i I I r Snit bar paill snacks sengers ,OP« 9 rap) m uses- Ra 1979 nu Ans en Aris de Wit Voor de Feestdagen: Oliebollen Appelbeignets Huzarensalade Zalmsalade p/p4.50 Russisch ei Voor Oud en Nieuw HINDRIKS nod gesVtpPe e\d ie0 vo japon"®"' ,od® sV\P BEGIN GOED BIJBEL-BOEKSHOP Fam. J. v. d. Steen DANSSCHOOL INSCHRIJVING A. J. M. Ten Hoope Bakkerij P. Commandeur j een voorspoedig 1979. p/p3.50 Boekenkasten Salontafels Eetkamertafels FA. WABO bakker EIKEN SCHOUWBALKEN FA. WABO \d\0 OU BIJBEL Ook wij wensen u gaarne een heel voorspoedig 1979 EIKEN BARBLADEN FA. WABO mm NIEUWE KLUB ELMO ELHOf DIEUWERTJE AKKERMAN-VONK LAURINA KERKHOVEN ELHOf LAUTJE KERKHOVEN ELHÖ SECRETARIAAT HEILOO 2000 w VEEL GELUK EN VOORSPOED IN 1979 BAR-CAFÉ net krenten, per zak a 10 stuksD. ter zak a 8 stuks1U." Bestellen voor 30 december 18.00 uur. met o.a. ham, asperges, garnering met o.a. zalm, asperges, sardines - met o.a. huzarensalade, halve eie- _n ren, zalm, garnalen, p/p4.5U TIJDIG BESTELLEN!!! v6ór 23 december 1978. r V.V.VfVoViW. ^Xw.V.NV.VoV.VfV.V hebben wij: OLIEBOLLEN met rozijnenO.l OLIEBOLLEN zonder rozijnen0 APPELBOLLEN11 APPELFLAPPENi APPELBEIGNETS1; SAUCIJZEBROODJES1( PASTEIBAKJESo.f Graag tijdig bestellen! 1 K'ike" roe* m'\°9 •XvXvIv^Iyl DE BIJBEL HET BESTE BOEK VOOR UI/l/\NtG IN HET NIEUWE JAAR Aardappelen-, groenten- en fruithandel CHAMPAGNE: BEGIN ER EENS VOOR DE LAATSTE KLOKSLAG MEE I» OPRICHTING WERKGROEP: KIND IN DE DERDEWERELD De directie en medewerkers van de Uitkijkpost wensen lezers en adverteerders een voorspoedig «T* 'T* «T* •/TS T* "T* «r* -t* -T* R 1978 ITKIJKPOST 27 DECEMBER 1978 Dankbaar dat wij haar zo lang in ons midden mochten hebben, is heden onverwachts van ons heen gegaan, onze lieve moeder en grootmoeder in de ouderdom van 92 jaar. Heiloo: N. Akkerman W. A. Akkerman-Verfaille Santpoort: A. J. G. Akkerman A. Akkerman-van Wijngaarden Leiden: J. D. van Vliet-Akkerman A. van Vliet en Kleinkinderen Heiloo, 20 december 1978 Huize ,,De Loet" Corr.adres: Kennemerstraatweg 43, Heiloo De begrafenis heeft inmiddels te Heiloo plaatsgehad. Na een moedig lijden is van ons heengegaan onze geliefde moeder en grootmoeder op de leeftijd van 64 jaar. Hoogwoud: S. van Harten C. van Harten-Mommers Opijnen: N. van Harten I. van Harten-v. d. Sluis Nicole en Sandy Langelille: C. de Haas-van Harten IJ. de Haas Laura en Cora Op 21 december 1978 verloren wij onze onvergetelijke vriendin Toos Hartel Riet Veenstra Bloemgaarde 73 Castricum Heiloo, 21 december 1978 E. J. Potgieterweg 28 Corr.adres: Plantsoen 3, Hoogwoud De crematie heeft op verzoek van de overledene in intieme kring plaatsgevonden. BOEKENSTEIN 23 - TELEFOON 334479 ÏÏf? RIJKSWEG 150 - LIMMEN - TEL. 1279 wenst allen HEERENWEG 146 wensen alle vrienden en kennissen Winkelcentrum Zuid-West - Tel. 072-35032 Volop parkeerruimte. VER oor a| :in. TUU rantie 91 180. s geo VAÏi itr.w *i07 Zondag 24 dec. om 19.00 uur gesloten. Kerstdag 25 dec. de gehele dag gesloten. Naar uw eigen idee gemaakt. Industrieterrein Nijverheidsweg 2 - Heiloo Telefoon 072-335871-334077 .MA MA WESTERWEG 126 - HEILOO TELEFOON 072-331517 ve 1 S VOOR DE OPEN HAARD. Voor u op maat gemaakt (ook gedisseld) Industrieterrein Nijverheidsweg 2 - Heiloo Telefoon 072-335871-334077 II ;°'h - "eB*52 "L. .shop to vao de .K- m Wij hebben een grote sortering, ook in kinderbijbel/ Vele goede hoeken, teksten en grammofoonplaten WESTERWEG 293a - HEILOO - TEL. 334119 WESTERWEG 128 - HEILOO UW ADRES VOOR AANRECHTBLADEN VENSTERBANKEN op elke gewenste maat gemaakt INDUSTRIETERREIN NIJVERHEIDSWEG 2 HEILOO TEL. 072-335871-334077 In Nederland werden in 1977 bijna anderhalf miljoen flessen champagne gedronken en het ziet er naar uit dat dit aantal in 1978 nog hoger zal liggen. Eén van de belangrijkste gelegenheden, waarbij champagne wordt geschonken is traditiegetrouw de Oudejaarsavond. Overal in Nederland zullen de laatste klokslagen van 1978 weer worden overstemd door het geluid van wegknallende champagnekurken. Eigenlijk is dat jammer, want champagne is méér dan het bruisende symbool van feestelijkheid.v Cham pagne is ook een 'grote wijn' die het alleszins waard is om er al ruikend en proevend van te genieten. De opwinding rond het aanbreken van het nieuwe jaar - met gelukwensen en meestal de doos met vuurwerk wachtend op de gang - biedt aan een dergelijke genieting vaak weinig kansen. Meer en meer gaat men er daarom toe over de champagne al eerder op de Oudejaarsavond te ontkurken en er in ontspannen sfeer één of meer glazen van te drinken, waarbij zoutjes en andere hartigheden kunnen worden geserveerd. Het sprankelende karakter, het delicate bouquet en de eigen rijke smaak kunnen op deze manier geheel tot hun recht komen. Wanneer dan de laatste klokslagen weerklinken, worden de glazen bijgevuld en geheven in een dronk op het nieuwe jaar. Champagne is uiteraard niet alleen een wijn voor de Oudejaarsavond. Iedere feestelijke gelegenheid krijgt een extra dimensie, wanneer er een fles champagne bij wordt ontkurkt. Bovendien vormt champagne het ideale aperitief voor een gezellig etentje en welke gelegenheid leent zich daar in deze dagen meer voor dan het kerstdiner? DE CHAMPAGNESTREEK Alle champagne is afkomstig uit de Champagnestreek in het noord-oosten van Frankrijk. Het is daarmee het meest Noordelijk gelegen wijnbouw- gebied van dat land; nog verder naar het noorden is de gemiddelde temperatuur te laag en het aantal zonne-uren te gering om de druiven te laten rijpen. Het meest opvallend aan de champagne zijn de belletjes in de wijn. Deze ontstaan tijdens het speciale produktie- proces, dat bekend staat onder de naam 'méthode champenoise'. Het belangrijkste aspect hiervan is, dat de wijn twee gistingen ondergaat. Nadat de druiven in de herfst zijn geplukt, wordt hieruit het sap geperst, waarvan - op vrijwel dezelfde manier als bij andere wijnen - een niet mousserende wijn wordt gemaakt. Dan vindt de specifieke bewerking plaats die van deze wijn champagne moet maken. De wijn daarvoor op fles gebracht, maar voordat de flessen worden gekurkt, voegt men een hoeveelheid rietsuiker en wijngist toe. Vervolgens gaat de kurk op de fles en wordt de fles opgeslagen in de champagnekelders die diep in de krijtrotsen van de streek zijn uitgehouwen. De flessen liggen daar in volstrekte rust, maar van binnen - in de wijn - is het leven van belang. De gistcellen en de rietsuiker zorgen voor een tweede gisting, waarbij zoveel koolzuurgas wordt gevormd dat de druk in de fles oploopt tot 6 atmosfeer (vier maal de druk in een normale autoband). De kruk sluit de fles echter hermetisch af, zodat het gevormde koolzuurgas niet kan ontsnappen en heel geleidelijk wordt opgenomen in de wijn. BEZINKSEL Tijdens deze gisting wordt bezinksel gevormd dat uit de champagne moet worden verwijderd. Dit gebeurt door de fles horizontaal in rekken te plaatsen; vervolgens worden de flessen door een 'remueur' gedurende een groot aantal weken om de dag licht geschud, gedraaid en iets meer ondersteboven gezet. Aan het einde van deze bewerking staat de fles volledig op zijn kop en ligt alle bezinksel op de onderkant van de kurk. Hierna wordt de hals van de fles in een pekeloplossing van 20 graden onder nul gedompeld: in de flessenhals ontstaat daarbij een klein ijsklompje, waarin alle bezinksel is vastgevroren. Wanneer de fles nu wordt ontkurkt, schiet het ijspropje met het bezinksel eruit, en beschikt men over een kristalheldere cham pagne. Met het ijsklompje is ook een beetje champagne uit de fles verdwenen. De fles wordt daarom bijgevuld en tevens wordt een hoeveelheid rietsuiker toegevoegd die de champagne de gewenste zoetheid moet geven. Men onderscheidt drie smaken: Brut (zeer droog), Sec (half-zoet) en Demi Sec (vrij zoet). Met de produktie van een fles champagne is - vanaf het moment van de druivenpluk - gemiddeld meer dan drie jaar gemoeid. Deze lange produktieduur alsmede de voort durende zorg, waarmee de zich ontwikkelende champagne moet wor den omgeven, verklaren waarom champagne niet tot de goedkoopste wijnen kan worden gerekend. Een gratis brochure over de produktie van champagne kan (schriftelijk) worden aangevraagd bij het Comité Interprofessionnel du Vin de Cham pagne, Raam weg 43, Hen Haag. SERVEREN CharHpagnè wófdt koel, maar niet ijskoud geserveerd op een tempera tuur tussen de 6 graden 9 graden C. Deze temperatuur wordt bereikt door de fles champagne ondergeveer twee uur in het melkvak van de koelkast neer te zetten of hem ongeveer een kwartier in een (half-om-half met water en ijs gevulde) koelemmer te plaatsen. Het laten wegknallen van de kurk moet worden afgeraden. Niet alleen riskeer men daarmee beschadiging aan plafond en meubilair, maar bovendien lijdt de kwaliteit van de champagne, schade van de zo explosieve kennis making met de buitenwereld. Ondanks de hoge gasdruk in de fles is het niet moeilijk de champagne op rustige wijze te ontkurken. Men draait voorzichtig het ijzerdraardje los dat de kurk gevangen houdt. Vervolgens pakt men met één hand de hals van de fles vast (met de duim op de kurk) en draait met de andere hand de fles rustig rond. Langzaam komt nu de kurk omhoog en ontsnapt - met wat de Fransen de 'erotische zucht van de champagne' noemen - aan de fles. Coupes hebben wel de naam een champagne-glas te zijn, maar zijn er in feite totaal ongeschikt voor. De belletjes en het karakteristieke bou quet van de champagne verdwijnen uit een dergelijk glas als sneeuw voor de zon. Champagne wordt daarom geserveerd in flütes of in tulpvormige glazen, zoals het Nederlandse Gilde- glas. Alleen daarin presenteert de cham pagne zich werkelijk in alle rjjkdom aan geur en smaak, die aan deze feestelijke drank de erenaam 'Koning der Wijnen' hebben bezorgd. JACK en TINY (voor jongelui beginners) Dagelijks tot 5 uur 's avond (behalve op zondag) KENNEMERSTRAATWEG 101 - ALKMAAR TELEFOON 113375 AANVANG: zondagmiddag 14 januari. Met het oog op het Jaar van het Kind 1979, dat door de Verenigde Naties is uitgeroepen en waarbij speciale aandacht gevraagd wordt voor het kind in de derde wereld, is er een werkgroep gevormd: ,,Het Kind in de Derde Wereld". Deze werkgroep is ontstaan uit een initiatief van enkele katholieke organisaties, t.w. 'Pauselijk Missie Werk van de Kinderen' en 'Mensen in Nood', waarbij zich later hebben aangesloten: Bisschoppelijke Vasten- aktie, Unie van Katholieke Vrouwen bewegingen, Katholieke Radio Om roep, Nederlandse Missieraad, Katho lieke Onderwijs Vereniging en de Stichting Gezamenlijke Missie Publici teit. In verdergaande gesprekken met ancjere niet katholieke, kerkelijke organisaties, heeft de werkgroep zich ontwikkeld tot een interkerkelijke werkgroep, welke ontwikkeling nog niet is afgerond. Door deze ontwikke-, i ling hebben zich bij de werkgroep gevoegd: Oecumenisch Vrouwen Con tact, Stichting Oecumenische Hulp, en Algemeen Diakonaal Bureau van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De werkgroep heeft zitting in de nationale commissie: Internationaal Jaar van het Kind 1979". De werkgroep heeft zich als doel gesteld om in het Jaar van het Kind te fungeren als een coördinerende werkgroep om gezamenlijk te werken aan de voorlichting en bewustwording over de positie van het kind in de derde wereld en mogelijke hulpverle ning, waarbij ook de parallelliteit met de positie van kinderen in Nederland in Het oog zal worden gehouden. Dit samenwerkingsverband is een nieuwe de haar o.a. vorm van samenwerking tussen diverse protestantse en katholieke organi saties. In de afgelopen maanden heeft werkgroep zich bezonnen op eigen indentiteit en taakstelling op een bezinningsdag in Lunteren. Het resultaat hiervan is neergelegd in een brochure: „Kind in de Derde Wereld en hier". Op deze bezinningsdag kwam de werkgroep tot een verklaring, een resolutie, een leeropdracht en formu lering naar aanleiding van het Jaar van het Kind. Tevens zijn in de brochure opgenomen de inleidingen van: Dr. R. G. van Roon, wetenschappelijk medewerker aan de A.T.O. (Agogische Theologische Opleiding) van de Katholieke Theologische Hogeschool in Utrecht en docent aan de Sociale Academie De Horst in Driebergen: Pastor Jan M. Ruyter, van de kritische gemeente IJmond in Beverwijk; Drs. P. P. van Lelyveld, algemeen secretaris van de Stichting Oecumenische Hulp in Utrecht. Deze brochure wordt uitgegeven in samenwerking met de Horstink te Amersfoort. Binnenkort zal de werk groep een tweede brochure publice ren: „BOUWSTENEN VOOR LITUR GIE RONDOM HET THEMA „KIND IN DE DERDE WERELD EN HIER". Via deze bouwstenen wordt aan gemeenten en parochies suggesties en materiaal aangereikt voor de vorm geving van diensten, vieringen bijeenkomsten in het kader van Jaar van het Kind. Door samenwerking van de werkgroep 'Kind in de Derde Wereld' met de ■K.R.O. is een TELEVI SIE-PROGRAMMA voorbereid, dat door de K.R.O. zal worden uitgezon den aan de vooravond van het Jaar van het Kind en wel op: 29 december 1978 om 22.06 uur. «4^ sp sL» vV «J/ *si^ sp sp sp ^p sp sp «sp sp sp <wp 4s 'T* 4* /p /p en het >P Np Np *P Np Np Np Np Sp Sp sp Sp Sp Sp Sp

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1978 | | pagina 11