yg&a ladder ELTOU/LS Daniel TAXITEXEL www.taxitexel.nl onze voordeelpas TEXELSE 9 COURANT Dropkruid, chocolademunt en andere bijzonderheden Tuin Novalishoeve meer dan alleen dagbesteding LIVE in €t>eh4*£h4 de^viermaiis stringband Dinsdag 26 juli - 17.00-20.00 uur Kindertheater Feestrestaurant Woensdag 27 juli - 19.00 uur Diner Cabaret Donderdag 28 juli - 18.00 uur All you can eat buffet Vrijdag 29 en zaterdag 23 juli - 20.30 uur Cabaret LOS - Live On Stage Zondag 1 augustus - 17.00 uur Kindertheater "Klojo en de Sommeltjes" MUSI j: CLUlj 2010 KINDERTHEATER DIn(r CABARET e-mail: info@texeltours.nl telefoon:+31(0)222-315555 www.texeltours.nl S !@UmadderTexei Kijk op www.klif12.nl of adv. in Texel Vakantiekrant Restaurant StrendsEnd - Achtertune 9 Oosterend WMO/ziekenvervoer Rolstoelvervoer Tel. 0222-315555 10% korting met Borrelbus Texel Veilig naar huis met de borrelbus van Texel De borrel bus Texel rijdt elke zaterdagavond vanaf de Nikadel in De Koog naar Den Burg, De Waal, Oosterend en Oudescbild. Opstappen kan naast de LIDL supermarkt in De Koog (nabij taxistandplaats). Vertrek: 03.45 u elke zaterdag. Prijs per persoon: €3,00 af te rekenen bij de buschauffeur IJskruid, oesterblad, dropkruid en chocolademunt. Het zijn slechts enkele van de bijzondere gewassen die groeien in de tuin van Novalishoeve bij Den Hoorn. Verscholen achter de boerderij wortelen in keurige rijen vele tientallen soorten groentes, krui den en kleinfruit. Voor eigen gebruik, als ingrediënt in ambachtelijke producten en voor de verkoop. Werk in overvloed, om ritme op te bouwen en ple zier te ontdekken in het buiten werk. Lange rijen met witte en rode kool, stokbonen, bietjes, peterselie en noem maar op. Het staat er alle maal keurig en verzorgd bij. Het is zichtbaar: hier wordt gewerkt met kennis van zaken en liefde voor het vak. Geen kunstmest en bestrij dingsmiddelen, alles puur natuur, biologisch dynamisch. De tuin hoort bij Novalishoeve, de zorgboerderij met achttien bewo ners en waar een aantal Texelaars een dagbesteding vinden. Ze wer ken in de winkel, in de keuken, het woonhuis, de zuivelafdeling, in de stal of in de tuin. Elke sector heeft een werkleider die zorgt dat het werk gebeurt, die zelf meewerkt en de bewoners en dagbesteders begeleidt. De tuin is het domein van Martien van den Boomen, tuinder en werk leider. Een boerenzoon met kennis en ervaring op een breed terrein. 'Ik heb jaren gewerkt als kok en in de bediening en in Nijmegen een eigen horecazaak gehad. Gaande weg wilde ik meer naar de oor sprong en heb een biologisch dynamische landbouwopleiding gevolgd. Tijdens een stage heb ik in bd-tuinderij gewerkt, waar ook kruiden werden geteeld. Daar wer den van kruiden en bloemen onder meer verschillende soorten krui denthee gemaakt.' De combinatie met zijn opleiding sociaal pedago gische werk (SPW) maakte hem geknipt voor het werk bij Novalis hoeve. Drie seizoenen zwaait hij daar nu de scepter in de tuin. Terwijl hij vertelt, melden zich nu en dan bewoners met allerlei vragen over het werk, die snel in de juiste richting worden gewezen. Er wordt niet gemord. Op dat moment is een groepje binnen kruiden aan het rissen, waarbij met de hand het blad van de stelen wordt geschei den. Het blad komt uit de droog- kast, waarin kruiden, maar ook blad van berken en bloemen wor den gedroogd om er kruidenthee van te maken. 'We maken hier vier soorten thee, lente, zomer, herfst en winter. Voor elke thee gebruiken we andere bloemen en kruiden.' De zon schijnt, dus is het weer voor een rondje over de tuin. Ver schillende soorten groenten, fruit en kruiden zijn bij elkaar geplant. 'Om de grond gezond te houden, houden we voor de eenjarige kwelders in Schotland en Ierland, kreeg hij van vishandelaar Piet van der Star, die er graag oesters mee wil garneren. Inmiddels is het uit gegroeid tot een soort sla. Het blad smaakt daadwerkelijk naar oester. Bijzonder is het verhaal over de grote engelwortel, een scherm- bloemige. 'Het heeft een bijzonde re geur en smaak en wordt gebruikt bij toetjes. Horecagroothandelaar Han de Kroon uit Haarlem impor teerde het uit Frankrijk. Nu wij het hier telen, zijn de rollen omge draaid. Hij exporteert het nu ook naar Frankrijk.' De tuinier heeft een voorkeur voor traditionele, oorspronkelijke en bij zondere gewassen, wegens hun bijzondere smaak. Zoals chocola demunt. 'Het smaakt naar After Eight. Ook voor in de thee.' Hij gewassen een vruchtwisseling van zeven jaar aan. Meerjarig kleinfruit heeft een vaste plek', wijst hij op struiken met zwarte en rode bes sen, aardbeien, etc. Verderop staan groenten en krui den. Zeker niet alledaags of wat je op een doorsnee moestuin tegen komt. Wat te denken van rode zon nehoed, een plant die wel wordt gebruikt voor het homeopatische geneesmiddel echinacea. Verderop sali, citroenmelisse en dropkruid. 'Proef maar.' Het smaakt anijsach- tig. 'Dropkruid gebruiken we in herfst en winterthee.' Over ijskruid, dat de naam dankt aan het kristal- vormige blad. 'We verkopen het aan de Spar in Den Hoorn en aan sommige restaurants. Het idee voor oesterblad, een zoutwater gewas dat van nature groeit in wijst op kruiden als citroenmelisse, tijm en gewone sali, ook voor in de thee. We lopen langs een veld gele en rode uien en dan volgen de rode bieten. Niet de ronde zoals wij ze kennen. 'Cilinderrode biet. Die smaakt zoeter en niet grondig', rooit hij er ter plekke eentje en snijdt een plakje af. De smaaktest bevestigt zijn verhaal. Opmerkelijk is ook de peterselie. Waar je door gaans de gekrulde variant tegen komt, groeit hier platte peterselie. De smaak is pittig. 'We verkopen het inmiddels aan acht tot tien res taurants.' Snijbonen waren wegens de wind geen succes. 'Maar stok ken in een tuin vind ik leuk, dus we probeerden wat anders.' Aan het bamboe groeien nu kieviets-, vuur- Poolse en hemelvaartsbonen. Gedroogd en gedopt weten ze hun weg naar de klant wel te vinden.' Bijzonder is ook het bloemenperk, ook deels voor de thee. Koren bloem voor het herfstmelange en kaarsjeskruid voor in het winter- mengsel. Een bd-tuin met zo'n oppervlakte geeft handen vol werk. 'Toen ik begon hadden we hier veel meer soorten. Dat was te arbeidsinten sief. We gebruiken hier geen bestrijdingsmiddelen, alles gebeurt met de hand. Van het zaaien en poten, tot het schoffelen, onkruid wieden, oogsten, verwerken en voorbereiden van bestellingen. We werken hier gemiddeld met zes tot twaalf mensen. De tuin is een daginvulling. Door het werk leren ze ritme op te doen. Ze zien hoe het groeit en dat als ze iets doen, dit tot resultaat leidt. Overigens wordt niet alles een succes, ook dat leren ze hier. Er mislukt ook wel eens wat. Maar als iets goed gaat, dan ervaren ze het gevoel van vol doening. De tuin is niet alleen een dagbesteding, doel is om daad werkelijk te produceren, een hoge kwaliteit te leveren en dat aan de man te brengen. Dat gaat steeds beter. We verkopen het in onze winkel en verwerken het in onze producten, die we bijvoorbeeld hier op het terras serveren. We leveren ook aan de Spar in Den Hoorn, de natuurvoedingswinkel en aan meerdere restaurants en hotels. Ze waarderen de bijzondere smaak van onze producten en dat het op het eiland wordt geteeld. Onze komkommers groeien gewoon in de grond en dat proefje echt.' Gerard Timmerman Oesterblad 27 juli en 3 augustus goed voor een avond topvermaak! vanaf 17.30 uur Gratis toegang

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2011 | | pagina 9