Agenda
Recept van de week
t laatsft. 0 fe[ws.
Beroep van de week Lekkernij bij de banketbakkerij
Heb jij nog
nieuwtjes?
lie E tl 35
/ichtcv schermen hij de krant
Colofon
TEAR fund
PAGINA 14
UITKIJKPOST - 6 DECEMBER 1995
1. Het is geel met bruin en het kruipt over
de grond.
Antwoord: Een giraf met hoogtevrees.
2. Waarom rijden er geen caravans in de
woestijn?
Antwoord: Heb jij weieens een kameel
met een trekhaak gezien.
3. Er lopen twee oenen op straat. Vraagt de
ene oen aan de andere oen: „Mag ik nu in
het midden lopen?"
4. Jan vraagt op school: „Meester, bestaan
er ook hanen-eieren?"
„Nee Jan," zegt de meester. Verduveld,
denkt Jan. Waar komen die hanen dan van
daan?
5. Waarom neemt een Belg een zaklamp
mee naar bed?
Antwoord: Om te kijken hoe laat het is.
6. Het is oranje en het zegt: „Ik ben een
sinaasappel."
Antwoord: Een ondeugend mandarijntje.
7. Als Anja ziet dat de melk overloopt
roept ze: „Mam, de pan knoeit."
Johan en Jennifer
De herfst is wel bijna voorbij, maar toch wil ik jullie mijn zelfbe
dachte koek recept vertellen. Wil je deze herfstkoeken maken, dan
heb je nodig:
Ik zelf heb het recept nog nooit gemaakt, maar verzeker je dat het
erg lekker en ook erg zoet is. Denk je dat je het niet helemaal
alleen kan, vraag dan hulp van een goede kok(kin). Alvast veel ple
zier.
Marije
'De 'Uitsrïiijtertjes'
verschijnt eens in de
twee weken.
Coördinatie:
Anoukh Stins
Fptografie,
vormgeving en
eindverantwoording:
redactie Uitkijkpost
Correspondentie
adres:
De Uitsmijtertjes
p/a Drukkerij
Uitkijkpost bv
De Hoefsmid 5
1851 PZ Heiloo
Tel: 072 5330175
Fax: 072 5335644
- Een kastanjeblad of een
voorbeeld daarvan
- 1 kilo suiker
- 1 kilo zachte zoete drop
- suikerstroop of glazuur
- 1 spuit slagroom
- 1 zakje lolly's
- 1 zak tum tummetjes
- 1 zak smarties
- 1 zak spekjes
- 1 pakje eetpapier, maakt niet uit
welke smaak
- ongeveer tien satéstokjes.
Eerst zoek je een mooi kastanjeblad of een
omtrekvorm van een kastanjeblad.
Het blad trek je over op eetbaar papier. Zorg er dus voor dat je kas
tanjeblad niet te groot is, ander past het niet op het eetbare papier.
Knip of snij je blad uit. Smelt de drop met wat water en maak daar
na de glazuur aan zoals het op de verpakking staat. Neem je uitge
knipte eetbaar papier en schenk daar de dropsmurrie over en ver
volgens de glazuur. Laat het afkoelen tot dat het hard is. Spuit er
daarna een laagje slagroom over. Bedek het geheel vervolgens met
de tum tummetjes en de smarties, misschien kun je er mooie
figuurtjes van maken. Als laatste prikje de spekjes op de satéstok
jes en steekt die ook in het koekje. Als je de spekjes wilt laten
smelten, moet je ze op het stokje 10 seconde in de magnetron
stoppen.
En dan... AANVALLEN!
le jaargang nummer 6
Dé jeugdrubriek van de Uitkijkpost, elke twee weken in deze krant
6 december '95
We zouden het hart
stikke leuk vinden
als jij onze pagina
De Uitsmijtertjes
mee naar school
neemt en in de klas
laat zien. Misschien
wil de juf of meester
er wel met de hele
klas over praten. Stel
het maar eens voor!
We horen graag
wat jouw klas ervan
vindt. Doe maar of je
verslaggever bent en
stuur een verslagje
naar ons toe!
Ik wilde wei eens wat meer weten over het
beroep kok. Ik ben daarom Hans Kok gaan
interviewen. Hans Kok werkt als kok bij res
taurant De Lookatie.
Vraag 1: „Vindt u het leuk als kok?"
„Ja, ik vind het een leuk beroep."
Vraag 2: „Wilde u vroeger al kok worden?"
„Ja, ik wilde vroeger al kok worden, al
vanaf de basisschool."
Vraag 3: Wat doet u zoal de hele dag?"
„Overdag kopen we eten in, maken het
schoon, bereiden de gerechten voor en gaan
het eten maken, 's Avonds maken we borden
schoon en maken we de bestellingen af."
Vraag 4: „Wat voor kookspullen heeft u
zoal?"
Voor hij antwoord gaf, gaf hij me eerst
een rondleiding door de keuken. De grote
dingen zijn een grill, een frituur, een koel
kast, een vriezer, een gasfornuis, een hele
grote afwasmachine, een ijsmachine, grote
en kleine pannen, een snijmachine en een
grote snijplank.
De wat kleinere dingen zijn messen, mixers,
beslagklopper, lepels, puddingvormpjes,
een suikermeter en een pastamachine.
Vraag 5: „Wat bakt u allemaal?"
„Alles maken we zelf, ook de ijskoekjes
en de taarten (dit heb ik ook gezien), allerlei
sauzen en soms bak ik een brood dat je niet
in de winkel kan kopen."
Vraag 6: „Wat vind u het leukste eten om te
koken?"
„Ik vind vis het leukste om te koken,
omdat je er veel mogelijkheden mee hebt. Je
hebt ook veel soorten vis zoals inktvis,
zalm, kreeft en kabeljauw. Je kan er veel
creatieve dingen mee doen.
Vraag 7: „Wat voor eten bestellen de meeste
mensen?"
„In de zomer bestellen de mensen vaak
salades. In de winter willen ze vaak soep en
nu bestellen ze meestal wildgerechten.
Wildgerechten zijn konijn, haas, fazant
enzovoort."
Vraag 8: „Wat vindt u nou zo leuk aan kok
zijn
Bakkerij Van Velzen is opgericht door Opa van Velzen. De
winkel bestaat al 76 jaar en inmiddels is er een tweede win
kel bij gekomen. Twee generaties geleden verkocht Van
Velzen alleen broodbanket, maar tegenwoordig verkopen ze
alleen gewoon banket. Ze hebben wel veel keuze in de banket
bakkerij. Natuurlijk veel taarten, gebakjes en bonbons, maar
omdat het nu de tijd rond Sinterklaas en kerst is, verkopen ze nu
ook veel banketletters, (brokken) speculaas en speculaaspoppen,
kerstkransjes, schuimkransjes en allerlei leuke figuurtjes van
marsepein.
Sinterklaas en kerst zijn ook de
drukste tijden van het jaar. Alle
taarten die besteld worden, maken
ze zelf in de bakkerij. De slag
roomtaart en de chipolatataart
worden het meest gemaakt. Per
week gebruiken ze in de banket
bakkerij ongeveer honderd kilo
gram meel, maar banket heeft niet
zoveel meel nodig. Voor een slag
roomtaart heb je nodig Zwitserse
room, dat is banketbakkersroom
met slagroom. Onder de dikke
laag room zit een laag bitterkoek
jes.
De mensen die in de bakkerij
werken beginnen om zeven uur 's
ochtends en in het weekend nog
eerder. Er werken zeven man en
een stagiaire in de bakkerij en
iedereen heeft zijn eigen taak.
Van Velzen zet ook wel eens een
advertentie in de Uitkijkpost, je
moet maar eens goed opletten.
Een reclameslogan van hun is
'Geef koffie en thee en neem iets
lekkers mee'. De recepten bedenkt
van Velzen niet allemaal alleen.
Hij doet dit ook wel samen met
een aantal andere banketbakkers.
Deze groep van banketbakkers
heet De Gulden Smaeck. Ze hou
den zo veel mogelijk rekening met
mensen die ziek zijn, bijvoorbeeld
mensen met een suikerziekte of
mensen die geen zout mogen eten.
Ze hebben vaste klanten die
iedere week en iedere dag komen.
De etalage wordt door Mare zijn
moeder en zijn vriendin ingericht.
Heel soms krijgen ze wel eens kri
tiek, maar dat maken ze altijd
weer goed. Natuurlijk houdt Mare
van Twuijver zelf ook van lekker
nijen.
Ik heb het erg naar mijn zin
gehad bij Van Velzen.
Kai
„Ik vind het leukst als mensen een heer
lijk avondje uit hebben en ik vind het leuk
om te koken en te serveren."
Vraag 9: „Heeft u leuk personeel?"
Antwoord: „Ja, ik doe het samen met mijn
vrouw, twee stagiaires en oproepkrachten
voor de afwas en de bediening."
Vraag 10: „Komen er veel mensen in het res
taurant eten?"
„Ja, vooral in het weekend. Door de week
is het niet zo druk, dan komen er gemiddeld
vijfentwintig mensen per dag."
Vraag 11: „Zijn er ook mensen die niet wil
len betalen of gedeeltelijk betalen?"
„Als ze niet betalen vind ik het lullig."
Vraag 12: „Kijkt u wel eens naar het pro
gramma Koken met Sterren en hoe vindt u
dat?"
„Ik vind Joop Braakhekke leuker, maar Cas
Spijkers is technisch een betere kok."
Vraag 13: „Heb je een opleiding nodig om
kok te worden?"
„Als je kok wilt worden, moet je naar de
kokschool in Amsterdam gaan. Als je daar
mee klaar bent, dan ga je naar het leerling
stelsel en daar moetje elke week één keer
naar school. De rest moet je in de praktijk
leren, in diverse restaurants. Als je dat
gedaan hebt, ben je een beginnende kok."
Wij waren benieuwd
hoe de krant gemaakt
I wordt, dus gingen we
I twee mensen die bij de
I Uitkijkpost werken
I interviewen. Ze heten
I Suzanne Buis en Jos
I Kraakman. Eerst inter-
I viewden we Suzanne
I Buis.
I 1. „Wie werken het
I meeste aan de krant?"
I - „Voor het schrijven
I Jaap-Wim van der
I Horst en ik en voor de
I advertenties is dat
I Jos Kraakman."
I 2. „Schrijven jullie
I alles zelf?"
- „Nee, we schrijven
de helft zelf, de andere
helft sturen de mensen
op."
3. „Hoe komen de
foto's in de krant?"
- „Eerst bedenken we
of er een foto gemaakt
moet worden en dan
bel ik de fotograaf en
zij of hij maakt dan de
foto."
4. Waar wordt de
krant gedrukt?"
- „De krant wordt bij
Boesekool in Castricum
gedrukt. De machines
die je daarvoor nodig
hebt zijn erg duur,
daarom hebben wij ze
niet."
5. „Hebben jullie wel
eens een beroemd
iemand geïnterviewd?'
- „Ja, een paar weken
geleden heb ik een
beroemde schilder
geïnterviewd."
6. „Maken jullie wel
eens een speciale
krant?"
- „Ja, we maken ook
een modekrant, een
woonkrant en een
kerstkrant."
7. „Hoelang bestaat de
Uitkijkpost?"
- „De Uitkijkpost
bestaat 60 jaar."
8. „Wat vinden de men
sen van de krant?"
- „De meeste mensen
vinden de krant leuk."
9. „Hebben de mensen
die aan de krant schrij
ven veel woordenboe
ken nodig?"
- „Ja, we gebruiken
vaak een woorden
boek."
Daarna gingen we Jos
Kraakman interviewen,
1. „Hoeveel mensen
zetten de krant in
elkaar?"
- „Vier of vijf mensen
helpen mee."
2. „Heb je veel machi
nes nodig om de krant
in elkaar te zetten?"
- „Ja, best wel veel."
3. „Waarom is kleur in
een pagina duurder
dan geen kleur in een
pagina?"
- „Je hebt er veel meer
machines voor nodig."
4. „Hoeveel fotografen
werken er bij de krant?"
Nou weet ik eindelijk iets meer over een
kok.
Remco
Natuurlijk kunnen wij van de jeugdredactie
een heleboel dingen verzinnen om over te
schrijven. Maar wij weten ook niet alles. Of
er een leuke uitvoering is op school. Of een
spannende sportwedstrijd. Misschien heb jij
wel de leukste hobby van de hele wereld. Of
de aardigste oma en opa van Heiloo.
Ook willen we iedere keer een agenda
maken. Daarin komen allemaal leuke activi
teiten voor kinderen te staan.
Heb jij een tip voor de agenda? Weet jij een
leuk onderwerp? Schrijf dan even een brief
je naar ons. Dan kunnen we misschien
langskomen voor een interview of een ver
slag.
Ons adres is:
De Uitsmijtertjes
Postbus 68
1850 AB Heiloo
- „Er werken twee
fotografen bij de
krant."
5. „Hoeveel mensen
werken er in totaal bij
Drukkerij Uitkijkpost
bv?"
- „Er werken hier in
totaal 20 mensen."
6. „Wordt de Uitkijk
post veel gelezen?"
- „Ja, best wel veel."
7. „Wordt de kinderpa
gina 'De Uitsmijtertjes'
ook veel gelezen?"
- „Ja, ook best veel."
8. „Zijn er veel bezor
gers voor de krant?"
- „Drieënveertig men
sen bezorgen de
krant."
We vonden het
héééééél leuk bij de
Uitkijkpost.
Johan en Jennifer
Wij zijn maandag 27 november naar de brand
weerkazerne in Heiloo geweest. Wij hielden
daar een interview met de ondercommandant,
hij heet Martin Lambert. Toen we binnenkwa
men werden we door hem vriendelijk ontvan
gen. We mochten aan een tafeltje gaan zitten
en hebben toen de vragen op hem afgevuurd.
Eén van de leukste vragen vonden wij de vol
gende: „Doen jullie naast brandblussen ook aan
poezen uit de boom halen enzovoorts?"
Antwoord: „Ja, en we hebben ook wel eens ach
ter ontsnapte herten aangerend, want kinderen
hadden de hekken doorgeknipt met een specia
le tang." Bij de gedachte dat ze achter de her
ten moesten aanrennen, lagen we erg in een
deuk.
De volgende vraag was: „In hoeveel tijd is de
brandweer bij de brand?" Antwoord: „binnen 8
minuten."
De brandweer heeft ook wel eens een paar men
sen gered die van plan waren zelfmoord te ple
gen. De brandweer moest toen met een valdoek
te hulp komen. Deze mensen wilden van een
flat afspringen.
Wij weten bijna zeker dat u dit nog niet weet:
De brandweerslang is vijfhonderd meter lang
en past in één auto. Vroeger hadden ze bij de
brandweer nog geen sirene, ze gebruikte toen
een grote bel. De brandweer in Heiloo heeft
maar twee vrouwen in dienst. Als er een nieuw
iemand in dienst komt wordt zijn/haar brand-
weerpak helemaal op maat gemaakt door men
sen die als naaisters daar werken.
Kwart over vier kwam de fotograaf en die vroeg
hoe wij de foto wilden. Wij mochten toen in
een brandweerauto gaan zitten, met een brand-
weerpak aan en een helm op. Die helm zat
eigenlijk niet zo lekker, hij kriebelde een beetje
op je hoofd. Toen de foto gemaakt werd lagen
wij hartstikke in een deuk Na de foto gingen
wij naar huis.
Wij vonden het ontzettend leuk, interessant en
vooral heel leerzaam.
Hilde en Annemiek
BASE DANCE
Op zaterdag 16 december is er weer BASE
DANCE in tienercentrum Tendenz. Deze
dance-avond is speciaal voor kinderen uit de
groepen 8 van de basisscholen. Zoals altijd
is de entree gratis en de frisdranken, snoep
en chips goedkoop. BASE DANCE is een rook
vrije activiteit. Bezoek(st)ers noch de mede
werkers mogen dan binnen roken.
Stuur je agenda naar:
De Uitsmijtertjes
Postbus 68
1850 AB Heiloo
0343-514 844 GIRO 41 400
Bel voor de gratis India-krant:
de brandweer
Bij
evangelische partners in hulp ontwikkeling
Eén op de vier Indiërs heeft
geen druppel schoon drinkwater.
Een waterput kan levens sparen.