FEESTELIJKE AFSLUITING
ZWEMVIERDAAGSE
99
99
m
SPECIAL
stathmscentvum 83.
in S Zuid-West te Heiloo "(.-meenten voorbereid
ONDERWIJS-HEDEN
L\
5e Lagere school yjcem
m
v*.. vtk<«
'v^ve'^y^u'" zw&s&t -x
Per leerling 150 guUJfn
schoolmateriaal per- jaar
drukkerij
WOLLEN RUITSTOFFtN
vanaf f 19.95
het „yoghurtplantje"
ruw n nu Iers j„voIl.u 1 i'tin het kind m h< Sam»».. i
-Wnc
PLAN DE JONG: VQORTAAJ.NI TWEE KEER SCHRIFTELIJK EXAMEN
Staatssecretaris De Jong heeft nieuwe plannen ontwikkeld voor de regeling
van de eindexamens in het algemeen voortgezet onderwijs (Mavo, Havo, Athe
neum en Gymnasium)Volgens de nieuwe plannen mag elke examenkandidaat voor
alle vakken twee keer schriftelijk eindexamen afleggen. Dit geldt ook hij
staatsexamens. Het hoogste cijfer telt. Herexamens vervallen. De Jong maalct
dit bekend in een nota. Ook komt er verandering in de regeling van het
schoolonderzoek. De koppeling tussen het schoolonderzoek en het eindexamen
blijft bestaan. 75 - 030)
STAATSSECRETARIS DE JONG WIL 4-JARIGE MAVO OP TWEË NIVEAUS
'Zoals U weet'is in het thans vierjarige l.b.o. een ontwikkeling in de
richting van een meer algemeen vormend onderwijs aan de gang. Daarbij maakt
men in 1976 voor het eerst gebruik van een nieuwe examenregeling, met
examens op A-B- en G-niveau. Het ligt in mijn bedoeling om een harmonisatie
tussen het genoemde G-niveau en het niveau van het eindexamen Mavo-3 sterk
te bevorderen', aldus staatssecretaris De Jong. Hij zei te denken aan de
mogelijkheid het mavo in de toekomst evenals het lager beroepsonderwijs in
z'n geheel vierjarig te maken met eindexamens op twee niveaus (Mavo-4 en
Mavo-3 niveau)75 - 031
rol onderwijs niet overschatten maar ook niet onderschatten
'Onderwijs is een essentiële factor geworden voor de handhaving en ontwikkel
ing van het welvaarts- en welzijnsniveau van de samenleving. Tegelijkertijd is
het echter zo kostbaar geworden - de overheidsuitgaven voor onderwijs bedra
gen dit jaar omgeslagen per gezin 4825 - dat een ongeremde groei van het
onderwijs, de welvaart en het welzijn in gevaar zouden kunnen brengen
Aldus de minister van Onderwijs. Op de vraag of een schooltype werkelijk het
verschil in milieu van herkomst kan opvangen zei de minister, dat b.v. de
middenschool die verschillen niet volledig kan wegwerken. Je moet de rol
van het onderwijs niet overschatten, maar ook niet onderschatten.75-032)
VOLLEDIGE CONTOURENNOTA VERKRIJGBAAR
Bij de Staatsdrukkerij is verschenen de derde bijgewerkte druk van de Contouren
nota. Is bedoeld om een zeer brede discussie op gan te brengen. Het bestel
nummer is 200-296-00. De prijs is 16,25. Ook bij de boekhandel te Destellen.
75 - 033
UITKIJKPOST
I
I
Vrijdagavond vond in het zwembad
Het Baafje de feestelijke afsluiting
plaats van de zwemvierdaagse waar
voor plusminus 800 deelnemers had
den ingeschreven.
Eerst gingen de kleintjes te water met
een kleurige ballon om de arm. Een
feestelijk gezicht iri het versierde bad
dat met kleine lampjes extra was
verlicht. Daarna was het de beurt aan
de ouderen die hier hun laatste baan
tjes kwamen trekken. Burgemeester
Hoekstra deelde de me'dailles uit aan
de oudste en jongste deelnemers.
Voor de deskundige jury o.l.v. de heer
Piet Veen werd het een moeilijke
beslissing. Besloten werd tenslotte om
2 eerste prijzen ad f 50,- uit te keren
aan de makers van het spandoek
„Direkt een overdekt" en „Wie geeft
de jeugd van Heiloo een overdekt
zwembad kado?
De heer Bloothoofd' overhandigde
burgemeester Hoekstra een schitte
rende kleurenfoto die hij onder water
genomen had van enkele badnimfen.
„Óm in het gemeentehuis op te
hangen", aldus de heer Bloothoofd.
De bedrijfsleider van het bad, de heer
G.H.J. Bijkerk, kon deze avond we
gens ziekte niet aanwezig zijn. We
wensen hem van harte beterschap.
Het Baafje gaat sluiten op zaterdag
middag 18 september. Wie deze ge
weldige zwemmanifestatie heeft bij
gewoond zal net als de heer Bloot
hoofd en met hem vele anderen ver
zuchten: „Wat moeten we na 18
september? Het antwoord stond
duidelijk te lezen op de vele span-
Wethouder J. Bolten zorgde voor een
kleine bloemenhulde. Voor een extra
fleurige noot zorgde het Trompetters-
korps Heiloo met zijn majorettes die
een leuke show weggaven. De tribune
stond stampvol met bezoekers. Zeer
velen met een spandoek waarop
duidelijk te lezen stond dat Heiloo
dringend toe is aan een goed overdekt
zwembad. Deze happening hield ver
band met een aktie van de heer
Bloothoofd die f 100,00 had uitge
loofd voor het meest originele span
doek waarop de wens voor een over
dekt zwembad tot uitdrukking kwam.
Tot slot van de avond hield de zwem
en poloclub Heiloo een gekostumeer
de polo-wedstrijd hetgeen door het
enthousiaste publiek zeker werd ge
waardeerd. De brandweer zorgde voor
de nodige verlichting.
De heer Kolodziej, die deze avond de
algehele leiding had, bedankte ten
slotte alle aanwezigen voor hun komst
naar Het Baafje. Een avond die per-
fekt georganiseerd was. Dank werd
ook gebracht aan de sportduiker Ton
Hofkamp uit Alkmaar die onder water
het hele gebeuren goed in de gaten
hield.
doeken zoals b.v.: Wij kinderen van
Heiloo willen ook 's winters zwem
men, o, ho! of „Heilooërs willen
zwemmen, zomers buiten, 's winters
binnen" en „We zullen doorgaan tot
ze bouwen gaan". Het is te hopen dat
ze hier niet al te lang op behoeven te
wachten. Zwemmen is een uiterst
gezonde sport voor jong en oud waar
men ook buiten verenigingsverband
aan kan deelnemen. De 800 spontane
deelnemers aan deze zwemvierdaagse
zijn hiervoor alleen al een duidelijk
bewijs. Heiloo is dringend aan een
overdekt zwembad toe.
ALLE DRUK EN HANDELSDRUKWERK
IN BOEKDRUK EN OFFSET SNELLE LEVERING
voor verenigingen: cyclostyle,OFFSET
EN BANRPOSTPAPIER TEGEN
SCHERPE PRUZ.BN.
PRIVÉ, VERLOVINC», TROUW,
GEBOORTE, VISITEKAARTEN.
rechte honpïbojsche Laan zï.heooo
tel:o?ï.3oitS" postbus be
dego
SU—^2
Zure melkprodukten zoals yoghurt en kefir zijn al eeuwen
lang bekend. Ze zijn afkomstig uit het nabije Oosten. Het
woord yoghurt is afkomstig van het Turkse woord „jau-urt",
dat dikke melk betekent; kefir van „kef" dat ongeveer het
zelfde is als „verrukkelijke drank". Rondtrekkende nomaden
hebben ze verspreid naar centraal en oost Europa en de
landen rond de Middellandse Zee. In Azië en Afrika gebruikt
men ze zelfs meer dan verse melk. Het is daar vaak zeer
warm zodat de melk snel verzuurt tot een klonterige massa.
Dit wordt veroorzaakt door zuurvormende bacteriën, die al
aanwezig zijn in de houten vaten of leren zakken, waarin de
melk wordt bewaard.
kefir
Kefir komt oorspronkelijk uit het noordelijk deel van de
Kaukasus. Het wordt bereid door kefirkorrels toe te voegen
aan melk, waardoor deze zuur wordt. In droge toestand zien
deze korrels eruit als gele klompjes. Ze bestaan uit melk
zuurbacteriën en gistcellen. De korrels lijken, wanneer u ze
in melk laat opzwellen op stukjes bloemkool. Het opzwellen
is het gevolg van het afzetten van eiwit op de korrels. Door
het bloemkoolachtige uiterlijk en de groei van de korrels
worden ze in de volksmond „yoghurtplantje" genoemd. Die
naam is niet juist.^ Het uiteindelijke produkt heeft ook niet
dezelfde smaak als yoghurt. Eén dag oude kefir smaakt
zwak prikkelend en friszuur. Na 2 dagen gaat hij wat meer
schuimen en na 3 a 4 dagen heeft de sterk schuimende
drank een vrij zure en prikkelende smaak.
De voedingswaarde van kefir is ongeveer gelijk aan die van
melk en yoghurt. Dit produkt bevat wat koolzuur en alcohol.
Heel weinig alcohol overigens, 't percentage varieert van
0,5 a 1% en blijft ook na enkele dagen bewaren minder dan
1%. Kefir is licht verteerbaar en door het lage alcoholper
centage' kunnen ook kinderen hem drinken. Hoewel het een
gezonde drank is, moet u van kefir geen bijzondere genees
krachtige werking verwachten.
bereiding
Gedroogde korrels activeert u door ze eerst 5 a 6 uur in
lauw water te weken. Dit water kunt u daarna afgieten. De
korrels moeten nu 4 uur in melk weken, ze zwellen hier
door .op en gaan drijven. Dan pas zijn ze geschikt voor de
bereiding. Meestal krijgt u ze in deze vorm van een buur
vrouw of kennis onder de naam „yoghurtplantje".
U voegt 1 eetlepel opgezwollen korrels toe aan een 1/2 liter
gekookte of gepasteuriseerde melk die een temperatuur
moet hebben van 20°C. De fles die u gaat gebruiken, heeft
u dan al schoongemaakt met kokend sodawater en nage
spoeld met schoon water. U mag hem niet helemaal vuüen,
omdat er koolzuur ontstaat. Een te volle fles kan springen.
U sluit de fles van de lucht af met een stukje aluminium
folie. Na 24 uur bij een temperatuur van 20°C (kamer
temperatuur) is de kefir rijp en kan worden gedronken. Zeef
de drank en doe de korrels weer ip een hieuwe fles waarna
de bereiding opnieuw begint.
houdbaarheid
De kefirkorrels zijn in droge vorm ongeveer een jaar houd
baar. De gekweekte korrels kunt u echter maar 48 uur
zonder vocht bewaren. Het vochtgehalte mag niet te ver
teruglopen omdat de korrels dan niet meer kunnen worden
gebruikt. De kefir of kefirmelk is ongeveer 5 dagen houd
baar bij 5°C (dus in de koelkast), 3 dagen bij 10°C en niet
goed houdbaar bij 20°C. In te rijpe kefir treedt weivorming
op, d.w.z. dat het waterige bestanddeel zich afscheidt van
de vaste melkbestanddelen. Weivorming treedt ook op in
kefir die boven 8°C wordt bewaard.
U ziet, dat 't bij het zelf maken van kefir vooral belangrijk
is om het produkt op de juiste temperatuur te brengen en
te laten rijpen. U moet bij de bereiding zéér hygiënisch te
werk gaan. Gebeurt dit niet, dan loopt u snel de kans, dat
er zich in deze produkten ongewenste bacteriën ontwikkelen,
die het - produkt doen bederven én eventueel schadelijk
kunnen maken voor de gezondheid.
Het zelf bereiden van kefir wordt daarom door ons afgera
den. Tegen het gebruik van fabrieksmatig bereide, dus hy
giënisch en onder goede controle bereide kefir bestaat geen
bezwaar. In de fabriek bereide kefir is in Nederland nog niet
in de handel, wel b.v. in Duitsland, Zwitserland, Rusland en
de Scandinavische landen.
HJtlffS-OnUff 14,'IJS* Voorlichtingsavond over
onnrt i.svol nnriprutuc
o-iichnogsavodo over 0, 'Ouders letten zelf niet op
voortgezet onderwas ^\acft 4 nmM
VOO
t tb*'
£%$V' "<i* het kind m h. Sameiiu rrL i,
de puhlicih'it lede<e*ni *ll|
Stoi» Kind'
'fzCnrfiqf
ideeën^» ,-v-
,c,co°° x. dT'.-'W1 i» .ÏÜLl^e «v» <&wicnro
A I
|S koopt vaak te
dure leermiddelen t-