Bloemen en planten inkopen op gevoel IN EN OM DE TUIN Koken in de tuin met 'groene ei' Sportweek kent diverse activiteiten Tijdig subsidie aanvragen Het gemeentebestuur herinnert er aan dat stichtingen, verenigingen en andere organisaties die jaarlijks een gemeente lijke subsidie ontvangen deze ieder jaar opnieuw moeten aanvragen Subsidieaan vragen voor 2014 kunnen tot 1 juni wor den ingediend. Aanvragen die te laat bin nenkomen, worden over het algemeen afgewezen. Het aanvraagformulier is te vinden via www.texel.nl - De digitale ba lie -Inwoners - Subsidies. Aanvraagformu lieren kunnen ook in het raadhuis worden afgehaald. Texel kansloos voor 'Hoofdstad van de smaak' B en w zien geen heil meer in pogingen om Texel in aanmerking te laten komen voor de culinaire manifestatie 'Hoofdstad van de Smaak 2015'. Samen met de ini tiatiefnemers Annette van Ruitenburg en Benno Bakker zijn ze tot de conclusie gekomen dat de kans om genomineerd te worden gering is. Andere plaatsen in het land, vooral pro vinciale hoofdsteden, lijken meer kans te maken en zijn ook al gevorderd met de voorbereidingen. Steden die de afgelo penjaren Hoofdstad van de Smaak waren zijn Amersfoort, Groningen, 's-Hertogen- bosc h, Am sterda m, Zwo I Ie e n Va I ke n bu rg. Elk op hun eigen wijze organiseerden zij een jaar lang culinaire activiteiten zoals een stadspicknick, een lunch voor basis scholieren, een proeverij, streekmarkt, openluchtontbijt, lezingen en exposities. In de meeste gevallen kregen streekeigen producten daarbij bijzondere aandacht. Omdat ook Texel wil uitblinken op culinair gebied wilden b en w aanvankelijk steun geven aan pogingen om het eiland geno mineerd te krijgen, maar zien daar dus bij nader inzien van af. Dat had ook te ma ken met tijdgebrek en kosten. Er zou een €10.000,- kostend 'bidboek' moeten ko men, een uitgebreide brochure waarmee de gemeente zich als gegadigde presen teert. De bedoeling was dat de gemeente daarvan €5.000,- zou betalen; de rest zou voor rekening komen van VW, TESO en het Texels Ondernemers Platform. Dat gaat dus niet door omdat de kans groot is dat het weggegooid geld is. Daar kwam bij dat Texel ook nog voor €50.000,- ga rant moest staan voor het geval het eve nement met verlies zou aflopen. Het een met het ander was voor het college reden om de aanmelding in te trekken. Als mogelijkheid om Texel als culinair gebied op de kaart te zetten zien b en w meer in de stadsfeesten van 2015. Wet houder Eric Hercules fantaseert er al over 'historische maaltijden', bij voorbeeld vol gens het menu dat de Oudeschilders had den bedacht voor Napoleon toen hij zijn fortificaties op Texel bezocht. 1000 kilo afval van Razende Bol Een groep van 29 zeekajakkers haalde zaterdag meer dan 1000 kilo afval van de Razende Bol. Het afval is 's middags door de Phoca van de zandplaat weggehaald. De schoonmaakactie werd ondersteund door KIMO Nederland en België, een ver eniging van kustgemeenten en gemeen schappelijke belangenorganisatie van lokale overheden. Wethouder Pia Bruin van Den Helder is lid van het dagelijks be stuur. Het verwerken van het afval komt voor rekening van Bek en Verburg in Rot terdam. Sèègies gezocht Na het mooiste dialectwoord, gaat radio programma Plein 5 van Radio 5 Nostalgia de komende maanden op zoek naar het mooiste dialectgezegde van Nederland. Van maandag 13 mei tot eind novem ber komen verschillende gezegdes uit het hele land aan bod. Elke week drie, waarvan één weekwinnaar wordt. Aan het eind van het jaar wordt een finale gehouden. Sèègies kunnen (voorzien van hun betekenis) worden gestuurd naar plein5@ncrv.nl. Denk je eens in, je zit lekker buiten, onder de veranda of in de zon. En dan wordt het etenstijd. Zonde om naar binnen te gaan. Alweer barbecueën? Of is er een alterna tief? We gingen te rade bij Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel. Marjet: 'Het is heerlijk om buiten te ko ken.' Daar heb je echt geen grote buiten keuken voor nodig. De Big Green Egg, een eivormige keramische steenoven voor in de tuin heeft alles in één. Marjet: 'Je kunt er in grillen, bakken, koken, stoven, roken, slow cooking en noem maar op. Van mooi gegrild, sappig vlees tot zachtgegaarde lamsbout, gegrilde tonijn en garnalen. Maar ook knapperig brood, pizza, groen tes en desserts, zoals chocoladegerechten en gepofte appels.' Een culinair wondertje dus, favoriet bij beroemde chefs, zoals Je roen Hazebroek, Herman den Blijker en Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Li brije, waar Marjet in september een Mas terclass BGE gaat volgen. Marjet: 'Ook als "gewone" liefhebber heb je er veel plezier van. Het werkt simpel, de luchttoevoer en daarmee de temperatuur is simpel te regelen met de rvs luchtschuif aan de onderzijde en margrietschijf bovenop. Op de thermometer zie je exact hoe warm het is. Voor brood bakken bijvoorbeeld 200 graden, pizza 275 graden en voor het grillen van vlees ca. 225 graden, maar je kunt hem ook gemakkelijk temperen met behulp van de Platesetter tot 100-120 graden voor gerookte gerechten en lang zaam garen van heerlijke Texelse lams bout. Het voordeel ten opzichte van de barbecue is dat het vlees heel gelijkmatig gaar wordt. De Big Green Egg wordt gestookt op houtskool. 'Door houtsnippers te gebrui ken kun je aan vlees of vis een lekkere rooksmaak geven. Dat is niet ingewikkeld', wijst Marjet op de collectie houtsnippers met smaken als Mesquite, Hickory en Ap pel. Een andere mogelijkheid is gebruik van een rookplankje van cederhout. De gerechten gaan op het plankje, je legt dat op het rooster van de BBO of in de oven, waardoor de smaak van het hout in het gerecht doordringt. Marjet heeft de Big Green Egg en rookplankjes in diverse ma ten en accessoires om het simpeler en aangenamer te maken. Keukencentrum Texel houdt demonstraties buiten koken. Die staan in de TexelAgenda en op de website van het keukencentrum. KLEUREN EN GEUREN WERKEN OP JE GEMOED Kleuren en geuren werken op je gemoed. Zijn we daarom zo gek op bloemen en plan ten? We vroegen het aan een kenner. 'Bloemen zijn emotie', weet bloemist Bert van der Wal 'Wat is dit toch leuk, is elke morgen mijn eerste gedachte als ik de winkel binnen stap. Daarom loop ik ook op zondag al tijd even langs.'Van der Wal doelt op zijn eigen bloemenwinkel aan de Waalder- straat. Maar gemiddeld eens per week reist hij af naar de veiling in Bleiswijk, die grote bloemenwinkel, 'ledereen vindt het leuk om iets te kopen. Daar kan ik in feite kopen wat ik wil."s Morgens in alle vroegte, struint hij door de bloemenhal. 'Ik ga niet met een lijstje naar de veiling. Bewust. Want dan moet ik niets. In die hal kijk ik wat ik leuk vind, met in mijn achter hoofd natuurlijk de vraag of ook de klant het leuk vindt. Ik doe dat puur op gevoel. Is dat goed en de prijs acceptabel, dan druk ik. Door scherp in de te kopen, kan ik zelf ook een scherpe prijs maken.' Met zijn gevoel zit het wel goed, Van der Wal draait al meer dan een kwart eeuw mee in de bloemenwereld en is een be grip op het eiland. Wie regelmatig zijn winkel binnenstapt, ziet dat het assor timent steeds anders is. Het gevolg van zijn wat impulsieve manier van inkopen, waardoor hij ook zichzelf verrast. De bloe mist gaat met de seizoenen mee. Op de stoep momenteel veel margrieten en vio len, geen kleine plantjes die nog moeten uitgroeien, hier staat de boel uitbundig te bloeien. 'Je ziet gelijk wat je hebt. Je zet het op het terras of in de tuin en klaar. Je kunt dit soort planten trouwens ook goed binnen zetten. Laatst had ik mijn kamer vol violen staan. Het voordeel is dat ze twee weken staan te bloeien, langer dan een bosje bloemen. En na de bloei kun je ze altijd nog buiten planten.' Zoals de planten, verandert ook de kleur met de seizoenen. 'Momenteel veel rose en lila. In het najaar meer oranje, geel en bruin. Kleur is ook erg afhankelijk van het weer. Bij de inkoop kan het mooi weer zijn, en dan heb je een bepaald gevoel. Maar als het omslaat, kan het zijn dat die niet loopt. Dat hoort er bij. In dit vak moet je wel eens iets kunnen weggooien.' Res tanten gaan niet meer naar huis. 'Op de veiling koop ik altijd iets voorthuis. Zater dagmiddag tijdens het laatste half uurtje ga ik daar lekker mee aan de slag.' Sfeer in de tuin creëer je met bloemen en planten, maar ook met siervoorwerpen. Van der Wal heeft ze te kust en te keur. Zoals de handgemaakte, met steen inge legde potten en Boeddha's 'Ik hou van mooie dingen. Niet de massa, maar echt en bijzonder. Zoals die bronzen daar. Wat ik leuk vind is dat gasten, die tijdens hun vakantie wat meer tijd hebben, hier bin nen stappen. Zo'n stel koopt hier bijvoor beeld zo'n beeld. Immers: mooie dingen doe je samen. Special over de tuin Later dan gewoonlijk wordt het eindelijk voorjaar. Lekker naar buiten, in en rond de tuin aan de slag. Gerard Timmerman stak zijn licht op bij hoveniers, planten- kwekers en andere Texelaars met kennis van zaken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2013 | | pagina 6