2.25 j 1.59 eh RODE KRUIS VAKANTIES IETS VOOR Laat het ons als eerste weten... kennemer kaarten köllektie 2000 jaar beschuit: van bikkelhard tot knapperbros Roomijstaart 0.98 1.49 kToEI1.69 16.95 12.45 12.95 4.75 2.98 EIEREN 8-10 prs. (J Ell van 9.95 Nu Da3U ZEEUWS MEISJE UN0X RAG0I Bij f 50,— of meer —GRATIS— 1 slagersleverworst van 500 gram Voor kwaliteit en lage prijzen naar KRAMER'S SLAGERIJEN VOORKOMING MISDRIJVEN Indel&wrm k MtU svi hotu olikaMyW» uw icuat kwwt irtrmw» am* m jMMndl, ótiywdl (sfat! Drukkerij Uitkijkpost b.v, Oud gebruik Romeinen Scheepsbeschuit Gist Licht verteerbaar Hoe wordt beschuit gemaakt Roosteren Soorten Veelzijdig produkt bljj&ik&xt KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - gll llll|||llllll|||lilll!|||ll% 1 Nr. 3 ds. 10 stuks EXTRA VOORDELIG BUITONI Melba toast NIBBIT COCKTAIL zakje HONIG champignon, asperge of ossestaartsoep 1.55 DOMEX KEUKENROLLEN.... TJOKLAT bonbons 500 gram... ZALM nu voor CALVE Hollandse torn, ketchup 500 gr. ARIEL H°N,G n QQ pondskuip LEEUWENZEGEL n _Q margarineU. r 3 HANSAPLAST plastic o QC 1 mtr. x 6 cm 3.79... Z UD KOELEMAN AUGURKEN- pot 1.981 .oy Weekend voor Pasen BINTJES q QQ 5 kiloo.yy SPERZIEBONEN O QQ PondZ.yO GRANNY'S 0 no kiloz.yo Soepgroenten qq gesnedenU.yy Di - Wo. aanbieding Alle smaken 2.88 KOR H Zevenhuizerlaan 3 en Westerweg 160 GROENTEN-FRUIT SLIJTERIJ DIEPVRIES Parijse aardappeltjes, SUPER SATEH nu voor Carnaby SLAG ROOM TAART 6.75... ZUIVEL KAAS 1 kg schouderkarbonade8.95 1 kg kippe boutjes6.35 1 1 kg riblappen14.95 gepaneerde schnitzels per stuk1.50 Alle patésoorten voor 1.45 per 100 gram met een lootje om het Delftsblauwe bord te winnen. 150 gram runderrollade2.65 150 gram salamie2.25 150 gram sellerysalade1.95 Woensdag: Gehaktdag per kg7.50 Donderdag: biefstukdag per 100 gram2.45 Donderdagavond koopavond tot 9 uur, ook aan de Wester weg 160: Slagerij Kramer. Tel. 330991. STOMERIJ VERS BROOD MOSCOVISCHE TULBAND STOL met spijs en poedersuiker. KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI - KORTI Voor Caesar hebben we een heel speciaal vakantie adres, ergens op de Vel uwe." Een zaak van de politie èn u Dat u verliefd bent, weten er meer. Maar over uw trouwplannen heeft u zich nog niet "in de familie" uitgelaten. U wilt het nog even voor u zelf houden. Uw goed recht. Maar laat het ons vast weten. En kom een mooie kaart uitzoeken uit de prachtige serie trouwkaarten van de Kennemer Kaarten Köllektie. Prachtige, stijlvolle trouwkaarten. Maar ook: originele kaarten, moderne, nostalgische. Uit zoveel moois is het kiezen niet bepaald gemakkelijk, maar de keus des te beter. En dat u goed kunt kiezen bewijst de partner, uw aanstaande, waarmee u straks bij ons binnenloopt. We zijn benieuwd! Beschuit hartig anders: Beschuit zoet als toet: vat 41/2 kilo bakmeel 500 gram... V KENBORCH Jonge KENBORCH C.B KENBORCH Kersen Brandewijn.. VOLNIJ volle yoghurt... SLAGROOM spuitbus Polderland ZEVENHUIZER LAAN 3 - HEILOO TELEFOON 333728 (slagerij) Tel. 333459 Folder geldig van Op een REGENJAS krijgt u deze week 10% KORTING donderdag t/m woensdag. ,r Vraag inlichtingen bij het Nederlandse Rode Kruis, afd. Welzijnszaken, tel. 070- 469595, postbus 28120- 2502 KC 's-Gravenhage. Réchtë Hondsbósschelaan 22 1850 AB Heiloo Telefoon 072-330175 INLEVEREN VAN KOPIJ VOOR ADVERTENTIES E TOT UITERLIJK 18.00 UUR Rechte Hondsbosschelaan 22 - Heiloo 'Beschuit?' 'Ja, graag.' 'Iets erop, boter, kaas, ei, rookvlees, kwark, komkommer, tomaat, aardbei en...' 'Toe maar, wat een keust Laat ik van daag eens eh...' In tienduizenden gezinnen in Neder land wordt dagelijks een dergelijk gesprek gevoerd aan tafel. Varianten hierop zijn natuurlijk mogelijk, ook op hetgeen uiteindelijk op het ronde, knapperige en brosse tarweprodukt als extra smaakmaker terechtkomt. Want het mag duidelijk zijn dat zo'n eenvou dig beschuitje zich naar veel smaken laat voegen. Staat u wel eens stil bij beschuit? Het is immers zó vanzelfsprekend en op zichzelf staand, dat we er niet eens een voorvoegsel als 'een stuk, een plak of een schijf voor kennen. Beschuit gaat door ons leven als 'beschuit'. Maar wat is het eigenlijk, wat daar op ons bord ligt? Waar komt beschuit vandaan? En wat kan je er eigenlijk allemaal mee doen? Er zijn van die vraag- en antwoord spelletjes waarbij de nerveuze kandi daat associaties moet maken bij bepaalde woorden en begrippen. 'Beschuit?', klinkt de stem van de spel leider. Kandidaat: 'Muisjes'. Heel goed, en dit antwoord biedt ons meteen de gelegenheid even in het verleden te duiken. Want die zoge naamde 'muisjes', harde witte en roze korreltjes op beschuit, die we zo vaak nuttigen bij de geboorte van een kind, waren vroeger gewoon suikerkorrels. Bij een 'blijde incomste' werd vroeger open huis gehouden en kregen buurt kinderen, die naar de stijf ingebakerde baby kwamen kijken, beschuit met suiker ofwel 'kinderman-stik', waaruit later de beschuit met muisjes is voort gekomen. Een wel zó oud gebruik, dat de oorsprong ervan tot heden in ne velen is gehuld. Ook in nevelen gehuld, maar toch zeker van zo'n 2000 jaar geleden, dateert het allereerste gebruik van beschuit. Het is namelijk bekend dat de Ro meinse legioenen al een grote voor raad beschuit of 'biscotum' met zich meevoerden. De reden was eenvoudig en geldt ook nu nog steeds: biscotum was voedzaam en bedierf niet snel. Wel even anders lag het met de eet baarheid van die beschuit: op eigen schappen als brosheid en knapperig heid moest men nog een aantal eeu wen wachten en een ijzersterk gebit was wel een vereiste bij het verorberen van dat biscotum. Je kon er je tanden letterlijk op stuk bijten, het was bik kelhard. Niet veel minder hard was aanvanke lijk het zogenaamde scheepsbeschuit, waarmee de bemanningen van onder nemende koopvaardijschepen het moesten stellen tijdens hun maanden lange avontuurlijke omzwervingen over de wereldzeeën. Móesten stellen, schrijven we met opzet, want vaak was er alleen maar scheepsbeschuit en (brak) water aan wezig en zo'n eenzijdig menu gaat je op den duur toch niet in de kouwe kle ren zitten... In de 16e eeuw was dat bakproces van beschuit al zodanig verbeterd, dat alleen al in de Zaanstreek honderden beschuitfabriekjes tot bloei waren gekomen. Het was echter de vermaarde Neder lander Anthony van Leeuwenhoek, die aan beschuit de voor ons zo gewone brosheid en knapperigheid meegaf. Hij ontdekte in 1680 namelijk de gist. Tot dan werd voor de berei ding van beschuit zuurdeeg gebruikt, maar nadat de even beroemde Louis Pasteur de gist praktisch toepasbaar maakte, was de doorbraak van be schuit een feit: het werd knapperbros. Maar wacht even. Beschuit was nog niet aan het einde van zijn onwikke- ling tot ons huidige beschuit. Na 1950 kregen wetenschappers aandacht voor beschuit, die tot dan toe alleen ambachtelijk werd gebakken en een nogal grote hoeveelheid calorieën telde. De 'geest des tijds' eiste dat dit aantal calorieën drastisch omlaag moest en dat tuimelde dan ook naar slechts 35 Kcal. per beschuit, zodat onze huidige beschuit behalve lekker ook nog eens goed is voor de lijn, afge zien van de - inmiddels spreekwoor delijke - lichte verteerbaarheid. Immers, wie zich minder goed voelt of herstellende is, neemt beschuit met thee: licht verteerbaar en tóch voe dingswaarde. Niemand die dit zal durven betwisten. Heel in het kort iets over het maken van de moderne beschuit. De automa tisering is de deur van de beschuitbak kerij uiteraard niet voorbij gegaan. Slechts drie uren liggen er tussen het moment dat het meel en de andere grondstoffen tot deeg zijn verwerkt en het tijdstip dat de beschuiten in rollen zijn verpakt. Maar in die tijd is er wel het een en ander gebeurd. Als start van het produktieproces worden de exacte hoeveelheden bloem, gist, hulpstoffen en water afgepast. Vaak worden daar nog eieren aan toege voegd. Deze ingrediënten worden machinaal tot deeg verwerkt, dat ver volgens in de verdeelmachine terecht komt. Die machine maakt er afgepaste bolletjes van; platgerold komen die bolletjes vervolgens automatisch in de rijsbaan en na precies 50 minuten zijn ze klaar voor het eerste bakproces. Dat duurt 12 minuten. Onder een temperatuur van 250°C Beschuit is er in drie soorten. Want veranderen de bolletjes in beschuit- me^ meer soorten wordt de toch al zo melde beschuit in een beker yoghurt. 'Er bestaat niets lekkerders', is hun oordeel over deze drank. Er is echter zoveel meer te behapstukken met beschuit. Leest u bijgaande reeks recepten maar eens. En die zijn nog maar een kleine greep uit de welhaast talloze mogelijkheden die beschuit biedt. Beschuit is zo'n alledaagse verschij ning geworden dat we bijna zouden vergeten dat beschuit niet alleen 'goe demorgen' betekent aan de ontbijtta fel. Want beschuit is er de hele dag, van 's morgens vroeg tot en met dat knapperverse snackje 'met', vlak voor het 'welterusten'. bollen. Die krijgen ca. 20 minuten de tijd om af te koelen, worden dan hori zontaal doormidden gesneden en zijn klaar voor het tweede bak- of liever: roosterproces. In de oven worden de halve bollen tenslotte geroosterd. En dan zijn we er: bros, knapperig, bruin: beschuit! Die maakt tenslotte nog de bekende technische rit via de inpak- machine naar de vertrouwde huis-, tuin en vooral keukenrol, klaar voor veelzijdig gebruik. En vers. Een van de zo gewaardeerde eigenschappen van beschuit is immers dat het zo lang vers blijft, ook in een aangebroken, mits goed afgesloten pak. Maar waarom lang bewaren? vaak geplaagde consument gelukkig niet geconfronteerd. Men onder scheidt de 'gewone' beschuit, gemaakt uit harde kwaliteitstarwe, beschuit vervaardigd uit ongebuild tarwemeel (nóg minder calorieën) dat iets minder licht verteerbaar is en natriumarm beschuit, voor hen dié een zoutarm dieet moeten volgen. Beschuit dus voor iedereen. Trek gekregen na dit zo beschuitrijke verhaal? Laat u zich niet weerhouden onmiddellijk toe te tasten, op welk uur van de dag ook, trouwens. Beschuit staat altijd klaar voor gebruik, bros en... juist, dat hoeven we niet nog eens te herhalen. Weet u wel wat u allemaal met beschuit kunt doen? Sommigen zweren bij verkrui- Beschuit met plakjes banaanham en kaas erop. Verwarm de beschui ten 5 a 7 minuten onder de grill en serveer ze als de kaas gesmolten is. Beschuit met boter.dun laagje mos terdjonge kaas, schijjje tomaat en eventueel wat tuinkers als garne ring. Beschuit met een plakje rookvlees, sliertjes witlof, schijfjes radijs. Beschuit met aardbeien, met een toejje slagroom eventueel. Beschuit met magere kwark met partjes mandarijn. Beschuit dun besmeerd met boter of margarine. Daarop appelmoes be dekt met stijf geslagen eiwit. Laat het eiwit onder een warme grill even bruin kleuren. Wilt u nog meer over beschuit weten, schrijf dan een kaartje, met naam en adres, naar: DE NEDERLANDSE BESCHUITBAKKERS PO STB US 13163 1100 HB AMSTERDAM U ontvangt dan het boekje 'Honderd uit over beschuit' waarin nog veel meer recepten en wetenswaardighe den staan rond beschuit.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1984 | | pagina 16