m
Doe meer met
Hollandse kaas
Nieuwe films voor
mooiere foto's
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
De Meubelhal Egmond
Lutex, meubelstoffeerderij
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
W. M. ROTTEVEEL
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Kapsalon MARGARETHA
Prettige Kerstdagen 4
Zalig Kerstfeest
Voorspoedig Nieuwjaar
Bakkerij
P. Commandeur
Gezegend Nieuwjaar
IFA levensmiddelen
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Molenaar's
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Zuivelfabriek*
„De Vereeniging"
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Handwerkhuis De Rooy
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Slagerij W. Krom
en medewerkers
Feestelijke dagen
Gelukkig Nieuwjaar
Keurslagerij Snel
Prettige Kerstdagen
Prettige Kerstdagen
Groeizaam Nieuwjaar
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Drogerette JAN ZIJP
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Loodgietersbedrijf
JAK
Agrarisch Centrum
NUYENS BV
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Bloemenhandel
Gebr. NUYENS
Voorspoedig Nieuwjaar
J. J. KOSTER
Prettige Kerstdagen
Voorspoedig Nieuwjaar
Hotel „de Pook
INLEVEREN VAN KOPIJ
VOOR ADVERTENTIES E.D.
TOT UITERLIJK fl/1
18.00 UUR
ELEKTRO TECHNISCH
INSTALLATIEBUREAU
OPKNAPPEN VAN OUDE FOTO's
Wij wensen u
en een
Limmen
Wij wensen u
en een
Uw adviseur in verzekeringen,
financieringen en hypotheken
Molenweg 107, 1906 DH Limmen
Tel. 02205-3061
Wij wensen u
en een
Nauwelaantje 1 A
Limmen, tel. 02205-1951
en een
Wij wensen u
I
I
Wij wensen u
en een
FAM.V.D. PEET
KERKWEG 63 LIMMEN
Wij wensen u
en een
Autopiaatwerk - Spuitbedrijf b.v.
Privé-adres: Cruijscamplaan 30, 1851 XB Heiloo
telefoon 072-331335 - 128497
Werkplaats: Vislaan 2 - 1906 AL Limmen
telefoon 02205-1520
Wij wensen u
Wij wensen u
Wij wensen u
en een
DUSSELDORPERWEG 40 LIMMEN
en een
Dusseldorperweg 17 - Limmen
Tel. 02205-2901
en een
Wij wensen alle mensen
en een in alle opzichten
Kerkweg 18 - Limmen
Telefoon 1263
Wij wensen u
en een
Rechte Hondsbosschelaan 22 - Heiloo
Wij wensen u
en een
Wij wensen u
en een
Kerkweg 29
Limmen, tel. 3138
Wij wensen u
en een
Dusseldorperweg 37 - Limmen
ijzerwaren - gereedschap
L
Rijksweg 35-37 Limmen
tel. 02205-1217 - 1538
VISWEG 29
LIMMEN
Wij wensen u
en een
Rijksweg 9, tel. 02205-1353
Dusseldorperweg 27 - Limmen
Wij wensen u
en een
Nic. en Elly Mooy
99
DE ELZAS: ZOVEEL DRUIVEN,
ZOVEEL WIJNEN
De Elzas is misschien wel een der
vriendelijkste en meeste sprook
jesachtige wijnstreken van Euro
pa. De wijngaarden liggen inge
kapseld tussen de vlakte van de
Rijn en de steile Vogezen. Aan de
voet van het plateau strekt zich een
lieflijk, lichtglooiend landschap
uit, als een groene, golvende deken
van druiveranken. Met daar tussen
in de kleine pittoreske wijndorpjes.
Hier wónen en ploeteren de wijn
boeren.
De Vogezen neemt het gebied in
bescherming tegen al te veel re
gen en winterkou. Vanuit het oosten
warmt de opkomende zon, die met
de wijnbouw het beste voorheeft.
Een regenbuitje zo nu en dan zorgt
voor verfrissing en het benodigde
vocht. Honderd kilometer lang is
de Elzas, met eveneens honderd
wijndorpen van bezuiden Straats
burg tot Thann, met elkaar verbon
den door een zeer aantrekkelijke
wijnroute.
De wijnen zijn voornamelijk wit,
vaak een tikje kruidig. In 1962 pro
moveerde ze tot de status van appel
lation contrölée. De kwaliteit van de
Elzasser wijn scoort hoog: hoewel
deze wijnen slechts één procent van
de hele Franse oogst uitmaken,
is dat gelijktijdig tien pro
cent van de kwaliteitswijnen.
Elzasser wijn reist uitsluitend op
fles, hij wordt terplekke gebotteld
op lange slanke flessen, de 'flüte
d'Alsace' genaamd. Maar het meest
ft
/s/s/a
'V-'/,,,
kenmerkende voor de Elzasser wij
nen is wel, dat ze in principe bij de
naam van de druif worden genoemd.
Zes witte en één rode
/De Elzas telt zes grote witte
wijnen en één rode. Aan de wijnen
proef je de druif. Bijna een vierde
van alle wijngrond in de Elzas is
beplant met de Sylvanerdruif, die
een nimmer opdringende wijn geeft,
licht en droog, fruitrijk en plezierig.
De meest opvallende soort is de
Gewürztraminer, met een zwoele
kruidigheid in geur en smaak, die
hem onvergetelijk maakt.
Koning der Elzasser wijnen is de
nobele Riesling, die een sierlijk,
fijne wijn biedt met veel ras en een
zeer blanke kleur. Hij heeft subtiele
nuances in geur en smaak, is bloem
rijk en mist de zoete toon van zijn
Duitse naamgenoot. Steeds meer
aangeplant wordt de Pinot blanc:
hij geeft een heel prettige wijn,
geurend en meestal flink sappig.
Hij wordt hier ook wel Pinot d'Al
sace, Pinot Auxerrois, Clevner of
Klevner genoemd:
Bijna exotisch van smaak is de
Tokay d'Alsace, ook wel Pinot of
gris genoemd. Hij geeft een krachti
ge, alcoholrijke wijn met een ge
prononceerd bouquet. De licht
rood gekleurde wijn uit de Elzas
komt van Pinot noir. Een andere
naam voor deze wijn is Rosé
d'Alsace, een uiterst licht gekleurde
rode wijn, die niet al te zelfver
zekerd is van smaak. Gekoeld smaakt
hij het best.
Van noord naar zuid
Die Rosé d'Alsace zegeviert in het
noordelijke wijndorp Marlenheim.
De eerste Riesling ontmoet men in
Molsheim, en wel een van grote klas
se. Ribeauvillé geeft toegang tot het
warme hart van de Elzas. Hier
bloeien en groeien de Riesling en
Gewürztraminer op de wijnakkers,
evenals in Hunawihr. 'Wihr' bete
kent 'dorp'. Ribeauvillé lijkt gecon
serveerd tegen bederf. Naast veel
verrukkelijke wijn proef je er het
vriendelijk-vrolijke Elzas-sfeertje.
Het sprookjesplaatsje Riquewihr
is het meest gefrequenteerde oord
vanwege zijn stokoude vakwerk
huisje en authentieke steegjes.
Vrijwel alle dorpse bezichtingen
staan in het teken van de wijn.
Vanuit Riquewihr rijzen de wijn
gaarden omhoog naar het Vogezen-
gebergte. In Bennwihr staat één
van de coöperaties en Mittelwihr
krijgt per dag meer zon toebedeeld
dan andere plaatsjes, vertellen de
tijetingen. Na Mittelwihr arriveert
men in Sigolsheim, dat na het krijgs
geweld drastisch zijn wijncultuur
hervatte en de vroegste na-oorlog-
se coopérative stichtte. De goe
gemeente van Kientzheim houdt vol,
dat je van hun wijn - als je er genoeg
van drinkt - eeuwig in jaren
wordt.
De Route du Vin voert verder naar
Kaysersberg, het geboortedorp
van Albert Schweitzer. Van het
antieke Ammerschwihr zijn alleen
nog de oude contouren gebleven,
de vroegere dorpskern ging ver
loren in de tweede wereldoorlog.
Hier ontstond de eerste wijn
broederschap in de streek, dat was
lang voordat de roodgejaste Con
frérie Saint-Etienne het daglicht
zag. Ammerschwihr ligt onder de
glimlach van de befaamde wijn
gaard Kaeferkopf, die wijnen
van wereldformaat voortbrengt.
Colmar is wijnmetropool van het
Elzasgebied. Westelijk ervan ligt
Turckheim met de wijngaard Brand
en in zuidelijke richting ontmoet men
Eguisheim, waar lang geleden de
Elzasser wijnbouw begon. De wijn
gaard strekt zich nu verder uit tot
aan Thann. Ook deze gaarden ge
ven wijnen van grote zuiverheid en
natuurlijkheid, waarin men steeds
de druif terugproeft.
Over die vriendelijke Elzas valt
nog zoveel te vertellen - én te proe
ven Wellicht kunt u een voor
proefje nemen bij uw slijter die een
gamma Elzassers Voor u klaar heeft
liggen.
Welke kaas is het meest geschikt
als borrelhapje, welke in de fondue
of in de salade? En welke kaas neem
ik bij rode landwijn? Alle mogelijk
heden zijn op een rijtje gezet
in een campagne van Het Nederlands
Zuivelbureau. Daarin staan acht
Nederlandse kazen en hun toepas
singen centraal. Meer kazen, meer
informatie en 101 recepten zijn te
vinden in het boekje 'Doe meer met
kaas', dat te koop is in de boekwin
kel.
Belegen Goudse
Vier tot zeven maanden oud. Volle,
romige, iets hartige smaak. Heel
geschikt voor salades en voor snacks
en borrelhapjes. Kan bij rode land-
wijn en roae Bordeaux, bij Moe
zel- en Rijnwijnen en bij Sherry.
Extra-belegen Goudse
Ontstaat na 7 maanden rijping.
De kaas is dan stevig en droog, de
smaak pittig en volop in de mond
aan wezig. Lekker op stokbrood of
roggebrood. Heerlijk om te gra
tineren in groenteschotels. Prima
bij rode Bordeaux, Rhönewijnen,
sherry en port.
Oude Goudse
Tenminste 10 maanden gerijpt waar
door de kaas is ingedroogd en wat
brokkelig is geworden. Met een
smaak die de tong prikkelt en lang
aanhoudt. Góed om te raspen in de
(uien)soep, in een omelet of over
spaghetti en macaroni. Ook heel
geschikt om te gratineren, bijv. in
visschotels. Rode wijnen en port
gaan er het best mee samen.
Edammer
Een weinig opdringerige smaak,
ietsje droog. Wordt hartiger naar
mate de leeftijd vordert. Zeer goed
uit het vuistje, voortreffelijk in de
soep (in blokjes of geraspt), heer
lijk in de salade. Jonge Edammer
hoort bij witte Bordeaux en Loire-
Wijnen; belegen Edammer bij Moe
zel- en Rijnwijnen, rode Boredeaux
en Rhöne-wijnen.
Leidse kaas
Kaas met komijn. Is daardoor rijk
en geurig van smaak. Heeft een ste
vige structuur. Voor een pittige,
kruidige broodmaaltijd, om te raspen
in de soep, te gratineren of: chut-
neysaus met Leidse. Drink bij bele
gen Leidse Moezel- en Rijnwijnen en
rode Bordeaux bij Boeren Leidse.
Friese Nagelkaas
Uitsluitend in Friesland gemaakt.
Wordt pas na 4 maanden gegeten.
Is dan droog en een beetje brokkelig.
Kruidnagel en komijn maken de
smaak. Ooit gehoord van de com
binatie kaas en kool? Kan ook met
macaroni, warm of koud. Ideaal bij
Elzasser wijn of bij port.
Maasdammer
De 'Hollandse Gatenkaas'. Dank
zij die gaten een zoete, nootachtige
smaak. Dé kaas om te fonduen.
Doet het heel goed in salades.
Lekker bij Witte Bordeaux en Ba-
aujolais.
Roomkaas
Kaas a la crème, smeuïg en smel
tend met een roomzachte smaak.
Smelt vloeiend uit en daarom goed
te gebruiken in ovenschotels. Prei
en roomkaas is een geliefde com
binatie. Ere lekker od bruinbmnd.
Drink er een witte Bourgogne dij, ot
een Beaujolais.
FOTO's OPPLAKKEN?
Veel mensen maken een vakantie
foto-album. Een veelgehoorde vraag:
Wat is de beste manier om foto's op
te plakken? Albums met zelfkleven
de bladen zijn ideaal, maar pas op,
want in erg voordelige albums is
soms lijm gebruikt die niet zuurvrij
is. En dat levert na enkele jaren lelij
ke vlekken op in uw kostbare foto's.
Tweezijdig klevende stickers zijn
goed maar wel bewerkelijk. Het han
digste is toch de speciale fotolijm
die zuur- en krimpvrij is. Gebruik
deze lijm zuinig, niet zo dat er bij het
aandrukken van de foto lijm aan de
randen tevoorschijn komt.
Misschien hebt U ze in uw bezit:
oude en/of erg beschadigde foto's
die U dierbaar zijn. U zou er heel wat
voor over hebben als ze weer mooi
en gaaf zouden kunnen worden. Dat
is mogelijk want er is een bedrijf dat
alles kan doen met uw foto's: bescha
digingen onzichtbaar herstellen, ge
deelten toevoegen of mensen/dingen
van een foto verwijderen, of een ach
tergrond veranderen. Het is niet
goedkoop, want het kost al gauw zo'n
50,— voor een zwartwit foto, maar
het is dan ook puur handwerk van
een specialist. Uw fotohandelaar
kan U er meer over vertellen.
De Nederlander - zo blijkt uit markt
onderzoek - heeft geen of heel weinig
klachten over de kwaliteit van de
kleurenfoto's die hij via de fotovak
man heeft laten ontwikkelen en af
drukken. Als je dat weet dan kun je je
moeilijk voorstellen dat het nog beter
kan, en toch is dat zo. De fabrikan
ten van filmmateriaal hebben name
lijk nieuwe films op de markt ge
bracht, en deze leveren een nóg beter
resultaat op dan de films die tot nu
toe verkrijgbaar waren.
Dat is te danken aan een aantal ver
beteringen in de film. De gevoelige
laag is dunner geworden waardoor
een scherper beeld wordt verkregen.
De nieuwe korrel is fijner en beter
verdeeld, en dat geeft een natuurlij
ker kleur die vooral bij huidtinten en
in fijne nuances duidelijk zichtbaar
is. De films leveren ook foto's op die
beter belicht zijn omdat de speel
ruimte voor de belichting groter is.
Bovendien zijn deze nieuwe films te
leveren in een hogere gevoeligheid,
zodat ze ook bij minder licht toch goe
de resultaten geven.
Misschien hebt U de laatste tijd niet
meer gefotografeerd, waardoor U bij
uw eigen foto's deze belangrijke
vooruitgang in kwaliteit nog niet hebt
kunnen ontdekken. Uw fotohandelaar
heeft deze films in huis voor alle
cameratypen, zowel voor foto's als
dia's.
Zo'n herfstwandeling door een Veluws bofc is een onderwerp dat goed laat zien
hoe de kwaliteit van de nieuwe kleurenfilms verbeterd is.