Kindervertelling
Het eigenwijze kerstboompje
Razor Blade, Herman Brood
en Powerplay in Akersloot
Er zijn veel meer soorten
paddestoelen dan alleen
maar de champignon
Een witte
in Indonesië
X
Goede wijn
behoeft geen krans,
maar wel
een goed glas!
f*
UITKIJKPOST 17 DECEMBER 1986
Herman Brood is met zijn oude muzikale maatjes de topattractie bij Dan
cing De Vriendschap in Akersloot.
Drie popconcerten binnen een week in
dancing De Vriendschap te Akersloot.
Op tweede kerstdag treedt Razor Blade
voor het voetlicht. Over deze formatie is
al zo veel geschreven dat je kunt
volstaan met de mededeling dat zij weer
een geheel nieuwe show op de planken
zullen brengen. En wie deze formatie
wel eens aan het werk heeft gezien, zal
moeten beamen dat zij op eenzame
hoogte staan wat betreft de show die zij
rondom de muziek brengen.
Een dag daarna, dus op zaterdag 27 de
cember, zal de bekende formatie Po
werplay zijn beste beentje voorzetten op
de bühne van De Vriendschap. Power
play is geformeerd rondom Jantje van
der Mey, vroeger maatje van Leo Klaa-
se en Peter van Straaten, die hun heil in
een andere groep hebben gezocht. Jan
van der Mey is verder gegaan met een
stel uitstekende muzikanten en de for
matie staat borg voor een fantastisch
avondje echte rock and roll.
Wie ook de echte rock and roll hoog in
het vaandel heeft, is Neerlands meest
beschreven popmuzikant Herman
Brood. Hij treedt zaterdag 3 januari we
derom op de planken in deze dancing,
waar hij zo ondertussen kind aan huis
is. Herman Brood heeft zijn oude for
matie weer bij elkaar weten te halen,
waarmee hij op dit moment door Duits
land aan het toeren is. Met Danny La-
demacher, David Hollestelle, Rudy En-
gelbert en Ani Meerman viert hij mo
menteel triomfen in de grote zalen van
onze oosterburen. Een echte avond vol
met prima rock and roll zoals alleen
Herman Brood dat kan brengen op za
terdag 3 januari.
Dit optreden en de twee eerder genoem
de optredens zijn te bezoeken voor
slechts 25,- tezamen, dus voor de
mensen die goede rock voor een betaal
bare prijs willen, is dit de kans: Razor
Blade, Powerplay en Herman Brood sa
men voor 25 piek.
Natuurlijk zijn voor het optreden van
Herman Brood ook losse kaartjes ver
krijgbaar en ook als je de andere optre
dens alleen wilt bezoeken kan dat.
Kaartjes zijn verkrijgbaar bij o.a. Free
Record Shop en Ypma in Alkmaar en
natuurlijk bij de Vriendschap in
Akersloot. Telefonisch kunt u kaarten
bestellen onder nummer 02513-12866.
In het grote bos, hier ver van
daan, stonden een paar dennebo-
men bij elkaar. Naast een dikke,
grote boom stond een heel klein
boompje. Het kleine boompje zei:
'Als ik later groot ben, trek ik de
wijde wereld in'.
Maar Grootvader, die er vlak
naast stond, was het daar niet
mee eens. 'Je bent nog veel te
klein. Je moet eerst goed je best
doen. Je moet de zonnestralen op
vangen, de regen opdrinken en
vechten met de wind. Daar word
je groot en sterk van'.
Natuurlijk had Grootvader wel ge
lijk, maar het kleine boompje was
op dit plekje in het bos toch wel
uitgekeken. Het wou zou graag
eens weten waar de bijtjes en de
vlindertjes naar toe gaan.
'Ik kan het ze niet vragen, want
ik heb alleen maar groene naald
jes en geen bloemen. Bij mij ko
men ze dus niet'.
'Als je doet wat ik zeg, word je
heel erg groot en kan je over het
hele bos kijken, 't Is heel gevaar
lijk daar in de grote wereld', zei
Grootvader.
'Maar toch wil ik weg', antwoord
de het eigenwijze denneboompje.
Het werd winter en het sneeuwde,
op alle groene takken van het ei
genwijze denneboompje lag een
dikke laag sneeuw.
In dat zelfde bos liep ook een
man zijn hond uit te laten. Toen
hij langs het kleine denneboompje
liep, dacht hij: 'Dit is nou een
prima kerstboompje voor thuis'.
Hij trok het boompje uit de
grond, nam het mee en legde het
achter in zijn auto, die verderop
geparkeerd stond.
Het denneboompje was helemaal
opgewonden. 'Zou dit dan toch
het grote avontuur worden? Het
ruikt hier wel vies en het is.hier
wel erg donker', dacht het
boompje. 'Maar vooruit, niet
bang zijn. Dit wilde ik nu al die
tijd en nu is het zo ver. Wat zou
Grootvader wel zeggen!'
Wat hoorde het toch een rare ge
luiden, belgerinkel, toeters! Maar
het boompje was dan ook nog
nooit in de grote stad geweest.
Eindelijk stopte de auto en uit het
huis kwamen twee kinderen ge
hold. 'Wat een mooi boompje!
Mag het al naar binnen?', vroegen
ze aan hun vader.
'Nee', zei vader, 'het is nog veel
te vroeg'. Het boompje werd te
gen de schuur in de tuin gezet en
bleef alleen achter. Bijna moest
het een beetje huilen, want dit
vond hij helemaal niet leuk.
Dagen bleef het boompje eenzaam
en alleen buiten liggen. Maar op
een dag kwamen de man, de kin
deren en de hond naar buiten. Ze
pakten het boompje op en namen
het mee naar binnen.
'Wat een prachtig boompje', zei
de moeder. 'Dat mogen jullie
gaan versieren'. Vader zette het
boompje in een bak met aarde en
het kreeg een ereplaats in de
huiskamer.
Bovenop het kruintje van de
boom werd een glanzende piek ge
zet en iederen was druk in de
weer om het boompje zo mooi
mogelijk te maken. Zilveren bal
len en slingers, ja er kwam zelfs
een mooi gekleurd vogeltje in de
boom, maar dat kon natuurlijk
niet praten. Er kwamen ook nog
een kerstklokje en een sneeuw
mannetje in te hangen en tot slot
allemaal kaarsjes.
Wat voelde het boompje zich ge
wichtig en trots. Iedereen zei:
'Oh, wat een prachtige kerst
boom!' Ze zongen liedjes bij de
boom en het was warm en gezellig
in het huis. Het boompje had het
best naar z'n zin.
'Heb ik toch m'n zin gekregen en
Grootvader niet', dacht het
boompje. En het bleef nog een
week lang heel tevreden en blij in
het huis met de hond en de kin
deren.
Maar op een avond was er een he
leboel geknal buiten. Het huis
rook naar oliebollen en de mensen
wensten elkaar het beste toe voor
het nieuwe jaar.
De volgende dag kreeg het kerst
boompje de schrik van z'n leven.
Want juist nu hij het zo fijn vond
en zo mooi was, begonnen ze de
mooie ballen weer in doosjes te
doen, de slingers werden wegge
haald en het kerstboompje werd
weer helemaal kaal. Ook merkte
hij dat er een heleboel van zijn
naalden op de grond lagen. Wat
voelde het boompje zich onge
lukkig!
En of dit allemaal niet erg genoeg
was, legden ze hem gewoon op
straat, naast de vuilniszakken. Het
boompje huilde tranen met tuiten.
Daar lag hij nu, wat moest hij be
ginnen. Een grote denneboom kon
hij niet meer worden. Zijn wortels
waren weg, hij had geen naalden
meer. 'Oh, had ik nu toch maar
naar Grootvader geluisterd'.
Toen kwam er een stel jongens
voorbij. Ze pakten het kerst
boompje bij z'n kruintje en trok
ken het op de fiets achter zich
aan. 'Die gaan we verbranden',
riepen ze.
Maar even later werd hun aan
dacht afgeleid door iets anders en
het kerstboompje werd zomaar
voor een huis op straat neerge
gooid. Weer was het boompje
alleen.
Maar er kwam een mevrouw naar
buiten. Ze mopperde. 'Die jeugd
van tegenwoordig Ze nam het
bedroefde kerstboompje op en
legde het achter in de tuin.
Toen het voorjaar kwam pakte ze
het kale boompje op en plantte
het in de border. 'Wat een onzin',
dacht het boompje. 'Ik kan toch
niet groeien'.
Maar de mevrouw maakte alle
maal gaatjes in de grond om het
boompje heen en stopte daar
zaadjes in. Daar kwamen na enige
tijd allemaal kleine plantjes uit en
die groeiden en groeiden
Gelukkig stond daar het kale
kerstboompje, want daar konden
ze zich aan vasthouden. Ze groei
den tot boven aan toe. Het hele
boompje werd groen en na ver
loop van tijd kwamen er allemaal
bloemen in. Er kwamen bijtjes en
vlinders en vogels en het eigenwij
ze kerstboompje dacht: 'Het is net
of ik allemaal bloemen van mezelf
heb'.
Zo liep het avontuur van het ei
genwijze kerstboompje toch nog
goed af.
NIEUWS VAN OUD HEILOO
Onze vereniging kan met voldoening te-
rug zien over het jaar 1986. Er zijn wel
enkele leden afgevallen doch daartege-<|
nover zijn er ook weer nieuwe leden bij-
gekomen, zodat het ledenaantal stabiel
blijft. Weet u dat het lidmaatschap vanjj
Oud Heiloo een aardig cadeau is om te8
geven (bijvoorbeeld voor de Kerst, ver-|j
jaardagen, enz.)? U kunt een aardige
kaart bekomen welke als cadeaubon ge-||
bruikt kan worden. De penningmeester
Jan van Tiel, Holleweg 37, zal het gaar-*
ne voor u verzorgen. Contributie isj
16,50 per jaar.
We willen u er nog even op wijzen dat
de expositie over het klooster van Eg-
mond nog korte tijd te bezichtigen is op
de bekende dagen: dinsdagavond en g
zaterdagmiddag.
Tot slot nog even attentie voor de map— 1
jes met 4 kaarten van Oud Heiloo voor 8
verzending voor Kerst en Nieuwjaar, g
Van de eetbare paddestoelen is de
champignon het bekendst. Gebrek aan
informatie over andere paddestoelen
weerhoudt de doorsnee-consument er
van om andere soorten te kopen. Jam
mer, want het paddestoelenassortiment
is de laatste jaren enorm uitgebreid.
Reuzechampignon, oesterzwam, can
tharel, grotchampignon, eekhoorntjes
brood, trompêt de mort: allemaal eet
bare paddestoelen die verkrijgbaar zijn
en waarmee de heerlijkste gerechten te
maken zijn.
De oudste overgeleverde paddestoelre
cepten dateren van het begin van onze
jaartelling. In diverse boeken uit die tijd
zijn talloze paddestoelrecepten gevon
den. Het is nu moeilijk voor te stellen
hoe men in die tijd de paddestoelen ver
eerde. Paddestoelen waren het toppunt
van culinair genot bij grote diners. De
bereiding werd niet overgelaten aan sla
ven, de gastheer maakte de gerechten
zelf. Op de marktqn werden paddestoe
len als kostbaarheden verhandeld en
door rijke mensen duur betaald.
In tegenstelling tot die tijd heeft men nü
over het algemeen moeite om pad
destoelen goed te bereiden. Als we het
één en ander over paddestoelen weten is
dit niet meer nodig, want door een een
voudige en juiste behandeling zal de
paddestoel zélf z'n volle smaak aan het
gerecht geven.
Mysterieuze plant
Paddestoelen zijn, vergeleken met ande
re planten, merkwaardige produkten
van moeder natuur. Zo missen ze blad
groen, een stof waarmee groene plan
ten, onder invloed van zonlicht, hun ei
gen voedsel maken. Paddestoelen halen
hun voeding uit organische stoffen als
rottende bladeren en hout, door middel
van een wijdvertakt net van fijne dra
den, het zogenaamde mycelium. De on
dergrondse mycelium, ook wel zwam-
vlok genoemd, is de eigenlijke plant. De
paddestoel is het bovengrondse vrucht
lichaam, dus maar een deel van de
plant. Paddestoelen groeien op scha
duwrijke plaatsen. Vooral in bossen,
weilanden, grotten en andere plaatsen
met weinig zonlicht.
Paddestoelen zijn in het verleden nogal
eens het onderwerp geweest van legen
den en bijgeloof. Geheimzinnig werden
ze gevonden, omdat ze vaak 's nachts
verschenen en ogenschijnlijk geen voed
sel nodig hadden.
Het plukken van paddestoelen in de
vrije natuur is niet zonder gevaar. Wie
niet deskundig is, loopt het risico om
giftige paddestoelen te plukken. Ook de
aantasting van het milieu kan van in
vloed zijn op de eetbaarheid van pad
destoelen. Bossen hebben namelijk een
filterfunctie. Dat wil zeggen dat zware
metalen zich opstapelen in de bodem.
Paddestoelen zullen deze stoffen ook
opnemen.
Lange tijd hebben veel mensen gemeend
de giftigheid van paddestoelen te kun
nen aantonen door een zilveren lepel
rtiee te koken met het gerecht, de lepel
zou dan zwart worden. Dit fabeltje is
velen al slecht bekomen! Het plukken
van paddestoelen is in Nederland dan
ook verboden.
Meest populaire soorten
Zoals eerder genoemd is de champignon
de meest bekende paddestoel in ons
land. Daarnaast zijn er vele andere
soorten, die vers verkrijgbaar zijn. Bij
aankoop moeten verse paddestoelen er
vers en goed uitzien. Koop nooit oude,
bedorven, wormstekige of natte pad
destoelen. Ze hebben geen smaak meer
en kunnen schadelijk zijn voor de
gezondheid.
De paddestoelen zijn het lekkerst als ze
zo snel mogelijk na aankoop bereid
worden. Ze zijn eventueel nog 1 dag
na aankoop te bewaren, in een geperfo
reerde, open plastic zak in de koelkast
of op een koele en donkere plaats.
Waren paddestoelen vroeger typische
herfstprodukten, met de tegenwoordige
kweekmethoden zijn de meeste soorten
het hele jaar verkrijgbaar. Of ze worden
geïmporteerd uit o.a. Italië of Frankrijk
of ze worden gekweekt in ons eigen
land.
Bekende soorten zijn:
Champignon: kleine, witte paddestoel
met talloze mogelijkheden.
Reuzechampignon: grote champignon,
de doorsnede van de hoed varieert van
5,5-11 cm. Leent zich uitstekend voor
het vullen met vlees, kaas of groenten.
Grotchampignon: wordt in grotten ge
kweekt, de paddestoel is iets kleiner dan
de gewone champignon en de smaak is
iets beter.
Oesterzwam: dit is eigenlijk een boom
paddestoel. In Nederland worden ze te
gen balen tarwestro gekweekt. Jonge
exemplaren zijn het lekkerst. Er bestaan
2 variëteiten. De lichtpaarse oester
zwam, ook wel tongetjes-oesterzwam
genoemd (de smaak doet iets denken
aan gebakken zeetong) en de grijze
oesterzwam, ook wel kalfsoesterzwam
genoemd (smaak lijkt iets op gebraden
kalfsvlees). De lichtpaarse soort is ver
krijgbaar gedurende de wintermaanden,
de grijze soort is verkrijgbaar geduren
de de zomermaanden. De oesterzwam is
tevens gedroogd verkrijgbaar. Het
voordeel van de oesterzwam is, dat hij
niet slinkt tijdens de bereiding en hij is
vrij lang houdbaar (wel enkele dagen in
de koelkast).
Cantharel of Hanekam: een paddestoel
met een trechtervormige hoed en een
korte, stevige steel. De kleur is oranje
geel. De smaak is iets kruidiger dan de
champignon.
Eekhoorntjesbrood: buisjeszwam met
licht- tot donkerbruine hoed. Deze pad
destoel wordt veel gebruikt in de Duitse
keuken. Het is een kruidige paddestoel,
die tevens gedroogd verkrijgbaar is.
Truffel: meest exclusieve paddestoel,
deze soort is in smaak niet te overtref
fen door een andere soort. Het vruchtli
chaam groeit onder de grond en wordt
opgespoord door afgerichte varkens en
honden. Ze zijn erg zeldzaam en daar
om erg duur. Een paar truffels in een
gerecht geven al een buitengewone lek
kere smaak aan dat gerecht. Deze soort
is afkomstig uit Frankrijk en is daar be
roemd voor het gebruik in ganzelever-
paté's.
Trompet de la mort (hoorn van over
vloed): een aromatisch en smakelijke
paddestoel. Geschikt voor het gebruik
als groente en geschikt als vervanger
van de dure truffel in paté's.
Shi-take: meest gekweekte paddestoel
ter wereld. Deze soort komt meestal ge
droogd in de handel en is afkomstig uit
China en Japan. In de Oosterse keuken
is deze paddestoel onmisbaar.
Behandeling in de keuken
Paddestoelen moeten op de juiste ma
nier behandeld worden wil de smaak be
waard blijven en het beste tot zijn recht
BROEKMAN MAKELAARDIJ
OP SCHOT
In een sportief gespeeld duel heeft
Broekman Makelaardij zijn hoge posi
tie op de ranglijst tegen het Castricumse
De Oude Schimmel volledig waar ge
maakt. Ondanks dat het niet op zijn
sterkst uitkwam ging de 6-1 winst toch
naar de Egmonders.
Binnen 10 minuten stond Broekman
Mak. al met 0-2 voor via doelpunten
van Pieter Res. Deze snelle achterstand
zat de Oude Schimmel niet lekker, men
trachtte Broekman Mak. onder druk te
zetten, maar diens verdediging met de
weer teruggekeerde Ab Boendermaker
als 'rust-brenger' gaf geen krimp.
Broekman Mak. kwam vaak gevaarlijk
door, maar de Oude Schimmel-doelman
stond steeds goed op z'n post. Alleen te
gen de inzet van Kees Bijman was hij
niet bestand, 0-3.
In de tweede helft een zelfde wedstrijd
beeld, waarbij Broekman Mak. regel
matig op de helft van de tegenstander te
zien was. Wim Twisk bracht dit kracht-
verschil tot uiting en scoorde 0-4.
De laatste 10 minuten van deze matige
wedstrijd brachten weer wat opleving.
Kees Bijman bracht in een weer war van
benen het verschil opnieuw op 4 doel
punten 1-5. Pieter Res mocht 10 secon
den voor tijd zijn derde en Broekmans
zesde doelpunt score, zodat deze door
scheidsrechter Jan Duinmeyer goed ge
leide wedstrijd in Broekman Makelaar
dij 'n heel terechte winnaar kreeg.
komen in de gerechten. Als hoofdregel
bij het schoonmaken geldt, dat lang
wassen vermeden moet worden. Ge
woon wassen moet alleen gebeuren in
die gevallen wanneer het écht nodig is.
Paddestoelen bevatten namelijk van na
ture veel water en als ze in aanraking
komen met water nemen ze extra water
op.
Bij het bakken of smoren komt dan te
veel vocht vrij. Om dit vocht te verdam
pen moet het gerecht te lang doorko
ken, waardoor de paddestoelen taai en
hard kunnen worden. Laat men pad
destoelen lang in water liggen, dan stro
men de aromatische stoffen weg, waar
door er niets meer overblijft van de
heerlijke smaak.
Het schoonmaken kan op de volgende
manier: beschadigde plekjes wegsnijden
met een scherp mesje, vervolgens met
een droog doekje de paddestoelen
schoon vegen. Zijn de paddestoelen niet
schoon genoeg, dan kunnen ze heel snel
onder een koude kraan afgespoeld
worden.
Voor soepen en sauzen, de paddestoelen
in dunne schijven snijden, voor groente
in grovere stukken. In gemengde ge
rechten kleine paddestoelen heel laten,
grote exemplaren in vieren snijden of in
achten of in dikke schijven.
Bij braden, bakken of grillen, de hoed
heel laten of deze in schijven van Zi cm
snijden. Paddestoelen voor salades in
z'n geheel koken, na afkoelen in dunne
plakjes snijden. Voor de kooktijd van
paddestoelen kunt u rekenen op 8-12
min.
Voor gedroogde paddestoelen kunt u
ervan uitgaan dat 50 g gedroogd over
eenkomt met 500 g vers. Gedroogde
paddestoelen kunnen 1 avond van tevo
ren in de week worden gezet. Het wee-
kwater kan gebruikt worden bij de
bereiding.
Weliswaar is het lang geleden dat wij
Kerstmis vierden in Indonesië, maar de
laatste jaren komen steeds meer herin
neringen naar boven aan de jeugdjaren
van weleer (tempo doeloe). Misschien
omdat we er nu over mógen praten en
gehoor vinden bij onze kinderen en de
Nederlanders, die zich aanvankelijk af
keerden van onze Indische beleveniseen.
Er is daarbij ook een tijd van voor de
oorlog, die ons herinnert aan vele dier
bare gebeurtenissen. Eén van die herin
neringen is een Kerst-viering op de Bli-
tarweg 11a in het vroegere Batavia. Na
de enorme opwinding van het
Sinterklaas-gebeuren kwam nu de peri
ode van voorbereiding van het
Kerstfeest.
Voor ons gezin was dat ook de spanning
van het 'pak' uit Holland, van grootou
ders en tantes. Iedere dag was er dat op
windende gevoel: als we straks uit
school komen, zijn er misschien ka-
dootjes uit het land waar je ouders ge
boren waren. Vage herinneringen aan
het verlof in Holland spraken natuurlijk
een woordje mee. Daarginds was het
koud en er lag ijs op de sloten en overal
een sneeuwwit kleed over velden en
wegen.
De tijd voor Kerstmis in Indonesië was
ook de tijd van de natte moeson. Af en
toe mochten we met de overburen mee
in de auto en zo naar school. Ook wel
eens werden we overvallen door een re
genbui onderweg naar school en dan op
de fiets natuurlijk. Een fiets was on
denkbaar in je leven in Indonesië. En
heel soms mochten we met zijn drietjes
met de becak naar school. Dat was het
fijnste van alles. Zo onder dat dakje te
zitten van het driewielige karretje'*was
zo knus en spannend! Dat de man die
ons vervoerde een vreselijk vermoeiende
job had, drong bij ons kinderen nog
niet door.
In de maand december werden overal de
Indonesische kerstbomen, de cemara's,
vervoerd. Op school werd de naald
boom geplaatst in de overdekte speel
plaats in een hoek. Door de leerkrach
ten en de oudste leerlingen werd hij op
getuigd. Buiten was het vaak schemerig
door de wolkenhemel en dan waren die
kaarsjes en vooral het engelenhaar pr
achtig, prachtig!
De schoolopzichter, uiteraard een Indo
nesiër, stond tijdens de Kerst-viering
met een lange stok in zijn handen. Bo
venop die stok een enorme prop lappen
en naast de 'sekolah' een emmer met
water. Met spanning keken we toe of er
niet een kaarsje brand veroorzaakte. De
liederen, die we zongen, waren
meerstemmig ingestudeerd en de herin
nering aan dat 'In exelcis deo' vergeet ik
nooit meer!
Na de Kerst-viering op school was er na
tuurlijk ook thuis van alles aan de hand:
het pak uit Holland was gearriveerd!
Voor zusje en mij uiteraard poppen met
echt haar, sigaren voor vader, eau de
cologne voor moeder en broerlief ont
ving tekenmateriaal, geloof ik. Natuur
lijk zat er nog meer in het pak, maar
wat het allemaal precies was, is me
ontschoten.
De vakantie betekende voor ons het
Hollandse feest thuis. Eerste Kerstdag
waren de meeste gezinnen thuis. Maze
len en de bof tierden welig en menig
kind lag tijdens de Kerst-viering op de
bank naast de 'kerstboom'.
Ook in de huizen waren cemara's op
gesteld. Meestal waren dat takken van
die immense bomen. Een tak had iede
reen wel, met de echte kaarsjes en
beslist zilveren ballen. Soms waren dat
ballen met van die prachtige afbeeldin
gen erop: een landschap met een kerkje
of een boerderij. Zacht klingelende
klokjes en het trompetje waar je echt op
kon blazen.
Het diner was echt Hollands op deze en
alle andere Eerste Kerstdagen bij ons
thuis. Aardappels met doperwtjes en
vermecelli-soep met balletjes vooraf.
Meestal gebraden wild, dat door mijn
vader meteen als biologieles werd ge
bruikt: ontleden en het skelet in elkaar
flansen, Wij zijn ons hele leven behept
geweest met het benoemen van allerlei
skeletdelen tijdens onze vele wandelin
gen in de natuur. Mijn vader was en is
nog bioloog tot in zijn haarwortels.
Enfin, de pudding met vruchtjes en sap
was het slot van onze Kerst-maaltijd en
daarna kwam het ware Kerstfeest. Allen
zaten in de huiskamer om de boom ge
schaard. Ook hier weer de vochtige
kaarsendover naast vader. Schuchter
klonken onze stemmen, want de span
ning voor brand zat er goed in.
Heerlijke eigen gebakken koekjes. Eén
van de weinige keren dat moeder de
scepter zwaaide in de keuken en wij
mochten helpen. En zelfgemaakte advo
caat van eieren en arak. Een glaasje met
veel slagroom mochten wij proeven.
Tot slot het Kerstverhaal. Natuurlijk
speelde dit zich af in een land van ijs en
sneeuw, sleetje rijden en bittere kou.
Het verhaal uit het boek 'De Kerstspro
ken' uit het pak uit Holland. Alle kaars
jes waren inmiddels half opgebrand en
gedoofd, want Tweede Kerstdag kwam
ook nog! En buiten gutste de regen, ra
men en deuren waren dicht. Een heel
warme en gezellige eerste Kerstdag in
Indonesië.
Onkie den Hoed
GEVONDEN VOORWERPEN
Gevonden: vlaggestok; lipssleutel; bok
je; lichtblauwe handschoen; kinderhor
loge; sleutel aan ring; gouden kettinkje;
sleutel in etui; 2 sleutels; pas 65 t.n.v.
A. Koning; fietspomp; gouden dames
horloge; sleutelbos met 5 sleutels; brui
ne portemonnee; sleuteltje; fietssleutelt-
je; bruine handschoen; 2 blauwe hand
schoenen; bos sleutels met label; zilve
ren oorhanger; 2 suède handschoenen;
schooltas met konijnenkop; zwarte por
temonnee; paarse oorbel; 3 sleutels;
leesbril en een fietssleuteltje.
Goederen afhalen op woensdag- en za
terdagmiddag tussen 14.00 - 16.00 uur,
bij het politiebureau.
Waar kijkt u naar als u een glas koopt?
Naar de vorm? Naar de prijs? De ver
pakking? Of bekijkt u allereerst of het
glas wel functioneel is? Voor sommige
mensen is het uitzoeken van drinkglazen
een kwestie van gevoel. De vorm van
het glas moet aanspreken. In een oog
opslag wordt dikwijls besloten welk glas
men aanschaft. Of het ook nog functio
neel is, komt dan niet aan de orde.
Glas heeft een hele lange geschiedenis.
Uit opgravingen is gebleken dat het al
zo'n 1500 jaar voor Christus door de
Egyptenaren werd vervaardigd. De glas
blaaskunst bestond toen nog niet. Die
werd veel later, zo rond het begin van
onze jaartelling, uitgevonden. De Ro
meinen namen de kunst van het glasbla
zen over en brachten haar tot verdere
ontwikkeling.
Vanaf de elfde eeuw is er een opleving
van de glasindustrie in Venetië. Het Ve-
netiaanse glas beheerst tot het einde van
de 17e eeuw de markt en in andere Eu
ropese landen wordt het Venetiaanse
voorbeeld zo goed mogelijk gevolgd. In
Nederland en Noord-Frankrijk zijn,
rond het jaar 1600, bijna alle glasmanu-
facturen in handen van de broers Henri
en Léonard Bonhomme, beroemd om
de hoge kwaliteit van hun produkten.
Kristal
Uit Engeland en uit Bohemen komt iets
anders. Een nieuwe glassoort: kristal,
dat een hogere helderheidsgraad heeft
en zich daarbij uitstekend leent voor de
vele versieringen die in de 17e en 18e
eeuw in de wereld van het glas het mo
debeeld bepalen. De prachtig versierde,
kostbare drinkglazen blijven heel lang
het voorrecht van de rijken.
Maar tijden en gewoonten veranderen.
Eerst langzaam, maar al gauw sneller
gaan vanaf 1960 meer mensen de drank
jes van de rijken drinken. De glasfabrie
ken zijn dan al begonnen drinkserviezen
te vervaardigen die betaalbaar zijn. In
de 20e eeuw worden er glazen ontwik
keld die qua vorm op de functie van het
glas zijn afgestemd.
Geur van wijn
Waarom is het zo belangrijk om wijn
uit het juiste glas te drinken? Die vraag
is snel beantwoord. Omdat zelfs een
goede wijn, in het verkeerde glas ge
schonken, reukloos en smaakloos
wordt. En om die geur en smaak gaat
het uiteindelijk allemaal. Natuurlijk
komt daar nog een aantal punten bij,
zoals de temperatuur van de wijn, de
helderheid van het glas en niet te verge
ten de hoeveelheid wijn in het glas.
Het oog wil ook wat, dus moet een glas
helder en vooral neutraal van kleur zijn.
De kleur van de wijn moet goed beke
ken en beoordeeld kunnen worden,
want deze openbaart veel over het type
wijn dat u drinkt, zoals bijvoorbeeld
zijn samenstelling, herkomst en leeftijd.
Functioneel glas
Een functioneel glas is aan de onder
kant van de kelk voldoende breed om de
wijn in de gelegenheid te stellen zijn
geurige bouquet te ontvouwen. De rand
van het glas mag daarentegen niet zo
wijd zijn dat de geur onmiddellijk weer
vervliegt. Een iets taps toelopende bo
venkant draagt ertoe bij dat u lang van
de heerlijke geur kunt genieten en dat
verhoogt de smaak.
Bovendien moet het glas goed hanteer
baar zijn en dat betekent dat de steel
lang genoeg moet zijn. Wijnglazen met
lange stelen zijn momenteel veel ge
vraagd en dat is niet verwonderlijk, als j
je ziet hoe elegant zo'n glas kan zijn.
Een wijnglas wordt overigens uitslui
tend aan de steel of de voet vastgehou
den, nooit aan de kelk. Er mogen name
lijk geen vingerafdrukken op het glas
verschijnen en het is niet uitgesloten dat
u uw hand ruikt (zeep, sigaretten, hand-
creme) in plaats van de wijn.
Speciale drankjes
De vorm van het cognac-glas is zo ver
weven met de functionaliteit ervan, dat
niemand daar meer bij stilstaat. Door
de korte steel en brede onderkant past
het glas precies in de handpalm. Cognac
vereist dat u het glas iets verwarmt met
de hand, zodat het prachtige aroma los
kan komen, terwijl u de drank in het
glas laat ronddraaien. In Engeland
wordt zo'n glas ook wel snifter" ge
noemd (een glas om aan te snuiven dus).
Het port-glas is meestal een gewoon,
klein wijnglas. Vooral rode port heeft
dikwijls een bijzonder aangenaam bou
quet en verdient een glas waarin dit tot
zijn recht komt. Omdat een versterkte
wijn zoveel zwaarder is dan gewone
wijn, drinkt u er veel minder van en
hoeft het glas niet groot te zijn, terwijl
het niet speciaal taps hoeft te lopen.
Verfijnde geur
Een sherry-glas is in zijn geheel kleiner,
maar naar verhouding hoger en smaller
dan een wijnglas. Een droge sherry, zo
als een mooi Fino of Manzanilla, is deli
caat en heeft een verfijnde geur. Eigen
schappen die hoge eisen aan het glas
stellen.
Bij champagne, spumante en andere
mousserende wijnen heeft u in principe
de keuze uit twee heel verschillende gla
zen: de flüte en de coupe. De gracieuze
flüte is natuurlijk heel feestelijk om te
zien en heeft de eigenschap de delicate
geur van de wijn goed vast te houden,
terwijl de wijn lang blijft mousseren.
Zoals u ziet zit er nog heel wat aan vast
aan een goed glas, vandaar dat de glas
fabriek Leerdam, die reeds vele jaren
zich toegelegd heeft op het creëren van
mooi en functioneel glas, zegt: ,,Kijk de
volgende keer voordat u uw glas vol
schenkt eens naar het lege glas, want
een mooi glas is een stuk geschiedenis en
cultuur!"