Agenda Recept van de week t laatsft. 0 fe[ws. Beroep van de week Lekkernij bij de banketbakkerij Heb jij nog nieuwtjes? lie E tl 35 /ichtcv schermen hij de krant Colofon TEAR fund PAGINA 14 UITKIJKPOST - 6 DECEMBER 1995 1. Het is geel met bruin en het kruipt over de grond. Antwoord: Een giraf met hoogtevrees. 2. Waarom rijden er geen caravans in de woestijn? Antwoord: Heb jij weieens een kameel met een trekhaak gezien. 3. Er lopen twee oenen op straat. Vraagt de ene oen aan de andere oen: „Mag ik nu in het midden lopen?" 4. Jan vraagt op school: „Meester, bestaan er ook hanen-eieren?" „Nee Jan," zegt de meester. Verduveld, denkt Jan. Waar komen die hanen dan van daan? 5. Waarom neemt een Belg een zaklamp mee naar bed? Antwoord: Om te kijken hoe laat het is. 6. Het is oranje en het zegt: „Ik ben een sinaasappel." Antwoord: Een ondeugend mandarijntje. 7. Als Anja ziet dat de melk overloopt roept ze: „Mam, de pan knoeit." Johan en Jennifer De herfst is wel bijna voorbij, maar toch wil ik jullie mijn zelfbe dachte koek recept vertellen. Wil je deze herfstkoeken maken, dan heb je nodig: Ik zelf heb het recept nog nooit gemaakt, maar verzeker je dat het erg lekker en ook erg zoet is. Denk je dat je het niet helemaal alleen kan, vraag dan hulp van een goede kok(kin). Alvast veel ple zier. Marije 'De 'Uitsrïiijtertjes' verschijnt eens in de twee weken. Coördinatie: Anoukh Stins Fptografie, vormgeving en eindverantwoording: redactie Uitkijkpost Correspondentie adres: De Uitsmijtertjes p/a Drukkerij Uitkijkpost bv De Hoefsmid 5 1851 PZ Heiloo Tel: 072 5330175 Fax: 072 5335644 - Een kastanjeblad of een voorbeeld daarvan - 1 kilo suiker - 1 kilo zachte zoete drop - suikerstroop of glazuur - 1 spuit slagroom - 1 zakje lolly's - 1 zak tum tummetjes - 1 zak smarties - 1 zak spekjes - 1 pakje eetpapier, maakt niet uit welke smaak - ongeveer tien satéstokjes. Eerst zoek je een mooi kastanjeblad of een omtrekvorm van een kastanjeblad. Het blad trek je over op eetbaar papier. Zorg er dus voor dat je kas tanjeblad niet te groot is, ander past het niet op het eetbare papier. Knip of snij je blad uit. Smelt de drop met wat water en maak daar na de glazuur aan zoals het op de verpakking staat. Neem je uitge knipte eetbaar papier en schenk daar de dropsmurrie over en ver volgens de glazuur. Laat het afkoelen tot dat het hard is. Spuit er daarna een laagje slagroom over. Bedek het geheel vervolgens met de tum tummetjes en de smarties, misschien kun je er mooie figuurtjes van maken. Als laatste prikje de spekjes op de satéstok jes en steekt die ook in het koekje. Als je de spekjes wilt laten smelten, moet je ze op het stokje 10 seconde in de magnetron stoppen. En dan... AANVALLEN! le jaargang nummer 6 Dé jeugdrubriek van de Uitkijkpost, elke twee weken in deze krant 6 december '95 We zouden het hart stikke leuk vinden als jij onze pagina De Uitsmijtertjes mee naar school neemt en in de klas laat zien. Misschien wil de juf of meester er wel met de hele klas over praten. Stel het maar eens voor! We horen graag wat jouw klas ervan vindt. Doe maar of je verslaggever bent en stuur een verslagje naar ons toe! Ik wilde wei eens wat meer weten over het beroep kok. Ik ben daarom Hans Kok gaan interviewen. Hans Kok werkt als kok bij res taurant De Lookatie. Vraag 1: „Vindt u het leuk als kok?" „Ja, ik vind het een leuk beroep." Vraag 2: „Wilde u vroeger al kok worden?" „Ja, ik wilde vroeger al kok worden, al vanaf de basisschool." Vraag 3: Wat doet u zoal de hele dag?" „Overdag kopen we eten in, maken het schoon, bereiden de gerechten voor en gaan het eten maken, 's Avonds maken we borden schoon en maken we de bestellingen af." Vraag 4: „Wat voor kookspullen heeft u zoal?" Voor hij antwoord gaf, gaf hij me eerst een rondleiding door de keuken. De grote dingen zijn een grill, een frituur, een koel kast, een vriezer, een gasfornuis, een hele grote afwasmachine, een ijsmachine, grote en kleine pannen, een snijmachine en een grote snijplank. De wat kleinere dingen zijn messen, mixers, beslagklopper, lepels, puddingvormpjes, een suikermeter en een pastamachine. Vraag 5: „Wat bakt u allemaal?" „Alles maken we zelf, ook de ijskoekjes en de taarten (dit heb ik ook gezien), allerlei sauzen en soms bak ik een brood dat je niet in de winkel kan kopen." Vraag 6: „Wat vind u het leukste eten om te koken?" „Ik vind vis het leukste om te koken, omdat je er veel mogelijkheden mee hebt. Je hebt ook veel soorten vis zoals inktvis, zalm, kreeft en kabeljauw. Je kan er veel creatieve dingen mee doen. Vraag 7: „Wat voor eten bestellen de meeste mensen?" „In de zomer bestellen de mensen vaak salades. In de winter willen ze vaak soep en nu bestellen ze meestal wildgerechten. Wildgerechten zijn konijn, haas, fazant enzovoort." Vraag 8: „Wat vindt u nou zo leuk aan kok zijn Bakkerij Van Velzen is opgericht door Opa van Velzen. De winkel bestaat al 76 jaar en inmiddels is er een tweede win kel bij gekomen. Twee generaties geleden verkocht Van Velzen alleen broodbanket, maar tegenwoordig verkopen ze alleen gewoon banket. Ze hebben wel veel keuze in de banket bakkerij. Natuurlijk veel taarten, gebakjes en bonbons, maar omdat het nu de tijd rond Sinterklaas en kerst is, verkopen ze nu ook veel banketletters, (brokken) speculaas en speculaaspoppen, kerstkransjes, schuimkransjes en allerlei leuke figuurtjes van marsepein. Sinterklaas en kerst zijn ook de drukste tijden van het jaar. Alle taarten die besteld worden, maken ze zelf in de bakkerij. De slag roomtaart en de chipolatataart worden het meest gemaakt. Per week gebruiken ze in de banket bakkerij ongeveer honderd kilo gram meel, maar banket heeft niet zoveel meel nodig. Voor een slag roomtaart heb je nodig Zwitserse room, dat is banketbakkersroom met slagroom. Onder de dikke laag room zit een laag bitterkoek jes. De mensen die in de bakkerij werken beginnen om zeven uur 's ochtends en in het weekend nog eerder. Er werken zeven man en een stagiaire in de bakkerij en iedereen heeft zijn eigen taak. Van Velzen zet ook wel eens een advertentie in de Uitkijkpost, je moet maar eens goed opletten. Een reclameslogan van hun is 'Geef koffie en thee en neem iets lekkers mee'. De recepten bedenkt van Velzen niet allemaal alleen. Hij doet dit ook wel samen met een aantal andere banketbakkers. Deze groep van banketbakkers heet De Gulden Smaeck. Ze hou den zo veel mogelijk rekening met mensen die ziek zijn, bijvoorbeeld mensen met een suikerziekte of mensen die geen zout mogen eten. Ze hebben vaste klanten die iedere week en iedere dag komen. De etalage wordt door Mare zijn moeder en zijn vriendin ingericht. Heel soms krijgen ze wel eens kri tiek, maar dat maken ze altijd weer goed. Natuurlijk houdt Mare van Twuijver zelf ook van lekker nijen. Ik heb het erg naar mijn zin gehad bij Van Velzen. Kai „Ik vind het leukst als mensen een heer lijk avondje uit hebben en ik vind het leuk om te koken en te serveren." Vraag 9: „Heeft u leuk personeel?" Antwoord: „Ja, ik doe het samen met mijn vrouw, twee stagiaires en oproepkrachten voor de afwas en de bediening." Vraag 10: „Komen er veel mensen in het res taurant eten?" „Ja, vooral in het weekend. Door de week is het niet zo druk, dan komen er gemiddeld vijfentwintig mensen per dag." Vraag 11: „Zijn er ook mensen die niet wil len betalen of gedeeltelijk betalen?" „Als ze niet betalen vind ik het lullig." Vraag 12: „Kijkt u wel eens naar het pro gramma Koken met Sterren en hoe vindt u dat?" „Ik vind Joop Braakhekke leuker, maar Cas Spijkers is technisch een betere kok." Vraag 13: „Heb je een opleiding nodig om kok te worden?" „Als je kok wilt worden, moet je naar de kokschool in Amsterdam gaan. Als je daar mee klaar bent, dan ga je naar het leerling stelsel en daar moetje elke week één keer naar school. De rest moet je in de praktijk leren, in diverse restaurants. Als je dat gedaan hebt, ben je een beginnende kok." Wij waren benieuwd hoe de krant gemaakt I wordt, dus gingen we I twee mensen die bij de I Uitkijkpost werken I interviewen. Ze heten I Suzanne Buis en Jos I Kraakman. Eerst inter- I viewden we Suzanne I Buis. I 1. „Wie werken het I meeste aan de krant?" I - „Voor het schrijven I Jaap-Wim van der I Horst en ik en voor de I advertenties is dat I Jos Kraakman." I 2. „Schrijven jullie I alles zelf?" - „Nee, we schrijven de helft zelf, de andere helft sturen de mensen op." 3. „Hoe komen de foto's in de krant?" - „Eerst bedenken we of er een foto gemaakt moet worden en dan bel ik de fotograaf en zij of hij maakt dan de foto." 4. Waar wordt de krant gedrukt?" - „De krant wordt bij Boesekool in Castricum gedrukt. De machines die je daarvoor nodig hebt zijn erg duur, daarom hebben wij ze niet." 5. „Hebben jullie wel eens een beroemd iemand geïnterviewd?' - „Ja, een paar weken geleden heb ik een beroemde schilder geïnterviewd." 6. „Maken jullie wel eens een speciale krant?" - „Ja, we maken ook een modekrant, een woonkrant en een kerstkrant." 7. „Hoelang bestaat de Uitkijkpost?" - „De Uitkijkpost bestaat 60 jaar." 8. „Wat vinden de men sen van de krant?" - „De meeste mensen vinden de krant leuk." 9. „Hebben de mensen die aan de krant schrij ven veel woordenboe ken nodig?" - „Ja, we gebruiken vaak een woorden boek." Daarna gingen we Jos Kraakman interviewen, 1. „Hoeveel mensen zetten de krant in elkaar?" - „Vier of vijf mensen helpen mee." 2. „Heb je veel machi nes nodig om de krant in elkaar te zetten?" - „Ja, best wel veel." 3. „Waarom is kleur in een pagina duurder dan geen kleur in een pagina?" - „Je hebt er veel meer machines voor nodig." 4. „Hoeveel fotografen werken er bij de krant?" Nou weet ik eindelijk iets meer over een kok. Remco Natuurlijk kunnen wij van de jeugdredactie een heleboel dingen verzinnen om over te schrijven. Maar wij weten ook niet alles. Of er een leuke uitvoering is op school. Of een spannende sportwedstrijd. Misschien heb jij wel de leukste hobby van de hele wereld. Of de aardigste oma en opa van Heiloo. Ook willen we iedere keer een agenda maken. Daarin komen allemaal leuke activi teiten voor kinderen te staan. Heb jij een tip voor de agenda? Weet jij een leuk onderwerp? Schrijf dan even een brief je naar ons. Dan kunnen we misschien langskomen voor een interview of een ver slag. Ons adres is: De Uitsmijtertjes Postbus 68 1850 AB Heiloo - „Er werken twee fotografen bij de krant." 5. „Hoeveel mensen werken er in totaal bij Drukkerij Uitkijkpost bv?" - „Er werken hier in totaal 20 mensen." 6. „Wordt de Uitkijk post veel gelezen?" - „Ja, best wel veel." 7. „Wordt de kinderpa gina 'De Uitsmijtertjes' ook veel gelezen?" - „Ja, ook best veel." 8. „Zijn er veel bezor gers voor de krant?" - „Drieënveertig men sen bezorgen de krant." We vonden het héééééél leuk bij de Uitkijkpost. Johan en Jennifer Wij zijn maandag 27 november naar de brand weerkazerne in Heiloo geweest. Wij hielden daar een interview met de ondercommandant, hij heet Martin Lambert. Toen we binnenkwa men werden we door hem vriendelijk ontvan gen. We mochten aan een tafeltje gaan zitten en hebben toen de vragen op hem afgevuurd. Eén van de leukste vragen vonden wij de vol gende: „Doen jullie naast brandblussen ook aan poezen uit de boom halen enzovoorts?" Antwoord: „Ja, en we hebben ook wel eens ach ter ontsnapte herten aangerend, want kinderen hadden de hekken doorgeknipt met een specia le tang." Bij de gedachte dat ze achter de her ten moesten aanrennen, lagen we erg in een deuk. De volgende vraag was: „In hoeveel tijd is de brandweer bij de brand?" Antwoord: „binnen 8 minuten." De brandweer heeft ook wel eens een paar men sen gered die van plan waren zelfmoord te ple gen. De brandweer moest toen met een valdoek te hulp komen. Deze mensen wilden van een flat afspringen. Wij weten bijna zeker dat u dit nog niet weet: De brandweerslang is vijfhonderd meter lang en past in één auto. Vroeger hadden ze bij de brandweer nog geen sirene, ze gebruikte toen een grote bel. De brandweer in Heiloo heeft maar twee vrouwen in dienst. Als er een nieuw iemand in dienst komt wordt zijn/haar brand- weerpak helemaal op maat gemaakt door men sen die als naaisters daar werken. Kwart over vier kwam de fotograaf en die vroeg hoe wij de foto wilden. Wij mochten toen in een brandweerauto gaan zitten, met een brand- weerpak aan en een helm op. Die helm zat eigenlijk niet zo lekker, hij kriebelde een beetje op je hoofd. Toen de foto gemaakt werd lagen wij hartstikke in een deuk Na de foto gingen wij naar huis. Wij vonden het ontzettend leuk, interessant en vooral heel leerzaam. Hilde en Annemiek BASE DANCE Op zaterdag 16 december is er weer BASE DANCE in tienercentrum Tendenz. Deze dance-avond is speciaal voor kinderen uit de groepen 8 van de basisscholen. Zoals altijd is de entree gratis en de frisdranken, snoep en chips goedkoop. BASE DANCE is een rook vrije activiteit. Bezoek(st)ers noch de mede werkers mogen dan binnen roken. Stuur je agenda naar: De Uitsmijtertjes Postbus 68 1850 AB Heiloo 0343-514 844 GIRO 41 400 Bel voor de gratis India-krant: de brandweer Bij evangelische partners in hulp ontwikkeling Eén op de vier Indiërs heeft geen druppel schoon drinkwater. Een waterput kan levens sparen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1995 | | pagina 14