje koffie komen doen en allicht een klein biertje. Deze men sen worden een onderdeel van je dag, en als ze er eens niet zijn, dan maak je je zorgen. Vanavond is er een vergadering in het restaurant, dus daar ook even het een en ander klaarzetten. Verder stromen de aanmeldingen voor volgende week nu letterlijk binnen. Stress om niks gehad, dus. Ik word er per soonlijk erg blij van! Nu alleen nog steeds een muziek- CD maken voor donderdag. Ook daar heb ik veel zin in. Misschien 's avonds nog even het bruisende leven van Utrecht in na mijn optre den en dan hup het hotel in, want de carnavalsontvluchters (mooi woord voor scrabble) komen dit weekend weer onze kant op. Ook zo'n prachtig fenomeen. Wegvluch ten van het carnaval en dan het grootste feest hier vieren... mooi toch? (Woensdag) Vanmorgen toen ik opstond, dacht ik nog dat het mooi weer zou wor den, maar toen ik vertrok naar de golfbaan voor mijn wekelijkse les van Andy, voelde het nog erg win ters aan. Desalniettemin heerlijk geslagen. Golfen is zo lekker ont spannend... als je het kunt. Geloof me, ik heb nog veel te leren. Vanmiddag werd ik gebeld door een medewerkster van de Fabrique in Utrecht. Of ik een mengpaneel mee had, want dan kon ik hem bij de band inpluggen... bijna schoot ik onbedaarlijk in de lach, aange zien ik niet meer dan een CD'tje meeneem, en geloof me, die is nog niet eens af. Hilarisch hoe onpro fessioneel ik in dat soort dingen ben. Bij mij is het simpelweg zo, met eenvoudigheid heb je de mees te lol. Ik improviseer graag op de actualiteiten en dergelijke en daar pas ik mijn muziek op aan. Living in the moment, zeg maar. Hoewel ik er nu wel iets van stress van onder vind. Maar het komt zo als het komt en het gaat zo het gaat. Eén op de vijf jongeren tussen 12 en 18 jaar heeft ervaring met geslachtsgemeenschap. Bijna de helft van hen vrijt niet altijd veilig. Dit blijkt uit onderzoek dat de GGD heeft laten uitvoeren onder ruim 10.000 jongeren uit het voortgezet onderwijs in de regio Noord-Hol land Noord. Directeur Nico Plug vindt de cijfers verontrustend, vooral ook omdat meisjes aange ven vaker onveilig te vrijen dan jongens. 'SOA's komen in onze regio relatief vaak voor en toch denken jongeren veel te gemakke lijk over de eigen veiligheid en gezondheid.' Omdat hetzelfde onderzoek ook in 2005 werd uitge voerd, is vergelijking mogelijk. Zo blijken meer jongeren in de regio op jonge leeftijd seksuele ervaring op te doen. Van de jongeren onder de veertien jaar heeft 5 procent ervaring met geslachtsgemeen- Meestal komt het wel goed en anders zing ik gewoon zonder muziek. Daar zijn mensen heel ver mee gekomen. Vannacht nog maar even bezig met de beurskrant voor de Texelse Horecabeurs. Als er mensen zijn die geen mail hebben gehad, geen Facebook hebben, ons niet hebben gesproken en op de koop toe de Texelse Courant niet hebben gelezen, of Texel dit Weekend of de Kabelkrant... dan zijn medewerkers in de horeca bij dezen alsnog uitge nodigd. Vergeet je niet aan te mel den, want alleen zo kom je op de gastenlijst. Heb je de mogelijkheid niet om op tijd te komen, mail ons dan even, dan laten we de portier weten dat je binnen mag. Ook geen probleem. De week van... Jeroen van Hattum Jeroen van Hattum houdt de komende week het weblog bij in de serie De week van... Hij is betrok ken bij de organisatie van de Lions- veiling, die zaterdag 12 maart in de Burgemeester de Koninghal wordt gehouden. schap, van de jongeren van veer tien jaar en ouder 28 procent. Meisjes beginnen later, maar vrijen vaker onveilig. In Noord-Holland Noord heeft 44 procent van de 16- jarige meisjes seks gehad en bij de laatste keer geslachtsgemeen schap gebruikte slechts 63 procent van de jongeren een condoom, landelijk is dit 80 procent. Oplei ding lijkt een belangrijke rol te spelen in het seksueel gedrag. Laagopgeleide jongeren hebben bijna twee maal zo vaak op jonge leeftijd ervaring met geslachtsge meenschap dan hoogopgeleide jongeren. Ditzelfde geldt voor ongewenste seksuele ervaringen. Het risico van een seksueel over draagbare aandoening wordt veelal onderschat, maar de tolerantie voor homoseksualiteit is sinds 2005 met enkele procenten toege nomen. Het hele onderzoek is na te lezen via www.ggdhollandsnoorden.nl. Robin Konijn infonneert de politieke partijen over de economische beleidsvisie, terwijl een deel van de makers meeluistert. Van links naar rechts: burgemeester Francine Giskes, Marjan Nicolay die de totstandkoming van de visie verzorgde, Herman Ridderinkhof (NIOZ), Cock van Wijngaarden (gemeentesecretaris), Ben Daalder (visserij), Brendan de Graaf (TexelEnergie) Cees de Waal (TESO) en achter Konijn Rob Teisman (toerisme). Foto Jeroen van Hattum) advertorial De broers Hans en Richard Segers werken al 22 jaar samen bij Eetcafé De Steen enplaats. Sinds dit jaar zit Hans ook weer in het bedrijf. 'Dat gaat prima, we kunnen goed met elkaar overweg. De Steenenplaats voelt voor mij als tweede thuis.' Eerder heeft Hans twintig jaar met zijn moeder samenge werkt, toen Eetcafé De Steen enplaats nog een koffieshop woonde ik nog thuis, dus waren we echt zeven dagen per week samen. Maar dat heb je natuurlijk al snel in een familiebedrijf. Ik ben op mijn twaalfde begonnen als afwashulp. Op mijn achttien de kregen we het terras erbij en ging het aantal zitplaatsen omhoog. Dat was een hele uit daging.' Als er een mannetje te weinig is, springt Hans in bij de bediening. In de keuken doet hij voorbereidend werk, bijvoorbeeld groente snijden. 'Ik zorg ervoor dat we de hele dag kunnen werken. Dat is een vast onderdeel van mijn dag. In de keuken begeleid ik ook Onze gasten kunnen de tijd nemen en lekker lang blijven zitten' onze stagiair Elian. Ik laat hem zien wat hij moet doen. De lunch draai ik vrijwel dagelijks, daarna doe ik tot een uur of drie de voorbereiding voor de avond en dan neemt de volgende keukenploeg het over.' Liever op de werkvloer Behalve dat hij de bestellingen contro leert, doet Hans geen kantoorwerk zaamheden. 'Dat is niets voor mij, regelt Richard. Ik sta liever op de werkvloer.' De horecaman is dagelijks aan het werk in De Steenenplaats. 'Ik ben weieens een dag vrij, maar blijf toch altijd bezig of ik kom langs om te kijken of ik nog iets kan doen. Ik vind het lastig thuis te blijven. Richard moet soms echt zeggen dat ik vrij moet nemen. Vakantie hoeft van mij niet, ik ben de afgelopen drie jaar niet meer weggeweest. Twee dagen van het eiland af is prima, hoewel onze zoons van vier en acht jaar daar anders over denken. Misschien dat we daarom vol gend jaar wel op vakantie gaan.' Naast zijn loopbaan bij De Steenenplaats heeft Hans alleen een jaar bij Loods mansduin gewerkt. Dat was op aanraden van zijn vader. 'Op mijn zestiende zei mijn vader dat hij het voor mijn ontwik keling verstandig vond ergens anders te werken. Na een jaar veranderde de koffieshop met kleine keuken in een croissante- rie en ging ik terug. Uiteindelijk ben ik niet meer weggegaan. Hier heb ik geen spijt van, maar ik zou mijn kinderen aanraden ook ergens anders te werken. Het is goed voor je ervaring om te kijken hoe het ergens anders gaat.' Langer tafelen Eetcafé De Steenenplaats is voor Hans zijn tweede thuis. 'Ik ben hier zo vaak en heb hier de meeste vrienden. Ik hoop dat de avonden wat aantrekken, zodat we meer te doen hebben. Gelukkig hebben we deze win ter al wat meer gasten.' Bij het eetcafé is het aanpassen van de menukaart een continu proces. Met een luxere menukaart door het verbeteren van hun producten, willen ze het imago van eetcafé afzwakken. Zo serveren ze bijvoorbeeld aardappels in plaats van patat en vaker warme groente in plaats van sla. 'En we richten ons nu op het langere tafelen. Onze gasten kunnen de tijd nemen en lekker lang blijven zitten. Als iets niet goed is, willen we dat de bediening het hoort zodat we er iets mee kunnen. Liever dat, dan onterecht horen dat alles goed is. We ontvangen graag tips, zodat we kun nen blijven verbeteren.' U vindt Eetcafé De Steenenplaats op Stenenplaats 9-10 in Den Burg, telefoonnummer 0222-312871.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2011 | | pagina 11