m Doe meer met Hollandse kaas Nieuwe films voor mooiere foto's Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar De Meubelhal Egmond Lutex, meubelstoffeerderij Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar W. M. ROTTEVEEL Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Kapsalon MARGARETHA Prettige Kerstdagen 4 Zalig Kerstfeest Voorspoedig Nieuwjaar Bakkerij P. Commandeur Gezegend Nieuwjaar IFA levensmiddelen Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Molenaar's Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Zuivelfabriek* „De Vereeniging" Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Handwerkhuis De Rooy Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Slagerij W. Krom en medewerkers Feestelijke dagen Gelukkig Nieuwjaar Keurslagerij Snel Prettige Kerstdagen Prettige Kerstdagen Groeizaam Nieuwjaar Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Drogerette JAN ZIJP Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Loodgietersbedrijf JAK Agrarisch Centrum NUYENS BV Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Bloemenhandel Gebr. NUYENS Voorspoedig Nieuwjaar J. J. KOSTER Prettige Kerstdagen Voorspoedig Nieuwjaar Hotel „de Pook INLEVEREN VAN KOPIJ VOOR ADVERTENTIES E.D. TOT UITERLIJK fl/1 18.00 UUR ELEKTRO TECHNISCH INSTALLATIEBUREAU OPKNAPPEN VAN OUDE FOTO's Wij wensen u en een Limmen Wij wensen u en een Uw adviseur in verzekeringen, financieringen en hypotheken Molenweg 107, 1906 DH Limmen Tel. 02205-3061 Wij wensen u en een Nauwelaantje 1 A Limmen, tel. 02205-1951 en een Wij wensen u I I Wij wensen u en een FAM.V.D. PEET KERKWEG 63 LIMMEN Wij wensen u en een Autopiaatwerk - Spuitbedrijf b.v. Privé-adres: Cruijscamplaan 30, 1851 XB Heiloo telefoon 072-331335 - 128497 Werkplaats: Vislaan 2 - 1906 AL Limmen telefoon 02205-1520 Wij wensen u Wij wensen u Wij wensen u en een DUSSELDORPERWEG 40 LIMMEN en een Dusseldorperweg 17 - Limmen Tel. 02205-2901 en een Wij wensen alle mensen en een in alle opzichten Kerkweg 18 - Limmen Telefoon 1263 Wij wensen u en een Rechte Hondsbosschelaan 22 - Heiloo Wij wensen u en een Wij wensen u en een Kerkweg 29 Limmen, tel. 3138 Wij wensen u en een Dusseldorperweg 37 - Limmen ijzerwaren - gereedschap L Rijksweg 35-37 Limmen tel. 02205-1217 - 1538 VISWEG 29 LIMMEN Wij wensen u en een Rijksweg 9, tel. 02205-1353 Dusseldorperweg 27 - Limmen Wij wensen u en een Nic. en Elly Mooy 99 DE ELZAS: ZOVEEL DRUIVEN, ZOVEEL WIJNEN De Elzas is misschien wel een der vriendelijkste en meeste sprook jesachtige wijnstreken van Euro pa. De wijngaarden liggen inge kapseld tussen de vlakte van de Rijn en de steile Vogezen. Aan de voet van het plateau strekt zich een lieflijk, lichtglooiend landschap uit, als een groene, golvende deken van druiveranken. Met daar tussen in de kleine pittoreske wijndorpjes. Hier wónen en ploeteren de wijn boeren. De Vogezen neemt het gebied in bescherming tegen al te veel re gen en winterkou. Vanuit het oosten warmt de opkomende zon, die met de wijnbouw het beste voorheeft. Een regenbuitje zo nu en dan zorgt voor verfrissing en het benodigde vocht. Honderd kilometer lang is de Elzas, met eveneens honderd wijndorpen van bezuiden Straats burg tot Thann, met elkaar verbon den door een zeer aantrekkelijke wijnroute. De wijnen zijn voornamelijk wit, vaak een tikje kruidig. In 1962 pro moveerde ze tot de status van appel lation contrölée. De kwaliteit van de Elzasser wijn scoort hoog: hoewel deze wijnen slechts één procent van de hele Franse oogst uitmaken, is dat gelijktijdig tien pro cent van de kwaliteitswijnen. Elzasser wijn reist uitsluitend op fles, hij wordt terplekke gebotteld op lange slanke flessen, de 'flüte d'Alsace' genaamd. Maar het meest ft /s/s/a 'V-'/,,, kenmerkende voor de Elzasser wij nen is wel, dat ze in principe bij de naam van de druif worden genoemd. Zes witte en één rode /De Elzas telt zes grote witte wijnen en één rode. Aan de wijnen proef je de druif. Bijna een vierde van alle wijngrond in de Elzas is beplant met de Sylvanerdruif, die een nimmer opdringende wijn geeft, licht en droog, fruitrijk en plezierig. De meest opvallende soort is de Gewürztraminer, met een zwoele kruidigheid in geur en smaak, die hem onvergetelijk maakt. Koning der Elzasser wijnen is de nobele Riesling, die een sierlijk, fijne wijn biedt met veel ras en een zeer blanke kleur. Hij heeft subtiele nuances in geur en smaak, is bloem rijk en mist de zoete toon van zijn Duitse naamgenoot. Steeds meer aangeplant wordt de Pinot blanc: hij geeft een heel prettige wijn, geurend en meestal flink sappig. Hij wordt hier ook wel Pinot d'Al sace, Pinot Auxerrois, Clevner of Klevner genoemd: Bijna exotisch van smaak is de Tokay d'Alsace, ook wel Pinot of gris genoemd. Hij geeft een krachti ge, alcoholrijke wijn met een ge prononceerd bouquet. De licht rood gekleurde wijn uit de Elzas komt van Pinot noir. Een andere naam voor deze wijn is Rosé d'Alsace, een uiterst licht gekleurde rode wijn, die niet al te zelfver zekerd is van smaak. Gekoeld smaakt hij het best. Van noord naar zuid Die Rosé d'Alsace zegeviert in het noordelijke wijndorp Marlenheim. De eerste Riesling ontmoet men in Molsheim, en wel een van grote klas se. Ribeauvillé geeft toegang tot het warme hart van de Elzas. Hier bloeien en groeien de Riesling en Gewürztraminer op de wijnakkers, evenals in Hunawihr. 'Wihr' bete kent 'dorp'. Ribeauvillé lijkt gecon serveerd tegen bederf. Naast veel verrukkelijke wijn proef je er het vriendelijk-vrolijke Elzas-sfeertje. Het sprookjesplaatsje Riquewihr is het meest gefrequenteerde oord vanwege zijn stokoude vakwerk huisje en authentieke steegjes. Vrijwel alle dorpse bezichtingen staan in het teken van de wijn. Vanuit Riquewihr rijzen de wijn gaarden omhoog naar het Vogezen- gebergte. In Bennwihr staat één van de coöperaties en Mittelwihr krijgt per dag meer zon toebedeeld dan andere plaatsjes, vertellen de tijetingen. Na Mittelwihr arriveert men in Sigolsheim, dat na het krijgs geweld drastisch zijn wijncultuur hervatte en de vroegste na-oorlog- se coopérative stichtte. De goe gemeente van Kientzheim houdt vol, dat je van hun wijn - als je er genoeg van drinkt - eeuwig in jaren wordt. De Route du Vin voert verder naar Kaysersberg, het geboortedorp van Albert Schweitzer. Van het antieke Ammerschwihr zijn alleen nog de oude contouren gebleven, de vroegere dorpskern ging ver loren in de tweede wereldoorlog. Hier ontstond de eerste wijn broederschap in de streek, dat was lang voordat de roodgejaste Con frérie Saint-Etienne het daglicht zag. Ammerschwihr ligt onder de glimlach van de befaamde wijn gaard Kaeferkopf, die wijnen van wereldformaat voortbrengt. Colmar is wijnmetropool van het Elzasgebied. Westelijk ervan ligt Turckheim met de wijngaard Brand en in zuidelijke richting ontmoet men Eguisheim, waar lang geleden de Elzasser wijnbouw begon. De wijn gaard strekt zich nu verder uit tot aan Thann. Ook deze gaarden ge ven wijnen van grote zuiverheid en natuurlijkheid, waarin men steeds de druif terugproeft. Over die vriendelijke Elzas valt nog zoveel te vertellen - én te proe ven Wellicht kunt u een voor proefje nemen bij uw slijter die een gamma Elzassers Voor u klaar heeft liggen. Welke kaas is het meest geschikt als borrelhapje, welke in de fondue of in de salade? En welke kaas neem ik bij rode landwijn? Alle mogelijk heden zijn op een rijtje gezet in een campagne van Het Nederlands Zuivelbureau. Daarin staan acht Nederlandse kazen en hun toepas singen centraal. Meer kazen, meer informatie en 101 recepten zijn te vinden in het boekje 'Doe meer met kaas', dat te koop is in de boekwin kel. Belegen Goudse Vier tot zeven maanden oud. Volle, romige, iets hartige smaak. Heel geschikt voor salades en voor snacks en borrelhapjes. Kan bij rode land- wijn en roae Bordeaux, bij Moe zel- en Rijnwijnen en bij Sherry. Extra-belegen Goudse Ontstaat na 7 maanden rijping. De kaas is dan stevig en droog, de smaak pittig en volop in de mond aan wezig. Lekker op stokbrood of roggebrood. Heerlijk om te gra tineren in groenteschotels. Prima bij rode Bordeaux, Rhönewijnen, sherry en port. Oude Goudse Tenminste 10 maanden gerijpt waar door de kaas is ingedroogd en wat brokkelig is geworden. Met een smaak die de tong prikkelt en lang aanhoudt. Góed om te raspen in de (uien)soep, in een omelet of over spaghetti en macaroni. Ook heel geschikt om te gratineren, bijv. in visschotels. Rode wijnen en port gaan er het best mee samen. Edammer Een weinig opdringerige smaak, ietsje droog. Wordt hartiger naar mate de leeftijd vordert. Zeer goed uit het vuistje, voortreffelijk in de soep (in blokjes of geraspt), heer lijk in de salade. Jonge Edammer hoort bij witte Bordeaux en Loire- Wijnen; belegen Edammer bij Moe zel- en Rijnwijnen, rode Boredeaux en Rhöne-wijnen. Leidse kaas Kaas met komijn. Is daardoor rijk en geurig van smaak. Heeft een ste vige structuur. Voor een pittige, kruidige broodmaaltijd, om te raspen in de soep, te gratineren of: chut- neysaus met Leidse. Drink bij bele gen Leidse Moezel- en Rijnwijnen en rode Bordeaux bij Boeren Leidse. Friese Nagelkaas Uitsluitend in Friesland gemaakt. Wordt pas na 4 maanden gegeten. Is dan droog en een beetje brokkelig. Kruidnagel en komijn maken de smaak. Ooit gehoord van de com binatie kaas en kool? Kan ook met macaroni, warm of koud. Ideaal bij Elzasser wijn of bij port. Maasdammer De 'Hollandse Gatenkaas'. Dank zij die gaten een zoete, nootachtige smaak. Dé kaas om te fonduen. Doet het heel goed in salades. Lekker bij Witte Bordeaux en Ba- aujolais. Roomkaas Kaas a la crème, smeuïg en smel tend met een roomzachte smaak. Smelt vloeiend uit en daarom goed te gebruiken in ovenschotels. Prei en roomkaas is een geliefde com binatie. Ere lekker od bruinbmnd. Drink er een witte Bourgogne dij, ot een Beaujolais. FOTO's OPPLAKKEN? Veel mensen maken een vakantie foto-album. Een veelgehoorde vraag: Wat is de beste manier om foto's op te plakken? Albums met zelfkleven de bladen zijn ideaal, maar pas op, want in erg voordelige albums is soms lijm gebruikt die niet zuurvrij is. En dat levert na enkele jaren lelij ke vlekken op in uw kostbare foto's. Tweezijdig klevende stickers zijn goed maar wel bewerkelijk. Het han digste is toch de speciale fotolijm die zuur- en krimpvrij is. Gebruik deze lijm zuinig, niet zo dat er bij het aandrukken van de foto lijm aan de randen tevoorschijn komt. Misschien hebt U ze in uw bezit: oude en/of erg beschadigde foto's die U dierbaar zijn. U zou er heel wat voor over hebben als ze weer mooi en gaaf zouden kunnen worden. Dat is mogelijk want er is een bedrijf dat alles kan doen met uw foto's: bescha digingen onzichtbaar herstellen, ge deelten toevoegen of mensen/dingen van een foto verwijderen, of een ach tergrond veranderen. Het is niet goedkoop, want het kost al gauw zo'n 50,— voor een zwartwit foto, maar het is dan ook puur handwerk van een specialist. Uw fotohandelaar kan U er meer over vertellen. De Nederlander - zo blijkt uit markt onderzoek - heeft geen of heel weinig klachten over de kwaliteit van de kleurenfoto's die hij via de fotovak man heeft laten ontwikkelen en af drukken. Als je dat weet dan kun je je moeilijk voorstellen dat het nog beter kan, en toch is dat zo. De fabrikan ten van filmmateriaal hebben name lijk nieuwe films op de markt ge bracht, en deze leveren een nóg beter resultaat op dan de films die tot nu toe verkrijgbaar waren. Dat is te danken aan een aantal ver beteringen in de film. De gevoelige laag is dunner geworden waardoor een scherper beeld wordt verkregen. De nieuwe korrel is fijner en beter verdeeld, en dat geeft een natuurlij ker kleur die vooral bij huidtinten en in fijne nuances duidelijk zichtbaar is. De films leveren ook foto's op die beter belicht zijn omdat de speel ruimte voor de belichting groter is. Bovendien zijn deze nieuwe films te leveren in een hogere gevoeligheid, zodat ze ook bij minder licht toch goe de resultaten geven. Misschien hebt U de laatste tijd niet meer gefotografeerd, waardoor U bij uw eigen foto's deze belangrijke vooruitgang in kwaliteit nog niet hebt kunnen ontdekken. Uw fotohandelaar heeft deze films in huis voor alle cameratypen, zowel voor foto's als dia's. Zo'n herfstwandeling door een Veluws bofc is een onderwerp dat goed laat zien hoe de kwaliteit van de nieuwe kleurenfilms verbeterd is.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1984 | | pagina 34