Drukte op zonovergoten Markt van de Smaakbelevenis Op het hele landgoed genoten mensen van het mooi' Aad van Heerwaarden Iaat zien hoe lam wordt uitgebeend. Veel jongelingen maakten zaterdag kennis met het crossen. Gevorderde coureurs en nieuwelingen wisselden elkaar af. Workshops, demonstraties en een grote verscheidenheid aan Texelse lekkernijen. Het was goed toeven op de vierde editie van de Markt van de Smaakbelevenis die zondag gehouden werd op Landgoed de Bonte Belevenis bij Den Hoorn. Al om elf uur, bij de start van het evenement, stroomden bezoekers massaal toe. Op het landgoed konden zij onder het genot van allerlei vormen van slowfood, genieten van een tal aan activiteiten. Sjirk Brans liet zien hoe een vakman een schaap van haar wollen jas ontdoet en Aad van Heerwaarden toonde zich een ware meester in het uitbenen van een lam. Direct na het uitbenen van het lam werd het vlees ver werkt tot smaakvolle hamburgers die door het publiek met plezier wer den opgepeuzeld. Op het terrein waren talloze kraampjes opgesteld waarin Texelse bedrijven de bezoekers kennis lieten maken met Slow Food. Van toetjes tot vlees en van vis tot honing, er was voor ieder wat wils. De deelnemende bedrijven deden hun best zich te onderscheiden van hun collega's, terwijl de bezoekers zich lieten informeren en het niet nalieten te proeven. Bij de jongere gasten was de kraam waar ze zelf een pizza konden maken erg populair, de ouders genoten onder meer van de lamswost van slager Goënga. Mensen die even moe waren van het rondlopen vonden hun rust op de vele terrasjes of lagen languit in het gras. Het weer werkte immers volop mee. In de destilleerderij vertelde Joscha Schoots alles over Texelse whisky en diverse kruidenlikeuren. He laas voor de bezoekers mocht er in de destilleerderij niet geschonken worden, waardoor het kennis maken beperkt bleef tot ruiken. In de cho colaterie waren het vooral kinderen die deelnamen aan de workshop, waarbij onder meer aardbeien ondergedompeld werden in chocolade saus. Al was het bij de workshops in de gebouwen van het landgoed zo druk dat het dringen was om iets te kunnen zien, de pret was er niet minder om. 'We zijn erg tevreden over het verloop. Alle deelnemende bedrijven hebben zich weer volop ingezet met als resultaat een prachtig en goed verlopen Markt van de Smaakbelevenis. En nog nooit waren er zoveel deelnemers en bezoekers als dit jaar', vertelt Josha Schoots, eige naar van De Bonte Belevenis. Potentiële crossers genieten bij MAB Jongens en meisjes konden zaterdag tijdens de open dag van de MAB- club kennis maken met de crosssport. De open dag van werd gehouden op het terrein aan de Hoofdweg in Eierland. Werd het evenement een week eerder uitgesteld in verband met de weersomstandigheden, deze week liet de zon zich volop zien. De jeugd greep de mogelijkheid tot crossen met beide handen aan, de één wat voorzichter dan de ander. Op quads en brommers scheurden zij overeen afgezet deel van het circuit. 'Er zijn zeker zestig kinderen - asl het niet meer is - geweest die een rondje hebben gemaakt', vertelt Menno Koorn van de MAB-club. Op de 400 meter lange autocrossbaan werden diverse demonstraties gegeven waarbij het mogelijk was om plaats te nemen in de bijrijdersstoel. 'Ik vond het helemaal niet eng en het was hartstik ke gaaf, liet een 7-jarige bijrijder weten. Of hij zelf wilde gaan crossen, wist hij nog niet. De toeschouwers die niet zelf instapten, genoten van de demonstratiewedstrijden die er pittig aan toe gingen, ondanks dat het geen officiële wedstrijden waren. 'Hier hebben zo'n 25 jongelingen plaats genomen in één van de auto's met bijrijdersstoel. Helaas gingen twee van de drie auto's stuk', vervolgt Koorn. Naast een pittige strijd was er ook alle ruimte voor sportiviteit. Zo drukte een coureur een gestrande collega terug naar de pits. Bij de motorcross was er een duidelijke tweedeling tussen deelnemers met ervaring en beginnelingen. Waar bij de beginnelingen heel voor zichtig werd rondgereden, scheurden en sprongen de ervaren coureurs dat het een lieve lust was. Het publiek genoot van de rondspetterende modder, het gebrul van de motoren en het mooie weer. 'We zijn enorm tevreden. Alles is goed verlopen', besluit Koorn. Op 20 en 21 juli staat het volgende grote evenement op de agenda. In dat weekend worden namelijk de autocrosswedstrijden verreden. Veel kinderen voorzagen zichzelf van voedsel door een broodje ie bakken. Bij de verschillende kraampje bezoekers reden

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2013 | | pagina 6