lekkernijen: bosbesappelvlaai 95 bosbessen vruchten— kwark taartjes 95 Cointreau, kiwie,en advokaat 95 appel, turco 4,95 slagroom 50 bavaroise^ VOOR IEDERE CLIENT EEN LEUK GESCHENK HOEK STATIONSWEG, echte roomboter 25 ruime sortering 'n versierd" koekje! room i -.•ril rll ham.pate-kaasen kipkerry soesjes. chocolade,bonbons, yruchtenkoekjes STATIONSCENTRUNV amanrif An 11 gedurende éënjweek een appelspecialitè j overheerlijk ^bezorgauto^ 1933 stukjes div.smaken® gg donderdag vrijdag, en zaterdag gezellig bij de thee! amandel-en zouten koekjes saucijsjes - zalmpasteitjes. ook in luxe verpakking! UITKIJKPOST 2 MEI 1979 bovr uan 19S banket bakkerij „taartjes" mers aan, voi kennemer- strweg. 207 jaar C.v.VELZEN gebak! Het eerste winkeltje van bakkerij van Velzen, een echte warme bakker We tellen het jaar 1919, Heiloo had toen plm. 3000 inwoners en er waren 10 bakkers en één daarvan was grootvader Ven Velzen, toen nog een kleine broodbakkerij en het brood werd nog gebracht met paard en wagen, iets dat 's winters niet meeviel. De eerste helft van de dertiger jaren werd er met een handkar gevent in plm. 1932 kwam de auto. Het woord saneren was nog onbekend. Men bracht brood in heel Heiloo of men nu in Oost, West, Noord of Zuid zat, buiten het brood werden er ook andere dingen bijverkocht. Op 14 jarige leeftijd kwam de huidige heer Van Velzen bij zijn vader in de zaak. Toendertijd stookten we de oven nog met takkenbossen, pas veel later gingen we over op gas aldus de heer Van Velzen. Er werd in die tijd heel hard gewerkt, de bevolking was niet rijk, veel boeren en tuinders en geld voor gebak was er niet. Maar Heiloo werd ontdekt, mensen van buiten trokken hier naar toe en de rijke renteniers vestigden zich hoofd zakelijk op de Heerenweg en de Holleweg. De oorlog was ook voor de familie Van Velzen een moeilijke tijd, het brood kwam toen van een centrale broodbakkerij, wat natuurlijk niet die kwaliteit was als men van bakkerij Van Velzen gewend was. Wilde men in die tijd gebak hebben dan kon dat wel maar.... tegen inlevering van boter en suiker er werd toen veel schuimgebak gemaakt. Na de oorlog kwam alles maar langzaam op gang, brood was op bon. In 1945 trouwde de heer Van Velzen met de dochter van slager v. d. Peet en woonde de eerste drie jaar van zijn huwelijk in een huisje aan de Stationsweg, de zaak was toen nog steeds van grootvader Van Velzen. Maar in 1948 kwam het echtpaar Van Velzen bij de zaak wonen, deze werd eerst in 1955 overgenomen er waren thuis zes kinderen, en maar één ging in 't vak: „Je rolde er vroeger vanzelf in", aldus de jubilaris, „maar er moest hard gewerkt worden". Velen zullen zich nog de prachtige sinterklaas tafels herinneren, met de beestjes, de hammen en de rozen. Tot voor 10 jaar was de zaak van Van Velzen nog op zondagochtend open en kon je daar heerlijke verse taartjes kopen. In 1956 werd de zaak verbouwd en in 1961 werd er een nieuwe winkel gebouwd en stopte men met het bakken van brood en legde zich helemaal toe op het banket, dit mede door dat het publiek van Heiloo een heel andere was geworden dan vroeger. Thans werkt men met 6 man personeel, één dochter en een schoonzoon, Arie van Twuijver, werken in de zaak. Een winkel juffrouw werkt al 18 1/2 jaar bij de familie Van Velzen. Dat banketbakker een mooie beroep is heeft u de afgelopen tijd kunnen zien aan de prachtige paaseieren, die de winkel wel een zeer feestelijk aanzien gaven. Niet voor niets is Van Velzen als sinds 1966 aangesloten bij B.V.S. (Banket bakkers Clubvereniging en Studie) „De Gulden Smaeck", hierbij zijn 100 geselecteerde bakkers aangesloten, men moet aan zeer hoge eisen voldoen wil men hierbij horen, er wordt gekeurd en geproefd en al menig keer is Van Velzen als eerste uit de bus gekomen. Natuurlijk gaat dit 60 jarig bestaan niet ongemerkt voorbij. Voor de klanten ligt er een mooie verrassing klaar, kijkt u maar in de krant. gebakjes pëtïi glacé, div soorrenbotei; koekjes: borrel hapjes- eigen fabrikaat, heiloo. tel. 07^-331255.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1979 | | pagina 17