OPNIEUW GEWELDIGE VOORDEEL- AANBIEDINGEN IN BAMBI'S VERBOUWINGS-OPRUIMING
Bambi
Speciaalzaak veer jonge mode
POSITIEKLEDING
Japonnen en kielen 20%
WK WIELRENNEN
Heel veel t-shirts mt. 80 t/m 152, 50% korting
Prachtige jurkjes, overgooiers, rokjes, enz.
30 - 50% korting.
Alle pantalons [ook heel veel prachtige] rib-
pantalons, 30% korting.
Alle korte broeken, bermuda's, tuinbroeken, enz.
30% korting
Nachthemdjes en pyama's t/m mt. 152, 20%
korting.
Prachtige velours sweaters, in de mooiste kleuren
90t/mmt. 176, vanaf f 23.95 f 1.stijgingp. mt.
Al onze jacks, mantels en vesten vanaf mt. 80 t/m
152 NU 30% korting.
Vele, vele koopjes van kinderkleding, enz. in onze
etalages.
Blankhouten klepkast ledikant met verstelbare
bodem samen 349.
Bruin Manou Commode ledikant, iets bijzonders
van 1.800.NU samen 995.
Witte Commode met laden en smeedwerk van 495.
NU 295.—.
Massiefeiken Commode van 495.voor 325.
Nog 3 kinderstoelen sterk afgeprijsd 59.,95.en
129.—
Buggys, ideaal vervoermiddel van uw peuter inde
vakanties, NU 69.
Nog enkele kinderwagens met volledige garantie
o.a.Koelstra kinderwagen met wandelwagen, NU
249.—.
Ledikantjes met verstelbare bodem, NU 149.—
Westerweg 291, Heiloo, Tel. 330910 (072)
22 AUG.-2 SEPT. 1979
Valkenburg/Amsterdam
Deze speciale uitverkoop, met toestemming van de Kamer van Koophandel, duurt t/m 18ju!ia.s.
ZESDAAGSE IN HAARLEM
0UDERH0UDT U UW
SIERADEN?
FIETSENDE KIKKER
WORDT MASCOTTE
W.K. WIELRENNEN 1979
INTERNATIONALE H0NKBAL-
NIEUWE TOEKOMST IJSSELMEER
DOUDERTSENDEWEG
NAAR GOUD
UITKIJKPOST
UITKIJ
Vrgdags koopavond.
Zaterdag tot 5 uur n.m. open.
DE RECEPTEN:
RACLETTE:
Goudse kaas, augurkjes, zilveruitjes,
aardappelen.
Prik een stuk kaas in zijn geheel aan
een vleesvork en houd hem met het
snijvlak boven een open buur of
vlakbij een gloeiend neet element
bijvoorbeeld de grill van de oven of
een officieel raclette-apparaat, tot de
kaas op het snijvlak gaat smelten.
Strijk met een mes de gesmolten kaas
op de borgen af en geef er zure
augurkjes, zilveruitjes en in de schil
fekookte of gepofte aardappelen bij.
leeft men niet een van boven
genoemde hulpmiddelen dan kan men
plakken kaas van een halve cm. dikte
afsnijden, deze op een platte
vuurvaste schotel leggen en onder de
grill of in een op 275 graden
voorverwarmde oven laten smelten.
1 kg. aardappelen, 10 g. boter, 2-1/2
dl. kaassaus, 1 ei, 500 g. tomaten, 1
uit, zout, peper, 50 g. oude kaas,
peterselie.
Schil de aardappelen, snijd ze in
dunnen plakjes, doe een laag hiervan
in een beboterde vuurvaste schotel,
giet er de helft van de kaassaus over
uit, doe daarop het losgeklopte ei, dan
de in plakjes gesneden tomaten, de
fijngesnipperde ui, zout en peper en
tot slot de rest van de aardappelen.
Dek het geheel met de rest van de
kaassaus af, strooi er de geraspte kaas
over en laat de schotel middenin een
op 175 graden voorverwarmde oven in
30 minuten gaar worden.
Bestrooi de schotel met fijn gehakte
peterselie.
MACARONI „FAVORIET"
In 1971 werd de Vereniging tot Behoud
van het IJsselmeer opgericht met als doel
het behoud van het IJsselmeer en naaste
omgeving in landschappelijk, waterhuis-
hoiidkundig, recreatief en" milieu-hygië
nisch opzicht. Oprichting van deze ver
eniging was noodzakelijk, omdat sinds
de afsluiting en gedeeltelijke inpoldering
van de Zuiderzee de kwaliteit van het in
1932 ontstane IJsselmeer weinig floris
sant was geworden. Het leven in en op
het IJsselmeer wordt sterk bedreigd door
een vrijwel permanente toevoer van
giftige stoffen en fosfaten en een verdere
inpoldering zal deze situatie nog ver
slechteren. De vereniging is daarom van
mening dat het huidige IJsselmeer op
geen enkele manier mag en kan worden
aangetast en komt dan ook met een plei
dooi de specifieke eigen ontwikkelings
mogelijkheden van de voormalige Zui
derzee tot ontplooiing te laten komen.
De Nederlandse honkballers willen zich
erg goed gaan voorbereiden op het toer
nooi om het Europese Kampioenschap,
dat van 11 tot en met 18 augustus in
Triest wordt gehouden. Zij willen de
Europese titel op Italië gaan heroveren.
Om die reden wordt van zaterdag 4 tot
en met donderdag 9 augustus a.s. in het
Pim Mulierstadion in Haarlem een
INTERNATIONALE HONKBALZES-
DAAGSE gehouden. Een toernooi,
waarop de Nederlandse honkballers de
gelegenheid krijgen tegen erg sterke
tegenstanders te oefenen, als voorberei
ding op Triëst.
De bezetting van deze honkbalzesdaagse
is sterk. Naar Haarlem komen namelijk:
- het team van de Indiana State Univer
sity
- het team van de San Diego State Uni
versity
- een All-Star team van de sterkste
Amerikaanse honkballers in Neder
land
- Het Nederlands team.
De baseballploegen uit Indiana (coach:
Robert A. Warn) en uit San Diego
(coach: Jim Dietz) leveren altijd een
groot aandeel in de samenstelling van
het All-States Amerikaanse amateur
team. De Amerikaanse honkballers die
in ons land aktief zijn, hebben gezegd
met een erg sterke ploeg aan de Honk
balzesdaagse te zullen deelnemen.
Vooruitlopend op de Elfde Haarlemse
Baseballweek, die gepland staat voor de
tweede week van augustus in 1980, mag
de aanstaande Honkbalzesdaagse als
een attraktief honkbalevenement wor
den gezien en als een welkom baseball-
gebeuren in de pauze tussen twee Honk-
balweken.
Gerard Voogd, de "vader" van de afge
lopen tien Haarlemse Honkbalweken en
van twee Europese Kampioenschappen
in Haarlem, is als voorzitter van de orga
nisatie van deze evenementen gestopt.
Hij blijft gelukkig als adviseur aan de
organisatie verbonden, zodat zijn capa
citeiten nog ter beschikking blijven staan
van de diverse honkbalevenementen.
In de plaats van Gerard Voogd komt
Piet Tromp, die nu als voorzitter de or
ganisatie gaat leiden. U kent hem als
penningmeester van een aantal vorige
honkbalgebeurtenissen. De nieuwe pers
chef wordt Frank Voskuilen, eveneens al
een erg goede bekende. Hij gaat Hans de
Bie als zodanig vervangen, die vice-voor-
zitter van het organisatie-comité wordt.
Het organisatie-comité van de Interna
tionale Honkbalzesdaagse (van 4 tot en
met 9 augustus dus!) bestaat uit de vol
gende leden: Voorzitter: Piet Tromp:
vice-voorzitter: Hans de Bie; sekretari-
aat: Rita Schrijber en Gonnie Wede-
meyer; perschef: Frank Voskuilen; le
den: Henk de Bruin, Piet van Deenen en
Theo Vleeschhouwer; adviseur: Gerard
Voogd.
De direkteur van de KNBSB, Ben de
Brouwer en Bondsbestuurslid Jules de
Pierre worden aan dit comité toege
voegd.
Mocht u vragen hebben, dan kunt u zich
uiteraard in verbinding stellen met
Frank Voskuilen: 023-341312.
400 g. macaroni, zout, 1 ui, 40 g.
boter, 1 paprika, 40 g, bloem, 1
theelepel mosterdpoeder, 1/2 liter
melk, 300 g, jong belegen kaas, peper,
1 theelepel worcestershiresauce, 4
tomaten.
Kook de macaroni in ruim water met
zout gaar. Spoel hem op een vergiet af
onder de koude kraan. Hak de ui fijn
en smoor deze in de boter samen met
de van zaad en zaadlijsten ontdane
kleingesneden paprika. Voeg bloem en
mosterdpoeder toe en schenk er al
roerende langzaam de melk bij. Laat
de saus even doorkoken.
Snijd de helft van de kaas klein ei*
roer deze door de saus.
Maak de saus op smaak met zout,
Êeper en worchestersauce.
'oe de macaroni in een beboterde
vuurvaste schotel en schenk de
kaassaus erover. Snijd de gewassen
tomaten in plakjes en schik deze erop.
Snijd de resterende kaas in reepjes en
strooi deze rond de tomaten.
Laat de schotel, afgedekt met een
deksel, in het midden van een op 175
graden C. voorverwarmde over 30
minuten gratineren.
ZUURKOOL ROYAL
1 kg. aardappelen, zout, 20 g. boter,
melk, peper, nootmuskaat, 500 g.
zuurkool, 8 plakken ham.
voor de kaassaus: 30 g. boter, 30 g.
bloem, 3 dl. melk, 100 g. oude kaas,
eper, paprikapoeder,
cnil en kook de aardappelen met wat
zout tot ze gaar zijn en maak er met
de boter en melk een mooie luchtige
puree van. Maak hem op smaak af met
de kruiderij en doe hem in een
beboterde vuurvaste schotel.
Rol de 10 minuten voorgekookte en
uitgelekte zuurkool in de plakken
ham en schik ze op de aardappel
puree, liefst rechtopstaand. Smelt
voor de kaassaus de boter in een
pannetje. Voeg de droge bloem toe,
doe scheutje voor scheutje de melk
steeds roerend erbij, totdat een dikke
gladgebonden saus ontstaat. Maak
deze af met driekwart van de geraspte
kaas en de kruiderij. Giet de kaassaus
uit over de hamrolletjes en strooi de
rest van de geraspte kaas erop. Zet de
schotel nog circa 20 minuten bovenin
een op 200 graden C. voorverwarmde
over totdat het gerecht goudbruin
is.
RIJSTSCHOTEL MET
PREI EN KAAS
2 kopjes rijst,. 3 kopjes water, 1
bouillontablet, 3 preien, 40 g. boter
met 2 theelepels kerrie.
Voor de saus: 40 g. boter, 40 g.
bloem, 4 dl. melk, aromazout, zout,
oeoer, 200 g. belegen kaas.
Kook de rijst in het water met
bouillontablet in 20 minuten gaar en
droog.
Snijd en was de preien en smoor ze in
de boter met kerrie in 10 minuten
gaar. Smelt de boter, voeg droog de
bloem toe en roer scheutje voor
scheutje de melk erdoor tot een
gladde saus is ontstaan. Maak deze op
smaak met de kruiderij.
Doe laag om laag rijst, prei en plakjes
kaas in een beboterde vuurvaste
schotel. Zorg dat de laatste laag uit
rijst bestaat. Overgiet dit alles met de
saus.
Zes de schotel 20 minuten bovenin
een op 225 graden C. voorverwarmde
oven tot de bovenkant goudgeel is
gekleurd.
Om dit pleidooi te onderbouwen is de
vereniging kort geleden met een boek op
de markt gekomen, "Nederland is bijna
klaar", geschreven door het oud-be
stuurslid Jaap van der Zwaag. Het boek,
waarvan de uitvoering prachtig is ver
zorgd door Marijke Vogelpoel (Rietveld
Academie), is bijzonder interessant voor
lezers die het IJsselmeer een warm hart
toedragen.
Het boek begint met ee.n kort historisch
overzicht over het ontstaan van de Zui
derzee en de schrijver gaat dein in op de
eerste droogleggingsplannen. De zucht
naar het winnen van nieuw land is in
Nederland altijd zeer groot geweest en
leidde vaak tot het maken van plannen
zonder dat dringende redenen voor
drooglegging aanwezig waren. Plannen
om de Zuiderzee (èn de Waddenzee)
droog te leggen zijn dan ook door de
eeuwen heen gemaakt. Zonder de Wa
tersnood van 1916 en het voedselgebrek
in de eerste wereldoorlog zou het nooit
tot een gedeeltelijke drooglegging van de
Zuiderzee zijn gekomen. In 1918 werd
de Zuiderzeewet aangenomen. Deze wet,
de kortste uit het Nederlandse wetboek,
maar wel een met een zeer grote draag
wijdte zoals nu nog steeds blijkt, houdt
de afsluiting en (gedeeltelijke) droogleg
ging van de Zuiderzee in.
Van der Zwaag gaat uitvoerig in op de
plannen en nota's, welke betrekking
hebben op de inpoldering van het Mar-
kerwaardgebied in het zuidwestelijk deel
van het IJsselmeer. Hij levert kritiek op
de vaak ondoordachte en onwetenschap-
pelijke'manier waarop deze plannen zijn
gemaakt en hij vindt dat de oude doel
stellingen niet meer gelden voor een
nieuwe inpoldering. In de volgende
hoofdstukken van het boek worden de
waarde en bedreigingen van het IJssel
meer behandeld. Het gebied is in inter
nationaal opzicht van bijzondere beteke
nis als doortrek- en overwinteringsge-
bied van waterwild. Ook veel vissen voe
len zich er bijzonder thuis.
Het IJsselmeer is daarnaast onmisbaar
voor de beroepsvisserij, de sportvisserij,
de watersport en de drinkwatervoorzie
ning. Het gebied wordt evenwel ernstig
bedreigd door een verdere inpoldering,
door vergiftiging, verzilting en vervui
ling. door fosfaten, door zandwinning en
door de bouw van kernenergiecentrales.
Iedere vorm van verdere inpoldering be
tekent inperking van het voedselgebied
van een groot aantal watervogels en voor
de IJssclmecrvissersvloot gaat een be
langrijk visgebied verloren.
Van der Zwaag pleit voor een aktief
beleid, dat is gericht op kwaliteitsverbe
tering. opdat het IJsselmeer een gebied
wordt zoals het nog niet eerder is ge
weest sinds mensen er invloed op hebben
uitgeoefend. Het boek "Nederland is
bijna klaar", een kritische beschouwing
/over de Zuiderzeewerken, is voor 15.
te- bestellen op postgiro nr. 2871700
t.n.v. Vereniging tot Behoud van het
IJsselmeer. Postbus 1Edam of bij de
boekhandel (ISBN nr. 90 9000044 5).
Iedereen neemt als een heel vanzelf
sprekende zaak aan, dat een auto
mobiel regelmatig onderhouden moet
worden. Zelfs al staat de „heilige koe"
permanent in een verwarmde garage,
dan nog zal hij op den duur aan slijtage
onderhevig zijn. Maar als je zou
vertellen dat ook goud en edelstenen
aan een dergelijk proces onderhevig
zijn, dan zullen vele toehoorders
ongetwijfeld wat ongelovig staan te
kijken.
Edelstenen en goud zijn - ook wanneer
ze verwerkt zijn tot een exklusief
sieraad - volkomen onvergankelijk en
ze kunnen in principe eeuwenlang
meegaan. Bekijken we immers niet met
eerbied de sieraden waarmee de dames
in de Griekse en Romeinse oudheid
zich tooiden? Maar ze slijten wel. Niet
alleen tijdens het dragenmaar ook
tijdens het opbergen. Dat betekent dat
sieraden een regelmatige onderhouds
beurt gewoon nodig hebben. En net
zoals een auto een goed uitgevoerde
beurt zal belonen met veilig en
ongestoord rijden, zo zullen sieraden
degene die ze draagt belonen met een
onverminderde glans en schoonheid.
Vanzelfsprekend moet dat onderhoud
dan wel volgens de regels gebeuren.
Sieraden worden in de eerste plaats niet
op de kaptafel of de schoorsteenmantel
bewaard, sieraden horen in een speciaal
daarvoor bestemd bijouteriedoosje. Op
die manier worden ze beschermd tegen
stof en behoed voor beschadigingen.
En voorts worden ze ook afgedaan als
er zwavelhoudende crèmes of chemi
sche wasmiddelen in de buurt zijn. Het
advies dat we zouden kunnen geven bij
het wassen van handen, het afspoelen
van de vaat of het afnemen van
make-up is dan ook: vergeet uw ringen
niet af te doen, maar vergeet ze ook
niet weer mee te nemen!
Als sieraden dof, vuil en daardoor
ontoonbaar geworden zijn, kunnen ze
het best schoongemaakt worden met
een klein zacht borsteltje in een
lauwwarm sopje van een wolwas
middel. Daarna met lauwwarm water
naspoelen en met een zachte wollen
doek drogen. Ze zijn na een dergelijke
behandeling weer als nieuw. Tussen de
wasbeurten in kunnen de sieraden het
beste wat vaker opgewreven worden
met een zeem of een wollen doek.
Gebruik liever geen chemische was
middelen. Die moeten trouwens beslist
vermeden worden als het om sieraden
gaat waar stenen in gezet zijn, met
name als dat turkoois, opaal of koraal
mocht zijn.
Het recept voor briljanten is wat
anders. Ook daar kan een sopje
wonderen doen maar daarna moetende
echter met vloeipapier gewreven
worden en nooit met wol. Een
uitzondering hierop vormen antieke
diamanten sieraden, die - omdat ze op
folie gezet zijn - nimmer in aanraking
mogen komen met water Gebe.urt dat
wel, dan verkleurt het folie en zijn de
sieraden hun glans kwijt.
„Paarlen houden van degene, die van
hen houdt" is een oeroude wijsheid.
Parels moeten daarom te allen tijde
voorzichtig behandeld worden, maar
dat betekent niet dat ze niet gedragen
moeten worden. Integendeel, van
dragen worden ze mooier. Voor het
normale onderhoud is het voldoende
als de parels af en toe met een vochtige,
zachte doek afgeveegd worden om
sporen van vet, parfum en zuren te
verwijderen. Cultivéparels zouden
eigenlijk, als ze tijdelijk niet gedragen
worden, in een zeemleren of rundleren
zakje bewaard moeten worden. Dit is
noodzakelijk omdat de inwerking van
de lijm, waarmee de voering van een
bijouteriedoosje wordt vastgezet op
het hout, een schadelijke invloed kan
hebben op de gloed van de parels.
Belangrijk is nog dat de parels niet
onnodig aan fel zonlicht of grote hitte
blootgesteld mogen worden.
Diamanten sieraden mogen niet met
andere sieraden in één bijouteriedoosie
bewaard worden. Ze moeten op z n
minst stuk voor stuk in vloeipapier
gewikkeld worden. Door de verschil
lende graden van hardheid en de
bestendigheid tegen zachtere of tegen
hardere stenen is in elk geval zo dat een
diamant soms een andere diamant en
andere edelstenen kan beschadigen. En
natuurlijk ook het goud en zilver!
Turkoois en opaal zijn veel gevoeliger
dan andére stenen, omdat ze van een
lagere graad van hardheid zijn en
bovendien nog enigszins poreus.
Het jaar 1979 zal voor wielerminnend
Nederland zonder twijfel een topjaar
worden. Immers Nederland is door de
Internationale Wielren Unie aangewe
zen om in dat jaar de Wereldkampioen
schappen op de weg en op de baan te
organiseren. Dat gebeurt in de periode
van 22 augustus tot en met 2 september
en het tournooiveld strekt zich uit van
het uiterste zuiden van Limburg tot de
hoofdstad van het land, Amsterdam.
Voor de wegwedstrijden is de keuze ge
vallen op Valkenburg en omgeving,
waar in het verleden al menige strijd om
de wereldtitel heeft plaatsgevonden. De
baanrenners zullen elkaar bekampen op
het cement van het voor de 'Spelen van
1928' gebouwde Olympisch Stadion.
Het allereerste startschot van dit naar
schatting door enkele honderdduizenden
wielerenthousiasten bij te wonen evene
ment zal op woensdag 22 augustus 1979
worden gegeven door Minister-president
TO MATEN—AARDAPPELSCHOTEL
Daarom moeten zulke stenen vooral
behoed worden voor het kontakt met
olie en vet.
Tot slot nog een paar snelle tips voor in
de praktijk: breng werkelijk waarde
volle sieraden eens per jaar naar de
juwelier om ze goed te laten
schoonmaken, zettingen van stenen te
laten kontroleren en parelcolliers
opnieuw te laten rijgen of knopen.
Doorsmeren en olie verversen heet dat
in auto-termen. Laat parels nooit over
de grond rollen en kontroleer de
spanning van de speld van een broche
regelmatig. Het zou doodzonde zijn om
een kostbaar sieraad door onverschillig
heid te verliezen.
Voor maar weinig zaken is de
uitdrukking „Dat is zo oud als de
Wereld" toepasselijker dan voor het
goud. Immers geologische onderzoe
kingen hebben uitgewezen dat de
oorsprong van het goud en van de aarde
ongeveer op hetzelfde tijdstip ligt. En
dan denken we aan ca. 2.500 miljoen
jaar geleden, de tijd dat de rijke
goudaders in Zuid Afrika zich
begonnen te vormen.
„Pas" enkele duizenden jaren voor
Christus is er sprake van een verwerking
van het goud. In het oosten (waar
anders) benutte men het gele metaal,
dat tegen alles bestand was, niet
splinterde en zelfs rekbaar was, Vele
jaren later moest men erkennen dat
deze stelling niet helemaal juist was.
Immers, koningswater (zoutzuur en
salpeterzuur) heeft wel degelijk invloed
op goud. Vanuit het oosten is het goud
daarna via Egypte naar Griekenland
gekomen. De rijke goudvelden in
Amerika en Afrika werden aan het
einde van de vorige eeuw ontdekt. In
alle oude culturen is het goud de
openbaring van goddelijke macht. De
stralende zonnegod uit Egypte is dan
ook geheel uit goud vervaardigd.
Ontstaan en winning
Goud is een van de weinige metalen, die
in de natuur in ruwe toestand
voorkomt en zonder voorafgaande
bewerking gebruikt kan worden. Het
wordt gevormd door werkingen van
natuurkrachten als druk, vulkanisch
gesteente en koude en hitte. Zoals vele
grondstoffen vindt men goud op grote
diepten. In de Transvaalstreek in Zuid
Afrika bijvoorbeeld zijn vondsten op
ca. 7.000 meter bekend. Om de
goudader te bereiken wordt een
hoofdschacht geboord. Op verschil
lende diepten worden daarna horizon
tale galerijen uitgeboord, die de
schacht met het gesteente verbinden.
Zodra de galerij de rots bereikt maakt
hij een bocht van 90 graden en wordt
zo langs de rots geleid. Alle galerijen
worden met elkaar verbonden via
vertikale „trappenhuizen" Is een ader
gevonden die te exploiteren is, dan
creëert men een grotere ruimte. De
ader wordt dan met springladingen
losgeslagen.
Een probleem is de verwerking van het
afval en het transport van het gouderts
naar buiten. Steeds meer maken de
mijnen gebruik van glijbanen naar een
centraal punt, waarna het erts en de
afval via een lift-systeem naar buiten
wordt gebracht.
Verwerking
Vanuit de bovengrondse opslag wordt
het erts voor de eerste keer vermalen.
Een maal-fase is gekoppeld aan een
fysische behandeling waarmee steeds
weer goud van gesteente wordt
gescheiden. Dit herhaalt zich een aantal
malen totdat een heel fijn poeder is
verkregen. Door vermenging met water
ontstaat een pasta.
Deze pasta wordt behandeld met een
dunne natriumcyanide oplossing, on
der toevoeging van lucht. Daardoor
vormt zich NaAu(CN) waaruit men
door middel van zink het goudmetaal
afscheidt.
A. van Agt, zélf in zijn vrije uren actief
op de racefiets en een groot promotor
van de nationale wielersport. Op die dag
zal op de daarvoor vrijgemaakte autoweg
Heerlen-Valkenburg-Maastricht in de
ploegenachtervolging amateurs over 100
km het Nederlandse viertal zijn dit jaar
in West-Duitsland zo grandioos behaaL
de titel tot het uiterste verdedigen.
Enkele dagen later op zaterdag 25 en
zondag 26 augustus zullen op het zeer
lastige Caubergparcours, dat voert dool
de gemeenten Valkenburg, Berg en Ter-
blijt, Maastricht, Bemelen en Wijlre,
dames, amateurs en profs om de hoogste
eer strijden met bij de profs de rondf,
borstige, goed van tongriem gesneden
Gerrie ,,de Kneet" Knetemann, die dit
jaar op de Nürburgring in West-Duits/
land alle corifeeën op de knieën kreeg en
in een geweldige race de wereldtitel voor
zich opeiste.
Van dinsdag 28 augustus tot en met
zondag 2 september ten slotte wordt in
Amsterdam, eertijds het Mekka van de
baansport, het wereldtoernooi, waaraan
renners uit 55 landen uit alle delen van
de wereld deelnemen, op naar verwacht
ting grootse wijze afgesloten. Zeer be|
wust is de baan dit jaar na de weg op de
kalender gezet om te proberen populaire
wegrenners ook uit te laten komem in
bijvoorbeeld de achtervolging of de
sprint. Gehoopt wordt daarmee de
baansport weer nieuw leven in te blazert.
De organisatie van dit zeer tot de ver
beelding sprekende wielerspektakel is
door de Koninklijke Nederlandse Wiel
ren Unie opgedragen aan Heineken,
welk bedrijf door de jaarlijkse organisa
tie van de Amstel Gold Race reeds grote
ervaring met deze tak van sport heefu
Op ruime schaal zal bekendheid aan het
evenement worden gegeven onder meet
door het optreden van een in een oranj^
trui gestoken en met een grote wielerpef
getooide fietsende kikker als mascotte;
De W.K. kikker zal ook in levende lijve
acte de présence geven bij belangrijke
wielergebeurtenissen en grote evenemen
ten, om zodoende het publiek in binnen-
buitenland op te wekken om in
en
augustus 1979 de mata.doren van de
wielersport met eigen ogen te komen
aanschouwen.
Dit goud heeft een zuiverheid van 90
procent (88 procent goud, 10 procent
zilver en 2 procent overige metalen).
Door middel van affineren wordt"
daarna een grotere zuiverheid bereikt:
- eerst tot 99,6 procent door middel j
van toepassing van het Miller-proces,
waarbij chloorgas wordt toegevoerd
hetgeen zilver en alle onedele metalen j
als chloride afscheidt. Het fijngoud
wordt daarna in baren van 99,6 procent
zuiverheid gegoten.
- de baren worden tot doudanoden
omgegoten, die volgens het Wohlwill-
proces elektrolytisch worden vrij
gemaakt. Daartoe wordt een warme
(60 a 70 graden) zoutzuur oplossing
februikt, waardoor het fijngoud als j
ristallen op de,kathode wordt afgezet.
Data
Chemische aanduiding: Au, atoom-
gewicht 197,2 belangrijkste vindplaat
sen: Zuid Afrika (3/4 van de
wereldproduktie), Rusland en Canada
aanblik: geelachtig glanzend. Bij
onderzoek groenachtig soortelijk ge
wicht: 19,3 kg/dm3 (19,3 maal
zwaarder dan water)
Smeltpunt: 1063 graden Celsius.
Buigzaamheid: zeer groot, het
mogelijk bladgoud te maken met
dikte van 0,1 micron of één
tienduizendste millimeter,
rekbaarheid: goud is het meest rekbare
van alle metalen. Met één gram goud
kan met 3500 meter draad maken.
Toepassing in de elektronika.
Veranderlijkheid: goud is slechts door
koningswater op te lossen.
Het Goud Informatiecentrum beschikt
over een uitgebreide kollektie illustra
tie materiaal.
Inlich
Th. L
072-3
J.R.C
tel. o:
A. Bo
072-3;
J. M.
02205
P. J.
02513