\11\ 1
NIEUWS
\lf W'
“Graveren is een
uitstervend beroep”
ft
JACQUELINE JIMMINK PAKT PASSIE WEER OP
Automatiseerders werken samen
Rotisserie wordt
Bistro ‘t Kerckeplein
Halve eeuw ‘’boerengastvrijheid”
Giskes opent tentoonstelling
Werktitel
Uacquelln^lmmlnl^a
GESLAAGD
Andrel Enescu uit Den
geslaagd voor het Inbu
s Cum laude
gsexamen.
likt bij
ar veel
tot de
t het
anekdotes 1
tg waarin ze
e aanleiding
et de prijzen
het gulden
igen, maarzes-
inklst
angen, dat
vertelt Ute.
r onze sfeer
stijl van
naar aan
nodige
mooie
Kunstenaarscollectief Werktitel MUF
plaatst vanaf april tot oktober objecten
en werken In de vastetentoonstelllng van
de Oudheidkamer. ZIJ hebben hierbij ge
kozen voor het motto: “Het heden Is het
verleden van de toekomst.” ZIJ laten zich
Inspireren door de collectie en verhalen
die het museum herbergt. “Geschlede-
Nlet meer Rötlsserle, maar Bistro ‘t Ker-
ckepleln. Het klinkt anders, en Is ook an
ders. Laagdrempellger en ongedwongen,
precies wat Ute en Heere Oosterhaven
met hun sfeervolle zaak willen uitstralen.
woonden In Italië In de bergen en dit leek
mij een stuk handiger dan een kinderwa
gen. Italië kende deze doeken eigenlijk niet
en vla contact met een leverancier In Bel
gië ben Ik de verkoop In Italië begonnen.
Eerst naast het graveren, daarna als hoofd
modus. Het groeide en groeide, maar In
de loop der Jaren kreeg Ik ook steeds meer
concurrentie.
mijn dlstrlbut
dat Ik mij weer op het graveren kan rich
ten." ZIJ gaat dit naast opdrachten ook
doen vanuit een anders uitgangspunt, de
docerende. “Ik stond op een markt van de
vrije school om mijn ambachtte laten zien
en kreeg heel veel positieve reactie van
Een speeltuin die een onweerstaanbare
aantrekkingskracht op kinderen uitoe
fent, vele soorten pannenkoeken, een
authentieke boerderljsfeer, de plek aan
de rand van het bos, de grote open haard
en een betaalbare prijzen waarvoor een
gezin nog eens lekker uit eten kan gaan.
Met het omhangen van een uniek ere-
Inslgne bij vrijwilliger Elly Heerschap,
opende burgemeester Francine Giskes
afgelopen maandag In De Oudheidkamer
een geheime tentoonstelling van Werkti
tel MUF.
volhouders komen er. Ik heb er heel lang
alles voor aan de kant geschoven", vertelt
Jacqueline. In Milaan leerde ze een Japanse
kunstmeester kennen die voor haar op ar
tistiek niveau van grote waarde Is geweest.
Ze had plannen om naar Parijs of Engeland
te gaan, maar op aandringen van haar
leermeester bleef ze In Italië. Ze kreeg er
geen spijt van.
Als zelfstandige kreeg ze enorm veel werk
en Inmiddels Is ze een gevestigde naam In
het wereldje. Maar waarom zou Iemand
terugkeren naar een land waar het am
bacht van haar dromen uitgestorven lijkt
te zijn? “Je zou kunnen zeggen dat er ver
schillende dingen speelden die het aan
trekkelijker maakten om terugte keren. Op
dit moment hebben we nog de leeftijd dat
we hier ook beroepsmatig weer wat kun
nen opbouwen." Met haar terugkeer Is ook
het graveren weer uit de kast gehaald, de
afgelopen vijfjaar had ze namelijk een an
dere weg Ingeslagen. “Voor graveren heb
Je rust nodig. Met drie opgroelende kinde
ren kwam Ik daar niet aan toe. BIJ een be
zoek In Nederland - ten tijde van de komst
van mijn eerste kind - zag Ik allemaal men
sen lopen met baby's In draagdoeken. WIJ
What's In a name?, zeggen de Engelsen.
“De naam Rötlsserle ‘t Kerckeplein" was
een begrip. Toen Heere en Ik het bedrijf 28
Jaar geleden overnamen van Adrle de Wolf
hebben we de naam In ere gehouden."
Rötlsserle klinkt sjiek, maar als Je veel
mensen vraagt wat het precies betekent,
moeten zij het antwoord schuldig blijven.
Want wie weet nog dat een rotlsseur de
gene Is die het vlees bereldt/roostert?
Wat overigens niet wegneemt dat veel
Texelaars en gasten het restaurant we
ten te waarderen en er geregeld over de
drempel komen. Maar voor menigeen die
nog nooit binnen Is geweest en niet weet
wat met Rötlsserle wordt bedoeld, werpt
de naam een drempel op. Jammer, want
alleen al het proeven van de authentieke
sfeer In deze zaak In hartje Oosterend Is
al een bijzondere ervaring. "Bistro" Is wel
algemeen bekend. Het staat voor een
eenvoudige eetgelegenheid, die het mid
den houdt tussen een restaurant en een
café. "Toegankelijk en ongedwor
Is wat we willen uitstralen", v,
"De stap was niet groot, door
en Inrichting hadden we al de s
bistro." De sfeer blijft hetzelfde, maai
tafel merken de gasten wel het nc
van de aanpassing. "We serveren mooie
gerechten met een goede prljs-kwalltelts-
verhoudlng, met een goed glas wijn In een
sfeervolle ambiance." Gerechten die als
vanouds zijn bereid door Heere. "We heb
ben geen wijnkaart meer, wel een wijnbar,
die ook gekoeld Is. Met tientallen soorten
wijn In verschillende prijsklassen. Gasten
kunnen bijvoorbeeld ergens één glas van
proeven en zo kennismaken met met al
lerlei soorten wijn. Ik geef ook advies. Lek
ker ongedwongen. Je kunt hier ook neer-
strljken voor een glaasje wijn. We leggen
onze gasten graag In de watten en zorgen
ervoor dat ze een gezellige avond hebben."
Automatiseringsbedrijven ICTexel van Jo
rian Ploegman en André Smith en MHIT
Automatisering van MartIJn en Joan van
Hengel zijn een samenwerking aange
gaan. Bedoeling Is dat belde bedrijven
op termijn In elkaar op gaan. Van Hengel
begon tien Jaar geleden voor zichzelf van
uit het kantoor aan de Warmoesstraat en
heeft Inmiddels een klantenbestand tot
Amsterdam. "Het wordt steeds moellljker
om gekwalificeerde krachten te krijgen.
Door samenwerking kunnen we veel voor
elkaar betekenen. We brengen alle drie
onze technische kennis In en vullen elkaar
goed aan." Smith en Ploegman hebben de
stap naar het ondernemerschap onlangs
gezet. André vanuit zijn baan als IT'er bij
RAB, Jorlan als automatiseerder van va
kantiepark De Krlm. "Een Jaar of drie, vier
geleden waren we belden bij een sessie
van Groen ICT aanwezig, een Initiatief van
Duurzaam Texel, dat alle Texelse ICTers
had uitgenodigd. BIJ De Krlm waren we
bezig een professlonallserlngsslagte ma
ken voor de ICT omgeving. Toen zelden
we dat het Jammer was dat er op Texel
geen partij bestaat die verstand heeft van
vlrtuallsatle. Daarbij werkje met één ser
ver, waarop er 'virtueel' meerdere servers
gerund. Alweer een Jaar of elf heeft Joost
de leiding. Er werken momenteel, Inclu
sief scholieren, 35 medewerkers. Tien Jaar
geleden, toen hij nog mede-elgenaar was,
kreeg hij de vraag voorgelegd hoe het kan
dat de kwaliteit zo constant Is. "We wer
ken al een aantal Jaar met dezelfde ploeg
In de keuken. Iedereen weet precies wat
hij moet doen In de keuken.' Zeven dagen
In de week geopend, van 10.00 uur tot
21.00, wanneer de keuken sluit. In de win
ter wat beperkter en gesloten In Januari,
als het kan blijft dat zo. De zaken zijn wel
uitgebreid, dit Jaar nam Joost strandpavil
joen Westerslag over, met nu zo'n 25 me
dewerkers. Met een minimum aan over
head. "Het Is eigenlijk een wonder dat
we het op kantoor met anderhalve kracht
redden." Zoals Joost graag op de flets zit,
heeft hij ook menig collega die sportlef Is.
Personeel wordt gestimuleerd aan sport
te doen en dat hij sponsor Is van wlelerte-
am Catharlnahoeve-Unlvé zegt ook wat.
Ondanks alle drukte was er tijd voor een
feestje ter gelegenheid van het vijftigja
rig Jubileum, twee dagen nam dat per
soneelsfeest zelfs In beslag. Origineel Is
de actie voor vandaag, de menukaart die
afgelopen dinsdag In de krant stond Is die
van vljftlgjaar geleden, ook met
van toen. Weliswaar moet je h
teken door een euro vervangen.
tig cent voor een glaasje Sunklst en Perl Is
nog te betalen. Mits het nog leverbaar Is.
Een optelsom van factoren die restaurant
Catharlnahoeve aan de rand van de Den
nen maken tot één van de drukste restau
rants, misschien wel het best lopende van
het eiland. Al vljftlgjaar een succes, vanaf
dag één toen Ben en Door Hoogenbosch
gezegend met een vooruitziende blik
een restaurant In hun boerenstolp ves
tigden. Vanaf de opening Is het eigenlijk
niet meer rustig geweest aan de Rozen-
dtjk. "Kwaliteit en boerengastvrijheid",
kopte deze krant tien jaar geleden toen
een Journalist van deze krant gewapend
met een checklist van het Regionaal Op-
leldlngs Centrum (ROC) het restaurant on
der het vergrootglas legde. Eindconclusie:
"Al decennialang Is Catharlnahoeve één
van de drukste restaurants van Texel en
wij gaan ook tevreden weg." Ook voor veel
terugkerende Texelbezoekers een vast
adres om af te stappen, dat dit vorig week
donderdagavond niet gebeurde kwam
slechts doordat het Catharlnahoeve op
de route lag van de Tour de Lasalle. Onder
de wielrenners ook Joost Hoogenbosch,
kleinzoon van de oprichters en zoon van
Maarten, die het tientallen Jaren heeft
draaien. Hierop reageerde André: "Ik had
bij RAB alles gevlrtuallseerd. Alle compu
ters bij vestigingen In het land, draaien
op de servers op Texel. Jorlan nodigde me
uit langs te komen. RAB en De Krlm zijn
bedrijven waarvan de automatisering
qua techniek te vergelijken Is. We zelden
tegen elkaar: "Dat kunnen we samen wel
bij De Krlm realiseren." De samenwerking
beperkte zich eerst tot de avonduren,
maar toen het werk toenam, besloten
ze hun dienstverband te halveren, zodat
er meer tijd Is voor hun eigen bedrijf. In
middels werken ze voor meerdere (grote)
klanten. Van Hengel zocht een antwoord
op de toenemende drukte. Een telefoon
tje resulteerde In de samenwerking, waar
bij ICTexel Is Ingetrokken bij MHIT. Ze zijn
gespecialiseerd In netwerk- en systeem
beheer- en beveiliging en telefonie voor
bedrijven. Ambitie Is door bundeling van
gezamenlijke kennis de kwaliteit van de
ICT dienstverlening op Texel en daarbui
ten te verhogen. Daarnaast zijn er Ideeën
voor de ontwikkeling van een 'Texelse
Cloud'.Van Hengel: "Grootste drempel bij
een Cloud Is dat ondernemers niet weten
waar hun gegevens naartoe gaan. BIJ een
Texelse Cloud blijven die op het eiland."
shops geven In kleine groepjes, waarbij Ik
mensen de beginselen leer. Aan het einde
gaan ze met hun zelf gemaakte werkstuk
naar huls." Meer Informatie over alle mo
gelijkheden bij Jacqueline vla www.Jac-
quellnejlmmlnk.com.
nis, verhalen, anekdotes krijgen kleur
door de omgeving waarin ze worden ver
teld. Ook door de aanleiding waardoor ze
worden verteld, maar vooral door de ver
teller zelf”, zegt MUF. Het ene verhaal Is
Iets meer waar gebeurd dan het andere.
Dit gegeven speelt een rol In de werken
die de kunstenaars plaatsen. Het Is aan
de bezoeker te ontdekken of een object
bij de vaste tentoonstelling hoort of dat
het tijd e lijk Is toegevoegd. De vrijwilligers
kunnen hierbij desgewenst In Informatie
voorzien. De tentoonstelling Is gratis te
bezichtigen voor bezoekers van De Oud
heidkamer.
Jacqueline vertrok toen In 1995 met niet
meer dan een rugtas vol kleren en wat
graveergereedschap als enige bagage.
Nu, twintig Jaar later keert ze terug met
een rugzak vol ervaring, haar vriend Bart
en drie kinderen. We treffen haar In haar
atelier In haar woning aan de Kogerweg bij
Den Burg. Haar verblijf In Italië voerde haar
onder meer langs Milaan en Brescia. Eén
van de technieken die ze tot In de punt
jes leerde beheersen Is de zogenaamde
Bullno-technlek, waarbij met de hand door
middel van minuscuul graveren afbeel
dingen op metaal worden aangebracht.
Een techniek die veel wordt gebruikt bij
het versleren van Jachtwapens, maar v
meer uitwegen kent. "Van Juwelen, tot
voet van een glas. In Nederland wordt I
eigenlijk alleen gebruikt voor de binnen
kant van een trouwring of het graveren
van een naam In een sieraad. In Italië Is het
nog echt vakmanschap. Ik had een grote
opdrachtgever, waarbij het hele werk met
een vergrootglas werd bestudeerd. Als er
ook maar één foutje of slordigheidje In zat,
werd er geen factuur uitgeschreven en kon
Je het overnieuw doen. Het Is een hele har
de leerschool geweest. En alleen de echte
“Het Is een uitstervend beroep. Dat Is zonde en Ik probeer het nu op anderen over te
brengen”, vertelt handgraveur Jacqueline Jlmmlnk Na twintig Jaren Italië, waar ze
werkte met de meesters binnen haar vakgebied, Is ze sinds vorig Jaar terug op Texel.