OPNIEUW GEWELDIGE VOORDEEL- AANBIEDINGEN IN BAMBI'S VERBOUWINGS-OPRUIMING Bambi Speciaalzaak veer jonge mode POSITIEKLEDING Japonnen en kielen 20% WK WIELRENNEN Heel veel t-shirts mt. 80 t/m 152, 50% korting Prachtige jurkjes, overgooiers, rokjes, enz. 30 - 50% korting. Alle pantalons [ook heel veel prachtige] rib- pantalons, 30% korting. Alle korte broeken, bermuda's, tuinbroeken, enz. 30% korting Nachthemdjes en pyama's t/m mt. 152, 20% korting. Prachtige velours sweaters, in de mooiste kleuren 90t/mmt. 176, vanaf f 23.95 f 1.stijgingp. mt. Al onze jacks, mantels en vesten vanaf mt. 80 t/m 152 NU 30% korting. Vele, vele koopjes van kinderkleding, enz. in onze etalages. Blankhouten klepkast ledikant met verstelbare bodem samen 349. Bruin Manou Commode ledikant, iets bijzonders van 1.800.NU samen 995. Witte Commode met laden en smeedwerk van 495. NU 295.—. Massiefeiken Commode van 495.voor 325. Nog 3 kinderstoelen sterk afgeprijsd 59.,95.en 129.— Buggys, ideaal vervoermiddel van uw peuter inde vakanties, NU 69. Nog enkele kinderwagens met volledige garantie o.a.Koelstra kinderwagen met wandelwagen, NU 249.—. Ledikantjes met verstelbare bodem, NU 149.— Westerweg 291, Heiloo, Tel. 330910 (072) 22 AUG.-2 SEPT. 1979 Valkenburg/Amsterdam Deze speciale uitverkoop, met toestemming van de Kamer van Koophandel, duurt t/m 18ju!ia.s. ZESDAAGSE IN HAARLEM 0UDERH0UDT U UW SIERADEN? FIETSENDE KIKKER WORDT MASCOTTE W.K. WIELRENNEN 1979 INTERNATIONALE H0NKBAL- NIEUWE TOEKOMST IJSSELMEER DOUDERTSENDEWEG NAAR GOUD UITKIJKPOST UITKIJ Vrgdags koopavond. Zaterdag tot 5 uur n.m. open. DE RECEPTEN: RACLETTE: Goudse kaas, augurkjes, zilveruitjes, aardappelen. Prik een stuk kaas in zijn geheel aan een vleesvork en houd hem met het snijvlak boven een open buur of vlakbij een gloeiend neet element bijvoorbeeld de grill van de oven of een officieel raclette-apparaat, tot de kaas op het snijvlak gaat smelten. Strijk met een mes de gesmolten kaas op de borgen af en geef er zure augurkjes, zilveruitjes en in de schil fekookte of gepofte aardappelen bij. leeft men niet een van boven genoemde hulpmiddelen dan kan men plakken kaas van een halve cm. dikte afsnijden, deze op een platte vuurvaste schotel leggen en onder de grill of in een op 275 graden voorverwarmde oven laten smelten. 1 kg. aardappelen, 10 g. boter, 2-1/2 dl. kaassaus, 1 ei, 500 g. tomaten, 1 uit, zout, peper, 50 g. oude kaas, peterselie. Schil de aardappelen, snijd ze in dunnen plakjes, doe een laag hiervan in een beboterde vuurvaste schotel, giet er de helft van de kaassaus over uit, doe daarop het losgeklopte ei, dan de in plakjes gesneden tomaten, de fijngesnipperde ui, zout en peper en tot slot de rest van de aardappelen. Dek het geheel met de rest van de kaassaus af, strooi er de geraspte kaas over en laat de schotel middenin een op 175 graden voorverwarmde oven in 30 minuten gaar worden. Bestrooi de schotel met fijn gehakte peterselie. MACARONI „FAVORIET" In 1971 werd de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer opgericht met als doel het behoud van het IJsselmeer en naaste omgeving in landschappelijk, waterhuis- hoiidkundig, recreatief en" milieu-hygië nisch opzicht. Oprichting van deze ver eniging was noodzakelijk, omdat sinds de afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee de kwaliteit van het in 1932 ontstane IJsselmeer weinig floris sant was geworden. Het leven in en op het IJsselmeer wordt sterk bedreigd door een vrijwel permanente toevoer van giftige stoffen en fosfaten en een verdere inpoldering zal deze situatie nog ver slechteren. De vereniging is daarom van mening dat het huidige IJsselmeer op geen enkele manier mag en kan worden aangetast en komt dan ook met een plei dooi de specifieke eigen ontwikkelings mogelijkheden van de voormalige Zui derzee tot ontplooiing te laten komen. De Nederlandse honkballers willen zich erg goed gaan voorbereiden op het toer nooi om het Europese Kampioenschap, dat van 11 tot en met 18 augustus in Triest wordt gehouden. Zij willen de Europese titel op Italië gaan heroveren. Om die reden wordt van zaterdag 4 tot en met donderdag 9 augustus a.s. in het Pim Mulierstadion in Haarlem een INTERNATIONALE HONKBALZES- DAAGSE gehouden. Een toernooi, waarop de Nederlandse honkballers de gelegenheid krijgen tegen erg sterke tegenstanders te oefenen, als voorberei ding op Triëst. De bezetting van deze honkbalzesdaagse is sterk. Naar Haarlem komen namelijk: - het team van de Indiana State Univer sity - het team van de San Diego State Uni versity - een All-Star team van de sterkste Amerikaanse honkballers in Neder land - Het Nederlands team. De baseballploegen uit Indiana (coach: Robert A. Warn) en uit San Diego (coach: Jim Dietz) leveren altijd een groot aandeel in de samenstelling van het All-States Amerikaanse amateur team. De Amerikaanse honkballers die in ons land aktief zijn, hebben gezegd met een erg sterke ploeg aan de Honk balzesdaagse te zullen deelnemen. Vooruitlopend op de Elfde Haarlemse Baseballweek, die gepland staat voor de tweede week van augustus in 1980, mag de aanstaande Honkbalzesdaagse als een attraktief honkbalevenement wor den gezien en als een welkom baseball- gebeuren in de pauze tussen twee Honk- balweken. Gerard Voogd, de "vader" van de afge lopen tien Haarlemse Honkbalweken en van twee Europese Kampioenschappen in Haarlem, is als voorzitter van de orga nisatie van deze evenementen gestopt. Hij blijft gelukkig als adviseur aan de organisatie verbonden, zodat zijn capa citeiten nog ter beschikking blijven staan van de diverse honkbalevenementen. In de plaats van Gerard Voogd komt Piet Tromp, die nu als voorzitter de or ganisatie gaat leiden. U kent hem als penningmeester van een aantal vorige honkbalgebeurtenissen. De nieuwe pers chef wordt Frank Voskuilen, eveneens al een erg goede bekende. Hij gaat Hans de Bie als zodanig vervangen, die vice-voor- zitter van het organisatie-comité wordt. Het organisatie-comité van de Interna tionale Honkbalzesdaagse (van 4 tot en met 9 augustus dus!) bestaat uit de vol gende leden: Voorzitter: Piet Tromp: vice-voorzitter: Hans de Bie; sekretari- aat: Rita Schrijber en Gonnie Wede- meyer; perschef: Frank Voskuilen; le den: Henk de Bruin, Piet van Deenen en Theo Vleeschhouwer; adviseur: Gerard Voogd. De direkteur van de KNBSB, Ben de Brouwer en Bondsbestuurslid Jules de Pierre worden aan dit comité toege voegd. Mocht u vragen hebben, dan kunt u zich uiteraard in verbinding stellen met Frank Voskuilen: 023-341312. 400 g. macaroni, zout, 1 ui, 40 g. boter, 1 paprika, 40 g, bloem, 1 theelepel mosterdpoeder, 1/2 liter melk, 300 g, jong belegen kaas, peper, 1 theelepel worcestershiresauce, 4 tomaten. Kook de macaroni in ruim water met zout gaar. Spoel hem op een vergiet af onder de koude kraan. Hak de ui fijn en smoor deze in de boter samen met de van zaad en zaadlijsten ontdane kleingesneden paprika. Voeg bloem en mosterdpoeder toe en schenk er al roerende langzaam de melk bij. Laat de saus even doorkoken. Snijd de helft van de kaas klein ei* roer deze door de saus. Maak de saus op smaak met zout, Êeper en worchestersauce. 'oe de macaroni in een beboterde vuurvaste schotel en schenk de kaassaus erover. Snijd de gewassen tomaten in plakjes en schik deze erop. Snijd de resterende kaas in reepjes en strooi deze rond de tomaten. Laat de schotel, afgedekt met een deksel, in het midden van een op 175 graden C. voorverwarmde over 30 minuten gratineren. ZUURKOOL ROYAL 1 kg. aardappelen, zout, 20 g. boter, melk, peper, nootmuskaat, 500 g. zuurkool, 8 plakken ham. voor de kaassaus: 30 g. boter, 30 g. bloem, 3 dl. melk, 100 g. oude kaas, eper, paprikapoeder, cnil en kook de aardappelen met wat zout tot ze gaar zijn en maak er met de boter en melk een mooie luchtige puree van. Maak hem op smaak af met de kruiderij en doe hem in een beboterde vuurvaste schotel. Rol de 10 minuten voorgekookte en uitgelekte zuurkool in de plakken ham en schik ze op de aardappel puree, liefst rechtopstaand. Smelt voor de kaassaus de boter in een pannetje. Voeg de droge bloem toe, doe scheutje voor scheutje de melk steeds roerend erbij, totdat een dikke gladgebonden saus ontstaat. Maak deze af met driekwart van de geraspte kaas en de kruiderij. Giet de kaassaus uit over de hamrolletjes en strooi de rest van de geraspte kaas erop. Zet de schotel nog circa 20 minuten bovenin een op 200 graden C. voorverwarmde over totdat het gerecht goudbruin is. RIJSTSCHOTEL MET PREI EN KAAS 2 kopjes rijst,. 3 kopjes water, 1 bouillontablet, 3 preien, 40 g. boter met 2 theelepels kerrie. Voor de saus: 40 g. boter, 40 g. bloem, 4 dl. melk, aromazout, zout, oeoer, 200 g. belegen kaas. Kook de rijst in het water met bouillontablet in 20 minuten gaar en droog. Snijd en was de preien en smoor ze in de boter met kerrie in 10 minuten gaar. Smelt de boter, voeg droog de bloem toe en roer scheutje voor scheutje de melk erdoor tot een gladde saus is ontstaan. Maak deze op smaak met de kruiderij. Doe laag om laag rijst, prei en plakjes kaas in een beboterde vuurvaste schotel. Zorg dat de laatste laag uit rijst bestaat. Overgiet dit alles met de saus. Zes de schotel 20 minuten bovenin een op 225 graden C. voorverwarmde oven tot de bovenkant goudgeel is gekleurd. Om dit pleidooi te onderbouwen is de vereniging kort geleden met een boek op de markt gekomen, "Nederland is bijna klaar", geschreven door het oud-be stuurslid Jaap van der Zwaag. Het boek, waarvan de uitvoering prachtig is ver zorgd door Marijke Vogelpoel (Rietveld Academie), is bijzonder interessant voor lezers die het IJsselmeer een warm hart toedragen. Het boek begint met ee.n kort historisch overzicht over het ontstaan van de Zui derzee en de schrijver gaat dein in op de eerste droogleggingsplannen. De zucht naar het winnen van nieuw land is in Nederland altijd zeer groot geweest en leidde vaak tot het maken van plannen zonder dat dringende redenen voor drooglegging aanwezig waren. Plannen om de Zuiderzee (èn de Waddenzee) droog te leggen zijn dan ook door de eeuwen heen gemaakt. Zonder de Wa tersnood van 1916 en het voedselgebrek in de eerste wereldoorlog zou het nooit tot een gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee zijn gekomen. In 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen. Deze wet, de kortste uit het Nederlandse wetboek, maar wel een met een zeer grote draag wijdte zoals nu nog steeds blijkt, houdt de afsluiting en (gedeeltelijke) droogleg ging van de Zuiderzee in. Van der Zwaag gaat uitvoerig in op de plannen en nota's, welke betrekking hebben op de inpoldering van het Mar- kerwaardgebied in het zuidwestelijk deel van het IJsselmeer. Hij levert kritiek op de vaak ondoordachte en onwetenschap- pelijke'manier waarop deze plannen zijn gemaakt en hij vindt dat de oude doel stellingen niet meer gelden voor een nieuwe inpoldering. In de volgende hoofdstukken van het boek worden de waarde en bedreigingen van het IJssel meer behandeld. Het gebied is in inter nationaal opzicht van bijzondere beteke nis als doortrek- en overwinteringsge- bied van waterwild. Ook veel vissen voe len zich er bijzonder thuis. Het IJsselmeer is daarnaast onmisbaar voor de beroepsvisserij, de sportvisserij, de watersport en de drinkwatervoorzie ning. Het gebied wordt evenwel ernstig bedreigd door een verdere inpoldering, door vergiftiging, verzilting en vervui ling. door fosfaten, door zandwinning en door de bouw van kernenergiecentrales. Iedere vorm van verdere inpoldering be tekent inperking van het voedselgebied van een groot aantal watervogels en voor de IJssclmecrvissersvloot gaat een be langrijk visgebied verloren. Van der Zwaag pleit voor een aktief beleid, dat is gericht op kwaliteitsverbe tering. opdat het IJsselmeer een gebied wordt zoals het nog niet eerder is ge weest sinds mensen er invloed op hebben uitgeoefend. Het boek "Nederland is bijna klaar", een kritische beschouwing /over de Zuiderzeewerken, is voor 15. te- bestellen op postgiro nr. 2871700 t.n.v. Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer. Postbus 1Edam of bij de boekhandel (ISBN nr. 90 9000044 5). Iedereen neemt als een heel vanzelf sprekende zaak aan, dat een auto mobiel regelmatig onderhouden moet worden. Zelfs al staat de „heilige koe" permanent in een verwarmde garage, dan nog zal hij op den duur aan slijtage onderhevig zijn. Maar als je zou vertellen dat ook goud en edelstenen aan een dergelijk proces onderhevig zijn, dan zullen vele toehoorders ongetwijfeld wat ongelovig staan te kijken. Edelstenen en goud zijn - ook wanneer ze verwerkt zijn tot een exklusief sieraad - volkomen onvergankelijk en ze kunnen in principe eeuwenlang meegaan. Bekijken we immers niet met eerbied de sieraden waarmee de dames in de Griekse en Romeinse oudheid zich tooiden? Maar ze slijten wel. Niet alleen tijdens het dragenmaar ook tijdens het opbergen. Dat betekent dat sieraden een regelmatige onderhouds beurt gewoon nodig hebben. En net zoals een auto een goed uitgevoerde beurt zal belonen met veilig en ongestoord rijden, zo zullen sieraden degene die ze draagt belonen met een onverminderde glans en schoonheid. Vanzelfsprekend moet dat onderhoud dan wel volgens de regels gebeuren. Sieraden worden in de eerste plaats niet op de kaptafel of de schoorsteenmantel bewaard, sieraden horen in een speciaal daarvoor bestemd bijouteriedoosje. Op die manier worden ze beschermd tegen stof en behoed voor beschadigingen. En voorts worden ze ook afgedaan als er zwavelhoudende crèmes of chemi sche wasmiddelen in de buurt zijn. Het advies dat we zouden kunnen geven bij het wassen van handen, het afspoelen van de vaat of het afnemen van make-up is dan ook: vergeet uw ringen niet af te doen, maar vergeet ze ook niet weer mee te nemen! Als sieraden dof, vuil en daardoor ontoonbaar geworden zijn, kunnen ze het best schoongemaakt worden met een klein zacht borsteltje in een lauwwarm sopje van een wolwas middel. Daarna met lauwwarm water naspoelen en met een zachte wollen doek drogen. Ze zijn na een dergelijke behandeling weer als nieuw. Tussen de wasbeurten in kunnen de sieraden het beste wat vaker opgewreven worden met een zeem of een wollen doek. Gebruik liever geen chemische was middelen. Die moeten trouwens beslist vermeden worden als het om sieraden gaat waar stenen in gezet zijn, met name als dat turkoois, opaal of koraal mocht zijn. Het recept voor briljanten is wat anders. Ook daar kan een sopje wonderen doen maar daarna moetende echter met vloeipapier gewreven worden en nooit met wol. Een uitzondering hierop vormen antieke diamanten sieraden, die - omdat ze op folie gezet zijn - nimmer in aanraking mogen komen met water Gebe.urt dat wel, dan verkleurt het folie en zijn de sieraden hun glans kwijt. „Paarlen houden van degene, die van hen houdt" is een oeroude wijsheid. Parels moeten daarom te allen tijde voorzichtig behandeld worden, maar dat betekent niet dat ze niet gedragen moeten worden. Integendeel, van dragen worden ze mooier. Voor het normale onderhoud is het voldoende als de parels af en toe met een vochtige, zachte doek afgeveegd worden om sporen van vet, parfum en zuren te verwijderen. Cultivéparels zouden eigenlijk, als ze tijdelijk niet gedragen worden, in een zeemleren of rundleren zakje bewaard moeten worden. Dit is noodzakelijk omdat de inwerking van de lijm, waarmee de voering van een bijouteriedoosje wordt vastgezet op het hout, een schadelijke invloed kan hebben op de gloed van de parels. Belangrijk is nog dat de parels niet onnodig aan fel zonlicht of grote hitte blootgesteld mogen worden. Diamanten sieraden mogen niet met andere sieraden in één bijouteriedoosie bewaard worden. Ze moeten op z n minst stuk voor stuk in vloeipapier gewikkeld worden. Door de verschil lende graden van hardheid en de bestendigheid tegen zachtere of tegen hardere stenen is in elk geval zo dat een diamant soms een andere diamant en andere edelstenen kan beschadigen. En natuurlijk ook het goud en zilver! Turkoois en opaal zijn veel gevoeliger dan andére stenen, omdat ze van een lagere graad van hardheid zijn en bovendien nog enigszins poreus. Het jaar 1979 zal voor wielerminnend Nederland zonder twijfel een topjaar worden. Immers Nederland is door de Internationale Wielren Unie aangewe zen om in dat jaar de Wereldkampioen schappen op de weg en op de baan te organiseren. Dat gebeurt in de periode van 22 augustus tot en met 2 september en het tournooiveld strekt zich uit van het uiterste zuiden van Limburg tot de hoofdstad van het land, Amsterdam. Voor de wegwedstrijden is de keuze ge vallen op Valkenburg en omgeving, waar in het verleden al menige strijd om de wereldtitel heeft plaatsgevonden. De baanrenners zullen elkaar bekampen op het cement van het voor de 'Spelen van 1928' gebouwde Olympisch Stadion. Het allereerste startschot van dit naar schatting door enkele honderdduizenden wielerenthousiasten bij te wonen evene ment zal op woensdag 22 augustus 1979 worden gegeven door Minister-president TO MATEN—AARDAPPELSCHOTEL Daarom moeten zulke stenen vooral behoed worden voor het kontakt met olie en vet. Tot slot nog een paar snelle tips voor in de praktijk: breng werkelijk waarde volle sieraden eens per jaar naar de juwelier om ze goed te laten schoonmaken, zettingen van stenen te laten kontroleren en parelcolliers opnieuw te laten rijgen of knopen. Doorsmeren en olie verversen heet dat in auto-termen. Laat parels nooit over de grond rollen en kontroleer de spanning van de speld van een broche regelmatig. Het zou doodzonde zijn om een kostbaar sieraad door onverschillig heid te verliezen. Voor maar weinig zaken is de uitdrukking „Dat is zo oud als de Wereld" toepasselijker dan voor het goud. Immers geologische onderzoe kingen hebben uitgewezen dat de oorsprong van het goud en van de aarde ongeveer op hetzelfde tijdstip ligt. En dan denken we aan ca. 2.500 miljoen jaar geleden, de tijd dat de rijke goudaders in Zuid Afrika zich begonnen te vormen. „Pas" enkele duizenden jaren voor Christus is er sprake van een verwerking van het goud. In het oosten (waar anders) benutte men het gele metaal, dat tegen alles bestand was, niet splinterde en zelfs rekbaar was, Vele jaren later moest men erkennen dat deze stelling niet helemaal juist was. Immers, koningswater (zoutzuur en salpeterzuur) heeft wel degelijk invloed op goud. Vanuit het oosten is het goud daarna via Egypte naar Griekenland gekomen. De rijke goudvelden in Amerika en Afrika werden aan het einde van de vorige eeuw ontdekt. In alle oude culturen is het goud de openbaring van goddelijke macht. De stralende zonnegod uit Egypte is dan ook geheel uit goud vervaardigd. Ontstaan en winning Goud is een van de weinige metalen, die in de natuur in ruwe toestand voorkomt en zonder voorafgaande bewerking gebruikt kan worden. Het wordt gevormd door werkingen van natuurkrachten als druk, vulkanisch gesteente en koude en hitte. Zoals vele grondstoffen vindt men goud op grote diepten. In de Transvaalstreek in Zuid Afrika bijvoorbeeld zijn vondsten op ca. 7.000 meter bekend. Om de goudader te bereiken wordt een hoofdschacht geboord. Op verschil lende diepten worden daarna horizon tale galerijen uitgeboord, die de schacht met het gesteente verbinden. Zodra de galerij de rots bereikt maakt hij een bocht van 90 graden en wordt zo langs de rots geleid. Alle galerijen worden met elkaar verbonden via vertikale „trappenhuizen" Is een ader gevonden die te exploiteren is, dan creëert men een grotere ruimte. De ader wordt dan met springladingen losgeslagen. Een probleem is de verwerking van het afval en het transport van het gouderts naar buiten. Steeds meer maken de mijnen gebruik van glijbanen naar een centraal punt, waarna het erts en de afval via een lift-systeem naar buiten wordt gebracht. Verwerking Vanuit de bovengrondse opslag wordt het erts voor de eerste keer vermalen. Een maal-fase is gekoppeld aan een fysische behandeling waarmee steeds weer goud van gesteente wordt gescheiden. Dit herhaalt zich een aantal malen totdat een heel fijn poeder is verkregen. Door vermenging met water ontstaat een pasta. Deze pasta wordt behandeld met een dunne natriumcyanide oplossing, on der toevoeging van lucht. Daardoor vormt zich NaAu(CN) waaruit men door middel van zink het goudmetaal afscheidt. A. van Agt, zélf in zijn vrije uren actief op de racefiets en een groot promotor van de nationale wielersport. Op die dag zal op de daarvoor vrijgemaakte autoweg Heerlen-Valkenburg-Maastricht in de ploegenachtervolging amateurs over 100 km het Nederlandse viertal zijn dit jaar in West-Duitsland zo grandioos behaaL de titel tot het uiterste verdedigen. Enkele dagen later op zaterdag 25 en zondag 26 augustus zullen op het zeer lastige Caubergparcours, dat voert dool de gemeenten Valkenburg, Berg en Ter- blijt, Maastricht, Bemelen en Wijlre, dames, amateurs en profs om de hoogste eer strijden met bij de profs de rondf, borstige, goed van tongriem gesneden Gerrie ,,de Kneet" Knetemann, die dit jaar op de Nürburgring in West-Duits/ land alle corifeeën op de knieën kreeg en in een geweldige race de wereldtitel voor zich opeiste. Van dinsdag 28 augustus tot en met zondag 2 september ten slotte wordt in Amsterdam, eertijds het Mekka van de baansport, het wereldtoernooi, waaraan renners uit 55 landen uit alle delen van de wereld deelnemen, op naar verwacht ting grootse wijze afgesloten. Zeer be| wust is de baan dit jaar na de weg op de kalender gezet om te proberen populaire wegrenners ook uit te laten komem in bijvoorbeeld de achtervolging of de sprint. Gehoopt wordt daarmee de baansport weer nieuw leven in te blazert. De organisatie van dit zeer tot de ver beelding sprekende wielerspektakel is door de Koninklijke Nederlandse Wiel ren Unie opgedragen aan Heineken, welk bedrijf door de jaarlijkse organisa tie van de Amstel Gold Race reeds grote ervaring met deze tak van sport heefu Op ruime schaal zal bekendheid aan het evenement worden gegeven onder meet door het optreden van een in een oranj^ trui gestoken en met een grote wielerpef getooide fietsende kikker als mascotte; De W.K. kikker zal ook in levende lijve acte de présence geven bij belangrijke wielergebeurtenissen en grote evenemen ten, om zodoende het publiek in binnen- buitenland op te wekken om in en augustus 1979 de mata.doren van de wielersport met eigen ogen te komen aanschouwen. Dit goud heeft een zuiverheid van 90 procent (88 procent goud, 10 procent zilver en 2 procent overige metalen). Door middel van affineren wordt" daarna een grotere zuiverheid bereikt: - eerst tot 99,6 procent door middel j van toepassing van het Miller-proces, waarbij chloorgas wordt toegevoerd hetgeen zilver en alle onedele metalen j als chloride afscheidt. Het fijngoud wordt daarna in baren van 99,6 procent zuiverheid gegoten. - de baren worden tot doudanoden omgegoten, die volgens het Wohlwill- proces elektrolytisch worden vrij gemaakt. Daartoe wordt een warme (60 a 70 graden) zoutzuur oplossing februikt, waardoor het fijngoud als j ristallen op de,kathode wordt afgezet. Data Chemische aanduiding: Au, atoom- gewicht 197,2 belangrijkste vindplaat sen: Zuid Afrika (3/4 van de wereldproduktie), Rusland en Canada aanblik: geelachtig glanzend. Bij onderzoek groenachtig soortelijk ge wicht: 19,3 kg/dm3 (19,3 maal zwaarder dan water) Smeltpunt: 1063 graden Celsius. Buigzaamheid: zeer groot, het mogelijk bladgoud te maken met dikte van 0,1 micron of één tienduizendste millimeter, rekbaarheid: goud is het meest rekbare van alle metalen. Met één gram goud kan met 3500 meter draad maken. Toepassing in de elektronika. Veranderlijkheid: goud is slechts door koningswater op te lossen. Het Goud Informatiecentrum beschikt over een uitgebreide kollektie illustra tie materiaal. Inlich Th. L 072-3 J.R.C tel. o: A. Bo 072-3; J. M. 02205 P. J. 02513

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1979 | | pagina 10