Het ontstaan van de gerechten
After diner
bij Timmer
Ploeven op sien Vessels
14 t/m 16 september 2012
Dorpsstraat De Koog
www.texelculinair.nl
Timmer
Plattegrond
H
proeverij
ratie deels door bij anderen te eten en het één en
ander te lezen. Daarnaast maak ik graag gebruik
van duurzame en ambachtelijke producten.'
Wanneer begint het Texel Culinair hartje te
kloppen?
Bezoek de stond voor onze winkel lunchroom
in de Dorpsstraat. Voor een heerlijk kopje koffie,
cappuccino of thee en natuurlijk een heerlijk gebakje
in de smaak van uw keuze.
www.bakkertimmer.nl
Texels Aardbeibolletje
Bavaroise gebalge, bereid met verse
aardbeien van de Reuze-Aardbei
en een verrassing in het midden!
Texels Kwartiertje
Bavaroise gebakje met Tot ziens m
Taek kwartiertje ra» stand(18)!
de Bonte Belevenis. OnZ
De Echte Bakker
'In juni starten we met het selecteren van de ge
rechten. Deze moeten voor een breed publiek
toegankelijk zijn en we moeten ze kunnen bereiden
in onze stand. Naast de voorgeschreven wijnen
van de organisatie serveren wij ook mousserende
wijnen uit Spanje en Italië. Deze passen perfect
bij de gerechten die wij presenteren. De selectie
doen we met een kleine groep mensen. De tijd
tussen de selectie en culinair gebruiken we om
alles bij te schaven. Zo experimenteren we met
de manieren van de garing van de parelhoen en
hebben we mooi glaswerk gekocht om het gerecht
van de lamschouder in uit te serveren.'
Wat zijn jullie verwachtingen van Texel Culinair
2012?
Texels Skuumkoppe is een heerlijke dorstlesser.
Texels Skuumkoppe is het eerste ambachtelijk ge
brouwen donker tarwebier van hoge gisting in Ned
erland. Dit speciaalbier dankt zijn naam aan het - in
de ogen van de strandjutters -witte 'skuum' op de
'donkere zee'. Het heeft een heerlijke volle, romige
smaak. Kan zowel 's zomers als 's winters gedronken
worden. Is op z'n lekkerst op een temperatuur van
60 C. En is een echte dorstlesser. Vanzelfsprekend
is Texels Skuumkoppe tij-dens Texel Culinair van de
partij, www.texelsbier.nl
De speciaalbieren worden met de grootste zorg, aan
dacht en passie gebrouwen in de eigen ambachtelijke
Texelse Bierbrouwerij. Door gebruik te maken van
professionele brouwtechnieken en moderne tech
nologie zijn de speciaalbieren consistent van hoge
kwaliteit. Begint u al dorst te krijgen?
'We zijn een beetje van het weer afhankelijk maar
zijn super enthousiast. Ik sta samen met mijn broei
Jorrit en leerling-kok Sjoerd Bakker de gerech
ten te bereiden en mijn vriendin Marlies Kenter
en Marijn Jedema zullen de wijnen en gerechten
uitserveren. Daarnaast hebben we een chauffeur,
Raymond Korf, die voor alles op en neer rijdt. Alle
mededeelnemers maken net zoveel kans, dus ik
laat het succes van het evenement niet afhangen
aan een leuke prijs!'
Het hele weekend ben jezelf aan het werk,
waar zou je als je vrij zou zijn een bezoekje
aan brengen?
'Ja, dat zou toch Bij Jef zijn, ik bewonder Jef en
Nadine al jaren! Super lekker eten en heerlijke
champagne. Maar ik ga knallen met Texel Culinair
dus helaas geen tijd.'
Je staat met een grote brigade op het evene
ment. Is het restaurant ook geopend?
'Uiteraard, ook in het restaurant staan toppers.
Zo hebben we onder andere Jan Stoffer en lan
Snowden als ervaren mensen. Samen met hun
collega's zorgen ze ervoor, zowel op het grote ter
ras als in het restaurant, dat de gasten de gehele
dag op hun wenken bediend worden en met een
voldaan gevoel naar huis gaan. Daarnaast hebben
we sinds kort onze wijnkelder geheel vernieuwd
tot een sfeervolle en afgezonderde ruimte, waar
mensen en bedrijven met twaalf personen kunnen
genieten van een private dining. Verder hebben
we een aantal voorbereidingen van een feest en
trouwerij. We blijven gewoon doorgaan om alle
gasten tevreden te stellen, en zo hoort het!'
Gerechten van Bos en Duin
Zalm uit eigen rokerij
In drie bereidingen, met luchtige aardappel-
rouille, tapenade van zilte groenten en zwarte
aardappelschotsen.
2 Kogeltjes
Texelse Lamsschouder
Langzaam gegaard in eigen jus, met knolselderij,
balsamico, uitjes, snijbiet en een schuimige saus
van vergeten groenten.
2 Kögertjes
Surf'n Turf
Parelhoenfilet, geserveerd als rouleau met ru-
cola, gebakken gamba, pompoen en krachtige
mango-gevogeltejus.
3 Kögertjes
Vanillecrème
Met gekonfijte abrikoos, duindoorn reductie en
granité van karamel.
1 Kögertje
Texels Skuumkoppe, wat lekker!
Denk je aan Texel, dan denk je aan puur genieten. Van
de natuur. Van de ongereptheid van het eiland en van
het Texelse culturele erfgoed. Hier wordt dan ook niet
zomaar een biertje gebrouwen, maar Texels speciaal
bier. Bier van het zuiverste water, want er worden
uitsluitend natuurlijke grondstoff en gebruikt zoals
zuiver duinwater, hop, gist en Texels gerstemout.
Met zorg en passie gebrouwen.
Kassa 3
Centrale ruimte
Podium
EHBO
1 Vogelhuis Oranjerie
2 Quinty's
3 Smakelijk Meer
4 Noordzee
5 Goënga
6 Bij Jef
7 Rebecca
8 De Kroontjes
9 Viscentrum van Beek
10 De Taveerne
11 Bos en Duin
12 Eigeweis
13 Mare Prins
14 Bodega 59
15 La Casserole
16 The Pick Up
17 Tumbleweeds
18 Bakker Timmer
19 Talk of the Town
20 Con Giovanni
21 Sjans
22 L'Avenir
23 Proeflokaal
24 No Nonsens
25 Yamas
26 Pure
27Taj Mahal
Sinds kort kunt u ook sfeervol afgezonderd dineren met twaalf personen.
Vrijdag aanstaande gaat voor de negende keer
het evenement Texel Culinair in De Koog van
start. Het belooft weer een sensatie voor uw
smaakpapillen te worden. Dit jaar zijn er 27
deelnemers die tot het uiterste gaan om u cu
linair te verrassen en in de watten te leggen.
Restaurant Bos en Duin zal voor de vierde keer
haar opwachting maken. Eigenaar Robin Koenen
en zijn brigade waren in 2010 de winnaar van
de categorie Culinaire Restaurants. Ook dit jaar
zijn de verwachtingen hoog, daarom vroegen wij
Koenen hoe hij zich voorbereidt richting Texel Cu
linair 2012.
Afgelopen jaar helaas geen prijswinnaar, wat
deed je na afloop van het evenement?
'Het was een slopend weekend, de weergoden
waren ons tijdens het evenement grotendeels
goed gezind. Onze brigade heeft veel uren ge
maakt, per persoon gemiddeld vijftien uur per dag.
(Foto Stefan Krofft)
Dus wat je doet is alles opruimen en daarna met
zijn allen even een drankje doen. Tijdens het afzak
kertje vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat
vijf gerechten presenteren toch iets te bewerkelijk
was. Daarom hebben we het aantal gerechtjes dit
jaar terug gebracht naar vier, zodat we nog meer
kwaliteit aan de gerechten kunnen geven. Echter,
laat wordt het na Culinair niet. Maandag is het res
taurant aan de Bakkenweg gewoon weer open.'
Waar haal je de inspiratie vandaan voor het
creëren van nieuwe gerechten voor Texel Cu
linair?
'Onze Texelse Lamschouder en Surf 'n' Turf sta
an al enige tijd op onze menukaart en lopen uit
muntend. De positieve reacties die wij van onze
gasten krijgen zijn een mooie bevestiging. We heb
ben anderhalve maand nodig gehad om de gere
chten te perfectioneren en ervoor te zorgen dat alle
koks ze onder de knie hebben. Het totaalplaatje
moet gewoon kloppen. Verder haal ik mijn inspi-
Dat pure heeft Texels van nature
Lekker eten met een Texels Skuumkoppe.
Fijnproevers kunnen hun hart ophalen tijdens Texel
Culinair. Want tijdens deze culinaire happening kunt
u drie dagen lang proeven van de lekkerste culinaire
hapjes. Culinaire hoogstandjes en Texels speciaalbier
gaan heel goed samen. Sterker nog: speciaalbier is
door zijn rijke smaak zelfs bij uitstek geschikt in
combinatie met alle mogelijke gerechten. Ruim 25
chefs bereiden de lekkerste gerechten en serveren
deze met een glas Texels Skuumkoppe. En u mag
proeven.
Als hoofdsponsor van Texel Culinair heeft de Texelse
Bierbrouwerij daarom alle deelnemers - bijna alle
maal chefs van brasseriën en restaurants -uitgedaagd
om de lekkerste Skuumkoppe- spijscombinatie te
bereiden. Degene die dat het beste doet, krijgt be
halve de eer een mooie prijs. Een vakkundige jury
met medewerking van een culinair journalist en de
directie van de brouwerij, beoordeelt welk gerech
tje nog lekkerder smaakt vergezelt door een Texels
Skuumkoppe. De ultieme combinatie van 'Texel Cu
linair 2012'. En als bezoeker kunt u proeven of u het
daarmee eens bent.