verheerlijli kerstgebak
Tiramisu: Italiaans dessert
Gevulde
halkoen
Wat eten we
met kerst
ffildsoep of hubertussoep
Salade van
oesterzwammen en
champignons
^Amerikaanse kerstcake*
*Christmas pudding
(voor 4 personen)
Gehakt- Basisrecept gevulde
champignonvulling kalkoen
PAGINA 18
UITKIJKPOST 18 DECEMBER 1991
Een werkelijk overheerlijk Italiaans toetje waar u, door de Roer de crème fraïche en de dikke
lange vingers als ingrediënt, letterlijk uw vingers bij kunt kwark door elkaar. Doe de eidooiers
aflikken. samen met de suiker en 3 eetlepels
warm water in een kom en klop het
Benodigdheden (voor zes perso- mengsel met een mixer in ca. 10
nen): minuten dik en romig. Roer het
450 gram magere kwark, 1/8 I crè- kwarkmengsel door het eidooier-
me fraiche, 4 eidooiers, 100 gram mengsel.
fijne kristalsuiker, 5 eetlepels zeer Roer de koffie en de likeur door
sterke koude koffie (eventueel van elkaar en besprenkel hiermee de
oploskoffie), 3 eetlepels koffielikeur, lange vingers.
1 pak lange vingers, ca. 3 eetlepels Schep eeri laagje van het kwark-
chocoladevlokken. mengsel in een lage rechthoekige
(glazen) schaal en leg daarop een
Bereidingswijze: laagje lange vingers. Herhaal deze
Bekleed een vergiet of zeef met laagjes en eindig met een laagje van
een natgemaakte en uitgewrongen het kwarkmengsel.
(thee)doek en zet het geheel op een Laat de tiramisu in de koelkast
pan. Schep de kwark in de doek en opstijven en bestrooi hem vlak voor
Tiramisu, een heerlijk romig nage- laat deze in ca. 4 uur uitlekken tot het serveren met de chocoladevlok-
recht er nog ca. 250 gram kwark over is. ken.
Het blijft moeilijk, wat zullen we eten met kerst? Waarom
denkt u dat alle restaurants zijn volgeboekt Om uw keuze te
vereenvoudigen geven we enkele smakelijke losse recepten
die op uw kersttafel zeker niet zullen misstaan.
Bereidingstijd 40 minuten.
Wachttijd ca. 2 uur.
Benodigdheden:
ca. 500 gr. wildrestjes, 1,5 I water,
selderie, 1 dikke prei, peterselie,
zwarte peper, tijm, halve eetlepel
mosterd, 1 eetlepel boter, zout.
Verwarm de boter in een diepe pan
en bak hierin het kleingesneden wild
rondom bruin. Voeg het water met
de kruiden en de kleingesneden prei
toe en breng het geheel aan de
kook. Zet het vuur laag en laat de
soep ca. 2 uur trekken. Zeef nu de
soep en haal het vlees van de
botjes. Doe het vlees, ontdaan van
de botjes, weer terug in de pan en
verwarm de soep. Breng hem op
smaak met zout, peper en worces-
tersaus. Voeg eventueel een
scheutje Madeira toe.
Een fris en smakelijk voorgerecht,
aan te bevelen als tussengang bij
zware gerechten.
Benodigdheden:
150 gr oesterzwammen, 250 gr
champignons, sap van een halve
citroen, 4 tomaten.
Voor de dressing: 1 sjalotje, 1 teen
tje knoflook, wat fijngeknipte bies
look, zout, peper, 5 eetlepels (olijf
olie, sap van een halve citroen,
1 theelepel suiker.
Champignonsalade: een fris, sma
kelijk voorgerecht
Maak de oesterzwammen schoon
en snijd ze in repen. Kook deze 2
minuten voor en laat ze uitlekken en
afkoelen. Maak de champignons
schoon en snijd ze in plakken. Be
sprenkel ze met het citroensap.
Snijd de tomaten in parten. Roer de
ingrediënten door elkaar en leg het
mengsel in een schaal.
Maak de dressing door het sjalotje
en de knoflook fijn te hakken en met
de overige ingrediënten te vermen
gen. Schenk de dressing over de
salade en laat deze een half uurtje
intrekken.
Benodigdheden:
100 gr champignons, 1 ui, 2
sneetjes witbrood, 1 teentje knof
look, 25 gr boter of margarine, 250
gr gehakt, zout, peper, nootmus
kaat, 10 takjes selderij, 10 takjes
peterselie, 1 ei, 4 eetlepels slag
room.
Bereiden:
Champignons schoonmaken en grof
hakken. Ui pellen en fijnsnipperen.
Brood verkruimelen. In pan helft van
de boter verhitten. Ui ca. 3 minuten
fruiten. De knoflook boven de ui
uitpersen. Champignons toevoegen
en ca. 3 minuten meebakken. In de
koekepan de rest van de boter ver
hitten. Hierin het gehakt rul bakken.
De champignons en brood erdoor
roeren. Zout, peper en snufje noot
muskaat toevoegen. Gehakt in de
kom doen en laten afkoelen. Blaad
jes van de selderij en peterselie
fijnknippen. In kommetje ei losklop
pen met slagroom. De kruiden en ei
door het gehaktmengsel mengen.
Hiermee de kalkoen vullen.
Gevulde kalkoen: misschien niet
origineel, wel erg lekker.
Benodigdheden:
Vulling (zie recept), 1 verse kalkoen
a 1800 gr, zout, peper, 100 gr boter
of margarine, 100 gr ontbijtspek
(plakjes), haakkatoen, 1 koekepan, 1
braadslee.
Voorbereiden:
Vulling maken. Zakjes uit de buik
holte van de kalkoen verwijderen.
Kalkoen aan binnen- en buitenkant
bestrooien met zout en peper. Vul
ling in de buikholte scheppen. Kal
koen met haakkatoen opbinden.
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 200°C
(gasstand 4). In steelpan boter ver
hitten. Schenk een beetje boter in
de braadslee en leg hier de kalkoen
in. Bedek deze met ontbijtspek en
schenk de rest van de boter over de
kalkoen. In het midden van de oven
de kalkoen ca. 75 minuten braden.
Regelmatig bedruipen met braadvet.
Ontbijtspek verwijderen en de kal
koen in nog ca. 15 minuten goud
bruin en gaar braden, (wanneer u
een poot gemakkelijk heen en weer
kunt bewegen is de kalkoen gaar).
Neem de kalkoen uit de oven en leg
deze in een schaal. Aan tafel de
kalkoen aansnijden.
U hebt geen echte kerst gehad wanneer u niet een stukje van
die verrukkelijke, traditionele Engelse 'christmas pudding' hebt
geproefd. Deze 'pudding' maakt uw kerst pas echt compleet.
Om de kerst nog feestelijker en smakelijker te maken, geven
wij u ook het recept van het neefje van de Engelse 'christmas
pudding', de Amerikaanse kerstcake.
Benodigdheden:
200 gram bloem, snufje zout, 1
theelepel gemengde koekkruiden,
halve theelepel nootmuskaat, halve
theelepel kaneel, 225 gram boter,
225 gram donkerbruine basterdsui
ker, 4 eieren losgeklopt, 350 gram
rozijnen, 225 gram geconfijte ana
nas (fijngehakt), 100 gram gedroog
de abrikoosjes (fijngehakt), 175
gram geconfijte kersjes (fijngehakt),
175 gram walnoten of pecannoten
(fijngehakt), 4 eetlepels donkere
rum.
Voor de decoratie:
Gehalveerde, geconfijte kersjes, ge
mengde hele noten (hazelnoten, pe
can, etc.), 2 eetlepels gezeefde,
warme abrikozenjam.
Bereidingswijze:
Zeef bloem, zout en kruiden in een
kom. Vet een springvorm van 22 cm
middellijn in.
Klop de boter met de suiker blank
en luchtig. Klop er, geleidelijk aan,
de eieren door en voeg zonodig een
weinig bloem toe als de massa
dreigt te gaan schiften.
Roer door de massa de rozijnen, de
fijngehakte ananas, abrikozen, ker
sen en noten. Voeg in één keer alle
bloem aan het mengsel toe en roer
deze er door tot alles goed ver
mengd is.
Doe de massa in de ingevette vorm
en strijk de bovenkant glad. Bak de
cake eerst 1,5 uur in een tot 150°C
voorverwarmde oven. Draai dan de
temperatuur terug tot 130°C en laat
de cake nog 2-21/2 uur bakken. Laat
de cake in de vorm afkoelen en haal
hem er dan uit. Prik de cake met
een breinaald overal in en giet voor
zichtig wat rum in de gaatjes. Pak
de cake in, in plasticfolie en laat
hem nog minstens 2 weken op een
koele plaats (MAAR NIET IN DE
KOELKAST), rusten en rijpen.
Dit recept wijkt een tikje af van de
Engelse versie, maar is daarom niet
minder smakelijk. Integendeel! Een
traditioneel Engels recept met een
Franse citroen-Cointreausaus.
Benodigdheden:
125 gram bloem, 1 snufje zout, 1
theelepel gemengde koekkruiden, V2
theelepel kaneel, kwart theelepel
gemberpoedèr, 125 gram vers,
droog broodkruim, 125 gram bruine
basterdsuiker, 125 gram boter, 450
gram rozijnen, 1 geraspte appel, 50
gram gedroogde pruimen (zonder
pit en fijngehakt), 50 gram honing,
geraspte schil en sap van 1 citroen,
2 eieren (losgeklopt), 4 eetlepels
cognac.
Saus:
75 gram castor- of vruchtesuiker, 1
theelepel geraspte citroenschil, 3
eetlepels citroensap, 1,5 dl water, 2
eetlepels Cointreau.
Bereidingswijze:
Zeef de bloem en doe deze met het
zout, de gemengde koekkruiden en
het broodkruim in een kom. Doe
hier de, in kleine blokjes gesneden,
boter bij en roer alles door elkaar tot
u een kruimig mengsel hebt.
Voeg de rozijnen, appel, pruimen,
honing, citroenrasp en -sap toe en
roer alles goed door elkaar. Klop er
de eieren en cognac door. Voeg, als
het mengsel wat al te stijf is, een
weinig melk toe.
Vet een hoge puddingvorm met een
inhoud van 1,5 liter in, doe hierin het
mengsel en strijk de bovenkant
glad. Leg over de bovenkant een
dubbele laag, aan de 'deegkant' in
gevet, vetvrij papier, vouw de ran
den naar beneden en zet deze vast
met keukentouw.
Stoom de pudding één of meerdere
dagen tevoren gedurende 6 uur en
op de dag van het gebruik nog eens
twee uur. U doet dit door de pud
dingvorm in een hoge pan met ko
kend water te hangen. Let op dat
de pan niet droogkookt!
Een feestelijke traktatie. Links de 'Christmas pudding' en rechts de
Amerikaanse kerstcake.
Maak de saus door alle ingrediën- de suiker is opgelost. Roer de Coin-
ten, behalve de Cointreau, in een treau door de saus en serveer alles
steelpan te verhitten en te roeren tot warm.
Ze zijn er nog steeds. Mensen die met kerst nog nooit gevulde
kalkoen hebben gegeten. Voor hen, die dit traditionele gerecht
nu toch een keer willen proberen dit recept.