Bloemen en planten
inkopen op gevoel
IN EN OM DE TUIN
Koken in de tuin met 'groene ei'
Sportweek kent diverse activiteiten
Tijdig subsidie
aanvragen
Het gemeentebestuur herinnert er aan
dat stichtingen, verenigingen en andere
organisaties die jaarlijks een gemeente
lijke subsidie ontvangen deze ieder jaar
opnieuw moeten aanvragen Subsidieaan
vragen voor 2014 kunnen tot 1 juni wor
den ingediend. Aanvragen die te laat bin
nenkomen, worden over het algemeen
afgewezen. Het aanvraagformulier is te
vinden via www.texel.nl - De digitale ba
lie -Inwoners - Subsidies. Aanvraagformu
lieren kunnen ook in het raadhuis worden
afgehaald.
Texel kansloos
voor 'Hoofdstad
van de smaak'
B en w zien geen heil meer in pogingen
om Texel in aanmerking te laten komen
voor de culinaire manifestatie 'Hoofdstad
van de Smaak 2015'. Samen met de ini
tiatiefnemers Annette van Ruitenburg
en Benno Bakker zijn ze tot de conclusie
gekomen dat de kans om genomineerd te
worden gering is.
Andere plaatsen in het land, vooral pro
vinciale hoofdsteden, lijken meer kans te
maken en zijn ook al gevorderd met de
voorbereidingen. Steden die de afgelo
penjaren Hoofdstad van de Smaak waren
zijn Amersfoort, Groningen, 's-Hertogen-
bosc h, Am sterda m, Zwo I Ie e n Va I ke n bu rg.
Elk op hun eigen wijze organiseerden zij
een jaar lang culinaire activiteiten zoals
een stadspicknick, een lunch voor basis
scholieren, een proeverij, streekmarkt,
openluchtontbijt, lezingen en exposities.
In de meeste gevallen kregen streekeigen
producten daarbij bijzondere aandacht.
Omdat ook Texel wil uitblinken op culinair
gebied wilden b en w aanvankelijk steun
geven aan pogingen om het eiland geno
mineerd te krijgen, maar zien daar dus bij
nader inzien van af. Dat had ook te ma
ken met tijdgebrek en kosten. Er zou een
€10.000,- kostend 'bidboek' moeten ko
men, een uitgebreide brochure waarmee
de gemeente zich als gegadigde presen
teert. De bedoeling was dat de gemeente
daarvan €5.000,- zou betalen; de rest zou
voor rekening komen van VW, TESO en
het Texels Ondernemers Platform. Dat
gaat dus niet door omdat de kans groot
is dat het weggegooid geld is. Daar kwam
bij dat Texel ook nog voor €50.000,- ga
rant moest staan voor het geval het eve
nement met verlies zou aflopen. Het een
met het ander was voor het college reden
om de aanmelding in te trekken.
Als mogelijkheid om Texel als culinair
gebied op de kaart te zetten zien b en w
meer in de stadsfeesten van 2015. Wet
houder Eric Hercules fantaseert er al over
'historische maaltijden', bij voorbeeld vol
gens het menu dat de Oudeschilders had
den bedacht voor Napoleon toen hij zijn
fortificaties op Texel bezocht.
1000 kilo afval
van Razende Bol
Een groep van 29 zeekajakkers haalde
zaterdag meer dan 1000 kilo afval van de
Razende Bol. Het afval is 's middags door
de Phoca van de zandplaat weggehaald.
De schoonmaakactie werd ondersteund
door KIMO Nederland en België, een ver
eniging van kustgemeenten en gemeen
schappelijke belangenorganisatie van
lokale overheden. Wethouder Pia Bruin
van Den Helder is lid van het dagelijks be
stuur. Het verwerken van het afval komt
voor rekening van Bek en Verburg in Rot
terdam.
Sèègies gezocht
Na het mooiste dialectwoord, gaat radio
programma Plein 5 van Radio 5 Nostalgia
de komende maanden op zoek naar het
mooiste dialectgezegde van Nederland.
Van maandag 13 mei tot eind novem
ber komen verschillende gezegdes uit
het hele land aan bod. Elke week drie,
waarvan één weekwinnaar wordt. Aan
het eind van het jaar wordt een finale
gehouden. Sèègies kunnen (voorzien van
hun betekenis) worden gestuurd naar
plein5@ncrv.nl.
Denk je eens in, je zit lekker buiten, onder
de veranda of in de zon. En dan wordt het
etenstijd. Zonde om naar binnen te gaan.
Alweer barbecueën? Of is er een alterna
tief? We gingen te rade bij Marjet van der
Vis van Keukencentrum Texel.
Marjet: 'Het is heerlijk om buiten te ko
ken.' Daar heb je echt geen grote buiten
keuken voor nodig. De Big Green Egg, een
eivormige keramische steenoven voor in
de tuin heeft alles in één. Marjet: 'Je kunt
er in grillen, bakken, koken, stoven, roken,
slow cooking en noem maar op. Van mooi
gegrild, sappig vlees tot zachtgegaarde
lamsbout, gegrilde tonijn en garnalen.
Maar ook knapperig brood, pizza, groen
tes en desserts, zoals chocoladegerechten
en gepofte appels.' Een culinair wondertje
dus, favoriet bij beroemde chefs, zoals Je
roen Hazebroek, Herman den Blijker en
Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Li
brije, waar Marjet in september een Mas
terclass BGE gaat volgen. Marjet: 'Ook als
"gewone" liefhebber heb je er veel plezier
van. Het werkt simpel, de luchttoevoer
en daarmee de temperatuur is simpel
te regelen met de rvs luchtschuif aan de
onderzijde en margrietschijf bovenop. Op
de thermometer zie je exact hoe warm
het is. Voor brood bakken bijvoorbeeld
200 graden, pizza 275 graden en voor het
grillen van vlees ca. 225 graden, maar je
kunt hem ook gemakkelijk temperen met
behulp van de Platesetter tot 100-120
graden voor gerookte gerechten en lang
zaam garen van heerlijke Texelse lams
bout. Het voordeel ten opzichte van de
barbecue is dat het vlees heel gelijkmatig
gaar wordt.
De Big Green Egg wordt gestookt op
houtskool. 'Door houtsnippers te gebrui
ken kun je aan vlees of vis een lekkere
rooksmaak geven. Dat is niet ingewikkeld',
wijst Marjet op de collectie houtsnippers
met smaken als Mesquite, Hickory en Ap
pel. Een andere mogelijkheid is gebruik
van een rookplankje van cederhout. De
gerechten gaan op het plankje, je legt dat
op het rooster van de BBO of in de oven,
waardoor de smaak van het hout in het
gerecht doordringt. Marjet heeft de Big
Green Egg en rookplankjes in diverse ma
ten en accessoires om het simpeler en
aangenamer te maken. Keukencentrum
Texel houdt demonstraties buiten koken.
Die staan in de TexelAgenda en op de
website van het keukencentrum.
KLEUREN EN GEUREN WERKEN OP JE GEMOED
Kleuren en geuren werken op je gemoed. Zijn we daarom zo gek op bloemen en plan
ten? We vroegen het aan een kenner. 'Bloemen zijn emotie', weet bloemist Bert van
der Wal
'Wat is dit toch leuk, is elke morgen mijn
eerste gedachte als ik de winkel binnen
stap. Daarom loop ik ook op zondag al
tijd even langs.'Van der Wal doelt op zijn
eigen bloemenwinkel aan de Waalder-
straat. Maar gemiddeld eens per week
reist hij af naar de veiling in Bleiswijk,
die grote bloemenwinkel, 'ledereen vindt
het leuk om iets te kopen. Daar kan ik in
feite kopen wat ik wil."s Morgens in alle
vroegte, struint hij door de bloemenhal.
'Ik ga niet met een lijstje naar de veiling.
Bewust. Want dan moet ik niets. In die hal
kijk ik wat ik leuk vind, met in mijn achter
hoofd natuurlijk de vraag of ook de klant
het leuk vindt. Ik doe dat puur op gevoel.
Is dat goed en de prijs acceptabel, dan
druk ik. Door scherp in de te kopen, kan ik
zelf ook een scherpe prijs maken.'
Met zijn gevoel zit het wel goed, Van der
Wal draait al meer dan een kwart eeuw
mee in de bloemenwereld en is een be
grip op het eiland. Wie regelmatig zijn
winkel binnenstapt, ziet dat het assor
timent steeds anders is. Het gevolg van
zijn wat impulsieve manier van inkopen,
waardoor hij ook zichzelf verrast. De bloe
mist gaat met de seizoenen mee. Op de
stoep momenteel veel margrieten en vio
len, geen kleine plantjes die nog moeten
uitgroeien, hier staat de boel uitbundig te
bloeien. 'Je ziet gelijk wat je hebt. Je zet
het op het terras of in de tuin en klaar. Je
kunt dit soort planten trouwens ook goed
binnen zetten. Laatst had ik mijn kamer
vol violen staan. Het voordeel is dat ze
twee weken staan te bloeien, langer dan
een bosje bloemen. En na de bloei kun
je ze altijd nog buiten planten.' Zoals de
planten, verandert ook de kleur met de
seizoenen. 'Momenteel veel rose en lila.
In het najaar meer oranje, geel en bruin.
Kleur is ook erg afhankelijk van het weer.
Bij de inkoop kan het mooi weer zijn, en
dan heb je een bepaald gevoel. Maar als
het omslaat, kan het zijn dat die niet
loopt. Dat hoort er bij. In dit vak moet je
wel eens iets kunnen weggooien.' Res
tanten gaan niet meer naar huis. 'Op de
veiling koop ik altijd iets voorthuis. Zater
dagmiddag tijdens het laatste half uurtje
ga ik daar lekker mee aan de slag.'
Sfeer in de tuin creëer je met bloemen en
planten, maar ook met siervoorwerpen.
Van der Wal heeft ze te kust en te keur.
Zoals de handgemaakte, met steen inge
legde potten en Boeddha's 'Ik hou van
mooie dingen. Niet de massa, maar echt
en bijzonder. Zoals die bronzen daar. Wat
ik leuk vind is dat gasten, die tijdens hun
vakantie wat meer tijd hebben, hier bin
nen stappen. Zo'n stel koopt hier bijvoor
beeld zo'n beeld. Immers: mooie dingen
doe je samen.
Special over de tuin
Later dan gewoonlijk wordt het eindelijk
voorjaar. Lekker naar buiten, in en rond
de tuin aan de slag. Gerard Timmerman
stak zijn licht op bij hoveniers, planten-
kwekers en andere Texelaars met kennis
van zaken.