adder
Succesvolle uitvoering van scholierenmusical Mamma Mia
Hooggelegen maar
wel laagdrempelig
Vuurtorenrestaurant maakt nieuwe start
AGENDA I
TEXELSE 7 COURANT
Leerlingen OSG als
collectief op podium
Cin^mca Te^xe»!
Like ons op Facebook
en maak kans op
10 gratis filmbezoeken!
V3 /CinemaTexel
DINSDAG 4 DECEMBER 2012
Een staande ovatie voor de leerlingen va
Een staande ovatie voor de leer
lingen van de OSG die donder
dag- en vrijdagavond de musical
Mamma Mia opvoerden in de
Burgemeester De Koninghal in
Den Burg.
De leerlingen zetten een geslaagde
musical op de planken. Ze speel
den met plezier en passie en dat
brachten ze over naar het publiek
in de zaal. Er werden diverse lied
jes van ABBA gezongen, afgewis
seld met toneel en dans.
Het verhaal draaide rond een meis
je dat alleen door haar moeder is
opgevoed en via een dagboek
erachter komt dat ze drie mogelijke
vaders heeft. Ze nodigt hen alle
drie uit voor haar bruiloft, in de
hoop erachter te komen wie haar
echte vader is. In de originele musi
cal wonen moeder en dochter op
een Grieks eiland, maar de versie
van de OSG speelt zich af op Texel
in het fictieve strandpaviljoen Paal
13.
Aan alles was te merken dat de
leerlingen tijd en energie in de
i de OSG die Mamma Mia opvoerden. Zang ei
voorbereidingen hadden gestoken.
Het decor zag er goed uit en was
doordacht. Zo werd bijvoorbeeld
de buitenkant van het strandpavil
joen in de loop van het spel in een
handomdraai veranderd in de bin
nenkant van een gebouw. Mathieu
Vulto (piano), Bram Dros (elektri
sche gitaar), Daniel van der Hoek
(basgitaar) en Sil van Heerwaarden
is op het podium van de Burgemeester De Koninghal.
als een jeugdige hittepetit neer die
aan de ene kant volwassen wilde
zijn, maar aan de andere kant
eigenlijk nog te jong was om te
trouwen. Dros kwam over een als
vrouw die het allemaal alleen heeft
weten te rooien en helemaal niet zit
te wachten op de terugkeer van
mensen uit haar verleden. Aan de
andere kant liep ze er echter ook
(drums) namen de muziek voor hun
rekening en dat deden ze op pro
fessionele wijze. Ze brachten ook
de zaal in beweging door te gaan
klappen of met de handen te
zwaaien als er even wat muziek
van band kwam.
Antje Dros en Robbie Dring speel
den als moeder Donna en dochter
Sophie Stuiveling twee hoofdrollen
en dat deden ze verdienstelijk.
Dring zette haar personage neer
niet voor weg.
Qua zang kwam Anouk Eldering,
die één van de drie potentiële
vaders speelde, sterk naar voren.
Zij wist de zaal te vangen met een
pakkende vertolking van het num
mer Chiquitita, wat haar luid
applaus opleverde. Tekenend voor
het stuk was een moment waarop
Eldering even de tekst van het lied
leek kwijt te raken. Ze herpakte ze
zich echter meteen en ook de band
speelde er goed op in. Het tekende
de voorbereiding en de kunst om
te improviseren. Dros oogstte suc
ces met een sterke vertolking van
het nummer Slipping trough my
fingers. De andere spelers waren
Mandy Barhorst, Louise Kleinveld,
Aimee Sardijo, Hanna Goemans,
Jens Koops, Demelza van der
Meulen, Jari van Maanen, Helga
Bouwmeester, Maxime Boon,
Annemarie van Heerwaarden, Lea
Nooij en Indi Zandstra.
Te zien was ook dat er een collec
tief op het podium stond. De leer
lingen droegen gezamenlijk de
musical. Conrector Annemarieke
de Vries prees na afloop de inspan
ningen van de leerlingen en van de
docenten die het geheel begeleid
den. Het idee om de musical op te
voeren, was van muziekdocent
Mathieu Vulto. Hij werd geholpen
door Remco de Jong die de regie
op zich nam en Anneke ter Borg
die de productie deed. Miriam
Maas zorgde voor de kleding, Mari-
elle Driehuis begeleidde de zang
Annemieke en Frans Hopman
dan een kopje koffie, het gaat om gevoel.
Nergens heb je aan tafel zo'n
uitzicht als vanuit het Vuurto
renrestaurant. Op de Noordzee,
de Waddenzee, het strand, de
duinen en natuurlijk de vuurto
ren. Binnen is de zaak die sinds
dit jaar wordt gerund door Frans
en Annemieke Hopman com
pleet op de schop gegaan. Nu
de verbouwing is afgerond heb
ben ze hun vernieuwde bedrijf
heropend. De buitenkant volgt
later.
Het Vuurtorenrestaurant is een
begrip. Het bedrijf dat in 1967
werd geopend geniet grote
bekendheid. De zeshoekige vorm
maakt dat de gasten vanaf elk
tafeltje uitzicht hebben op de
omgeving. Dat er mensen zijn die
er tijdens hun vakantie elke dag
neerstrijken, is veelzeggend. Over
de manier waarop je zo'n zaak
hoort te runnen hebben Frans en
Annemieke Hopman een duidelij
ke visie: 'Kwaliteit bieden en laag
drempelig zijn. Want van Jan met
de Pet tot minister, iedereen komt
hier. We willen voor alle lagen wat
te bieden hebben en investeren in
kwaliteit en gastvrijheid.' De
ondernemers pakken het stapsge
wijs aan. Eerst achter de scher
men. Van de zomer is de zaak
voorzien van nieuwe koel-, vries-
en andere apparatuur. De afgelo
pen drie weken is het interieur
aangepakt. Frans: 'De zaak is van
binnen van onder tot boven volle
dig gestript. Daarna hebben we
het interieur volledig vernieuwd.
Van de vloer tot het plafond. Het
meubilair is vernieuwd, de bar
komt nog aan de beurt. We heb
ben het van binnen een rustige
uitstraling gegeven, de kleur van
de duinen.'
Tijdens het interview vrijdag wordt
nog hard gewerkt om de boel op
tijd klaar te krijgen. Frans: 'Het zal
wat eten. We zaten nog midden in
de verbouwing, eigenlijk ging het
niet. Door te improviseren konden
we ze toch ontvangen. Er zat hier
een man of dertig aan picknickta
fels bij kaarslicht omdat er nog
geen licht was. Ze vonden het
geweldig. Geen dag is hier het
zelfde. Het ene moment kan het
rustig zijn, het andere moment zit
het vol. Je moet flexibel zijn en
onder druk kunnen werken. Dat
ligt mij wel.' Zij is het gezicht van
de zaak en regelt de zaken vóór
wel een latertje worden, morgen
gaan we open.'
Annemieke: 'We hebben er vijf
tafels uit gedaan, samen dertig
stoelen. Nu hebben de gasten wat
meer privacy. En we hebben nu
twee grote stamtafels met leesge-
legenheid.' Ze hechten veel waar
de aan gastvrijheid. Annemieke:
'Hoe druk het ook is, altijd vrien
delijk en behulpzaam zijn. Vorige
week maakten ze op het strand
opnamen voor de film Altijd Zon
dag. Die mensen wilden perse hier
de schermen, hij werkt meer ach
ter de schermen aan de admini
stratie, inkoop en aanverwante
zaken. Frans: 'Ik kan overal
inspringen, behalve in de bedie
ning.'
Voor beide ondernemers is het
runnen van het vuurtorenpaviljoen
een nieuwe stap in hun loopbaan.
Annemieke: 'Ik heb 17 jaar bij de
Rabobank gewerkt en de afgelo
pen jaren in een huisartsenprak
tijk. Dit kwam op ons pad. Ik vind
het superleuk om met mensen om
n der Hoek, Sil van Heerwaarden en Mathieu Vulto zorgden
en Lucas Tijssen en Willy van de decor. Rikus Kloosterhuis en
Vijver bouwden samen met Jelle Ronald van Bommel verzorgden
van Breukelen, Beer van Gelder, het licht en het geluid.
Pip van Gelder, Gijs ten Hoven, Sil
Tijssen en Gosro Poorheydar het Jeroen van Hattum
te gaan, ze een fijn gevoel mee te
geven. Dit werk is meer dan een
kopje koffie, het gaat om gevoel.'
Frans, voorheen werkzaam bij
Hordifood en Sligro, is blij dat hij
weer eigen baas is.
Vanaf komend voorjaar draaien ze
een nieuwe kaart, waarbij lunch en
diner gescheiden worden. Frans:
'Ook hierbij is laagdrempeligheid
het uitgangspunt, de prijs in het
middensegment.'
Zoals veel moderne ondernemers
zijn ze te vinden op internet en
Twitter. Zo was de hele verbou
wing wereldwijd te volgen. Anne
mieke: 'Drie meiden hebben voor
ons een systeem opgezet. We zijn
twee maanden bezig en hebben al
425 volgers. We krijgen ook res
pons, laatst iemand uit Monnic-
kendam die ons een hart onder de
riem stak. Zo proberen we ook de
jongere generatie er bij te hou
den.' Ze houden ook acties, zoals
volgende weekend 8 en 9 decem
ber een glaasje glühwein voor een
euro.
Het is een echt familiebedrijf. Zoon
Bas, in het dagelijkse leven tim
merman, heeft in zijn vrije tijd veel
timmerwerk verricht. En dochter
Sharon draait mee in de bedie
ning. Annemieke: 'Het is leuk om
het zo met z'n alleen te doen en
dat iedereen er plezier in heeft.'
Ook een bedrijf dat elke dag open
is. Jaarrond werken ze er met een
minimale bezetting van zeven
medewerkers, wat in het hoogsei
zoen kan oplopen tot dertig.
Vakantiehulpen worden onderge
bracht in Den Burg en dagelijks
gehaald en gebracht. De Hop
mannen, die ook zelf in Den Burg
wonen, pendelen zo heel wat af.
Nu de binnenkant van het bedrijf
is opgeknapt, komt ook de buiten
kant aan de beurt. Over enige tijd,
afhankelijk van de duur van de
procedure, wordt het aanzicht van
het restaurant vernieuwd, waarbij
gelijktijdig een aantal bouwkundi
ge veranderingen zullen plaatsvin
den, zoals de ingang, verplaatsing
van het invalidentoilet en uitbrei
ding van het magazijn. Een archi
tect werkt momenteel aan de
tekeningen. Dit gaat in samen
spraak met de Groninger familie
Van der Laan, van wie Frans en
Annemieke Hopman het bedrijf
pachten. Overigens niet te verwar
ren met Frans Hopman senior, die
het verderop gelegen nieuwe
strandpaviljoen Zeepanorama
exploiteert en pacht van Van der
Laan.
Gerard Timmerman
Vnjdag7
Zaterdag 15 december Diner Cabaret-19.00 uur
Uitgebreid ^-gangendiner, incl. de show €49,50.
Kerstdiner: Revue Menu
Kerstmis 2012 een nieuw programma met een
nostalgisch tintje... Terug naartoen maar wel anno 2013
Zaterdag 22 en zondag 23 december, try-outs
Dinsdag ïjanuari
Nieuwjaars Revue Menu!
Bioscoop Eetcafé Terras
Je kan nog tot 19 december mee doen!
F FilmArt: Het Meisje En De Dood
e film Is gebaseerd op een origineel script vc
os Stelling en Bert Rljkelljkhulzen, er
vijftig terugkeert
zlln grote liefde
nil 50 laar
Voor een veilig
avondje uit!
0222-312000