0^0
texblagbsda.nl
vakantiekrant
EEN GREEP UIT ALLE ACTIVITEITEN OP TEXEL
WOENSDAG 17 OKTOBER
Texelse Bierbrouwerij
13.30 uur. Schilderweg 214 (tussen Den Burg en Oudeschild). De
Texelse Bierbrouwerij is open van 13.30-18.00 uur. Rondleidingen
om 14.00, 15.00 en 16.30 uur. Toegang met consumptie €7,50
t/m 15 jaar €4,-. Tel. 0222 320325.
ZATERDAG 20 OKTOBER
Diner cabaret
19.00 uur. Theater Klif 12. Er zijn weinig formules die het zo lang
uithouden, als het Diner Cabaret van Klif 12. Al bijna 25 jaar fete-
ren wij onze bezoekers op een heerlijk avondje uit. Prijs €49,50.
Back2Back Festival
22.00 uur. In Question Plaza in Den Burg de tweede editie van het
Back2Back Festival.
DONDERDAG 25 OKTOBER
Kindertheater
17.00 uur. Theater Restaurant Klif 12. Tussen de gangen van het
kinderdiner door zorgen Klojo en Tante Ko samen met een paar
vreemde snuiters voor een leuke, actieve en interactieve voorstel
ling. Prijs €18,-.
ZONDAG 28 OKTOBER
Speurtocht
10.00 uur. In Museum Kaap Skil kunnen alle kinderen een speur
tocht doen. Visje Biem voor de kleinsten of een moeilijkere voor
de kids die al kunnen lezen (7-14 jaar).
DINSDAG 13 NOVEMBER
Kaasboerderij
09.30 uur. Bezoek Kaasboerderij Wezenspyk. Maak een rondje
over het erf, aai de kalfjes, bekijk de stal, inforuimtes en kaasma
kerij. Winkel open 09.30-17.00 uur.
ZATERDAG 17 NOVEMBER
Intocht Sinterklaas
Om 13.00 uur komt Sinterklaas aan in de haven van Oudeschild.
De intocht wordt opgeluisterd met muziek.
ZONDAG 25 NOVEMBER
Slufter
Om 11.00 uur neemt de boswachter u mee door de zoute kreken
van De Slufter. Info bij Ecomare 0222-317741, boeken via www.
ecomare.nl. Kosten €8,75, tot 12 jr €5,-.
ZONDAG 9 DECEMBER
Wandeltochten
13.00 uur. De winterserie omvat 4 wandeltochten en wordt door
Het Gouden Boltje georganiseerd onder auspiciën van de NHWB.
Start in Bos en Duin; Bakkenweg. Prijs €9,-.
Woensdag 5 december
Zeelaboratorium
Tussen 14.00 en 15.30 uur is het zeelaboratorium in Ecomare
geopend. Met proefjes, microscopen, levende dieren en spelle
tjes.
SCAN DEZE QR CODE
ZET DE VOLLEDIGE MOBIELE
TEXEL AGENDA IN JE
FAVORIETEN OF OP JE
BEGINSCHERM
Drie dagen lang genieten van topkwaliteit blues kan tijdens het Texel
Bluesfestival. In het weekend van 12 tot en met 14 oktober kunt u in
vrijwel iedere kroeg in Den Burg live optredens bijwonen. Voor velen is
het bluesfestival een reden om het eiland te bezoeken. Liefhebbers van
deze muziek kijken er ieder jaar reikhalzend naar uit. In vrijwel alle cafés
van Den Burg zijn live optredens. De hoofdact is in Hotel de Lindeboom.
In de Vakantiekrant vindt u het gehele programma.
Meer informatie in de Vakantiekrant op pagina's 5 en 35.
TEXEL Vakantiekrant is mede tot stand gekomen door de medewerking van:
Atelier Maria Roelofsen Ecomare Kaasboerderij Wezenspyk
Ayur Priya Fietsverhuur De Koog Kastanjeboom
Bakker Timmer Flora Keijbouw Chalets
Bert Keijser Fruitbedrijf Molenbuurt Klif 12
Galerie Klif Art
Goënga Specialit
Hoeve Vrij en Blij
Hoge Berg
Hollebol
Hotel Texel
Leijdekkers
Oudheidkamer
TX10 Emmie/
TX 20 Orion
TX44 Hutjes
Smulpot
Slijterij Smidt-Witte
Slijterij de Wit
Smaak van de Wadd
Steenenplaats
Twitterende boswachters
Bij Ecomare zijn zeehonden, bruinvissen en allerlei andere zeedieren van
dichtbij te zien. In het museum kom je alles te weten over de wadden, de
zee en Texel. In de herfstvakantie zijn op diverse dagen extra activiteiten,
zoals poppenkast, zeelab, bottenshow en braakballen pluizen. Bij Kaap
Skil maak je een reis door de tijd en ontdek je hoe Oudeschild in de VOC-
tijd bruiste van het leven. In de herfstvakantie is er extra veel te zien en
te beleven, zoals visroken, netten boeten, smeden, scheepsmodel bou
wen en touwslaan. Tot en met 31 oktober is de Oudheidkamer nog
geopend, een huis uit 1599 met brieven van Aagje Luijtsen.
Lees verder in de Vakantiekrant op pagina 11.
Bruisend liederenprogramma met Zweedse invloeden
Liedkunstenaar Cornelis Vreeswijk (1937-1987) werd geboren in IJmui-
den en verhuisde als dertienjarig jongetje met het gezin naar Zweden.
Daar groeide hij uit tot één van de meest invloedrijke artiesten van de 20e
eeuw. Cornelis wilde niet nieuwsgierig doodgaan en dat uitte zich in een
turbulent leven dat weerklonk in de liederen die hij schreef. Anna Agren,
die het vrouwelijke deel van De Andersons representeert, groeide op met
een Zweedse vader en een Nederlandse moeder en daarmee ook met
het repertoire van Cornelis Vreeswijk. Nu, 25 jaar na zijn dood, nemen zij
het repertoire van Cornelis Vreeswijk op sleeptouw. Met hun eigen
geluid, humor en poëzie brengen de Andersons bekend én onbekend
werk, met nieuwe vertalingen en arrangementen.
Meer informatie in de Vakantiekrant op pagina 5.
Een kwart eeuw Texel Blues
Een kwart eeuw bluesfestival. Texelaars Gelein Jansen en Jan Koomen
legden 25 jaar geleden het fundament voor Texel Blues. Met hun authen
tieke bluesprogrammering zetten ze in samenwerking met horecaonder
nemers uit Den Burg een festival op poten dat van begin af aan een
ongekende schare liefhebbers trok. Texel Blues was bij de start in 1988
na Texel Jazz, Tropical Sea Festival en Back tot the Sixties het vierde
grote Texelse muziekfestijn. Maar voor verzadiging waren initiatiefne
mers Koomen en Jansen niet bang. 'Blues stijgt sterk in populariteit',
zeiden ze in een interview met deze krant. In 25 jaar haalden de twee
liefhebbers, later bijgestaan door Ewout Adriaans, Dros en Bosscha een
enorme verscheidenheid aan bluesmuzikanten naar het eiland. Grote
namen, al vanaf de eerste editie in 1988 waar ex-Cuby zanger Harry
Muskee en Livin' Blues van de partij waren.
Het complete archiefstuk staat op pagina 37 van de Vakantiekrant
die vandaag verschijnt.
Zeebaars op Alkmaars gort
I rolletjes snijbiet, zeekraal in tempura en
schuimige saus van Parmezaanse kaas
M
Voorbeeld ingrediënten:
S 180 gram zeebaars (schub en graatvrij)
I50 gram Alkmaars gort
25 gram chorizo
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
100 gram zeekraal
100 gram tempurameel
Bereiding:
Snij de chorizo in kleine blokjes en doe dit in een pan
netje. Snij de bieslook in zo klein mogelijke ringetjes en
voeg dit bij de chorizo. Doe het gort in de pan en kook
dit in 9 minuten gaar. Voeg dan de geraspte Parme
zaanse kaas toe en meng dit goed met een staafmixer
tot een gladde massa.
Het complete recept staat op pagina 33
van de Vakantiekrant die vandaag verschijnt.
Vreeswijk De Andersons in Klif 12