BOVAG lorense 'i 3cJde best R SCHAAP apparaat HALVE PRIJZEN BIJ JOVD-delegatie bezoekt Polen BOVAG voor uw Luuk van Raalte m GARAGE ZANDER P/*» Italiaanse specialiteiten Kennemerstraatweg ^410, tel. 331426 Vittend dB vakantie deer met Handy Fith THE YOUNG ONES Rettich: meer dan een witte wortel KEURSTATION A.P.K. fir* Gespecialiseerd in Taxaties koop en verkoop huur en verhuur van bedrijfs en kantoorpanden kennemerstraatweg 111 Heiloo tel. 072-333000 - 332989 HENGELSPORT HANDY FISH HANDY FISH BERT SCHOUTEN race - tour - sportfietsen Kennemerstraatweg 99, Heiloo Tel. 072-330192 Kinder- en tienerkleding Kennemerstraatweg 386 Heiloo m.. UITKIJKPOST 9 JULI 1986 KENNEMERSTRAATWEG MÉ: Kennemerstraatweg 105 - v. Aostastraat Heiloo - Telefoon 072-330116 all-round onderhouds- en II reparatiewerk aan ALLE MERKEN automobielen. AUTO OPENINGSTIJDEN: Dinsdag t/m Zondag van 17.00-23.00 uur. Alle gerechten kunnen worden afgehaald. Kennemerstraatweg 107 1851 BC Heiloo Telefoon 072-338080 Goede parkeergelegenheid. Makelaars- en Taxateurskantoor in onroerende goederen «>sv, Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur Vrijdag koopavond, zaterdag van 8.00 tot 14.00 uur Kennemerstraatweg 123 Tel. 331843 maandag gesloten. MIELE Het meest betrouwbare adres voor al uw hengelsportartikelen Kennemerstraatweg 400A 1851 BK Heiloo, 072-336961, b.g.g. 334336 WINKELSTRAATWEG Vier leden van de Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie (JOVD) hebben twee weken geleden een werkbe zoek gebracht aan Polen. Zij deden dit op uitnodiging van de Socialistische Jongeren Organisatie in het gastland, waarmee contacten waren gelegd tijdens het wereldjeugdfestival vorig jaar in Moskou. Delegatie-leider was plaatsge noot Michiel Wigman, vice-voorzitter in het landelijke bestuur van de JO VD. Zijn reisgenoten zijn op verschillende terreinen binnen de organisatie actief, zowel nationaal als internationaal. De belangrijkste reden voor het bezoek was vooral de wil van Poolse zijde om na het bevriezen van de internationale betrekkingen in 1981 de contacten over de grens weer te herstellen. Daarnaast heeft de JOVD al vele jaren internatio nale contacten met landen in Oost en West. Een bezoek aan Polen past uitste kend in dat kader. De reis werd per trein ondernomen. Na 19 uur sporen werd het viertal gebracht naar een groot landhuis, zo'n dertig ki lometer buiten de Poolse hoofdstad Warschau. Een nogal geïsoleerde ac commodatie, waar verder geen bezoe kers waren en het personeel 's avonds wegging. Het huis is eigendom van de Poolse jongerenorganisatie, die 2,5 mil joen leden telt. De JOVD'ers kregen voor de duur van bun bezoek twee au to's met chauffeur tot hun beschikking. Mudvol Pas in Polen werd het programma voor het werkbezoek bekend. Het zat mud vol met bezoeken aan allerlei organisa ties. Al de eerste avond werd de eerste toespraak gehouden, waarbij een en- gelstalige tolk werd ingeschakeld, even als in het verdere verloop van het be zoek. Ook de eerste avond werd een be gin gemaakt met de overdaad aan maal tijden, die werden voorgeschoteld. Dit natuurlijk in schril contrast met de plaatjes, die in Nederland in de kranten hebben gestaan van lange rijen mensen, wachtend voor een stukje vlees of verse groenten. De tweede dag werd een bezoek ge bracht aan de Nederlandse ambassade, waar een uur met de ambassadeur over allerlei zaken betreffende Polen werd gesproken. Michiel Wigman ontmoette daar ook een oud-plaatsgenote, Marie ke Schuller, die vroeger in Heiloo woonde. Een dag later volgde een ontmoeting met de instantie, die zich in Polen bezig houdt met het herstel van de contacten tussen de overheid en het volk. Directe aanleiding voor de oprichting ervan wa ren de problemen rondom de verboden vakbeweging Solidariteit. Officieel wordt het bestaan van de vakbond ont kend. Inmiddels zeggen diverse wel er kende organisaties delen van de Solidariteit-eisen te hebben overgeno men. Tijdens deze ontmoeting werd door de JOVD'ers ook gediscussieerd over het liberalisme. De gesprekskoek voor deze dag was nog niet op. Er werd ook gesproken met mensen, die zich bezighouden met de in ternationale contacten van de (erkende) vakbond. Volgens Michiel Wigmari is het jammer, dat voor alle ontmoetingen in feite te weinig tijd was gereserveerd; de gesprekken waren daardoor kort en redelijk formeel. Voor contact met de bevolking was geen enkele ruimte in het programma. Nachtclub Een volgende ontmoeting volgde in een plaatsje tussen Warschau en Gdansk. De plaatselijke afdeling van de socia listische jeugdbeweging (20.000 leden!) stond het Hollandse viertal te woord. Aansluitend was er bezoek aan een nachtclub gepland in de avonduren. Daar ontmoetten de JOVD'ers een Pools parlementariër, waarmee onder andere over het instellen van een natio nale ombudsman werd gesproken. Overigens verschilde de nachtclub nau welijks van vergelijkbare lokalen in het Westen: luxueuze aankleding, moderne muziek en hoge prijzen. Onze landgeno ten vroegen zich af wat voor mensen daar kwamen, maar gelegenheid om er achter te komen was er niet. Na wederom een gesprek met een van de vele Poolse organisaties - 'één groot on doorzichtig web', aldus Michiel Wig man - werd de volgende dag een bezoek aan een textielfabriek gebracht. De werkvloer was verboden terrein, dus werd er in het kantoor van de jongere norganisatie, dat in de fabriek zelf ge huisvest was, gesproken over onder an dere automatisering. De komst van de steeds kleiner wordende chip wordt door de Polen gezien als een mogelijk heid om het gebrek aan arbeidskrachten op te lossen. Tsjernobyl 's Avonds vond het meest officiële diner van de reis plaats. De landelijk vice- voorzitter van de jongerenorganisatie was hierbij aanwezig. Er werd onder meer gesproken over de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl, het recht op arbeid, de Amerikaanse plannen voor Star Wars en de mogelijkheden voor meningsvorming ondanks vaak eenzij dige informatie. Op de voorlaatste dag van het bezoek werd de Lenin-fabriek bezocht. Dit is de grootste fabriek van Polen met bijna 50.000 werknemers. Ondermeer de in vloed van de vakbond werd besproken. Deze bleek vooral gericht op zaken als individuele belangenbehartiging, huis vesting en werktijden. Aansluitend werd het voormalige con centratiekamp Auschwitz aangedaan. Een zeer indrukwekkend onderdeel van de reis, dat enkele uren in beslag nam. De JOVD-delegatie legde daar bloemen bij een speciale gedenkmuur. Popieluszko De laatste dag gingen de vier Nederlan ders voor het eerst zonder begeleiding de Poolse hoofdstad in. Twee van hen brachten een bezoek aan de kerk van de vermoorde priester Popieluszko. Op het terrein was ook zijn graf en aan de hek ken hingen vele spandoeken met uitin gen van sympathie jegens de verboden vakbond Solidariteit. Het graf van de vermoorde priester Popieluszko met op de achtergrond de spandoeken voor Solidariteit. De beperkingen in vrijheid in het Oost blok werden nog eens benadrukt tijdens de reis terug naar Nederland. Er was nogal wat tegenwerking van Poolse zij de en later ook deden de Oostduitse au toriteiten nogal moeilijk. De officiële uitnodiging voor het werkbezoek bleek zeker toen een uitstekend middel om verder te kunnen gaan. Volgens Michiel Wigman zal het werk bezoek zeker z'n vruchten afwerpen. Een nadeel was wel dat het programma pas in Polen bekend werd, zodat van veel voorbereiding op de reis geen spra ke is geweest. Ook het semi-formele ka rakter en de geringe contacten met de Poolse bevolking drukten enigszins op de resultaten. Wel zijn de wegen voor verdere contacten geëffend. Rettich, een groentesoort die nog steeds door veel mensen aangezien wordt voor een witte wortel, is de Duitse naam voor witte ramenas. Naast rettich kennen we zwarte ramenas. Beide ramenassoorten zijn de naaste familie van de radijs. Oorspronkelijk komt rettich uit Azië en Zuid-Europa. Al in het oude Egypte (2000 jaar voor Christus) werd rettich veel gegeten. De ramenassoorten stonden ook in hoog aanzien bij de Grieken en Romeinen. Reprodukties van het gewas werden bij voorbeeld uitgevoerd in zilver, goud en lood. Lange tijd is er geen of weinig be langstelling geweest voor de teelt van rettich. In Duitsland werd de groente herontdekt en is het daar een bijzonder populaire groente geworden. Ook in ons land groeit de vraag naar de ze pittig smakende wortel. Hoewel de juiste naam dus witte rame nas is, hebben we gemakshalve de naam rettich maar overgenomen van onze Duitse buren. Rettich heeft de vorm van een winter wortel. De afmetingen kunnen nogal verschillen. Zo zijn er exemplaren van 50 cm lang maar ook van 20 cm lang (normale afmeting). Het type rettich van ongeveer 20 cm lang wordt in Ne derland geteeld. Er bestaan echter nog talloze andere vormen van rettich. Zo zijn er vormen met halflange of ronde wortels, stomp of spits aan de punt en soms rood- of blauwachtig van kleur. Rettich, pittig smakende groente De smaak van rettich is pittiger dan die van radijs, maar niet zo scherp als van zwarte ramenas. Verse rettich is sappig en knapperig. In tegenstelling tot zwarte ramenas is rettich slechts beperkt houdbaar. Net als bij radijs kan rettich door het te lang bewaren, van binnen voos worden. 'Voosheid' is een gebrek wat vooral op treedt bij temperaturen boven 25° C. Bewaar rettich in een open geperforeer de plastic zak of in rekfolie. Op een koele plaats is rettich zo'n 1-2 dagen te bewaren en in de koelkast 3-4 dagen. Rettich, een jaarrond produkt Rettich is het hele jaar verkrijgbaar. Van april tot oktober komt de groente van eigen bodem. In de winter wordt rettich uit Italië geïmporteerd. Het produkt moet vrij van grond aange voerd worden. Soms wordt het produkt aangevoerd met blad, dat erg kwetsbaar is. Vooral wanneer de bladstelen bre ken, verwelkt het blad zéér snel. Fe K-Joules/K-Cal. 0,8 mg 84/20 Gebruiksmogelijkheden van rettich Er zijn talloze variaties mogelijk voor het gebruik van geraspte rettich in rauwkost- salades, hier volgen enkele smakelijke suggesties: - rettich, grof geraspt; ananas in stukjes; zure augurken in stukjes; komkommer in blokjes, selderij fijngesneden - rettich in dunne schijfjes; rode en groe ne paprika gesnipperd; courgette in blok jes; peterselie fijngesneden - rettich grof geraspt; rode radijsjes in schijfjes; komkommer grof geraspt; groe ne paprika in reepjes; champignons ge blancheerd, bleekselderij in schijfjes; to maten in blokjes, bloemkool in roosjes, zwarte olijven, dille, bieslook en peterselie. Deze rauwkostsalades kunnen het best Duidelijk is dat rettich meer overeen komsten heeft met radijs dan met zwar te ramenas. Rettich is evenals radijs het hele jaar verkrijgbaar en beperkt houd baar. Zwarte ramenas is alleen in de wintermaanden verkrijgbaar en is zeker wel een maand te bewaren. Bij aankoop van rettich moet de wortel stevig aan voelen en het eventuele blad moet er fris uitzien. Behandeling Hoe maak je nu precies een rettich schoon? Als er blad aan de rettich zit moet dat allereerst van de rettich afge sneden worden, evenals een cm van de kop. Vervolgens de wortel schillen, goed wassen en in plakjes snijden of raspen. Door rettich te raspen komt de smaak veel sterker uit. Voor het gebruik in rauwkostsalades kan rettich grof geraspt worden of kan rettich in hele fijne reepjes of dunne plakjes gesneden worden. De Duitser bijvoorbeeld, prefereert rettich in schij ven bij een glas bier. Rettich is uiterma te geschikt voor dit bijzondere borrel hapje: rettich in stukken van 6 cm snij den, met een appelboor tot Vi cm van de wand uithollen en vervolgens vullen met paté. Rettich, een 'slanke' groente Rettich is een ideaal onderdeel van het 'slankmakers-menu', het bevat veel ge zonde voedingsstoffen en levert weinig calorieën. Per 100 g rettich: vit C 29 mg B-Caroteen (pro-vitamine A) 0,01 mg aangemaakt worden met een frisse dres sing van bijvoorbeeld olie, citroensap of azijn, zout en peper. Andere mogelijkheden met rettich zijn: - op de boterham: in plakjes of geraspt met zout en peper, of citroensap, of zure room met suiker, of in combinatie met hartig broodbeleg of kwark. - als borrelhapje: blokjes presenteren met prikker en dipsaus, of twee dunne plakjes rettich met een plak kaas ertus sen aan een prikker. - als toevoeging van aardappelpuree of stamppot van rauwe groenten (grof geraspt). Recept: Rettich-salade met appel en wortel voor 2 personen) INGREDIËNTEN: 1 rettich, 150 gram worteltjes, 1 appel, Vi kleine ui, 1 citroen, 2 el mayonaise, 3 el crème fraiche, zout, peper, 2 tl suiker. Bereiden Schil en was de rettich. Schrap en was de worteltjes. Rasp rettich en worteltjes grof, in een rauwkostmolen. Schil en snipper de appel. Vi ui pellen en héél fijn raspen. Citroen uitpersen. In kommetje doen: citroen sap, mayonaise, crème fraïche, suiker, zout, peper en geraspte ui. Tot sausje roeren. In saladekom doen: rettich, ap pel, wortel en appel. Sausje luchtig door salade scheppen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1986 | | pagina 4