Kerstflora:
fleurige traditie
Zorg voor een feestelijk geurtje
Houd de
camera paraat
Menu De Navidad
Kerstfeest
in Ierland
Parfum tips
Champagne
hoort erbij
iMgif
Spaans Kerstmenu
Puzzelen
voor parfum
kijki'o
Traditiegetrouw presenteert het bloembollenvak zich op de eei
ste grote bolbloemententoonstelling van het aanstaande winte
seizoen: de Kerstflora. Dit evenement, dat van woensdag 23 ti
en met maandag 28 december a.s. plaats vindt in het Bloembol
lencentrum te Hillegom, trok vorig jaar 12.500 bezoekers.
Aangezien men wat de bloeierij betreft van het jaar tot bloei kan dwingen
Lelies
Aftershave
Nee, een „white X-mas" is in Ierland een uitzondering; sneeuw
valt er zelden. Maar wat denkt u van een geurend turfvuur,
een met guinness bereide plumpudding en „turkey en ham"
op z'n Iers?
„Hamper"
Wrenboys
Kerstkaars
Tot de beroemdste dranken, die er op aarde bestaan, hoort onge
twijfeld champagne. Deze sprankelende goud-gele godendrank
maakt iedere maaltijd tot een waar feest. Niet voor niets noemt
men champagne wel de „koningin der wijnen". Kerst en Oud
en-Nieuw vormen een uitgelezen gelegenheid eens een fles
champagne te ontkurken. Hoewel echte wijnkenners direct zul
len opmerken, dat de vette oliebollen van Oudejaarsavond de de
licate smaak van de champagne kunnen verknallen. Nou, dan la
ten we de oliebollen toch gewoon even staan?
Serveren
We doen allemaal ons best om tijdens de feestdagen zowel innerlijk als uiterlijk goed voor de dag te
komen. We haalden de kleding ,voor speciale gelegenheden' uit de kast en vereren de kapper met
een bezoek. Familieleden, vrienden en kennissen nemen u waar met elk van hun vijf zintuigen. Een
feestelijk .luchtje' mogen we daarom niet vergeten. We geven u een paar luchtige tips. We nemen
daarbij een kijkje bij de vijf beste Franse parfumhuizen. Degenen die 'n parfum, eau de toilette of
aftershave onder de Kerstboom vinden, kunnen zich nog op tijd wapenen tegen de kruitdampen
van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
Drie vragen
>VSy%Z///S-'
weinig problemen verwacht, staat het
vast dat er vele tienduizenden tulpen,
narcissen en hyacinten voor het voet
licht worden gebracht. Voorts zijn er
nieuwe variëteiten Hippeastrums te
zien, naast een magnifieke collectie
cyclamen. Niet alleen hoofdgewassen
maken de komende Kerstflora tot een
fleurig schouwspel, ook heerlijk geu
rende freesia's, anemonen, zephyrant-
hes en een interessante verzameling te-
colote-ranonkels worden er tentoonge
steld.
Nog niet zo lang geleden waren lelies op
de Kerstflora een uiterst schaars arti
kel. Er komen evenwel steeds meer
rassen, die men in de (innkpi-sto maand
vendien krijgen de kwekers wat ren
men, koelen en programmeren betre
de vingers er steeds beter achter,
zoekers kunnen tijdens deze manife
tatie dan ook een mooie collectie lelii
waaronder een aantal nieuwighede
aantreffen.
Naast de bloeiende bolgewassen omv!
de expositie ook andere sierteeltpn
dukten, zoals orchideeën en bromelii
ceeën.
Tijdens de Kerstflora wordt er tevei
op bepaalde tijden een demonstrati
„bloemschikken" gegeven.
Openingstijden: dagelijks van 10 ut
tot 17.30 uur. Borden wijzen de m
naar de Kerstflora. Busreizigers moe
ten bij de halte „Treslong" (bus 50) uit
stappen.
Magie Noire van Lancóme is een exquis
parfum. De Bulgaarse roos en het gal-
banum uit Iran geven de parfum in het
begin iets bloemigs. De wierook voegt
nog wat mysterie toe. Ceder, sandel
hout en patchoeli vermengen zich met
amber, dat warmte en sensualiteit
geeft. Ook als eau de toilette. Ted Lapi-
dus komt met het nieuwe parfum En-
vol. De korte naam betekent ideeën- en
gedachtenvlucht, geestelijke verrui
ming. De verfijnde, typisch Franse
geur is een bloemige, kruidige en oos
terse compositie. Het parfum heeft een
concentratie van 22%. Verkrijgbaar in
'/20z en '/40Z. Voor de eau de toilette is
een matglazen flacon gecreëerd die
goed combineert met de amberkleurige
inhoud.
Fidji van Guy Laroche behoort tot de
meeste verkochte en gewaardeerde
wereldparfums. Een nieuwtje van Guy
Laroche is de Fidji parfum stick. De
niet-vette, stift is zonder alcohol en
trefzeker als 'n lippenstift. Daar de al-
Envoi een nieuwe geur van het Franse
parfumhuis Ted Lapidus.
cohol ontbreekt is het geschikt voor de
meest gevoelige huidtypen. De stift is
onbreekbaar en smelt niet bij warmte.
De gebruiksduur bij 5 keer opbren
gen per dag bedraagt ongeveer 4 maan
den. Een aardig geschenk voor onder de
Kerstboom. De geurfasen van Fidji
zijn: aan het begin: fris en bloemig door
galbanum en jasmijn; daarna lopen de
frisse tonen over in bloemtonen van
wege o.a. tuberoos, Bulgaarse roos en
Florentijnse lis. Het kruidenakkoord
wordt ontwikkeld door de amber; ten
slotte, komen sandelhout en patchouli
langzaam op en zorgen voor de hout
achtige geuren. Tibetaanse muskus en
Arabische balsems geven een muskus
achtige akkoord..
De man besteedt de laatste jaren wat
meer aandacht aan het geurtje van zijn
aftershave. De variatie aan aftersha
ves is al bijna, net zo groot als die van
parfums en eau de toilettes voor de
vrouw. Verschillende ,mannenluchtjes'
zijn er zowel in de vorm van aftershave
vindt u een luchtje onder de kerst
boom dan bent u gewapend tegen de
kruitdampen van het vuurwerk
als eau de toilette verkrijgbaar. We la
ten twee feestelijke mannen-geuren de
revue passeren. Balafre komt uit het
huis van Lancóme. Hesperiden geven
deze geur in eerste instantie iets fris,
waarna de geur hout/chypre-achtig
wordt door toevoeging van o.a. vetyver
en patchouli. Muskus en grijze amber
vervolmaken de geur en geven deze
warmte, terwijl kruidnagel, kamille,
basilicum en salie deze aromatisch ma
ken. Balafre vinden we terug in eau de
toilette, aftershave, scheerschuim, deo
dorant en zeep.
Guy Laroche heeft voor de man Drak-
kar ontwikkeld. Hesperiden en citrus
vruchten geven de frisse toon. De geur
wordt hout/chypre-achtig door toe
voeging van o.a. vetyvert en eikenmos.
Ook de muskustoon ontbreekt niet. De
cinbinatie van kaneel,
rozemarijn en tijm is te
rug te vinden als slotakkoord. Voor
een definitieve keuze kunt u de geuren
altijd even proberen bij uw dro
gist/parfumeur en/of warenhuis. Zijn
er dan nog twijfels dan neemt u ge
woon een kennismakingscoffret. Hier
in zitten vijf verschillende geurtjes. De
lege flesjes doen het aardig in de letter
bak.
Fidji komt met een handige parfum-
stift
Gezelligheid kent geen tijd. Toch komt er aan ieder feest, hoe gezellig ook, een
keer een eind. Gelukkig maken foto's het mogelijk later nog eens te kunnen te
rugblikken. Met een camera, die „direkt-klaar" foto's fabriceert, kunt u tijdens
het gezellig samenzijn al direct de hoogtepunten van de avond opnieuw beleven.
Evenals bijvoorbeeld de lekkere hapjes en de flessen met diverse soorten drank,
hoort daarom ook de kant-en-klaar camera tot de ingrediënten, die bij geen en
kel feest mogen ontbreken.
Zelfs vóór de advent intreedt, is de Ier
se familie al druk in de weer met de
voorbereidingen voor de feestdagen.
Met volle overgave worden, reeds 7 we
ken voor de kerst, de traditionele
plum- en christmas-pudding bereid.
Des te ouder en vooral ronder de plum
pudding is, des te lekkerder. Het is dan
ook niet verwonderlijk als u achter die
met adventkrans versierde voordeur in
de gang in een grote witte zak de plum
pudding ziet hangen. Zo wordt hij im
mers rond.
Niet alleen de Ierse huisvrouw heeft
haar specifieke taken in deze periode,
ook vader draagt het zijne bij, zij het
dan op een iets andere wi'jze. Hij
schrijft zich in voor. de zgn. „card
school" (kaartjescompetitie) of dingt
mee in de „dartcompetition" (pijltjes
gooien), die in de lokale pub worden ge
organiseerd. Met het inleggeld van deze
wedstrijdjes kan de Ierse pubeigenaar
de „hamper" samenstellen. De hamper;
die op een strategische plaats in de pub
wordt neergezet is niet minder dan een
royale mand met daarin een selectie
drank, kerstkoekjes, een kerstcake en
natuurlijk een „turkey" (kalkoen) en
de daarbij behorende ham. Waarbij
vermeld dient te worden, dat de kaste
lein de hamper natuurlijk niet op één
dag laat winnen want er moeten heel
wat punten yerzameld worden. Eerste
Kerstdag is trouwens één van de twee
dagen per jaar dat de Ierse pubs geslo
ten zijn.
Een echt Iers volksgebruik is ook het
rondtrekken door de stadjes en dorpjes
van de „Wren-boys". Verkleed en op
gesmukt als narren trekken ze van huis
tot huis en maken muziek met hun doe
delzakken, trommen, mandolines en
fluiten, met als doel geld in te zamelen
om arme mensen wat gezelligheid met
'de Kerstdagen te kunnen geven.
Over de oorsprong van dit volksge
bruik is weinig bekend. Het heeft te
maken met de jacht op de „wren", het
zomerkoninkje, een jacht die ook in
Engeland, Wales en Frankrijk plaats
vond. Men neemt dan ook aan dat het
gebruik uit de oude Keltische tijd
stamt. De optocht zou in vroeger tijden
zijn georganiseerd om gëld op te halen
voor de begrafenis van het vogeltje.
Enkele tientallen jaren geleden ving
men inderdaad nog een wren. Als be
wijs van de vangst droeg een van de
wrenboys een tak met enkele veertjes
van de vogel erop.
En wat de kerstboom betreft, hoe gro
ter het gezin, hoe groter de kerstboom;
zo hoort het nu eenmaal. Maar hoe
groot of klein de kerstboom ook is, één
attribuut moet zeker groot zijn en dat is
de kerstkaars voor het raam van elke
woning. Immers, Maria en Jozef moes
ten langs een onverlichte weg naar
Bethlehem reizen...
Wrenboys in aktie
Gedurende de komende feestdagen ge
bruiken we weer heel dat luchtjes. Hoe
komt de parfum nu het beste tot zijn
recht? We geven wat handige parfum-
tips.
Parfum kunnen we het beste bewa
ren op een koele en donkere plaats. Een
eenmaal geopend flesje blijft niet lan
ger dan een jaar goed.
Verstuif parfum niet in de hals, als u
zelf lang van de geur wilt genieten. De
hals ligt namelijk dicht bij uw neus zo
dat uw reukvermogen al na korte tijd is
verzadigd.
Behalve uw kleding en uzelf is het
ook aardig om bed- of linnengoed, te
parfumeren.
De parfum werkt het beste, als u het
op de polsen aanbrengt, bij de slagade
ren. Niet op het haar verstuiven!
Om uw parfum in de loop van de dag
op te halen, gebruikt u het beste eau de
toilette van dezelfde geur. Gebruik
nooit twee verschillende parfums over
elkaar.
Wilt u de familie of uw gasten met de
kerstdagen 'ns iets aparts voorschote
len, dan biedt het hierna vermelde
Spaanse kerstmenu de gelegenheid van
de kerstmaaltijd een tongstrelende ge
beurtenis te maken. Ook tijdens het
natafelen maakt deze maaltijd onge
twijfeld nog de tongen los. Het menu
bestaat uit vijf gangen: voorgerecht,
tussengerecht, hoofdgerecht, dessert en
koffie met een „after dinner drink"
toe.
MENU DE NAVIDAD
(KERSTMENU)
Melon con Jamón
(meloen met ham)
Filetes de lenguado
(tongfilets)
Cordero asado
(geroosterde lamsbout)
Natillas
(eiervla)
Café y copa
(koffie met likeur)
Natuurlijk begint een geslaagd kerst
diner, al ruim van te voren, met een ge
zellig aperitiefje. Dat kan een flonke
rend glas wijn zijn, een ouderwetse
borrel of een speciaal voor deze gele
genheid gecomponeerde „cocktail mai-
son". Bij dit echt Spaanse kerstmenu
past een goede sherry uiteraard even
eens uitstekend.
Wijnen: droge witte wijn uit Catalonië
of Valdepenas bij voorgerechten, b.v.
Perelada of Priorato.
Rode wijn: Rioja tinto (uit de „alta"
Rioja), een goede volle Rioja wijn bij
het hoofdgerecht uit b.v. 1970 (een ex
cellent wijnjaar) of uit 1973,1974 of 197!
(goede wijnjaren).
Hieronder volgen de recepten van
hoofd- en nagerecht:
Cordero Asado 4 personen)
Benodigdheden: 1 ontbeende en opge
bonden lamsbout of -schouder van
1,2 kg.; 50 g. boter; zout; versgemaler
zwarte peper; 1 laurierblad; 1 glas dro
ge witte wijn; 1 teentje knoflook; 2. ee'
lepels fijngesneden peterselie; w;
runderbouillon.
De lamsbout inwrijven met boter
bestrooien met zout en peper. Ovei
voorverwarmen op 230 C. en de bout II
min. in een braadslede laten roostere;
dan omdraaien en nog eens 10 min. a;
de andere kant. Oven op 175 C. zette;
Glas witte wijn en laurierblad toevi
gen en 75 a 80 min. laten roosteren. Uit
de oven het vlees eerst een kwartier 0]
een plank laten rusten, het braadnat
zeven en in een kom doen. Eén lepel va;
het overgebleven vet in een sauspa;
doen. De fijngesneden knoflook en pe-|
terselie hierin fruiten, het overgebli
ven braadnat toevoegen met wat run
derbouillon (net zoveel dat er ongevee;
1 kop met saus is) en dit 5 min. laten!
sudderen.
Het vlees in flinke plakken snijden e;
op een voorverwarmde schaal leggenj
Gedeelte van de saus over vlees doen ei
rest apart serveren.
Opdienen met gebakken aardappeltje
en sla.
Natillas: benodigdheden: 3 kopje
melk; 2 kaneelstokjes; 4 eieren; 2 eier
dooiers; kopje suiker; 6 lange vin
gers; kaneel.
Verwarm de melk met de kaneelstok-]
jes in een stevige steelpan tot het bijn;
kookt. Pan van vuur halen. De eiere;
kloppen met de eidooiers en suiker,
kloppende hier de hete melk bijdoen.
Dit mengsel in de steelpan doen en o]
een laag vuurtje zetten. Constant blij
ven roeren en vooral niet laten koke;
Als de vla licht aan de lepel blijft kle-;
ven, kan het vuur uit. Af laten koele;
tot kamertemperatuur. Voor het opdie
nen versieren met een lange vinger e;
wat kaneel erover strooien.
Tip voor een leuk bijgerecht tijdens een
kerstmenu: salade met kip en sinaasap
pel.
Bij parfum en eau de toilette zijn
vaak bijpassende zeep, badschuim, talc
en bodymilk verkrijgbaar.
Prettige feestdagen en een gelukkig
1982!
parfum hoort bij een vrouw zoals
champagne bij verliefdheid. Zorg dat de
parfum goed tot zijn recht komt.
voor mannen zijn er ook heel wat geurtjes te krijgen (Foto Drakkar).
Voor de mensen die één dezer dagen
nog een bezoek brengen aan hun dro
gist/parfumeur het volgende: u kunt
1982 goed(koop) beginnen door mee te
doen aan het Lancóme puzzelspel. U
maakt kans op één van de 2800 Magie
noire prijzen, waaronder 1000 flacons
van 1 oz parfum (winkelwaarde 135,-)
Op het deelnameformulier, verkrijg
baar bij uw Lancöme-dépositaire,
staat wat u moet doen om voor de prij
zen in aanmerking te komen. De for
mulieren moeten wel voor 31 december
'81 worden ingestuurd. Om voor de
prijzen in aanmerking te komen moet u
een puzzel invullen, de goede parfum-
naam bij het juiste flesje zetten en een
rijmpje maken. Vooral dat laatste moet
zo vlak na 5 december weinig proble
men geven.
Wat maakt champagne zo bijzonder,
hoe komen die belletjes in de wijn en
waarom is champagne altijd zo'n stuk
duurder dan een gewone wijn? Drie
vragen, die we kort beantwoorden.
Champagne komt uit de gelijknamige
streek, een gebied in Noord-Frankrijk
met Reims en Epernay als belangrijk
ste steden. De grond bestaat er uit pure
kalk, eigenlijk de bodem van een pre
historische binnenzee. Hier, en dan nog
uitsluitend binnen de al tientallen ja
ren nauwkeurig afgebakende grenzen
groeien de wijndruiven, die straks de
bruisende champagne opleveren. De
koolzuurbelletjes, populair gezegd de
„prik", ontstaat bij de tweede gisting
van de champagnedruiven. Bij „stille",
dus niet-mouserënde wijnen, laat men
het koolzuurgas dat bij de gisting ont
staat, ontsnappen. Bij champagne
„vangt" men dit gas juist zorgvuldig in
de fles. En champagne is zo duur omdat
de „Méthode Champénoise", waarbij
de edele champagne ontstaat, bijzon
der omslachtig, arbeidsintensief en
langdurig is. Champagne is een heel
speciaal produkt, dat door zijn bijzon
dere bereidingsmethode gewoon niet
goedkoop kan zijn.
door de druk van het gas uit de flesse-
hals wordt geduwd. Vervolgens draaie
men met korte, voorzichtige bewegin
gen de kurk langzaam helemaal uit de
fles. Houd hierbij bijvoorbeeld uw
duim stevig op de kurk om een onver
wachte „lancering" te voorkomen. Is de
fles ontkurkt, dan direct de gereed
staande glazen vullen. Champagne
moet langzaam worden uitgeschonken
in hoge, niet te wijde glazen, liefst van
het fluit- of kelkmodel. Dit type glazen
houdt de geur vast. Bovendien komt
het mousserende karakter van de
champagne het best tot z'n recht met
Hjet „eindeloos opborrelen van door
zichtige parels, die zachtjes uiteenspat
ten aan de oppervlakte van de vloei
stof", zoals Maurice Hollander schreef
in zijn „Kennis van de Champagne".
Champagne is een wijn van hoge kwa
liteit, 'n edele drank, die het ten volle
verdient om met- zorg en eerbied te
worden behandeld. Goed bewaard en
óp dé juiste, manier geserveerd, betoont
champagne zich zijn reputatie ten volle
waard.
Wat is de juiste manier om cham
pagne te serveren?
Champagne drinkt u koel, op een tem
peratuur van 6 tot 8 graden Celsius. Te
koude champagne verliest zijn geur, te
lauw wordt het een zware wijn en het
schuim slaat neer. Champagne moet zo
langzaam mogelijk worden gekoeld,
eventueel in de koelkast; maar nooit in
de freezer of ijsbak. Het best is echter
om champagne in een ijsemmer - ook
wel champagne-koeler genaamd - te
zetten, die gevuld is met een mengsel
van water en ijs.
Bij het openen van een champagnefles
denken velen aan spectaculaire knal
len en wegspuitende kurken. Dit is
evenwel niet de juiste wijze om de
champagnefles te ontkurken. Daartoe
verwijdere men eerst voorzichtig het
ijzerdraad, dat voorkomt dat de kurk