\11\ 1 NIEUWS \lf W' “Graveren is een uitstervend beroep” ft JACQUELINE JIMMINK PAKT PASSIE WEER OP Automatiseerders werken samen Rotisserie wordt Bistro ‘t Kerckeplein Halve eeuw ‘’boerengastvrijheid” Giskes opent tentoonstelling Werktitel Uacquelln^lmmlnl^a GESLAAGD Andrel Enescu uit Den geslaagd voor het Inbu s Cum laude gsexamen. likt bij ar veel tot de t het anekdotes 1 tg waarin ze e aanleiding et de prijzen het gulden igen, maarzes- inklst angen, dat vertelt Ute. r onze sfeer stijl van naar aan nodige mooie Kunstenaarscollectief Werktitel MUF plaatst vanaf april tot oktober objecten en werken In de vastetentoonstelllng van de Oudheidkamer. ZIJ hebben hierbij ge kozen voor het motto: “Het heden Is het verleden van de toekomst.” ZIJ laten zich Inspireren door de collectie en verhalen die het museum herbergt. “Geschlede- Nlet meer Rötlsserle, maar Bistro ‘t Ker- ckepleln. Het klinkt anders, en Is ook an ders. Laagdrempellger en ongedwongen, precies wat Ute en Heere Oosterhaven met hun sfeervolle zaak willen uitstralen. woonden In Italië In de bergen en dit leek mij een stuk handiger dan een kinderwa gen. Italië kende deze doeken eigenlijk niet en vla contact met een leverancier In Bel gië ben Ik de verkoop In Italië begonnen. Eerst naast het graveren, daarna als hoofd modus. Het groeide en groeide, maar In de loop der Jaren kreeg Ik ook steeds meer concurrentie. mijn dlstrlbut dat Ik mij weer op het graveren kan rich ten." ZIJ gaat dit naast opdrachten ook doen vanuit een anders uitgangspunt, de docerende. “Ik stond op een markt van de vrije school om mijn ambachtte laten zien en kreeg heel veel positieve reactie van Een speeltuin die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen uitoe fent, vele soorten pannenkoeken, een authentieke boerderljsfeer, de plek aan de rand van het bos, de grote open haard en een betaalbare prijzen waarvoor een gezin nog eens lekker uit eten kan gaan. Met het omhangen van een uniek ere- Inslgne bij vrijwilliger Elly Heerschap, opende burgemeester Francine Giskes afgelopen maandag In De Oudheidkamer een geheime tentoonstelling van Werkti tel MUF. volhouders komen er. Ik heb er heel lang alles voor aan de kant geschoven", vertelt Jacqueline. In Milaan leerde ze een Japanse kunstmeester kennen die voor haar op ar tistiek niveau van grote waarde Is geweest. Ze had plannen om naar Parijs of Engeland te gaan, maar op aandringen van haar leermeester bleef ze In Italië. Ze kreeg er geen spijt van. Als zelfstandige kreeg ze enorm veel werk en Inmiddels Is ze een gevestigde naam In het wereldje. Maar waarom zou Iemand terugkeren naar een land waar het am bacht van haar dromen uitgestorven lijkt te zijn? “Je zou kunnen zeggen dat er ver schillende dingen speelden die het aan trekkelijker maakten om terugte keren. Op dit moment hebben we nog de leeftijd dat we hier ook beroepsmatig weer wat kun nen opbouwen." Met haar terugkeer Is ook het graveren weer uit de kast gehaald, de afgelopen vijfjaar had ze namelijk een an dere weg Ingeslagen. “Voor graveren heb Je rust nodig. Met drie opgroelende kinde ren kwam Ik daar niet aan toe. BIJ een be zoek In Nederland - ten tijde van de komst van mijn eerste kind - zag Ik allemaal men sen lopen met baby's In draagdoeken. WIJ What's In a name?, zeggen de Engelsen. “De naam Rötlsserle ‘t Kerckeplein" was een begrip. Toen Heere en Ik het bedrijf 28 Jaar geleden overnamen van Adrle de Wolf hebben we de naam In ere gehouden." Rötlsserle klinkt sjiek, maar als Je veel mensen vraagt wat het precies betekent, moeten zij het antwoord schuldig blijven. Want wie weet nog dat een rotlsseur de gene Is die het vlees bereldt/roostert? Wat overigens niet wegneemt dat veel Texelaars en gasten het restaurant we ten te waarderen en er geregeld over de drempel komen. Maar voor menigeen die nog nooit binnen Is geweest en niet weet wat met Rötlsserle wordt bedoeld, werpt de naam een drempel op. Jammer, want alleen al het proeven van de authentieke sfeer In deze zaak In hartje Oosterend Is al een bijzondere ervaring. "Bistro" Is wel algemeen bekend. Het staat voor een eenvoudige eetgelegenheid, die het mid den houdt tussen een restaurant en een café. "Toegankelijk en ongedwor Is wat we willen uitstralen", v, "De stap was niet groot, door en Inrichting hadden we al de s bistro." De sfeer blijft hetzelfde, maai tafel merken de gasten wel het nc van de aanpassing. "We serveren mooie gerechten met een goede prljs-kwalltelts- verhoudlng, met een goed glas wijn In een sfeervolle ambiance." Gerechten die als vanouds zijn bereid door Heere. "We heb ben geen wijnkaart meer, wel een wijnbar, die ook gekoeld Is. Met tientallen soorten wijn In verschillende prijsklassen. Gasten kunnen bijvoorbeeld ergens één glas van proeven en zo kennismaken met met al lerlei soorten wijn. Ik geef ook advies. Lek ker ongedwongen. Je kunt hier ook neer- strljken voor een glaasje wijn. We leggen onze gasten graag In de watten en zorgen ervoor dat ze een gezellige avond hebben." Automatiseringsbedrijven ICTexel van Jo rian Ploegman en André Smith en MHIT Automatisering van MartIJn en Joan van Hengel zijn een samenwerking aange gaan. Bedoeling Is dat belde bedrijven op termijn In elkaar op gaan. Van Hengel begon tien Jaar geleden voor zichzelf van uit het kantoor aan de Warmoesstraat en heeft Inmiddels een klantenbestand tot Amsterdam. "Het wordt steeds moellljker om gekwalificeerde krachten te krijgen. Door samenwerking kunnen we veel voor elkaar betekenen. We brengen alle drie onze technische kennis In en vullen elkaar goed aan." Smith en Ploegman hebben de stap naar het ondernemerschap onlangs gezet. André vanuit zijn baan als IT'er bij RAB, Jorlan als automatiseerder van va kantiepark De Krlm. "Een Jaar of drie, vier geleden waren we belden bij een sessie van Groen ICT aanwezig, een Initiatief van Duurzaam Texel, dat alle Texelse ICTers had uitgenodigd. BIJ De Krlm waren we bezig een professlonallserlngsslagte ma ken voor de ICT omgeving. Toen zelden we dat het Jammer was dat er op Texel geen partij bestaat die verstand heeft van vlrtuallsatle. Daarbij werkje met één ser ver, waarop er 'virtueel' meerdere servers gerund. Alweer een Jaar of elf heeft Joost de leiding. Er werken momenteel, Inclu sief scholieren, 35 medewerkers. Tien Jaar geleden, toen hij nog mede-elgenaar was, kreeg hij de vraag voorgelegd hoe het kan dat de kwaliteit zo constant Is. "We wer ken al een aantal Jaar met dezelfde ploeg In de keuken. Iedereen weet precies wat hij moet doen In de keuken.' Zeven dagen In de week geopend, van 10.00 uur tot 21.00, wanneer de keuken sluit. In de win ter wat beperkter en gesloten In Januari, als het kan blijft dat zo. De zaken zijn wel uitgebreid, dit Jaar nam Joost strandpavil joen Westerslag over, met nu zo'n 25 me dewerkers. Met een minimum aan over head. "Het Is eigenlijk een wonder dat we het op kantoor met anderhalve kracht redden." Zoals Joost graag op de flets zit, heeft hij ook menig collega die sportlef Is. Personeel wordt gestimuleerd aan sport te doen en dat hij sponsor Is van wlelerte- am Catharlnahoeve-Unlvé zegt ook wat. Ondanks alle drukte was er tijd voor een feestje ter gelegenheid van het vijftigja rig Jubileum, twee dagen nam dat per soneelsfeest zelfs In beslag. Origineel Is de actie voor vandaag, de menukaart die afgelopen dinsdag In de krant stond Is die van vljftlgjaar geleden, ook met van toen. Weliswaar moet je h teken door een euro vervangen. tig cent voor een glaasje Sunklst en Perl Is nog te betalen. Mits het nog leverbaar Is. Een optelsom van factoren die restaurant Catharlnahoeve aan de rand van de Den nen maken tot één van de drukste restau rants, misschien wel het best lopende van het eiland. Al vljftlgjaar een succes, vanaf dag één toen Ben en Door Hoogenbosch gezegend met een vooruitziende blik een restaurant In hun boerenstolp ves tigden. Vanaf de opening Is het eigenlijk niet meer rustig geweest aan de Rozen- dtjk. "Kwaliteit en boerengastvrijheid", kopte deze krant tien jaar geleden toen een Journalist van deze krant gewapend met een checklist van het Regionaal Op- leldlngs Centrum (ROC) het restaurant on der het vergrootglas legde. Eindconclusie: "Al decennialang Is Catharlnahoeve één van de drukste restaurants van Texel en wij gaan ook tevreden weg." Ook voor veel terugkerende Texelbezoekers een vast adres om af te stappen, dat dit vorig week donderdagavond niet gebeurde kwam slechts doordat het Catharlnahoeve op de route lag van de Tour de Lasalle. Onder de wielrenners ook Joost Hoogenbosch, kleinzoon van de oprichters en zoon van Maarten, die het tientallen Jaren heeft draaien. Hierop reageerde André: "Ik had bij RAB alles gevlrtuallseerd. Alle compu ters bij vestigingen In het land, draaien op de servers op Texel. Jorlan nodigde me uit langs te komen. RAB en De Krlm zijn bedrijven waarvan de automatisering qua techniek te vergelijken Is. We zelden tegen elkaar: "Dat kunnen we samen wel bij De Krlm realiseren." De samenwerking beperkte zich eerst tot de avonduren, maar toen het werk toenam, besloten ze hun dienstverband te halveren, zodat er meer tijd Is voor hun eigen bedrijf. In middels werken ze voor meerdere (grote) klanten. Van Hengel zocht een antwoord op de toenemende drukte. Een telefoon tje resulteerde In de samenwerking, waar bij ICTexel Is Ingetrokken bij MHIT. Ze zijn gespecialiseerd In netwerk- en systeem beheer- en beveiliging en telefonie voor bedrijven. Ambitie Is door bundeling van gezamenlijke kennis de kwaliteit van de ICT dienstverlening op Texel en daarbui ten te verhogen. Daarnaast zijn er Ideeën voor de ontwikkeling van een 'Texelse Cloud'.Van Hengel: "Grootste drempel bij een Cloud Is dat ondernemers niet weten waar hun gegevens naartoe gaan. BIJ een Texelse Cloud blijven die op het eiland." shops geven In kleine groepjes, waarbij Ik mensen de beginselen leer. Aan het einde gaan ze met hun zelf gemaakte werkstuk naar huls." Meer Informatie over alle mo gelijkheden bij Jacqueline vla www.Jac- quellnejlmmlnk.com. nis, verhalen, anekdotes krijgen kleur door de omgeving waarin ze worden ver teld. Ook door de aanleiding waardoor ze worden verteld, maar vooral door de ver teller zelf”, zegt MUF. Het ene verhaal Is Iets meer waar gebeurd dan het andere. Dit gegeven speelt een rol In de werken die de kunstenaars plaatsen. Het Is aan de bezoeker te ontdekken of een object bij de vaste tentoonstelling hoort of dat het tijd e lijk Is toegevoegd. De vrijwilligers kunnen hierbij desgewenst In Informatie voorzien. De tentoonstelling Is gratis te bezichtigen voor bezoekers van De Oud heidkamer. Jacqueline vertrok toen In 1995 met niet meer dan een rugtas vol kleren en wat graveergereedschap als enige bagage. Nu, twintig Jaar later keert ze terug met een rugzak vol ervaring, haar vriend Bart en drie kinderen. We treffen haar In haar atelier In haar woning aan de Kogerweg bij Den Burg. Haar verblijf In Italië voerde haar onder meer langs Milaan en Brescia. Eén van de technieken die ze tot In de punt jes leerde beheersen Is de zogenaamde Bullno-technlek, waarbij met de hand door middel van minuscuul graveren afbeel dingen op metaal worden aangebracht. Een techniek die veel wordt gebruikt bij het versleren van Jachtwapens, maar v meer uitwegen kent. "Van Juwelen, tot voet van een glas. In Nederland wordt I eigenlijk alleen gebruikt voor de binnen kant van een trouwring of het graveren van een naam In een sieraad. In Italië Is het nog echt vakmanschap. Ik had een grote opdrachtgever, waarbij het hele werk met een vergrootglas werd bestudeerd. Als er ook maar één foutje of slordigheidje In zat, werd er geen factuur uitgeschreven en kon Je het overnieuw doen. Het Is een hele har de leerschool geweest. En alleen de echte “Het Is een uitstervend beroep. Dat Is zonde en Ik probeer het nu op anderen over te brengen”, vertelt handgraveur Jacqueline Jlmmlnk Na twintig Jaren Italië, waar ze werkte met de meesters binnen haar vakgebied, Is ze sinds vorig Jaar terug op Texel.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2015 | | pagina 11