FEESTELIJKE AFSLUITING ZWEMVIERDAAGSE 99 99 m SPECIAL stathmscentvum 83. in S Zuid-West te Heiloo "(.-meenten voorbereid ONDERWIJS-HEDEN L\ 5e Lagere school yjcem m v*.. vtk<« 'v^ve'^y^u'" zw&s&t -x Per leerling 150 guUJfn schoolmateriaal per- jaar drukkerij WOLLEN RUITSTOFFtN vanaf f 19.95 het „yoghurtplantje" ruw n nu Iers j„voIl.u 1 i'tin het kind m h< Sam»».. i -Wnc PLAN DE JONG: VQORTAAJ.NI TWEE KEER SCHRIFTELIJK EXAMEN Staatssecretaris De Jong heeft nieuwe plannen ontwikkeld voor de regeling van de eindexamens in het algemeen voortgezet onderwijs (Mavo, Havo, Athe neum en Gymnasium)Volgens de nieuwe plannen mag elke examenkandidaat voor alle vakken twee keer schriftelijk eindexamen afleggen. Dit geldt ook hij staatsexamens. Het hoogste cijfer telt. Herexamens vervallen. De Jong maalct dit bekend in een nota. Ook komt er verandering in de regeling van het schoolonderzoek. De koppeling tussen het schoolonderzoek en het eindexamen blijft bestaan. 75 - 030) STAATSSECRETARIS DE JONG WIL 4-JARIGE MAVO OP TWEË NIVEAUS 'Zoals U weet'is in het thans vierjarige l.b.o. een ontwikkeling in de richting van een meer algemeen vormend onderwijs aan de gang. Daarbij maakt men in 1976 voor het eerst gebruik van een nieuwe examenregeling, met examens op A-B- en G-niveau. Het ligt in mijn bedoeling om een harmonisatie tussen het genoemde G-niveau en het niveau van het eindexamen Mavo-3 sterk te bevorderen', aldus staatssecretaris De Jong. Hij zei te denken aan de mogelijkheid het mavo in de toekomst evenals het lager beroepsonderwijs in z'n geheel vierjarig te maken met eindexamens op twee niveaus (Mavo-4 en Mavo-3 niveau)75 - 031 rol onderwijs niet overschatten maar ook niet onderschatten 'Onderwijs is een essentiële factor geworden voor de handhaving en ontwikkel ing van het welvaarts- en welzijnsniveau van de samenleving. Tegelijkertijd is het echter zo kostbaar geworden - de overheidsuitgaven voor onderwijs bedra gen dit jaar omgeslagen per gezin 4825 - dat een ongeremde groei van het onderwijs, de welvaart en het welzijn in gevaar zouden kunnen brengen Aldus de minister van Onderwijs. Op de vraag of een schooltype werkelijk het verschil in milieu van herkomst kan opvangen zei de minister, dat b.v. de middenschool die verschillen niet volledig kan wegwerken. Je moet de rol van het onderwijs niet overschatten, maar ook niet onderschatten.75-032) VOLLEDIGE CONTOURENNOTA VERKRIJGBAAR Bij de Staatsdrukkerij is verschenen de derde bijgewerkte druk van de Contouren nota. Is bedoeld om een zeer brede discussie op gan te brengen. Het bestel nummer is 200-296-00. De prijs is 16,25. Ook bij de boekhandel te Destellen. 75 - 033 UITKIJKPOST I I Vrijdagavond vond in het zwembad Het Baafje de feestelijke afsluiting plaats van de zwemvierdaagse waar voor plusminus 800 deelnemers had den ingeschreven. Eerst gingen de kleintjes te water met een kleurige ballon om de arm. Een feestelijk gezicht iri het versierde bad dat met kleine lampjes extra was verlicht. Daarna was het de beurt aan de ouderen die hier hun laatste baan tjes kwamen trekken. Burgemeester Hoekstra deelde de me'dailles uit aan de oudste en jongste deelnemers. Voor de deskundige jury o.l.v. de heer Piet Veen werd het een moeilijke beslissing. Besloten werd tenslotte om 2 eerste prijzen ad f 50,- uit te keren aan de makers van het spandoek „Direkt een overdekt" en „Wie geeft de jeugd van Heiloo een overdekt zwembad kado? De heer Bloothoofd' overhandigde burgemeester Hoekstra een schitte rende kleurenfoto die hij onder water genomen had van enkele badnimfen. „Óm in het gemeentehuis op te hangen", aldus de heer Bloothoofd. De bedrijfsleider van het bad, de heer G.H.J. Bijkerk, kon deze avond we gens ziekte niet aanwezig zijn. We wensen hem van harte beterschap. Het Baafje gaat sluiten op zaterdag middag 18 september. Wie deze ge weldige zwemmanifestatie heeft bij gewoond zal net als de heer Bloot hoofd en met hem vele anderen ver zuchten: „Wat moeten we na 18 september? Het antwoord stond duidelijk te lezen op de vele span- Wethouder J. Bolten zorgde voor een kleine bloemenhulde. Voor een extra fleurige noot zorgde het Trompetters- korps Heiloo met zijn majorettes die een leuke show weggaven. De tribune stond stampvol met bezoekers. Zeer velen met een spandoek waarop duidelijk te lezen stond dat Heiloo dringend toe is aan een goed overdekt zwembad. Deze happening hield ver band met een aktie van de heer Bloothoofd die f 100,00 had uitge loofd voor het meest originele span doek waarop de wens voor een over dekt zwembad tot uitdrukking kwam. Tot slot van de avond hield de zwem en poloclub Heiloo een gekostumeer de polo-wedstrijd hetgeen door het enthousiaste publiek zeker werd ge waardeerd. De brandweer zorgde voor de nodige verlichting. De heer Kolodziej, die deze avond de algehele leiding had, bedankte ten slotte alle aanwezigen voor hun komst naar Het Baafje. Een avond die per- fekt georganiseerd was. Dank werd ook gebracht aan de sportduiker Ton Hofkamp uit Alkmaar die onder water het hele gebeuren goed in de gaten hield. doeken zoals b.v.: Wij kinderen van Heiloo willen ook 's winters zwem men, o, ho! of „Heilooërs willen zwemmen, zomers buiten, 's winters binnen" en „We zullen doorgaan tot ze bouwen gaan". Het is te hopen dat ze hier niet al te lang op behoeven te wachten. Zwemmen is een uiterst gezonde sport voor jong en oud waar men ook buiten verenigingsverband aan kan deelnemen. De 800 spontane deelnemers aan deze zwemvierdaagse zijn hiervoor alleen al een duidelijk bewijs. Heiloo is dringend aan een overdekt zwembad toe. ALLE DRUK EN HANDELSDRUKWERK IN BOEKDRUK EN OFFSET SNELLE LEVERING voor verenigingen: cyclostyle,OFFSET EN BANRPOSTPAPIER TEGEN SCHERPE PRUZ.BN. PRIVÉ, VERLOVINC», TROUW, GEBOORTE, VISITEKAARTEN. rechte honpïbojsche Laan zï.heooo tel:o?ï.3oitS" postbus be dego SU—^2 Zure melkprodukten zoals yoghurt en kefir zijn al eeuwen lang bekend. Ze zijn afkomstig uit het nabije Oosten. Het woord yoghurt is afkomstig van het Turkse woord „jau-urt", dat dikke melk betekent; kefir van „kef" dat ongeveer het zelfde is als „verrukkelijke drank". Rondtrekkende nomaden hebben ze verspreid naar centraal en oost Europa en de landen rond de Middellandse Zee. In Azië en Afrika gebruikt men ze zelfs meer dan verse melk. Het is daar vaak zeer warm zodat de melk snel verzuurt tot een klonterige massa. Dit wordt veroorzaakt door zuurvormende bacteriën, die al aanwezig zijn in de houten vaten of leren zakken, waarin de melk wordt bewaard. kefir Kefir komt oorspronkelijk uit het noordelijk deel van de Kaukasus. Het wordt bereid door kefirkorrels toe te voegen aan melk, waardoor deze zuur wordt. In droge toestand zien deze korrels eruit als gele klompjes. Ze bestaan uit melk zuurbacteriën en gistcellen. De korrels lijken, wanneer u ze in melk laat opzwellen op stukjes bloemkool. Het opzwellen is het gevolg van het afzetten van eiwit op de korrels. Door het bloemkoolachtige uiterlijk en de groei van de korrels worden ze in de volksmond „yoghurtplantje" genoemd. Die naam is niet juist.^ Het uiteindelijke produkt heeft ook niet dezelfde smaak als yoghurt. Eén dag oude kefir smaakt zwak prikkelend en friszuur. Na 2 dagen gaat hij wat meer schuimen en na 3 a 4 dagen heeft de sterk schuimende drank een vrij zure en prikkelende smaak. De voedingswaarde van kefir is ongeveer gelijk aan die van melk en yoghurt. Dit produkt bevat wat koolzuur en alcohol. Heel weinig alcohol overigens, 't percentage varieert van 0,5 a 1% en blijft ook na enkele dagen bewaren minder dan 1%. Kefir is licht verteerbaar en door het lage alcoholper centage' kunnen ook kinderen hem drinken. Hoewel het een gezonde drank is, moet u van kefir geen bijzondere genees krachtige werking verwachten. bereiding Gedroogde korrels activeert u door ze eerst 5 a 6 uur in lauw water te weken. Dit water kunt u daarna afgieten. De korrels moeten nu 4 uur in melk weken, ze zwellen hier door .op en gaan drijven. Dan pas zijn ze geschikt voor de bereiding. Meestal krijgt u ze in deze vorm van een buur vrouw of kennis onder de naam „yoghurtplantje". U voegt 1 eetlepel opgezwollen korrels toe aan een 1/2 liter gekookte of gepasteuriseerde melk die een temperatuur moet hebben van 20°C. De fles die u gaat gebruiken, heeft u dan al schoongemaakt met kokend sodawater en nage spoeld met schoon water. U mag hem niet helemaal vuüen, omdat er koolzuur ontstaat. Een te volle fles kan springen. U sluit de fles van de lucht af met een stukje aluminium folie. Na 24 uur bij een temperatuur van 20°C (kamer temperatuur) is de kefir rijp en kan worden gedronken. Zeef de drank en doe de korrels weer ip een hieuwe fles waarna de bereiding opnieuw begint. houdbaarheid De kefirkorrels zijn in droge vorm ongeveer een jaar houd baar. De gekweekte korrels kunt u echter maar 48 uur zonder vocht bewaren. Het vochtgehalte mag niet te ver teruglopen omdat de korrels dan niet meer kunnen worden gebruikt. De kefir of kefirmelk is ongeveer 5 dagen houd baar bij 5°C (dus in de koelkast), 3 dagen bij 10°C en niet goed houdbaar bij 20°C. In te rijpe kefir treedt weivorming op, d.w.z. dat het waterige bestanddeel zich afscheidt van de vaste melkbestanddelen. Weivorming treedt ook op in kefir die boven 8°C wordt bewaard. U ziet, dat 't bij het zelf maken van kefir vooral belangrijk is om het produkt op de juiste temperatuur te brengen en te laten rijpen. U moet bij de bereiding zéér hygiënisch te werk gaan. Gebeurt dit niet, dan loopt u snel de kans, dat er zich in deze produkten ongewenste bacteriën ontwikkelen, die het - produkt doen bederven én eventueel schadelijk kunnen maken voor de gezondheid. Het zelf bereiden van kefir wordt daarom door ons afgera den. Tegen het gebruik van fabrieksmatig bereide, dus hy giënisch en onder goede controle bereide kefir bestaat geen bezwaar. In de fabriek bereide kefir is in Nederland nog niet in de handel, wel b.v. in Duitsland, Zwitserland, Rusland en de Scandinavische landen. HJtlffS-OnUff 14,'IJS* Voorlichtingsavond over onnrt i.svol nnriprutuc o-iichnogsavodo over 0, 'Ouders letten zelf niet op voortgezet onderwas ^\acft 4 nmM VOO t tb*' £%$V' "<i* het kind m h. Sameiiu rrL i, de puhlicih'it lede<e*ni *ll| Stoi» Kind' 'fzCnrfiqf ideeën^» ,-v- ,c,co°° x. dT'.-'W1 i» .ÏÜLl^e «v» <&wicnro A I |S koopt vaak te dure leermiddelen t-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1976 | | pagina 10