2.25
j 1.59
eh
RODE KRUIS
VAKANTIES
IETS VOOR
Laat het ons
als eerste
weten...
kennemer
kaarten
köllektie
2000 jaar beschuit: van bikkelhard tot knapperbros
Roomijstaart
0.98
1.49
kToEI1.69
16.95
12.45
12.95
4.75
2.98
EIEREN
8-10 prs. (J Ell
van 9.95 Nu Da3U
ZEEUWS MEISJE
UN0X RAG0I
Bij f 50,— of meer
—GRATIS—
1 slagersleverworst
van 500 gram
Voor kwaliteit en lage prijzen
naar KRAMER'S SLAGERIJEN
VOORKOMING
MISDRIJVEN
Indel&wrm k
MtU svi hotu olikaMyW»
uw icuat kwwt irtrmw» am*
m jMMndl, ótiywdl (sfat!
Drukkerij Uitkijkpost b.v,
Oud gebruik
Romeinen
Scheepsbeschuit
Gist
Licht verteerbaar
Hoe wordt
beschuit gemaakt
Roosteren
Soorten
Veelzijdig produkt
bljj&ik&xt
KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI -
gll
llll|||llllll|||lilll!|||ll%
1 Nr. 3
ds. 10 stuks
EXTRA VOORDELIG
BUITONI
Melba toast
NIBBIT COCKTAIL
zakje
HONIG
champignon, asperge
of ossestaartsoep 1.55
DOMEX
KEUKENROLLEN....
TJOKLAT
bonbons 500 gram...
ZALM
nu voor
CALVE Hollandse
torn, ketchup 500 gr.
ARIEL
H°N,G n QQ
pondskuip
LEEUWENZEGEL n _Q
margarineU. r 3
HANSAPLAST plastic o QC
1 mtr. x 6 cm 3.79... Z UD
KOELEMAN AUGURKEN-
pot 1.981 .oy
Weekend voor Pasen
BINTJES q QQ
5 kiloo.yy
SPERZIEBONEN O QQ
PondZ.yO
GRANNY'S 0 no
kiloz.yo
Soepgroenten qq
gesnedenU.yy
Di - Wo. aanbieding
Alle smaken
2.88
KOR
H
Zevenhuizerlaan 3 en Westerweg 160
GROENTEN-FRUIT
SLIJTERIJ
DIEPVRIES
Parijse aardappeltjes,
SUPER SATEH
nu voor
Carnaby SLAG
ROOM TAART 6.75...
ZUIVEL KAAS
1 kg schouderkarbonade8.95
1 kg kippe boutjes6.35 1
1 kg riblappen14.95
gepaneerde schnitzels per stuk1.50
Alle patésoorten voor 1.45 per 100 gram met een lootje
om het Delftsblauwe bord te winnen.
150 gram runderrollade2.65
150 gram salamie2.25
150 gram sellerysalade1.95
Woensdag: Gehaktdag
per kg7.50
Donderdag: biefstukdag per 100 gram2.45
Donderdagavond koopavond tot 9 uur, ook aan de Wester
weg 160: Slagerij Kramer. Tel. 330991.
STOMERIJ
VERS BROOD
MOSCOVISCHE
TULBAND
STOL met spijs
en poedersuiker.
KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI
Voor Caesar hebben we
een heel speciaal vakantie
adres, ergens op de Vel uwe."
Een zaak van de politie èn u
Dat u verliefd bent, weten er meer.
Maar over uw trouwplannen heeft u zich
nog niet "in de familie" uitgelaten.
U wilt het nog even voor u zelf houden.
Uw goed recht. Maar laat het ons vast
weten.
En kom een mooie kaart uitzoeken uit de
prachtige serie trouwkaarten van de
Kennemer Kaarten Köllektie. Prachtige,
stijlvolle trouwkaarten. Maar ook:
originele kaarten, moderne, nostalgische.
Uit zoveel moois is het
kiezen niet bepaald gemakkelijk, maar de
keus des te beter. En dat u goed kunt
kiezen bewijst de partner, uw aanstaande,
waarmee u straks bij ons binnenloopt.
We zijn benieuwd!
Beschuit hartig anders:
Beschuit zoet als toet:
vat 41/2 kilo
bakmeel 500 gram...
V
KENBORCH
Jonge
KENBORCH
C.B
KENBORCH
Kersen Brandewijn..
VOLNIJ volle yoghurt...
SLAGROOM spuitbus
Polderland
ZEVENHUIZER
LAAN 3 - HEILOO
TELEFOON
333728
(slagerij)
Tel. 333459
Folder geldig van
Op een REGENJAS
krijgt u deze week
10% KORTING
donderdag t/m woensdag.
,r
Vraag inlichtingen bij het Nederlandse Rode
Kruis, afd. Welzijnszaken, tel. 070- 469595,
postbus 28120- 2502 KC 's-Gravenhage.
Réchtë Hondsbósschelaan 22
1850 AB Heiloo
Telefoon 072-330175
INLEVEREN VAN KOPIJ
VOOR ADVERTENTIES E
TOT UITERLIJK
18.00 UUR
Rechte Hondsbosschelaan 22 - Heiloo
'Beschuit?'
'Ja, graag.'
'Iets erop, boter, kaas, ei, rookvlees,
kwark, komkommer, tomaat, aardbei
en...'
'Toe maar, wat een keust Laat ik van
daag eens eh...'
In tienduizenden gezinnen in Neder
land wordt dagelijks een dergelijk
gesprek gevoerd aan tafel. Varianten
hierop zijn natuurlijk mogelijk, ook op
hetgeen uiteindelijk op het ronde,
knapperige en brosse tarweprodukt als
extra smaakmaker terechtkomt. Want
het mag duidelijk zijn dat zo'n eenvou
dig beschuitje zich naar veel smaken
laat voegen.
Staat u wel eens stil bij beschuit? Het
is immers zó vanzelfsprekend en op
zichzelf staand, dat we er niet eens een
voorvoegsel als 'een stuk, een plak of
een schijf voor kennen. Beschuit gaat
door ons leven als 'beschuit'. Maar wat
is het eigenlijk, wat daar op ons bord
ligt? Waar komt beschuit vandaan? En
wat kan je er eigenlijk allemaal mee
doen?
Er zijn van die vraag- en antwoord
spelletjes waarbij de nerveuze kandi
daat associaties moet maken bij
bepaalde woorden en begrippen.
'Beschuit?', klinkt de stem van de spel
leider.
Kandidaat: 'Muisjes'.
Heel goed, en dit antwoord biedt ons
meteen de gelegenheid even in het
verleden te duiken. Want die zoge
naamde 'muisjes', harde witte en roze
korreltjes op beschuit, die we zo vaak
nuttigen bij de geboorte van een kind,
waren vroeger gewoon suikerkorrels.
Bij een 'blijde incomste' werd vroeger
open huis gehouden en kregen buurt
kinderen, die naar de stijf ingebakerde
baby kwamen kijken, beschuit met
suiker ofwel 'kinderman-stik', waaruit
later de beschuit met muisjes is voort
gekomen. Een wel zó oud gebruik, dat
de oorsprong ervan tot heden in ne
velen is gehuld.
Ook in nevelen gehuld, maar toch
zeker van zo'n 2000 jaar geleden,
dateert het allereerste gebruik van
beschuit.
Het is namelijk bekend dat de Ro
meinse legioenen al een grote voor
raad beschuit of 'biscotum' met zich
meevoerden. De reden was eenvoudig
en geldt ook nu nog steeds: biscotum
was voedzaam en bedierf niet snel.
Wel even anders lag het met de eet
baarheid van die beschuit: op eigen
schappen als brosheid en knapperig
heid moest men nog een aantal eeu
wen wachten en een ijzersterk gebit
was wel een vereiste bij het verorberen
van dat biscotum. Je kon er je tanden
letterlijk op stuk bijten, het was bik
kelhard.
Niet veel minder hard was aanvanke
lijk het zogenaamde scheepsbeschuit,
waarmee de bemanningen van onder
nemende koopvaardijschepen het
moesten stellen tijdens hun maanden
lange avontuurlijke omzwervingen
over de wereldzeeën.
Móesten stellen, schrijven we met
opzet, want vaak was er alleen maar
scheepsbeschuit en (brak) water aan
wezig en zo'n eenzijdig menu gaat je
op den duur toch niet in de kouwe kle
ren zitten...
In de 16e eeuw was dat bakproces van
beschuit al zodanig verbeterd, dat
alleen al in de Zaanstreek honderden
beschuitfabriekjes tot bloei waren
gekomen.
Het was echter de vermaarde Neder
lander Anthony van Leeuwenhoek,
die aan beschuit de voor ons zo
gewone brosheid en knapperigheid
meegaf. Hij ontdekte in 1680 namelijk
de gist. Tot dan werd voor de berei
ding van beschuit zuurdeeg gebruikt,
maar nadat de even beroemde Louis
Pasteur de gist praktisch toepasbaar
maakte, was de doorbraak van be
schuit een feit: het werd knapperbros.
Maar wacht even. Beschuit was nog
niet aan het einde van zijn onwikke-
ling tot ons huidige beschuit. Na 1950
kregen wetenschappers aandacht voor
beschuit, die tot dan toe alleen
ambachtelijk werd gebakken en een
nogal grote hoeveelheid calorieën
telde. De 'geest des tijds' eiste dat dit
aantal calorieën drastisch omlaag
moest en dat tuimelde dan ook naar
slechts 35 Kcal. per beschuit, zodat
onze huidige beschuit behalve lekker
ook nog eens goed is voor de lijn, afge
zien van de - inmiddels spreekwoor
delijke - lichte verteerbaarheid.
Immers, wie zich minder goed voelt of
herstellende is, neemt beschuit met
thee: licht verteerbaar en tóch voe
dingswaarde.
Niemand die dit zal durven betwisten.
Heel in het kort iets over het maken
van de moderne beschuit. De automa
tisering is de deur van de beschuitbak
kerij uiteraard niet voorbij gegaan.
Slechts drie uren liggen er tussen het
moment dat het meel en de andere
grondstoffen tot deeg zijn verwerkt en
het tijdstip dat de beschuiten in rollen
zijn verpakt. Maar in die tijd is er wel
het een en ander gebeurd. Als start
van het produktieproces worden de
exacte hoeveelheden bloem, gist,
hulpstoffen en water afgepast. Vaak
worden daar nog eieren aan toege
voegd. Deze ingrediënten worden
machinaal tot deeg verwerkt, dat ver
volgens in de verdeelmachine terecht
komt. Die machine maakt er afgepaste
bolletjes van; platgerold komen die
bolletjes vervolgens automatisch in de
rijsbaan en na precies 50 minuten zijn
ze klaar voor het eerste bakproces. Dat
duurt 12 minuten.
Onder een temperatuur van 250°C Beschuit is er in drie soorten. Want
veranderen de bolletjes in beschuit- me^ meer soorten wordt de toch al zo
melde beschuit in een beker yoghurt.
'Er bestaat niets lekkerders', is hun
oordeel over deze drank. Er is echter
zoveel meer te behapstukken met
beschuit. Leest u bijgaande reeks
recepten maar eens. En die zijn nog
maar een kleine greep uit de welhaast
talloze mogelijkheden die beschuit
biedt.
Beschuit is zo'n alledaagse verschij
ning geworden dat we bijna zouden
vergeten dat beschuit niet alleen 'goe
demorgen' betekent aan de ontbijtta
fel. Want beschuit is er de hele dag,
van 's morgens vroeg tot en met dat
knapperverse snackje 'met', vlak voor
het 'welterusten'.
bollen. Die krijgen ca. 20 minuten de
tijd om af te koelen, worden dan hori
zontaal doormidden gesneden en zijn
klaar voor het tweede bak- of liever:
roosterproces. In de oven worden de
halve bollen tenslotte geroosterd. En
dan zijn we er: bros, knapperig, bruin:
beschuit! Die maakt tenslotte nog de
bekende technische rit via de inpak-
machine naar de vertrouwde huis-,
tuin en vooral keukenrol, klaar voor
veelzijdig gebruik. En vers. Een van de
zo gewaardeerde eigenschappen van
beschuit is immers dat het zo lang vers
blijft, ook in een aangebroken, mits
goed afgesloten pak. Maar waarom
lang bewaren?
vaak geplaagde consument gelukkig
niet geconfronteerd. Men onder
scheidt de 'gewone' beschuit, gemaakt
uit harde kwaliteitstarwe, beschuit
vervaardigd uit ongebuild tarwemeel
(nóg minder calorieën) dat iets minder
licht verteerbaar is en natriumarm
beschuit, voor hen dié een zoutarm
dieet moeten volgen. Beschuit dus
voor iedereen.
Trek gekregen na dit zo beschuitrijke
verhaal? Laat u zich niet weerhouden
onmiddellijk toe te tasten, op welk uur
van de dag ook, trouwens.
Beschuit staat altijd klaar voor
gebruik, bros en... juist, dat hoeven we
niet nog eens te herhalen. Weet u wel
wat u allemaal met beschuit kunt
doen? Sommigen zweren bij verkrui-
Beschuit met plakjes banaanham
en kaas erop. Verwarm de beschui
ten 5 a 7 minuten onder de grill en
serveer ze als de kaas gesmolten is.
Beschuit met boter.dun laagje mos
terdjonge kaas, schijjje tomaat en
eventueel wat tuinkers als garne
ring.
Beschuit met een plakje rookvlees,
sliertjes witlof, schijfjes radijs.
Beschuit met aardbeien, met een
toejje slagroom eventueel.
Beschuit met magere kwark met
partjes mandarijn.
Beschuit dun besmeerd met boter of
margarine. Daarop appelmoes be
dekt met stijf geslagen eiwit. Laat het
eiwit onder een warme grill even
bruin kleuren.
Wilt u nog meer over beschuit weten,
schrijf dan een kaartje, met naam en
adres, naar:
DE NEDERLANDSE
BESCHUITBAKKERS
PO STB US 13163
1100 HB AMSTERDAM
U ontvangt dan het boekje 'Honderd
uit over beschuit' waarin nog veel
meer recepten en wetenswaardighe
den staan rond beschuit.