Het ontstaan van de gerechten After diner bij Timmer Ploeven op sien Vessels 14 t/m 16 september 2012 Dorpsstraat De Koog www.texelculinair.nl Timmer Plattegrond H proeverij ratie deels door bij anderen te eten en het één en ander te lezen. Daarnaast maak ik graag gebruik van duurzame en ambachtelijke producten.' Wanneer begint het Texel Culinair hartje te kloppen? Bezoek de stond voor onze winkel lunchroom in de Dorpsstraat. Voor een heerlijk kopje koffie, cappuccino of thee en natuurlijk een heerlijk gebakje in de smaak van uw keuze. www.bakkertimmer.nl Texels Aardbeibolletje Bavaroise gebalge, bereid met verse aardbeien van de Reuze-Aardbei en een verrassing in het midden! Texels Kwartiertje Bavaroise gebakje met Tot ziens m Taek kwartiertje ra» stand(18)! de Bonte Belevenis. OnZ De Echte Bakker 'In juni starten we met het selecteren van de ge rechten. Deze moeten voor een breed publiek toegankelijk zijn en we moeten ze kunnen bereiden in onze stand. Naast de voorgeschreven wijnen van de organisatie serveren wij ook mousserende wijnen uit Spanje en Italië. Deze passen perfect bij de gerechten die wij presenteren. De selectie doen we met een kleine groep mensen. De tijd tussen de selectie en culinair gebruiken we om alles bij te schaven. Zo experimenteren we met de manieren van de garing van de parelhoen en hebben we mooi glaswerk gekocht om het gerecht van de lamschouder in uit te serveren.' Wat zijn jullie verwachtingen van Texel Culinair 2012? Texels Skuumkoppe is een heerlijke dorstlesser. Texels Skuumkoppe is het eerste ambachtelijk ge brouwen donker tarwebier van hoge gisting in Ned erland. Dit speciaalbier dankt zijn naam aan het - in de ogen van de strandjutters -witte 'skuum' op de 'donkere zee'. Het heeft een heerlijke volle, romige smaak. Kan zowel 's zomers als 's winters gedronken worden. Is op z'n lekkerst op een temperatuur van 60 C. En is een echte dorstlesser. Vanzelfsprekend is Texels Skuumkoppe tij-dens Texel Culinair van de partij, www.texelsbier.nl De speciaalbieren worden met de grootste zorg, aan dacht en passie gebrouwen in de eigen ambachtelijke Texelse Bierbrouwerij. Door gebruik te maken van professionele brouwtechnieken en moderne tech nologie zijn de speciaalbieren consistent van hoge kwaliteit. Begint u al dorst te krijgen? 'We zijn een beetje van het weer afhankelijk maar zijn super enthousiast. Ik sta samen met mijn broei Jorrit en leerling-kok Sjoerd Bakker de gerech ten te bereiden en mijn vriendin Marlies Kenter en Marijn Jedema zullen de wijnen en gerechten uitserveren. Daarnaast hebben we een chauffeur, Raymond Korf, die voor alles op en neer rijdt. Alle mededeelnemers maken net zoveel kans, dus ik laat het succes van het evenement niet afhangen aan een leuke prijs!' Het hele weekend ben jezelf aan het werk, waar zou je als je vrij zou zijn een bezoekje aan brengen? 'Ja, dat zou toch Bij Jef zijn, ik bewonder Jef en Nadine al jaren! Super lekker eten en heerlijke champagne. Maar ik ga knallen met Texel Culinair dus helaas geen tijd.' Je staat met een grote brigade op het evene ment. Is het restaurant ook geopend? 'Uiteraard, ook in het restaurant staan toppers. Zo hebben we onder andere Jan Stoffer en lan Snowden als ervaren mensen. Samen met hun collega's zorgen ze ervoor, zowel op het grote ter ras als in het restaurant, dat de gasten de gehele dag op hun wenken bediend worden en met een voldaan gevoel naar huis gaan. Daarnaast hebben we sinds kort onze wijnkelder geheel vernieuwd tot een sfeervolle en afgezonderde ruimte, waar mensen en bedrijven met twaalf personen kunnen genieten van een private dining. Verder hebben we een aantal voorbereidingen van een feest en trouwerij. We blijven gewoon doorgaan om alle gasten tevreden te stellen, en zo hoort het!' Gerechten van Bos en Duin Zalm uit eigen rokerij In drie bereidingen, met luchtige aardappel- rouille, tapenade van zilte groenten en zwarte aardappelschotsen. 2 Kogeltjes Texelse Lamsschouder Langzaam gegaard in eigen jus, met knolselderij, balsamico, uitjes, snijbiet en een schuimige saus van vergeten groenten. 2 Kögertjes Surf'n Turf Parelhoenfilet, geserveerd als rouleau met ru- cola, gebakken gamba, pompoen en krachtige mango-gevogeltejus. 3 Kögertjes Vanillecrème Met gekonfijte abrikoos, duindoorn reductie en granité van karamel. 1 Kögertje Texels Skuumkoppe, wat lekker! Denk je aan Texel, dan denk je aan puur genieten. Van de natuur. Van de ongereptheid van het eiland en van het Texelse culturele erfgoed. Hier wordt dan ook niet zomaar een biertje gebrouwen, maar Texels speciaal bier. Bier van het zuiverste water, want er worden uitsluitend natuurlijke grondstoff en gebruikt zoals zuiver duinwater, hop, gist en Texels gerstemout. Met zorg en passie gebrouwen. Kassa 3 Centrale ruimte Podium EHBO 1 Vogelhuis Oranjerie 2 Quinty's 3 Smakelijk Meer 4 Noordzee 5 Goënga 6 Bij Jef 7 Rebecca 8 De Kroontjes 9 Viscentrum van Beek 10 De Taveerne 11 Bos en Duin 12 Eigeweis 13 Mare Prins 14 Bodega 59 15 La Casserole 16 The Pick Up 17 Tumbleweeds 18 Bakker Timmer 19 Talk of the Town 20 Con Giovanni 21 Sjans 22 L'Avenir 23 Proeflokaal 24 No Nonsens 25 Yamas 26 Pure 27Taj Mahal Sinds kort kunt u ook sfeervol afgezonderd dineren met twaalf personen. Vrijdag aanstaande gaat voor de negende keer het evenement Texel Culinair in De Koog van start. Het belooft weer een sensatie voor uw smaakpapillen te worden. Dit jaar zijn er 27 deelnemers die tot het uiterste gaan om u cu linair te verrassen en in de watten te leggen. Restaurant Bos en Duin zal voor de vierde keer haar opwachting maken. Eigenaar Robin Koenen en zijn brigade waren in 2010 de winnaar van de categorie Culinaire Restaurants. Ook dit jaar zijn de verwachtingen hoog, daarom vroegen wij Koenen hoe hij zich voorbereidt richting Texel Cu linair 2012. Afgelopen jaar helaas geen prijswinnaar, wat deed je na afloop van het evenement? 'Het was een slopend weekend, de weergoden waren ons tijdens het evenement grotendeels goed gezind. Onze brigade heeft veel uren ge maakt, per persoon gemiddeld vijftien uur per dag. (Foto Stefan Krofft) Dus wat je doet is alles opruimen en daarna met zijn allen even een drankje doen. Tijdens het afzak kertje vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat vijf gerechten presenteren toch iets te bewerkelijk was. Daarom hebben we het aantal gerechtjes dit jaar terug gebracht naar vier, zodat we nog meer kwaliteit aan de gerechten kunnen geven. Echter, laat wordt het na Culinair niet. Maandag is het res taurant aan de Bakkenweg gewoon weer open.' Waar haal je de inspiratie vandaan voor het creëren van nieuwe gerechten voor Texel Cu linair? 'Onze Texelse Lamschouder en Surf 'n' Turf sta an al enige tijd op onze menukaart en lopen uit muntend. De positieve reacties die wij van onze gasten krijgen zijn een mooie bevestiging. We heb ben anderhalve maand nodig gehad om de gere chten te perfectioneren en ervoor te zorgen dat alle koks ze onder de knie hebben. Het totaalplaatje moet gewoon kloppen. Verder haal ik mijn inspi- Dat pure heeft Texels van nature Lekker eten met een Texels Skuumkoppe. Fijnproevers kunnen hun hart ophalen tijdens Texel Culinair. Want tijdens deze culinaire happening kunt u drie dagen lang proeven van de lekkerste culinaire hapjes. Culinaire hoogstandjes en Texels speciaalbier gaan heel goed samen. Sterker nog: speciaalbier is door zijn rijke smaak zelfs bij uitstek geschikt in combinatie met alle mogelijke gerechten. Ruim 25 chefs bereiden de lekkerste gerechten en serveren deze met een glas Texels Skuumkoppe. En u mag proeven. Als hoofdsponsor van Texel Culinair heeft de Texelse Bierbrouwerij daarom alle deelnemers - bijna alle maal chefs van brasseriën en restaurants -uitgedaagd om de lekkerste Skuumkoppe- spijscombinatie te bereiden. Degene die dat het beste doet, krijgt be halve de eer een mooie prijs. Een vakkundige jury met medewerking van een culinair journalist en de directie van de brouwerij, beoordeelt welk gerech tje nog lekkerder smaakt vergezelt door een Texels Skuumkoppe. De ultieme combinatie van 'Texel Cu linair 2012'. En als bezoeker kunt u proeven of u het daarmee eens bent.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2012 | | pagina 9