verheerlijli kerstgebak Tiramisu: Italiaans dessert Gevulde halkoen Wat eten we met kerst ffildsoep of hubertussoep Salade van oesterzwammen en champignons ^Amerikaanse kerstcake* *Christmas pudding (voor 4 personen) Gehakt- Basisrecept gevulde champignonvulling kalkoen PAGINA 18 UITKIJKPOST 18 DECEMBER 1991 Een werkelijk overheerlijk Italiaans toetje waar u, door de Roer de crème fraïche en de dikke lange vingers als ingrediënt, letterlijk uw vingers bij kunt kwark door elkaar. Doe de eidooiers aflikken. samen met de suiker en 3 eetlepels warm water in een kom en klop het Benodigdheden (voor zes perso- mengsel met een mixer in ca. 10 nen): minuten dik en romig. Roer het 450 gram magere kwark, 1/8 I crè- kwarkmengsel door het eidooier- me fraiche, 4 eidooiers, 100 gram mengsel. fijne kristalsuiker, 5 eetlepels zeer Roer de koffie en de likeur door sterke koude koffie (eventueel van elkaar en besprenkel hiermee de oploskoffie), 3 eetlepels koffielikeur, lange vingers. 1 pak lange vingers, ca. 3 eetlepels Schep eeri laagje van het kwark- chocoladevlokken. mengsel in een lage rechthoekige (glazen) schaal en leg daarop een Bereidingswijze: laagje lange vingers. Herhaal deze Bekleed een vergiet of zeef met laagjes en eindig met een laagje van een natgemaakte en uitgewrongen het kwarkmengsel. (thee)doek en zet het geheel op een Laat de tiramisu in de koelkast pan. Schep de kwark in de doek en opstijven en bestrooi hem vlak voor Tiramisu, een heerlijk romig nage- laat deze in ca. 4 uur uitlekken tot het serveren met de chocoladevlok- recht er nog ca. 250 gram kwark over is. ken. Het blijft moeilijk, wat zullen we eten met kerst? Waarom denkt u dat alle restaurants zijn volgeboekt Om uw keuze te vereenvoudigen geven we enkele smakelijke losse recepten die op uw kersttafel zeker niet zullen misstaan. Bereidingstijd 40 minuten. Wachttijd ca. 2 uur. Benodigdheden: ca. 500 gr. wildrestjes, 1,5 I water, selderie, 1 dikke prei, peterselie, zwarte peper, tijm, halve eetlepel mosterd, 1 eetlepel boter, zout. Verwarm de boter in een diepe pan en bak hierin het kleingesneden wild rondom bruin. Voeg het water met de kruiden en de kleingesneden prei toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep ca. 2 uur trekken. Zeef nu de soep en haal het vlees van de botjes. Doe het vlees, ontdaan van de botjes, weer terug in de pan en verwarm de soep. Breng hem op smaak met zout, peper en worces- tersaus. Voeg eventueel een scheutje Madeira toe. Een fris en smakelijk voorgerecht, aan te bevelen als tussengang bij zware gerechten. Benodigdheden: 150 gr oesterzwammen, 250 gr champignons, sap van een halve citroen, 4 tomaten. Voor de dressing: 1 sjalotje, 1 teen tje knoflook, wat fijngeknipte bies look, zout, peper, 5 eetlepels (olijf olie, sap van een halve citroen, 1 theelepel suiker. Champignonsalade: een fris, sma kelijk voorgerecht Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in repen. Kook deze 2 minuten voor en laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken. Be sprenkel ze met het citroensap. Snijd de tomaten in parten. Roer de ingrediënten door elkaar en leg het mengsel in een schaal. Maak de dressing door het sjalotje en de knoflook fijn te hakken en met de overige ingrediënten te vermen gen. Schenk de dressing over de salade en laat deze een half uurtje intrekken. Benodigdheden: 100 gr champignons, 1 ui, 2 sneetjes witbrood, 1 teentje knof look, 25 gr boter of margarine, 250 gr gehakt, zout, peper, nootmus kaat, 10 takjes selderij, 10 takjes peterselie, 1 ei, 4 eetlepels slag room. Bereiden: Champignons schoonmaken en grof hakken. Ui pellen en fijnsnipperen. Brood verkruimelen. In pan helft van de boter verhitten. Ui ca. 3 minuten fruiten. De knoflook boven de ui uitpersen. Champignons toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. In de koekepan de rest van de boter ver hitten. Hierin het gehakt rul bakken. De champignons en brood erdoor roeren. Zout, peper en snufje noot muskaat toevoegen. Gehakt in de kom doen en laten afkoelen. Blaad jes van de selderij en peterselie fijnknippen. In kommetje ei losklop pen met slagroom. De kruiden en ei door het gehaktmengsel mengen. Hiermee de kalkoen vullen. Gevulde kalkoen: misschien niet origineel, wel erg lekker. Benodigdheden: Vulling (zie recept), 1 verse kalkoen a 1800 gr, zout, peper, 100 gr boter of margarine, 100 gr ontbijtspek (plakjes), haakkatoen, 1 koekepan, 1 braadslee. Voorbereiden: Vulling maken. Zakjes uit de buik holte van de kalkoen verwijderen. Kalkoen aan binnen- en buitenkant bestrooien met zout en peper. Vul ling in de buikholte scheppen. Kal koen met haakkatoen opbinden. Bereiden: Oven voorverwarmen op 200°C (gasstand 4). In steelpan boter ver hitten. Schenk een beetje boter in de braadslee en leg hier de kalkoen in. Bedek deze met ontbijtspek en schenk de rest van de boter over de kalkoen. In het midden van de oven de kalkoen ca. 75 minuten braden. Regelmatig bedruipen met braadvet. Ontbijtspek verwijderen en de kal koen in nog ca. 15 minuten goud bruin en gaar braden, (wanneer u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen is de kalkoen gaar). Neem de kalkoen uit de oven en leg deze in een schaal. Aan tafel de kalkoen aansnijden. U hebt geen echte kerst gehad wanneer u niet een stukje van die verrukkelijke, traditionele Engelse 'christmas pudding' hebt geproefd. Deze 'pudding' maakt uw kerst pas echt compleet. Om de kerst nog feestelijker en smakelijker te maken, geven wij u ook het recept van het neefje van de Engelse 'christmas pudding', de Amerikaanse kerstcake. Benodigdheden: 200 gram bloem, snufje zout, 1 theelepel gemengde koekkruiden, halve theelepel nootmuskaat, halve theelepel kaneel, 225 gram boter, 225 gram donkerbruine basterdsui ker, 4 eieren losgeklopt, 350 gram rozijnen, 225 gram geconfijte ana nas (fijngehakt), 100 gram gedroog de abrikoosjes (fijngehakt), 175 gram geconfijte kersjes (fijngehakt), 175 gram walnoten of pecannoten (fijngehakt), 4 eetlepels donkere rum. Voor de decoratie: Gehalveerde, geconfijte kersjes, ge mengde hele noten (hazelnoten, pe can, etc.), 2 eetlepels gezeefde, warme abrikozenjam. Bereidingswijze: Zeef bloem, zout en kruiden in een kom. Vet een springvorm van 22 cm middellijn in. Klop de boter met de suiker blank en luchtig. Klop er, geleidelijk aan, de eieren door en voeg zonodig een weinig bloem toe als de massa dreigt te gaan schiften. Roer door de massa de rozijnen, de fijngehakte ananas, abrikozen, ker sen en noten. Voeg in één keer alle bloem aan het mengsel toe en roer deze er door tot alles goed ver mengd is. Doe de massa in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake eerst 1,5 uur in een tot 150°C voorverwarmde oven. Draai dan de temperatuur terug tot 130°C en laat de cake nog 2-21/2 uur bakken. Laat de cake in de vorm afkoelen en haal hem er dan uit. Prik de cake met een breinaald overal in en giet voor zichtig wat rum in de gaatjes. Pak de cake in, in plasticfolie en laat hem nog minstens 2 weken op een koele plaats (MAAR NIET IN DE KOELKAST), rusten en rijpen. Dit recept wijkt een tikje af van de Engelse versie, maar is daarom niet minder smakelijk. Integendeel! Een traditioneel Engels recept met een Franse citroen-Cointreausaus. Benodigdheden: 125 gram bloem, 1 snufje zout, 1 theelepel gemengde koekkruiden, V2 theelepel kaneel, kwart theelepel gemberpoedèr, 125 gram vers, droog broodkruim, 125 gram bruine basterdsuiker, 125 gram boter, 450 gram rozijnen, 1 geraspte appel, 50 gram gedroogde pruimen (zonder pit en fijngehakt), 50 gram honing, geraspte schil en sap van 1 citroen, 2 eieren (losgeklopt), 4 eetlepels cognac. Saus: 75 gram castor- of vruchtesuiker, 1 theelepel geraspte citroenschil, 3 eetlepels citroensap, 1,5 dl water, 2 eetlepels Cointreau. Bereidingswijze: Zeef de bloem en doe deze met het zout, de gemengde koekkruiden en het broodkruim in een kom. Doe hier de, in kleine blokjes gesneden, boter bij en roer alles door elkaar tot u een kruimig mengsel hebt. Voeg de rozijnen, appel, pruimen, honing, citroenrasp en -sap toe en roer alles goed door elkaar. Klop er de eieren en cognac door. Voeg, als het mengsel wat al te stijf is, een weinig melk toe. Vet een hoge puddingvorm met een inhoud van 1,5 liter in, doe hierin het mengsel en strijk de bovenkant glad. Leg over de bovenkant een dubbele laag, aan de 'deegkant' in gevet, vetvrij papier, vouw de ran den naar beneden en zet deze vast met keukentouw. Stoom de pudding één of meerdere dagen tevoren gedurende 6 uur en op de dag van het gebruik nog eens twee uur. U doet dit door de pud dingvorm in een hoge pan met ko kend water te hangen. Let op dat de pan niet droogkookt! Een feestelijke traktatie. Links de 'Christmas pudding' en rechts de Amerikaanse kerstcake. Maak de saus door alle ingrediën- de suiker is opgelost. Roer de Coin- ten, behalve de Cointreau, in een treau door de saus en serveer alles steelpan te verhitten en te roeren tot warm. Ze zijn er nog steeds. Mensen die met kerst nog nooit gevulde kalkoen hebben gegeten. Voor hen, die dit traditionele gerecht nu toch een keer willen proberen dit recept.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1991 | | pagina 46